ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2162 ΦΕΚ 120/26.07.1993
Τροποποίηση και συμπλήρωση του ν. 419/1976 (ΦΕΚ 221 Α`) και άλλες συναφείς διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Τροποποιήσεις – συμπληρώσεις διατάξεων του ν. 419/1976 “Περί Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών”

ΤΜΗΜΑ Α΄
Προαγωγές

Άρθρο 1
Το άρθρο 97 του ν. 419/1976, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Οι προαγωγές ενεργούνται:
α) κατ` απόλυτη εκλογή,β) κατ` εκλογή,
γ) κατ` αρχαιότητα.
2.Ως προακτέοι, κατ` απόλυτη εκλογή, χαρακτηρίζονται οι υπάλληλοιπου έχουν σε άριστο επίπεδο, τα ουσιαστικά προσόντα του ήθους, τουχαρακτήρα, της αφοσιώσεως στο καθήκον, της επιστημονικής καιυπηρεσιακής κατάρτισης, της διοικητικής ικανότητας,της γνώσεως τουαντικειμένου τους, της πρωτοβουλίας, δραστηριότητας καιαποτελεσματικότητας, της ετοιμότητας στην αντιμετώπιση, απόλυτα καιμε ταχύτητακαι ευστοχία, κάθε υπηρεσιακού θέματος και ανταποκρίνονταιαπόλυταστις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντωντου ανωτέρου βαθμού.
3. Ως προακτέοι, κατ` εκλογή, χαρακτηρίζονται οι υπάλληλοι που έχουνσε πολύ καλό επίπεδο, τα ουσιαστικά προσόντα του ήθους, του χαρακτήρα,της αφοσιώσεως στο καθήκον της επιστημονικής καιυπηρεσιακήςκατάρτισης, της διοικητικής ικανότητας, της γνώσεως του αντικειμένουτους, της πρωτοβουλίας, δραστηριότητας και αποτελεσματικότητας, τηςετοιμότητας στην αντιμετώπιση, πλήρως και με ταχύτητα και ευστοχία,κάθε υπηρεσιακού θέματος και ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις τηςυπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού.
4. Ως προακτέοι, κατ’ αρχαιότητα, χαρακτηρίζονται οι υπάλληλοι πουέχουν σε καλό επίπεδο τα ουσιαστικά προσόντα του ήθους, του χαρακτήρα,της αφοσιώσεως στο καθήκον, της επιστημονικής και υπηρεσιακής κατάρτισης, της διοικητικής ικανότητας, της γνώσεως του αντικειμένουτους, της πρωτοβουλίας, δραστηριότητας και αποτελεσματικότητας, τηςετοιμότητας στην αντιμετώπιση, επαρκώς, των υπηρεσιακών θεμάτων καιανταποκρίνονται επαρκώς στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκησητων καθηκόντων του ανώτερου βαθμού.
5. Ως μη προακτέοι χαρακτηρίζονται οι υπάλληλοι οι οποίοι δεν έχουντα ανωτέρω προσόντα και δεν μπορούν να εκτελέσουν τα καθήκοντα τουανωτέρου βαθμού.
6. Η κρίση προς προαγωγή γίνεται κατά συνεκτίμηση των ουσιαστικώνπροσόντων του υπαλλήλου καθ` όλη τη σταδιοδρομία του και ιδιαίτερα στονκατεχόμενο βαθμό.
7. Στις περιπτώσεις που οι προαγωγές γίνονται κατ` απόλυτη εκλογή καικατ` εκλογή, το υπηρεσιακό συμβούλιο υποβάλλει σε κρίση όλους όσουςέχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα και κατ` εκτίμηση τωνουσιαστικών προσόντων, που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους,τους χαρακτηρίζει ως προακτέους κατ` απόλυτη εκλογή και κατ` εκλογή.Μετέπειτα, προκειμένου να επιλέξει τους καταλληλότερους για την πλήρωσητων κενών θέσεων, προβαίνει σε συγκριτική εκτίμηση των προσόντων τουςκαι προκρίνει κατ` αξιολογική σειρά τους καταλληλότερους προς προαγωγήστις κενές θέσει.
Αν οι κενές θέσεις δεν καλυφθούν με προακτέους κατ` απόλυτη εκλογή,το υπηρεσιακό συμβούλιο προχωρεί σε σύγκριση των ουσιαστικών προσόντωντων κατ` εκλογή προακτέων και επιλέγει κατά τον ίδιο τρόπο μεταξύ αυτώντους καταλληλότερους για την προαγωγή τους στις θέσεις που απέμειναν.Στην περίπτωση αυτήν όλοι οι προακτέοι κατ` εκλογή έπονται στη σειράτων κριθέντων προακτέων κατ` απόλυτη εκλογή.
8. Στις περιπτώσεις που οι προαγωγές γίνονται κατ` εκλογή και κατ`αρχαιότητα το υπηρεσιακό συμβούλιο μετά την κρίση των εχόντων τα τυπικάπρος προαγωγή προσόντα, ως προακτέων κατ` εκλογή και κατ` αρχαιότητα,προβαίνει σε σύγκριση των ουσιαστικών προσόντων όσων κρίθηκαν κατ`εκλογή προακτέοι και προκρίνει τους καταλληλότερους κάτ. αξιολογικήσειρά για την προαγωγή τους στις κενές θέσεις,
Αν δεν πληρωθούν όλες οι κενές θέσεις με τον τρόπο αυτόν, τουπηρεσιακό συμβούλιο προχωρεί στη συμπλήρωση των κενών θέσεων μεπροακτέους κάτ. αρχαιότητα και τους προάγει κατά σειρά κατατάξεώς τουςστην επετηρίδα. Και στην περίπτωση αυτήν οι κριθέντες κάτ. αρχαιότηταπροακτέοι έπονται όλων των προακτέων κατ` εκλογή.
9. Το υπηρεσιακό συμβούλιο έχει υποχρέωση να αιτιολογήσει τηνπρόκριση των καταλληλότερων προς προαγωγή, καθώς και την παράλειψη τωναρχαιοτέρων ή την προαγωγή των αρχαιοτέρων σε κατώτερη σειρά.

Άρθρο 2
Το άρθρο 98 του ν. 419/1976, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Η προαγωγή των υπαλλήλων του διπλωματικού κλάδου στον αμέσωςανώτερο βαθμό, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, ενεργείται από του βαθμούτου ακολούθου πρεσβείας μέχρι και του βαθμού του συμβούλου πρεσβείαςΑ` τάξεως με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών μετά από σύμφωνη γνώμη τουυπηρεσιακού συμβουλίου ως εξής:
α) Από του βαθμού του ακολούθου πρεσβείας στο βαθμό του γραμματέωςπρεσβείας Γ` τάξεως κατά σειρά αρχαιότητος, παραλειπόμενων των υπό τουυπηρεσιακού συμβουλίου κρινόμενων ως μη προακτέων. Ο διορισμός, ημονιμοποίηση και η προαγωγή των ακολούθων πρεσβείας ενεργείται μευπουργική απόφαση.
β) Από του βαθμού του γραμματέως πρεσβείας Γ` τάξεως στο βαθμό τουγραμματέως πρεσβείας Β` τάξεως κατ` εκλογή ή κάτ. αρχαιότητα,παραλειπόμενων των υπό του υπηρεσιακού συμβουλίου κρινόμενων ως μηπροακτέων.
γ) Από του βαθμού του γραμματέως πρεσβείας Β` τάξεως στο βαθμό τουγραμματέως πρεσβείας Α` τάξεως κατ` εκλογή.
δ) Από του βαθμού του γραμματέως πρεσβείας Α` τάξεως μέχρι και τουβαθμού του συμβούλου πρεσβείας Α` τάξεως κατ` απόλυτη εκλογή ή κατ`εκλογή.
2. Οι κρινόμενοι ως μη προακτέοι δεν μπορούν να επανακριθούν πριν απότην παρέλευση έτους από την προηγούμενη κρίση.”

Άρθρο 3
Το άρθρο 100 του ν. 4191/1976, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 100
1. Η προαγωγή σε πρεσβευτικούς βαθμούς ενεργείται, εφόσον υπάρχεικενή θέση, κατ` απόλυτη εκλογή, με προεδρικό διάταγμα μετά από απόφασητου Υπουργικού Συμβουλίου και προκειμένου περί προαγωγής στο βαθμό τουπληρεξούσιου υπουργού Β` τάξεως, κάτ. απόλυτη εκλογή και μετά απόπροηγούμενη γνώμη του ανώτατου υπηρεσιακού συμβουλίου.
2.α.Στο βαθμό του πληρεξούσιου υπουργού Β` τάξεως προάγεται, κατ`απόλυτη εκλογή, ο έχων, τουλάχιστον τριετή πραγματική ευδόκιμη υπηρεσίαστο βαθμό του συμβούλου πρεσβείας Α` τάξεως και διετή τουλάχιστονπροϋπηρεσία στην Κεντρική Υπηρεσία με βαθμό γραμματέως πρεσβείας Α`τάξεως ή συμβούλου πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως, διετή τουλάχιστο στουςαυτούς βαθμούς υπηρεσία στην εξωτερική Υπηρεσία, σε πρεσβευτική αρχή ήμόνιμη αντιπροσωπεία.
Η διετής αυτή υπηρεσία σε πρεσβευτική αρχή ή μόνιμη αντιπροσωπείαλαμβάνεται υπόψη στους υπαλλήλους που, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντοςνομοσχεδίου, έχουν βαθμό μέχρι και γραμματέως πρεσβείας Α` τάξεως,εφεξής δε, σε όλους τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους του διπλωματικούκλάδου,
β. Σύμβουλοι πρεσβείας Α` τάξεως υπηρετούντες ως κατ` απονομήπρέσβεις σε αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας μπορούν να προαχθούν στοβαθμό του πληρεξούσιου υπουργού Β` τάξεως με τις προϋποθέσεις της παρ.1 του παρόντος άρθρου και χωρίς την προϋπόθεση της διετούς προϋπηρεσίαςστην Κεντρική Υπηρεσία στους κατά την περ, α της παρούσας παραγράφουαναφερόμενους βαθμούς.
γ. Για την προαγωγή στο βαθμό του πληρεξούσιου υπουργού Β` τάξεωςσυνεκτιμάται η παρακολούθηση, από του βαθμού του γραμματέως πρεσβείαςΓ` έως και του συμβούλου πρεσβείας Α`, προγράμματος επιμόρφωσης τουΚέντρου Διπλωματικών Σπουδών ή εκπαιδευτικού σεμιναρίου στην ημεδαπή ήστην αλλοδαπή, συναφούς προς την αποστολή των διπλωματικώνυπαλλήλων.
Η διάταξη του εδαφίου αυτού έχει εφαρμογή για τους εφεξήςεισαγόμενους στο Υπουργείο Εξωτερικών διπλωματικούς υπαλλήλους.
3. Στο βαθμό του πληρεξούσιου υπουργού Α` τάξεως προάγεται, κατ`απόλυτη εκλογή, ο έχων τριετή πραγματική ευδόκιμη υπηρεσία στο βαθμότου πληρεξούσιου υπουργού Β` τάξεως.
4. Στο βαθμό του πρέσβεως προάγεται, κατ` απόλυτη εκλογή, ο έχωντριετή πραγματική ευδόκιμη υπηρεσία στο βαθμό του πληρεξούσιου υπουργούΑ` τάξεως.
5. Προκειμένου περί προαγωγής από του βαθμού του συμβούλου πρεσβείαςΑ` τάξεως και άνω, δεν χωρεί επανάκριση των κριθέντων ως μη προακτέωνπριν από την παρέλευση έτους.

