Π.Δ. 274/2000
Άρθρο 1
Δικαιούχοι χρηματοδότησης
Βιομηχανικές επιχειρήσεις κι άλλες παραγωγικές μονάδες φυσικών ή νομικών προσώπων οποιασδήποτε φύσης και μορφής του ιδιωτικού ή του δημοσίου τομέα μπορούν, μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδότηση (επιχορήγηση ή συνδρομή) αυτών από προγράμματα και άλλα χρηματοδοτικά σχήματα που διαχειρίζεται η ΓΓΕΤ. Σε κάθε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που δημοσιεύεται σε δύο τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες, καθορίζεται το είδος των εταιρειών που θα χρηματοδοτηθούν, αν θα συμμετέχει υπεργολάβος (με την έννοια που προσδιορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2), οι επιστημονικοί τομείς που θα χρηματοδοτηθούν, το είδος και ο τρόπος καταβολής της χρηματοδότησης.
Άρθρο 2
Αίτηση χρηματοδότησης – Ποσοστό κάλυψης δαπανών.
1. Οι προτάσεις των επιχειρήσεων μπορεί να αφορούν:
α) στην πρόσληψη και απασχόληση ερευνητικού προσωπικού για τουλάχιστον 18 μήνες στην επιχείρηση για δραστηριότητες τεχνολογικής καινοτομίας, βελτίωσης της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών ή βελτίωσης της παραγωγικής διαδικασίας. Ως ερευνητικό προσωπικό νοούνται οι τεχνικοί, απόφοιτοι μεταλυκειακής και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι διδάκτορες.
β) έργα ή προγράμματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, που αποβλέπουν στην καινοτομία προϊόντος, υπηρεσίας και διαδικασίας παραγωγής, στην προτυποποίηση, επίδειξη και δοκιμαστική χρήση νέων προϊόντων, υπηρεσιών ή εγκαταστάσεων, στην διερεύνηση των εμπορικών προοπτικών τους. Στην έννοια των καινοτομιών περιλαμβάνονται και ο σχεδιασμός, η κατασκευή βιομηχανικών πρωτοτύπων, βελτιωμένων ή νέων προϊόντων, η εκτέλεση δοκιμών πρωτοτύπου, η οργάνωση παραγωγής και η διερεύνηση αγοράς για τη διάθεση των πρωτοτύπων κοιτών προϊόντων και την παροχή των υπηρεσιών.
2. Οι προτάσεις των επιχειρήσεων υποβάλλονται σε ειδικά έντυπα που καταρτίζει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στο εξής αναφερόμενη ως ΓΓΕΤ και τα οποία συμπληρούμενα παρέχουν πληροφορίες για τα εξής:
α) Οργανωτική και χρήματα – οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, σύντομο ιστορικό της εξέλιξης της, περιγραφή των δραστηριοτήτων της, παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, εξαγωγικές επιδόσεις, παραγωγικά μέσα για έρευνα (προσωπικό, εξοπλισμός και κονδύλια), εμπορική οργάνωση, απασχολούμενο προσωπικό, κατά ειδικότητα και εκπαιδευτικό επίπεδο.
β) Σύντομη ανάλυση της σημερινής τεχνολογικής και εμπορικής θέσης της επιχείρησης, των προβλημάτων που οδηγούν στην ανάγκη πρόσληψης προσωπικού ή διενέργειας της προτεινόμενης έρευνας, των ενεργειών και των δαπανών που έχουν ήδη αναληφθεί από την επιχείρηση (ή και από τους ανταγωνιστές της στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
γ) Χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης, χρηματοδότησηςκαιπροϋπολογισμός του έργου.
Για την περίπτωση 1(α) απαιτείται ακόμη, σχέδιο αξιοποίησης του προς πρόσληψη ερευνητικού προσωπικού.
Για την περίπτωση 1 (β) απαιτούνται επιπλέον τα ακόλουθα:
αα) Αντικείμενο και στόχοι του προτεινόμενου έργου, περιγραφή της μεθόδου, στάδια εργασίας, «σαφή παραδοτέα», συνολικός χρόνος που θα διαρκέσει το έργο, καθώς και το νέο προσωπικό και ο εξοπλισμός, που θα απαιτηθούν.
