ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2160 ΦΕΚ 118/ 19.07.1993
Ρυθμίσεις για τον Τουρισμό και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο Νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Τροποποίηση της νομοθεσίας για τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και άλλες διατάξεις
Άρθρο 1
Εποπτεία, τουριστική πολιτική, Διοίκηση Ε.Ο.Τ.
1. Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με έδρα την Αθήνα, τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας.
2. Περιεχόμενο της εποπτείας είναι:
α) Η έγκριση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ ) του Ε.Ο.Τ. των περιπτώσεων β`, γ, δ`, ε, στ, ζ`, η, θ, ι, ια, ιβ`, ιγ, κάι ιδ` της παραγράφου. 5 του παρόντος άρθρου, καθώς και η έγκριση πράξεων οργάνων του Ε.Ο.Τ., όπου προβλέπεται από άλλες διατάξεις
β) Η εντολή διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου και από ορκωτό ελεγκτή.
3. Κύριος σκοπός του Ε.Ο.Τ. είναι η οργάνωση, ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα με την αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων της χώρας.
Προς το σκοπό αυτόν, ο Ε.Ο.Τ.:
α) Υποβάλλει προτάσεις στην Κυβέρνηση για τη χάραξη της τουριστικής πολιτικής
β) Υλοποιεί την τουριστική πολιτική που χαράσσει η Κυβέρνηση.
γ) Συντονίζει τις ενέργειες των συναρμόδιων φορέων για την εξυπηρέτηση των τουριστικών σκοπών.
δ) Μελετά, εκτελεί και εποπτεύει έργα τουριστικής υποδομής και ανάπτυξης και καταρτίζει σχετικά προγράμματα περιλαμβανόμενης της τουριστικής αξιοποίησης λουτροπόλεων και ιαματικών πηγών.
ε) Καταρτίζει και εκτελεί το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της χώρας στο εσωτερικό και εξωτερικό και μεριμνά για την ανάπτυξη της τουριστικής συνειδήσεως.
στ) Κατασκευάζει και εκμεταλλεύεται κάθε κατηγορίας τουριστικές εγκαταστάσεις και άλλες εγκαταστάσεις τουριστικής υποδομής.
ζ) `Έχει την ευθύνη της τουριστικής επιμόρφωσης.
η) Εποπτεύει και ελέγχει τις τουριστικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες οποιασδήποτε κατηγορίας.
θ) Ενισχύει δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων οι ενέργειες αποβλέπουν στην προώθηση των στόχων του Ε.Ο.Τ..
ι) Διοργανώνει περιηγήσεις, εορτές και παραστάσεις για την τόνωση του τουρισμού.
ια) Αναλαμβάνει κάθε άλλη δραστηριότητα ή ενέργεια που αποβλέπει στην οργάνωση, ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού, μεταξύ των οποίων και οι αναφερόμενες στο άρθρο 2 του ν.δ. 4109/1960 (ΦΕΚ 153 Α`).
4. Στον Ε.Ο.Τ. υφίσταται εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), το οποίο αποτελείται από τον Πρόεδρο, επτά μέλη και το Γενικό Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. που διορίζονται για τριετή θητεία με απόφαση του “Υπουργού Τουρισμού”, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια απόφαση, ένα από τα μέλη ορίζεται Αντιπρόεδρος του Δ.Σ..
Παρατείνεται η θητεία του υφιστάμενου Δ.Σ., που συμπληρώνεται με δύο μέλη, και του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ, κατά τρία έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 5 Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
5. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΤ έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Εισηγείται την τουριστική πολιτική.
β) Αποφασίζει για τον ετήσιο τακτικό προϋπολογισμό των εσόδων και εξόδων του Οργανισμού, τον προϋπολογισμό επενδύσεων, τον απολογισμό της ετήσιας διαχείρισης και τον ισολογισμό του, τον οποίο παραπέμπει προς έλεγχο σε ορκωτό ελεγκτή και δημοσιεύει μέχρι 30 Ιουνίου του επομένου έτους.
γ) Αποφασίζει για το πρόγραμμα των πάσης φύσεως έργων και ενεργειών προς υλοποίηση της τουριστικής πολιτικής.
δ) Εγκρίνει τη δαπάνη προγραμμάτων τουριστικής προβολής, διαφήμισης, δημόσιων σχέσεων και τουριστικών εκδηλώσεων καθώς και προγραμμάτων συμπαραγωγής και συνδιαφήμισης στην ημεδαπή και αλλοδαπή από κοινού με οργανισμούς, επιμελητήρια και άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
( ε) Εγκρίνει την αγορά, εκποίηση, εκμίσθωση ακινήτων του Ε.Ο.Τ., ή μίσθωση ακινήτων τρίτων, ανεξάρτητα από την αξία τους.)
Σημ.: όπως ηπερ.ε`καταργήθηκε με την περ.α`του άρθρου 31 του Ν.2636/1998 (Α 198), με εξαίρεση τις ρυθμίσεις για τις μισθώσειςακινήτων τρίτων.
στ) Εγκρίνει τις προμήθειες αξίας μεγαλύτερης των “πέντε εκατομμυρίων(5.000.000)” δραχμών.
ζ) Εγκρίνει την καταβολή αποζημιώσεως αξίας μεγαλύτερης των “πέντε εκατομμυρίων (5.000.000)” δραχμών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 5 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
η) Εγκρίνει την ανάληψη υποχρεώσεων εκ μέρους του Ε.Ο.Τ. για οποιαδήποτε αιτία, αξίας μεγαλύτερης των εκατόν είκοσι εκατομμυρίων(120.000.000) δραχμών.
θ) Εγκρίνει την από το Γενικό Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. έκδοση, οπισθογράφηση και αποδοχή ή τριτεγγύηση συναλλαγματικών, γραμματίων εις διαταγήν ή παροχή εγγυήσεων υπέρ των τουριστικών επιχειρήσεων που συνιστά ή συμμετέχει ο Ε.Ο.Τ., αξίας μεγαλύτερης των “πέντε εκατομμυρίων(5.000.000)” δραχμών.ι) Εγκρίνει τη συνομολόγηση δανείων προς εκπλήρωση συγκεκριμένων σκοπών τουριστικής ανάπτυξης και τη χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις που συμμετέχει ο Ε.Ο.Τ., αξίας μεγαλύτερης των “πέντε εκατομμυρίων(5.000.000) δραχμών.
ια) Εγκρίνει τη συνομολόγηση συμβιβασμών αξίας μεγαλύτερης των “πέντε εκατομμυρίων (5.000.000)”δραχμών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 5 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
ιβ) Εγκρίνει ειδικές χορηγίες υπέρ του προσωπικού για κατασκηνώσεις και επετειακές εκδηλώσεις.
ιγ) Εγκρίνει τη δαπάνη για την ενίσχυση δραστηριοτήτων δημόσιων υπηρεσιών, Ο.Τ.Α., φυσικών ή νομικών προσώπων οι οποίες αποβλέπουν στην προώθηση των στόχων του Ε.Ο.Τ..
ιδ) Εγκρίνει τη συνομολόγηση συμφωνητικών διαιτησίας.
6. Ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. έχει κάθε διοικητική αρμοδιότητα, προΐσταται του προσωπικού του Ε.Ο.Τ., έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του και ασκεί αρμοδιότητες όπως:
α) Μεριμνά για την εκτέλεση του εγερθέντος τουριστικού προγράμματος.
β) Εισηγείται τον ετήσιο προϋπολογισμό του Οργανισμού τον οποίο υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο προς έγκριση.
γ) Διαχειρίζεται την περιουσία και τους πόρους του Ε.Ο.Τ. και υπογράφει τα εντάλματα πληρωμής των προβλεπόμενων στον προϋπολογισμό δαπανών.
δ) Εισηγείται προς το Δ.Σ. τα θέματα της αρμοδιότητας του Δ.Σ. και κάθε άλλο ζήτημα κατά την κρίση του και εκτελεί τις αποφάσεις του Δ.Σ..ε) Συντονίζει τους συναρμόδιους φορείς για εφαρμογή τουριστικής πολιτικής.
στ) Εκπροσωπεί τον Ε.Ο.Τ. ενώπιον των αντισυμβαλλομένων, οιωνδήποτε τρίτων, των δικαστηρίων και κάθε αρχής.
ζ) Συγκροτεί επιτροπές για θέματα αρμοδιότητας του Ε.Ο.Τ., και εγκρίνει τις σχετικές δαπάνες εντός του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.
η) Διενεργεί τις εγκρίσεις της παραγράφου 5 από το στοιχείο στ` έως και ιγ` εφόσον αυτές αφορούν ποσό μέχρι “πέντε εκατομμυρίων (5.000.000)” δραχμών, καθώς και οποιαδήποτε άλλη διαχειριστική πράξη μέχρι του ίδιου ποσού, όπου δεν ορίζεται άλλως.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρου 5 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
θ) Μεταβιβάζει σε γενικούς διευθυντές και σε προϊσταμένους υπηρεσιών αρμοδιότητες, καθώς και το δικαίωμα υπογραφής εντολή Γενικού Γραμματέα Ε.Ο.Τμε απόφασή του η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυ3ερνησεως. Ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. μπορεί να ασκεί παραλλήλως μέρος των μεταβιβαζόμενων αρμοδιοτήτων, τις οποίες προσδιορίζει στην απόφαση.
ι) Αποφασίζει για την άσκηση κάθε ένδικου μέσου ή την παραίτηση από αυτό.
ια) Παρέχει τη δικαστική πληρεξουσιότητα σε δικηγόρους προσωπικού του Ε.Ο.Τ. και σε άλλους δικηγόρους για την άσκηση των ένδικων μέσων και την παραίτηση από αυτά.
7. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. τοι Ε.Ο.Τ. έχει τις εξής αρμοδιότητες :
α) συγκαλεί το Συμβούλιο, διευθύνει τις συνεδριάσεις αυτού και κατευθύνει τις εργασίες του,
β) παρακολουθεί τις επί των αποφάσεων του συμβουλίου εν γένει ενέργειες του Οργανισμού, ενημερούμενος προς τούτο από το Γενικό Γραμματέα,
γ) εκπροσωπεί τον Οργανισμό στις σχέσεις αυτού μετά των συναφών οργανώσεων και ιδρυμάτων της αλλοδαπής, επικουρούμενος προς τούτο από την αρμόδια υπηρεσία.
Αν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται ο Πρόεδρος του Δ.Σ., αναπληρώνεται από τον Αντιπρόεδρο. Αν απουσιάζει ή κωλύεται ο Αντιπρόεδρος, ο Πρόεδρος αναπληρώνεται από ένα μέλος που ορίζει το Δ.Σ..
8. Πρόεδρος του Δ.Σ. καθώς και Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. διορίζονται πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους που διαθέτουν διοικητική πείρα.
9. Ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. έχει το βαθμό και τις αποδοχές γενικού γραμματέα υπουργείου και κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν μπορεί να ασκεί ιδιωτική επιχείρηση ή άλλο ελεύθερο επάγγελμα.
10. Ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας, και τα μέλη του Δ.Σ. διαρκούσας της θητείας τους μπορεί να απολύονται μόνο σε περίπτωση σοβαρής παράβασης ή αμέλειας περί την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Λόγο άμεσης απόλυσης συνιστά και η μη έγκαιρη δημοσίευση του ισολογισμού.
11. Ο Ε.Ο.Τ. μπορεί να αγοράσει ή να κατασκευάσει οικήματα στην ημεδαπή ή αλλοδαπή για τη στέγαση των υπηρεσιών του.
12. Πέρα από τα προνόμια του άρθρου 12 του α.ν. 1565/1950, που κυρώθηκε με το ν. 1624/1951 (ΦΕΚ 7 Α`) και της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 3909/1958 (ΦΕΚ 198 Α`), όπως ισχύουν, ο Ε.Ο.Τ. έχει και όλα τα δικονομικά προνόμια του Δημοσίου, καθώς και εκείνα της εκτελέσεως, σαν να ήταν το ίδιο Δημόσιο.
13. α) Στην έδρα κάθε νομού συνιστάται Επιτροπή Τουριστικής Προβολής, σκοπός της οποίας είναι ο καταρτισμός προγραμμάτων τουριστικής προβολής της περιοχής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς και η εκτέλεση τους, ύστερα από έγκριση του Ε.Ο.Τ. Η επιτροπή Α` Προβολής συνιστάται με απόφαση του νομάρχη, είναι επταμελής και αποτελείται από εκπροσώπους της Δημόσιας Διοίκησης, των Ο.Τ.Α. και των τουριστικών παραγωγικών τάξεων.
β) Τα προγράμματα τουριστικής προβολής του προηγούμενου εδαφίου χρηματοδοτούνται μέχρι ποσοστού 50% από τον Ε.Ο.Τ. και κατά το υπόλοιπο από υποχρεωτικές εισφορές των Ο.Τ.Α. και όλων τωνπαραγωγικών τάξεων της περιοχής του νομού, που καθορίζονται κάθε χρόνο με απόφαση του οικείου νομάρχη, ανάλογα με τις αιτήσεις ανάγκης χρηματοδότησης των περιφερειακών προγραμμάτων προβολής και πάντως μέσα στα όρια προϋπολογισμού της δαπάνης των προγραμμάτων που εγκρίνει ο Ε.Ο.Τ.. “13. Ο Ε.Ο.Τ. στα πλαίσια επίτευξης του σκοπού του εδαφίου ε` της παρ. 1 τουπαρόντος άρθρου καταρτίζει και εκτελεί προγράμματα προβολής, διαφήμισης,δημοσίων σχέσεων και τουριστικών εκδηλώσεων στην ημεδαπή και αλλοδαπή, είτεμόνος είτε από κοινού με άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά ή φυσικά πρόσωπα. Μετα πρόσωπα αυτά ο Οργανισμός συμβάλλεται είτε με απευθείας συμφωνίες είτεκατόπιν επιλογής τους, από τον Ε.Ο.Τ. μετά από σχετική πρόσκληση δια τουτύπου για εκδήλωση ενδιαφέροντος και με βάση τις πλέον συμφέρουσες για τονΟργανισμό προτάσεις, που υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους. Με τις ίδιεςσυμφωνίες ορίζονται το αντικείμενο, οι προϋποθέσεις, ως και οι οικονομικοίκαι λοιποί όροι συνεργασίας του Ε.Ο.Τ. με τα ως άνω πρόσωπα και ο τρόποςπραγματοποίησής της. Η συνεργασία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει:
α) Την οικονομική συμμετοχή των παραπάνω προσώπων στο σύνολο ή και σε μέροςτης σχετικής δαπάνης υλοποίησης των παραπάνω διαφημιστικών ενεργειών καιλοιπών δραστηριοτήτων που θα γίνεται από τις υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ. καισύμφωναμε τις προβλεπόμενες από τις οικείες διατάξεις συνεργασίες.
β) Τη συγχρηματοδότηση από τον Ε.Ο.Τ. με την απλή οικονομική συμμετοχήτούτουστη σχετική δαπάνη υλοποίησης των παραπάνω διαφημιστικών προγραμμάτων καιλοιπών δραστηριοτήτων, που θα εκτελούνται από τα συμβαλλόμενα με τον Ε.Ο.Τ.πρόσωπα. Τα πρόσωπα αυτά μπορεί να αναφέρονται όπου και όπως προβλέπεται καιεφόσον το επιθυμούν ως επί μέρους χορηγοί από κοινού με τον Ε.Ο.Τ. σταπαραπάνω διαφημιστικά προγράμματα και λοιπές δραστηριότητες. Στις ως άνωσυμφωνίες μπορεί να περιλαμβάνεται και ο όρος ότι στις επιτροπές του Ε.Ο.Τ.,που θα διεξάγουν τους σχετικούς διαγωνισμούς, όπου κατά νόμο αυτοίαπαιτούνται, για την ανάθεση σε ανάδοχο από τον Ε.Ο.Τ. της εκτέλεσης τωνσχετικών εργασιών, θα μετέχουν ως μέλη και εκπρόσωποι των συμμετεχόντων στησχετική δαπάνη προσώπων και η επιλογή των αναδόχων και η ανάθεση σε αυτούςαπό τον Ε.Ο.Τ. της εκτέλεσης των εργασιών θα γίνεται ύστερα από σύμφωνηγνώμητων εν λόγω επιτροπών.
Σημ.: όπως η νέα παρ.13 προστέθηκε με την παρ.41 άρθρ.39Ν.3105/2003,ΦΕΚ Α 29/10.2.2003.
Άρθρο 2
Τουριστικές επιχειρήσεις
1. Τουριστικά καταλύματα.
Τουριστικά καταλύματα είναι οι Τουριστικές επιχειρήσεις που υποδέχονται τουρίστες και παρέχουν σε αυτούς διαμονή και άλλες συναφείς προς τη διαμονή υπηρεσίες, όπως εστίαση, ψυχαγωγία, αναψυχή, άθληση και διακρίνονται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση 530992/1987 του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. με θέμα τεχνικές προδιαγραφές τουριστικών εγκαταστάσεων (ΦΕΚ 557 Β`), ως εξής:
Α. Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα :
α. Ξενοδοχεία κλασικού τύπου.
β. Ξενοδοχεία τύπου ΜΟΤΕΛ.
γ. Ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων.
δ. Ξενοδοχεία κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων. “ε. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με ή χωρίς οικίσκους (ΚΑΜΠΙΝΓΚ).”
Σημ.: όπως η περ. ε΄προστέθηκε στην παρ.1Α με το άρθρο 35 παρ.2 Ν.3498/2006, ΦΕΚ Α 230/24.10.2006.
στ. Ξενώνες φιλοξενίας νέων:
Ως ξενώνες φιλοξενίας νέων χαρακτηρίζονται κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της παραγράφου 1Α, εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και οικισμών, που αποτελούν χώρους διαμονής προσώπων εφοδιασμένων με ειδική κάρτα Διεθνών Ομοσπονδιών Νέων και Διεθνών Ενώσεων Νέων. Οι ξενώνες φιλοξενίας νέων υπάγονται στην εποπτεία του Ε.Ο.Τ.
Σημ.: όπως η υποπερίπτ. στ΄είχε προστεθεί με τη παρ.1 άρθρου 7 του Ν. 4179/2013 (ΦΕΚ Α 175/8.8.2013) ,η οποία όμως στη συνέχεια ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 51 παρ.1 Ν.4276/2014,ΦΕΚ Α 155/30.7.2014.
Β. “Μη κύρια ξενοδοχειακό καταλύματα”.
α. Τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις ή κατοικίες
β. Ενοικιαζόμενα δωμάτια σε συγκρότημα μέχρι 10 δωματίων
γ. Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα.
Σχετικό: ΠΔ 250/2003 “Καθορισμός ποσοστού τουριστικών καταλυμάτων που μπορούν να μισθώνονται μακροχρονίως ή και να πωλούνται”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.21 Ν.2741/1999, ΦΕΚ Α 199/28.2.1999.
Σχετικό: άρθρα 1 και 2 Ν.3766/2009,ΦΕΚ Α 102/1.7.2009
Γ. Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα:
Ως Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα χαρακτηρίζονται τα ξενοδοχειακά καταλύματα των περιπτώσεων α`, γ` και δ` της παραγράφου 1Α, που ανεγείρονται σε συνδυασμό: α) με τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες της περίπτωσης α` της παραγράφου 1Β και β) με εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής της παραγράφου 3.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 άρθρου 8 Ν.4002/2011,ΦΕΚ Α 180/22.8.2011.
Για την εφαρμογή του νόμου αυτού ως εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής νοούνται συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, κέντρα θαλασσοθεραπείας, τουριστικοί λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, Κέντρα Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού, υδροθεραπευτήρια, καθώς και οι εξής εγκαταστάσεις ειδικών μορφών τουρισμού: μονάδες ιαματικής θεραπείας, κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού, κέντρα αναζωογόνησης, κέντρα ευεξίας και αισθητικής και κέντρα καταδυτικού τουρισμού. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού δύνανται να προσδιορίζονται και άλλα είδη τουριστικών επιχειρήσεων ή εγκαταστάσεων ως εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, που αποτελούν τμήμα των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2, παρ. 1.α του Ν. 4179/2013 (ΦΕΚ Α 175/8.8.2013).
Δ. Ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels) Είναι ξενοδοχειακά καταλύματα της παραγράφου 1Α του παρόντος άρθρου, κατηγορίας 3 ή 4 ή 5 αστέρων, επί των οποίων, με τη μορφή δωματίων ή διαμερισμάτων επιτρέπεται η σύσταση οριζοντίων και καθέτων ιδιοκτησιών και η σύσταση ή μεταβίβαση ενοχικών και εμπραγμάτων δικαιωμάτων επ` αυτών σε τρίτους. Η μακροχρόνια μίσθωση συνομολογείται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα (10) ετών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3, παρ. 1 του Ν. 4179/2013 (ΦΕΚ Α 175/8.8.2013).
2. Ξενώνες Νεότητας:
α. Ξενώνες Νεότητας είναι καταλύματα που εξυπηρετούν πρόσωπα νεαρής ηλικίας ημεδαπά ή αλλοδαπά, εφοδιασμένα με ειδική κάρτα ομοσπονδιών, σωματείων ή ιδρυμάτων και υπάγονται στην εποπτεία του Ε.Ο.Τ
β. Οι επιχειρήσεις των Ξενώνων Νεότητας ανήκουν σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στεγάζονται σε κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες εκπληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές του παρόντος όπως εκάστοτε ισχύουν.
γ. Ξενώνες Νεότητας που λειτουργούσαν κατά τη δημοσίευση του παρόντος δύνανται να εξακολουθήσουν τη λειτουργία τους ως φυσικά ή νομικό πρόσωπα με εμπορικό και κερδοσκοπικό χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις τους ανταποκρίνονται στα ελάχιστα κριτήρια ένταξής τους στην κατηγορία των καταλυμάτων των Ξενώνων Νεότητος.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ε.Ο.Τ. καθορίζονται τα ελάχιστα κριτήρια ένταξης των υφιστάμενων Ξενώνων Νεότητας, με τα οποία πρέπει να διασφαλίζεται ιδίως υψηλός βαθμός όρων υγιεινής, λειτουργικότητα των ξενώνων και παροχή βασικών υπηρεσιών, η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και κάθε λεπτομέρεια για τη χορήγηση του σήματος. Όσοι δεν εξακολουθήσουν τη λειτουργία τους με τις παραπάνω προϋποθέσεις, επιλέγουν την ένταξή τους σε μία από τις κατηγορίες καταλυμάτων της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του παρόντος.”
“Τα κέντρα διακοπών και παραθερισμού αλλοδαπών (Κ.Δ.Π.Α.), τα οποία κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 2160/1993 υφίσταντο και λειτουργούσαν νόμιμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 3185/1955, λαμβάνουν το ειδικό σήμα του Ε.Ο.Τ. για τη λειτουργική μορφή με την οποία ανεγέρθησαν ή για την πιο συγγενή λειτουργική μορφή και κατατάσσονται σε αντίστοιχη με τις προδιαγραφές τους ή στην κατώτερη τάξη των καταλυμάτων της μορφής αυτής.
Η λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων των λειτουργικών μορφών της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου ως Κ.Δ.Π.Α., επιτρέπεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ε.Ο.Τ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 27 του Ν.2636/1998 (Α 198),τα δε δύο τελευταία εδάφια αυτής προστέθηκαν με την παρ.1 άρθρ.12 Ν.2941/2001,ΦΕΚ Α 201/12.9.2001.
3. “Εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής”.
Κάθε μορφή τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, ο θαλάσσιος, ο αθλητικός, ο αγροτικός, ο πολιτιστικός, ο θεραπευτικός ή άλλο, υπάγεται στην αρμοδιότητα του Ε.Ο.Τ.. “Οι εγκαταστάσεις για συνεδριακά κέντρα, χιονοδρομικά κέντρα, κέντρα ιππικού τουρισμού, αεροθεραπευτήρια και υδροθεραπευτήρια, συνοδευτικές αυτών εγκαταστάσεις, όπως καταλύματα, χώροι αθλητικών τουριστικών εγκαταστάσεων, κέντρα εστίασης και αναψυχής, ως και εγκαταστάσεις οποιασδήποτε μορφής, καθώς και γραφεία εκμετάλλευσης σκαφών αναψυχής υπάγονται στην εποπτεία του Ε.Ο.Τ..
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.10 άρθρ.9 Ν.2647/1998 Α 237.
Για την κατασκευή πάσης φύσεως χερσαίων κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων, που απαιτούνται για τη δημιουργία, λειτουργία, τουριστική ανάπτυξη, αξιοποίηση και οικονομική βιωσιμότητα των ανωτέρω εγκαταστάσεων, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 998/1979 (ΦΕΚ 289 Α`), η προβλεπόμενη παραχώρηση δε στον Ε.Ο.Τ. διενεργείται δια κοινής αποφάσεως των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας.
4. “Τουριστικά γραφεία”.
Τουριστικά είναι τα γραφεία κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 393/1976 (ΦΕΚ 199 Α`).
5. “Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων”.
Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων είναι επιχειρήσεις ολικής μίσθωσης ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων των οποίων οι όροι και προϋποθέσεις συστάσεως και λειτουργίας ορίζονται στην απόφαση αριθ. 532253/26- 2.8.1976 (ΦΕΚ 1001 Β`). Οι ανωτέρω επιχειρήσεις εντάσσονται στις Τουριστικές επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 1 του β.δ 436/1961 (ΦΕΚ 111 Α`).
6. “Τουριστικά καταστήματα”.
Τουριστικά καταστήματα είναι τα καταστήματα κατά την έννοια του Άρθρου 1 παρ. β` και στ` του β.δ. 436/1961 (ΦΕΚ 111 Α`).
7. Ακίνητο που εκμισθώνεται για προσωρινή διαμονή του μισθωτή για χρονικό διάστημα μικρότερο των τριάντα (30) ημερών θεωρείται τουριστικό κατάλυμα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.2 της υποπαραγ. ΙΔ1 της ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ ΙΔ` του Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α΄85/07/04/2014) ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.4 της Υποπαρ.Α3 του άρθρου 2 του ν.4336/2015
7.α., Οι επιχειρήσεις Αλιευτικού Τουρισμού.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ., η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ε.Ο.Τ. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να υπάγονται στις Τουριστικές επιχειρήσεις και να προσδιορίζονται εννοιολογικώς και άλλα είδη τουριστικών καταλυμάτων και γενικά τουριστικών επιχειρήσεων.
Σημ.: όπως η περ. 7α προστέθηκε με την παρ.2 άρθρου 184 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που εκδίδεται μετά από γνώμη του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. ορίζονται οι προϋποθέσεις, οι προδιαγραφές, τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ίδρυση και λειτουργία των εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής, οι σχετικές αρμοδιότητες των οργάνων του Ε.Ο.Τ. και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
9. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας, που εκδίδονται ύστερα από γνώμη του Γενικού Γραμματέα του Ε Ο.Τ. και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως. γίνεται η χωροθέτηση των κατασκηνώσεων των φορέων κοινωνικού χαρακτήρα.
Άρθρο 3
Ειδικό σήμα λειτουργίας
1. Για την ανέγερση, μετατροπή ή επέκταση ξενοδοχείου, τουριστικού καταλύματος της άλλης τουριστικής επιχείρησης εκ των αναφερόμενων στις παραγράφους 1, 2 και 3 του Άρθρου 2 του παρόντος νόμου, απαιτείται προ της υποβολής της μελέτης στην πολεοδομική υπηρεσία, προηγούμενη έγκριση από τον Ε.Ο.Τ. της αρχιτεκτονικής μελέτης του κτιρίου της τουριστικής εγκατάστασης μόνο ως προς το σύμφωνο αυτής με τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές του Ε.Ο.Τ.. Οι διαδικασίες ελέγχου, περατώνονται εντός τριών (3) μηνών από της υποβολής της αιτήσεως και του πλήρους φακέλου δικαιολογητικών, η δε τυχόν απορριπτική απόφαση πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη και οι παρατηρήσεις να τίθενται και επί των υποβαλλόμενων σχεδίων. Σε περίπτωση παρελεύσεως άπρακτου του χρόνου των τριών (3) μηνών, ο πλήρης φάκελος παραπέμπεται σε τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από το Γενικό Γραμματέα του Ε.Ο.Τ., το Διευθυντή Εφαρμογής Προγραμμάτων και το Διευθυντή Εγκαταστάσεων του Ε.Ο.Τ., η οποία αποφασίζει εντός 15 ημερών για τη χορήγηση της έγκρισης. Αίτηση, η οποία δεν συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, θεωρείται απαράδεκτη.