Άρθρο 4
Οι παράγραφοι 4, 5 και 6 του άρθρου 51 του ν. 419/1976, όπωςισχύουν, τροποποιούνται ως εξής:4. Οι μονιμοποιούμενοι ως εμπειρογνώμονες Β` τάξεως, μετά διετήευδόκιμη υπηρεσία από της μονιμοποιήσεώς τους, προάγονται, μετά απόσύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, στο βαθμό τουεμπειρογνώμοναΑ` τάξεως, κάτ. απόλυτη εκλογή ή κατ` εκλογή.
5. Οι εμπειρογνώμονες Α τάξεως, μετά από οκταετή ευδόκιμη υπηρεσίαστο βαθμό αυτόν και μετά από γνώμη του ανώτατου υπηρεσιακού συμβουλίου,προάγονται, κατ` απόλυτη εκλογή, σε κενές θέσεις του βαθμού τουεμπειρογνώμονα-πρεσβευτή-συμβούλου Β` τάξεως του κλάδου τωνεμπειρογνωμόνων, του οποίου εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντα.
6. Οι εμπειρογνώμονες πρεσβευτές-σύμβουλοι Β` τάξεως, μετά από τριετήευδόκιμη υπηρεσία στο βαθμό αυτόν και μετά από γνώμη του ανώτατουυπηρεσιακού συμβουλίου, προάγονται, κατ` απόλυτη εκλογή, στο βαθμό τουεμπειρογνώμονα πρεσβευτή-συμβούλου Α` τάξεως.`

Άρθρο 5

1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του ν. 419/1976,όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Η προαγωγή του επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής ΝομικήςΥπηρεσίας (Ε.Ν.Υ.) στον αμέσως ανώτερο βαθμό ενεργείται με απόφαση τουΥπουργού από του βαθμού του γραμματέως της Ε.Ν.Υ. μέχρι και του βαθμούτου ειδικού νομικού συμβούλου Β: τάξεως, κατ` εκλογή, μετά από απόφασητου υπηρεσιακού συμβουλίου, από δε του βαθμού του ειδικού νομικούσυμβούλου Β` τάξεως στο βαθμό του ειδικού νομικού συμβούλου Α` τάξεωςκατ` απόλυτη εκλογή μετά από απόφαση του ανώτατου υπηρεσιακούσυμβουλίου, ως ακολούθως:”

2. Το αυτά ισχύει και για την προαγωγή του επιστημονικού προσωπικούτης Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Ε.Ν.Υ.Ε.Κ.).

Άρθρο 6

1. Το στοιχείο α της παραγράφου 1 του άρθρου 102 του ν. 419/1976,όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:”α. Η προαγωγή των υπαλλήλων του διοικητικού κλάδου γενικώνκαθηκόντων στον αμέσως ανώτερο βαθμό, ενεργείται υπό του βαθμού τουγραμματέως Β` τάξεως στο βαθμό του γραμματέως Α` τάξεως με απόφαση τουΥπουργού κατά σειρά αρχαιότητας, μετά από σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακούσυμβουλίου, παραλειπόμενων των κρινομένων ως μη προακτέων. Στουςεπόμενους βαθμούς οι προαγωγές των υπαλλήλων αυτών ενεργούνται διαπράξεως του Υπουργού μετά σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου,εφόσον υφίστανται κενές θέσεις ως εξής:
Από του βαθμού του γραμματέως Α τάξεως μέχρι και του βαθμού τουτμηματάρχη Α` τάξεως κατ` εκλογή ή κατ` αρχαιότητα, παραλειπομένων τωνυπό του υπηρεσιακού συμβουλίου κρινομένων ως μη προακτέων. Από τουβαθμού του τμηματάρχη Α` τάξεως μέχρι και του βαθμού του διευθυντή Α`τάξεως κάτ. απόλυτη εκλογή ή κατ` εκλογή. Από του βαθμού του διευθυντήΑ` τάξεως στο βαθμό του γενικού διευθυντή κατ` απόλυτη εκλογή.

2. Το στοιχείο β` της παραγράφου 1 του άρθρου 102 του ν.419/1976,όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“β. Οι υπάλληλοι του κλάδου αυτού αποκτούν τα προς προαγωγή τυπικάπροσόντα μέχρι του βαθμού του τμηματάρχη Β` τάξεως μετά τριετή ευδόκιμηυπηρεσία στον προηγούμενο βαθμό, από του βαθμού δε αυτού και άνω μετάδιετή και ευδόκιμη υπηρεσία σε κάθε βαθμό. Στο βαθμό του γενικούδιευθυντή μπορεί να προάγεται διευθυντής Α` τάξεως μετά εξαετή ευδόκιμηπαραμονή στο βαθμό αυτόν από την οποία τουλάχιστον τετραετή υπηρεσία ναέχει διανύσει ως προϊστάμενος Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών.`

3. Το στοιχείο α` της παραγράφου 2 του άρθρου 102 του ν.419/1976,όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Η προαγωγή των υπαλλήλων του κλάδου διοικητικών γραμματέων στοναμέσως ανώτερο βαθμό ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών μετάαπό σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου ως εξής:
α. Από του βαθμού του διοικητικού γραμματέα ΣΤ` στο βαθμό τουδιοικητικού γραμματέα Ε` κατ` αρχαιότητα, παραλειπομένων των κρινομένωνως μη προακτέων.
Από του βαθμού του διοικητικού γραμματέα Ε μέχρι και του βαθμού τουδιοικητικού γραμματέα Γ` κατ` εκλογή ή κατ` αρχαιότητα, παραλειπομένωντων κρινομέγων ως μη προακτέων. Από του βαθμού του διοικητικούγραμματέα Γ` μέχρι και του βαθμού του διοικητικού γραμματέα Α` κατ`απόλυτη εκλογή ή κατ` εκλογή.

4. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 102, του ν. 419/1976,όπως ισχύει,αντικαθίσταταιως εξής:
“3. Οι υπάλληλοι του κλάδου τεχνικών επικοινωνιών προάγονται μεαπόφαση του Υπουργού μετά από σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίουαπό του βαθμού του γραμματέα Β` τάξεως στο βαθμό τουγραμματέα Α`τάξεως μετά τριετή ευδόκιμη υπηρεσία κατά αρχαιότητα, παραλειπομένωντων κρινομένων ως μη προακτέων, από του βαθμού του γραμματέα Α` τάξεωςστο βαθμό του τμηματάρχη Β` τάξεως μετά τριετή ευδόκιμη υπηρεσία, κατ`εκλογή ή κατ` αρχαιότητα, παραλειπομένων των κρινομένων ως μηπροακτέων, από του βαθμού του τμηματάρχη Β` τάξεως στο βαθμό τουτμηματάρχη Α` τάξεως μετά διετή ευδόκιμη υπηρεσία, κατ` εκλογή ή κατ`αρχαιότητα, παραλειπομένων των κρινομένων ως μη προακτέων, από τουβαθμού του τμηματάρχη Α` τάξεως στο βαθμό του διευθυντή Β` τάξεως μετάτριετή ευδόκιμη υπηρεσία στο βαθμό του τμηματάρχη Α` τάξεως κατ`απόλυτη εκλογή ή κατ` εκλογή και από του βαθμού του διευθυντή Β` τάξεωςστο βαθμό του διευθυντή Α` τάξεως μετά τριετή ευδόκιμη υπηρεσία στοβαθμό του διευθυντή Β` τάξεως κατ` απόλυτη εκλογή.”

Άρθρο 7
Η παράγραφος 5 του άρθρου 103 του ν. 419/1976, όπως ισχύει,αντικαθίσταται ως εξής:”5. Η προαγωγή των υπαλλήλων του βοηθητικού προσωπικού από του βαθμούτου κλητήρα Α` τάξεως μέχρι και του ταξινόμου Α` ενεργείται κατ`απόλυτη εκλογή ή κάτ. εκλογή και από του βαθμού του ταξινόμου Α` στοβαθμό του αρχιταξινόμου κατ` απόλυτη εκλογή.

Άρθρο 7α
Η σύγκληση του υπηρεσιακού συμβουλίου για την προαγωγή των υπαλλήλωνόλων των κλάδων του Υπουργείου Εξωτερικών είναι υποχρεωτική και ηπροαγωγή ενεργείται με απόφαση του Υπουργού εντός τριών (3) μηνών απότης δημιουργίας κενής θέσεως και της υπάρξεως υπαλλήλων εχόντων τατυπικά προσόντα για την προαγωγή.
Για τους υπαλλήλους, τους έχοντες συμπληρώσει τα τυπικά προςπροαγωγή προσόντα μέχρι 31.12.1993 και μόνο, οι συντελούμενες προαγωγέςανατρέχουν στην ημερομηνία συμπλήρωσης των τυπικών προσόντων τωνκρινομένων προς προαγωγή και υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης κενής θέσηςτηρουμένης της σειράς αρχαιότητας στην επετηρίδα και χωρίς δικαίωμαλήψης αναδρομικά αποδοχών σε κάθε περίπτωση.  Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 4του Ν.2197/1994 (Α 42).

ΤΜΗΜΑ Β΄
Προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου

Άρθρο 8

1. Το β` εδ. του Άρθρου 63 του ν. 419/1976 αναδιατυπώνεται ως εξής:
“β. Οι θέσεις τεχνικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίουτου άρθρου 63 του ν. 419/1976 που ήταν κενές κατά την έναρξη ισχύος τουν. 1476/1984 (ΦΕΚ 136 Α`) ή κενώθηκαν για οποιονδήποτε λόγομεταγενεστέρως, διατηρούνται και εξακολουθούν να διέπονται από τιςδιατάξεις του ν. 419/1976. Στις θέσεις αυτές προστίθενται δύο (2)θέσεις διπλωματούχων πολιτικών μηχανικών, δύο (2) θέσεις διπλωματούχωναρχιτεκτόνων, δύο (2) θέσεις ηλεκτρολόγων-μηχανολόγων και μία (1) θέσηαρχιτέκτονος-διακοσμητού.