ββ) Τρόποι οικονομικής και εμπορικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων τους, απαιτούμενοι πόροι για την αξιοποίηση και ενδεχομένη κατοχύρωση αυτών με διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
3. Από τους πόρους της ΓΓΕΤ μπορεί να καλύπτονται οι δαπάνες των ερευνητικών έργων ως εξής:
α) Για αμοιβές του αναγκαίου για το έργο προσωπικού, που υπηρετεί στην επιχείρηση κατά την υποβολή της πρότασης από 25% μέχρι 35% του συνόλου της δαπάνης για κάθε άτομο (στη δαπάνη αυτή συμπεριλαμβανομένης κάθε υποχρεωτικής κατά νόμο καταβολής από τον εργοδότη, όπως ασφαλιστικές εισφορές κτλ) και αναλογικά με το χρόνο απασχόλησης του στο συγκεκριμένο έργο ή πρόγραμμα.
β) Για αμοιβές νέου προσωπικού, που θα προσληφθεί με την έναρξη του προγράμματος ή έργου, για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τις ανάγκες αυτού, μέχρι 100% του συνόλου της προσδιοριζόμενης ως ανωτέρω δαπάνης, μειούμενο σταδιακά, κατά την εκτέλεση του έργου.
γ) Για αναλώσιμα από 30% μέχρι 60% του συνόλου της σχετικής δαπάνης.
δ) Για μηχανικό εξοπλισμό, όπου περιλαμβάνονται μηχανήματα, όργανα, συσκευές, διατάξεις και εξαρτήματα αυτών που θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του έργου ή προγράμματος από 25% μέχρι 50% του συνόλου της σχετικής δαπάνης.
ε) Για δαπάνες που απαιτούνται για να αξιοποιηθούν εμπορικώς ερευνητικά αποτελέσματα και νέες γνώσεις όπως τελειοποίηση προϊόντων, διατάξεων, μεθόδων, διαδικασιών, αισθητικό και βιομηχανικό σχεδιασμό προϊόντος, κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, χρήση εμπειρογνωμόνων σε νομικά, οικονομικά και τεχνικά θέματα προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και διαπραγματεύσεων για την παραχώρηση της εμπορικής της εκμετάλλευσης σε τρίτους, καθώς και για αγορά από τρίτους τεχνογνωσίας που χρειάζεται για την εκμετάλλευση, κατάρτιση επιχειρηματικών σχεδίων, μελετών αγοράς, μελετών μάρκετινγκ, χρηματοοικονομικών σχεδίων, συμμετοχή σε εκθέσεις, διαγωνισμούς, και οποιεσδήποτε δραστηριότητες προβολής και προώθησης, χρήση εμπειρογνωμόνων για επιλογή και πρόσληψη προσωπικού, επιλογή τόπου και χώρου εγκατάστασης, εξοπλισμού και μηχανημάτων από 25% ως 50% του συνόλου της σχετικής δαπάνης.
στ) Για διάφορα άλλα έξοδα και απρόβλεπτα αναγκαία για την εκτέλεση του έργου έως 5% του συνολικού προϋπολογισμού και από 30% – 60% της σχετικής δαπάνης.
ζ) Για τόκους δανείου που συνάπτεται με χρηματοπιστωτικό οργανισμό για ανάπτυξη ερευνητικού εργαστηρίου και εκτέλεση ερευνητικού έργου μέχρι 100%.
Η πρόσληψη και απασχόληση νέου προσωπικού (εδάφιο 1 α ανωτέρω) υπάγεται στο εδάφιο 3β του παρόντος άρθρου.
4. Το είδος και η ροή της χρηματοδότησης κάθε ερευνητικού έργου ή προγράμματος θα καθορίζεται στην αντίστοιχη προκήρυξη.
α) Στην περίπτωση της πρόσληψης και απασχόλησης νέου προσωπικού η χρηματοδότηση καταβάλλεται ανά εξάμηνο, με την υποβολή ακριβούς αντιγράφου της μισθολογικής κατάστασης των απασχολουμένων, των απολύσεων και προσλήψεων που πραγματοποίησε η επιχείρηση.