Η διαδικασία ελέγχου, τα σχετικά δικαιολογητικά και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διατάξεως της παρούσας παραγράφου, καθορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.
2. Προ της ενάρξεως λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων των αναφερόμενων στο άρθρο 2 του παρόντος, υποβάλλεται στον Ε.Ο.Τ. δήλωση επέχουσα θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν.1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α`) με όλες τις σχετικές συνέπειες, η οποία αφορά ιδίως την τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών για Τουριστικές επιχειρήσεις και πάντως τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ) της δηλούμενης επιχείρησης.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ο.Τ. ορίζονται οι διαδικασίες και το περιεχόμενο δήλωσης των τουριστικών επιχειρήσεων για λόγους διοικητικής ή στατιστικής ενημέρωσης.
3. Ο Ε.Ο.Τ. τηρεί μητρώο των τουριστικών επιχειρήσεων του άρθρου 2 του παρόντος, με αύξοντα αριθμό τον οποίο αναγράφει σε ειδικό σήμα λειτουργίας που χορηγεί σε όλες τις ανωτέρω επιχειρήσεις. Στο ίδιο σήμα αναγράφεται επίσης και ο Α.Φ Μ. επιχείρησης. Το ειδικό σήμα λειτουργίας αντικαθιστά την άδεια λειτουργίας επιχειρήσεως που χορηγεί ο Ε Ο.Τ..
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. καθορίζονται οι διαδικασίες έκδοσης και χορήγησης του σήματος, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διατάξεως αυτής.
Όπου κατά τις κείμενες διατάξεις προβλέπεται η προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τουριστικής επιχείρησης νοείται εφεξής και η προσωρινή ή οριστική αφαίρεση του ειδικού σήματος.
4. Όλες οι Τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος υποχρεούνται εντός εννέα (9) μηνών από την έκδοση των αποφάσεων της προηγούμενης παραγράφου να υποβάλουν τη δήλωση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και να παραλάβουν από τον Ε,Ο.Τ. το ανωτέρω ειδικό σήμα λειτουργίας.
5. Για τη χορήγηση, του ανωτέρω σήματος απαιτούνται
α) Παράβολα υπέρ του Ε.Ο.Τ. και υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως και Πρόνοιας Προσωπικού Ελληνικής ραδιοφωνίας – τηλεόρασης και Τουρισμού (Τ.Ε.Α.Π.Π.Ε.Ρ.Τ.Τ.) για τον κλάδο συντάξεως].
*** Με το Ν. 4254(ΦΕΚ Α΄85/07/04/2014) ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΙΑ.3 περ.2Α ιε. και από 1.1.2015, ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ οι διατάξεις:” ιε. της περίπτωσης α` της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 2160/1993 (Α`118) υπέρ του ΕΤΕΑ (τ. ΤΕΑΠΕΡΤΤ)”.
β) Βεβαίωση του Ε.Ο.Τ και της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του αιτούντος ότι δεν υφίσταται οφειλή από τα σε βάρος του αιτούντος βεβαιωθέντα οριστική ποσά υπέρ του Ε.Ο.Τ. από επιβολή προστίμων καθώς και από ληξιπρόθεσμες οικονομικές υποχρεώσεις προς τον Ε.Ο.Τ.
γ) Βεβαίωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος περί ενημερότητος των προς αυτό υποχρεώσεων από μηνιαίες εισφορές εφόσον πρόκειται για τις Τουριστικές επιχειρήσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου.
δ) Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.
ε) Πιστοποιητικό πυρασφάλειας της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του καταλύματος.
Επιπλέον των ανωτέρω απαιτούνται και οι κατά τις κείμενες διατάξεις, όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων.
Από την έναρξη της χορήγησης του ειδικού σήματος λειτουργίας παύει η χορήγηση αδειών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και η χορήγηση αδειών κτιρίου για τα τουριστικά καταλύματα. Από την παρέλευση της προθεσμίας των εννέα μηνών της παραγράφου 4 παύει η ισχύς των χορηγηθεισών αδειών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων.
6. Πέραν των άλλων προβλεπομένων προϋποθέσεων, η ανανέωσή του εξαρτάται από την εξασφάλιση ορίου μέσης κατώτερης πληρότητας κατά την προηγούμενη τριετία, η οποία αποδεικνύεται από τα επίσημα φορολογικά στοιχεία, τα όρια της κατώτερης πληρότητας ανά περιοχή ορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ., μετά από γνώμη της Τοπικής Ενώσεως Δήμων και Κοινοτήτων, του Ξενοδοχειακού
Σχετικό: άρθρ.21 παρ.7 Ν.2741/1999 ΦΕΚ Α 199/28.2.1999.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.9 άρθρ.24 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001
7. Η αλλαγή χρήσης οποιουδήποτε κτιρίου σε τουριστικό κατάλυμα επιτρέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση της τήρησης της υποχρέωσης της παραγράφου 1 του παρόντος. Εξαιρετικώς, τουριστικά καταλύματα οποιασδήποτε μορφής και κατηγορίας τα οποία έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια ή έχουν εξαιρεθεί από κατεδάφιση και κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου λειτουργούν χωρίς την κατά νόμο απαιτούμενη άδεια του Ε.Ο.Τ. δύναται να αποκτήσουν το ειδικό σήμα λειτουργίας ακόμη και αν έχουν ανεγερθεί σε κορεσμένες περιοχές. Για την απόκτηση του ανωτέρω σήματος λειτουργίας από τους ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευόμενους τα καταλύματα αυτά, ισχύουν τα προβλεπόμενα στις ανωτέρω παραγράφους. Επιπλέον τα καταλύματα πρέπει να πληρούν τους όρους και τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζονται στην απόφαση 530992/1987 (ΦΕΚ 557 Β`), του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. και οι ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευόμενοι αυτά να υποστούν τις οικονομικές επιβαρύνσεις που καθορίζονται σε απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ., η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρ.12 Ν.2941/2001,ΦΕΚ Α 201/12.9.2001.
8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι οικονομικές επιβαρύνσεις, η διαδικασία, τα αναγκαία δικαιολογητικά και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την κατά τις διατάξεις του παρόντος απόκτηση του ειδικού σήματος λειτουργίας από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα με προσωρινές άδειες. Η απόφαση αυτή, εκδίδεται άπαξ και τροποποιείται μόνο μία φορά.
Άρθρο 4
1. Υπάλληλοι του Ε.Ο.Τ. εφοδιασμένοι με ειδικές υπηρεσιακές ταυτότητες επιθεωρητή τουρισμού καθίστανται αρμόδιοι να διενεργούν ελέγχους στις Τουριστικές επιχειρήσεις του άρθρου 2 και σε επιχειρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν τουρίστες, οπουδήποτε της χώρας, ακόμα και αν αυτά στεγάζονται σε εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, όπως σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, σταθμούς αυτοκινήτων, μεθοριακούς σταθμούς, προκειμένου να διαπιστώσουν τη συμμόρφωσή τους με τις υποχρεώσεις της τουριστικής νομοθεσίας, της υγιεινής, της καθαριότητας, καθώς και με τις διατάξεις που αφορούν στην ηχορύπανση, και γενικά κάθε διάταξης που αποβλέπει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ή στην προστασία των τουριστών.
2. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, ύστερα από γνώμη του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ., ορίζεται το είδος και το περιεχόμενο των παραπάνω ελέγχων, οι επιχειρήσεις και καταστήματα, η εκπαίδευση των οργάνων του Ε.Ο.Τ. σε θέματα αγορανομικού και υγειονομικού ελέγχου, οι κυρώσεις που επιβάλλει ο Ε.Ο.Τ. κατά των παραβατών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
3. “α) Όποιος παροτρύνει και παρενοχλεί με οποιονδήποτε τρόπο πρόσωπο ή ομάδα προσώπων να δεχθεί ή να αποκρούσει ταξιδιωτική ή μεταφορική υπηρεσία, υπηρεσίες εστίασης ή ψυχαγωγίας ή τουριστικού καταλύματος ή προϊόντα εμπορικού καταστήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων (1.000) ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 53 Ν.3498/2006, ΦΕΚ Α 207/2.10.2006.
β) Με την ίδια διάταξη τιμωρείται και όποιος, χωρίς άδεια ασκήσεως του οικείου επαγγέλματος, συναλλάσσεται με πρόσωπο ή ομάδα προσώπων ή διαπραγματεύεται ή μεσολαβεί, με σκοπό να κατευθύνει πελατεία σε υπηρεσίες ή καταστήματα της προηγούμενης παραγράφου.
γ. Ανεξάρτητα από τις ποινικές κυρώσεις, στους παραβάτες των προηγούμενων εδαφίων επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. πρόστιμο από 200.000 μέχρι 1.000.000 δραχμές για κάθε παράβαση, ανάλογα με τη βαρύτητα αυτής. Σε περίπτωση υποτροπής το ανώτατο όριο του προστίμου διπλασιάζεται. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ., τα πρόστιμα μπορούν να αναπροσαρμόζονται.
Σημ.: όπως η περ.γ` προστέθηκε με την παρ.2 του άρθρου 27 του Ν.2636/1998 (Α 198)
4.α. Σε όποιον λειτουργεί τουριστική επιχείρηση έναντι ανταλλάγματος, χωρίς να είναι καταχωρημένη στο ειδικό μητρώο του Ε.Ο.Τ. επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πενήντα χιλιάδων (50.000) δρχ. ανά κλίνη, εφόσον πρόκειται για κατάλυμα της παρ. 1 του άρθρου 2.
Εξαιρετικά για τους χώρους οργανωμένης κατασκήνωσης με ή χωρίς οικίσκους καθώς και για τις επιχειρήσεις των παρ. 3, 4 και 5 του άρθρου 2, επιβάλλεται πρόσημο μέχρι πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) δραχμών.
β. Τουριστικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε κατηγορίας και λειτουργικής μορφής, που λειτουργούν χωρίς το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του παρόντος Ειδικό Σήμα λειτουργίας, λόγω λήξης της ισχύος, ανάκλησης ή αφαίρεσης του χορηγηθέντος σήματος ή λόγω του γεγονότος ότι ουδέποτε έλαβαν Ειδικό Σήμα, είναι δυνατόν να σφραγίζονται, ύστερα από απόφαση του Ε.Ο.Τ., από όργανα αυτού με τη συνδρομή της αστυνομικής αρχής. `Όποιος παραβιάζει τις σφραγίδες τιμωρείται σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 178 του “Ποινικού Κώδικα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.21 Ν.2741/1999 ΦΕΚ Α 199/28.2.1999.
γ. Ο εκμεταλλευόμενος τουριστική επιχείρηση ή ο υπεύθυνος της λειτουργίας καταλύματος υποχρεούται να αναρτά το ειδικό σήμα σε εμφανές και προσιτό στον επισκέπτη σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος ή άλλως στο πλησιέστερο εμφανές προς την κύρια είσοδο του καταλύματος σημείο.
Στον παραβάτη της διατάξεως του εδαφίου αυτού, επιβάλλεται πρόστιμο διακοσίων χιλιάδων (200.000) δραχμών.
δ. Πρόστιμο, ύψους ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δρχ., επιβάλλεται και στα γραφεία γενικού ή εσωτερικού τουρισμού και στους εκπροσώπους αλλοδαπών επιχειρήσεων, καθώς και σε οποιουσδήποτε άλλους συνομολογούν συμβάσεις με τις Τουριστικές επιχειρήσεις του άρθρου 2 του παρόντος νόμου, οι οποίες δεν έχουν το ειδικό σήμα λειτουργίας, ή που αποστέλλουν τουριστική πελατεία σε καταλύματα που λειτουργούν χωρίς αυτό.
5. Στον επιχειρηματία κάθε κατηγορίας τουριστικών επιχειρήσεων επιβάλλεται:
α. Αυτοτελώς πρόστιμο ύψους εκατό χιλιάδων (100.000) δρχ. για κάθε παράβαση, εξαιτίας της οποίας τουρίστας στερήθηκε των υπηρεσιών του ξενοδοχείου λόγω εκμίσθωσης κλινών περισσότερων από τη δυναμικότητα των κλινών του ξενοδοχείου.
Πρόστιμο δεν επιβάλλεται αν ο επιχειρηματίας εξασφάλισε έγκαιρα τη στέγαση του σε ξενοδοχείο της περιοχής του της ίδιας τουλάχιστον κατηγορίας.
β. Πρόστιμο ύψους μέχρι διακοσίων χιλιάδων (200.000) δρχ. στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Αν λόγω ελλείψεως ή βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης ή στο αποχετευτικό δίκτυο ή στις εγκαταστάσεις γενικά του καταλύματος ρυπαίνεται ο χώρος παροχής υπηρεσιών ή ο περιβάλλον χώρος ξενοδοχείου και κάθε είδους καταλύματος. Σε περίπτωση μη συμμορφώσεως του υπόχρεου, μέσα σε τριάντα ημέρες από την επίδοση της απόφασης, μπορεί να επιβάλλεται ως μέτρο το άμεσο κλείσιμο του ξενοδοχείου ή καταλύματος, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ., μέχρι εξάλειψης της ρύπανσης. Στην περίπτωση αυτήν η άσκηση οποιουδήποτε ένδικου μέσου ή βοηθήματος δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Το μέτρο αίρεται με όμοια απόφαση μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και διαπίστωση της υπηρεσίας του Ε.Ο.Τ. ότι εξέλειπαν οι λόγοι που το προκάλεσαν.
Αν ο εκμεταλλευόμενος τουριστική επιχείρηση παραλείπει να προσφέρει στην πελατεία του υπηρεσίες, ανέσεις ή αγαθά τα οποία υποσχέθηκε ή διαφήμισε εγγράφως ή αν οι προσφερόμενες υπηρεσίες, ανέσεις ή αγαθά είναι προδήλως κατώτερης κατηγορίας ή ποιότητας.
6. Η παράγραφος 1 του άρθρου 8 του ν. 392/1976 αντικαθίσταται ως εξής:
1. Στους έχοντες άδεια λειτουργίας χώρων οργανωμένων κατασκηνώσεων επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του παρόντος νόμου:
Πρόστιμο ύψους μέχρι πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) δρχ. η προσωρινή αφαίρεση της άδειας για χρονικό διάστημα μέχρι έξι (6) μηνών και εφόσον έχουν επιβληθεί τρεις τουλάχιστον ποινές προστίμου μέσα σε διάστημα δεκαοκτώ συνεχών μηνών ή οριστική αφαίρεση της άδειας, εφόσον έχει επιβληθεί προσωρινή αφαίρεση εντός τριετίας.
7. Οι εκμεταλλευόμενοι Τουριστικές επιχειρήσεις διαμορφώνουν ελεύθερα τα τιμολόγια τους και τα υποβάλλουν κάθε χρόνο για θεώρηση οι μεν τουριστικές επιχειρήσεις της παρ.1 του άρθρου 2 του Ν. 2160/1993 στις οικείες επαγγελματικές οργανώσεις, σύμφωνα με τη διαδικασία των άρθρων 37 και 45 του Ν. 3498/2006 ανάλογα με τη μορφή του καταλύματος, οι δε λοιπές επιχειρήσεις του άρθρου 2 του Ν. 2160/1993 στις οικείες υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ. Τα τιμολόγια υποβάλλονται για μεν τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν την έναρξη του ημερολογιακού έτους, για δε τις επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας, τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν την έναρξη λειτουργίας τους. Οποιαδήποτε μεταβολή των ανωτέρω τιμών υποβάλλεται εκ νέου για θεώρηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου αυτής. Στους παραβάτες της διάταξης αυτής επιβάλλεται με απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Ε.Ο.Τ. πρόστιμο ύψους τριακοσίων ευρώ (300 €). Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ., η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζονται οι περιπτώσεις που επιτρέπονται εκπτώσεις στα παραπάνω τιμολόγια και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής της παραγράφου αυτής.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 της ΚΥΑ 1597/2011 (ΦΕΚ Β΄ 108/03.02.2011) και με την ΥΑ 14737/9-11-2011 (ΦΕΚ Β΄2607/08/11/2011), ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ. 8 της υποπαρ. ΣΤ15 της παρ. ΣΤ του πρώτου άρθρου του Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α΄85/07/04/2014)
8. Όποιος λειτουργεί τουριστική επιχείρηση χωρίς την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του παρόντος νόμου καταχώρηση στον Ε.Ο.Τ., ανεξάρτητα από την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, τιμωρείται με τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.
9. Στις συμβάσεις που συνομολογούν οι εκμεταλλευόμενοι τουριστικά καταλύματα με τουριστικούς πράκτορες, απαιτείται να αναγράφεται η κατηγορία, ο αριθμός μητρώου και ο Α.Φ.Μ. του καταλύματος. Σε τουριστικούς πράκτορες, που διαφημίζουν τουριστικές εγκαταστάσεις διαφορετικού είδους από αυτά που αναγράφονται στις συμβάσεις που έχουν συνομολογήσει, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους μέχρι πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) δραχμών.
10. Τα διοικητικά πρόστιμα, που προβλέπονται στον παρόντα νόμο, καθώς και τα πρόστιμα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 642/1977 (ΦΕΚ 200 Α`) του άρθρου 11 του ν. 393/1976 (ΦΕΚ 199 Α`) και του άρθρου 15 του ν. 711/1977 (ΦΕΚ 284 Α`) αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας που εκδίδεται μετά από πρόταση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
11. Όπου κατά τις κείμενες διατάξεις ή κατά τις διατάξεις του παρόντος προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου από τον Ε.Ο.Τ., τούτο επιβάλλεται υπέρ του Ε.Ο.Τ. με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ., βεβαιώνεται στην αρμόδια κατά περίπτωση Δ.Ο.Υ. και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί Κ.Ε.Δ.Ε. όπως εκάστοτε ισχύουν (ν.δ.356/1974).
Σε περίπτωση υποτροπής οποιασδήποτε παράβασης του παρόντος άρθρου το ανώτατο προβλεπόμενο όριο προστίμου διπλασιάζεται και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής το προβλεπόμενο ανώτατο όριο προστίμου τριπλασιάζεται. Οι διοικητικές κυρώσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, επιβάλλονται πέραν και ανεξαρτήτως των κυρώσεων, που τυχόν προβλέπονται από άλλες διατάξεις.
12. Η παράγραφος 2 του άρθρου 10 του ν. 392/1976 (ΦΕΚ 199 Α`), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο μόνο του ν. 779/1978 (ΦΕΚ 89 Α`), αντικαθίσταται ως εξής:
Απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες. Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις (3) μήνες ή με χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές, εφόσον δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη, διατασσόμενης συγχρόνως υπό του δικαστηρίου της βίαιης αποβολής τους.
Διαδικασία τηρείται η οριζόμενη από τα άρθρα 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ανάκριση και εκδίκαση των επ` αυτοφώρω πλημμελημάτων.
Επιβολή προστίμου. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ ανά άτομο ή ανά κατασκηνωτικό ή ανά μεταφορικό μέσο, που επιβάλλεται από το βεβαιούν την παράβαση αστυνομικό ή λιμενικό όργανο και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ) του ν. 2696/1999 (Α`57). Σε ελέγχους από μεικτά συνεργεία την ποινή του προστίμου επιβάλλει το αστυνομικό όργανο που παρίσταται κατά τον έλεγχο.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ. 21 Ν.2741/1999 ΦΕΚ Α 199/28.2.1999,αντικαταστάθηκε πάλι με τη παρ.3 του άρθρου 36 του Ν. 4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013)
13. Προ της επιβολής οποιασδήποτε διοικητικής κύρωσης, που επιβάλλει ο Ε.Ο.Τ., καλείται, επί αποδείξει ο υπόχρεος της παράβασης να δώσει εξηγήσεις και σχετικές διευκρινίσεις μέσα σε δεκαπέντε (15) μέρες από την παραλαβή της σχετικής κλήσης. Κατά των πράξεων επιβολής των διοικητικών κυρώσεων, που επιβάλλει ο Ε.Ο.Τ. επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον της επιτροπής της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ν.642/1977 (ΦΕΚ 200 Α`) για τις Τουριστικές επιχειρήσεις των παραγράφων 1, 2, και 3 του άρθρου 11 του ν. 393/1976 (ΦΕΚ 199 Α`) για τις λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιτρέπεται η ανασύνθεση των επιτροπών εκδικάσεως των προσφύγων, και μπορεί να ρυθμίζεται η διαδικασία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
14. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Τ. ποσοστό μέχρι 50% των παραβόλων που εισπράττονται υπέρ του Ε.Ο.Τ. δύναται να διατίθεται ως επίδομα παραγωγικότητας στους μόνιμους υπαλλήλους του Ε.Ο.Τ.
Άρθρο 5
Θέματα προσωπικού Ε.Ο.Τ. και άλλες ρυθμίσεις
1. Στους μόνιμους υπαλλήλους του Ε.Ο.Τ. που υπηρετούν σε υπηρεσίες εξωτερικού του Ε.Ο.Τ., παρέχεται πέραν των τακτικών τους αποδοχών, επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής, μετά των εκάστοτε προσαυξήσεων τούτου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα για τους διοικητικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών. Το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής των υπαλλήλων του Ε.Ο.Τ. ορίζεται σε ποσοστό επί του καταβαλλόμενου κάθε φορά επιδόματος του προϊσταμένου πρέσβεως υπαλλήλου του Υπουργείου Εξωτερικών, ανάλογα με τον τόπο, όπου υπηρετεί ο υπάλληλος, ως ακολούθως: α. στους έχοντες βαθμό διευθυντή Α ή Β, το 75%,
β. στους έχοντες βαθμό τμηματάρχη Α ή Β, το 65%,
γ. στους έχοντες βαθμό εισηγητή Α ή Β, γραμματέα Α ή Β και δόκιμου γραμματέα, το 60%,
δ. στους έχοντες βαθμό γραφέα Α ή Β και δόκιμου γραφέα, το 50 %.
Το επίδομα τούτο συνυπολογίζεται για την ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση των υπαλλήλων αυτών κατά τις περιπτώσεις μετακίνησης τους για εκτέλεση υπηρεσίας, αλλά δεν συνυπολογίζεται στα επιδόματα εορτών και άδειας.
Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται και στους υπαλλήλους επι θητεία που υπηρετούν σε υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ. στο εξωτερικό, ανάλογα με το βαθμό, το χρόνο υπηρεσίας και τα τυπικά τους προσόντα. Οι επί θητεία και οι τακτικοί υπάλληλοι του Ε.Ο.Τ. προϊστάμενοι των διευθύνσεων και γραφείων Ε.Ο.Τ. εξωτερικού λαμβάνουν το επίδομα του διευθυντή Α ή Β εφόσον τους έχει ανατεθεί η άσκηση των καθηκόντων προϊσταμένων.
2. Το επιτόπιο προσωπικό των υπηρεσιών του εξωτερικού του Ε.Ο.Τ., ανεξάρτητα από την υπηκοότητά του, προσλαμβάνεται επιτοπίως σε εξαιρετικές περιπτώσεις για ειδικές ανάγκες των υπηρεσιών, ύστερα από έγκριση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ., στην οποία καθορίζεται και η αμοιβή σε αλλοδαπό νόμισμα. Η σχέση του επιτόπιου προσωπικού με τον Ε.Ο.Τ. διέπεται οπό το δίκαιο της χώρας στην οποίο έχει την έδρα της η υπηρεσία του εξωτερικού του Ε.Ο.Τ. που το προσλαμβάνει. Το επιτόπιο προσωπικό δεν δικαιούται 4 επίδομα αλλοδαπής και δεν καταλαμβάνει οργανικές θέσεις του Ε.Ο.Τ..
Τα έξοδα πρώτης εγκατάστασης των τοποθετούμενων ή μετατιθέμενων τακτικών ή με θητεία υπαλλήλων του Ε.Ο.Τ. σε χώρες του εξωτερικού ως και των ανακαλούμενων σε υπηρεσίες του εσωτερικού, καθώς και οι δαπάνες ταριχεύσεως, σορού και κηδείας των αποβιούντων στην αλλοδαπή σε υπηρεσία υπαλλήλων, καταβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Τ..
3. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθορίζεται ο τρόπος παροχής ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των μονίμων και επί θητεία υπαλλήλων του Ε.Ο.Τ. που υπηρετούν στις υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ. στο εξωτερικό, κατά τρόπο ανάλογο με τις εκάστοτε ισχύουσες σχετικές διατάξεις για το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών, που υπηρετεί στην αλλοδαπή, εφόσον η παραπάνω περίθαλψη δεν καλύπτεται με διακρατικές συμφωνίες.
4. Τα τυπικά προσόντα μόνιμου επί θητεία υπαλλήλου Ε.Ο.Τ. προκειμένου να καταλάβει θέση προϊσταμένου διευθύνσεως ή γραφείου εξωτερικού είναι τα ακόλουθα:
α. Άριστη γνώση δύο τουλάχιστον ξένων γλωσσών, η οποία θα αποδεικνύεται με πιστοποιητικά σπουδών.
β. Πτυχίο Α.Ε.Ι. ή πτυχίο Τ.Ε.Ι. Τουριστικών Επαγγελμάτων ή πτυχίο της Ανωτέρας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου ή ισότιμο της αλλοδαπής.
γ. Διετής εμπειρία στο χώρο του τουρισμού.
5. Οι κατά τη δημοσίευση του παρόντος υπηρετούντες επι θητεία υπάλληλοι του Ε.Ο.Τ., που υπηρετούσαν σ` αυτόν και πριν την έναρξη ισχύος του ν. 1476/1984 (ΦΕΚ 136 Α`) περί μονιμοποιήσεως εκτάκτων και δεν υπήχθησαν στις διατάξεις του, εντάσσονται σε οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων, εφόσον υποβάλλουν αίτηση μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού και έχουν τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία προσόντα διορισμού εκτός από το ανώτατο όριο ηλικίας. Η ένταξη γίνεται με αυτοδίκαιη μετατροπή των επί θητεία θέσεων που κατέχουν σε θέσεις μονίμων υπαλλήλων. Την ένταξη ενεργεί ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ., ύστερα από σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, το οποίο λαμβάνει υπόψη τα τυπικά προσόντα και το συνολικό χρόνο υπηρεσίας με τα προσόντα αυτά. Οι μονιμοποιούμενοι δεν μπορούν να ενταχθούν σε βαθμό ανώτερο των ήδη υπηρετούντων μόνιμων υπαλλήλων μη προερχόμενων εκ μετατάξεως, με τα αυτά τυπικά προσόντα και τον ίδιο χρόνο υπηρεσίας και τίθενται στο αριστερό των ήδη υπηρετούντων ομοιοβάθμων τους.
6. Το επίδομα, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 1586/1986 (ΦΕΚ 37 Α`), καταβάλλεται και στους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων του Ε.Ο.Τ., ανεξάρτητα από την έκδοση του νέου Οργανισμού του.
7. Οι τακτικοί υπάλληλοι της Σχολής τουριστικών Επαγγελμάτων, από της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου, υπάγονται στις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως κάθε φορά ισχύει.
8. α) Καταργούνται οι 37 θέσεις νομικών συνεργατών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και οι σχέσεις τους με το Δημόσιο λύονται αυτοδικαίως ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του παρόντος, χωρίς καμία διατύπωση. Στους δικηγόρους, των οποίων λύονται έτσι οι σχέσεις, καταβάλλεται η αποζημίωση, που προβλέπεται από τον Κώδικα περί Δικηγόρων 9ν.δ. 3024/1954, όπως ισχύει σήμερα).
β) Εντός της ανωτέρω προθεσμίας του ενός μηνός οι 37 εκ των ανωτέρω καταργούμενες θέσεις νομικών συνεργατών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας μπορούν να διατηρηθούν και να κατανεμηθούν μεταξύ των λοιπών Υπουργείων και των υπ` αυτών εποπτευόμενων Ν.Π.Δ.Δ. με κοινή απόφαση του αρμόδιου υπουργού και του Υπουργού προεδρίας της κυβέρνησης μόνον εφόσον υποβληθεί προς τούτο αίτημα απολυόμενου κατά το εδάφιο α του παρόντος άρθρου.
Στις ούτως δημιουργούμενες θέσεις προσλαμβάνονται με σχέση παροχής υπηρεσιών με πάγια αντιμισθία οι ανωτέρω υπό απόλυση νομικοί συνεργάτες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
γ) Συνιστώνται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δέκα (10) θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού για θέματα παρακολούθησης και υποβοήθησης της προσαρμογής του εσωτερικού δικαίου προς το κοινοτικό, οι οποίες καλύπτονται από προσωπικό μόνιμο ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ν. 993/1979) ή, προκειμένου για δικηγόρους, με σχέση παροχής υπηρεσιών πάγια αντιμισθία.