2. Στο άρθρο 63 του ν. 419/1976 προστίθεται εδάφιο γ` ως εξής:
γ. Μέχρι έξι (6) άτομα από τους εργαζόμενους στο ΞενοδοχειακόΣυγκρότημα “ΑΣΤΗΡ” με ειδικότητες: α) ηλεκτρολόγου, δύο (2), β)εργοδηγού – συντηρητή κτιρίων, ένας ( 1 ). γ) μηχανικού – ψυκτικού,ένας (1), δ) υδραυλικού, ένας (1) και ε) κηπουρού, ένας ( 1 )προσλαμβάνονται μετά από απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου, λόγω τηςειδικεύσεώς τους, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνουστο Υπουργείο Εξωτερικών, αναγνωριζομένου του χρόνου προϋπηρεσίας τουςστο ως άνω συγκρότημα για κάθε συνέπεια, του δε δικαιώματος λήψεωναποδοχών τους από 1.4.1993.
Οι θέσεις του επί συμβάσει προσωπικού της κεντρικής υπηρεσίας τουΥπουργείου Εξωτερικών αυξάνονται αντιστοίχως”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του Ν.2197/1994 (Α 42).

3. Στις θέσεις οικονόμων του άρθρου 66 του ν. 419/1976, όπως αυτέςδιαμορφώθηκαν μετά την ισχύ του ν. 1933/1991(ΦΕΚ 20 Α`) προστίθενταιδύο (2) θέσεις.

4. Στις θέσεις ελέγχου ασφάλειας κτιρίων του άρθρου 66 του ν.419/1976, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την ισχύ του ν.1933/1991,προστίθενται δύο (2) θέσεις.

5. Οι θέσεις των ιδιαιτέρων γραμματέων της Εξωτερικής Υπηρεσίας, μεσχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, (άρθρο 68 του ν. 419/1976) αυξάνονταικατά πέντε (5).

6. Οι θέσεις του βοηθητικού προσωπικού της εξωτερικής υπηρεσίας, μεσχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αυξάνονται κατά δεκαοκτώ ( 18).

7. Οι θέσεις φυλάκων-θυρωρών της Εξωτερικής Υπηρεσίας, με σχέσηεργασίας ιδιωτικού δικαίου, αυξάνονται κατά δεκαέξι (16).

8. Οι θέσεις των ανωτέρω υπ αριθμ. 5, 6, και 7 παραγράφων τουπαρόντος άρθρου κατανέμονται στις διπλωματικές και προξενικές αρχές τηςΕξωτερικής Υπηρεσίας με αποφάσεις του Υπουργού Εξωτερικών. Για τηνπεραιτέρω ανακατανομή των θέσεων αυτών σε άλλες διπλωματικές καιπροξενικές αρχές τηρείται η διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 69 του ν.419/1976.

Άρθρο 9
Για την πρόσληψη ιδιαιτέρων γραμματέων προϊσταμένων των διπλωματικώναρχών της Εξωτερικής Υπηρεσίαςτου άρθρου85 του ν. 419/1976καιστενοδακτυλογράφων ξένων γλωσσών του άρθρου 86 του ίδιου νόμουαπαιτείται η συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας.

Άρθρο 10
Στο άρθρο 67 του ν. 419/1976, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος μεαριθμό 5 με το εξής περιεχόμενο:
“5. Στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών επιτρέπεται μεσύμβαση μισθώσεως έργου η ανάθεση του έργου τραπεζοκόμου σε δύο (2)άτομα και μαγείρου σε ένα (1) άτομο. Η αμοιβή και οι λοιποί εν γένειόροι εκτελέσεως του ανατιθέμενου έργου καθορίζονται με την σχετικήσύμβαση.

Άρθρο 11
Το προσωπικό περί του οποίου οι διατάξεις των άρθρων 62 παρ. 2, 68,69 και 70 του ν. 419/1976 που υπηρετεί στην αλλοδαπή με σχέση εργασίαςιδιωτικού δικαίου ασφαλίζεται, από 1.1.1993 και εφεξής ως ακολούθως :Οι `Έλληνες πολίτες μπορούν, με αίτησή τους, να υπαχθούν στην ελληνικήνομοθεσία περί κοινωνικών ασφαλίσεων ή να ασφαλισθούν σε επιτόπιοασφαλιστικό φορέα, αν παρέχεται αυτή η δυνατότητα. Οι αλλοδαποίδιέπονται από την επιτόπια ασφαλιστική νομοθεσία Το ποσοστό τουασφάλιστρου που αναλογεί στον εργοδότη βαρύνει σε κάθε περίπτωση τοΕλληνικό Δημόσιο.

Άρθρο 12

1. Στο άρθρο 7ο του ν. 419/1976, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφοςμε αριθμό 3, ως εξής:”3. Οι κατά τα ανωτέρω προσλαμβανόμενοι εξαιρούνται των περί ανωτάτουορίου ηλικίας διατάξεων, δεν μπορούν όμως να προσληφθούν οι έχοντεςυπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας τους και απολύονται με τη συμπλήρωσητου 65ου έτους, ενώ ως κατώτερο όριο εισόδου ορίζεται το 21 ο έτος.

2. Στο ν. 419/1976 προστίθεται άρθρο με αριθμό 70α, με το εξήςπεριεχόμενο :
“Άρθρο 70α
1. Σε κάθε πρεσβευτική αρχή και μόνιμη αντιπροσωπεία συνιστώνται γιατις ανάγκες της πρεσβευτικής κατοικίας ανά δύο (2) θέσεις οικιακώνβοηθών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

2. Οι θέσεις αυτές πληρούνται με πρόσληψη κατά προτίμηση Ελλήνων ήυπηκόων των κρατών-μελών της Ε.Ο.Κ. και, εν ελλείψει αυτών, αλλοδαπώνπου πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να μηνέχουν υπερβεί το 60ό έτος και απολύονται με τη συμπλήρωση του 65ουέτους.
3. Η σύναψη της συμβάσεως προσλήψεως των οικιακών βοηθών καθώς καιη καταγγελία αυτής γίνεται από τον προϊστάμενο της αρχής στην οποίαπροσλαμβάνονται.
4. Οι κατά τα ανωτέρω προσλαμβανόμενοι ασφαλίζονται από 1.1.93 οιΈλληνες πολίτες μπορούν, με αίτηση τους, να υπαχθούν στην ελληνικήνομοθεσία περί κοινωνικών ασφαλίσεων ή να ασφαλισθούν σε επιτόπιοασφαλιστικό φορέα, αν παρέχεται η δυνατότητα. οι αλλοδαποί διέπονταιαπό την επιτόπια ασφαλιστική νομοθεσία. Το ποσοστό του ασφάλιστρου πουαναλογεί στον εργοδότη βαρύνει, σε κάθε περίπτωση, το Ελληνικό Δημόσιο.5. Οι αποδοχές των οικιακών βοηθών καθορίζονται, μετά από πρόταση τουπροϊσταμένου της προσλαμβάνουσας αρχής, με πράξη του ΥπουργούΕξωτερικών και δεν μπορούν να υπερβαίνουν, κατ` ανώτατο όριο, το 35 %του καταβαλλόμενου, στη χώρα που υπηρετούν, επιδόματος υπηρεσίαςαλλοδαπής.`

Άρθρο 13
Το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής του επί συμβάσει προσωπικού, πουυπηρετεί στην αλλοδαπή, μπορεί να μειώνεται με απόφαση του ΥπουργούΕξωτερικών, εφόσον η μείωση δικαιολογείται από τις επιτόπιεςσυνθήκες.

Άρθρο 14

1. Οι θέσεις επιστημονικών συνεργατών της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν.1893/1990 (ΦΕΚ 106 Α) προκηρύσσονται με απόφαση του ΥπουργούΕξωτερικών.
Η προκήρυξη περιλαμβάνει τον αριθμό των προς πλήρωση θέσεων, τααπαιτούμενα προσόντα, τα μετά των αιτήσεων υποβλητέα δικαιολογητικά,την ημερομηνία επιλογής των υποψηφίων από την Επιτροπή της παρ. 2 τουάρθρου 7 του ν. 1893/1990.
Η περίληψη της προκήρυξης δημοσιεύεται είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρεςπριν από την καθοριζόμενη ημερομηνία συνεδριάσεως της ΕπιτροπήςΕπιλογής σε δύο εφημερίδες της Αθήνας και δύο της Θεσσαλονίκης.

2. Η ανάθεση έργου πραγματοποιείται με απόφαση του ΥπουργούΕξωτερικών για χρονικό διάστημα μέχρι τρία (3) έτη με δυνατότηταανανέωσης.

3. Οι επιστημονικοί συνεργάτες δύνανται να διατίθενται για τηνεκτέλεση τοι έργου τους στις Νομαρχίες της Βορείου Ελλάδος(Μακεδονίας-Θράκης) με απόφαση του αρμόδιου οργάνου.

4. Με την απόφυση της παρ. 2 προσδιορίζεται το συγκεκριμένο έργο πουθα εκτελεσθεί, το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολική ήτμηματική παράδοση του έργου, το συνολικό ποσό αμοιβής του αναδόχου, οτόπος που θα εκτελεσθεί το έργο, η τυχόν επιβαλλόμενη παρακολούθησηεκτέλεσης του, καθώς και ότι το έργο αφορά εργασίες που δεν ανάγονταιστον κύκλο καθηκόντων των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών. ΗΣύμβαση μίσθωσης έργου περιλαμβάνει τα στοιχεία που ορίζει ή παρ. 2 τουάρθρου 15 του ν.1735/1987 (ΦΕΚ 195 Α ).

ΤΜΗΜΑ Γ΄
Οικονομικά θέματα

Άρθρο 15
Η παράγραφος 3 του άρθρου 93 του ν.419/1976, όπως ισχύει,αντικαθίσταται ως εξής:
“3. Σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης εισαγωγής σε νοσοκομείουπαλλήλου υπηρετούντος στην Εξωτερική Υπηρεσία του Υπουργείου ή μελώντης οικογένειάς του, καταβάλλονται οι δαπάνες εισαγωγής από την πάγιαπροκαταβολή ή τις προξενικές εισπράξεις. Σε περίπτωση που αυτές δενεπαρκούν, ζητείται η αποστολή εμβάσματος από τη Διεύθυνση ΟικονομικώνΥπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών ή από άλλη Αρχή του Εξωτερικού,Υπόχρεος για την απόδοση του καταβληθέντος ποσού έναντι τουδιαχειριστού της πάγιας προκαταβολής ή των προξενικών εισπράξεωνπαραμένει ο υπάλληλος, ο οποίος υποχρεούται να επιστρέψει τοκαταβληθέν ποσό, ευθύς ως του αποσταλούν τα έξοδα νοσηλείας από τοΥπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.”

