Νόμος 194 ΦΕΚ Α΄230/18.10.1975
Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεών τινων του Ν.Δ. 3853/1958 ” περί Οργανισμού Βάμβακος και άλλων τινων διατάξεων “.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμε

Άρθρον 1
Το άρθρον 2 του Ν.Δ. 3853/1958 “περί Οργανισμού Βάμβακος” αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“1. Εις την αρμοδιότητα του Οργανισμού Βάμβακος ανήκει η κατά τας γενικάς κατευθύνσεις του Υπουργείου Γεωργίας μελέτη, εφαρμογή και παρακολούθησις των εκάστοτε ενδεικνυομένων μέτρων διά την προαγωγήν των θεμάτων παραγωγής και εν γένει αξιοποιήσεως του βάμβακος, ειδικώτερον δε:
α) Η επέκτασις της καλλιεργείας του βάμβακος, η διάδοσις των ενδευκνυομένων εκάστοτε συγχρόνων αγροτεχνικών μεθόδων καλλιεργείας και καταπολεμήσεως των ασθενειών αυτού, του Οργανισμού Βάμβακος δυναμένου να διαθέτη επ` ανταλλάγματι διά τους άνω σκοπούς σύγχρονα μέσα παραγωγής (μηχανήματα κλπ.).
β) Ο εφοδιασμός των καλλιεργητών διά των καταλλήλων σπόρων, μηχανημάτων, φαρμάκων και λοιπών εφοδίων. γ) Η παρακολούθησις και ο έλεγχος της σποροπαραγωγής, ως και ο εκσυγχονισμός της οργανώσεως αυτής προς εξασφάλισιν βαμβακοσπόρου αρίστης ποιότητος και χαμηλού κόστους.
δ) Η μελέτη και τεχνολογική έρευνα του βαμβακοσπόρου και των προϊόντων του, ως και η παρακολούθησις των σπορελαιουργείων και η εισήγησις μεθόδων προς βελτίωσιν των προϊόντων των.
ε) Η εισήγησις επί προδιαγραφών κατασκευής καταλλήλων μηχανημάτων διά τον εκσυγχονισμόν της καλλιεργείας του βάμβακος, καθώς και συναφών μέσων και μηχανημάτων και η κατεύθυνσις των εγχωρίων βιομηχανιών και βιοτεχνών προς κατασκευήν προϊόντων ανταποκρινομένων εις την σύγχρονον τεχνολογίαν.
στ) Η μελέτη των μηχανολογικών και κτιριακών εγκαταστάσεων των εκκοκκιστηρίων βάμβακος, του τεχνικού εκσυγχρονισμού των υφισταμένων τοιούτων και ο έλεγχος της λειτουργίας αυτών.
ζ) Η ταξινόμησις και τυποποίησις του βάμβακος και η διενέργεια εξετάσεων και πραγματογνωμοσυνών επί των προϊόντων της καλλιεργείας του βάμβακος.
η) Η τεχνολογική μελέτη των προϊόντων της καλλιεργείας του βάμβακος και των τεχνιτών κλωστικών υλών, ως και των εξ αυτών κατασκευαζομένων προϊόντων, απλών ή συμμίκτων.
θ) Η οργάνωσις της εμπορίας του βάμβακος, του ποιοτικού ελέγχου του εξαγομένου βάμβακος εις τας περιπτώσεις κατά τας οποίας διαλαμβάνεται ούτος ως όρος εις το σχετικόν συμφωνητικόν αγοραπωλησίας και η έρευνα της αγοράς.
ι) Η υποβοήθησις της βαμβακοβιομηχανίας διά την βελτίωσιν των προϊόντων της και την μείωσιν του κόστους κατασκευής αυτών.
ια) Η τήρησις στατιστικής αφορώσης εις την καλλιέργειαν, παραγωγήν, εκκόκκισιν, κατανάλωσιν του βάμβακος, των φυτοφαρμάκων, μηχανημάτων και λοιπών εφοδίων της καλλιεργείας του βάμβακος, ως και επί παντός στοιχείου χρησίμου διά την μελέτην και εισήγησιν της ορθολογιστικής επί του βάμβακος πολιτικής.
ιβ) Η συγκέντρωσις και επεξεργασία στοιχείων περί των τιμών, εισαγωγών – εξαγωγών, βιομηχανοποιήσεως και αποθεμάτων βάμβακος, τεχνητών και συνθετικών ινών, βαμβακοσπόρου, βαμβακελαίου, λίντερ και βαμβακόπιττας.
ιγ) Η παρακολούθησις της πολιτικής περί του βάμβακος της ασκουμένης υπό των λοιπών βαμβακοπαραγωγικών Χωρών και η εισήγησις περί των ενδεικνυομένων μέτρων προστασίας της εγχωρίου παραγωγής.
ιδ) Η μελέτη και εισήγησις περί των αναγκαίων προς λήψιν μέτρων διά την αύξησιν της καταναλώσεως του βάμβακος και την ενίσχυσιν της συναγωνιστικής θέσεως των προϊόντων αυτού, έναντι των υφαντουργικών προϊόντων εκ τεχνητών και συνθετικών ινών διά της συμμετοχής εις εκθέσεις βάμβακος, προβολής και διαφημίσεως των βαμβακουργικών προϊόντων.
ιε) Η ενίσχυσις του διά τον βάμβακα ερευνητικού προγράμματος του Υπουργείου Γεωργίας διά της διενεργείας ερευνητικών εργασιών δαπάναις του Οργανισμού Βάμβακος και διά του κατά τόπους προσωπικού του, εντός του πλαισίου των παρεχομένων οδηγιών υπό των αρμοδίων Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας.
ιστ) Η μελέτη παντός ετέρου θέματος συναφούς προς τα ανωτέρω αντικείμενα.
ιζ) Η συνεργασία μετά των διεθνών Οργανισμών εχόντων ως αρμοδιότητα τον βάμβακα και η παρακολούθησις και ενημέρωσις περί των εργασιών αυτών.
2. Ο Οργανισμός Βάμβακος έχει αρμοδιότητα ανάλογον προς την επί του βάμβακος και επί των λοιπών κλωστικών φυτών (λίνου, καννάβεως κλπ). 3. Αι ως άνω αρμοδιότητες του Οργανισμού Βάμβακος ασκούνται εν συνεργασία μετά των Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας”.