δ) Η πρόσληψη του προσωπικού του προηγούμενου εδαφίου Μνεται κατά τις διατάξεις περί προσλήψεως στο Δημόσιο ειδικού επιστημονικού Προσωπικού, εκτός αν πρόκειται για δικηγόρους, των οποίων λύθηκε η σύμβαση κατά το εδάφιο α` του παρόντος. Η επιλογή και πρόσληψη των τελευταίων γίνεται κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη με Υπουργική Απόφαση.
ε) Οι αποδοχές του προσωπικού του εδαφίου γ του παρόντος άρθρου ορίζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
9. Οι Αντιπρόεδροι της Κυβερνήσεως δύνανται να αναθέτουν με απόφαση τους αμισθί σε λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα, όπως οροθετείτο πριν από την ισχύ του άρθρου 51 του ν. 1892/1985 (ΦΕΚ 101 Α`) που δεν κατέχουν τις προβλεπόμενες στο ν. 1558/1985 (ΦΕΚ 137 Α`), όπως ισχύει σήμερα, θέσεις ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών ή διευθυντών ή μετακλητών υπαλλήλων στα πολιτικά γραφεία Αντιπροέδρων της Κυβερνήσεως και Υπουργών ή Υφυπουργών, ειδικά καθήκοντα ή εργασίες παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά τους, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη περί ασυμβίβαστου, αναστολής ασκήσεως καθηκόντων ή κωλυμάτων και χωρίς προηγούμενη άδεια ή υπόδειξη της υπηρεσίας στην οποία ανήκουν. Στην ίδια απόφαση περιγράφονται τα ανατιθέμενα σ` αυτούς καθήκοντα και οι όροι της παράλληλης απασχόλησης τους.
Άρθρο 6
Μεταβατικές, εξουσιοδοτικές, τελικές και καταργούμενες διατάξεις
1. α. θεωρούνται νομίμως υφιστάμενες όλες οι τουριστικές εγκαταστάσεις (κτιριακές και λιμενικές) που έχουν ανεγερθεί από τον Ε.Ο.Τ. ή τρίτο για λογαριασμό του μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 2837/2000 (Α` 178), χωρίς την κατά νόμο άδεια. Για τη νομιμότητα των λιμενικών και των κτιριακών εγκαταστάσεων εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη του Ε.Ο.Τ., μετά από εισήγηση της τεχνικής του υπηρεσίας, εφόσον αποδεικνύεται από μελέτες, διαγράμματα, εργολαβικές συμβάσεις ή άλλα πρόσφορα στοιχεία, ότι τα κτίσματα ανεγέρθηκαν από τον Ε.Ο.Τ. ή τρίτο για λογαριασμό του. Με την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, οι εγκαταστάσεις, όπως αυτές περιγράφονται και αποτυπώνονται στο διάγραμμα που τη συνοδεύει, θεωρείται ότι πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας επισκευής, συντήρησης, εκσυγχρονισμού ή επέκτασης και οι αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες υποχρεούνται στη χορήγηση της, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των κειμένων διατάξεων. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2160/1993 καταργείται.
β. Η εκτέλεση εργασιών επισκευής, συντήρησης ή ανακαίνισης επί των εγκαταστάσεων του προηγούμενου εδαφίου είναι δυνατή με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ., μετά από ειδικά αιτιολογημένη εισήγηση της τεχνικής του Υπηρεσίας. Μετά την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, η αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία υποχρεούται στην έκδοση της σχετικής άδειας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 17 παρ.1α` Ν.3986/2011,ΦΕΚ Α 152/1.7.2011.
2. Οι οικοδομικές άδειες των κτιριακών εγκαταστάσεων που ανεγείρονται από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και ανήκουν στον Ε.Ο.Τ. ή σε εταιρείες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στον Ε.Ο.Τ., εκδίδονται από τον Ε.Ο.Τ..
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 17 παρ.1β Ν.3986/2011,ΦΕΚ Α 152/1.7.2011.και με την υποπερ. 4β της υποπαρ. ΣΤ16 της παρ. ΣΤ του πρώτου άρθρου του Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α΄85/07/04/2014)
3. Εξαιρετικώς, ενοικιαζόμενα δωμάτια λειτουργούντα, κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, μπορούν να βρίσκονται σε συγκροτήματα έως 15 δωματίων.
4. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, τροποποιούμενων αναλόγως των ισχυουσών διατάξεων μπορεί να καθορίζονται οι προϋποθέσεις, οι τεχνικές προδιαγραφές και οι λοιποί όροι για τη χορήγηση έγκρισης των αρχιτεκτονικών μελετών για την ανέγερση ξενοδοχείων ή άλλων τουριστικών καταλυμάτων και του εξοπλισμού τους.
5. Τα ξενοδοχεία και οι λοιπές Τουριστικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, καθώς και τα ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης, κατατάσσονται σε κατηγορίες αστέρων.
Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, μπορεί να ορίζονται οι κατηγορίες αστέρων, οι απαιτούμενες προϋποθέσεις και τα κριτήρια κατάταξης, οι εξαιρέσεις απ` αυτή, η διαδικασία και η προθεσμία της μετάταξης των ξενοδοχείων και λοιπών τουριστικών καταλυμάτων, από την υφιστάμενη κατηγορία τάξεων σε κατηγορίες αστέρων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
6. Με προεδρικό διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, επιτρέπεται να κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι διατάξεις της νομοθεσίας που αφορά στον τουρισμό, όπως της νομοθεσίας για τον Ε.Ο.Τ., τα ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα, τις ιαματικές πηγές, τα τουριστικά γραφεία, τα τουριστικά καταστήματα, τους τουριστικούς τόπους, τους ξεναγούς, τα τουριστικά και εκδρομικά σωματεία. Κατά την κωδικοποίηση αυτή επιτρέπεται, νέα διάρθρωση του νομοθετικού υλικού, διάσπαση ή συγχώνευση άρθρων, νέα κατάστρωσή τους, απάλειψη διατάξεων που έχουν καταργηθεί ρητώς ή σιωπηρώς, διορθώσεις στη φραστική διατύπωση, καθώς και μεταγλώττιση στη δημοτική.
Με όμοια διατάγματα επιτρέπεται η κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, που αφορά στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.
Για τη σύνταξη των ανωτέρω προεδρικών διαταγμάτων ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας μπορεί, με απόφαση του, να συνιστά επιτροπές ή ομάδες εργασίας από ειδικούς. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται η αποζημίωση των μελών και των γραμματέων των επιτροπών ή ομάδων εργασίας.
Σχετικό: ΥΑ Δ.11604/29-31.12.2004 (ΦΕΚ Β΄ 1987), όσον αφορά την σύσταση επιτροπής με έργο την Κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας.
7. Οι διατάξεις του Άρθρου έκτου του ν. 1747/1988 (ΦΕΚ 6 Α`) εφαρμόζονται αναλογικά και για τη συνομολόγηση από τον Ε.Ο.Τ. συμβάσεων παροχής υπηρεσιών στους τομείς που αφορούν στην προβολή, στη διαφήμιση, στη συνδιαφήμιση, στη συμπαραγωγή, στην παραγωγή και προώθηση διαφημιστικοί υλικού, στις δημόσιες σχέσεις, στην οργάνωση και εκτέλεση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Ε.Ο.Τ., στην πληροφορική, στην παροχή υπηρεσιών οργανώσεως, ελέγχου και έρευνας αγοράς (marketing), στην εκπόνηση οικονομικών μελετών, στην τήρηση οικονομικών στοιχείων. στην παραγωγή του ειδικού σήματος λειτουργίας καθώς και στην κωδικοποίηση και εκτύπωση της τουριστικής νομοθεσίας.
Συμβάσεις εκτέλεσης εργασιών του προηγούμενου εδαφίου και των σχετικών με αυτές προμηθειών, που έγιναν από της ισχύος της Υ.Α. 2043748/519/0026/1989 (ΦΕΚ 388 Β`) του Υπουργού Οικονομικών που κυρώθηκε με το ν. 1881/1990 (ΦΕΚ 42 Α`) μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, με βάση τις σχετικές διατάξεις του κανονισμού του Ε.Ο.Τ., β.δ. 25 Σεπτεμβ. 15 Οκτωβ. 1957 (ΦΕΚ 199 Α`), είναι ισχυρές.
8. Από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται:
Οι διατάξεις του άρθρου 9 του ν.δ. 3016/1954 (Φ ΕΚ 218 Α`), του Άρθρου 21 του ν. 1320/1983 (ΦΕΚ 6 Α`), της παραγρ. 1 του άρθρου 2 και των άρθρων 8, 9, 10 και 11 του α.ν. 1565/1950, των παραγρ. 3, 5, 7, 9 και 10 του άρθρου 5 του ν.δ. 4109/1960 (ΦΕΚ 153 Α`), της παραγρ. 1 του Άρθρου 1 και των άρθρων 2 και 3 του ν.δ. 201/1974, του άρθρου 9 του ν. 1583/1985, του π.δ. 472/1987 (ΦΕΚ 218 Α`), του άρθρου 20 του ν.δ. 3430/1955, ως και κάθε γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος.
9. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, καθορίζονται οι όροι, προϋποθέσεις λειτουργίας τουριστικών γραφείων, οι εγγυήσεις καθώς και κάθε άλλη σχετική διάταξη τροποποιούμενων αναλόγως των ισχυουσών διατάξεων της νομοθεσίας.
10. Οι εγγυήσεις, που προβλέπονται στην περ. δ` της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 393/1976, αναπροσαρμόζονται, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που εκδίδεται με πρόταση του.Γενικού Γραμματέα Ε.Ο.Τ. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
11. Με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ., που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναπροσαρμόζονται ανά διετία τα ισχύοντα παράβολα υπέρ του Ε.Ο.Τ. και Τ.Ε.Α.Π.Π.Ε.Ρ.Τ.Τ..
12. Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του ν. 438/1976 προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής.
“Μηχανοκίνητα σκάφη ολικού μήκους έως 8 μέτρα μπορούν να εκτελούν πλόες με ολική ναύλωση χωρίς μόνιμο πλήρωμα για αναψυχή ή αθλητικό ψάρεμα (game fishing), εφόσον τουλάχιστον ένας εκ των ναυλωτών είναι κάτοχος αναγνωρισμένου πτυχίου ικανότητας ή άλλου εγγράφου από το οποίο να προκύπτει η ναυτική ικανότητα και εμπειρία του.
13. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος η υποχρέωση δημοσίευσης και ελέγχου του ισολογισμού του Ε.Ο.Τ. ισχύει για τη χρήση από 1 Ιανουαρίου 1993 έως 31 Δεκεμβρίου 1993.
14. Η συσταθείσα με το ν. 37611976 (ΦΕΚ 173 Α`) Ανώνυμος Εταιρεία υπό την επωνυμία Τουριστικαί Επιχειρήσεις Ελλάδος ΞΕΝΙΑ Α.Ε.” και σε συντομογραφία “ΞΕΝΙΑ Α.Ε.” διαλύε4αι από την ισχύ του παρόντος. Όλα τα ακίνητα που έχουν μεταβιβασθεί κατά κυριότητα π παραχωρηθεί κατά χρήση ή εισφερθεί από τον Ε.Ο Τ. στην Ξενία Α.Ε. επανέρχονται αυτοδικαίως στην κυριότητα ή χρήση του Ε.Ο.Τ. αντίστοιχα συμπεριλαμβανόμενων και των πάσης φύσεως δικαιωμάτων της ΞΕΝΙΑ Α.Ε. επι κτισμάτων εγκαταστάσεων. Στα οικεία υποθηκοφυλακεία μεταγράφεται σχετική δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. για την πραγματοποίηση των παραπάνω αναφερόμενων μεταβιβάσεων, συνοδευόμενή. από σχετική περίληψη μεταγραφής των εν λόγω ακινήτων. Η μεταβίβαση των ακινήτων από την ΞΕΝΙΑ Α.Ε. στον Ε.Ο.Τ. και μεταγραφή των σχετικών δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. στα οικεία υποθηκοφυλακεία, ως και κάθε πράξη εκκαθάρισης απαλλάσσονται από κάθε φόρο μεταβίβασης ακινήτου, τέλος χαρτοσήμου ή άλλο φόρο ή τέλος ή δικαίωμα υπέρ του Δημοσίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, Ν.Π.Δ.Δ. και γενικά υπέρ οποιουδήποτε τρίτου. Ο Ε.Ο.Τ. υποκαθιστά σε όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις την ΞΕΝΙΑ Α.Ε. έναντι οιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου.
15. α. Στο τέλος της παραγράφου 1 του Άρθρου 2 του ν. 973/1979 (ΦΕΚ 226 Α`) “περί συστάσεως Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου προστίθεται νέα περίπτωση με στοιχείο η ως εξής:
η. Η αξιοποίηση δημόσιων εκτάσεων με την ανάθεση σε τρίτους, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, μελετών πολεοδόμησης για οικιστικές και λοιπές χρήσεις.
β. Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 28 του ν. 1947/1991 (ΦΕΚ 70 Α`) προστίθεται εδάφιο β` ως εξής:
β. Το Δημόσιο δύναται αντί της κατά τα ανωτέρω ενιαίας εκποίησης να προβαίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 973/1979 και τους όρους της απόφασης της οικιστικής καταλληλότητας στην ολοκλήρωση της πολεοδόμησης της έκτασης και ακολούθως στη διαχείριση και αξιοποίησή της.
γ. Στην παρ. 9 του άρθρου 28 του ν. 1947/1991, όπως αυτό συμπληρώθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 6 του ν. 2052/1992, προστίθεται νέο εδάφιο με το ακόλουθο περιεχόμενο.
Κατ` εξαίρεση των διατάξεων των άρθρων 28 και 29 του παρόντος και όσον αφορά στις εκτάσεις, που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 28 και στην παρ. 1 του άρθρου 29, επιτρέπεται μεταβίβαση κυριότητος οικοδομήσιμων ή μη τμημάτων ή κτιρίων ή ιδιοκτησίας κάτ. ορόφους ως και η σύσταση πράξεων διηρημένης ιδιοκτησίας εντός των κατά το παρόν εκτάσεων, μετά την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης και προ της ολοκλήρωσης εκτέλεσης των βασικών κοινόχρηστων έργων υποδομής, εφόσον ο ιδιοκτήτης της έκτασης καταθέσει υπέρ του ΕΤΕΡΠΣ εγγυητική επιστολή ισόποση προς τη δαπάνη υλοποίησης των ως άνω έργων και διάρκειας μέχρι την ολοκλήρωση των έργων αυτών. Το ύψος της εγγυήσεως αυτής προσδιορίζεται από το γινόμενο της συνολικά πολεοδομούμενης έκτασης επι το ποσό των 4.000.000 δραχμών ανά στρέμμα, όπως αυτό αναπροσαρμόζεται τον Ιανουάριο εκάστου έτους με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων.
16. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν.1947/1991, καθώς και στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 29 του ίδιου νόμου προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:
Εάν εντός της περιοχής υπάρχουν εκτάσεις που έχουν χαρακτηρισθεί οριστικώς ως δασικές ή αναδασωτέες με πράξη του αρμόδιου δασαρχείου ή τελεσίδικη πράξη του αρμόδιου νομάρχη, αυτές παραμένουν εκτός σχεδίου. Η έγκριση της οικιστικής καταλληλότητας και των όρων και περιορισμών δομήσεως της υπόλοιπης έκτασης πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημόσιων `Έργων, το δε προεδρικό διάταγμα έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων `Έργων. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος παύει η ισχύς του πρώτου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 1 της αποφάσεως 71076/7351/1991 (ΦΕΚ 429 Α`)”.
17. Επιτρέπεται η μακροχρόνια “ακινήτων ή επιχειρηματικών μονάδων των οποίων η διοίκηση και διαχείριση έχει ανατεθεί στην εταιρία “Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.”, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 2636/1998, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 9 παρ. 6 του Ν. 2837/2000″ καθώς και ακινήτων που διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.) για διάρκεια μέχρι 99 χρόνια, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 610 του Α.Κ. Η ανωτέρω σύμβαση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή δικαίωμα Δημοσίου ή τρίτων. Τα δικαιώματα και οι αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών και υποθηκοφυλάκων για τη μεσολάβηση και κάθε άλλη προς πραγμάτωση αυτής πράξη περιορίζονται στο 10 % αυτών
Σχετικό: υποπερ. 4α της υποπαρ. ΣΤ16 της παρ. ΣΤ του πρώτου άρθρου του Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α΄85/07/04/2014)
Οι παραπάνω διατάξεις του πρώτου και του τρίτου εδαφίου της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για μακροχρόνιες μισθώσεις για τουριστικούς σκοπούς ακινήτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης, των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, των Ιερών Μονών και λοιπών Εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των παραπάνω, των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κρήτης, των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, των Πατριαρχικών Μονών στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική και στην Πάτμο” “, καθώς και των Ιδρυμάτων που έχουν συσταθεί ή συστήνονται από τα ανωτέρω πρόσωπα «Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για εκμισθώσεις ακινήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.)».
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.3 άρθρ.39 Ν.3105/2003,ΦΕΚ Α 29/10.2.2003, με το άρθρο 29 Ν.3498/2006, ΦΕΚ Α 230/24.10.2006 καιμε το άρθρο 23 του Ν. 4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013)
18. α. Στις περιπτώσεις του άρθρου 8 του π.δ. 3/6.3.87 (ΦΕΚ 166 Α`) προστίθενται νέες περιπτώσεις 15, 16, 17, 18, 19 ως ακολούθως: “15. Συνεδριακά κέντρα 16. Ελικοδρόμια 17. Καζίνα 18. Γήπεδα γκολφ 19. Τουριστικοί λιμένες”. β. Εγκρίνονται από της ισχύος του παρόντος νόμου στις ακόλουθες θέσεις και περιοχές οι χρήσεις γης και οι όροι και περιορισμοί δόμησης, όπως εμφαίνονται στο συνημμένο παράρτημα Ι του άρθρου 41 του παρόντος νόμου για τη δημιουργία ζωνών τουρισμού και αναψυχής. Οι ρυθμίσεις αυτές για καθεμία περίπτωση που χωροθετείται εμφαίνονται σε πρωτότυπα διαγράμματα με κλίμακες 1:500 ή 1:1000 ή 12000 ή 1:5000 που δημοσιεύονται στο άρθρο 41 του παρόντος νόμου. Οι ανωτέρω θέσεις και περιοχές είναι:
α. ΑΦΑΝΤΟΥ ΡΟΔΟΥ
β. ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
γ. ΚΑΡΑΘΩΝΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
δ. ΛΑΓΟΝΗΣΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
ε. ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΑΧΑΙΑΣ (γ. Η δημόσια έκταση ΑΒΚ 2653, συνολικής έκτασης 1360 στρεμμάτων, που βρίσκεται στην Κοινότητα Θέρμης του νομού Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται ως χώρος ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ. Για την πολεοδομική ανάπτυξη της έκτασης αυτής με σκοπό τη δημιουργία του ανωτέρω κέντρου, καθορίζονται κατηγορίες χρήσεων γης και ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης ως ακολούθως: Επιτρεπόμενες κατηγορίες χρήσεων γης: πολεοδομικό κέντρο-κεντρικές λειτουργίες πόλης μη οχλούσα βιομηχανία-βιοτεχνία χονδρεμπόριο τουρισμός-αναψυχή γενική κατοικία ελεύθεροι χώροι-αστικό πράσινο κοινωφελείς εξυπηρετήσεις ελεύθερη τελωνειακή ζώνη ελικοδρόμιο συνεδριακό κέντρο. Συντελεστής Δομήσεως υπολογιζόμενος επί του συνόλου της εκτάσεως, τέσσερα δέκατα (0,4). Μέγιστο ύψος κτιρίων δεκαέξι (16) μ. με εξαίρεση τμήμα αυτών σε ποσοστό 10% της συνολικής καλυπτόμενης επιφάνειας για το οποίο ορίζεται μέγιστο ύψος 27 μ.)
δ. Η εκτέλεση όλων των έργων που απαιτούνται για τη δημιουργία, λειτουργία, εκμετάλλευση και οικονομική βιωσιμότητα των περιοχών ΑΦΑΝΤΟΥ ΡΟΔΟΥ, ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ, ΚΑΡΑΘΩΝΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ και ΛΑΓΟΝΗΣΙ ΑΠΙΚΗΣ μπορεί να παραχωρείται σε επιχείρηση ή επιχειρήσεις (δημόσιες ή ιδιωτικές) ή σε όμιλο επιχειρήσεων (δημόσιων ή ιδιωτικών) εφεξής αποκαλούμενου φορέα διαχείρισης. Η παραχώρηση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού για εκδήλωση ενδιαφέροντος με δημόσιο διαγωνισμό. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, καθορίζονται οι όροι διενέργειας του διαγωνισμού και η διαδικασία μέχρι την υπογραφή της σχετικής συμβάσεως. Επιτροπή του διαγωνισμού είναι το Δ.Σ. του Ε.Ο.Τ.. Η κατακύρωση του διαγωνισμού γίνεται μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Τ. και απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Εντός χρονικού διαστήματος, το οποίο καθορίζεται με τη σύμβαση παραχώρησης, ο φορέας διαχείρισης υποχρεούται να υποβάλει στον Ε.Ο.Τ. τα πιο κάτω έγγραφα και δικαιολογητικά:
(α) Τις μελέτες και τα σχέδια που απαιτούνται για την έκδοση των οικοδομικών και λοιπών αδειών για τα πάσης φύσεως έργα του των ως άνω εκτάσεων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι πιο πάνω μελέτες θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί και να είναι υπογεγραμμένες από αδειούχους μηχανικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων.
(β) Χρονοδιάγραμμα κατασκευής των έργων.
(γ) Αντίγραφα θεωρημένα των συστατικών πράξεων του φορέα διαχείρισης και των νομιμοποιητικών του εγγράφων.
(δ) Συμβολαιογραφική πράξη σύστασης ανώνυμης εταιρείας κατά το ελληνικό δίκαιο της οποίας ιδρυτές – μέτοχοι θα είναι τα πρόσωπα που απαρτίζουν το φορέα διαχείρισης, στην περίπτωση που ο φορέας διαχείρισης αποτελείται από περισσότερα του ενός πρόσωπα.
(ε) Υπεύθυνη δήλωση για τον τρόπο της χρηματοδότησης του συνόλου των δαπανών που είναι απαραίτητες για τη μελέτη και κατασκευή των έργων μέχρι να τεθεί σε λειτουργία, συνοδευόμενη από βεβαίωση τράπεζας που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για την πιστοποίηση ύπαρξης των απαιτουμένων κεφαλαίων ή πιστώσεων για την απρόσκοπη χρηματοδότηση των έργων.
(στ) Εγγύηση καλής εκτέλεσης από τράπεζα που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα είτε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Το ύψος της εγγύησης αυτής καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας.
(ζ), Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ο Ε.Ο.Τ. προωθεί εντός τριάντα (30) ημερών τις υποβαλλόμενες από το φορέα διαχείρισης μελέτες και σχέδια, που αναφέρονται στα πάσης φύσεως έργα, στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες προκειμένου να εκδοθούν οι απαραίτητς οικοδομικές και λοιπές άδειες για τη δημιουργία της τουριστικής ζώνης. Οι άδειες χορηγούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντός διμήνου, από την υποβολή των σχετικών μελετών και σχεδίων από τον Ε.Ο.Τ.
Για την παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης των τουριστικών ζωνών, την υπογραφή της συμβάσεως, το περιεχόμενο και τους όρους της συμβάσεως, τη χρονική διάρκεια της παραχώρησης, τον έλεγχο της πραγματοποίησης των έργων, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του φορέα διαχείρισης εφαρμόζονται αναλόγως οι παράγραφοι 7, 8, 9 και 10 του άρθρου 31, καθώς και το άρθρο 33 του παρόντος νόμου. Αρμόδιος για τον έλεγχο της πραγματοποίησης των έργων είναι ο Ε.Ο.Τ.. Για να εκτελεσθούν τα έργα που απαιτούνται για τη δημιουργία, λειτουργία, εκμετάλλευση και οικονομική βιωσιμότητα του δημόσιου κτήματος ΑΒΚ 2653 και της περιοχής ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΑΧΑΙΑΣ, εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στην παρούσα παράγραφο με επιτροπή το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ. ή άλλως, η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.) διαχειρίζεται τις εκτάσεις αυτές.
ε. Προ πάσης έκδοσης οικοδομικής άδειας απαιτούνται οι εγκρίσεις που αναφέρονται στην ΚΥΑ 69269/90 όπως ισχύει.
19. Οι παράγραφοι 2 έως 9 του άρθρου 12 του ν.δ. 797/1971 αντικαθίστανται ως εξής:
2. Συντελεσμένη αναγκαστική απαλλοτρίωση που κηρύχθηκε υπέρ: α) του Δημοσίου, β) νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου, γ) επιχειρήσεων που ανήκουν αποκλειστικά στο Δημόσιο και σε νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου και δ) οργανισμών κοινής ωφέλειας, δύναται να ανακληθεί ολικώς ή μερικώς, εφόσον η αρμόδια υπηρεσία κρίνει ότι δεν είναι αναγκαία για την εκπλήρωση του αρχικού ή άλλου σκοπού που χαρακτηρίζεται από το νόμο ως δημόσιας ωφέλειας και αποδέχεται την ανάκληση ο καθ` ου η απαλλοτρίωση ιδιοκτήτης.
Το απαλλοτριωμένο ακίνητο δύναται να διατεθεί ελευθέρως, εάν ο καθ` ου η απαλλοτρίωση ιδιοκτήτης δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την ανάκληση ή δεν απαντήσει μέσα σε τρεις μήνες από τη λήψη σχετικής πρόσκλησης. Εάν το απαλλοτριωμένο ακίνητο χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό που απαλλοτριώθηκε και μεταγενεστέρως μόνον έπαψε για οποιονδήποτε λόγο να χρησιμοποιείται, τότε θεωρείται ότι εκπληρώθηκε ο σκοπός της απαλλοτρίωσης και δεν είναι δυνατή η ανάκληση αυτής. Στην περίπτωση αυτή το ακίνητο δύναται να διατεθεί ελευθέρως.
3. Συντελεσμένη απαλλοτρίωση που κηρύχθηκε υπέρ ιδιωτών ή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, με εξαίρεση όσων υπάγονται στην προηγούμενη παράγραφο, ανακαλείται υποχρεωτικώς, ύστερα από αίτηση του καθ` ου η απαλλοτρίωση ιδιοκτήτη, η οποία υποβάλλεται μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία ενός έτους από την παρέλευση πενταετίας από τη συντέλεση της απαλλοτρίωσης, εφόσον μέσα στην πενταετή αυτή προθεσμία το απαλλοτριωμένο δεν χρησιμοποιήθηκε για την εκπλήρωση του σκοπού της απαλλοτρίωσης ή δεν έχει εκτελεσθεί προς τούτο μέρος των απαιτούμενων εργασιών το οποίο υπερβαίνει, κατ` αξία, το ένα τρίτο.
Η απαλλοτρίωση δύναται να ανακληθεί και πριν παρέλθει πενταετία, εάν η αρμόδια υπηρεσία διαπιστώσει ότι η πραγματοποίηση του σκοπού κατέστη ανέφικτη και ο καθ` ου η απαλλοτρίωση ιδιοκτήτης δηλώσει ότι επιθυμεί την ανάκληση. Εάν ο ιδιοκτήτης αυτός δηλώσει ότι επιθυμεί την ανάκληση ή δεν απαντήσει μέσα σε τρεις μήνες από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης, δεν δύναται μεταγενεστέρως να ασκήσει το δικαίωμα για ανάκληση εάν το απαλλοτριωμένο ακίνητο δεν χρησιμοποιηθεί μέσα στην πενταετή προθεσμία.
Η ανάκληση δύναται να γίνει οποτεδήποτε, εφόσον συναινούν ο υπέρ ου και ο καθ` ου η απαλλοτρίωση.
4. Η κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου ολική ή μερική ανάκληση της απαλλοτρίωσης γίνεται, με απόφαση της αρχής ή οποία την έχει κηρύξει και με τη διαδικασία, που ορίζεται από το άρθρο 1, ύστερα από επιστροφή στο βαρυνόμενο με τη δαπάνη της απαλλοτρίωσης της αποζημίωσης που καταβλήθηκε.