Άρθρο 16
Στο επιστημονικό προσωπικό της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας ΕυρωπαϊκώνΚοινοτήτων (Ε.Ν.Υ.Ε.Κ.) χορηγείται το προβλεπόμενο, από το άρθρο 131του ν. 419/ 1976 και μεταγενέστερες διατάξεις, μηνιαίο επίδομα ξενίαςκαι παραστάσεως βάσει της μισθολογικής αντιστοιχίας του προσωπικούαυτού με τους διπλωματικούς υπαλλήλους, τους εμπειρογνώμονες και τοεπιστημονικό προσωπικό της Ε.Ν.Υ..

Άρθρο 17
Στην παράγραφο 8 του άρθρο 133 του ν. 419/1976 προστίθεται στοιχείοθ` ως εξής:
“θ) Στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών συνιστάταιεπιτροπή η οποία θα γνωμοδοτεί για την έγκριση μεταφοράς των οικοσκευώντων υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών, μετά από εισήγηση της αρμόδιαςυπηρεσίας. Η σύνθεση, ο τρόπος λειτουργίας της ανωτέρω επιτροπής και οτρόπος εγκρίσεως των σχετικών δαπανών, εφαρμοζομένων αναλόγως τωνσχετικών δημοσιολογιστικών διατάξεων, θα καθορισθούν με απόφαση τουΥπουργού Εξωτερικών.

Άρθρο 18
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 134 του ν. 419/1976, όπως ισχύει,προστίθεται εδάφιο ως εξής:
“Δαπάνες παρελθόντων ετών, που κατεβλήθησαν για την υπερωριακήαπασχόληση των υπαλλήλων που υπηρετούσαν ή είχαν αποσπασθεί ήευρίσκοντο με ειδική αποστολή στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία Ο.Η.Ε., όλων τωνκλάδων και κατηγοριών προσωπικού κατά τη διάρκεια γενικών συνελεύσεωντου Ο.Η.Ε. θεωρούνται νόμιμες.”

Άρθρο 19
Στο άρθρο 139 του ν. 419/1976, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος υπαριθμ. 16 ως εξής :
“16. Οι δαπάνες φύλαξης των γραφείων των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίαςκαι των κατά τόπους πρεσβευτικών και προξενικών κατοικιών βαρύνουν τοΔημόσιο εφόσον, κατά την κρίση της Υπηρεσίας, επιτόπιες συνθήκες ήλόγοι ασφάλειας επιβάλλουν την ανάγκη φύλαξης από επιτόπιο προσωπικόασφάλειας κατόπιν προτάσεως του Πρέσβεως και εγκρίσεως της ΚεντρικήςΥπηρεσίας.”

Άρθρο 20
Η παράγραφος 3 του Άρθρου 141 του ν.419/1976, όπως ισχύει,αντικαθίσταται ως εξής
“3 Η διαχείριση της πάγιας προκαταβολής του Υπουργείου ανατίθεται σευπάλληλο που φέρει βαθμό τουλάχιστον τμηματάρχη Α`, των δε διπλωματικώναρχών στους προϊσταμένους αυτών. Οι τελευταίοι έχουν τη δυνατότητα, υπόιδίαν αυτών ευθύνη, να αναθέτουν τη διαχείριση σε έναν από τουςυπηρετούντες σε αυτές διπλωματικούς ή διοικητικούς υπαλλήλους.”

Άρθρο 21
Στο άρθρο 142 του ν. 419/1976, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 4ως εξής:”4. Στις ανωτέρω δαπάνες της παραγράφου 1 δεν περιλαμβάνονται επίσηςέξοδα λειτουργίας γενικώς των φωτοτυπικών και υπολογιστικών μηχανών καισυσκευών τηλεομοιοτυπίας τα οποία βαρύνουν το Δημόσιο.”

Άρθρο 22
Η παράγραφος 2 του άρθρου 145 του ν. 419/1976 αντικαθίσταται ως εξής:
2.α. Οι ανωτέρω δαπάνες της παραγράφου 1 στοιχεία α, γ, δ, η και θεγκρίνονται, μετά γνώμη της κατά το άρθρο 12 του ν. 419/1976 επιτροπής,με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.
β. Οι ανωτέρω δαπάνες της παραγράφου 1 στοιχείο ε, στ και ζεγκρίνονται με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών.
γ. Η δαπάνη της παραγράφου 1 στοιχείο β εγκρίνεται μετά γνώμη τηςκατά το άρθρο 12 του ν. 419/1976 επιτροπής με απόφαση του ΥπουργικούΣυμβουλίου μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών και Οικονομικών”.*** Το άρθρο 22 αντικαταστάθηκε από τότε που ίσχυσε ως άνωαπό το άρθρο 9 του Ν.2197/1994 (Α 42).

Άρθρο 23

1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 146 του ν.419/1976, όπως ισχύει,αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Προμήθειες που γίνονται στην Ελλάδα για λογαριασμό των αρχών τουεξωτερικού και μέχρι ποσού δραχμών μεταλλικών, κατά τα στην προξενικήδιατίμηση προβλεπόμενα, είκοσι χιλιάδων (20.000) ενεργούνται, κατόπιναποφάσεως του Υπουργού, άνευ ουδεμίας ετέρας διαδικασίας. Γιαπρομήθειες πέραν του ανωτέρω ποσού και μέχρι του ποσού δραχμώνμεταλλικών είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) απαιτείται, άνευ ετέραςδιαδικασίας, η σύμφωνη γνώμη τριμελούς επιτροπής από ανωτέρουςυπαλλήλους του Υπουργείου, οριζομένους, κατά περίπτωση, από τονΥπουργό. Η επιτροπή επιλέγει τα κατά την κρίση της κατάλληλα για τιςαρχές του εξωτερικού απαιτούμενα είδη και επιμελείται για την επιτυχίατων καλύτερων τιμών. Για προμήθειες πέραν του ανωτέρω ποσούεφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 1797/1988 (ΦΕΚ164 Α`).`

2. Το εδάφιο γ της παρ. 5 του άρθρου 146 του ν. 419/1976, όπωςισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“5. γ. Η κινητή περιουσία του Δημοσίου που υπάρχει στις αρχές τουεξωτερικού εκποιείται, όταν υπόκειται σε φθορά ή πλεονάζει, μετά απόέγκριση του Υπουργού. Η εκποίηση γίνεται κατά τον τρόπο που κρίνειπροσφορότερο και συμφερότερο ο προϊστάμενος της αρχής, το δε τίμημακατατίθεται από αυτόν στις προξενικές εισπράξεις, με έκδοση σχετικούγραμματείου.

Άρθρο 24

1. Χρηματικά εντάλματα προπληρωμής, που εκδίδονται στο όνομα μόνιμωνυπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών και αφορούν σε δαπάνες εκτέλεσηςεργασιών επισκευής, ανακαινίσεως των κτιρίων, που στεγάζονται ταγραφεία και οι κατοικίες των προϊσταμένων των Αρχών της ΕξωτερικήςΥπηρεσίας, λήγουν ένα χρόνο μετά την έκδοση τους. Σε εξαιρετικέςπεριπτώσεις, ειδικά αιτιολογημένες, η διαδικασία απόδοσης τωνχρηματικών αυτών ενταλμάτων πληρωμής μπορεί να παρατείνεται με απόφασητου Υπουργού Οικονομικών.

2. Στους ιδιώτες μεταφραστές-διερμηνείς, που συνοδεύουν σε υπηρεσιακάταξίδια τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και τους ΥφυπουργούςΕξωτερικών καταβάλλονται τα ποσά που προβλέπονται από τις κείμενεςδιατάξεις, καθώς και πρόσθετη εφάπαξ αποζημίωση σε συνάλλαγμα που θαορίζεται κάθε φορά με τη σχετική υπουργική απόφαση.

Άρθρο 25
Το άρθρο 33 του ν. 2080/1992 (ΦΕΚ 153 Α`), όπως ισχύει, τροποποιείταιως εξής:
Στο άρθρο 2 του ν. 962/1979 (ΦΕΚ 202 Α`) προστίθεται παράγραφος 4,που έχει ως εξής:
“4. Η αποζημίωση του προέδρου, των μελών και του γραμματέως τουεκπαιδευτικού συμβουλίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των ΥπουργώνΕξωτερικών και Οικονομικών, κατά παρέκκλιση των διατάξεων των ν.1256/1982 (ΦΕΚ 65 Α`) και 1505/1984 (ΦΕΚ 194 Α`). Η ισχύς της απόφασηςαυτής ανατρέχει στις 29.11.1991.”

