Νόμος 589 ΦΕΚ Α΄143/26.5.1977
Περί αποζημιώσεως Ελλήνων ιδιοκτητών αγροτικών κτημάτων κειμένων εν τη παραμεθορίω ζώνη Γιουγκοσλαβίας, περί ων η από 5.11.1964 Ελληνογιουγκοσλαβική συμφωνία κυρωθείσα διά του Ν. 4455/1965.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν

Άρθρον 1

1. Διά τα πέραν των ελληνικών συνόρων κτήματα, τα περιελθόντα δυνάμει της από 5.11.1964 Ελληνογιουγκοσλαβικής Συμφωνίας “περί ανταλλαγής των εκείθεν των συνόρων ιδιοκτησιών” κυρωθείσης διά του Ν. 4455/1965, εις την κυριότητα του Γιουγκοσλαβικού Δημοσίου, καταβάλλεται εις τους φερομένους εις την από 10.7.1959 έκθεσιν της εις την Συμφωνίαν αναφερομένης Τεχνικής Επιτροπής, ως ιδιοκτήταςύΕλληνας υπηκόους και διά την εις την αυτήν έκθεσινκαταγραφείσαν δι` έκαστον έκτασιν, χρηματική αποζημίωσις, οριζομένη κατά στρέμμα εις το 20πλάσιον της προκυπτούσης κατά στρέμμα αξίας των περί ων το άρθρον 3 της Συμφωνίας ταύτης κτημάτων. Οι κατά τ` ανωτέρω δικαιούχοι ιδιοκτήται ή οι καθολικοί ή ειδικοί διάδοχοι αυτών, ως και εις ένα έκαστον τούτων καταβλητέα αποζημίωσις καθορίζονται δι` αποφάσεως της παρά τω ΠρωτοδικείωΦλωρίνης Επιτροπής Απαλλοτριώσεων, εις ήν μετέχει μετά ψήφου και ο Οικονομικός ύΕφοροςΦλωρίνης ή ο νόμιμος αναπληρωτής αυτού, νικώσης εν ισοψηφία της ψήφου του Προέδρου.

2. Δι` αποφάσεως της αυτής Επιτροπής Απαλλοτριώσεων καθορίζεται η τρέχουσα αξία των εις την κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου περιελθόντων, δυνάμει της Συμφωνίας, γιουγκοσλαβικών κτημάτων, άτιναπαρεχωρήθησαν προσωρινώς δι` αποφάσεως της Διευθύνσεως Γεωργίας Νομού Φλωρίνης εις τους κατά την προηγούμενηνπαράγραφονύΕλληναςιδιοκτήτας. Αι εκτάσεις αύται δύνανται να παραχωρώνται οριστικώς δι` αποφάσεως της αυτής Επιτροπής εις τους κατόχους των, εφ` όσον ούτοι δι` εγγράφου δηλώσεώς των υποβαλλομένης εις την Διεύθυνσιν Γεωργίας Νομού Φλωρίνης εντός εξ μηνών από της ενάρξεως της ισχύος του παρόντος, ήθελοναποδεχθή τον συμψηφισμόν της οφειλομένης εις αυτούς, κατά την παράγραφον 1 αποζημιώσεως. Εις περίπτωσιν καθ` ην η αξία της προσωρινώς παραχωρηθείσης εκτάσεως είναι μεγαλυτέρα της κατά την προηγουμένηνπαράγραφον καταβλητέας αποζημιώσεως ή αντιστοιχούσα κατ` αξίαν εις την επί πλέον διαφοράνέκτασις παραχωρείται εις τον προσωρινόνκάτοχον οριστικώς τη αιτήσει αυτού επί καταβολή της κατά τα ανωτέρω καθοριζομένης αξίας αυτής εις τρείς ετησίας ατόκους δόσεις. Ο χρόνος καταβολής των δόσεων καθορίζεται διά της περί παραχωρήσεως απόφασις της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων είναι οριστική, μη υποκειμένη εις ένστασιν ή αναπομπήν, αποτελεί δε τίτλονδεκτικόν μεταγραφής.

Άρθρον 2

1. Πάσα διά την εκτέλεσιν του παρόντος απαιτουμένη δαπάνη βαρύνει τον τακτικόνπρουπολογισμόναρμοδιότητος του Υπουργείου Οικονομικών, εις τον οποίον εγγράφεται ανάλογος πίστωσις.

2. Αι περί χρηματικής αποζημιώσεως και συμψηφισμού ταύτης αποφάσεις της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων αποστέλλονται μερίμνη της Διευθύνσεως Γεωργίας Νομού Φλωρίνης, εις την Υπηρεσίαν Εντελλομένων Εξόδων της ιδίας Νομαρχίας διά την εκκαθάρισιν της οφειλομένης αποζημιώσεως.

Άρθρον 3
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 25 Μαΐου 1977

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