ΝΟΜΟΣ ΑΡΙΘ. 2330 ΦΕΚ 172 /22.08.1995

Ρυθμίσεις για την εξυγίανση της ΤράπεζαςΚρήτης Α.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1

1. Επιτρέπεται σε τράπεζα που τίθεται υπό εκκαθάριση, κατά τιςδιατάξεις του α.ν. 1665/1951 (ΦΕΚ 31 Α`), να ιδρύσει τράπεζα με τημεταφορά σε αυτήν στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της. Ταμεταφερόμενα στοιχεία εξειδικεύονται στα καταστατικά της νέας τράπεζαςμε αναφορά στα βιβλία της υπό εκκαθάριση τράπεζας. Η αξία των στοιχείωναυτών αναγράφεται στο καταστατικό και εγκρίνεται μαζί με τις λοιπέςδιατάξεις αυτού με την απόφαση του Υπουργού Εμπορίου που παρέχει τηνάδεια σύστασης της νέας εταιρίας.

2. Σε περίπτωση χρησιμοποιήσεως της ευχέρειας της προηγούμενηςπαραγράφου στην Τράπεζα Κρήτης ισχύουν οι διατάξεις των επόμενωνάρθρων.

Άρθρο 2

1. Η μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού,περιλαμβανομένης της μεταφοράς εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα,συντελείται αυτοδικαίως με μόνη την καταχώριση της νέας τράπεζας στοΜητρώο Ανώνυμων Εταιρειών. Από και διά της καταχωρίσεως αυτήςμεταφέρονται επίσης αυτοδικαίως στο νέο νομικό πρόσωπο και όλα ταδικαιώματα και οι υποχρεώσεις από τις συμβάσεις κλαδικές καιεπιχειρησιακές του προσωπικού της υπό εκκαθάριση τράπεζας και κάθεπροσώπου που παρέχει υπηρεσίας σε αυτήν με σύμβαση ή σχέση οποιασδήποτεμορφής και αντικειμένου, οι μισθωτικές συμβάσεις και γενικά το σύνολοτης οργανωτικής και λειτουργικής δομής αυτής, περιλαμβανομένου και τουοργανισμού προσωπικού, όπως ισχύουν κατά την καταχώριση της νέαςτράπεζας στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών.

2. Η μεταφορά στη νέα τράπεζα των πιο πάνω στοιχείων ενεργητικού καιπαθητικού γίνεται στην αξία που προκύπτει για το καθένα από έκθεσηαπομίμησης, την οποία συντάσσουν ορκωτοί ελεγκτές και ορκωτοίεκτιμητές, που ορίζονται από τον Υπουργό Εμπορίου και τον ΥπουργόΟικονομικών. Στην έκθεση αυτή οι πάσης φύσεως συμμετοχές και τίτλοι μεταβλητής απόδοσης, καθώς και τα πάγια περιουσιακά στοιχεία και οεξοπλισμός αποτιμώνται στην τρέχουσα αξία τους, ενώ τα υπόλοιπαστοιχεία ενεργητικού και παθητικού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οιδαπάνες ίδρυσης και οργάνωσης, στην αξία με την οποία εμφανίζονται σταβιβλία της υπό εκκαθάριση τράπεζας. Η ανωτέρω έκθεση αποτίμησηςυποβάλλεται στις διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 7β του ν.2190/1920. Η αμοιβή των ελεγκτών της παρούσας παραγράφου ορίζεται μεκοινή απόφαση των Υπουργών Εμπορίου και Οικονομικών.

3. Η μεταβίβαση ή μεταφορά στοιχείων κατά τα ανωτέρω επάγεταισυμμεταβίβαση όλων των παρεπόμενων συμφωνητικών, δικαιωμάτων,προνομίων, ασφαλειών,εμπραγμάτων και προσωπικών, χωρίς τη σύμπραξη ήσυναίνεση του υπόχρεου ή δικαιούχου. Οι σχετικές μεταβολές σημειώνονταιστα οικεία δημόσια βιβλία με αίτηση είτε της υπό εκκαθάριση είτε τηςνέας τράπεζας.

4. Για μεταβιβαζόμενες επίδικες απαιτήσεις ή μεταβιβάσεις στο στάδιοτης αναγκαστικής εκτέλεσης, η διαδικασία και οι επί μέρουςδιαδικαστικές πράξεις συνεχίζονται στο όνομα της νέας τράπεζας, ύστερααπό δήλωση για τη μεταβολή, χωρίς να επέρχεται διακοπή δίκης.Προκειμένου για εκκρεμείς δίκες η δήλωση γίνεται είτε με δικόγραφο, πουκατατίθεται στο δικαστήριο και επιδίδεται στον αντίδικο, είτε προφορικάκαι καταχωρίζεται στα πρακτικά. Προκειμένου για αναγκαστική εκτέλεση ηδήλωση γίνεται στον υπάλληλο του πλειστηριασμού.