ΤΜΗΜΑ Δ΄
Γενικά θέματα προσωπικού

Άρθρο 26
Το άρθρο 59 του ν. 419/1976, όπως συμπληρώθηκε και ισχύει,αντικαθίσταται ως εξής:”Άρθρο 591. Οι θέσεις του κλάδου βοηθητικού προσωπικού διακρίνονται σε :
α. Θέσεις βοηθητικού προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας.
β. Θέσεις βοηθητικού προσωπικού της Εξωτερικής Υπηρεσίας.
2. Οι ανωτέρω θέσεις κατατάσσονται στους ακόλουθους βαθμούς κατά τηνακόλουθη αντιστοιχία της διοικητικής ιεραρχίας:
Αρχιταξινόμος προς τον του Επιμελητή Α`Ταξινόμος Α` τάξεως προς τον του Επιμελητή Β`Ταξινόμος Β τάξεως προς τον του Επιμελητή Γ`Αρχικλητήρας προς τον του Βοηθού Α`Κλητήρας Α` τάξεως προς τον του Βοηθού Β`Κλητήρας Β` τάξεως προς τον του Βοηθού Γ`.
3. Οι θέσεις των βαθμών κλητήρα Β` μέχρι και ταξινόμου Α` τηςΚεντρικής Υπηρεσίας είναι ενιαίες.
4. Οι θέσεις του βοηθητικού προσωπικού της Εξωτερικής Υπηρεσίαςδιαβαθμίζονται από του βαθμού του κλητήρα Α` μέχρι και του βαθμού τουταξινόμου Α`, είναι ενιαίες και πληρούνται από προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, βάσει των διατάξεων του άρθρου 69 τουπαρόντος.
5. Οι θέσεις του στοιχείου α της παρ. 1 του παρόντος άρθρου ορίζονταιως εξής: πέντε (5) θέσεις αρχιταξινόμων και εκατόν επτά ( 107) θέσειςτων βαθμών κλητήρα Β` τάξεως μέχρι και ταξινόμου Α` τάξεως
6. Οι υπάλληλοι του κλάδου βοηθητικού προσωπικού της ΚεντρικήςΥπηρεσίας, εφόσον έχουν τα κατά το άρθρο 78 του ν. 419/1976 ειδικάπροσόντα υπαλλήλων του κλάδου διοικητικών γραμματέων και επιτύχουν σεσχετικό εσωτερικό διαγωνισμό, μπορούν να μετατάσσονται σε κενές θέσειςτου κλάδου αυτού μέχρι και του βαθμού του διοικητικού γραμματέα Γ`τάξεως, σύμφωνα με το χρόνο υπηρεσίας τους στον κλάδο βοηθητικούπροσωπικού.
7. Ο διαγωνισμός ενεργείται σύμφωνα με τους ορισμούς των άρθρων 56παρ. 4 και 78 του ν. 419/1976. ενώ η μετάταξη γίνεται με απόφαση τουΥπουργού Εξωτερικών, που δημοσιεύεται περιληπτικά στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως.
8. Οι μετατασσόμενοι, διατηρούντες τη μεταξύ τους σειρά αρχαιότηταςστο βαθμό που μετατάγησαν, τίθενται στο αριστερό των υπαλλήλων τουβαθμού αυτού και εξελίσσονται εφεξής σύμφωνα με τις διατάξεις πουδιέπουν τους υπαλλήλους του κλάδου διοικητικών γραμματέων.
9. Εκείνοι που έχουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στον κλάδοδιοικητικών γραμματέων, σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 78 του ν.419/1976 κατά το χρόνο διορισμού τους στον κλάδο βοηθητικούπροσωπικού, δεν δικαιούνται να μεταταγούν πριν περάσει τετραετία από τοχρόνο διορισμού τους στον κλάδο βοηθητικού προσωπικού.
10.α.Υπάλληλοι του κλάδου βοηθητικού προσωπικού, οι οποίοι έχουνμεταταγεί στον κλάδο διοικητικών γραμματέων σύμφωνα με τις ισχύουσεςδιατάξεις βάσει μόνο του βαθμού τους, μετατάσσονται εκ νέου στον κλάδοαυτόν με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και μετά από σύμφωνη γνώμη τουυπηρεσιακού συμβουλίου, σύμφωνα με το συνολικό χρόνο υπηρεσίας τουςστους κλάδους βοηθητικού προσωπικού και διοικητικών γραμματέων με ταπροσόντα του κλάδου διοικητικών γραμματέων.
β. Οι εκ νέου κατά τα ανωτέρω μετατασσόμενοι τοποθετούνται στοαριστερό των ομοιοβάθμων τους που υπηρετούν κατά την ημερομηνίαδημοσιεύσεως στηνΕφημερίδα της Κυβερνήσεως της περί εκ νέουμετατάξεώς τους απόφασης και παίρνουν από την ίδια ημερομηνία, τα πάσηςΦύσεως επιδόματα του νέου τους βαθμού.

Άρθρο 27

1.α. Στις θέσεις μορφωτικών συμβούλων Αρχών της Εξωτερικής Υπηρεσίαςτου Υπουργείου, που προβλέπονται από την παράγραφο 2 του άρθρου 62 τουν. 419/1976, όπως αυτές διαμερφώθηκαν μετά την ισχύ των ν.1933/1991και 2021/1992 (ΦΕΚ 36 Α`) προστίθενται τρεις (3) θέσεις.
β. Οι θέσεις αυτές, που διέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 84 τουν. 419/1976, συνιστώνται, ανά μία, στις Πρεσβείες Αρμενίας, Ουκρανίαςκαι Γεωργίας.

2. το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 84 του ν.419/1976,όπως ισχύει,αντικαθίσταται ως εξής:
” Οι ανωτέρω, εκτός από τα γενικά προσόντα, με εξαίρεση το για τηνείσοδο όριο ηλικίας το οποίο καθορίζεται στο 60ό έτος, πρέπει να έχουν.

3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των ΥπουργώνΕξωτερικών και Πολιτισμού, κατόπιν εισηγήσεως των οικείων Αρχών,δύνανται να συνιστώνται θέσεις μορφωτικών συμβούλων σε Πρεσβευτικές καιΠροξενικές Αρχές ή σε Διπλωματικές Αντιπροσωπείες. Κατά τα λοιπάεφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 84 του ν. 419/1976.

Άρθρο 28

1. Το στοιχείο α` του άρθρου 78 του ν. 419/1976 αντικαθίσταται ωςεξής:
“α) Απολυτήριο Λυκείου ή άλλης μέσης σχολής γενικής εκπαιδεύσεως ήισοτίμου αλλοδαπής και καλή γνώση της γαλλικής ή της αγγλικής γλώσσας,ή άλλης καθοριζομένης με προεδρικό διάταγμα, ελληνική δακτυλογραφία,δακτυλογραφία στην εξεταζόμενη ξένη γλώσσα, καθώς και χειρισμόπρογράμματος επεξεργασίας κειμένου.

2. Το στοιχείο α του άρθρου 79 του ν. 419/1976, όπως ισχύει,αντικαθίσταται ως εξής:
“α) Πτυχίο τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τμήματος ηλεκτρονικήςή τμήματος ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων ή ισότιμο πτυχίοσχολών της αλλοδαπής`.

3.1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 8 του ν. 962/1976 καταργείται.
2. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 96211976αντικαθίσταται ως εξής:”Δεν μπορεί να παρακολουθήσει για δεύτερη φορά τον κύκλο τωνμαθημάτων του Κέντρου, όποιος, μετά το τέλος της φοιτήσεως, απέτυχεστις τελικές εξετάσεις ή δεν προσήλθε.”

Άρθρο 29
Στην παράγραφο 1 του άρθρου 80 του ν. 419/1976, όπως ισχύει,προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:
“Ο διορισμός ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών κατόπινεπιλογής από ειδική επιτροπή, η οποία συγκροτείται με υπουργικήαπόφαση”.

Άρθρο 30
Η παράγραφος 2 του άρθρου 91 του ν. 419/1976, όπως ισχύει,αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας τοεπιτρέπουν είναι δυνατόν να χορηγηθεί άδεια ενός μηνός κατ` έτος, άνευαποδοχών. Κάτ. εξαίρεση καταβάλλεται το ήμισυ του συνόλου των αποδοχώνστους υπηρετούντες στο εξωτερικό.”

Άρθρο 31
Η παράγραφος 3 του άρθρου 105 του ν. 419/1976, όπως ισχύει.καταργείται.

Άρθρο 32

1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 106 του ν. 419/1976 αντικαθίσταται ωςακολούθως:
“2. α. Οι τοποθετήσεις των υπαλλήλων πραγματοποιούνται από του μηνόςΙουνίου μέχρι Οκτωβρίου προκειμένου περί χωρών του βορείου ημισφαιρίουκαι Νοεμβρίου μέχρι Ιανουαρίου για το νότιο. Για εξαιρετικούς λόγουςκαι μετά σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, πλήρωςαιτιολογημένη, δύναται να γίνει μετάθεση υπαλλήλων εκτός των ανωτέρωορίων.
β. Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των μεταθέσεων η ΔιεύθυνσηΠροσωπικού γνωστοποιεί εγγράφως μέχρι 15 Ιανουαρίου εκάστου έτους τιςθέσεις της Εξωτερικής Υπηρεσίας που προβλέπεται να κενωθούν κατά τηδιάρκεια του τρέχοντος έτους. Οι αιτήσεις υπαλλήλων για συμπλήρωση τωνθέσεων αυτών υποβάλλονται μέχρι 15 Απριλίου.γ. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο κατά τη διαμόρφωση της γνώμης για τιςμεταθέσεις λαμβάνει υπόψη του:
1 ) Την αίτηση του υπαλλήλου.2) Τις υπηρεσιακές ανάγκες.
3) Την εναλλαγή στις θέσεις των διαφόρων κατηγοριών των χωρών τουΕξωτερικού κατά τρόπο αποσκοπούντα στην απόκτηση ποικίλης εμπειρίαςκαθώς και την ιδιαιτερότητα κάθε θέσεως. Η υπηρεσία στο Κέντρολαμβάνεται ιδιαιτέρως υπόψη.
4) Την ικανότητα και εργατικότητα του υπαλλήλου
δ. Οι χώρες των διαφόρων κατηγοριών της υποπαραγράφου γ της παραπάνωπαραγράφου καθορίζονται δι` αποφάσεως του Υπουργού των Εξωτερικώνκατόπιν γνωμοδοτήσεως του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 106 του ν. 419/1976, όπως ισχύει,αντικαθίσταται ως εξής:
“3. Υπάλληλοι του διοικητικού κλάδου γενικών καθηκόντων τουΥπουργείου με βαθμό διευθυντή Β` και Α` δύνανται να τοποθετούνται σεθέσεις της Εξωτερικής Υπηρεσίας μετά από σύμφωνη γνώμη του ΥπηρεσιακούΣυμβουλίου.

3. Το άρθρο 133 παρ. 2 υποπαράγραφος δ` του ν 419/1976 αντικαθίσταταιως ακολούθως:”δ. Το ανωτέρω ποσοστόν υπολογίζεται δια τον υπάλληλον και τρία επίπλέον το πολύ μέλη της οικογενείας του εκ των κατά την παράγραφον 5 τουπαρόντος άρθρου δικαιουμένων προσώπων.
Δικαιούνται επίσης οδοιπορικών εξόδων και μεταφοράς οικοσκευής και ταμέλη της οικογενείας του θανόντος στην αλλοδαπή υπαλλήλου, ανεξαρτήτωςτων ετών υπηρεσίας”.

4.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 17 παρ. 2 του Ν. 2187/1994 (Α` 16).

Άρθρο 33
Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 107 τουν.419/1976, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
Η απόσπαση ενεργείται με απόφαση του Υπουργού, εάν δε προβλέπεταιπαράταση αυτής πέραν του τριμήνου και μέχρις εξαμήνου απαιτείται γνώμητου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Ο αριθμός των ούτως αποσπωμένων δεν δύναταινα υπερβαίνει τους είκοσι (20) υπαλλήλους από το διπλωματικό κλάδο,τους πέντε (5) από τον κλάδο εμπειρογνωμόνων, τους δέκα (10) από τονκλάδο τεχνικών επικοινωνιών, τους δέκα (10) από τον κλάδο γενικώνκαθηκόντων και τους δέκα (10) από τον κλάδο διοικητικών γραμματέων.