β) Στην περίπτωση έργου από επιχείρηση που λειτουργεί επί 5 έτη τουλάχιστον, για την καταβολή της συμμετοχής της ΓΓΕΤ απαιτείται να υποβληθεί προηγουμένως από το χρηματοδοτούμενο στην ΓΓΕΤ εγγυητική επιστολή, ίση προς το 20% της συνολικής χρηματοδότησης της ΓΓΕΤ. Η εγγυητική επιστολή καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου σε περίπτωση παράβασης των όρων του παρόντος και της οικείας απόφασης χρηματοδότησης του Υπουργού Ανάπτυξης ή σε περίπτωση μη καλής εκτέλεσης του ερευνητικού έργου γενικώς. Η εγγυητική επιστολή επιστρέφεται μετά την αρμοδίως διαπιστούμενη καλή εκτέλεση και περάτωση του έργου. Οι σχετικές πληρωμές χρηματοδότησης μπορεί να γίνονται μέσω του ειδικού λογαριασμού της ΓΓΕΤ.
γ) Αν η χρηματοδοτούμενη επιχείρηση έχει διάρκεια λειτουργίας μικρότερη των πέντε ετών η εγγυητική επιστολή περιορίζεται στο 5% της χρηματοδότησης της ΓΓΕΤ. Δεν μπορούν να ενταχθούν σ΄ αυτή την κατηγορία επιχειρήσεις στο κεφάλαιο των οποίων συμμετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 50% άλλη επιχείρηση ηλικίας μεγαλύτερης των 5 ετών.
Άρθρο 3
Αξιολόγηση προτάσεων – Κριτήρια
1. Τα αιτήματα χρηματοδότησης για πρόσληψη και απασχόληση νέου προσωπικού αξιολογούνται με βάση δείκτες που καταρτίζονται από τη ΓΓΕΤ και ανακοινώνονται στους ενδιαφερόμενους κάθε έτος. Τα αιτήματα για χρηματοδότηση επιτοκίου δανείων (άρθρο 2 παρ. 3ζ) αξιολογούνται επίσης με τον ίδιο τρόπο.
2. Οι υποβαλλόμενες προτάσεις αξιολογούνται από Επιτροπές, τα μέλη των οποίων ορίζονται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, σύμφωνα με το άρθρο 5, παράγραφος 6 του Ν. 1514/1985 και που θα πρέπει να διαθέτουν βιομηχανική πείρα.
Στην Επιτροπή συμμετέχει ένας τουλάχιστον εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, ή της Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, χωρίς ψήφο. Για την αντιμετώπιση εξειδικευμένων θεμάτων η Επιτροπή μπορεί να χρησιμοποιεί εμπειρογνώμονες που συντάσσουν σχετική ειδική έκθεση αξιολόγησης και οι οποίοι καλούμενοι από την Επιτροπή μπορούν να συμμετέχουν σ΄ αυτή χωρίς ψήφο.
Στην επιτροπή μπορεί να εισηγείται σχετικά με την αρτιότητα της πρότασης, στέλεχος της ΓΓΕΤ ή εξωτερικός εμπειρογνώμονας που ορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας.
3. Για την αξιολόγηση των προτάσεων και στις δύο περιπτώσεις (α) και (β), (όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 1), λαμβάνονται υπόψη:
α) Η εναρμόνιση της πρότασης με τους στόχους της προκήρυξης ως αναγκαία προϋπόθεση για την παραπέρα εξέταση της.
β) Η σοβαρότητα και η αξιοπιστία της επιχείρησης, που προτείνει το έργο και η ικανότητα της να το υποστηρίζει διοικητικά και οργανωτικά.
Επιπλέον στην περίπτωση 1 (β) του άρθρου 2 θα λαμβάνονται υπόψη:
– Η ικανότητα της επιχείρησης να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας.
– Η δυνατότητα εκτέλεσης του έργου, η πείρα και ικανότητα της ομάδας που θα απασχοληθεί σ΄ αυτό.
– Η τεχνολογική, παραγωγική και εμπορική σπουδαιότητα του έργου, σε σχέση με το κόστος του.
Αν η χρηματοδότηση αφορά τόκους τραπεζικού δανείου, λαμβάνεται υπόψη σχετική βεβαίωση τραπεζικού λογαριασμού.