Άρθρο 3

1. Η μεταφορά κάθε είδους στοιχείων στη νέα τράπεζα και η εγγραφή τωνστοιχείων αυτών στα βιβλία της, καθώς και η αναπροσαρμογή της αξίας τωνστοιχείων αυτών κατά τη μεταφορά απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλοςχαρτοσήμου, εισφορά, παρακράτηση και οποιοδήποτε γενικά δημοσιονομικάβάρος ή υποχρέωση είτε προς το Δημόσιο είτε προς τρίτους, εκτός από τοφόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και το φόρο προστιθέμενης αξίας. Οι αυτέςαπαλλαγές ισχύουν και για τις μεταφορές ή μεταβιβάσεις της παραγράφου 3του άρθρου 2.

2. Οι πιο πάνω φορολογικές απαλλαγές ισχύουν και για κάθε μεταβίβασηπεριουσιακών στοιχείων από την υπό εκκαθάριση τράπεζα προς τη νέατράπεζα, που δεν γίνεται με μορφή εισφοράς, καθώς και για κάθεμεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων από τη νέα τράπεζα προς την υπόεκκαθάριση τράπεζα επί ένα (1) έτος από την καταχώρισή της, κατά τηνπαράγραφο 1 του άρθρου 1 απόφασης του Υπουργού Εμπορίου.

3. Για τις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων τα τυχόνσυμβολαιογραφικά έξοδα, τα έξοδα εγγραφής στα δημόσια βιβλία, καθώς καιόλες οι συναφείς αμοιβές, έξοδα και τέλη, υπολογίζονται με βάση τιςσχετικές διατάξεις του ν. 4171/1961, όπως ισχύει σήμερα.

Άρθρο 4

1. Η θέση της τράπεζας σε εκκαθάριση κατά τα ανωτέρω επισύρει:

(α) ως προς μεν το νομικό πρόσωπο και την περιουσία της υπόεκκαθάριση τράπεζας, τις έννομες συνέπειες που συνεπάγεται η αίτηση στοεφετείο για τη θέση επιχείρησης σε εκκαθάριση, κατά την παρ. 4 τουάρθρου 46 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α`), που προστέθηκε με το άρθρο 14του ν. 2000/1991 (ΦΕΚ 206 Α`). Οι συνέπειες αυτές χωρούν από τηδημοσίευση της σχετικής αποφάσεως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

(β) ως προς τα εισφερόμενα στο νέο νομικό πρόσωπο περιουσιακάστοιχεία της τράπεζας, την ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 1279 τουΑστικού Κώδικα.

Σχετικό: άρθρ.14 Ν.2515/1997 (Α 154.

2. Η νέα τράπεζα ευθύνεται μόνο για τα χρέη της υπό εκκαθάρισητράπεζας, τα οποία ειδικώς της μεταβιβάζονται με το καταστατικό, κατάτην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του παρόντος και υπό τους όρους τουκαταστατικού και δεν ευθύνεται για άλλα χρέη της υπό εκκαθάρισητράπεζας, ανεξάρτητα από το χρόνο κατά τον οποίο δημιουργήθηκαν. Το άρθρο 479 του Αστικού Κώδικα δεν εφαρμόζεται. Επί της ιδρύσεως της νέαςτράπεζας δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 537 έως 541 τουΕμπορικού Νόμου και των άρθρων 939 έως 946 του Αστικού Κώδικα.

Άρθρο 5
Το διοικητικό συμβούλιο και οι υπεύθυνοι για τη διοίκηση της νέαςτράπεζας ορίζονται από τον εκκαθαριστή ή τους εκκαθαριστές, ύστερα απόσυναίνεση της τράπεζας της Ελλάδος.

Άρθρο 6

1. Το Δημόσιο ή και η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσα στο πλαίσιο τουκαταστατικού της, μπορούν κατά την κρίση τους να μεταβιβάζουν στοιχείαενεργητικού στην Τράπεζα Κρήτης, με σκοπό να διαμορφωθεί θετική καθαρήθέση της εισφερόμενης περιουσίας, που να καλύπτει το ελάχιστο μετοχικόκεφάλαιο που απαιτείται για τη σύσταση ανώνυμης εταιρίας. Για την αξίατων μεταβιβαζόμενων με τον τρόπο αυτόν στοιχείων ενεργητικού η ΤράπεζαΚρήτης καθίσταται οφειλέτης από δάνειο. Με κοινή απόφαση των ΥπουργώνΕθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της τράπεζας τηςΕλλάδος καθορίζονται το ποσό και οι όροι του δανείου και το ποσοστόκαλύψεως αυτού από το Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος.