Άρθρο 34
Το άρθρο 109 του ν. 419/1976, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“Οι ειδικές στο εσωτερικό ή εξωτερικό αποστολές, για υπηρεσιακούςλόγους αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών αποφασίζονται από τονΥπουργό Εξωτερικών από τον οποίο εγκρίνονται και οι σχετικές δαπάνες.”

Άρθρο 35
Η παράγραφος 1 του άρθρου 118 του ν. 419/1978, όπως ισχύει,αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Ο Υπουργός επιβάλλει σε όλους τους υπό τη δικαιοδοσία τουυπαλλήλους απευθείας τις ποινές της προφορικής επιτιμήσεως, τηςεγγράφου επιπλήξεως και του προστίμου μέχρι του ημίσεως του βασικούμισθού για ένα μήνα”.

Άρθρο 36

1. Για το διορισμό σε μόνιμη θέση του κλάδου μεταφραστών-διερμηνέωντης Κεντρικής Υπηρεσίας (ΔΕ), που συστήθηκε βάσει του ν. 1476/1984 (ΦΕΚ138 Α`), εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 81 του ν. 419/1976, τουανώτατου ορίου ηλικίας οριζομένου στο 35ο έτος.

2. Οι μόνιμες θέσεις του κλάδου μεταφραστών-διερμηνέων της ΚεντρικήςΥπηρεσίας (ΠΕ) που συστήθηκε βάσει του ν. 1476/1984, κενούμενες γιαοποιονδήποτε λόγο, μεταφέρονται στον κλάδο μεταφραστών-διερμηνέων τηςΚεντρικής Υπηρεσίας (ΔΕ) και πληρούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στηνπροηγούμενη παράγραφο.

3. Ο διορισμός σε μόνιμη θέση των κλάδων καθαριστριών της ΚεντρικήςΥπηρεσίας και τεχνικών της Κεντρικής Υπηρεσίας γίνεται με απόφαση τουΥπουργού Εξωτερικών, κατόπιν επιλογής από ειδική επιτροπή. Η σύνθεσητης επιτροπής, τα απαιτούμενα προσόντα καθώς και κάθε άλλη σχετικήλεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.

Άρθρο 37
Οι θέσεις των φυλάκων-θυρωρών του Γενικού Προξενείου Βρυξελλών, πουσυνεστήθη με το άρθρο 14 του ν.2080/1992, μειώνονται κατά δύο (2).

Άρθρο 38
Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εξωτερικών, Πολιτισμού και των κατάπερίπτωση αρμόδιων υπουργών και μετά προηγούμενη γνώμη της διοικήσεωςτου οικείου φορέα, επιτρέπεται η απόσπαση χωρίς χρονικό περιορισμόμόνιμων ή επί συμβάσει υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο`Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού Ο χρόνος της απόσπασης θεωρείται ως χρόνοςπραγματικής υπηρεσίας στην οργανική θέση των αποσπωμένων για κάθεσυνέπεια. Η μισθοδοσία των αποσπωμένων βαρύνει τις υπηρεσίες και τουςφορείς από τους οποίους αποσπώνται.
Σχετικό:  παρ.4 του άρθρου 7 του Ν.2524/1997 (Α 183)

Άρθρο 39
Η Ελληνική Αντιπροσωπεία στη Βιέννη στις Διασκέψεις ΕυρωπαϊκήςΑσφάλειας (ΜΒFR) μετονομάζεται σε ” Μόνιμη Αντιπροσωπεία στη ΔΑΣΕ καιλοιπές Διασκέψεις Ασφαλείας στην Ευρώπη.”

Άρθρο 40
Α. 1. Με κοινές αποφάσεις εκδιδόμενες από τον Υπουργό Εξωτερικών καιτον κατά περίπτωση αρμόδιο υπουργό μπορούν να αποσπώνται στο ΓενικόΠροξενείο του Λονδίνου τρεις (3) υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου τουΚράτους, δύο (2) υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας καιΚοινωνικών Ασφαλίσεων και δύο (2) υπάλληλοι του Ιδρύματος ΚοινωνικώνΑσφαλίσεων με αποκλειστική απασχόληση την τακτοποίηση χρηματικώνενταλμάτων προπληρωμής νοσηλείων. Η απόσπαση αυτή κάθε φορά γίνεται γιαδύο χρόνια και δύναται να παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο.
2. Στους υπαλλήλους που αποσπώνται καταβάλλεται, εκτός από τιςαποδοχές εσωτερικού, και επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής που ορίζεται μετις αποφάσεις της παρ. 1.
3. Αποσπάσεις υπαλλήλων που έχουν γίνει από 16 Μαρτίου 1990 μέχρι τηνισχύ του παρόντος νόμου για την εκτέλεση των εργασιών που αναφέρονταιστην παρ. 1 του παρόντος άρθρου θεωρούνται νόμιμες.Β. Οι υπάλληλοι διαφόρων υπουργείων που αποσπώνται ή τοποθετούνταισε Ελληνικές Διπλωματικές ή Προξενικές Αρχές στο εξωτερικόμισθοδοτούνται ως εξής:
α. Από το υπουργείο στο οποίο ανήκουν οργανικά λαμβάνουν τιςαποδοχές εσωτερικού και
β. Από τη Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνουν το επίδομα υπηρεσίαςαλλοδαπής ενισχυομένων αναλόγως των σχετικών πιστώσεων του Υπουργείουαυτού από πιστώσεις των οικείων υπουργείων.

Άρθρο 41
Οι θέσεις του διοικητικού κλάδου γενικών καθηκόντων του ΥπουργείουΕξωτερικών με βαθμό διευθυντή Α`-Β` τάξεως αυξάνονται κατά δέκα (10)και των τμηματαρχών Α – Β` τάξεως κατά δεκαπέντε (15).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Σύσταση Αρχών

Άρθρο 42
Σύσταση έμμισθου Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Λειψία τηςΟμοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

1. Συνιστάται έμμισθο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Λειψία τηςομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

2. Στο άρθρο 154 του ν. 419/1976 και στο τέλος του πίνακα Β`,στοιχείο Α`, προστίθεται η εξής διάταξη:Γενικός Πρόξενος – Σύμβουλος πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως
-Πρόξενος – Γραμματέας πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως-Δύο (2) διοικητικοί υπάλληλοι γενικών καθηκόντων
-Τρεις (3) διοικητικοί γραμματείς
-Δύο (2) θέσεις βοηθητικού προσωπικού-Φύλακας-θυρωρός

3. Η περιφέρεια δικαιοδοσίας του ως άνω Γενικού Προξενείου τηςΕλλάδας στη Λειψία εκτείνεται επί των ομόσπονδων κρατιδίων Σαξωνίας(SACHSEN), Σαξωνίας – ΑΝΧΑΛΤ (SACHSEN-ANHALT) και Θουριγγίας(ΤΗUΕΜΙΝGΕΝ).

4. Στις οργανικές θέσεις του προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικώνπροστίθενται οι ακόλουθες :
-Μία (1) θέση συμβούλου πρεσβείας Β` τάξεως
-Μία (1) θέση γραμματέως πρεσβείας Α` τάξεως
-Δύο (2) θέσεις του διοικητικού κλάδου γενικών καθηκόντων με βαθμόγραμματέα Β` τάξεως
-Τρείς (3) θέσεις του κλάδου διοικητικών γραμματέων
-Δύο (2) θέσεις βοηθητικού προσωπικού της Εξωτερικής Υπηρεσίας
-Μία (1) θέση φύλακα-θυρωρού της Εξωτερικής Υπηρεσίας.

Άρθρο 43
Σύσταση Πρεσβείας της Ελλάδας στη Νέα Ζηλανδία

1. Ιδρύεται Πρεσβεία της Ελλάδας στη Νέα Ζηλανδία με έδρα τηνΟυέλλιγκτων.

2.Σ το άρθρο154 του ν. 419/1976,στο τέλος του πίνακα Α`,προστίθεται η εξής διάταξη :Πρεσβία Ουέλλιγκτων.
-Πρέσβυς ή Πληρεξούσιος Υπουργός Α` ή Β` τάξεως
-Σύμβουλος πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως
-Γραμματέας πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως
-Διοικητικός υπάλληλος γενικών καθηκόντων-Δύο (2) διοικητικοί γραμματείς
-Τεχνικός επικοινωνιών
-Ιδιαιτέρα γραμματεύς πρέσβεως
-Δύο (2) θέσεις βοηθητικού προσωπικού-Οδηγός
-Φύλακας-θυρωρός

3. Στις οργανικές θέσεις του προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικώνπροστίθενται οι ακόλουθες:
-Μία (1) θέση Πληρεξούσιου Υπουργού Β` τάξεως
-Μία (1) θέση συμβούλου πρεσβείας Β` τάξεως
-Μία (1) θέση γραμματέως πρεσβείας Α` τάξεως
-Μία (1) θέση του διοικητικού κλάδου γενικών καθηκόντων με βαθμόγραμματέα θ` τάξεως
-Δύο (2) θέσεις του κλάδου διοικητικών γραμματέων
-Μία (1) θέση του κλάδου τεχνικών επικοινωνιών με βαθμό γραμματέα Β`τάξεως
-Μία (1 ) θέση ιδιαιτέρας γραμματέως της Εξωτερικής Υπηρεσίας
-Δύο (2) θέσεις βοηθητικού προσωπικού
-Μία (1) θέση οδηγού της Εξωτερικής Υπηρεσίας
-Μία (1) θέση φύλακα-θυρωρού της Εξωτερικής Υπηρεσίας.

Άρθρο 44
Σύσταση έμμισθου Προξενείου της Ελλάδας στην Οδησσό της Ουκρανίας.

1. Συνιστάται έμμισθο Προξενείο της Ελλάδας στην Οδησσό της Ουκρανίας.