Ο καθορισμός της επιστρεπτέας αποζημίωσης γίνεται: α) με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών, εάν η απαλλοτρίωση έχει κηρυχθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ή για την κήρυξή της έχει συμπράξει ο Υπουργός Οικονομικών, και β) με απόφαση της αρχής που κήρυξε την απαλλοτρίωση σε κάθε άλλη περίπτωση.
Η αναπροσαρμογή της επιστρεπτέας αποζημίωσης με βάση το δείκτη τιμών καταναλωτή, που καταρτίζεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, και εξευρίσκεται δια πολλαπλασιασμού της αποζημίωσης που εισπράχθηκε από τον καθ` ου η απαλλοτρίωση επι το λόγο (Τ2/Τ1) του δείκτη τιμών καταναλωτή του χρόνου της έκδοσης της απόφασης καθορισμού της επιστρεπτέας αποζημίωσης (Τ2) και του χρόνου εισπράξεως της αποζημίωσης από το δικαιούχο (Τ1). Εάν ο καθ` ου η απαλλοτρίωση δεν έχει εισπράξει την αποζημίωση που έχει παρακατατεθεί, ως επιστρεπτέο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσό καθορίζεται μόνο το ποσό της αποζημίωσης που έχει παρακατατεθεί, χωρίς αναπροσαρμογή.
Επίσης, εάν ο καθ` ου η απαλλοτρίωση δεν έχει εισπράξει την αποζημίωση για την οποία έχει εκδοθεί χρηματικό ένταλμα πληρωμής κατά την παράγραφο 1 του Άρθρου 7, ως επιστρεπτέο ποσό καθορίζεται μόνο το ποσό της αποζημίωσης του οποίου έχει ενταλθεί η πληρωμή χωρίς αναπροσαρμογή.
5. Η αποζημίωση επιστρέφεται εφάπαξ μέσα σε έξι μήνες από την επίδοση στον καθ` ου η απαλλοτρίωση ιδιοκτήτη της κατά την προηγούμενη παράγραφο απόφασης. Εάν η συνολική κατά ακίνητο επιστρεπτέα αποζημίωση υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες (200.000) δραχμές, δύναται, ύστερα από αίτησή του υπόχρεου, να επιστραφεί σε τέσσερις ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέσα σε έξι μήνες από την επίδοση στον υπόχρεο της απόφασης καθορισμού της επιστρεπτέας αποζημίωσης. Εάν παρέλθουν άπρακτες οι κατά τα προηγούμενα εδάφια προθεσμίες, η αρμόδια για τον καθορισμό της επιστρεπτέας αποζημίωσης αρχή δύναται να εκδώσει, ύστερα από αίτηση του υπόχρεου, νέα απόφαση με νέα αναπροσαρμογή ή να κηρύξει, με απόφασή της, ματαιωθείσα την ανάκληση της απαλλοτρίωσης. Με την απόφαση που κηρύσσεται η ματαίωση διατάσσεται και η απόδοση στον υπόχρεο των ποσών, που τυχόν έχει επιστρέψει, ως αχρεωστήτως καταβληθέντων. 6. Η απόφαση ανάκλησης της απαλλοτρίωσης μεταγράφεται, με επιμέλεια κάθε ενδιαφερόμενου, στα βιβλία μεταγραφών. Χωρίς μεταγραφή της απόφασης αυτής δεν ανακτάται η κυριότητα ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα από τον καθ` ου η απαλλοτρίωση ιδιοκτήτη, ούτε αποσβέννυται το εμπράγματο δικαίωμα που τυχόν έχει συσταθεί με την απαλλοτρίωση επί του ακινήτου.
Για τη μεταγραφή της απόφασης ανάκλησης της απαλλοτρίωσης δεν απαιτείται καταβολή οποιωνδήποτε τελών φόρων ή δικαιωμάτων υπέρ Δημοσίου ή τρίτων.
20. “1. Ο εκκαθαριστής προκηρύσσει και τρίτο δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για τη μεταβίβαση του ενεργητικού της υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης επιχείρησης με την επωνυμία “ΝΕΩΡΙΟΝ – ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ Α.Ε.” κατόπιν έγγραφης εντολής των Υφυπουργών Οικονομικών και Βιομηχανίας.
2. Ο εκκαθαριστής υποχρεούται για μια ακόμη φορά:
α) Να δημοσιεύσει νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε δύο τουλάχιστον ημερήσιες πολιτικές εφημερίδες και μια ημερήσια οικονομική εφημερίδα, που εκδίδονται στην Αθήνα και σε δύο διεθνούς κυκλοφορίας ημερήσιες οικονομικές εφημερίδες, που εκδίδονται στην αλλοδαπή.
β) Να προβεί στη σύνταξη νέου υπομνήματος προσφοράς με το οποίο θα καταγράφεται επακριβώς το ενεργητικό της εταιρείας στην τωρινή του κατάσταση, και
γ) Να δημοσιεύσει, όπως πιο πάνω, νέα διακήρυξη διενέργειας διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.
3. Η διενέργεια του διαγωνισμού διέπεται από τις διατάξεις των παραγράφων 3, 4 και 5 του άρθρου 46α του ν. 1892/1990, όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 14 του ν. 2000/1991, οι δε σχετικές προθεσμίες έχουν σαν αφετηρία την προαναφερόμενη έγγραφη εντολή προς τον εκκαθαριστή των Υφυπουργών Οικονομικών και Βιομηχανίας.
4. Από το ενεργητικό της επιχείρησης, με ειδική μνεία στη διακήρυξη και το υπόμνημα προσφοράς, εξαιρούνται:
α) το ακίνητο του παλαιού λοιμοκαθαρτηρίου συνολικής επιφάνειας 3.015 τ.μ. και κτισμάτων 668,5 τ.μ. (κτίριο Παλαιών Φυλακών), που βρίσκεται στη συνοικία ” Λαζαρέτα” του Δήμου Ερμούπολης.
β) Το ακίνητο (ερειπωμένο κτίριο μετά του οικοπέδου του) συνολικής επιφάνειας περίπου 2.680 τ.μ., πρώην “σκαγιάδικο”, το οποίο ευρίσκεται απέναντι από το Βαρδάκειο, εντός του Δήμου Ερμούπολης.
γ) Το ακίνητο του παλαιού εργοστασίου “Βελισσαροπούλου”, συνολικής εκτάσεως 5 περίπου στρεμμάτων, στο οποίο στεγάζεται ο Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Εργαζομένων της επιχείρησης και ευρίσκεται εντός του Δήμου Ερμούπολης.
Τα παραπάνω ακίνητα α), β) και γ) εξαιρούνται από το ενεργητικό της επιχείρησης, προκειμένου να μεταβιβασθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση της νήσου Σύρου.
δ) η πλωτή δεξαμενή Π/Δ ΑΥΛΙΣ.
5. Ως ουσιώδη κριτήρια για την αξιολόγηση των προσφορών από τον εκκαθαριστή, μεταξύ άλλων, καθορίζονται το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος, η εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας, τα επιχειρηματικά σχέδια των υποψήφιων επενδυτών και η φερεγγυότητά τους, της σχετικής εκθέσεως αξιολογήσεώς του υποβαλλόμενης προς έγκριση στους Υφυπουργούς Οικονομικών και Βιομηχανίας εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών.
6. Η σύμβαση πώλησης του ενεργητικού θα εξασφαλίζει τους υποχρεωτικούς, για τον αγοραστή, όρους της λειτουργίας της επιχείρησης, ως ναυπηγείου, για τουλάχιστον έξι (6) χρόνια και της άμεσης μεταβίβασης, χωρίς αντάλλαγμα, τουλάχιστον του πέντε τοις εκατό (5%) των μετοχών στους εργαζόμενους, όπως αυτοί εκπροσωπούνται από τον επίσημο συνδικαλιστικό τους φορέα ή/και στην τοπική αυτοδιοίκηση της νήσου Σύρου.
Οι παραπάνω όροι, καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης, θα περιλαμβάνονται τόσο στο υπόμνημα προσφοράς όσο και στη διακήρυξη.
7. Η σύμβαση μεταβίβασης και οι σαν συνέπεια αυτής επι μέρους μεταβιβάσεις, μεταγραφές και σχετικές πράξεις απαλλάσσονται από οποιονδήποτε φόρο, τέλος και δικαιώματα του Δημοσίου ή τρίτων, καθώς και του χαρτοσήμου. Επίσης, απαλλάσσονται του φόρου οι τυχόν τόκοι ενδεχόμενα πιστούμενου τμήματος.
Η απαλλαγή από φόρους, τέλη και δικαιώματα επέρχεται με την κατάθεση του σχεδίου της σύμβασης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., χωρίς να απαιτείται η υποβολή οποιουδήποτε άλλου δικαιολογητικού.
8. Η “ΝΕΩΡΙΟΝ – ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ Α.Ε.” απαλλάσσεται από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, για τη σύναψη της σύμβασης μεταβίβασης, για τη λήψη δανείων και για κάθε άλλη συναλλαγή της με το Δημόσιο, για όσο διάστημα τελεί σε ειδική εκκαθάριση. Επίσης, για τη σύναψη της προαναφερόμενης σύμβασης μεταβίβασης, απαλλάσσεται και από την υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού του άρθρου 72 του π.δ. 129/1989 , καθώς και του πιστοποιητικού περί μη οφειλής τέλους ακίνητης περιουσίας στον αρμόδιο Δήμο.
Κάθε μορφής ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της “ΝΕΩΡΙΟΝ-ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ Α.Ε.” προς το Ι.Κ.Α. και προς κάθε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό, για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, αναλαμβάνονται από το Δημόσιο, σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 74 του ν. 2127/1993.
9. Οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, που χορηγήθηκαν προς ημεδαπές Τράπεζες υπέρ επιχειρήσεων που έχουν τεθεί υπό το καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης του ν. 2000/1991, με υπογραφή του Υφυπουργού Οικονομικών, θεωρούνται ως εγκύρως χορηγηθείσες και δεσμεύουσες το Ελληνικό Δημόσιο. Εφεξής παρόμοιες εγγυήσεις θα χορηγούνται κατόπιν κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού.
10. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2000/1991, όπως ισχύουν, οι δε Υφυπουργοί Οικονομικών και βιομηχανίας, κατόπιν εισηγήσεως του εκκαθαριστή, εξουσιοδοτούνται να ρυθμίζουν, με αιτιολογημένη απόφαση τους, κάθε σχετικό με την ερμηνεία και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας ζήτημα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του Ν.2198/1994 (ΦΕΚ Α 43)
21. Η παράγραφος 7 του άρθρου 60 του π.δ. της 11/12 Νοεμβρίου 1929 (ΦΕΚ 399 Α`), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 12 του ν. 1539/1938 (ΦΕΚ 488 Α`), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
Δι` αποφάσεως του Υπουργού των Οικονομικών, εκδιδομένης κατόπιν προτάσεως του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας μετά γνώμην της Επιτροπής Δημοσίων Κτημάτων, εις ην μετέχει ειδικώς δια την περίπτωσιν ταύτην και αντιπρόσωπος του προτείνοντος Υπουργείου, εις τους έχοντας ή προτιθεμένους να ιδρύσουν επί ιδιωτικών χώρων εμπορικάς επιχειρήσεις χύδην φορτίου εργοστάσια ή άλλας βιομηχανικάς επιχειρήσεις ή εις τους εκμεταλλευομένους μεταλλεία ή λατομεία, επιτρέπεται η ανευ δημοπρασιας απευθείας παραχώρηση του δικαιώματος χρήσεως αιγιαλού προς κατασκευή προβλητών ή άλλων έργων, προοριζομένων δια την εξυπηρέτησιν των εμπορικών επιχειρήσεων χύδην φορτίου, βιομηχανιών, βιοτεχνιών, μεταλλείων και λατομείων αυτών ή τρίτων που διακινούν όμοιο φορτίο και αντί ετησίας αποζημιώσεως καθοριζομένης ανά πενταετία κατά την διαδικασίαν του άρθρου 5 του ν. 5895/1933 του υπό τούτου προβλεπόμενου πρωτοκόλλου γνωμοδοτήσεως συντασσομένου παρά διμελούς επιτροπής εκ δημοσίων υπαλλήλων της αρμοδιότητος ενός εκάστου των Υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας οριζομένων υπό των οικείων υπουργών.
Η κατασκευή των τοιούτων έργων ενεργείται τηρουμένων των οικείων περί λιμένων διατάξεων, ως και των περί σχεδίων πόλεων και κωμών.
Άδειες κατασκευής και χρήσεως λιμενικών έργων που έχουν χορηγηθεί με βάση την ως άνω αντικαθισταμένη διάταξη, ισχύουν και για όλες τις παραπάνω χρήσεις.
Σημ.: όπως η παρ.21 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.4 άρθρ.34 Ν.2971/2001, ΦΕΚ Α 285/19.12.2001.
22. Με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση φορέων του δημοσίου ή/και του ιδιωτικού τομέα, φυσικών ή νομικών προσώπων, επιτρέπεται να δημιουργούνται σε κάθε παραθαλάσσιο οικισμό δήμου ή κοινότητας μέχρι μία ράμπα πρόσβασης μικρών σκαφών στη θάλασσα. Για τη δημιουργία αυτών απαιτείται έγκριση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, η οποία χορηγείται ύστερα από σχετική αίτηση που συνοδεύεται απαραίτητα από τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο απεικονίζεται η ράμπα. Η έγκριση παρέχεται, ύστερα από γνώμη της οικείας Λιμενικής Αρχής, το αργότερο μέσα σε δύο (2) μήνες από την ημερομηνία υποβολής αυτής της αίτησης, μετά δε την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αυτής, η έγκριση θεωρείται ότι έχει παρασχεθεί αυτοδικαίως οι ράμπες, μετά την κατασκευή τους αποτελούν κοινόχρηστες εγκαταστάσεις και η αρμοδιότητα της συντήρησής τους ανήκει στον οικείο δήμο ή κοινότητα. Η ρύθμιση της παρούσας παραγράφου δεν έχει εφαρμογή στις παραμεθόριες περιοχές.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 του άρθρου 27 του Ν.2636/1998 (Α 198)
23. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί προστασίας της επαγγελματικής στέγης, οι μισθώσεις ακινήτων που ανήκουν κατά κυριότητα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού) ή τελούν υπό τη διοίκηση και διαχείριση αυτού ή ανήκουν στην περιουσία του Ν.Π.Ι.Δ. ή έχουν παραχωρηθεί σε Ο.Τ.Α. και εφόσον τα ακίνητα αυτά είναι οικοπεδικές εκτάσεις (υπαίθριοι χώροι), που υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (πρώην Υπουργείο Τουρισμού) και η χρήση τους δεν είναι συνδεδεμένη λειτουργικά με ξενοδοχειακές μονάδες, μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου από την έναρξή της δεν υπόκεινται σε παράταση αλλά οι μισθωτές αποχωρούν μετά 3μηνον από τη δημοσίευση του παρόντος, χωρίς καμία άλλη ενόχληση.
24. ΟΙ χώροι οργανωμένης κατασκήνωσης με ή χωρίς οικίσκους εξομοιώνονται με τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της παρ. 1Α του άρθρου,1Α του νόμου αυτού, όσον αφορά στην εφαρμογή του άρθρου 13 του ν. 4377/1929 και με τους ίδιους όρους και διαδικασία που ισχύει προκειμένου περί ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Το αυτό ισχύει και όσον αφορά στη δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης αιγιαλού, που ευρίσκεται στο θαλάσσιο μέτωπο των επιχειρήσεων αυτών, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 13 του α. ν.1540/1938 (ΦΕΚ 488 Α`).
Σημ.: όπως η παρ.24 προστέθηκε με την παρ.6 άρθρ.24 Ν.2919/2001, ΦΕΚ Α 128/25.6.200
Άρθρο 7
Διατάξεις περί του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και της Κεντρικής `Ένωσης Επιμελητηρίων
1. Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 18 του ν.δ. 3430/1955 (ΦΕΚ 307 Α`) αντικαθίστανται ως εξής: “1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος αποτελείται από:
α) ένα διευθυντή του εποπτεύοντος υπουργείου, ο οποίος διορίζεται με τον αναπληρωτή του με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας,
β) ένα διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος διορίζεται με τον αναπληρωτή του με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών,
γ) από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Διεύθυνσης Τουριστικών Εγκαταστάσεων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), με αναπληρωτή τον προϊστάμενο του τμήματος ξενοδοχείων του Ε.Ο.Τ..
δ) από είκοσι έξι (26) εκλεγμένους αντιπροσώπους των ξενοδοχείων, ξενοδοχείων τύπου μπαγκαλόους ή μοτέλ, επιπλωμένων διαμερισμάτων, ξενώνων, οικοτροφείων όλης της χώρας, που εκλέγονται όπως καθορίζεται στη επόμενη παράγραφο.
2. Για την εκλογή των αντιπροσώπων, τα ξενοδοχεία της χώρας, που αναφέρονται στην περίπτωση δ της παραγράφου 1, διαιρούνται σε εννέα ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία που λειτουργούν στην Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Η δεύτερη, εκείνα που λειτουργούν στην Πελοπόννησο και την Ελαφόνησο. Η τρίτη, εκείνα που λειτουργούν στην Θεσσαλία, Ήπειρο, το νησί των Τρικέρων, τις Σποράδες και τη Σκύρο. Η τέταρτη, εκείνα που λειτουργούν στα Ιόνια Νησιά και τα Κύθηρα. Η πέμπτη, εκείνα που λειτουργούν στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θάσο. Η έκτη, εκείνα που λειτουργούν στις Κυκλάδες και τα νησιά του Αιγαίου. Η έβδομη εκείνα που λειτουργούν στην Κρήτη. Η όγδοη, εκείνα που λειτουργούν στις αναγνωρισμένες λουτροπόλεις. Στα ξενοδοχεία των οκτώ πρώτων τάξεων δεν περιλαμβάνονται αυτά που λειτουργούν στις αναγνωρισμένες λουτροπόλεις.
Η κάθε ομάδα εκλέγει τους εξής αντιπροσώπους: Η πρώτη ομάδα εκλέγει έξι αντιπροσώπους, δηλαδή έναν από κάθε τάξη ξενοδοχείων, πολυτελείας, Α`, θ`, Γ`, Δ` και Ε`. Αυτοί που έχουν δικαίωμα ψήφου από κάθε τάξη ψηφίζουν χωριστά και εκλέγουν τον αντιπρόσωπό τους.
Η δεύτερη, η τρίτη και η τέταρτη ομάδα εκλέγουν από δύο αντιπροσώπους καθεμιά, από τους οποίους ένας εκλέγεται με χωριστή ψηφοφορία από αυτούς που έχουν δικαίωμα ψήφου και εκπροσωπούν τα ξενοδοχεία των τάξεων πολυτελείας, Α` και Β` και ένας εκλέγεται από εκείνους που έχουν δικαίωμα ψήφου και εκπροσωπούν τα ξενοδοχεία των τάξεων Γ`, Δ` και Ε`, επίσης με χωριστή ψηφοφορία.
Η πέμπτη και η έκτη εκλέγουν από τρεις αντιπροσώπους καθεμιά, από τους οποίους, ένας εκλέγεται με χωριστή ψηφοφορία από εκείνους που έχουν δικαίωμα ψήφου και εκπροσωπούν τα ξενοδοχεία πολυτελείας, Α` και Β, ένας εκλέγεται με χωριστή ψηφοφορία από εκείνους που έχουν δικαίωμα ψήφου και εκπροσωπούν τα ξενοδοχεία της τάξης Γ` και ένας εκλέγεται από αυτούς που έχουν δικαίωμα ψήφου και εκπροσωπούν τα ξενοδοχεία των τάξεων Δ` και Ε`, με χωριστή επίσης ψηφοφορία.
Η έβδομη εκλέγει τέσσερις αντιπροσώπους από τους οποίους, ένας εκλέγεται με χωριστή ψηφοφορία από εκείνους που έχουν δικαίωμα ψήφου και εκπροσωπούν τα ξενοδοχεία των τάξεων πολυτελείας και Α`, ένας εκλέγεται με χωριστή ψηφοφορία από εκείνους που έχουν δικαίωμα ψήφου και εκπροσωπούν τα ξενοδοχεία της τάξης Β`, ένας εκλέγεται με χωριστή ψηφοφορία από εκείνους που έχουν δικαίωμα ψήφου και εκπροσωπούν τα ξενοδοχεία της τάξης Γ` και ένας εκλέγεται από εκείνους που έχουν δικαίωμα ψήφου και εκπροσωπούν τα ξενοδοχεία των τάξεων Δ` και Ε`, με χωριστή επίσης ψηφοφορία.
Η όγδοη ομάδα εκλέγει τρεις αντιπροσώπους, από τους οποίους ένας εκλέγεται με χωριστή ψηφοφορία από εκείνους που έχουν δικαίωμα ψήφου και εκπροσωπούν τα ξενοδοχεία των τάξεων πολυτελείας και Α`, ένας εκλέγεται με χωριστή ψηφοφορία από εκείνους που έχουν δικαίωμα ψήφου και εκπροσωπούν τα ξενοδοχεία των τάξεων Β` και Γ`, και ένας εκλέγεται από εκείνους που έχουν δικαίωμα ψήφου και εκπροσωπούν τα ξενοδοχεία των τάξεων Δ` και Ε` με χωριστή επίσης ψηφοφορία.
Η ένατη ομάδα εκλέγει έναν αντιπρόσωπο από αυτούς που έχουν δικαίωμα ψήφου και εκπροσωπούν τα ξενοδοχεία όλων των τάξεων, με καθολική ψηφοφορία.
3. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας που εκδίδονται μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου Επιμελητηρίου και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να μεταβάλλεται η ομαδοποίηση των ξενοδοχείων της προηγούμενης παραγράφου, σε περίπτωση διαφοροποιήσεως ή μεταβολής του τρόπου κατάταξης των ξενοδοχείων ή δημιουργίας άλλων κατηγοριών ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την υπαγωγή των ξενοδοχείων στις ομάδες της προηγούμενης παραγράφου ως και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
4. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του β.δ. της 13129-4-1955 “Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του από 10 Σεπτεμβρίου 1935 διατάγματος και του από 30 Οκτωβρίου 1946 βασιλικού διατάγματος` (ΦΕΚ 105 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:
Ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται από τα μέλη αυτού για χρόνο ίσο με το χρόνο θητείας των μελών του.
5. Το άρθρο 4 του βασιλικού διατάγματος της 13129- 4-1955 αντικαθίσταται ως εξής:
Άρθρο 4
1. Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν τα μέλη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος που έχουν καταβάλει στο Επιμελητήριο τις μηνιαίες εισφορές τους που αφορούν μέχρι το προηγούμενο από την εκλογή οικονομικό έτος.
2. Στις ατομικές επιχειρήσεις, το δικαίωμα του εκλέγειν ασκείται από το πρόσωπο στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του ξενοδοχείου ή από το διευθυντή της επιχείρησης που υποδεικνύεται από το πρόσωπο αυτό. Δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχει το πρόσωπο στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του ξενοδοχείου. Αν η άδεια λειτουργίας έχει εκδοθεί στο όνομα περισσότερων από ένα προσώπων, δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχει το ένα από τα πρόσωπα αυτά, το οποίο ορίζεται εγγράφως από τα λοιπά.
3. Στις ομόρρυθμες και στις ετερόρρυθμες εταιρείες, δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχει ο ομόρρυθμος εταίρος που ορίζεται εγγράφως από τους λοιπούς εταίρους.
4. Στις ανώνυμες εταιρείες, το δικαίωμα του εκλέγειν ασκείται από το διευθυντή ή το μέτοχο της εταιρείας που ορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχει ο μέτοχος που ασκεί και καθήκοντα προέδρου του διοικητικού συμβουλίου ή διευθύνοντος ή εντεταλμένου συμβούλου, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Αν δεν υπάρχει μέτοχος που να ασκεί τέτοια καθήκοντα, δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχει ο μέτοχος που ορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου μεταξύ εκείνων που οι μετοχές τους αντιπροσωπεύουν ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) τουλάχιστον του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.
5. Στις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, το δικαίωμα του εκλέγειν ασκείται από το διαχειριστή ή τον εταίρο που ορίζεται με απόφαση της συνέλευσης των εταίρων. Δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχει ο εταίρος που ορίζεται με απόφαση της συνέλευσης των εταίρων μεταξύ εκείνων που έχουν την ιδιότητα του διαχειριστή. Αν δεν υπάρχει εταίρος διαχειριστής, δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχει ο εταίρος που ορίζεται με απόφαση της συνέλευσης των εταίρων, μεταξύ εκείνων των οποίων η μερίδα συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον είκοσι τοις εκατό (20%).
6. Κάθε φυσικό πρόσωπο που συγκεντρώνει τις νόμιμες προϋποθέσεις έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, μόνο για ένα ξενοδοχείο.
7. Οι υποψήφιοι οφείλουν σαράντα πέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών να υποβάλουν εγγράφως υποψηφιότητα προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, το οποίο συνέρχεται, εξετάζει τις υποψηφιότητες που έχουν υποβληθεί και ανακηρύσσει υποψήφιους αυτούς που συγκεντρώνουν τα νόμιμα προσόντα.
Δεν επιτρέπεται να ανακηρυχθεί υποψήφιος και να γίνει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου όποιος:
α) δεν έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας,
β) έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η αποστέρηση,
γ) δεν είναι Έλληνας, ομογενής ή υπήκοος άλλου κράτους μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
6. Το άρθρο 5 του β.δ. της 13129-4-55 αντικαθίσταται ως εξής:
Άρθρο 5
1. Αν παραιτηθεί, αποβιώσει ή εκπέσει αντιπρόσωπος ξενοδοχείων μιας περιφέρειας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ορίζει ως αντιπρόσωπο τον πρώτο επιλαχόντα κατά τις εκλογές υποψήφιο αντιπρόσωπο της οικείας περιφέρειας και κατηγορίας ξενοδοχείων για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα έως τις εκλογές. Αν δεν υπάρχει επιλαχών υποψήφιος, το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζει άλλον αντιπρόσωπο της ίδιας περιφέρειας και κατηγορίας ξενοδοχείων για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα έως τις εκλογές. Με τον Ίδιο τρόπο ανηκαθιστανται αντιπρόσωποι στο Διοικητικό Συμβούλιο που απουσίασαν για οποιονδήποτε λόγο σε περισσότερες από τέσσερις συνεδριάσεις και δεν αντιπροσωπεύονται από άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. 2. Οι διοικούσες επιτροπές του επιμελητηριακού τμήματος και του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδόχων και Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος είναι πενταμελείς κα αποτελούνται από τον υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου, και τέσσερα ξενοδοχειακά μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, από τα οποία τα δύο πρέπει να διαμένουν σε ακτίνα έως πενήντα (50) χιλιόμετρα από την Αθήνα και τα άλλα δύο πέρα από την ακτίνα αυτή.
Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι που να διαμένουν πέρα από την ακτίνα αυτήν, ο ορισμός γίνεται μεταξύ αυτών που υπέβαλαν υποψηφιότητα.
3. Τα ξενοδοχειακά μέλη των διοικουσών επιτροπών ορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο για θητεία τριών ετών.
4. Τα μέλη των διοικουσών επιτροπών συνέρχονται, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, μέσα σε δέκα ημέρες από την εκλογή τους και εκλέγουν Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο.
5. Η ισχύς του άρθρου αυτού αρχίζει από τη διενέργεια των πρώτων μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων των ξενοδοχείων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.
6. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να παρατείνεται η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος μία μόνο φορά και μέχρι έξι μήνες”.
7. Οι διατάξεις του ν. 1712/1987 (ΦΕΚ 115 Α`) δεν έχουν εφαρμογή στις οργανώσεις των ξενοδοχειακών επιχειρηματιών της χώρας.
8. α. Η τελευταία περίοδος του εδαφίου στ` της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 2081/1992 καταργείται.
β. Η τρίτη περίοδος της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 2081/1992 αντικαθίσταται ως εξής:
Ωσαύτως προτείνει προς τον Υπουργό Εμπορίου το ποσοστό επι των συνδρομών που καταβάλλουν προς τα Επιμελητήρια τα μέλη τους, το οποίο πρέπει να αποτελεί τον πόρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.
γ. Η δεύτερη περίοδος της παρ. 6 του άρθρου 5 του ν. 2081/1992 αντικαθίσταται ως εξής:
`Με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται, μετά γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, με πρόταση του Υπουργού Εμπορίου καθορίζεται το ποσοστό επί των συνδρομών που καταβάλλουν στα Επιμελητήρια, τα μέλη τους, το οποίο καταβάλλεται από αυτά στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και αποτελεί πόρο τους.