Άρθρον 2
Η παράγραφος 1 του άρθρου 7 του Ν.Δ. 3853/1958 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“Η Υπηρεσία του Οργανισμού Βάμβακος διακρίνεται εις Κεντρικήν και Περιφερειακάς. Αι τελευταίαι αποτελούνται εξ είκοσι Διευθύνσεων και Γραφείων”.

Άρθρον 3
Συνιστώνται διά του παρόντος, μια (1) θέσις Γενικού Διευθυντού και μία θέσις Αναπληρωτού Γενικού Διευθυντού του Κλάδου Α1 Γεωπονικού, πληρούμεναι διά προαγωγής κατά τας κειμένας διατάξεις. Κατά την πρώτην εφαρμογήν του παρόντος διά την προαγωγήν εις τον 1ον βαθμόν του Γενικού Διευθυντού, κρίνονται και υπάλληλοι του Α1 Κλάδου Γεωπονικού έχοντες υπερδιετή υπηρεσίαν εις τον 2ον βαθμόν και εννεατή εν συνόλω τοιαύτην εις τους βαθμούς 3ον και 2ον.

Άρθρον 4
Το άρθρον 8 του Ν.Δ. 3853/1958 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“Διά Π. Δ/των εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως, Οικονομικών και Γεωργίας, μετά γνώμην του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Βάμβακος και δυναμένων να τροποποιηθώσιν άπαξ εντός διετίας από της δημοσιεύσεώς των, επιτρέπεται όπως καθορισθούν εξ υπαρχής:
α) Η εν γένει οργάνωσις της Κεντρικής και των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Οργανισμού Βάμβακος και η κατά οργανικάς μονάδας διάρθωσις αυτών.
β) Ο τίτλος, η έδρα και η αρμοδιότης εκάστης των ως άνω οργανικών μονάδων, προκειμένου δε περί περιφερειακών τοιούτων και η περιφέρεια εκάστης.
γ) Οι κλάδοι του τακτικού προσωπικού κατά κατηγορίας, επιτρεπομένης της συστάσεως νέων, καταργήσεως, διαχωρισμού, μετονομασίας ή συγχωνεύσεως υφισταμένων, ως και ο αριθμός των οργανικών θέσεων εκάστου Κλάδου κατά βαθμόν, των θέσεων τούτων μη δυναμένων πάντως να υπερβούν εν συνόλω συμπεριλαμβανομένων και των ήδη υφισταμένων τακτικών και προσωρινών θέσεων, τας εκατόν είκοσι πέντε διά την Α` Κατηγορίαν, τας ογδοήκοντα δια την Β` Κατηγορίαν και τας οκτώ διά την Γ` Κατηγορίαν.
δ) Τα διά τον διορισμόν εις τον εισαγωγικόν βαθμόν εκάστου Κλάδου απαιτούμενα ειδικά τυπικά προσόντα.
ε) Αι θέσεις του επί σχέσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού, μη δυνάμεναι πάντως να υπερβούν, υπολογιζομένων και των υφισταμένων τοιούτων, εν αις και του προσωπικού καθαριότητος των Γραφείων, τας εκατόν εν συνόλω, ως και η κατανομή του προσωπικού τούτου κατά ειδικότητας.
στ) Η κατανομή των οργανικών θέσεων του τακτικού και του επί οιαδήποτε σχέσει προσωπικού εις την Κεντρικήν και τας Περιφερειακάς Υπηρεσίας.
ζ) Ο κλάδος, ο βαθμός και τα τυχόν ειδικά προσόντα του Προϊσταμένου εκάστης των υπό στοιχείον α` οργανικών μονάδων.
η) Τα της εντάξεως εις τους καθορισθησομένους κλάδους των υπηρετούντων υπαλλήλων, απαγορευομένης πάντως της επ` ευκαιρία ταύτης απονομής ανωτέρου βαθμού ή μεταβολής της εκ της αρχαιότητος εν τω βαθμώ προκυπτούσης σειράς.

Άρθρον 5
Επί μίαν τριετίαν ο Οργανισμός Βάμβακος δύναται να χορηγή εκπαιδευτικάς αδείας εις υπαλλήλους αυτού διά σπουδάς ή ειδίκευσιν εις τεχνικά θέματα εν τη αλλοδαπή, κατά παρέκκλισιν των διατάξεων των άρθρων 88 και 89 παρ. 1 του Ν. 1811/1951 “περί Κώδικος καταστάσεως των δημοσίων διοικητικών υπαλλήλων” και των του άρθρου 5 παρ. 7 του Α.Ν. 340/1968 “περί μέτρων βελτιώσεως της αποδοτικότητος των Δημοσίων Υπηρεσιών και Ν.Π.Δ.Δ.” ή ετέρων συναφών νόμων. Τα της χορηγήσεως των εκπαιδευτικών αδειών ρυθμίζονται εκάστοτε δι` αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Βάμβακος, εγκρινομένης υπό του Υπουργού Γεωργίας.

Άρθρον 6
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 9 Οκτωβρίου 1975

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