2. Το Δημόσιο, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να μετάσχειστο κεφάλαιο της νέας τράπεζας είτε με μετρητά είτε εισφέροντας στοενεργητικό της τίτλους εκδόσεώς του, με το επιτόκιο της αγοράς πουισχύει για αντίστοιχους νεοεκδιδόμενους τίτλους και εναπομένουσαςδιάρκειας τουλάχιστον δώδεκα (12) μηνών, έναντι των οποίων λαμβάνειίσης ονομαστικής αξίας προνομιούχες, χωρίς ψήφο, μετοχές χωρίς δικαίωμασωρευτικού μερίσματος. Το ύψος της κατ` αυτόν τον τρόπο συμμετοχής τουΔημοσίου στο κεφάλαιο της νέας τράπεζας καθορίζεται έτσι ώστε ναικανοποιούνται οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τη νέα τράπεζα, με βάσητην 2054/1992. Πράξη του Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ 45 Α`) ήτις σχετικές διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.

Άρθρο 7
Οι δανειστές της υπό εκκαθάριση τράπεζας, οι απαιτήσεις των οποίωνδεν μεταβιβάζονται, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 τουπαρόντος στο νέο νομικό πρόσωπο, ικανοποιούνται από το προϊόν τηςεκκαθάρισης, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το τίμημα πώλησης τωνμετοχών της νέας τράπεζας, που θα ανήκουν στο ενεργητικό της υπόεκκαθάριση τράπεζας. Μετοχές της νέας τράπεζας, κατεχόμενες από την υπόεκκαθάριση τράπεζας δεν υπόκεινται σε κατάσχεση.

Άρθρο 8

1. Η πώληση του συνόλου των κοινών και προνομιούχων μετοχών της νέαςτράπεζας, ως ενιαίας ομάδας πραγμάτων, θα γίνει με δημόσιο πλειοδοτικόδιαγωνισμό που προκηρύσσει ο εκκαθαριστής, ύστερα από αυτοτελείςεκτιμήσεις που θα διενεργήσουν δύο ανεξάρτητοι οίκοι, οριζόμενοι απότον εκκαθαριστή, με τη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος. Ηδιαδικασία, τα κριτήρια και οι λοιποί όροι του διαγωνισμού και τηςκατακύρωσης καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών ΕθνικήςΟικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η κοινή αυτή υπουργική απόφαση θα λαμβάνει υπόψη το ν. 2076/1992Ανάληψη και άσκηση δραστηριότητας πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλεςσυναφείς διατάξεις (ΦΕΚ 130 Α`) και ιδίως τη διάταξη του άρθρου 17,καθώς και τις γενικές αρχές της διαφάνειας των διαδικασιών και της ίσηςμεταχείρισης εκείνων που θα μετάσχουν στον πλειοδοτικό διαγωνισμό. Οιπροπαρασκευαστικές εργασίες πώλησης, περιλαμβανομένης και της έκδοσηςτης κοινής αποφάσεως, πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου 1995και ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί εντός του αμέσως επόμενου τριμήνου.Εάν ο πλειοδοτικός διαγωνισμός αποβεί ατελεσφόρητος, θα επαναλαμβάνεταιανά τρίμηνο.

2. Η προβλεπόμενη στην προηγούμενη παράγραφο κοινή απόφαση τωνΥπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή τηςΤράπεζας της Ελλάδος θα περιλαμβάνει κατ` αρχήν και ιδίως: κριτήρια γιατην αιτιολόγηση των υποψήφιων αγοραστών, όπως αυτά προβλέπονται από τιςσυνδυασμένες διατάξεις του ν. 1806/1988 (ΦΕΚ 207 Α`) και της πράξεωςτου Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος 1379/24/31.10.1988 (ΦΕΚ 239 Α`),όπως αυτή τροποποιηθείσα και συμπληρωθείσα ισχύει, τα δικαιολογητικάπου θα πρέπει να υποβληθούν, το ύψος των εγγυητικών επιστολώνσυμμετοχής στο διαγωνισμό, καθώς και τις προθεσμίες υποβολής καιαξιολόγησης των προσφορών, ανακοίνωσης του αποτελέσματος τουδιαγωνισμού και καταβολής του τιμήματος αγοράς των μετοχών της νέας τράπεζας.