δ. Στο άρθρο 7 του ν. 2081/1992 προστίθεται η ακόλουθη παρ. 8:
8. Η Κεντρική Ένωση επιμελητηρίων υπεισέρχεται αυτοδικαίως, από τη δημοσίευση του ν. 2081/1992, σε όλα τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και την περιουσία των Περιφερειακών Ενώσεων Επιμελητηρίων που προβλέπονταν από το άρθρο 13 του ν. 1746/1988 και καταργούνται με την παρ. 5 του παρόντος Άρθρου. Με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης επιμελητηρίων μπορεί να μεταβιβάζεται η άσκηση αυτών των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σε Επιμελητήριο ή Επιμελητήρια της Περιφέρειας που κάλυπτε η κατά περίπτωση περιφερειακή Ένωση Επιμελητηρίων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Ίδρυση, οργάνωση, λειτουργία και έλεγχος καζίνων
Άρθρο 8
Αρχές – Ορισμοί Θ.Φ.
1. Οι βασικές αρχές που διέπουν την ίδρυση, οργάνωση, λειτουργία και τον έλεγχο των καζίνων συνίστανται ιδίως:
α. Στην εντιμότητα και ανταγωνιστικότητα των φορέων λειτουργίας των καζίνων.
β. Στον αυστηρό έλεγχο άλλων των προσώπων, χώρων, φορέων, δραστηριοτήτων και συνθηκών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη λειτουργία των καζίνων ώστε η λειτουργία αυτή να είναι απαλλαγμένη από ύποπτα, επικίνδυνα ή εγκληματικά στοιχεία. γ. Στον αυστηρό έλεγχο των κατασκευαστών, προμηθευτών και διανομέων των διαφόρων μέσων και υλικών διεξαγωγής παιχνιδιού που προμηθεύονται τα καζίνα.
δ. Στην ελευθερία πρόσβασης του κοινού στα καζίνα με τη δυνατότητα επιβολής απαγορεύσεων ή περιορισμών για λόγους δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος.
2. Κατά την έννοια του παρόντος νόμου: α. “καζίνο” νοείται ο χώρος εντός του οποίου διεξάγονται τυχερά ή μη παιχνίδια μετά από χορήγηση άδειας δυνάμει των διατάξεων του παρόντος νόμου,
β. “παιχνίδι” νοείται οποιοδήποτε επιτρεπόμενο κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου παιχνίδι, γ. “μέσο ή υλικό διεξαγωγής παιχνιδιού” νοείται οποιοδήποτε μηχάνημα, υλικό ή μέσο ηλεκτρονικό, μηχανικό ή ηλεκτρομηχανικό που χρησιμοποιείται άμεσα ή έμμεσα για τη διεξαγωγή παιχνιδιού που επηρεάζει η καθορίζει την έκβαση του,
δ. “μηχάνημα με νομίσματα” νοείται οποιαδήποτε μηχανική, ηλεκτρονική ή άλλη συσκευή ή εγκατάσταση, είτε διαθέτει οθόνη είτε όχι, η οποία λειτουργεί με την εισαγωγή νομίσματος, μάρκας ή παρεμφερούς αντικειμένου, ή με την καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού και το αποτέλεσμα της λειτουργίας της, είτε εξαιτίας επιδεξιότητας του παίκτη είτε εξαιτίας της τύχης είτε εξαιτίας συνδυασμού των στοιχείων αυτών, μπορεί να αποδώσει στον παίκτη χρηματικό ποσό, μάρκες, αγαθά ή άλλη αξία, ανεξάρτητα αν η καταβολή γίνεται αυτόματα από το ίδιο το μηχάνημα είτε με άλλο τρόπο,
ε.Σημ.: όπως οι περ.ε` έως και ιη` καταργήθηκαν με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 9
Σύνθεση της Ε.Κ. – Προσόντα – Ασυμβίβαστα μελών
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 10
Λειτουργία της Ε.Κ.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 11
Αρμοδιότητες της Ε.Κ.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 12
Οργάνωση Γραμματείας της Ε.Κ.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 13
Νομική Υπηρεσία, σύμβουλοι, επιτροπές
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 14
Έκδοση Κανονισμών
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 15
Διεξαγωγή παιχνιδιών
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 16
Διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 17
Χορήγηση αδειών, επάρκειας ή καταλληλότητας
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 18
Διαδικασία χορήγησης αδειών, επάρκειας ή καταλληλότητας
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 19
Προϋποθέσεις αδειών, επάρκειας ή καταλληλότητας
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 20
Περιορισμοί και απαγορεύσεις
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 21
Εμπιστευτικότητα πληροφοριών Ανταλλαγή πληροφοριών
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 22
Τέλη και Έξοδα – Έσοδα της Ε.Κ.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 23
Μη καταβολή τελών και εξόδων
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 24
Δικαιοπραξίες υποβαλλόμενες σε άδεια, επάρκεια ή έγκριση
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 25
Διοικητικός έλεγχος
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 26
Ποινικές κυρώσεις
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 27
Αριθμός και γεωγραφική κατανομή καζίνων
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
Άρθρο 28
Μεταβατικές διατάξεις
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 του άρθρου 4 του Ν.2206/1994 (ΦΕΚ Α 62)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Δημιουργία και λειτουργία τουριστικών λιμένων
Άρθρο 29
Ορισμοί – Έκταση εφαρμογής
1. «Τουριστικός λιμένας» σκαφών αναψυχής είναι ο χερσαίος και θαλάσσιος χώρος που προορίζεται κατά κύριο λόγο για/και υποστηρίζει λειτουργικά τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής και ναυταθλητισμού. Οι τουριστικοί λιμένες διακρίνονται σε μαρίνες, καταφύγια και αγκυροβόλια.
«Μαρίνα» είναι ο τουριστικός λιμένας που διαθέτει χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις και υποδομές προδιαγραφών που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 31, για την εξυπηρέτηση των σκαφών αναψυχής και των χρηστών τους.
«Καταφύγιο» είναι ο τουριστικός λιμένας με βασικές κτιριολογικές υποδομές εμβαδού μέχρι 300 τ.μ. και με ελάχιστες παροχές και εξυπηρετήσεις ύδατος, ρεύματος, τηλεφώνου, διαδικτύου, καυσίμων, περισυλλογής καταλοίπων και απορριμμάτων, πυρόσβεσης, ενδιαίτησης και υγιεινής.»
«Αγκυροβόλιο» είναι ο τουριστικός λιμένας που δημιουργείται εντός προστατευμένου όρμου, εντός λιμνών και ποταμών, με ελαφρύ εξοπλισμό, ο οποίος δεν προκαλεί οριστική αλλοίωση του περιβάλλοντος με περιορισμένο αριθμό θέσεων ελλιμενισμού και βασικές εγκαταστάσεις.»
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρου 156 Ν.4070/2012, ΦΕΚ Α 82/10.4.2012 και με το άρθρο 8 Ν.4276/2014, ΦΕΚ Α 155/30.7.2014.
2. Σε κάθε τουριστικό λιμένα καθορίζεται, με βάση τις διατάξεις του παρόντος νόμου, τμήμα ξηράς (χερσαία ζώνη) και θαλάσσης (θαλάσσια ζώνη), στην οποία επιτρέπεται η εκτέλεση λιμενικών έργων και κατασκευή πάσης φύσεως χερσαίων κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων, που απαιτούνται για τη δημιουργία, τη λειτουργία, την τουριστική ανάπτυξη την εκμετάλλευση, αξιοποίηση και την οικονομική βιωσιμότητα του λιμένα. Η χερσαία και θαλάσσια ζώνη συναποτελούν τη ζώνη τουριστικού λιμένα. Στα ανωτέρω έργα και εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται ιδίως οι απαραίτητες προσχώσεις του θαλάσσιου χώρου (παράλιου και χερσαίου) για εναπόθεση, συντήρηση και επισκευή σκαφών αναψυχής, καθώς και οι πάσης φύσεως κτιριακές εγκαταστάσεις για δραστηριότητες υποστήριξης του τουριστικού λιμένα, τουριστικής αξιοποίησης, εκμετάλλευσής τους και υποστήριξης των συναφών και λοιπών εμπορικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ανέγερσης κατοικιών στη ζώνη τουριστικού λιμένα για μακροχρόνια εκμετάλλευση.
3. Όπου στον παρόντα νόμο αναφέρεται η φράση “φορέας διαχείρισης τουριστικού λιμένα” νοείται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου το οποίο έχει αναλάβει με σύμβαση μετά του Δημοσίου “ή μετά της “Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρία”” ” ή εκ του νόμου” την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση τουριστικού λιμένα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.16 άρθρ.39 Ν.3105/2003,ΦΕΚ Α 29/10.2.2003 και με την παρ.4 άρθρ.49 Ν.3220/2004,ΦΕΚ Α 15/28.1.2004.
4. Η “χερσαία ζώνη” του τουριστικού λιμένα αποτελείται από τον αιγιαλό και τους συνεχομένους χώρους, που είναι αναγκαίοι για την εκτέλεση των έργων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου. Όπου υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο ρυμοτομία, η εσωτερική οριακή γραμμή της χερσαίας ζώνης δεν μπορεί να υπερβεί την πλησιέστερη ρυμοτομική γραμμή. Εάν η έκταση της χερσαίας ζώνης δεν επαρκεί για τις ανάγκες του τουριστικού λιμένα δύναται να επεκταθεί, με τροποποίηση του τυχόν υφισταμένου σχεδίου ρυμοτομίας με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημόσιων έργων ύστερα από γνώμη του κεντρικού συμβουλίου χωροταξίας, οικισμού και περιβάλλοντος και του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Οι αποζημιώσεις από την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, που κατά τις κείμενες διατάξεις βαρύνουν το δήμο ή την κοινότητα, καταβάλλονται από το φορέα διαχείρισης τουριστικού λιμένα. Επιτρέπεται η περίφραξη μέρους ή του συνόλου της χερσαίας ζώνης τουριστικού λιμένα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η τάξη στη ζώνη του λιμένα.
5. Η “θαλάσσια ζώνη” του τουριστικού λιμένα περιλαμβάνει τις λιμενολεκάνες και τους διαύλους που ορίζονται από τα εξωτερικά (μώλοι, κυματοθραύστες) και εσωτερικά (κρηπίδες, όρια επιχώσεων) λιμενικά έργα ή ταυτίζεται με θαλάσσιους προφυλαγμένους όρμους. Η θαλάσσια ζώνη δεν μπορεί να επεκταθεί σε απόσταση μεγαλύτερη των πεντακοσίων (500) μέτρων από τα όρια της χερσαίας ζώνης του τουριστικού λιμένα προς την ανοικτή θάλασσα Η έκταση αυτή ορίζεται εκατέρωθεν από νοητό τόξο κύκλου που γράφεται με κέντρα τα άκρα της χερσαίας ζώνης και ακτίνα πεντακοσίων μέτρων. Εάν η προ του αιγιαλού θαλάσσια ζώνη είναι αβαθής, επιτρέπεται η επέκτασή της και πέρα από τη γραμμή των πεντακοσίων (500) μέτρων, μέχρι να συναντήσει θάλασσα βάθους δέκα (10) μέτρων.
6. α) Για τη δημιουργία νέου τουριστικού λιμένα ή για την επέκταση, συμπλήρωση ή μετατροπή υπάρχοντος λιμένα σε τουριστικό, εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του νόμου αυτού. Το ίδιο ισχύει και για τη λειτουργία και τη διαχείριση του συνόλου των τουριστικών λιμένων ανεξαρτήτως του χρόνου δημιουργίας τους και του καθεστώτος διαχείρισης τους.
β) Η αποκατάσταση ζημιών και οι μικρές συμπληρωματικές εργασίες, πλην ανέγερσης σταθερών κατασκευών στη χερσαία ζώνη του λιμένα, δεν λογίζονται – στο βαθμό που δεν θίγεται η εγκεκριμένη χωροθετηση – ως μετατροπή, συμπλήρωση ή επέκταση του τουριστικού λιμένα και εκτελούνται με ευθύνη και δαπάνες του Φορέα Διαχείρισης και υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρου 157 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
Άρθρο 30
Διοίκηση – Διαχείριση – Εκμετάλλευση και χωροθέτηση τουριστικών λιμένων
1. Η διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και έλεγχος των τουριστικών λιμένων ανήκει στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Οι κατά το νόμο αυτόν αρμοδιότητες χωροθέτησης, διοίκησης, διαχείρισης, εκμετάλλευσης, ελέγχου, παρακολούθησης λειτουργίας, τήρησης ηλεκτρονικού μητρώου χωροθετημένων και λειτουργούντων λιμένων του νόμου αυτού και σταδίων λειτουργίας τους, ανατίθενται στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού.
Στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού δημιουργείται και τηρείται Ηλεκτρονικό Μητρώο πληροφοριών Τουριστικών Λιμένων (ΗΜΤΛ) που αφορά στη διαδικασία χωροθέτησης, τροποποίησης χωροθέτησης, έκδοσης άδειας λειτουργίας, καθώς και στην παρακολούθηση της λειτουργίας τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρου 158 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
2.α. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού συγκροτείται εννεαμελής «Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων». Η Επιτροπή αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ή τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής του ίδιου Υπουργείου, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Χωροταξικού Σχεδιασμού και Υποδομών του ίδιου ως άνω Υπουργείου, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έναν (1) πτυχιούχο ΑΕΙ κατηγορίας Νομικού ή Οικονομολόγου ή Μηχανικού. Οι εκπρόσωποι των Υπουργείων και ο πτυχιούχος ΑΕΙ ορίζονται από τον οικείο Υπουργό.
β. Με την απόφαση συγκρότησης ορίζεται ως Πρόεδρος της Επιτροπής ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ή ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής του ιδίου Υπουργείου. Με την ίδια απόφαση ορίζονται τα αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής και ο γραμματέας της Επιτροπής με τον αναπληρωτή του.
γ. Εισηγητές των θεμάτων που συζητούνται στην Επιτροπή ορίζονται με απόφαση του Προέδρου υπάλληλοι της Διεύθυνσης Χωροταξικού Σχεδιασμού και Υποδομών.
δ. Η σύνθεση της πιο πάνω Επιτροπής είναι δυνατόν να τροποποιείται με απόφαση του κάθε φορά αρμόδιου για θέματα τουρισμού Υπουργού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.38 Ν.3105/2003,ΦΕΚ Α 29, παρ.10 άρθρ.8 Ν.3270/2004,ΦΕΚ Α 187,άρθρο 34 παρ.2 Ν.4014/2011,ΦΕΚ Α 209 και με το άρθρο 41 Ν. 4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175,αντικαταστάθηκε πάλιμε το άρθρο 46 Ν.4342/2015,ΦΕΚ Α 143/9.11.2015.
3. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού καθορίζονται θέματα σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής. Η αποζημίωση των μελών και του γραμματέα της Επιτροπής καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 3205/2003, όπως ισχύει.»]
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.38 Ν.3105/2003,ΦΕΚ Α 29/10.2.2003, την παρ.10 άρθρ.8 Ν.3270/2004,ΦΕΚ Α 187/11.10.2004 και με το άρθρο 34 παρ.2 Ν.4014/2011,ΦΕΚ Α 209/21.9.2011, ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.3 του άρθρου 43 του Ν.4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013).
4. Για τη χωροθέτηση, τροποποίηση, συμπλήρωση, έγκριση των χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης του τουριστικού λιμένα ή τη μετατροπή υπάρχοντος λιμένα σε τουριστικό, απαιτείται η γνώμη της πιο πάνω Επιτροπής σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 31 του νόμου αυτού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την υποπερ. 1α της υποπαρ. ΣΤ16 της παρ. ΣΤ του πρώτου άρθρου του Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α΄85/07/04/2014)
Η Επιτροπή, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, μπορεί να διενεργεί αυτοψίες, καθώς και να ζητεί πληροφορίες, τεχνικά ή άλλα στοιχεία από τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της κατά τόπο αρμόδιας Περιφέρειας ή Δήμου. Η χωροθετηση, η έγκριση χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης κατά τη διαδικασία του νόμου αυτού δεν απαιτείται εάν η θέση δημιουργίας του τουριστικού λιμένα έχει νομίμως εγκριθεί με βάση άλλες διατάξεις πριν από την ισχύ του νόμου αυτού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρου 158 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
5. Εγκρίνονται από της ισχύος του παρόντος νόμου στις ακόλουθες θέσεις και περιοχές η χωροθέτηση, τα όρια της χερσαίας ζώνης, οι προσχώσεις, καθώς και οι χρήσεις γης και οι όροι και περιορισμοί δόμησης όπως εμφαίνονται στο συνημμένο παράρτημα ΙΙ του Άρθρου 41 του παρόντος νόμου, για τη δημιουργία των κάτωθι τουριστικών λιμένων. Οι ρυθμίσεις αυτές, για καθεμία περίπτωση που χωροθετείται, εμφαίνονται σε πρωτότυπα διαγράμματα με κλίμακα 1 :1000, που δημοσιεύονται στο άρθρο 41 του παρόντος νόμου. Οι θέσεις και περιοχές που εγκρίνονται με την παρούσα παράγραφο είναι:
α. ΑΡΕΤΣΟΥ ι. ΚΩΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ια. ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
β. ΦΛΟΙΣΒΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ιβ. ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
γ. ΓΟΥΒΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
δ. ΧΙΟΣ ιγ. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΗΤΗΣ
ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ στ. ΑΓΥΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Ιδ. ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΣΑΜΟΥ
ζ. ΠΥΛΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ιε. ΖΑΚΥΝΘΟΣ
η. ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ ιστ. Ο εμπορικός
θ. ΡΟΔΟΣ τουριστικός λιμένας ΤΟΥΡΛΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ
Οι διατάξεις των παρ. 5 και 6 του άρθρου 31 του παρόντος ισχύουν και για τις ανωτέρω θέσεις και περιοχές και η παραχώρηση και εκμετάλλευση των ανωτέρω πραγματοποιούνται σύμφωνα με τη διαδικασία, που προβλέπεται στο άρθρο 31 παρ. 4 και 7 του παρόντος νόμου.
Σε περίπτωση κατά την οποία στη χερσαία ζώνη χωροθετημένου τουριστικού λιμένα προτείνεται η εγκατάσταση επιχείρησης καζίνο, κατά τις διατάξεις του ν. 2206/1994 (ΦΕΚ 62 Α) η παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης του τουριστικού λιμένα, συμπεριλαμβανομένης και της χερσαίας ζώνης διενεργείται από την Επιτροπή των διατάξεων των παραγράφων 7 και 8 και τη Γραμματεία της παραγράφου 10 του άρθρου 1 του ν. 2206/1994, μετά από προηγούμενη γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 30 του ν.2160/1993. Η παραχώρηση διενεργείται σύμφωνα με τη διαδικασία, που προβλέπεται στις διατάξεις των παραγράφων 7, 12, 13, 14, 15 του άρθρου 1 και του άρθρου 2 του ν. 2206/1994, σε συνδυασμό με την παρ. 7 του άρθρου 31 του ν. 2160/1993.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.δ Άρθρου 57 του Ν.2224/1994.
Η χρήση και εκμετάλλευση των παραπάνω τουριστικών λιμένων μπορεί να παραχωρείται με σύμβαση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 παρ. 7 του παρόντος, σε Ο.Τ.Α. α` ή β` βαθμού ή σε εταιρεία στην οποία μετέχει ο Ο.Τ.Α., εφόσον ο ίδιος είναι κύριος ή επικαρπωτής παράκτιου ακινήτου που έχει περιληφθεί στη χερσαία ζώνη του τουριστικού λιμένα ή συνέχεται με αυτήν και αναλαμβάνει την υποχρέωση εκτέλεσης όλων των αναγκαίων για τη λειτουργία του λιμένα έργων, είτε ο ίδιος είτε η εταιρεία.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.5 του άρθρου 27 του Ν.2636/1998 (Α 198) και με την παρ.6 γ άρθρ.52 Ν.3105/2003,ΦΕΚ Α 29/10.2.2003.
Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού επιτρέπεται η τροποποίηση της χωροθέτησης των τουριστικών λιμένων των στοιχείων α` μέχρι ιστ` ως προς τα όρια της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης, τις προσχώσεις, τις χρήσεις γης και τους όρους και περιορισμούς δόμησης κατόπιν γνώμης της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 159 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
«Η χωροθέτηση των τουριστικών λιμένων των στοιχείων α΄ μέχρι ιστ΄ είναι δυνατόν να τροποποιείται, ως προς τα όρια της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης, τις προσχώσεις, τις χρήσεις γης και τους όρους και περιορισμούς δόμησης, με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μετά από γνώμη της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων.»
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παράγραφο1 άρθρου 14 Ν.4276/2014, ΦΕΚ Α 155/30.7.2014
6. Σε περίπτωση χωροθέτησης τουριστικού λιμένα εντός ζώνης υφιστάμενου εμπορικού λιμένα, η Επιτροπή, πριν από την έκδοση της αποφάσεώς της, διαβιβάζει το σχετικό φάκελο στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να γνωμοδοτήσει εντός διμήνου το αργότερο από της λήψεως του φακέλου αν εκ του υπό χωροθέτηση τουριστικού λιμένα παρακωλύεται η λειτουργία του εμπορικού λιμένα ή η κατασκευή προγραμματισμένων έργων επέκτασης αυτού ή παραβλάπτεται η ασφάλειά του ή των υπαρχουσών εγκαταστάσεων αυτού. Αν παρέλθει άπρακτη η πιο πάνω προθεσμία τεκμαίρεται ότι το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει γνωμοδοτησει θετικά.
7. α) Απαγορεύεται ο ελλιμενισμός σκαφών αναψυχής σε εμπορικούς ή αλιευτικούς λιμένες ή καταφύγια, εφόσον σε απόσταση μικρότερη των πέντε (5) ναυτικών μιλίων λειτουργεί χωροθετημένος και αδειοδοτημένος τουριστικός λιμένας σκαφών αναψυχής. Από την πιο πάνω απαγόρευση εξαιρούνται τα σκάφη, για τα οποία ο φορέας διαχείρισης του τουριστικού λιμένα βεβαιώνει την αδυναμία ελλιμενισμού τους».
β) Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προσδιορίζονται οι κυρώσεις, η διαδικασία και το όργανο επιβολής τους για παράβαση των διατάξεων της περίπτωσης α` της παραγράφου αυτής.
Σημ.: όπως η παρ.7, όπως προστέθηκε με την παρ.3 άρθρου 158 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012 και η περ. α` αυτής αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν. 4179/2013, ΦΕΚ Α 175, ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ. 2 της υποπαρ. ΣΤ16 της παρ. ΣΤ του πρώτου άρθρου του Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α΄85/07/04/2014)
Άρθρο 31
Δημιουργία μαρίνων. Πρωτοβουλία – Διαδικασία – Εκμετάλλευση
Σημ.: όπως το άρθρο 31 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 160 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
1α. Μαρίνα μπορεί να δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού ή οποιουδήποτε φυσικού προσώπου ή νομικού προσώπου δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ. 3 της υποπαρ. ΣΤ16 της παρ. ΣΤ του πρώτου άρθρου του Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α΄85/07/04/2014)
β. Για τη χωροθέτηση μαρινών εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου αυτού και του άρθρου 29. Ειδικώς, η χωροθέτηση μαρινών, οι οποίες εμπίπτουν εντός αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων ή παραδοσιακών οικισμών ή εντός περιοχών του άρθρου 19 του ν. 1650/1986, όπως ισχύει, ή βρίσκονται εντός της παραλιακής ζώνης της Αττικής, η οποία ρυθμίζεται από τις διατάξεις του από 1/3.5.2004 προεδρικού διατάγματος «Καθορισμός ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής από τον Φαληρικό Όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας» (Δ΄ 254), ή έχουν χερσαία ζώνη που υπερβαίνει τα 50.000 τ.μ., περιλαμβάνει δύο στάδια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις επόμενες περιπτώσεις της παρούσας παραγράφου.»
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 9 Ν.4276/2014, ΦΕΚ Α 155/30.7.2014.
γ. Κατά το πρώτο στάδιο γίνεται ο γενικός σχεδιασμός της μαρίνας με την έκδοση προεδρικού διατάγματος μετά από πρόταση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και γνώμη της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων. Με το πιο πάνω προεδρικό διάταγμα:
γ. αα. Οριοθετείται σε χάρτη κλίμακας 1:500 ή 1:1.000 η έκταση της χερσαίας και θαλάσσιας λιμενικής ζώνης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 Ν.4276/2014, ΦΕΚ Α 155/30.7.2014.
ββ. Καθορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης, ανά τομέα, επί της χερσαίας ζώνης του τουριστικού λιμένα. Μεταξύ των χρήσεων αυτών μπορεί να περιλαμβάνονται αθλητικές εγκαταστάσεις, γραφεία/τράπεζες/κτίρια διοίκησης, τουριστικές εγκαταστάσεις, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, εστιατόρια/ αναψυκτήρια/κέντρα διασκέδασης, κατοικίες για μακροχρόνια μίσθωση, χώροι συνάθροισης κοινού/πολιτιστικά κτίρια, χώροι πρασίνου, κτίρια/γήπεδα στάθμευσης και αποθήκευσης, πρατήρια καυσίμων και εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς.
γγ. Καθορίζονται οι ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης για την ανέγερση, επέκταση, μετατροπή ή μετασκευή κτιρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και η έκταση της απαιτούμενης περίφραξης. Ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,2 στο σύνολο της χερσαίας ζώνης.
δδ. Εγκρίνονται οι γενικοί περιβαλλοντικοί όροι για τη δημιουργία της μαρίνας, ύστερα από Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία συντάσσεται κατά το άρθρο 6 και δημοσιοποιείται κατά το άρθρο 7 της κοινής απόφασης 107017/2006 των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων ‘Έργων και του Υφυπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (Β` 1225).
δ. Για την έκδοση του πιο πάνω προεδρικού διατάγματος, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:500 ή 1:1000, στο οποίο αποτυπώνονται τα στοιχεία των υποπεριπτώσεων αα`, ββ` και γγ` της προηγούμενης περιπτώσεως γ` και έκθεση χωροθέτησης ως αυτοτελές παράρτημα της ΣΜΠΕ, στην οποία περιγράφονται και τεκμηριώνονται οι βασικές χωροθετικές επιλογές του σχεδιαζόμενου έργου, ιδίως όσον αφορά τις προτεινόμενες χρήσεις γης και όρους και περιορισμούς δόμησης, σε συνάρτηση και με τον χαρακτήρα των ομόρων και γειτνιαζουσών περιοχών, την υπάρχουσα συγκοινωνιακή υποδομή και τις λοιπές εξυπηρετήσεις, καθώς και τα βασικά χωρικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής, τουλάχιστον στο επίπεδο της οικείας δημοτικής ενότητας. Στην ίδια έκθεση τεκμηριώνεται επίσης η συμβατότητα του προτεινόμενου έργου προς τα δεδομένα του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό και προς τους ευρύτερους αναπτυξιακούς στόχους εθνικής, περιφερειακής ή τοπικής κλίμακας. Με το πιο πάνω προεδρικό διάταγμα μπορεί να τροποποιούνται τυχόν ισχύουσες για την περιοχή της μαρίνας γενικές και ειδικές πολεοδομικές ρυθμίσεις, ιδίως όσον αφορά τα όρια της χερσαίας ζώνης, καθώς και τις επιτρεπόμενες εντός αυτής χρήσεις γης και όρους δόμησης, εφόσον τούτο καθίσταται αναγκαίο εν όψει του ειδικού και σύνθετου χαρακτήρα της μαρίνας, τεκμηριώνεται ειδικώς στην παραπάνω ειδική έκθεση και δεν ανατρέπεται πάντως η γενική χωροταξική λειτουργία της ευρύτερης περιοχής. Εφόσον εντός της χερσαίας ζώνης της μαρίνας ή στα όρια αυτής υπάρχουν μη οριοθετημένα υδατορέματα, με το πιο πάνω προεδρικό διάταγμα καθορίζονται επίσης οι προσωρινές οριογραμμές των ανωτέρω υδατορεματων, καθώς και οι ελάχιστες αποστάσεις για την ανέγερση κτιρίων και εγκαταστάσεων, οι οποίες δεν μπορεί πάντως να είναι μικρότερες των 20 μέτρων από την προσωρινή οριογραμμή. Για τον καθορισμό των προσωρινών οριογραμμών, ο ενδιαφερόμενος, πέραν των δικαιολογητικών που ορίζονται στα προηγούμενα εδάφια της παρούσας περίπτωσης, υποβάλλει επιπλέον και τεχνική έκθεση, συνοδευόμενη από υδρολογικά, υδραυλικά και περιβαλλοντικά στοιχεία βάσει των οποίων προτείνονται οι προσωρινές οριογραμμές των υδατορεματων, ενώ επιπλέον αποτυπώνει τις σχετικές οριογραμμές στο τοπογραφικό διάγραμμα του πρώτου εδαφίου της παρούσας περίπτωσης.