4. Τα μέλη της Επιτροπής και οι εμπειρογνώμονες δεσμεύονται ενυπόγραφα για τη διαφύλαξη του βιομηχανικού απορρήτου των προτάσεων. Σε περίπτωση διαρροής πληροφοριών από μέλη της πιο πάνω Επιτροπής ή εμπειρογνώμονα αυτής, πέραν της οποιασδήποτε κατά νόμο αστικής ή ποινικής ευθύνης αυτών, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση τους καθ΄ οιονδήποτε τρόπο και μορφή από τη ΓΓΕΤ και τους εποπτευόμενους από αυτή ερευνητικούς φορείς. Την ίδια υποχρέωση και ευθύνη για τη διαφύλαξη του βιομηχανικού απορρήτου των προτάσεων έχουν και όλα τα στελέχη και οι υπάλληλοι της ΓΓΕΤ που από τη φύση της υπηρεσίας τους μπορεί να λάβουν γνώση του περιεχομένου των προτάσεων.
5. Πληροφορίες σχετικά με τις υποβληθείσες προτάσεις και τα χρηματοδοτούμενα έργα μπορεί να κοινοποιηθούν ή δημοσιευθούν μόνο μετά από γραπτή συνεννόηση της ΓΓΕΤ και της επιχείρησης. Η ΓΓΕΤ μπορεί να δημοσιεύει μονομερώς συνοπτικά συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία για τις υποβαλλόμενες προτάσεις και τα εκτελούμενα έργα, αναφέροντας τον τίτλο του έργου, το ύψος της χρηματοδότησης και το όνομα ή επωνυμία του χρηματοδοτούμενου.
Άρθρο 4
Απόφαση Χρηματοδότησης
1. Η απόφαση για τη χρηματοδότηση
α) πρόσληψης απασχόλησης ερευνητικού προσωπικού,
β) ερευνητικού έργου σε βιομηχανική ή άλλη παραγωγική μονάδα και
γ) επιδότησης επιτοκίου, υπογράφεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Υπουργό που έχει την εποπτεία της αντίστοιχης παραγωγικής μονάδας.
(Α) Στην απόφαση για χρηματοδότηση πρόσληψης και απασχόλησης ερευνητικού προσωπικού θα ορίζονται το αντικείμενο της απασχόλησης, η χρονική διάρκεια, οι ειδικότητες και τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας του προσωπικού που θα απασχοληθεί και το ποσό χρηματοδότησης του εργατικού κόστους ανά δημιουργούμενη θέση εργασίας.
(Β) Στην απόφαση ερευνητικού έργου θα ορίζονται το αντικείμενο του ερευνητικού έργου, η χρονική διάρκεια του, ο προϋπολογισμός, τα στάδια εκτέλεσης αυτού, τα παραδοτέα και η σύνθεση του προσωπικού, που θα το εκτελέσει (το κυρίως ερευνητικό προσωπικό αναφέρεται ονομαστικά, ή σε περίπτωση αδυναμίας, αναφέρονται οι ειδικότητες με τα αντίστοιχα απαιτούμενα τυπικά προσόντα και εμπειρία), το συνολικό ύφος της επιχορήγησης της ΓΓΕΤ προς το χρηματοδοτούμενο για την εκτέλεση του έργου, οι ετήσιες δόσεις καταβολής των ποσών συμμετοχής, το ύψος της απαιτούμενης εγγυητικής επιστολής, εφ΄ όσον χρειάζεται, και κάθε άλλη αναγκαία σχετική λεπτομέρεια. (Γ) Στην επιδότηση επιτοκίου η απόφαση αναφέρει τη σχετική απόφαση δανειοδότησης από χρηματοπιστωτικό οργανισμό, το σκοπό του δανείου, τη διάρκεια του δανείου και το ύψος των τόκων που επιχορηγούνται από την ΓΓΕΤ.
2. Ο χρηματοδοτούμενος μπορεί να αναθέτει την εκτέλεση τμήματος του έργου σε ερευνητικό κέντρο, Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. ή άλλη εξειδικευμένη επιχείρηση ή να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες αυτών, εφόσον αυτό έχει προβλεφθεί στην πρόταση και έχει εγκριθεί από την ΓΓΕΤ.
