ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2249 ΦΕΚ 187/10.11.1994
Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων τηςΕλληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίαςγια την οικονομική, βιομηχανική, τεχνολογική και επιστημονική συνεργασία.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 τουΣυντάγματος η Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων της ΕλληνικήςΔημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την οικονομική,βιομηχανική, τεχνολογική και επιστημονική συνεργασία, που υπογράφηκεστην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1993, το κείμενο της οποίας σε πρωτότυποστην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣΚΥΘΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της ΡωσικήςΟμοσπονδίας:
Αποκαλούμενες στο εξής “τα Συμβαλλόμενα Μέρη”- Επιθυμώντας την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής, βιομηχανικής,τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών επί τηβάσει της ισότητας και προς το αμοιβαίο όφελος.
– Επιθυμώντας την εξασφάλιση της συνέχειας και την περαιτέρω ενίσχυσητων πολύπλευρων σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας.
– Επιβεβαιώνοντας τη θέληση να συμβάλλουν πραγματικά στη δημιουργίαενός ενιαίου οικονομικού χώρου στην Ευρωπαϊκή `Ήπειρο.
– Πεπεισμένες ότι η ανάπτυξη της μακροχρόνιας συνεργασίας σε μιαευρύτερη βάση ανταποκρίνεται στα αμοιβαία συμφέροντα`
– Λαμβάνοντας υπόψη, ότι οι σημαντικές αλλαγές στην οικονομική δομήκαι στους οικονομικούς μηχανισμούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας δημιουργούννέες δυνατότητες για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλα ταεπίπεδα
Συμφώνησαν τα ακόλουθα:
Άρθρο 1
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, στα πλαίσια της αντίστοιχης νομοθεσίας τους καιλαμβανομένων υπόψη των διεθνών τους υποχρεώσεων, θα ευνοήσουν τηνανάπτυξη της οικονομικής, βιομηχανικής, τεχνολογικής καιεπιστημονικήςσυνεργασίας και θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση της σεόσο το δυνατόν ευρύτερη βάση σε όλους τους τομείς που θα θεωρηθούναμοιβαίου ενδιαφέροντος και οφέλους.
Άρθρο 2
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη επισημαίνουν την ύπαρξη αυξημένου ενδιαφέροντοςγια την ανάπτυξη της συνεργασίας στους ακόλουθους τομείς:
– βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των ναυπηγικών κατασκευών καιεπισκευών,
– γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής βιομηχανίας,
– κατασκευαστικές και οικοδομικές δραστηριότητες,- μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων μεταφορών,
– τραπεζικές, ασφαλιστικές και άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες,
– τουρισμό,
– επαγγελματική εκπαίδευση.Οι τομείς αυτοί δεν είναι περιοριστικοί και η συνεργασία μπορεί ναεπεκταθεί σε οποιονδήποτε τομέα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Άρθρο 3
Η οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική συνεργασία θαπραγματοποιείται στα πλαίσια της νομοθεσίας που ισχύει σε κάθε χώρα επίτη βάσει συμβολαίων, προγραμμάτων και συμφωνιών, των οποίων τοσυγκεκριμένο περιεχόμενο θα καθορίζεται από κοινού από τουςαντίστοιχους οργανισμούς, επιχειρήσεις και εταιρίες των δύο χωρών.Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για ναδιευκολύνουν τη συνεργασία αυτή, με τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκώνγια:
– την πραγματοποίηση και προστασία επενδύσεων,
– τη συνεργασία και ειδίκευση στην παραγωγή,- την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων καιτη δημιουργία μικτών επιχειρήσεων με σκοπό την προσέλκυση όσο το μεδυνατόν μεγαλύτερου αριθμού συμμετεχόντων στη συνεργασία,- την ανάπτυξη συναλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών και την προώθησήτους σε νέες αγορές,
– την προώθηση συμφωνιών παροχής αμοιβών δικαιωμάτων χρήσεως,
– την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας,
– την εξασφάλιση της ανταλλαγής πληροφοριών στον τομέα τηςοικονομίας, του εμπορίου και της νομοθεσίας τους στον τομέα τηςεπιχειρηματικής δραστηριότητας,- τη διευκόλυνση επαφών μεταξύ ελληνικών και ρωσικών οργανισμών,επιχειρήσεων και εταιρειών, ιδίως με την οργάνωση συμποσίων καισεμιναρίων, την ανταλλαγή επισκέψεων αντιπροσωπειών από επιχειρηματίεςκαι ειδικούς, καθώς και με τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις.
Άρθρο 4
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα προωθήσουν την ανάπτυξη της μεταξύ τουςεπιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, ιδίως με την ενίσχυση τωνσχέσεων μεταξύ επιστημονικών οργανισμών, επιστημόνων και ειδικών τωνδύο χωρών, με σκοπό την από κοινού εξέταση επιστημονικό – τεχνολογικώνθεμάτων και την επεξεργασία κοινών επιστημονικών προγραμμάτων στουςτομείς που εμφανίζουν ιδιαίτερες προοπτικές για την επιστημονική καιτεχνολογική πρόοδο.
Άρθρο 5
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για τηνανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των αντίστοιχων οργανισμών καιεπιχειρήσεών τους στον τομέα της νέας τεχνολογίας, σύμφωνα με τιςεθνικές τους προτεραιότητες και στα πλαίσια της νομοθεσίας τους.
Άρθρο 6
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις καιθα λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την πραγματοποίηση τηςβιομηχανικής συνεργασίας στο επίπεδο που ανταποκρίνεται στιςαπαιτήσεις της οικολογικής ασφάλειας.