2. Στο άρθρο 154 του ν. 419/1976 προστίθεται η εξής διάταξη:
Πρόξενος-Γραμματέας πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως.
-Διοικητικός υπάλληλος γενικών καθηκόντων
-Δύο (2) διοικητικοί γραμματείς
-Μεταφραστής
-Μια ( 1 ) θέση βοηθητικού προσωπικού-Φύλακας-θυρωρός”

3. Η περιφέρεια δικαιοδοσίας του Προξενείου της Ελλάδας στην Οδησσόεκτείνεται επί των περιοχών Οδησσού, Νικολάγιεφ, Χερσώνος, Κριμαίας,Κιρόβογκραντ, Βιννίτσας”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 7 του Ν.2398/1996 (Α 89)Έναρξη ισχύος 1.7.1996

4. Στις οργανικές θέσεις του προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικώνπροστίθενται οι ακόλουθες:
-Μια (1) θέση γραμματέως πρεσβείας Α` τάξεως
-Μία (1) θέση του διοικητικού κλάδου γενικών καθηκόντων με βαθμόγραμματέα Β` τάξεως
-Δύο (2) θέσεις του κλάδου διοικητικών γραμματέων-Μια (1) θέση μεταφραστή της Εξωτερικής Υπηρεσίας
-Μία (1 ) θέση βοηθητικού προσωπικού της Εξωτερικής Υπηρεσίας-Μια (1) θέση φύλακα-θυρωρού της Εξωτερικής Υπηρεσίας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Αύξηση οργανικών θέσεων προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών.Μεταβολή συνθέσεως διπλωματικών και προξενικών αρχών

Άρθρο 45

1. Στις οργανικές θέσεις του προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικώνπροστίθενται οι εξής :-Δύο (2) θέσεις Πληρεξούσιων Υπουργών Β` τάξεως-Δέκα (10) θέσεις συμβούλων πρεσβείας Α`-Β` τάξεως
-Δεκαέξι (16) θέσεις γραμματέων πρεσβείας Α` τάξεως
-Εννέα (9) θέσεις γραμματέων πρεσβείας Γ` τάξεως-Πέντε (5) θέσεις εμπειρογνωμόνων
-Δεκαεννέα (19) θέσεις του κλάδου γενικών καθηκόντων με βαθμόγραμματέα Β` τάξεως
-Είκοσι πέντε (25) θέσεις του κλάδου διοικητικών γραμματέων
-Δύο (2) θέσεις του κλάδου τεχνικών επικοινωνιών με βαθμό γραμματέαΒ` τάξεως
-`Έξι (6) θέσεις μεταφραστών της Εξωτερικής Υπηρεσίας-Δύο (2) θέσεις βοηθητικού προσωπικού της Εξωτερικής Υπηρεσίας
-Δύο (2) θέσεις φυλάκων-θυρωρών της Εξωτερικής Υπηρεσίας

2. Οι θέσεις αυτές κατανέμονται μεταξύ των Αρχών της ΕξωτερικήςΥπηρεσίας ως εξής:
Πρεσβεία `Αγκύρας
-Πρεσβευτής – Σύμβουλος
Πρεσβεία Βατικανού
-Διοικητικός υπάλληλος γενικών καθηκόντων-Διοικητικός γραμματέας
Πρεσβεία Βιέννης
-Σύμβουλος πρεσβείας Α` ή Β’ τάξεως-Διοικητικός υπάλληλος γενικών καθηκόντων
-Εμπειρογνώμων
Πρεσβεία Βουδαπέστης
– Σύμβουλος πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως.
Πρεσβεία Βρυξελλών
-Σύμβουλος πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως
-Γραμματέας πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως
-Μεταφραστής (Φλαμανδικά)
Πρεσβεία Δουβλίνου
-Διοικητικός Γραμματέας
Πρεσβεία Ελσίνκι
-Σύμβουλος πρεσβείας Α` ή Β ‘τάξεως
-Διοικητικός γραμματέας
Πρεσβείας Καϊρου
-Διοικητικός υπάλληλος γενικών καθηκόντων
-Μεταφραστής
Πρεσβεία Καμπέρας
-Διοικητικός υπάλληλος γενικών καθηκόντων
Πρεσβεία Λισαβώνας
-Διοικητικός γραμματέας
Πρεσβεία Μαδρίτης
-Διοικητικός γραμματέας.
Πρεσβεία Μαδρίτης
-Διοικητικός γραμματέας
Πρεσβεία Μόσχας
-Γραμματέας πρεσβείαςΑ` ή Β` τάξεως
-Διοικητικός Υπάλληλος γενικών καθηκόντων
-Διοικητικός γραμματέας
-Μεταφραστής
Πρεσβεία Μπανγκόκ
-Διοικητικός υπάλληλος γενικών καθηκόντων
-Διοικητικός γραμματέας
Πρεσβεία `Οσλο
-Γραμματέας πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως
Πρεσβεία Πράγας
-Σύμβουλος πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως
-Διοικητικός υπάλληλος γενικών καθηκόντων
Πρεσβεία Πρετόριας
-Σύμβουλος πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως.
Πρεσβεία Ραμπάτ
-Γραμματέας πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως.
Πρεσβεία Ριάντ
-Γραμματέας πρεσβείας Γ` τάξεως
Πρεσβεία Ρώμης
-Πρεσβευτής – Σύμβουλος
-Γραμματέας πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως.
Πρεσβεία Τριπόλεως
-Γραμματέας πρεσβείας Γ` τάξεως
Πρεσβεία Τύνιδας
-Γραμματέας πρεσβείας Γ` τάξεως
-Διοικητικός Γραμματέας
-Μεταφραστής
Πρεσβεία Χάγης
-Διοικητικός υπάλληλος γενικών καθηκόντων
Μόνιμη Αντιπροσωπεία στη Γενεύη
-Γραμματέας πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως
-Διοικητικός υπάλληλος γενικών καθηκόντων
Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον Ο.Η.Ε. στην Ν. Υόρκη
-Γραμματέας πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως
-Διοικητικός υπάλληλος γενικών καθηκόντωνΜόνιμη Αντιπροσωπεία ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
-Γραμματέας πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως
-Διοικητικός υπάλληλος γενικών καθηκόντωνΜόνιμη Αντιπροσωπεία στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες στις Βρυξέλλες
-Τρεις (3) σύμβουλοι πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως
-Έξι (6) γραμματείς πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως
-Τρεις (3) γραμματείςπρεσβείας Γ` τάξεως
-Τέσσερις (4) διοικητικοί υπάλληλοι γενικών καθηκόντων
-Δέκα (10) διοικητικοί γραμματείς
-Τεχνικός επικοινωνιών.
Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ουνέσκο στο Παρίσι
-Γραμματέας πρεσβείας Α` ή Β` τάξεως
-Διοικητικός γραμματέας
Μόνιμη Αντιπροσωπείαστο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας(ICAO) Μόντρεαλ
-Διοικητικός υπάλληλος γενικών καθηκόντων
-Διοικητικός γραμματέας
Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Βιέννη στη Διεθνή Διετή Διάσκεψηγια μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κεντρική Ευρώπη (MBFR)
-Σύμβουλος πρεσβείας Α` τάξεως
-Διοικητικός Υπάλληλος γενικών καθηκόντων
-Διοικητικός γραμματέας
-Τεχνικός επικοινωνιών
Γενικό Προξενείο Βεγγάζης
-Γραμματέας πρεσβείας Γ` τάξεως
Γενικό Προξενείο Γενεύης
-Διοικητικός γραμματέας
Γενικό Προξενείο Μιλάνου
-Γραμματέας πρεσβείας Γ` τάξεως
Γενικό Προξενείο Νεαπόλεως
-Γραμματέας πρεσβείας Γ` τάξεως
Γενικό Προξενείο Ρόττερνταμ
-Διοικητικός υπάλληλος γενικών καθηκόντων
Γενικό Προξενείο Φιλιππουπόλεως
-Διοικητικός γραμματέας
Γενικό Προξενείο Χονγκ-Κόνγκ
-Διοικητικός υπάλληλος γενικών καθηκόντων
-Δύο (2) θέσεις βοηθητικού προσωπικού
-Δύο (2) θέσεις φυλάκων-θυρωρών
-Μία (1) θέση μεταφραστή
Προξενείο Αδριανουπόλεως
-Διοικητικός γραμματέας
Προξενείο Ατλάντας
-Διοικητικός γραμματέας
Προξενείο Λιέγης
-Μεταφραστής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Κλάδοι Πληροφορικής

Άρθρο 46

1. Συνιστώνται στο Υπουργείο Εξωτερικών οι ακόλουθοι κλάδοι μόνιμωνυπαλλήλων:
α. Κλάδος ΠΕ Πληροφορικής Κεντρικής Υπηρεσίας
β. Κλάδος ΔΕ προσωπικού Η/Υ Κεντρικής Υπηρεσίας.

2. α. Ο Κλάδος ΠΕ Πληροφορικής ΚΥ περιλαμβάνει τις ειδικότητες:
αα. Επιστήμης των υπολογιστών
ββ. Μηχανικών Η/Υ
β. Ο Κλάδος ΔΕ Προσωπικού Η/Υ ΚΥ περιλαμβάνει την ειδικότηταχειριστών Η/Υ.

3. Κατά την προκήρυξη διαγωνισμού για την πλήρωση θέσεων των ανωτέρωκλάδων καθορίζεται ο αριθμός των προσλαμβανομένων κατά κλάδο καιειδικότητα.

4. Οι προσλαμβανόμενοι διορίζονται στον εισαγωγικό βαθμό του κλάδουμε διετή δοκιμαστική υπηρεσία, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούν νααπολυθούν μετά από απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, για λόγους πουανάγονται στην υπηρεσία. Εντός σαράντα πέντε ημερών από τηςσυμπληρώσεως της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας το Υπηρεσιακό Συμβούλιουποχρεούται να αποφασίσει αν οι διορισθέντες είναι κατάλληλοι γιαμονιμοποίηση. Οι κρινόμενοι μονιμοποιητέοιμονιμοποιούνται με απόφασητου Υπουργού. Οι μη μονιμοποιητέοι απολύονται.