3. Η ΓΓΕΤ βαρύνεται μόνο για τις δαπάνες και τα ορισμένα ποσά που ρητώς αναφέρονται στη σχετική απόφαση χρηματοδότησης και δεν υποχρεούται για καμία άλλη δαπάνη που προκαλείται κατά την εκτέλεση του έργου. Για τις επιπλέον τυχόν δαπάνες ευθύνεται αποκλειστικώς ο χρηματοδοτούμενος που είναι και ο εργοδότης του εκτελούμενου έργου.
4. Αν ο χρηματοδοτούμενος έχει εκτελέσει πληρωμές, αποδεδειγμένα για το έργο, μετά την ημερομηνία υποβολής της πρότασης, αυτές ή μέρος τους μπορεί να περιληφθούν στη χρηματοδότηση εφόσον η πρόταση εγκριθεί από τον Υπουργό Ανάπτυξης και η έγκριση αυτή αναφέρεται σ΄ αυτές τις πληρωμές.
5. Οι επιχορηγήσεις της ΓΓΕΤ καταβάλλονται με την κατάθεση των αντίστοιχων ποσών στον Τραπεζικό Λογαριασμό, που ο χρηματοδοτούμενος έχει δηλώσει στη ΓΓΕΤ. Για την καταβολή επόμενης τυχόν δόσης, ο χρηματοδοτούμενος πρέπει να έχει υποβάλει εκθέσεις προόδου για την επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη εκτέλεσης του έργου και να δικαιολογεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού όπως αυτός προβλέπεται στη σχετική απόφαση χρηματοδότησης.
Άρθρο 5
Διακοπή χρηματοδότησης – Επιστροφές
1. Η ΓΓΕΤ μπορεί να διακόψει τη χρηματοδότηση της επιχείρησης με αιτιολογημένη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, όταν, ύστερα από έλεγχο του περιεχομένου της έκθεσης προόδου εκτέλεσης του έργου ή από διαχειριστικό – οικονομικό έλεγχο διαπιστωθούν σοβαρές παραβάσεις των όρων της απόφασης και του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος, ή έλλειψη ορατής προόδου στην εκτέλεση του έργου ή απόκλιση από το σκοπό για τον οποίο εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου, μη τήρηση ξεχωριστών λογαριασμών για το εκτελούμενο έργο ή όταν αποδεικνύονται διαχειριστικές ατασθαλίες στη διαχείριση των κονδυλίων του έργου, ή απασχόληση του προσωπικού σε εργασίες άσχετες προς την απόφαση χρηματοδότησης. Η πιο πάνω διακοπή της χρηματοδότησης δεν γεννά κανένα δικαίωμα έναντι του Δημοσίου οποιασδήποτε φύσης για το χρηματοδοτούμενο και για το προσωπικό που αυτός απασχολεί.
2. Αν κατά την περάτωση του έργου διαπιστωθούν σοβαρές παραβάσεις των όρων της απόφασης χρηματοδότησης ή της χρηματοδοτούμενης απασχόλησης, διαχειριστικές ατασθαλίες, μη τήρηση ξεχωριστών λογαριασμών για το εκτελούμενο έργο, ή σημαντική απομάκρυνση από το σκοπό για τον οποίο εγκρίθηκε η χρηματοδότηση, μπορεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας να ζητηθεί η επιστροφή όλων ή μέρους των τμηματικών καταβολών. Με όμοια απόφαση μπορεί να ζητηθεί επίσης η επιστροφή όλων ή μέρους των τμηματικών καταβολών και σε περίπτωση διακοπής της χρηματοδότησης σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο 1.
3. Πριν από την έκδοση των αποφάσεων που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου, ο χρηματοδοτούμενος καλείται εγγράφως να παράσχει εξηγήσεις για τις παραβάσεις του, μέσα σε 30 ημέρες.