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη δηλώνουν την ετοιμότητά τους να προωθήσουν τησυνεργασία στον τομέα της πρόληψης τεχνολογικών κινδύνων και βλαβών καιαποτροπής της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Άρθρο 7
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία στον τομέα τηςεκπαίδευσης ειδικευμένου προσωπικού για απασχόληση στον τομέα τηςγεωργικής παραγωγής, στο χώρο των υπηρεσιών, στο τραπεζικό σύστημα καισε άλλους οικονομικούς τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Άρθρο 8
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη αποδίδουν μεγάλη σημασία στη διεύρυνση τηςσυνεργασίας τους στα πλαίσια των διεθνών οικονομικών και χρηματοδοτικώνοργανισμών.Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξητης οικονομικής συνεργασίας σε πανευρωπαϊκά επίπεδο.
Άρθρο 9
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή εμπειριών στηνπολιτική της περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης και με κάθε δυνατότρόπο θα συμβάλλουν στην προώθηση της στενής συνεργασίας μεταξύσυγκεκριμένων περιοχών και περιφερειών των δύο χωρών.
Άρθρο 10
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα διευκολύνουν αμοιβαία, εφόσον παραστείανάγκη, την εγκατάσταση και δραστηριότητα γραφείων επιχειρήσεων,εταιρειών και οργανισμών τους, στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίαςτους και των διεθνών τους υποχρεώσεων.
Άρθρο 11
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συνιστούν με την παρούσα Συμφωνία ΜικτήΕλληνοΡωσική Επιτροπή οικονομικής, βιομηχανικής, τεχνολογικής καιεπιστημονικής ή συνεργασίας, με σκοπό την εξασφάλιση της εφαρμογήςτης παρούσας Συμφωνίας και αντικείμενο, ιδίως, την εξέταση τρεχόντωνθεμάτων και την επεξεργασία μέτρων, που αποβλέπουν στη διεύρυνση τωνδυνατοτήτων και τη βελτίωση των όρων της διμερούς συνεργασίας στουςτομείς που καλύπτονται από την παρούσα Συμφωνία.
Η Επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους των Συμβαλλόμενων Μερών καιθα συνέρχεται εναλλάξ στις πρωτεύουσες των δύο χωρών τουλάχιστον κάθεδύο (2) χρόνια, εκτός αν συμφωνηθεί διαφορετικά.
Για το συντονισμό της συνεργασίας σε ιδιαίτερους τομείς και σεσυγκεκριμένα σχέδια η Επιτροπή μπορεί να συνιστά ομάδες εργασίας.
Άρθρο 12
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη επιβεβαιώνουν το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους για τησυνέχιση της συνεργασίας στα πλαίσια των διμερών συμφωνιών για τησυνεργασία στους διάφορους τομείς της οικονομίας, οι οποίες έχουνυπογραφεί μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Σ.Σ.Δ..
Τα συγκεκριμένα θέματα που ανακύπτουν θα εξετάζονται στα πλαίσιατης Μικτής Επιτροπής, που προβλέπεται στο άρθρο 11 της παρούσαςΣυμφωνίας.
Άρθρο 13
Η παρούσα Συμφωνία τίθεται σε ισχύ τριάντα (30) ημέρες από τηνημερομηνία της τελευταίας γνωστοποιήσεως, από τα Συμβαλλόμενα Μέρη,για την ολοκλήρωση των νόμιμων διαδικασιών για το σκοπό αυτόν. Θαπαραμείνει σε ισχύ για μια περίοδο δέκα (10) ετών, από την ημερομηνίαενάρξεως της ισχύος της.
Εκτός εάν το ένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη καταγγείλει τη Συμφωνίατουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν από την ημερομηνία λήξεως της ισχύοςτης, η παρούσα Συμφωνία θα παρατείνεται σιωπηρώς για δεκαετείςπεριόδους. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλειτη Συμφωνία, κατόπιν ανακοινώσεως, τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν απότην ημερομηνία λήξεως της τρέχουσας περιόδου ισχύος της.
*** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Η παρούσα τέθηκε σε ισχύ την 5η Ιανουαρίου1995 (Ανακοιν.Υπ Εξ. Φ.0544/23/ΑΣ 421/Μ.4259/2001ΦΕΚ Α 130/26.6.2001).Κατά τη λήξη της παρούσας Συμφωνίας οι διατάξεις της εξακολουθούν ναεφαρμόζονται σε όλα τα συμβόλαια και συμφωνίες που συνήφθησαν κατά τηδιάρκεια της ισχύος της και οι όροι τους δεν έχουν εκπληρωθεί κατά τηλήξη της.
`Έγινε στην Αθήνα εις διπλούν, την 30ή Ιουνίου 1993 στην ελληνική καιρωσική γλώσσα και τα δύο κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
(υπογραφή)(υπογραφή)
Τα πρωτόκολλα-πρακτικά που καταρτίζονται από τη Μικτή Επιτροπή τουάρθρου 11 της Συμφωνίας εγκρίνονται με κοινή πράξη των αρμόδιων κατάπερίπτωση υπουργών.
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδατης Κυβερνήσεως, της δε Συμφωνίας που κυρώνεται, από την ολοκλήρωσητων προϋποθέσεων του άρθρου 13 παρ. 1 αυτής.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 1994
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣΓ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΑΣΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Γ. ΜΩΡΑΤΤΗΣΓ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣΑ. ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣΓ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥΚ. ΛΑΛΙΩΤΗΣΚ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 1994
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣΓ. ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