ε.«Η διαδικασία των προηγούμενων περιπτώσεων εφαρμόζεται και σε κάθε αναθεώρηση ή ουσιώδη τροποποίηση του γενικού σχεδιασμού μαρινών που πληρούν ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια της περίπτωσης β΄, με εξαίρεση τις μαρίνες που έχουν χωροθετηθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 30 παρ. 5 και 41 του ν. 2160/1993.»
Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων, μπορεί να επέρχονται μεμονωμένες και μη ουσιώδεις τροποποιήσεις στον γενικό σχεδιασμό των ανωτέρω μαρίνων. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, η σκοπούμενη τροποποίηση υποβάλλεται σε διαδικασία στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης, μόνον εφόσον αξιολογηθεί, κατά τα οριζόμενα στην κοινή απόφαση 107017/2006 των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων ‘Έργων και του Υφυπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (Β`1225), ότι ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 14 παρ.2 Ν.4276/2014,ΦΕΚ Α 155/30.7.2014.
στ. Την έκδοση του προεδρικού διατάγματος ακολουθεί το δεύτερο στάδιο της χωροθέτησης κατά το οποίο εγκρίνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τα προτεινόμενα λιμενικά έργα για τη δημιουργία της μαρίνας, οι απαιτούμενες προσχώσεις και έργα εκσκαφής για τη διάνοιξη εσωτερικών λιμενολεκανών, καναλιών ή/και διαμόρφωση προστατευτικών νησίδων, τα αναγκαία έργα υποδομής, οι εγκαταστάσεις και τα κτίρια επί της χερσαίας ζώνης και οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή, μετατροπή, μετασκευή, προσθήκη ή τροποποίηση της μαρίνας, καθώς και τη λειτουργία αυτής, ύστερα από τήρηση της διαδικασίας που ορίζεται στις παραγράφους 2β και 3 του άρθρου 3 του ν. 4014/2011, πλην των υποπεριπτώσεων στστ` και ζζ`. Για την έκδοση της παραπάνω απόφασης, απαιτείται προηγούμενη γνώμη της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων, μετά από υποβολή στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Τουρισμού των δικαιολογητικών που ορίζονται στην παράγραφο 2 και εφαρμόζεται η διαδικασία των παραγράφων 3 έως 5».
Σε υφιστάμενους τουριστικούς λιμένες μπορεί, μετά από αίτηση του φορέα διαχείρισης και υποβολή των προβλεπόμενων συνοδών μελετών, να δημιουργούνται ανεξάρτητες θαλάσσιες ζώνες εξυπηρέτησης υδροπλάνων μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.1 του άρθρου 10 του Ν.4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013) και με το άρθρο 11 Ν.4276/2014, ΦΕΚ Α 155/30.7.2014.
2. Για εισαγωγή προς συζήτηση στην Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων αιτήματος για χωροθέτηση και δημιουργία μαρίνας απαιτείται η υποβολή στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού των πιο κάτω δικαιολογητικών:
(α) Γενικό Τοπογραφικό Διάγραμμα κλίμακας 1:10.000 ή απόσπασμα χάρτη, στο οποίο εμφαίνονται η ακριβής θέση του έργου, καθώς και οι χρήσεις γης της ευρύτερης περιοχής.
(β) Τοπογραφικό Διάγραμμα κλίμακας 1:1.000 ή 1:2.000, στο οποίο εμφαίνονται η αιτούμενη ζώνη του λιμένα, τα όρια της ιδιοκτησίας, η τυχόν καθορισμένη οριογραμμή του αιγιαλού και της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού και η πρόταση καθορισμού των τυχόν νέων οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας.
(γ) Σχέδιο γενικής διάταξης κλίμακας 1:500 ή 1:1.000 των προτεινόμενων έργων και κατασκευών, στο οποίο θα εμφαίνονται τα στοιχεία της περίπτωσης β`, η έκταση των προτεινόμενων προσχώσεων στο θαλάσσιο χώρο, η οριοθέτηση της χερσαίας ζώνης, οι προτεινόμενες χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, η έκταση της περίφραξης κ.λπ.. «Τα κτίρια ανεγείρονται μέχρι τη γραμμή παραλίας».
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 160 του ν. 4070/2012, αντικαταστάθηκε πάλι με τη παρ.2 του άρθρου 10 του Ν.4179/2013.
(δ) Φάκελο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με συνοδευτικά έγγραφα και σχέδια τεκμηρίωσης (σε δυο αντίτυπα).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.3 του άρθρου 10 του Ν.4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013)
(ε) Τεχνική έκθεση γενικής περιγραφής των προτεινόμενων λιμενικών έργων, που απαιτούνται για τη δημιουργία του λιμένα, καθώς και των προτεινόμενων χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δομήσεως και των βασικών έργων υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, για τη λειτουργία, εκμετάλλευση και οικονομική βιωσιμότητα αυτών.
(στ) Προβλεπόμενο ύψος επένδυσης.
(ζ) Τίτλοι κυριότητας ή δικαιώματα επικαρπίας.
(η) Έκθεση Αναλυτικής Αρχαιολογικής Τεκμηρίωσης (Ε.Ε.Α.Τ.) για τη χερσαία και τη θαλάσσια ζώνη της μαρίνας, που εκδίδεται – μετά από σχετικό αίτημα του αιτούντος τη χωροθέτηση προς το «Γραφείο Συντονισμού και Παρακολούθησης Αρχαιολογικών Ερευνών και Εργασιών στο Πλαίσιο των Μεγάλων Έργων» – εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 43 παρ.2 του Ν. 4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013)
3. Για την έγκριση χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων των μαρίνων, πλην αυτών που ορίζονται στην περίπτωση β` της παραγράφου 1, ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία:
Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού ελέγχει την πληρότητα των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών και διαβιβάζει το φάκελο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (σε ένα μόνο αντίγραφο) στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ανεξαρτήτως της κατάταξης της μαρίνας στην υποκατηγορία Α1 ή Α2 του ν. 4014/2011, προκειμένου να ακολουθηθεί περαιτέρω η διαδικασία των παραγράφων 2β και 3 του άρθρου 3 του ν. 4014/2011, πλην των υποπεριπτώσεων στστ` και ζζ`. Επίσης διαβιβάζει πλήρη σειρά δικαιολογητικών στον οικείο Δήμο προκειμένου να εκφέρει την άποψη του εντός τριάντα (30) ημερών από τη λήψη του σχετικού φακέλου περί της σκοπιμότητας δημιουργίας της νέας μαρίνας. Σε περίπτωση μη απάντησης του οικείου Δήμου εντός της ανωτέρω προθεσμίας τεκμαίρεται συμφωνία για τη χωροθέτηση της νέας μαρίνας».
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.4 του άρθρου 10 του Ν.4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013)
4. Μέσα σε τέσσερις (4) μήνες από την υποβολή της αίτησης με όλα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού, η Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων αποφαίνεται για τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων δημιουργίας της μαρίνας και γνωμοδοτεί σχετικά. Κατά της γνωμοδότησης της Επιτροπής χωρεί αίτηση θεραπείας εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση της στον αιτούντα.
Για την έγκριση της χωροθέτησης ή την τροποποίηση αυτής, των επιτρεπόμενων χρήσεων γης, των όρων και περιορισμών δόμησης, των απαιτούμενων προσχώσεων ή έργων εκσκαφής για τη διάνοιξη εσωτερικών λιμενολεκανών, καναλιών ή/και διαμόρφωση προστατευτικών νησίδων, των αναγκαίων έργων υποδομής, των εγκαταστάσεων και κτιρίων επί της χερσαίας ζώνης και των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή, μετατροπή, μετασκευή, προσθήκη ή τροποποίηση και λειτουργία της μαρίνας εκδίδεται, με μέριμνα της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μετά από γνώμη της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων. Η απόφαση αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.5 του άρθρου 10 του Ν.4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013), αντικαταστάθηκε πάλι με την υποπερ. 1β της υποπαρ. ΣΤ16 της παρ. ΣΤ του πρώτου άρθρου του Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α΄85/07/04/2014)
5. Αν χωροθετηθεί νέα μαρίνα με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού απαιτούνται τα δικαιολογητικά, που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, τα οποία συντάσσονται με μέριμνα και δαπάνες της ή άλλων δημόσιων φορέων.
6. Μετά τη χωροθέτηση μαρίνας η εκτέλεση όλων των έργων που απαιτούνται για τη δημιουργία, λειτουργία, εκμετάλλευση και οικονομική βιωσιμότητα της, μπορεί να παραχωρείται σε επιχείρηση ή επιχειρήσεις (δημόσιες ή ιδιωτικές) ή σε όμιλο επιχειρήσεων (δημόσιων ή ιδιωτικών). Η παραχώρηση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού για εκδήλωση ενδιαφέροντος με δημόσιο διαγωνισμό. Στη σχετική προκήρυξη του διαγωνισμού καθορίζονται οι όροι διενέργειας του και η διαδικασία μέχρι την υπογραφή της σύμβασης, της παραγράφου 9 του άρθρου αυτού. Επιτροπή του διαγωνισμού είναι η Επιτροπή του άρθρου 30. Η κατακύρωση του διαγωνισμού γίνεται μετά από εισήγηση της Επιτροπής και απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.
Το συνολικό κόστος κατασκευής των χερσαίων και λιμενικών έργων των μαρίνων που παραχωρούνται, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στις διατάξεις της παρούσας παραγράφου, μπορεί να συγχρηματοδοτείται από το Δημόσιο μέσω του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.
Στην περίπτωση αυτή απαιτείται προ της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος:
α. Η σύνταξη χρηματοοικονομικής μελέτης κόστους οφέλους για τη βιωσιμότητα και ανταποδοτικότητα της μαρίνας, η οποία υποβάλλεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (Γενική Γραμματεία Τουρισμού).
β. Η έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Πολιτισμού και Τουρισμού με την οποία ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η σχετική διαδικασία της συγχρηματοδότησης του κόστους της επένδυσης μέσω του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.
Το κόστος κατασκευής των χερσαίων και λιμενικών έργων των μαρίνων, που παραχωρούνται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο, δεν υπάγεται στο καθεστώς ενισχύσεων της κείμενης νομοθεσίας.
Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου έχουν εφαρμογή, με εξαίρεση τις προϋποθέσεις των περιπτώσεων α` και β`, και στις περιπτώσεις των μαρίνων για τις οποίες έχει διενεργηθεί διαγωνισμός, έχει γίνει κατακύρωση και δεν έχει υπογραφεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος η σύμβαση παραχώρησης που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του παρόντος άρθρου.
Οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, το ύψος της συγχρηματοδότησης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.
7. Εντός οκταμήνου από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ο φορέας διαχείρισης μαρίνας υποχρεούται να υποβάλει στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού φάκελο με σειρά παραστατικών που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού μέσα σε ένα τρίμηνο από τη δημοσίευση του νόμου αυτού. «Η προθεσμία αυτή παρατείνεται για όσο χρονικό διάστημα δεν είναι δυνατή η προσκόμιση των απαιτούμενων παραστατικών χωρίς ευθύνη του φορέα διαχείρισης της μαρίνας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.6α του άρθρου 10 του Ν.4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013)
8. Η αρμόδια Διεύθυνση ελέγχει τις υποβαλλόμενες από τον φορέα διαχείρισης της μαρίνας μελέτες και σχέδια που αναφέρονται στα πάσης φύσεως έργα της μαρίνας και των εγκαταστάσεων της και εφόσον συμφωνούν με την υπουργική απόφαση της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού ή τη σύμβαση παραχώρησης τις προωθεί μέσα σε είκοσι (20) ημέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να εκδοθούν οι απαραίτητες οικοδομικές και λοιπές άδειες για τη δημιουργία της μαρίνας. Οι άδειες χορηγούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντός τετραμήνου από την υποβολή των σχετικών μελετών και σχεδίων από την αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού.
9. Η παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης της ζώνης της μαρίνας στον φορέα διαχείρισης διέπεται από τους όρους της σύμβασης, τις διατάξεις του παρόντος νόμου και του Αστικού Κώδικα. Η σύμβαση υπογράφεται για λογαριασμό του Δημοσίου από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και από τον φορέα διαχείρισης της μαρίνας μέσα σε οκτώ (8) μήνες από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης χωροθέτησης. «Εάν παρέλθει άπρακτη η πιο πάνω προθεσμία, η υπουργική απόφαση χωροθέτησης του άρθρου αυτού δύναται να ανακληθεί με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού μετά από γνώμη της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.6β του άρθρου 10 του Ν.4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013)
Η σύμβαση περιλαμβάνει, τουλάχιστον, λεπτομερή περιγραφή των έργων που αναλαμβάνει να κατασκευάσει ο φορέας διαχείρισης της μαρίνας, το ελάχιστο ποσό της επένδυσης που απαιτείται και τον τρόπο κάλυψης αυτής, τη χρονική διάρκεια της παραχώρησης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 99 έτη κατ` ανώτατο όριο, το καταβλητέο στο Δημόσιο αντάλλαγμα για όλη τη χρονική διάρκεια της παραχώρησης, τις ποινικές ρήτρες για παραβάσεις της σύμβασης, τους λόγους λύσης της σύμβασης, την επίλυση των διαφορών που ανακύπτουν μεταξύ του Δημοσίου και του φορέα διαχείρισης της μαρίνας ενώπιον των καθ` ύλην και κατά τόπο αρμόδιων Ελληνικών δικαστηρίων και οποιονδήποτε άλλο όρο συνδεόμενο με την παραχώρηση ή την εκμετάλλευση της μαρίνας και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου. Στη σύμβαση προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της όλες οι μελέτες, τα σχέδια, το χρονοδιάγραμμα και λοιπά στοιχεία που ορίζονται στην απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού που εκδίδεται κατ` εξουσιοδότηση της παραγράφου 5 του άρθρου αυτού.
Με τη σύμβαση μπορεί να καθορίζεται και αριθμός θέσεων για ελλιμενισμό ναυταθλητικών σκαφών.
Από την υποχρέωση σύναψης της σύμβασης παραχώρησης του άρθρου αυτού εξαιρούνται οι τουριστικοί λιμένες που τελούν υπό καθεστώς διαχείρισης και εκμετάλλευσης από Οργανισμό Λιμένα Α.Ε. δυνάμει σύμβασης που έχει συναφθεί κατά τα άρθρα 24 και 35 του ν. 2932/2001 και κατά το άρθρο 17 του ν. 2892/2001.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 15 παρ.1 Ν.4276/2014, ΦΕΚ Α 155/30.7.2014.
10.1. Ο φορέας διαχείρισης του τουριστικού λιμένα οφείλει μέσα σε δύο (2) μήνες από την ολοκλήρωση του συνόλου των έργων να υποβάλλει αίτηση για την έκδοση άδειας λειτουργίας στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού στην οποία θα επισυνάπτονται τα εξής έγραφα και παραστατικά στοιχεία: α. Οικοδομικές άδειες από τις αρμόδιες αρχές. β. Σχέδια «ως κατασκευάστηκε», γ. Ειδικός Κανονισμός Λειτουργίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 16 του παρόντος, δ. Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάλυψης περιουσίας κατά παντός κινδύνου και αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, ε. Βεβαίωση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την υποβολή μελετών ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας για την έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας, στ. Άδειες εκτέλεσης λιμενικών έργων και ζ. φωτοσήμανση των λιμενικών έργων σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας φάρων
Σε διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή της αίτησης, η αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού ελέγχει τα υποβληθέντα δικαιολογητικά ως προς την πληρότητα τους και ενημερώνει τον φορέα διαχείρισης για τυχόν ελλείψεις ή εκδίδει προέγκριση της άδειας λειτουργίας τουριστικού λιμένα. Εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου, η προέγκριση τεκμαίρεται χορηγηθείσα. Τα πιο πάνω παραστατικά είναι δυνατόν να τροποποιηθούν με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.
10.2. Η αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, σε διάστημα δύο (2) μηνών από την έκδοση της προέγκρισης για την άδεια λειτουργίας του τουριστικού λιμένα, πραγματοποιεί τον έλεγχο του τουριστικού λιμένα ως προς τη συμβατότητα του με το περιεχόμενο της σχετικής απόφασης χωροθέτησης – βάσει των εγκεκριμένων οριστικών μελετών των έργων και των αντίστοιχων αδειών εκτέλεσης τους – και συντάσσει σχετική έκθεση με παρατηρήσεις, την οποία αποστέλλει στον φορέα διαχείρισης ή, εάν δεν υπάρχουν παρατηρήσεις, εκδίδει την άδεια λειτουργίας. Εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου, η άδεια λειτουργίας τεκμαίρεται χορηγηθείσα. Άρνηση της αρμόδιας για την έκδοση της άδειας υπηρεσίας να εκδώσει την άδεια εξαιτίας έλλειψης της προϋπόθεσης του πρώτου εδαφίου αυτής της υποπαραγράφου, συνεπάγεται ταυτόχρονη άρση της ισχύος της χορηγηθείσας προέγκρισης. «Για την προέγκριση και την άδεια λειτουργίας για την ίδρυση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος του άρθρου 80 του ν. 3463/2006 και των κολυμβητικών δεξαμενών, καθώς και για την έκδοση κάθε άδειας δόμησης εντός τουριστικού λιμένα (περιλαμβανομένων και των τουριστικών καταφυγίων και αγκυροβολίων) αρμόδια είναι η Υπηρεσία του άρθρου 12 του ν. 4002/2011, όπως ισχύει. Για τη χορήγηση της προέγκρισης και της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των άρθρων 151,152,153 και 154 του ν. 4070/ 2012, όπως ισχύει. Για τη χορήγηση της άδειας δόμησης εφαρμόζεται η διαδικασία του άρθρου 12 παρ. 3 περίπτωση α` υποπερίπτωση γγ` και περίπτωση γ` του ν. 4002/2011, όπως η περίπτωση γ` προστίθεται με τον παρόντα νόμο. Αντί της έγκρισης δόμησης υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού περί τήρησης των όρων και περιορισμών δόμησης που ισχύουν για τον τουριστικό λιμένα».
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.7 του άρθρου 10 του Ν.4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013)
10..3. Ο φορέας διαχείρισης μεριμνά για τον οριστικό καθορισμό της νέας οριογραμμής αιγιαλού και παραλίας και για την καταγραφή του δημόσιου κτήματος που δημιουργήθηκε με την ολοκλήρωση των έργων της μαρίνας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Το Υπουργείο Τουρισμού χορηγεί στον φορέα διαχείρισης της μαρίνας, μετά από αίτησή του, τμηματικές άδειες για τη λειτουργία διακεκριμένων τμημάτων της υπό κατασκευή μαρίνας εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή σχετικής αίτησης. Η πιο πάνω αίτηση συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων β΄, δ΄ και ε΄ της παρ. 10.1 του ν. 2160/1993, η υποβολή των οποίων συνιστά προϋπόθεση χορήγησης της τμηματικής άδειας λειτουργίας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 παρ.1 Ν.4276/2014,ΦΕΚ Α 155/30.7.2014.
«10.4. Σε περίπτωση διάνοιξης εσωτερικών λιμενολεκανών, καναλιών ή/και διαμόρφωση προστατευτικών νησίδων για τη δημιουργία τουριστικών λιμένων, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστικών καταφυγίων, αγκυροβολίων και ξενοδοχειακών λιμένων, τα παραπάνω έργα ανήκουν αυτοδικαίως στο Ελληνικό Δημόσιο. Η δημιουργούμενη ως αποτέλεσμα της εκσκαφής έκταση καταγράφεται ως δημόσιο κτήμα, περιλαμβάνεται στη ζώνη του τουριστικού λιμένα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις εν γένει ανάγκες του και να παραχωρηθεί χωρίς δημοπρασία στο φορέα διαχείρισης της μαρίνας έναντι ανταλλάγματος με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού ή με σχετική σύμβαση παραχώρησης για χρονικό διάστημα που δεν θα εκτείνεται πέραν του χρονικού ορίου της παραχώρησης του τουριστικού λιμένα. Με την ολοκλήρωση των έργων της μαρίνας ο φορέας διαχείρισης οφείλει να μεριμνήσει για τον επανακαθορισμό του αιγιαλού κατά τις κείμενες διατάξεις, κατά τον οποίο πρέπει να διασφαλίζεται η συνέχεια του αιγιαλού είτε μέσω κατάλληλης γεφύρωσης ή άλλου τεχνικού έργου, είτε με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.»
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.8 του άρθρου 10 του Ν.4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013)
11. Η μέριμνα για τη συντήρηση των έργων και εγκαταστάσεων της μαρίνας, η καθαριότητα, με επιφύλαξη των υποχρεώσεων των Ο.Τ.Α. για αποκομιδή των απορριμμάτων, η ανανέωση του τεχνικού εξοπλισμού και κάθε άλλη σχετική ενέργεια εμπίπτει στις υποχρεώσεις του φορέα διαχείρισης. Ο έλεγχος της λειτουργίας των μαρίνων ανήκει στην αρμόδια Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού.
12. Οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε.. Ε.Υ.Δ.Α.Π. κ.λπ.), καθώς και οι οικείοι Ο.Τ.Α. οφείλουν να εκτελούν τα απαραίτητα έργα υποδομής για τη σύνδεση της μαρίνας με τα δίκτυα τους. Εάν οι πιο πάνω φορείς αδυνατούν ή καθυστερούν την εκτέλεση των έργων υποδομής, δύναται να επιτραπεί με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη η χρησιμοποίηση άλλων τρόπων εξυπηρέτησης της μαρίνας (αυτοδύναμη παραγωγή ενέργειας, βιολογικός καθαρισμός κ.λπ.).
Άρθρο 31α
Κανονισμοί λειτουργίας τουριστικών λιμένων
Σημ.: όπως το άρθρο 31α αντικαταστάθηκε με το άρθρο 161 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, θεσπίζεται Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας Τουριστικών Λιμένων. Ο Κανονισμός έχει εφαρμογή σε όλες τις μαρίνες, στις ζώνες αγκυροβολίου και στα καταφύγια τουριστικών σκαφών ανεξάρτητα από τον φορέα διαχείρισης τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και από το χρόνο έναρξης λειτουργίας τους.
2. Με το Γενικό Κανονισμό Λειτουργίας Τουριστικών Λιμένων ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας και ασφάλειας των λιμένων αυτών, όπως:
α. Τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας από πυρκαγιά, ρύπανση και κάθε άλλο κίνδυνο εντός της ζώνης του λιμένα που δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί με την επίδειξη της δέουσας, κατά τα συναλλακτικά ήθη, επιμέλειας.
β. Η προστασία περιβάλλοντος, καθαριότητα και ευταξία του λιμένα.
γ. Οι πέραν της καταβολής της αξίας των τιμολογίων υποχρεώσεις και ευθύνες των ιδιοκτητών των ελλιμενιζόμενων σκαφών και όσων κάνουν χρήση των εξυπηρετήσεων του τουριστικού λιμένα.
δ. Ο είσπλους και έκπλους των σκαφών, η αγκυροβολιά, πρυμνοδέτηση ή πλαγιοδέτηση αυτών, καθώς και η κατάληψη θέσης και η παραμονή αυτών στον τουριστικό λιμένα.
ε. Η κίνηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, φορτηγών και επιβατηγών αυτοκινήτων, καθώς και λοιπών τροχοφόρων εντός του τουριστικού λιμένα.
στ. Οι παρεχόμενες ευκολίες και εξυπηρετήσεις των σκαφών.
ζ. Κάθε άλλο θέμα σχετικό με την ασφάλεια, προστασία και την εύρυθμη λειτουργία των τουριστικών λιμένων.
3. Στους παραβάτες των κανονισμών λειτουργίας των τουριστικών λιμένων επιβάλλονται από την αρμόδια Λιμενική Αρχή, ανεξάρτητα από άλλες κυρώσεις που μπορεί να προβλέπονται, οι κυρώσεις του άρθρου 157 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, (ν.δ. 187/1973, Α` 261).
4. Μετά την έκδοση της άδειας λειτουργίας ο φορέας διαχείρισης υποβάλλει στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού Ειδικό Κανονισμό Λειτουργίας του Τουριστικού Λιμένα. Με αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εγκρίνονται οι Ειδικοί Κανονισμοί για ένα έκαστο από τους λιμένες της παραγράφου 1. Οι εγκριτικές αποφάσεις του προηγούμενου εδαφίου εκδίδονται εντός ενός μηνός από την υποβολή των Ειδικών Κανονισμών στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού. Σε περίπτωση άπρακτης παρόδου του πιο πάνω χρονικού διαστήματος οι Ειδικοί Κανονισμοί τεκμαίρονται εγκεκριμένοι.
Οι κανονισμοί αυτοί ρυθμίζουν τους ειδικούς όρους λειτουργίας και εκμετάλλευσης κάθε τουριστικού λιμένα και ιδίως τα εξής θέματα:
α. Την οργάνωση της διοίκησης, τη στελέχωση και τις ειδικές συνθήκες λειτουργίας του τουριστικού λιμένα.
β. Το σαφή προσδιορισμό των ορίων της ζώνης (χερσαίας και θαλάσσιας) του λιμένα.
γ. Το μέγεθος (ελάχιστο-μέγιστο) κατά μονάδα και τον αριθμό κατά κατηγορία σκάφους, καθώς και το συνολικό αριθμό των σκαφών, που μπορούν να ελλιμενιστούν
δ. Τον τρόπο διαθέσεως των θέσεων ελλιμενισμού των σκαφών στο λιμένα και το σύστημα αγκυροβολιάς τους.
ε. Τις παρεχόμενες υπηρεσίες και εξυπηρετήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξυπηρετήσεων ατόμων με αναπηρία.
στ. Τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας των σκαφών και των χρηστών του λιμένα.
ζ. Η διάταξη κυκλοφορίας, στάσης και στάθμευσης τροχοφόρων και της αντίστοιχης σήμανσης εντός του τουριστικού λιμένα κατ` αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
η. Κάθε άλλο θέμα σχετικό με την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του λιμένα.
5. Μετά την έκδοση της άδειας λειτουργίας ο φορέας διαχείρισης υποχρεούται σε προηγούμενη γνωστοποίηση των τιμολογίων ελλιμενισμού και λοιπών παρεχομένων υπηρεσιών του τουριστικού λιμένα στο Υπουργείο Τουρισμού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 11 του Ν. 4179/2013, (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013) ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ. 6β της υποπαρ. ΣΤ15 της παρ. ΣΤ του πρώτου άρθρου του Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α΄85/07/04/2014)
Άρθρο 32
Απαλλοτριώσεις
1. Ιδιοκτησίες που τυχόν υφίστανται εντός της χερσαίας ζώνης του τουριστικού λιμένα δύνανται να απαλλοτριωθούν υπέρ του Δημοσίου, με δαπάνες του φορέα διαχείρισης τουριστικού λιμένα, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο για την πραγματοποίηση του σκοπού, για τον οποίο γίνεται η παραχώρηση. Η απαλλοτρίωση θεωρείται κατεπείγουσα και κηρύσσεται για δημόσια ωφέλεια με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Κατά τα λοιπά ισχύει το ν.δ. 797/1971 (ΦΕΚ 1 Α`).
2. Εάν από την εκτέλεση των έργων του λιμένα σχηματισθούν γήπεδα από πρόσχωση, τεχνητή ή φυσική, στη θάλασσα ή στον αιγιαλό, η κυριότητά τους ανήκει στο Δημόσιο. Τα γήπεδα αυτά περιλαμβάνονται στη ζώνη του τουριστικού λιμένα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις εν γένει ανάγκες του τουριστικού λιμένα και για την εκτέλεση των έργων, εγκαταστάσεων και λοιπών κατασκευών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 29 του παρόντος, παραχωρουμένης της χρήσης και εκμετάλλευσης αυτών στο φορέα διαχείρισης του τουριστικού λιμένα.