4. Απαιτήσεις της ΓΓΕΤ που γεννώνται οπό την εφαρμογή του παρόντος και τις αποφάσεις χρηματοδότησης, εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Άρθρο 6
Διαχειριστικός – Οικονομικός Έλεγχος
1. Η ΓΓΕΤ έχει δικαίωμα να ενεργεί οποτεδήποτε έλεγχο στο χρηματοδοτούμενο για την διαχείριση των κονδυλίων που έχει διαθέσει σε όλα τα στάδια της εκτέλεσης οποιουδήποτε έργου. Ο χρηματοδοτούμενος για εκτέλεση έργου τηρεί απαραίτητα ξεχωριστό λογαριασμό στα λογιστικά βιβλία του για τις δαπάνες του έργου. Στην περίπτωση που δεν έχει υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων από τη φορολογική νομοθεσία, ο χρηματοδοτούμενος είναι υποχρεωμένος να τηρεί ιδιαίτερο βιβλίο, όπου θα καταχωρούνται οι δαπάνες για το ερευνητικό έργο. Ο λογαριασμός αυτός ή το βιβλίο είναι πάντοτε στην άμεση, πλήρη και ακώλυτη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας για έλεγχο.
2. Μεταφορά των επιμέρους κονδυλίων του προϋπολογισμού του έργου κάθε κατηγορίας δαπανών, όπως και μεταφορά αυτών από κατηγορία σε κατηγορία, επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις μετά από αιτιολογημένη γραπτή αίτηση του χρηματοδοτούμενου και έγκριση αυτής από τη ΓΓΕΤ, υπό την προϋπόθεση ότι η μεταφορά αυτή δεν αυξάνει ούτε μειώνει καμιά από τις παραπάνω κατηγορίες δαπανών περισσότερο από 20%.
3. Σε περίπτωση που το έργο χρηματοδοτείται και από τρίτη πηγή, ο χρηματοδοτούμενος είναι υποχρεωμένος να το δηλώσει στη ΓΓΕΤ με κάθε λεπτομέρεια, ώστε να ληφθεί υπόφη κατά τον υπολογισμό της χρηματοδότησης από τη ΓΓΕΤ.
4. Κονδύλια της ΓΓΕΤ, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ή ποσό που σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, είναι απαιτητό ως επιστροφή, επιστρέφονται σ΄ αυτή, εφαρμοζόμενων για την είσπραξη τους των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Άρθρο 7
Παρακολούθηση του έργου – Εκθέσεις Προόδου -Τελική Έκθεση
1. Ο χρηματοδοτούμενος για εκτέλεση έργου υποχρεούται να υποβάλει στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) εκθέσεις προόδου όπως προβλέπεται στην εκάστοτε προκήρυξη. Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), σε περίπτωση καθυστέρησης υποβολής της έκθεσης προόδου πλέον των δύο μηνών από το τέλος της περιόδου στην οποία αφορά, μπορεί να διακόπτει τη χρηματοδότηση. Η έκθεση προόδου του έργου πρέπει να περιέχει με σαφήνεια:
α) Στοιχεία για την πρόοδο του έργου – παραδοτέα, σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτισθεί και περιέχεται στην απόφαση χρηματοδότησης, καθώς και τις προοπτικές για τα επόμενα στάδια.
β) Τα προβλήματα που συναντά η ερευνητική ομάδα στην εκτέλεση του έργου και τις λύσεις που δόθηκαν ή προτείνονται.
γ) Τα επιστημονικά επιτεύγματα του έργου και να αναφέρεται η σκοπιμότητα κατοχύρωσης αυτών με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό.
δ) Αναλυτικό πίνακα δαπανών, όπου εμφανίζονται κατά κατηγορία οι δαπάνες που έγιναν για την υλοποίηση του έργου, ο ρυθμός ανάλωσης του προϋπολογισμού του έργου κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο αφορά η έκθεση προόδου και τα αποτελέσματα της οικονομικής διαχείρισης του έργου.
ε) Και κάθε άλλο ειδικότερο σχετικό στοιχείο που εγγράφως θα ζητείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).
2. Μέσα σε δύο μήνες από τη λήξη του έργου ο χρηματοδοτούμενος είναι υποχρεωμένος να υποβάλει τελική έκθεση, που περιλαμβάνει τον επιστημονικό και οικονομικό απολογισμό του έργου. Η τελική έκθεση πρέπει να περιέχει όσα στοιχεία και η έκθεση προόδου και να καλύπτει το συνολικό χρόνο εκτέλεσης του έργου.
Επιπλέον αυτή πρέπει να περιέχει στοιχεία για το βαθμό επιτυχίας του έργου σε σχέση με τον αρχικό στόχο του και προτάσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων.