Άρθρο 47
Προσόντα διορισμού στους Κλάδους Πληροφορικής
Για το διορισμό σε θέση του εισαγωγικού βαθμού τω κλάδων τουπροηγούμενου άρθρου απαιτούνται εκτός των γενικών προσόντων του άρθρου71 του ν. 419/1971 και τα εξής ειδικά προσόντα:
1. Για τον Κλάδο Π Ε ΠληροφορικήςΚΥ :α. για την ειδικότητα Επιστήμης των Υπολογιστών πτυχίο ή δίπλωμαΕπιστήμης των Υπολογιστών ή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ή Πληροφορικής(SOFT- WARE) Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότηταςσχολών της αλλοδαπής,
β. για την ειδικότητα Μηχανικών Η/Υ, πτυχίο ή δίπλωμα Μηχανικών Η/Υκαι Πληροφορικής ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ήΗλεκτρονικής και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗARDWARE) Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ήισότιμο, αντίστοιχης ειδικότητας, σχολών της αλλοδαπής.
Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η κάλυψη των θέσεων από υποψηφίουςμε τα παραπάνω προσόντα επιτρέπεται ο διορισμός με πτυχίο ή δίπλωμαΑ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο σπουδών της αλλοδαπής και επιπλέοντίτλο ή πιστοποιητικό σπουδών Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμοτης αλλοδαπής, σε θέματα αντίστοιχης, κατά περίπτωση, ειδικότητας(SOFTWARE ή ΗΑRDWARE). Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η κάλυψη τωνθέσεων από υποψηφίους με τίτλο ή πιστοποιητικό σπουδών Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι.επιτρέπεται ο διορισμός με πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. και σχετική, κατάπερίπτωση ειδικότητας, εμπειρία δύο (2) τουλάχιστον ετών.
2. Για τον Κλάδο ΔΕ Προσωπικού Η/Υ ΚΥ, απολυτήριο ενιαίουπολυκλαδικού λυκείου κλάδου πληροφορικής ή τεχνικού επαγγελματικούλυκείου τομέα πληροφορικής ή τεχνικής επαγγελματικής σχολήςδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ειδικότητας πληροφορικής ή άλλου ισότιμουτίτλου σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής. Σε περίπτωση που δενείναι δυνατή η κάλυψη θέσεων από υποψηφίους με τα παραπάνω προσόντα,επιτρέπεται ο διορισμός με τυπικό προσόν απολυτήριο λυκείου ή εξατάξιουγυμνασίου ή ισότιμου σχολείου ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχετικήεμπειρία σε χειρισμό Η/Υ δύο τουλάχιστον ετών. Η εμπειρία αποδεικνύεταισύμφωνα με την παρ. 4 εδ.1 του άρθρου 24 του π.δ. 194/1988 (ΦΕΚ84/Γ`/6.5.1988).
3. Για όλους τους ανωτέρω κλάδους απαιτείται η πολύ καλή γνώση τηςγαλλικής ή της αγγλικής ή της γερμανικής γλώσσας.
4. Για το διορισμό διενεργείται διαγωνισμός, χωριστά κατά κλάδο καιειδικότητα, του οποίου οι λεπτομέρειες καθώς και τα εξεταστέα μαθήματαορίζονται με προεδρικό διάταγμα. Με το αυτό προεδρικό διάταγμακαθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και ο χρόνος υποβολήςτους.

Άρθρο 48
Θέσεις Κλάδων Πληροφορικής

1 Οι θέσεις, που συστήθηκαν με το άρθρο 4 του π.δ. 302/1991 (ΦΕΚ105/Α`/4 7.91 ), εντάσσονται στους κλάδους της παρ. 1 του άρθρου 43, ωςεξής:α. Σαράντα (40) θέσεις στον Κλάδο Πληροφορικής ΚΥ, Κατ. ΠΕ.
β. Τριάντα (30) θέσεις στον Κλάδο Προσωπικού ΗΙΥ ΚΥ, Κατ. ΔΕ.

2. Καταργείται ο Κλάδος χειριστών ΗΙΥ Κεντρικής Υπηρεσίας πουσυστήθηκε με την Π10ΜΟΝ-20254/ΑΣ10230/30.11 .1990 (ΦΕΚ202/Γ`/11.12.1990) απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, σε εφαρμογή τωνδιατάξεων του ν.1476/1984. Η μοναδική θέση του καταργούμενου κλάδουμεταφέρεται στον Κλάδο Προσωπικού Η/Υ ΚΥ, Κατ. ΔΕ και εξακολουθεί νακατέχεται από τη μονιμοποιηθείσα στη θέση αυτήν υπάλληλο, με ειδικότηταΧειριστού Η/Υ με το βαθμό που έχει.

Άρθρο 49

1. Οι υπάλληλοι των Κλάδων Πληροφορικής ΚΥ Κατ. ΠΕ κατατάσσονταιστους ακόλουθους βαθμούς :
Γραμματέα Β` τάξης
Γραμματέα Α` τάξης
Τμηματάρχη Β` τάξης
Τμηματάρχη Α` τάξης
Διευθυντή Β` τάξηςΔιευθυντή Α` τάξης

2. Οι θέσεις του Κλάδου Πληροφορικής ΚΥ, Κατ. ΠΕ ορίζονται ως εξής:
α. Τρεις (3) θέσεις διευθυντών Α` ή Β` τάξηςβ. Δεκαπέντε (15) θέσεις τμηματαρχών Α` ή Β` τάξης
γ. Είκοσι δύο (22) θέσεις γραμματέων Α` ή Β` τάξης

3. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Προσωπικού ΗΙΥ ΚΥ Κατ. ΔΕ κατατάσσονταιστους κατωτέρω βαθμούς με την ακόλουθη αντιστοιχία:
Χειριστής Η/Υ ΣΤ` τάξης την του Διοικητ. Γραμματέα ΣΤ`
“Ε`”””””Ε`”Δ`”””””Δ`”Γ`”””””Γ`
“Β`”””””Β`
“Α`”””””Α`Οι θέσεις είναι ενιαίες σε όλους τους βαθμούς του κλάδου αυτού.

4, Για την εξέλιξη και την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση τωνυπαλλήλων των Κλάδων της Πληροφορικής εφαρμόζονται οι διατάξεις πουδιέπουν το υπηρεσιακό καθεστώς των υπαλλήλων των Κλάδων του ΥπουργείουΕξωτερικών της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, ως ακολούθως:
α. Για τους υπαλλήλους του Κλάδου Πληροφορικής ΚΥ, Κατ. ΠΕ. οιδιατάξεις που διέπουν τους υπαλλήλους του Διοικητικού Κλάδου ΓενικώνΚαθηκόντων.
β. Για τους υπαλλήλους του Κλάδου Προσωπικού Η/Υ ΚΥ, Κατ. ΔΕ, οιδιατάξεις που διέπουν τους υπαλλήλους του Κλάδου ΔιοικητικώνΓραμματέων.
γ. Για τους ως άνω υπαλλήλους δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ.4, 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 102 του ν. 419/1976.

Άρθρο 50
Προϊστάμενοι Διεύθυνσης και Τμημάτων Πληροφορικής

1. Της Διευθύνσεως Πληροφορικής προΐσταται διπλωματικός υπάλληλοςμε βαθμό τουλάχιστο συμβούλου πρεσβείας Α` τάξεως.

2. Των Τμημάτων της Διεύθυνσης Πληροφορικής προΐστανται υπάλληλοιμε βαθμό τουλάχιστο τμηματάρχη Β` του Κλάδου Πληροφορικής ΚΥ, Κατ. ΠΕ.

3. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος άρθρου ως προϊστάμενοι τωνΤμημάτων Πληροφορικής μπορεί να τοποθετούνται υπάλληλοι που δεν πληρούντην προϋπόθεση του βαθμού.

4. Η παράγραφος 4 του άρθρου 47 του ν. 419/1976, όπως τροποποιήθηκεκαι συμπληρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 2080/1992,αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“4. Των Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, τόσον εν τω κέντρω, όσονκαι εν τω εξωτερικώ, προϊστανται υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου,πλην της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας και των Διευθύνσεων της Σ.Τ. ΓενικήςΔιευθύνσεως Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών, του ΤμήματοςΔιαβιβάσεων – Τηλεπικοινωνιών της Ε5 Διευθύνσεως και όπου άλλωςορίζεται εις τον παρόντα νόμο.”

Άρθρο 51
Κάθε άλλη διάταξη που είναι αντίθετη ή ρυθμίζει τα ίδια θέματα με τιςδιατάξεις του παρόντος νόμου καταργείται.

Άρθρο 52

1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 52 του ν. 419/1976 προστίθεται εδάφιοΔ` ως εξής:
“δ) Οι θέσεις των εμπειρογνωμόνων πρεσβευτών συμβούλωνΑ` και Β`τάξεως είναι ενιαίες”.

2.Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 75 του ν. 419/1976αντικαθίστανται ως εξής:
1 Για το διορισμό σε θέση εμπειρογνώμονα Β` τάξεως του ΚλάδουΕμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εξωτερικών απαιτούνται, εκτός οπό ταγενικά προσόντα του άρθρου 71, εξαιρουμένου του περιορισμού της ηλικίαςπου ορίζεται από 35 έως 45 ετών, και τα εξής ειδικά προσόντα:
α. Ακαδημαϊκοί τίτλοι, ημεδαπής ή ξένης ανώτατης σχολής, μεταπτυχιακόδίπλωμα, κατά προτίμηση διδακτορικό, ανάλογα προς την ειδικότητα στηνοποία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ο διοριζόμενος αυξημένεςεπιστημονικές και τεχνικές γνώσεις, καθώς και ανάλογη ειδική εμπειρία.”

Άρθρο 53
Στους υπαλλήλους του Διπλωματικού Κλάδου του Υπουργείου Εξωτερικών,καθώς και στους υπαλλήλους της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας και τηςΕιδικής Νομικής Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του ΥπουργείουΕξωτερικών χορηγείται από1.8, 1993 επίδομα εξομάλυνσης διαφορώνμισθολογίου ανερχόμενο σε ποσοστό 15% επί των τακτικών μηνιαίωναποδοχών εκάστου, όπως αυτές προσδιορίζονται με το άρθρο 1 παρ. α, β,γ, δ` και η` της υπ` αριθμ. 439112.8.82 κοινής απόφασης των ΥπουργώνΠροεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών.
Το επίδομα αυτό καταβάλλεται όπως και οι αποδοχές με τις μισθολογικέςκαταστάσεις, υπόκειται στις κρατήσεις των επιδομάτων, λαμβάνεταιυπόψη για τον υπολογισμό των επιδομάτων εορτών και άδειας, ενώ δενλαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της Α.Τ.Α..

Άρθρο 54
Οι έκτακτοι μεταφραστές, οι εργαζόμενοι με σύμβαση μισθώσεως έργου(κατά τη νομολογία) βάσει του άρθρου 65 παρ.. 3 του ν. 419/1976,ασφαλίζονται από το Υπουργείο, η δε κράτηση 10%, που γίνεται από τοΥπουργείο στην αμοιβή τους, θα χρησιμεύσει ως εισφορά για την ασφάλισητους. Οι ως τώρα απασχολούμενοι ως έκτακτοι μεταφραστές του ΥπουργείουΕξωτερικών δύνανται να αναγνωρίσουν την προϋπηρεσία τους βάσειαποφάσεως του Υπουργού Εξωτερικών που θα καθορίζει του όρους εξαγοράςτης.

Άρθρο 55
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από της δημοσιεύσεώς του στηνΕφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους,

Αθήνα, 26 Ιουλίου 19θ3

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΣΩΤ. ΚΟΥΒΕΛΑΣΜ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΕΩΝ ΣΤ. ΜΑΝΟΣΔ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 26 Ιουλίου 1993

Η ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ – ΜΠΕΝΑΚΗ