3. Μισθώσεις ή άλλα ενοχικά δικαιώματα οποιασδήποτε φύσεως, που αφορούν με οποιονδήποτε τρόπο τις παραχωρούμενες από το Δημόσιο εκτάσεις για τη δημιουργία ή την επέκταση τουριστικού λιμένα, καταργούνται αυτοδικαίως από τη χωροθέτηση του τουριστικού λιμένα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, όποιος έχει τη νομή ή κατοχή της παραχωρούμενης έκτασης ή τμήματος αυτής αποβάλλεται από το φορέα διαχείρισης τουριστικού λιμένα κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων του Κώδικα Πολ. Δικονομίας.
4. Η με οποιονδήποτε τρόπο χρήση της ζώνης του τουριστικού λιμένα από οποιονδήποτε τρίτο, χωρίς τη συγκατάθεση του φορέα διαχείρισης τουριστικού λιμένα, απαγορεύεται. Το Δημόσιο υποχρεούται στην έκδοση των αναγκαίων διοικητικών πράξεων και διαταγών, ώστε να παρέχεται αποτελεσματική προστασία στο φορέα διαχείρισης.
5. Επιτρέπεται για τη διευκόλυνση της ελεύθερης επικοινωνίας με τη ζώνη του τουριστικού λιμένα, κατόπιν συντάξεως και εγκρίσεως τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, η αναγκαστική απαλλοτρίωση κτημάτων προς διάνοιξη των απαιτούμενων οδών προσπέλασης ικανού πλάτους σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
6. Οι Ειδικοί Κανονισμοί και τα Τιμολόγια των τουριστικών λιμένων καταρτίζονται από τους φορείς διαχείρισης και υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού για έγκριση σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 4 και 5.]
Σημ.: όπως η παρ. 6 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την υποπερ. 6α της υποπαρ. ΣΤ15 της παρ. ΣΤ του πρώτου άρθρου του Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α΄85/07/04/2014)
7. Όσοι κάνουν χρήση των τουριστικών λιμένων που προβλέπονται στην παράγραφο 1 υπόκεινται στους ελέγχους που προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις για τις ζώνες των λιμένων (λιμενικούς, τελωνειακούς και λοιπούς ελέγχους).
Άρθρο 33
Δικαιώματα και υποχρεώσεις του φορέα διαχείρισης τουριστικού λιμένα
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 162 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
1.0 φορέας διαχείρισης τουριστικού λιμένα δικαιούται να παραχωρεί σε τρίτους διαρκή ή πολυετή ενοχικά δικαιώματα, είτε για επιχειρηματικές δραστηριότητες σε σκάφη αναψυχής που ελλιμενίζονται εντός της ζώνης του τουριστικού λιμένα είτε για την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων της χερσαίας ζώνης του (ιδίως μίσθωση ή παραχώρηση εκμετάλλευσης εστιατορίων, μπαρ, τουριστικών καταλυμάτων, οικιών, διαμερισμάτων, σταθμού ανεφοδιασμού) είτε τέλος για επιχειρηματικές δραστηριότητες στο σύνολο του τουριστικού λιμένα. Κατά τα λοιπά ισχύει ο ν. 1652/1986 (Α` 167). Αντίγραφα όλων των σχετικών συμβάσεων υποβάλλονται, επί ποινή ακυρότητας, στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, και την καθ` ύλη αρμόδια Δ.Ο.Υ. εντός ενός μηνός από την σύναψη τους.
Κατά τη λήξη ή την καθ` οιονδήποτε τρόπο λύση της σύμβασης παραχώρησης του Δημοσίου με τον φορέα διαχείρισης τουριστικού λιμένα, οι μισθώσεις ή άλλα ενοχικά δικαιώματα οποιασδήποτε φύσης, που αφορούν τον τουριστικό λιμένα και τις εγκαταστάσεις αυτού καταργούνται.
2. Ο φορέας διαχείρισης του τουριστικού λιμένα δικαιούται να ζητήσει από την Επιτροπή την υποκατάσταση του εν όλω ή εν μέρει στη σύμβαση παραχώρησης και σε οποιαδήποτε από τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν. Η υποκατάσταση συντελείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής. Η απόφαση αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
3. Σε περίπτωση πρόσκαιρης εθνικής ανάγκης και της συνεπεία αυτής χρησιμοποίησης των εγκαταστάσεων του τουριστικού λιμένα δεν οφείλεται αποζημίωση στον φορέα διαχείρισης τουριστικού λιμένα ή στον καθ` οιονδήποτε τρόπο εκμεταλλευόμενο τις εγκαταστάσεις του. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου είναι δυνατόν με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού να παραταθεί η διάρκεια της παραχώρησης του τουριστικού λιμένα.
4. Μετά τη λήξη της σύμβασης ή την καθ` οιονδήποτε τρόπο λύση της, η ζώνη τουριστικού λιμένα και όλες οι εντός αυτής εγκαταστάσεις περιέρχονται στο Δημόσιο χωρίς καμία αποζημίωση του φορέα διαχείρισης τουριστικού λιμένα. Στην περίπτωση αυτή το Δημόσιο δύναται να προβεί σε νέα παραχώρηση κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
Άρθρο 34
Παραχώρηση προστατευόμενων όρμων
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.7 του άρθρου 27 του Ν.2636/1998 (Α 198)
Δημιουργία ζωνών αγκυροβολίου και καταφυγίων τουριστικών σκαφών
1. Η δημιουργία ζωνών αγκυροβολίων και καταφυγίων τουριστικών σκαφών περιλαμβάνει τη χωροθέτησή τους και την εκτέλεση όλων των έργων που απαιτούνται για τη λειτουργία τους.
2. Ζώνη αγκυροβολίου με ελαφρύ εξοπλισμό δημιουργείται εντός προστατευμένων όρμων, όταν δεν θεωρείται σκόπιμη η δημιουργία εγκαταστάσεων και εξοπλισμών που μπορεί να επιφέρουν οριστική αλλοίωση του περιβάλλοντος. Καταφύγιο τουριστικών σκαφών δημιουργείται εντός λιμένων ή προστατευμένων όρμων, όπου παρέχονται κατ` ελάχιστον, οι παροχές και εξυπηρετήσεις ύδατος, ρεύματος, κοινόχρηστου τηλεφώνου, παροχής καυσίμων, περισυλλογής καταλοίπων, απορριμμάτων, πυρόσβεσης και ενδιαιτήσεως υγιεινής.
3. Η ζώνη αγκυροβολίου και το καταφύγιο τουριστικών σκαφών αποτελούν είδη τουριστικού λιμένα. Η θαλάσσια ζώνη τους καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 29 του παρόντος. Η χερσαία ζώνη τους μπορεί να περιλαμβάνει αιγιαλό, παραλία, τμήμα χερσαίας ζώνης, λιμένα και ενδεχόμενες προσχώσεις που έχουν καταγραφεί ως δημόσιο κτήμα.
4. Για τη συζήτηση στην Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων της χωροθέτησης και παραχώρησης ζωνών αγκυροβολίου και καταφυγίων τουριστικών σκαφών απαιτείται η υποβολή αντίστοιχου αιτήματος. Το αίτημα μπορεί να υποβάλλεται είτε από τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού είτε κατόπιν αίτησης οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου προς την ανωτέρω Γενική Γραμματεία. Εφόσον υποβληθούν στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού περισσότερες της μίας αιτήσεις για χωροθέτηση- παραχώρηση αγκυροβολίου-καταφυγίου τουριστικών σκαφών έμπροσθεν των εγκαταστάσεων λειτουργούσας ξενοδοχειακής μονάδας, παρέχεται δικαίωμα στον ιδιοκτήτη της ανωτέρω μονάδας, όπως υποβάλει εντός εξήντα (60) ημερών από της σχετικής ειδοποίησης τα παρακάτω δικαιολογητικά. Παρερχομένης απράκτου της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται διαγωνισμός σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 31. Το έργο οφείλει να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο ετών από την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας, άλλως διενεργείται διαγωνισμός σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 31.
Για το σκοπό αυτόν απαιτείται η υποβολή των παρακάτω δικαιολογητικών:
α) Γενικό τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:10.000 ή απόκομμα χάρτου στο οποίο εμφαίνεται η ακριβής θέση των έργων.
β) Τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:1.000 στο οποίο εμφαίνεται η αιτούμενη θαλάσσια ζώνη.
γ) Σχέδιο γενικής διάταξης κλίμακας 1:1.000 των προτεινόμενων έργων και εγκαταστάσεων
δ) Έκθεση γενικής περιγραφής λιμενικών έργων και των λοιπών έργων και εγκαταστάσεων της θαλάσσιας ζώνης.
ε) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,
στ) Έκθεση Αναλυτικής Αρχαιολογικής Τεκμηρίωσης (Ε.Ε.Α.Τ.) για το χερσαίο τμήμα και τη θαλάσσια ζώνη του αγκυροβολίου ή του καταφυγίου τουριστικών σκαφών, που εκδίδεται – μετά από σχετικό αίτημα του αιτούντος τη χωροθέτηση προς το «Γραφείο Συντονισμού και Παρακολούθησης Αρχαιολογικών Ερευνών και Εργασιών στο Πλαίσιο των Μεγάλων Έργων» – εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος.
«Αρμόδια περιβαλλοντική αρχή για την περιβαλλοντική αδειοδότηση τουριστικών καταφυγίων και ζωνών αγκυροβολίου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.»
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 166 παρ.1 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
Σχετικό: παρ.9α του άρθρου 10 και παρ.2 του άρθρου 43 του Ν.4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013).
5. Η χωροθέτηση ζώνης αγκυροβολίου και καταφυγίου τουριστικών σκαφών γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 και 4 του άρθρου 31 του παρόντος. Η χωροθέτηση καταφυγίων τουριστικών σκαφών εντός της ζώνης υφιστάμενου εμπορικού λιμένα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 30 του ν. 2160/1993
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.9β του άρθρου 10 του Ν.4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013).
6. Σε περίπτωση χωροθέτησης ζώνης αγκυροβολίου ή καταφυγίου τουριστικών σκαφών με πρωτοβουλία της Γραμματείας, η εκτέλεση όλων των προβλεπόμενων έργων για τη δημιουργία και λειτουργία τους ανατίθεται σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 31 του ν. 2160/1993. Η χρήση και η εκμετάλλευσή τους παραχωρείται στον κατά το προηγούμενο εδάφιο ανάδοχο των έργων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 31 του ν. 2160/1993.
Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης η εκτέλεση, η χρήση και εκμετάλλευση ή μόνο η χρήση και εκμετάλλευση των παραπάνω έργων μπορεί να παραχωρείται απευθείας στους οικείους Ο.Τ.Α., έναντι ανταλλάγματος.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 19 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.9γ του άρθρου 10 του Ν.4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013).
#####
7 «Όταν χωροθετείται ζώνη αγκυροβολίου ή καταφυγίου τουριστικών σκαφών, μετά από αίτηση οποιουδήποτε τρίτου, η χρήση και η εκμετάλλευση της ζώνης αγκυροβολίου ή του καταφυγίου τουριστικών σκαφών παραχωρείται σε αυτόν (φορέα διαχείρισης), έναντι ανταλλάγματος, με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»
Η παραπάνω αίτηση ανακοινώνεται από τη Γραμματεία Στήριξης Τουριστικών Λιμένων “στον οικείο Δήμο”, οι οποίοι υποχρεούνται να την αναρτήσουν στο κατάστημά τους επί σαράντα (40) ημέρες. Σε περίπτωση που υποβληθούν στη Γραμματεία εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά την εκπνοή της παραπάνω προθεσμίας περισσότερες αιτήσεις για χωροθέτηση και παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης της ίδιας ζώνης αγκυροβολίου ή του ίδιου καταφυγίου τουριστικών σκαφών, η παραχώρηση γίνεται με δημόσιο διαγωνισμό που διενεργείται κατ` ανάλογη εφαρμογή της “παρ. 6” του άρθρου 31 του ν. 2160/1993. Ο φορέας διαχείρισης αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκτελέσει τα προβλεπόμενα έργα για τη δημιουργία και λειτουργία της ζώνης αγκυροβολίου ή του καταφυγίου τουριστικών σκαφών, που του παραχωρήθηκε με την παραπάνω διαδικασία.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.9 του άρθρου 10 του Ν.4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013)αντικαταστάθηκε πάλιμε το άρθρο 14 παρ.3 Ν.4276/2014,ΦΕΚ Α 155/30.7.2014.
#####
8. Τα έργα και οι εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται στις ζώνες αγκυροβολίου και στα καταφύγια τουριστικών σκαφών, ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο.
#####
9. Οι διατάξεις των παραγράφων 3, 4, 6, 7, 8, 9,10,11 και 12 του άρθρου 31 εφαρμόζονται αναλόγως και στις ζώνες αγκυροβολίου και στα καταφύγια τουριστικών σκαφών.
Σημ.: όπως η παρ. 9 προστέθηκε με το άρθρο 163 παρ.2 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
Άρθρο 35
Λιμένες ξενοδοχειακών μονάδων
Σημ.: όπως το άρθρο 35 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 167 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
1. Επιτρέπεται από ξενοδοχειακές μονάδες η δημιουργία τουριστικών λιμένων στον αιγιαλό και την παραλία που βρίσκεται προ των εγκαταστάσεών τους, για την εξυπηρέτηση της πελατείας τους, εξαιρουμένων των περιοχών που προστατεύονται από τις διατάξεις του ν. 1650/1986 (ΦΕΚ 100 Α`), με την προϋπόθεση ότι η δυναμικότητα ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής δεν θα υπερβαίνει ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του αριθμού των δωματίων της ξενοδοχειακής μονάδας. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνο σε ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες διαθέτουν άνω των 200 δωματίων και βρίσκονται σε απόσταση πέραν του ενός (1) χλμ. από υφιστάμενο τουριστικό λιμένα αναψυχής.
2. Για τη χωροθέτηση και δημιουργία των λιμένων της παραπάνω παραγράφου, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 34 καθώς και το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του Άρθρου 31 του παρόντος νόμου.
3. Τα έργα και οι εγκαταστάσεις, που κατασκευάζονται στον αιγιαλό και την παραλία με μέριμνα των ξενοδοχειακών μονάδων κατά την παράγραφο 1 του παρόντος Άρθρου, ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο. Η χρήση, η διοίκηση, η διαχείριση και η συντήρηση τους παραχωρείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας στις ξενοδοχειακές μονάδες για την εξυπηρέτηση των οποίων κατασκευάστηκαν, χωρίς να καταβάλλεται από αυτές αντάλλαγμα, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου. Απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη εκμετάλλευση ή η προς τρίτο παραχώρηση των λιμένων αυτών, παράβαση της υποχρέωσης αυτής διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας μετά γνώμη της Επιτροπής και συνεπάγεται αυτοδικαίως τη χωρίς αποζημίωση στέρηση του δικαιώματος χρήσεως του τουριστικού λιμένα από την ξενοδοχειακή μονάδα. 4. Η διάρκεια της χρήσης συναρτάται άμεσα με τη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας. Για τα πρώτα είκοσι (20) έτη λειτουργίας τουριστικού λιμένα από ξενοδοχειακή μονάδα δεν οφείλεται αντάλλαγμα για τη χρήση της ζώνης του τουριστικού λιμένα. Μετά την πάροδο εικοσαετίας από την έναρξη λειτουργίας του τουριστικού λιμένα ξενοδοχειακής μονάδας δύναται να παραταθεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και να καθοριστεί το ύψος του χρηματικού ανταλλάγματος.
5. Για τη δημιουργία τουριστικού λιμένα από ξενοδοχειακή μονάδα για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής, που θα υπερβαίνει το ποσοστό της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 31 του παρόντος νόμου.
6. Στις ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν λάβει, κατά τις διατάξεις που ίσχυαν πριν την εφαρμογή του παρόντος νόμου, έγκριση χωροθέτησης και έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις εγκρίσεως έργων και παραχωρήσεων του αιγιαλού από τους οικείους νομάρχες, παρέχεται η δυνατότητα έναρξης των εργασιών κατασκευής του τουριστικού λιμένα με την προϋπόθεση υποβολής στη Γραμματεία των δικαιολογητικών που υπεβλήθησαν με την έκδοση των ως άνω αποφάσεων καθώς και αντίγραφα αυτών.
Άρθρο 36
Φορολογικά, αρχαιολογικά και γενικά θέματα
1. Τα ανταλλάγματα, που εισπράττει ο φορέας διαχείρισης τουριστικού λιμένα από την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων αυτού, θεωρούνται ως ακαθάριστα έσοδα από εμπορικές επιχειρήσεις και φορολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 31 επ. του ν.δ. 3323/1955.
2. Οι διατάξεις του άρθρου 50 του ν. 1914/1990 (ΦΕΚ 178 Α`) εφαρμόζονται αναλόγως και στην περίπτωση των έργων κατασκευής τουριστικού λιμένα με βάση τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
Σημ.: όπως η παρ.2 καταργήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 1997 με την περ.5 άρθρ.3 Ν.2459/1997
3. Ο φορέας διαχείρισης τουριστικού λιμένα θα καταβάλλει ετησίως στο δήμο ή την κοινότητα, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται ο τουριστικός λιμένας, ανταποδοτικά τέλη, φόρους και δικαιώματα για τις παρεχόμενες προς αυτόν υπηρεσίες. Το άθροισμα των πιο πάνω τελών, φόρων και δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του τέλους ακίνητης περιουσίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1% των ετήσιων ακαθάριστων εισπράξεων του φορέα διαχείρισης τουριστικού λιμένα. Στην περίπτωση που η ζώνη του τουριστικού λιμένα εμπίπτει στην περιφέρεια περισσότερων δήμων ή κοινοτήτων το πιο πάνω ποσό των ανταποδοτικών τελών θα επιμερίζεται μεταξύ αυτών με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. “Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως και στην περίπτωση των ζωνών αγκυροβολίου και των καταφυγίων τουριστικών σκαφών που προβλέπονται στο άρθρο 34 του παρόντος, του προαναφερθέντος ποσοστού μειωμένου κατά πενήντα τοις εκατό (50%).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.8 του άρθρου 27 του Ν.2636/1998 (Α 198)
4. Σε περίπτωση ανεύρεσης αντικειμένων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων, ειδοποιείται η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία υποχρεούται εντός τριάντα (30) ημερών να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, τόσο για τη διαφύλαξη των αρχαιοτήτων όσο και για την υπόδειξη τρόπων συνέχισης των έργων, ώστε να μην καθυστερούν οι σχετικές εργασίες.
Σημ.: όπως ηπαράγραφος 4 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 167 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
5. Από της ισχύος του παρόντος νόμου οι θέσεις και περιοχές που αναφέρονται στα άρθρα 6 παράγραφοι 19β` και 19γ`, 30 παράγραφος 5, καθώς και οι θέσεις και περιοχές των τουριστικών λιμένων που δημιουργούνται κατά τα άρθρα 31 επ. του παρόντος νόμου, εντάσσονται στο γενικό χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας και καταργείται κάθε διάταξη νόμου που ρυθμίζει πολεοδομικά ζητήματα των παραπάνω θέσεων και περιοχών.
Άρθρο 37
Σημ.: όπως το άρθρο 37 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 167 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
1. Συνίσταται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας Γραμματεία Στήριξης Τουριστικών Λιμένων (Γραμματεία) υπαγομένη απευθείας στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.
Η Γραμματεία έχει ως έργο την υποστήριξη της Επιτροπής του άρθρου 30 παράγραφος 2 του παρόντος, την προετοιμασία των φακέλων και τον έλεγχο της πληρότητάς τους, την παροχή των αναγκαίων πληροφοριών, τη διενέργεια εισηγήσεων προς την Επιτροπή του άρθρου 30 παράγραφος 2 του παρόντος, τη μέριμνα για τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τις ανακοινώσεις στον τύπο, τη μέριμνα για την τήρηση της διαδικασίας του άρθρου 31 του παρόντος και την κατάρτιση των σχετικών πράξεων, την προώθηση των υποβαλλόμενων μελετών και σχεδίων της παραγράφου 6 του άρθρου 31 του παρόντος, καθώς και κάθε άλλη αρμοδιότητα που θεσπίζεται με τον παρόντα νόμο.
2. Για τις ανάγκες της Γραμματείας συνιστώνται:
α) Μία θέση προϊσταμένου του κλάδου ΠΕ.
Β) Έξι θέσεις εισηγητών. Για τις θέσεις αυτές απαιτείται πτυχίο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
γ) Πέντε θέσεις του κλάδου ΔΕ.
Απαραίτητο προσόν για την πλήρωση των ανωτέρω θέσεων είναι η επαρκής γνώση της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας.
3. Η θέση του προϊσταμένου πληρούται από υπάλληλο του κλάδου ΠΕ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ή με απόσπαση ή με μετάταξη υπαλλήλου του κλάδου Π.Ε. άλλου Υπουργείου ή ν.π.δ.δ. ή υπαλλήλου ν.π.ι.δ. δημοσίου τομέα. Οι υπόλοιπες θέσεις της παρ. 2, πληρούνται με μετακίνηση υπαλλήλου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ή άλλου υπουργείου ή ν.π.δ.δ. ή υπαλλήλου ν.π.ι.δ. του δημόσιου τομέα.
4. Η Γραμματεία δύναται να στελεχώνεται και το προσωπικό να αμείβεται εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 80 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α`).
5. Δημιουργείται στον Ε.Ο.Τ. Διεύθυνση Θαλάσσιου Τουρισμού, η οποία έχει την ευθύνη του ελέγχου της λειτουργίας των τουριστικών λιμένων. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, καθορίζονται οι λεπτομέρειες που αφορούν στη σύνθεση και στις αρμοδιότητες της Διευθύνσεως Θαλάσσιου Τουρισμού του Ε.Ο.Τ. τροποποιουμένων αναλόγως των σχετικών ισχυουσών διατάξεων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Εταιρείες αναπτύξεως έργων υποδομής
Άρθρο 38
Σημ.: όπως το άρθρο 38 καταργήθηκε με την παρ.18 του άρθρο 5 του Ν.2229/1994 (Α 138)
Άρθρο 39
Σημ.: όπως το άρθρο 38 καταργήθηκε με την παρ.18 του άρθρο 5 του Ν.2229/1994 (Α 138)
Άρθρο 40
Συμβούλιο έργων υποδομής
Σημ.: όπως το άρθρο 38 καταργήθηκε με την παρ.18 του άρθρο 5 του Ν.2229/1994 (Α 138)
Άρθρο 41
Παραρτήματα
1. Στις περιπτώσεις όπου, εντός των ζωνών τουρισμού και αναψυχής ή των ζωνών τουριστικών λιμένων που αναφέρονται στα Παραρτήματα Ι και ΙΙ του παρόντος άρθρου, ανεγείρονται κτίρια που περιλαμβάνουν περισσότερες της μιας από τις επιτρεπόμενες χρήσεις, τότε για κάθε τέτοιο κτίριο επιτρέπεται η εφαρμογή του μεγαλυτέρου εκ των όρων δόμησης των ως άνω χρήσεων.
2. Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος νόμου τα παραρτήματα Ι και ΙΙ καθώς και διαγράμματα εξαρτημένα από το κρατικό τριγωνομετρικό δίκτυο, που αναφέρονται στα άρθρα 6 παρ. 20 και 30 παρ. 5 του παρόντος, τα οποία έχουν ως ακολούθως:
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
α. ΑΦΑΝΤΟΥ ΡΟΔΟΥ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν να αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
Χρήσεις γης που δεν συνιστούν ανάπτυξη, όπως εγκαταστάσεις τουριστικού λιμένα, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ. επιτρέπονται και υπόκεινται σε έγκριση των οριστικών σχεδίων.
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Ελάχιστη Ελάχιστη Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Υψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης
Ξενοδοχεία 0.04 13(ίδε και 4) 10(ίδε και 5) 1/4 Δωμάτια
Κατοικία 0.11 7,5(ίδε και 4)10(ίδε και 5) 1/Μονάδα
Εμπορικές Δραστηριότητες 0.01 10(ίδε και 4) 10(ίδε και 5) 3/100 τετρ. μετ.
2.Συντελεστής Δόμησης : 0,13 επί της συνολικής έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου : 13%
4. Σε απόσταση μέχρι πενήντα (50) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, το ύψος ορίζεται σε 7,5 μέτρα.
5. Η απόσταση από τη γραμμή του αιγιαλού θα είναι 35 μέτρα.
β. ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ, ΧΑΝΙΩΝ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν να αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
Χρήσεις της που δεν συνιστούν κτιριακή ανάπτυξη, όπως εγκαταστάσεις τουριστικού λιμένα, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ. επιτρέπονται και υπόκεινται σε έγκριση των οριστικών σχεδίων.
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Ελάχιστη Ελάχιστη Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Ύψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης
Ξενοδοχεία 0.10 13(ίδε και 4) 10(ίδε 5 και 6) 1/4 Δωμάτια
Κατοικία 0.075 10(ίδε και 4) 10(ίδε 5 και 6) 1/Μονάδα
Εμπορικές Δραστηριότητες 0.05 10(ίδε και 4) 10(ίδε 5 και 6) 3/100 τετρ. μέτ.
Συνδετικός 0.015
2. Συντελεστής Δόμησης: 0,20 επί της συνολικής έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου: 20%
4. Σε απόσταση μέχρι πενήντα (50) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, το ύψος ορίζεται σε 7,5 μέτρα.
5. Η ελάχιστη απόσταση από τη γραμμή του αιγιαλού ορίζεται σε 20 μέτρα.
6. Η ελάχιστη από Δασική Έκταση ορίζεται σε 20 μέτρα.
γ. ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν να αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
Χρήσεις γης που δεν συνιστούν κτιριακή ανάπτυξη, όπως εγκαταστάσεις τουριστικού λιμένα, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ. επιτρέπονται και υπόκεινται σε έγκριση των οριστικών σχεδίων.
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Ύψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης
Ξενοδοχεία 0.02 10(ίδε και 4) 10(ίδε 5 και 6) 1/4 Δωμάτια
Κατοικία 0.03 7,5(ίδε και 4) 10(ίδε 5 και 6) 1/Μονάδα
Εμπορικές Δραστηριότητες 0.01 10(ίδε και 4) 10(ίδε 5 και 6) 3/100 τετρ. μέτ. Camρing
Προστατευόμενος Όρμος ή Λιμένας
2. Συντελεστής Δόμησης: 0,05 επί της συνολικής έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου: 5%
4. Σε απόσταση μέχρι πενήντα (50) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού το ύψος ορίζεται σε 7,5 μέτρα.
5. Η ελάχιστη απόσταση από τη γραμμή του αιγιαλού ορίζεται σε 20 μέτρα, εκτός από τον Προστατευόμενο Όρμο ή Λιμένα, όπου η απόσταση είναι 5 μέτρα.
6. Η ελάχιστη απόσταση από Δασική Έκταση είναι 20 μέτρα.
δ. ΛΑΓΟΝΗΣΙ, ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν να αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
Χρήσεις γης που δεν συνιστούν κτιριακή ανάπτυξη, όπως εγκαταστάσεις τουριστικού λιμένα, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ., επιτρέπονται και υπόκεινται σε έγκριση των οριστικών σχεδίων.
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕ! ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Ύψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης
Ξενοδοχεία 0.14 16 10 1/4 Δωμάτια (ίδε και 4) (ίδε 5 και 6)
Κατοικία 0.16 7,5 10 1 /Μονάδα (ίδε και 4) (ίδε 5 και 6)
Εμπορικές 0.06 10 10 3/100 τ.μ. Δραστηριότητες (ίδε και 4) (ίδε 5 και 6)
Συνδετικός Χώρος 0.02 (ίδε και 4) (ίδε και 5)
Κέντρα αναψυχής 10 10 και (ίδε 7) (ίδε και 4) (ίδε και 5) (ίδε 6) διασκέδασης
Καζίνο 0.07 15 10 (ίδε και 4) (ίδε και 5) (ίδε 6)»
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 31 περ.α Ν.4146/2013, ΦΕΚ Α 90/18.4.2013.
2. Συντελεστής Δόμησης: 0,45 επί της συνολικής έκτασης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 31 περ.β Ν.4146/2013, ΦΕΚ Α 90/18.4.2013.
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου: 20%
4. Σε απόσταση μέχρι πενήντα (50) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, το ύψος ορίζεται σε 7,5 μέτρα 5. Απόσταση από τη γραμμή του αιγιαλού:
α. Ξενοδοχείο – 10 μέτρα, εκτός από τα υπάρχοντα μπανγκαλόους τα οποία μπορούν να διατηρήσουν την τωρινή τους απόσταση.
β. Κατοικίες – 10 μέτρα
γ. Εμπορικά και Λιμενικές Αρχές – 5 μέτρα
6. Θα καθορισθεί κατά την έγκριση του Οριστικού Σχεδίου.