3. Οι εκθέσεις προόδου και η τελική έκθεση είναι απόρρητες.Σ΄ αυτές μπορεί να καθορίζονται με ακρίβεια τα στοιχεία που μπορούν να δημοσιευθούν.
4. Με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης μπορεί να ορίζονται από ένα ως τρία πρόσωπα ως εισηγητές για την παρακολούθηση της εκτέλεσης και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ενός ή περισσότερων έργων και τη διαπίστωση της επίτευξης του επιστημονικού και τεχνολογικού σκοπού τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. αυτού και τους όρους της απόφασης χρηματοδότησης. Οι εισηγητές έχουν ειδικότητα και πείρα ανάλογη προς το περιεχόμενο των έργων που θα αξιολογήσουν. Με την ίδια ή άλλη απόφαση μπορεί να ορίζεται κατά περίπτωση και εξωτερικός εμπειρογνώμονας ειδικός στο αντικείμενο του αξιολογούμενου έργου.
5. Οι οριζόμενοι εισηγητές στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου υποβάλλουν στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) έκθεση σχετικά με την πρόοδο του έργου πριν από την καταβολή της β΄ δόσης και στο τέλος του έργου. Αν οι οριζόμενοι εισηγητές είναι περισσότεροι από ένας, στις υποβαλλόμενες στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) εκθέσεις αναφέρονται και τυχόν διατυπωθείσες διαφορετικές γνώμες. Εφ΄ όσον διαπιστωθεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) η καλή εκτέλεση του έργου επιστρέφεται στον χρηματοδοτούμενο η εγγυητική επιστολή. Σε αντίθετη περίπτωση ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 5 του Π.Δ αυτού. Η διαπίστωση αυτή πρέπει να γίνει το αργότερο εντός δυο μηνών από την υποβολή του πλήρους φακέλου από τον χρηματοδοτηθέντα. Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη η εγγυητική επιστολή επιστρέφεται αυτοδικαίως.
6. Η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), μπορεί κατά την πρόοδο εκτέλεσης του έργου, να ζητεί την υποβολή, μέσα σε εύλογη προθεσμία, εκθέσεων σχετικά με την πρόοδο του έργου, κάθε άλλη πληροφορία, καθώς και την υποβολή φωτοτυπιών των παραστατικών για τις δαπάνες του έργου. Η παράλειψη υποβολής θεωρείται παράβαση των όρων της απόφασης και συνεπάγεται κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής, χωρίς να αποκλείεται και η αναζήτηση των καταβληθέντων.
7. Η για οποιοδήποτε λόγο διακοπή της χρηματοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 5 του παρόντος ως και η μη εμπρόθεσμη υποβολή της τελικής έκθεσης από τον χρηματοδοτούμενο συνεπάγονται την άμεση και αυτοδίκαιη κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής και την είσπραξη του ποσού αυτής σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα είσπραξης Δημοσίων Εσόδων».
Άρθρο 8
Παράταση χρόνου εκτέλεσης του έργου
Ο χρηματοδοτούμενος μπορεί να ζητήσει για μια μόνο φορά από τη ΓΓΕΤ να εγκρίνει την παράταση του χρόνου εκτέλεσης του έργου, που όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 της αρχικής διάρκειας του, εφόσον, η παράταση αυτή δεν συνεπάγεται αύξηση του προϋπολογισμού. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από επιστημονική και οικονομική έκθεση για την πρόοδο του έργου, στην οποία πρέπει να αιτιολογείται η αιτουμένη παράταση. Η σχετική έγκριση παρέχεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας. Παράταση για απασχόληση προσωπικού είναι δυνατή μέχρι να συμπληρωθούν 36 μήνες από την έναρξη αυτής. Δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί η απασχόληση του ίδιου ατόμου στην ίδια επιχείρηση ή άλλη συγγενή (με συμμετοχή στο κεφάλαιο μεγαλύτερη του 50%) πριν παρέλθουν 12 μήνες από τη λήξη της προηγούμενης τριετίας.