3. Είναι δυνατόν ποσοστό μέχρι 3% των κοινών μετοχών να διατεθείστους εργαζόμενους στην τράπεζα, στην τιμή κατακύρωσης στον πλειοδότη.Το δικαίωμα αυτό ασκείται εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριών (3) μηνώναπό της κατακύρωσης. Σε περίπτωση απράκτου παρέλευσης της ανωτέρωπροθεσμίας ή μη κάλυψης του συνόλου του ποσοστού, το σύνολο τουποσοστού ή το μη καλυφθέν μέρος του εξαγοράζεται υποχρεωτικώς εντόςενός (l) μηνός από τον πλειοδότη στην, τιμή κατακύρωσης.

Οι λεπτομέρειες καθορίζονται στην ανωτέρω αναφερόμενη κοινή απόφασητων Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή τηςΤράπεζας της, Ελλάδος.

Άρθρο 9

1. Το τίμημα που θα επιτευχθεί για το σύνολο των μετοχών θακατανεμηθεί ως εξής:

(α) Το Δημόσιο θα ικανοποιηθεί μέχρι το ποσό της εισφοράς του σετίτλους κατά την παρ. 2 του άρθρου 6 του παρόντος, προσαυξημένο κατά τοποσό των δεδουλευμένων τόκων των τίτλων αυτών.

(β) Το υπόλοιπο θα λάβει ο εκκαθαριστής για τους σκοπούς τηςεκκαθαρίσεως.

2. Με την επιφύλαξη της περίπτωσης α` της παραγράφου 1 του παρόντοςάρθρου, κάθε ποσό που εισπράττει ο εκκαθαριστής της παλιάς τράπεζαςδιατίθεται, θεται μετά την αφαίρεση των αναγκαίων εξόδων τηςεκκαθάρισης, για την εξόφληση του δανείου της παραγράφου 1 του άρθρου 6του παρόντος και το τυχόν υπόλοιπο για την εξόφληση των λοιπών πιστωτώντης υπό εκκαθάριση τράπεζας, κατά την αναλογία των απαιτήσεών τους κατάτην έναρξη της εκκαθάρισης.

Άρθρο 10
Καταθέσεις των Δ Ε.Κ.Ο. έναντι αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, κατάτο άρθρο 11 του ν. 1858/1989 (ΦΕΚ 148 Α`), επανακτούν με την έναρξη τηςεκκαθάρισης το χαρακτήρα απλών καταθέσεων και εκτοκίζονται ανά εξάμηνο με επιτόκιο ίσο με εκείνο των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίουεξάμηνης διάρκειας. Το αυτό επιτόκιο ισχύει και για το κατά την παρ. 8του άρθρου 11 του ν. 1858/1989 δάνειο της Τράπεζας της Ελλάδος προς την Τράπεζα Κρήτης, το οποίο καθίσταται από της θέσεως σε εκκαθάρισηληξιπρόθεσμο και απαιτητό.

Άρθρο 11

1. Μετά το πέρας της εκκαθάρισης, τα βιβλία και στοιχεία και γενικάτο αρχείο της υπό εκκαθάριση τράπεζας παραδίδονται στην τράπεζα τηςΕλλάδος.

2. Καταργούνται οι διατάξεις των παραγράφων 4, 5, 7 και 10 του άρθρου11 του ν. 1858/1989, όπως αντικαταστάθηκαν η 5 με την παρ. 2 του άρθρου29 του ν. 1914/1990 (ΦΕΚ 178 Α`) και η 10 με την παρ. 3 του ίδιουάρθρου.

3. Ποινικές ή άλλες ευθύνες, που αφορούν τη διαχείριση της τιθέμενηςυπό εκκαθάριση τράπεζας για τον προ της θέσεως υπό εκκαθάριση χρόνο,δεν επηρεάζονται από τις διατάξεις του παρόντος.

4. Εντός των υπό του παρόντος νόμου τιθέμενων ορίων, με κοινή απόφασητων Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και του Διοικητή τηςΤράπεζας της Ελλάδος καθορίζονται τυχόν λεπτομέρειες εφαρμογής τωνδιατάξεών του.

Σχετικό:  υπ`αριθμ. 105689/Β 1974/29-29.12.1995 απόφαση των Υπουργών Εθν. Οικονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ Β`1101),

Άρθρο 12
Στο άρθρο τρίτο παρ. 2 στοιχείο 3(γ) του ν.2257/1994 (ΦΕΚ 197 Α`)προστίθεται η ακόλουθη φράση:

“Η ισχύς της ανωτέρω διατάξεως λήγει την 1.7.1997”.

Άρθρο 13
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 22 Αυγούστου 1995

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΛΕΞ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΠΟΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 22 Αυγούστου 1995

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙOΣ ΠΕΠΟΝΗΣ