7. Οι χρήσεις αυτές θ` αναπτυχθούν σε τμήμα γηπέδου ανώτατης έκτασης 75.000 τετρ. μέτρων.
ε. ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, ΑΧΑΙΑΣ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν να αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
Χρήσεις γης που δεν συνιστούν κτιριακή ανάπτυξη, όπως εγκαταστάσεις τουριστικού λιμένα, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ. επιτρέπονται και υπόκεινται σε έγκριση των οριστικών σχεδίων.
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Υψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης
Ξενοδοχεία 0.5 13 10(ίδε και 4) 1/4 Δωμάτια
Κατοικία 0.01 10 10(ίδε και 4) 1/Μονάδα
Εμπορικές Δραστηριότητες 0.001 10 6(ίδε και 4) 3/100 τετρ. μέτ.Camping
2. Συντελεστής Δόμησης: 0,06 επί της συνολικής έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου: 6%
4. Η ελάχιστη απόσταση από Δασική Εκταση είναι 20 μέτρα.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ
ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ
α. ΑΡΕΤΣΟΥ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν να αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Υψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης
Ξενοδοχεία 0.20 13(ίδε και 4) 10(ίδε και 5) 1/4 Δωμάτια Εμπορικές Δραστηριότητες 0.20 10(ίδε και 4) 10(ίδε και 5) 2/100 τετρ. Κατοικίες 0.20 10(ίδε και 4) 10(ίδε και 5) 1 ανά κατοικία Αθλητικές εγκαταστάσεις και εναπόθεση σκαφών στην ξηρά
2. Συντελεστής δόμησης: 0,40 επί της συνολικής χερσαίας έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου: 20%
4. Σε απόσταση μέχρι δεκαπέντε (15) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, το ύψος περιορίζεται σε 7,5 μέτρα.
5. Δεν είναι υποχρεωτική, όσον αφορά την προκυμαία.
6. Περιλαμβάνει εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα ειδών πλοίων, άλλα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, πώληση σκαφών, κτίρια για επισκευές και συντήρηση σκαφών και παρεμφερή καταστήματα κ.λπ.
7. Η περιοχή του χώρου στάθμευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξηρά εναπόθεση σκαφών κατά τη μη τουριστική περίοδο. Οι θέσεις εναπόθεσης στην ξηρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιήσουν ανάγκες για χώρο στάθμευσης κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής.
8. Η θέση των ορίων των προτεινομένων προσχώσεων, που εμφανίζονται στο σχέδιο, είναι δυνατό ν` αλλάξουν υπό τον όρο ότι η ολική έκταση της χερσαίας ζώνης δεν θα υπερβαίνει την έκταση που απεικονίζεται στο παρόν σχέδιο. Η τελική θέση της τοποθετήσεως των προσχώσεων εγκρίνεται από την Επιτροπή κατόπιν εισηγήσεως της Γραμματείας.
β. ΦΛΟΙΣΒΟΣ, ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν να αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Υψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης
Ξενοδοχεία 0.25 10(ίδε και 4) 10(ίδε και 5) 1/2 Δωμάτια Εμπορικές Δραστηριότητες 0.15 9(ίδε και 4) 10(ίδε και 5) 2/100 τετρ. Κατοικίες 0.30 7,5(ίδε και 4) 10(ίδε και 5) 1 ανά κατοικία Αθλητικές εγκαταστάσεις και εναπόθεση σκαφών στην ξηρά 2. Συντελεστής δόμησης: 0,40 επί της συνολικής χερσαίας έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου:20%
4. Σε απόσταση μέχρι δεκαπέντε (15) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, το ύψος περιορίζεται σε 7,5 μέτρα. Από 15 ως 30 μέτρα, το ύψος περιορίζεται σε 16 μέτρα.
6. Περιλαμβάνει εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα ειδών πλοίων, άλλα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, πώληση σκαφών, κτίρια για επισκευές και συντήρηση και παρεμφερή καταστήματα κ.λπ.
7. Η περιοχή του χώρου στάθμευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξηρά ενάπόθεση σκαφών κατά τη μη τουριστική περίοδο. Οι θέσεις εναπόθεσης στην ξηρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για χώρο στάθμευσης κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής.
8. Η θέση των ορίων των προτεινομένων προσχώσεων, που εμφανίζονται στο σχέδιο, είναι δυνατόν ν` αλλάξουν υπό τον όρο ότι η ολική έκταση της χερσαίας ζώνης δεν θα υπερβαίνει την έκταση που απεικονίζεται στο παρόν σχέδιο. Η τελική θέση της τοποθετήσεως των προσχώσεων εγκρίνεται από την Επιτροπή κατόπιν εισηγήσεως της Γραμματείας.
γ. ΓΟΥΒΙΑ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν να αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Ύψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης
Ξενοδοχεία 0.10 13(ίδε και 4) 10(ίδε και 5) 1/4 Δωμάτια Εμπορικές Δραστηριότητες 0.05 10(ίδε και 4) 10(ίδε και 5) 2/100 τετρ. Κατοικίες 0.10 10(ίδε και 4) 10(ίδε και 5) 1 ανά κατοικία Αθλητικές εγκαταστάσεις και εναπόθεση σκαφών στην ξηρά
2. Συντελεστής δόμησης: 0,20 επί της συνολικής χερσαίας έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου: 20%
4. Σε απόσταση μέχρι δεκαπέντε (15) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, το ύψος περιορίζεται σε 7,5 μέτρα.
5. Δεν είναι υποχρεωτική, όσον αφορά την προκυμαία.
6. Περιλαμβάνει εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα ειδών πλοίων, άλλα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, πώληση σκαφών, κτίρια για επισκευές και συντήρηση σκαφών και παρεμφερή καταστήματα κ.λπ.
7. Η περιοχή του χώρου στάθμευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξηρά εναπόθεση σκαφών κατά τη μη τουριστική περίοδο. Οι θέσεις εναπόθεσης στην ξηρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για χώρο στάθμευσης κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής.
8. Η θέση των ορίων των προτεινομένων προσχώσεων, που εμφανίζονται στο σχέδιο, είναι δυνατό ν` αλλάξουν υπό τον όρο ότι η ολική έκταση της χερσαίας ζώνης δεν θα υπερβαίνει την έκταση που απεικονίζεται στο παρόν σχέδιο. Η τελική θέση της τοποθετήσεως των προσχώσεων εγκρίνεται από την Επιτροπή κατόπιν εισηγήσεως της Γραμματείας.
δ. ΧΙΟΣ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν να αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Ύψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης
Ξενοδοχεία 0.20 13(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 1/4 Δωμάτια Εμπορικές Δραστηριότητες 0.30 10(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 2/100 τετρ. Κατοικίες 0.20 10(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 1 ανά κατοικία Αθλητικές εγκαταστάσεις και εναπόθεση σκαφών στην ξηρά
2. Συντελεστής δόμησης: 0,30 επί της συνολικής χερσαίας έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου: 20%
4. Σε απόσταση μέχρι δεκαπέντε (15) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, το ύψος περιορίζεται σε 7,5 μέτρα.
5. Δεν είναι υποχρεωτική, όσον αφορά την προκυμαία.
6. Περιλαμβάνει εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα ειδών πλοίων, άλλα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, πώληση σκαφών, κτίρια για επισκευές και συντήρηση σκαφών και παρεμφερή καταστήματα κ.λπ.
7. Η περιοχή του χώρου στάθμευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξηρά εναπόθεση σκαφών κατά τη μη τουριστική περίοδο. Οι θέσεις εναπόθεσης στην ξηρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για χώρο στάθμευσης κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής.
8. Η θέση των ορίων των προτεινομένων προσχώσεων, που εμφανίζονται στο σχέδιο, είναι δυνατό ν` αλλάξουν υπό τον όρο ότι η ολική έκταση της χερσαίας ζώνης δεν θα υπερβαίνει την έκταση που απεικονίζεται στο παρόν σχέδιο. Η τελική θέση της τοποθετήσεως των προσχώσεων εγκρίνεται από την Επιτροπή κατόπιν εισηγήσεως της Γραμματείας.
ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΚΡΗΤΗΣ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν να αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Ύψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης
Ξενοδοχεία 0.20 16(ίδε και 4) 3(ίδε και 5) 1/4 Δωμάτια Εμπορικές Δραστηριότητες 0.30 10(ίδε και 4) 3(ίδε και 5) 2/100 τετρ. Κατοικίες 0.30 10(ίδε και 4) 3(ίδε και 5) 1 ανά κατοικία Αθλητικές εγκαταστάσεις και εναπόθεση σκαφών στην ξηρά
2. Συντελεστής δόμησης: 0,40 επί της συνολικής χερσαίας έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου: 20%
4. Σε απόσταση μέχρι δεκαπέντε (15) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, το ύψος περιορίζεται σε 7,5 μέτρα.
5. Δεν είναι υποχρεωτική, όσον αφορά την προκυμαία.
6. Περιλαμβάνει εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα ειδών πλοίων, άλλα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, πώληση σκαφών, κτίρια για επισκευές και συντήρηση σκαφών και παρεμφερή καταστήματα κ.λπ.
7. Η περιοχή του χώρου στάθμευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξηρά εναπόθεση σκαφών κατά τη μη τουριστική περίοδο. Οι θέσεις εναπόθεσης στην ξηρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για χώρο στάθμευσης κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής.
8. Η θέση των ορίων των προτεινομένων προσχώσεων, που εμφανίζονται στο σχέδιο, είναι δυνατό ν` αλλάξουν υπό τον όρο ότι η ολική έκταση της χερσαίας ζώνης δεν θα υπερβαίνει την έκταση που απεικονίζεται στο παρόν σχέδιο. Η τελική θέση της τοποθετήσεως των προσχώσεων εγκρίνεται από την Επιτροπή κατόπιν εισηγήσεως της Γραμματείας.
στ. ΑΓΥΙΑ, ΠΑΤΡΑΣ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν αν αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Υψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης
Ξενοδοχεία 0.20 13(ίδε και 4) 10(ίδε και 5) 1/4 Δωμάτια Εμπορικές Δραστηριότητες 0.20 10(ίδε και 4) 10(ίδε και 5) 2/100 τετρ. Κατοικίες 0.40 10(ίδε και 4) 10(ίδε και 5) 1 ανά κατοικία Αθλητικές εγκαταστάσεις και εναπόθεση σκαφών στην ξηρά
2. Συντελεστής δόμησης: 0,40 επί της συνολικής χερσαίας έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου: 20%
4. Σε απόσταση μέχρι δεκαπέντε (15) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, το ύψος περιορίζεται σε 7,5 μέτρα.
5. Δεν είναι υποχρεωτική, όσον αφορά την προκυμαία.
6. Περιλαμβάνει εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα ειδών πλοίων, άλλα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, πώληση σκαφών, κτίρια για επισκευές και συντήρηση σκαφών και παρεμφερή καταστήματα κ.λπ.
7. Η περιοχή του χώρου στάθμευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξηρά εναπόθεση σκαφών κατά τη μη τουριστική περίοδο. Οι θέσεις εναπόθεσης στην ξηρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για χώρο στάθμευσης κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής.
8. Η θέση των ορίων των προτεινομένων προσχώσεων, που εμφανίζονται στο σχέδιο, είναι δυνατό ν` αλλάξουν υπό τον όρο ότι η ολική έκταση της χερσαίας ζώνης δεν θα υπερβαίνει την έκταση που απεικονίζεται στο παρόν σχέδιο. Η τελική θέση της τοποθετήσεως των προσχώσεων εγκρίνεται από την Επιτροπή κατόπιν εισηγήσεως της Γραμματείας.
ζ. ΠΥΛΟΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν να αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Υψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης
Ξενοδοχεία 0.25 10(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 1/4 Δωμάτια Εμπορικές Δραστηριότητες 0.30 7,5(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 2/100 τετρ. Κατοικίες 0.30 7,5(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 1 ανά κατοικία Αθλητικές εγκαταστάσεις και εναπόθεση σκαφών στην ξηρά
2. Συντελεστής δόμησης: 0,40 επί της συνολικής χερσαίας έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου: 20%
4. Σε απόσταση μέχρι δεκαπέντε (15) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, το ύψος περιορίζεται σε 7,5 μέτρα.
5. Δεν είναι υποχρεωτική, όσον αφορά την προκυμαία.
6. Περιλαμβάνει εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα ειδών πλοίων, άλλα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, πώληση σκαφών, κτίρια για επισκευές και συντήρηση σκαφών και παρεμφερή καταστήματα κ.λπ.
7. Η περιοχή του χώρου στάθμευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξηρά εναπόθεση σκαφών κατά τη μη τουριστική περίοδο. Οι θέσεις εναπόθεσης στην ξηρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για χώρο στάθμευσης κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής.
8. Η θέση των ορίων των προτεινομένων προσχώσεων, που εμφανίζονται στο σχέδιο, είναι δυνατό ν` αλλάξουν υπό τον όρο ότι η ολική έκταση της χερσαίας ζώνης δεν θα υπερβαίνει την έκταση που απεικονίζεται στο παρόν σχέδιο. Η τελική θέση της τοποθετήσεως των προσχώσεων εγκρίνεται από την Επιτροπή κατόπιν εισηγήσεως της Γραμματείας.
η. ΡΕΘΥΜΝΟ, ΚΡΗΤΗΣ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν να αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Ύψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης
Ξενοδοχεία 0.25 13(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 1/4 Δωμάτια Εμπορικές Δραστηριότητες 0.30 10(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 2/100 τετρ. Κατοικίες 0.20 7,5(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 1 ανά κατοικία Αθλητικές εγκαταστάσεις και εναπόθεση σκαφών στην ξηρά
2. Συντελεστής δόμησης: 0,40 επί της συνολικής χερσαίας έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου: 20%
4. Σε απόσταση μέχρι δεκαπέντε (15) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, το ύψος περιορίζεται σε 7,5 μέτρα.
5. Δεν είναι υποχρεωτική, όσον αφορά την προκυμαία.
6. Περιλαμβάνει εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα ειδών πλοίων, άλλα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, πώληση σκαφών, κτίρια για επισκευές και συντήρηση σκαφών και παρεμφερή καταστήματα κ.λπ.
7. Η περιοχή του χώρου στάθμευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξηρά εναπόθεση σκαφών κατά τη μη τουριστική περίοδο. Οι θέσεις εναπόθεσης στην ξηρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για χώρο στάθμευσης κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής.
8. Η θέση των ορίων των προτεινομένων προσχώσεων, που εμφανίζονται στο σχέδιο, είναι δυνατό ν` αλλάξουν υπό τον όρο ότι η ολική έκταση της χερσαίας ζώνης δεν θα υπερβαίνει την έκταση που απεικονίζεται στο παρόν σχέδιο. Η τελική θέση της τοποθετήσεως των προσχώσεων εγκρίνεται από την Επιτροπή κατόπιν εισηγήσεως της Γραμματείας.
θ. ΡΟΔΟΣ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπρούν να αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Ύψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης Εμπορικές Δραστηριότητες 0.30 10(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 2/100 τετρ. Κατοικίες 0.30 7,5(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 1 ανά κατοικία Αθλητικές εγκαταστάσεις και εναπόθεση σκαφών στην ξηρά
2. Συντελεστής δόμησης: 0,40 επί της συνολικής χερσαίας έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου: 20%
4. Σε απόσταση μέχρι δεκαπέντε (15) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, το ύψος περιορίζεται σε 7,5 μέτρα.
5. Δεν είναι υποχρεωτική, όσον αφορά την προκυμαία.
6. Περιλαμβάνει εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα ειδών πλοίων, άλλα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, πώληση σκαφών, κτίρια για επισκευές και συντήρηση σκαφών και παρεμφερή καταστήματα κ.λπ.
7. Η θέση των ορίων των προτεινομένων προσχώσεων, που εμφανίζονται στο σχέδιο, είναι δυνατόν ν` αλλάξουν, υπό τον όρο ότι η ολική έκταση της χερσαίας ζώνης δεν θα υπερβαίνει την έκταση που απεικονίζεται στο παρόν σχέδιο. Η τελική θέση της τοποθετήσεως των προσχώσεων από την Επιτροπή κατόπιν εισηγήσεως της Γραμματείας.
ι. ΚΩΣ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν αν αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Ύψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης Εμπορικές Δραστηριότητες 0.20 10(ίδε και 4) 3(ίδε και 5) 2/100 τετρ. Κατοικίες 0.30 7,5(ίδε και 4) 3(ίδε και 5) 1 ανά κατοικία Αθλητικές εγκαταστάσεις και εναπόθεση σκαφών στην ξηρά
2. Συντελεστής δόμησης: 0,40 επί της συνολικής χερσαίας έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου: 20%
4. Σε απόσταση μέχρι δεκαπέντε (15) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, το ύψος περιορίζεται σε 7,5 μέτρα.
5. Δεν είναι υποχρεωτική, όσον αφορά την προκυμαία.
6. Περιλαμβάνει εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα ειδών πλοίων, άλλα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, πώληση σκαφών, κτίρια για επισκευές και συντήρηση σκαφών και παρεμφερή καταστήματα κ.λπ.
7. Η θέση των ορίων των προτεινομένων προσχώσεων, που εμφανίζονται στο σχέδιο, είναι δυνατόν ν` αλλάξουν, υπό τον όρο ότι η ολική έκταση της χερσαίας ζώνης δεν θα υπερβαίνει την έκταση που απεικονίζεται στο παρόν σχέδιο. Η τελική θέση της τοποθετήσεως των προσχώσεων από την Επιτροπή κατόπιν εισηγήσεως της Γραμματείας.
ια. ΛΟΥΤΡΑΚΙ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν να αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Υψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης
Ξενοδοχεία 0.20 16(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 1/4 δωμάτια Εμπορικές Δραστηριότητες 0.30 10(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 2/100 τετρ. Κατοικίες 0.30 10(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 1 ανά κατοικία Αθλητικές εγκαταστάσεις και εναπόθεση σκαφών στην ξηρά
2. Συντελεστής δόμησης: 0,40 επί της συνολικής χερσαίας έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου: 20%
4. Σε απόσταση μέχρι δεκαπέντε (15) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, το ύψος περιορίζεται σε 7,5 μέτρα.
5. Δεν είναι υποχρεωτική, όσον αφορά την προκυμαία.
6. Περιλαμβάνει εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα ειδών πλοίων, άλλα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, πώληση σκαφών, κτίρια για επισκευές και συντήρηση σκαφών και παρεμφερή καταστήματα κ.λπ.
7. Η περιοχή του χώρου στάθμευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξηρά εναπόθεση σκαφών κατά τη μη τουριστική περίοδο. Οι θέσεις στην ξηρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για χώρο στάθμευσης κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής.
8. Η θέση των ορίων των προτεινομένων προσχώσεων, που εμφανίζονται στο σχέδιο, είναι δυνατόν ν` αλλάξουν υπό τον όρο ότι η ολική έκταση της χερσαίας ζώνης δεν θα υπερβαίνει την έκταση που απεικονίζεται στο παρόν σχέδιο. Η τελική θέση της τοποθετήσεως των προσχώσεων εγκρίνεται από την Επιτροπή κατόπιν εισηγήσεως της Γραμματείας.
ιβ. ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΜΥΚΟΝΟΥ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν να αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
1.ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Υψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης Εμπορικές Δραστηριότητες 0.20 8 5(ίδε και 5) 2/100 τετρ. Αθλητικές εγκαταστάσεις και εναπόθεση σκαφών στην ξηρά
2. Συντελεστής δόμησης: 0,20 επί της συνολικής χερσαίας έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου: 20%
4. Σε απόσταση μέχρι δεκαπέντε (15) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, το ύψος περιορίζεται σε 7,5 μέτρα.
5. Δεν είναι υποχρεωτική, όσον αφορά την προκυμαία.
6. Περιλαμβάνει εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα ειδών πλοίων, άλλα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, πώληση σκαφών, κτίρια για επισκευές και συντήρηση σκαφών και παρεμφερή καταστήματα κ.λπ.
7. Η θέση των ορίων των προτεινομένων προσχώσεων, που εμφανίζονται στο σχέδιο, είναι δυνατόν ν` αλλάξου, υπό τον όρο ότι η ολική έκταση της χερσαίας ζώνης δεν θα υπερβαίνει την έκταση που απεικονίζεται στο παρόν σχέδιο. Η τελική θέση της τοποθετήσεως των προσχώσεων από την Επιτροπή κατόπιν εισηγήσεως της Γραμματείας.
ιγ. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΡΗΤΗΣ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν να αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Ύψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης
Ξενοδοχεία 0.20 13(ίδε και 4) 3(ίδε και 5) 1/4 δωμάτια Εμπορικές Δραστηριότητες 0.20 10(ίδε και 4) 3(ίδε και 5) 2/100 τετρ. Κατοικίες 0.20 10(ίδε και 4) 3(ίδε και 5) 1 ανά κατοικία Αθλητικές εγκαταστάσεις και εναπόθεση σκαφών στην ξηρά
2. Συντελεστής δόμησης: 0,40 επί της συνολικής χερσαίας έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου: 20%
4. Σε απόσταση μέχρι δεκαπέντε (15) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, το ύψος περιορίζεται σε 7,5 μέτρα.
5. Δεν είναι υποχρεωτική, όσον αφορά την προκυμαία.
6. Περιλαμβάνει εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα ειδών πλοίων, άλλα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, πώληση σκαφών, κτίρια για επισκευές και συντήρηση σκαφών και παρεμφερή καταστήματα κ.λπ.
7. Η περιοχή του χώρου στάθμευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξηρά εναπόθεση σκαφών κατά τη μη τουριστική περίοδο. Οι θέσεις στην ξηρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για χώρο στάθμευσης κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής.
8. Η θέση των ορίων των προτεινομένων προσχώσεων, που εμφανίζονται στο σχέδιο, είναι δυνατόν ν` αλλάξουν υπό τον όρο ότι η ολική έκταση της χερσαίας ζώνης δεν θα υπερβαίνει την έκταση που απεικονίζεται στο παρόν σχέδιο. Η τελική θέση της τοποθετήσεως των προσχώσεων εγκρίνεται από την Επιτροπή κατόπιν εισηγήσεως της Γραμματείας.
ιδ. ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ, ΣΑΜΟΥ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν να αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Υψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης
Ξενοδοχεία 0.25 13(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 1/4 δωμάτια Εμπορικές Δραστηριότητες 0.30 10(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 2/100 τετρ. Κατοικίες 0.25 7,5(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 1 ανά κατοικία Αθλητικές εγκαταστάσεις και εναπόθεση σκαφών στην ξηρά
2. Συντελεστής δόμησης: 0,40 επί της συνολικής χερσαίας έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου: 20%
4. Σε απόσταση μέχρι δεκαπέντε (15) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, το ύψος περιορίζεται σε 7,5 μέτρα.
5. Δεν είναι υποχρεωτική, όσον αφορά την προκυμαία.
6. Περιλαμβάνει εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα ειδών πλοίων, άλλα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, πώληση σκαφών, κτίρια για επισκευές και συντήρηση σκαφών και παρεμφερή καταστήματα κ.λπ.
7. Η περιοχή του χώρου στάθμευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξηρά εναπόθεση σκαφών κατά τη μη τουριστική περίοδο. Οι θέσεις στην ξηρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για χώρο στάθμευσης κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής.
8. Η θέση των ορίων των προτεινομένων προσχώσεων, που εμφανίζονται στο σχέδιο, είναι δυνατόν ν` αλλάξουν υπό τον όρο ότι η ολική έκταση της χερσαίας ζώνης δεν θα υπερβαίνει την έκταση που απεικονίζεται στο παρόν σχέδιο. Η τελική θέση της τοποθετήσεως των προσχώσεων εγκρίνεται από την Επιτροπή κατόπιν εισηγήσεως της Γραμματείας.
ιε. ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν να αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Υψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης
Ξενοδοχεία 0.20 11(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 1/4 δωμάτια Εμπορικές Δραστηριότητες 0.40 11(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 2/100 τετρ. Κατοικίες 0.70 8(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 1 ανά κατοικία Αθλητικές εγκαταστάσεις και εναπόθεση σκαφών στην ξηρά
2. Συντελεστής δόμησης: 1,0 επί της συνολικής χερσαίας έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου: 20%
4. Σε απόσταση μέχρι δεκαπέντε (15) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, το ύψος περιορίζεται σε 7,5 μέτρα.
5. Δεν είναι υποχρεωτική, όσον αφορά την προκυμαία.
6. Περιλαμβάνει εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα ειδών πλοίων, άλλα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, πώληση σκαφών, κτίρια για επισκευές και συντήρηση σκαφών και παρεμφερή καταστήματα κ.λπ.
7. Η περιοχή του χώρου στάθμευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξηρά εναπόθεση σκαφών κατά τη μη τουριστική περίοδο. Οι θέσεις στην ξηρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για χώρο στάθμευσης κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής.
8. Η θέση των ορίων των προτεινομένων προσχώσεων, που εμφανίζονται στο σχέδιο, είναι δυνατόν ν` αλλάξουν υπό τον όρο ότι η ολική έκταση της χερσαίας ζώνης δεν θα υπερβαίνει την έκταση που απεικονίζεται στο παρόν σχέδιο. Η τελική θέση της τοποθετήσεως των προσχώσεων εγκρίνεται από την Επιτροπή κατόπιν εισηγήσεως της Γραμματείας.
ιστ. ΤΟΥΡΛΟΣ, ΜΥΚΟΝΟΥ
Οι ακόλουθες χρήσεις γης μπορούν να αναπτυχθούν εντός των παραμέτρων που αναφέρονται κατωτέρω:
1. ΕΠΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατηγορία Μέγιστος Μέγιστο Απόσταση Αναλογία Χρήσεων Συντελεστής Υψος από το όριο Θέσεων Γης Δόμησης (μέτρα) (μέτρα) Στάθμευσης
Εμπορικές Δραστηριότητες 0.10 7,5(ίδε και 4) 5(ίδε και 5) 2/100 τετρ. Κατοικίες 0.15 7,5 5 1 ανά κατοικία Αθλητικές εγκαταστάσεις και εναπόθεση σκαφών στην ξηρά
2. Συντελεστής δόμησης: 0,20 επί της συνολικής χερσαίας έκτασης
3. Ποσοστό κάλυψης γηπέδου: 10%
4. Σε απόσταση μέχρι δεκαπέντε (15) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, το ύψος περιορίζεται σε 7,5 μέτρα.
5. Δεν είναι υποχρεωτική, όσον αφορά την προκυμαία.
6. Περιλαμβάνει εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα ειδών πλοίων, άλλα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, πώληση σκαφών, κτίρια για επισκευές και συντήρηση σκαφών και παρεμφερή καταστήματα κ.λπ.
7. Η περιοχή του χώρου στάθμευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξηρά εναπόθεση σκαφών κατά τη μη τουριστική περίοδο. Οι θέσεις στην ξηρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για χώρο στάθμευσης κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής.
8. Η θέση των ορίων των προτεινομένων προσχώσεων, που εμφανίζονται στο σχέδιο, είναι δυνατόν ν` αλλάξουν υπό τον όρο ότι η ολική έκταση της χερσαίας ζώνης δεν θα υπερβαίνει την έκταση που απεικονίζεται στο παρόν σχέδιο. Η τελική θέση της τοποθετήσεως των προσχώσεων εγκρίνεται από την Επιτροπή κατόπιν εισηγήσεως της Γραμματείας.
Άρθρο 42
Κατάργηση αντίθετων διατάξεων
1. Κάθε γενική ή ειδική διάταξη νόμου, που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος ή ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα, δεν εφαρμόζεται.
2. Η μη τήρηση των προθεσμιών που τάσσονται στο νόμο αυτόν για τα αρμόδια διοικητικά όργανα αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα διωκόμενο σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα.
Άρθρο 43
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Μύκονος, 19 Ιουλίου 1993
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΖΑΝΝΗΣ ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΗΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΩΤ. ΚΟΥΒΕΛΑΣ ΣΤ. ΜΑΝΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΡ. ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΑΡ. ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ-ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Θ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΛΕΞ. ΠΑΠΑΔΟΓΓΟΝΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΟΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝ ΕΡΓΩΝ Ν. ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΒΑΣ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 19 Ιουλίου 1993.
Η ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ-ΜΠΕΝΑΚΗ