Άρθρο 9
Εξοπλισμός
Για κάθε είδους εξοπλισμό, του οποίου η προμήθεια έγινε για το έργο με κονδύλια της ΓΓΕΤ, όπως προβλέπεται στην απόφαση χρηματοδότησης, ο χρηματοδοτούμενος βαρύνεται με τη φύλαξη και τη συντήρηση του σε καλή κατάσταση καθ΄ όλη τη διάρκεια του έργου. Μετά τη διαπίστωση της περάτωσης του έργου το κάθε είδος εξοπλισμού περιέρχεται στο χρηματοδοτούμενο, εκτός αν, με σχετική απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, που πρέπει να εκδίδεται μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία τριών μηνών, ζητείται η επιστροφή στη ΓΓΕΤ του αναλογούντος εξοπλισμού, ολικώς ή μερικώς, στο ποσοστό χρηματοδότησης αυτού. Η επιστροφή του εξοπλισμού γίνεται με πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής μέσα σε ένα μήνα από την κοινοποίηση της παραπάνω απόφασης του Υπουργού. Στην περίπτωση αυτή η ΓΓΕΤ δικαιούται να απαιτήσει την αποκατάσταση τυχόν ζημιών, που προκλήθηκαν στον εξοπλισμό αυτό από υπαιτιότητα του χρηματοδοτούμενου. Η εκτίμηση της υπαιτιότητας και του μεγέθους των ζημιών γίνεται από τη ΓΓΕΤ, η δε αποκατάσταση περιορίζεται στην τρέχουσα αξία του εξοπλισμού αυτού, δηλαδή το πραγματικό κόστος αγοράς, μείον το ποσοστό απόσβεσης που προβλέπεται από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων γι΄ αυτό το είδος του εξοπλισμού. Εξοπλισμός που αποκτήθηκε με τραπεζικό δάνειο, οι τόκοι του οποίου χρηματοδοτήθηκαν από τη ΓΓΕΤ, δεν περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις αυτού του άρθρου.
Άρθρο 10
Εφευρέσεις – Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας
1. Η ΓΓΕΤ παρέχει το δικαίωμα στον χρηματοδοτούμενο για εκτέλεση έργου να κατοχυρώσει στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό εφεύρεση, που προήλθε από το ερευνητικό έργο. Οι δαπάνες για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας μπορεί να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του έργου.
2. Ο χρηματοδοτούμενος διατηρεί το δικαίωμα χρησιμοποίησης της εφεύρεσης του για δική του χρήση. Στην περίπτωση που αυτός δεν χρησιμοποιεί για οποιοδήποτε λόγο την εφεύρεση του αυτή, η ΓΓΕΤ επιφυλάσσεται για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας περί αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, χωρίς υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων (royalties) στο χρηματοδοτούμενο.
Άρθρο 11
Δημοσίευση και αξιοποίηση αποτελεσμάτων.
1. Στις δημοσιεύσεις που γίνονται και περιέχουν προκαταρκτικά, μερικά ή τελικά αποτελέσματα του ερευνητικού έργου, που χρηματοδοτήθηκε από τη ΓΓΕΤ, πρέπει να μνημονεύεται ότι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας χρηματοδότησε μέρος ή ολόκληρο το ερευνητικό έργο.
2. Μέσα σε έξι μήνες από τη λήξη του έργου ο χρηματοδοτούμενος υποχρεούται να δηλώσει στη ΓΓΕΤ τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα αυτού. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης υποβολής της παραπάνω δήλωσης, το Δημόσιο μπορεί να αξιοποιεί ή να εκμεταλλεύεται το ίδιο ή μέσω τρίτων, το αποτελέσματα αυτά ελεύθερα. Η δήλωση καταχωρείται στο αρχείο της ΓΓΕΤ και λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση τυχόν επόμενης πρότασης της εταιρείας για χρηματοδότηση.
3. Ο χρηματοδοτούμενος που υπέβαλε εμπρόθεσμα την πιο πάνω δήλωση οφείλει να αξιοποιήσει τα προκύψαντα αποτελέσματα μέσα σε 4 έτη από την υποβολή της δήλωσης του. Με την παρέλευση των 4 ετών χωρίς αξιοποίηση των αποτελεσμάτων από τον χρηματοδοτούμενο, το Δημόσιο μπορεί να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται τα αποτελέσματα αυτά ελεύθερα.
Άρθρο 12
Οι διατάξεις των Π.Δ. 558/85 και 434/88 καταργούνται. Στον Υπουργό Ανάπτυξης αναθέτουμε τη Δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2000
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