ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ.2372/ΦΕΚ Α’ 29/28.2.1996

Σύσταση φορέων για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο πρώτο
1. Συνιστάται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.” και αποκτά το διακριτικό τίτλο “Invest in Greece S.A.” ή σε ακριβή μετάφραση της σε άλλη γλώσσα.

Σχετικό: παρ. 1 άρθρου 11 του Ν.3775/2009, (ΦΕΚ Α 122/21.7.2009)

Σχετικό: παρ.1 άρθρου 1 Ν.4242/2014,ΦΕΚ Α 50/28.2.2014

2. Η “Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.” λειτουργεί χάριν του δημόσιου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και εποπτεύεται από κοινού από τον Υπουργό Επικρατείας με αρμοδιότητα τις στρατηγικές επενδύσεις, κατά το μέρος που αφορά την προσέλκυση, υποδοχή, προώθηση και υποστήριξη στρατηγικών επενδύσεων κατά την έννοια του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις, και τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κατά το μέρος που αφορά στην προσέλκυση, υποδοχή, προώθηση και υποστήριξη των λοιπών επενδύσεων. Η “Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.” υπάγεται ειδικώς στις διατάξεις του παρόντος νόμου και του ν. 3429/2005 (ΦΕΚ 314 Α`), πλην των παραγράφων 4 και 8 του άρθρου 3, του άρθρου 13 και του άρθρου 14, και συμπληρωματικώς στις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920.

3. Το καταστατικό της “Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.” έχει ως εξής:

“ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α`

«Άρθρο 1

Σκοπός

1. Σκοπός της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» είναι η προσέλκυση, η υποδοχή, η προώθηση, η υποστήριξη και η διατήρηση επενδύσεων στην Ελλάδα, η συμβολή στη διαρκή βελτίωση του θεσμικού πλαισίου τους, η υποστήριξη των διεθνών επενδυτικών συνεργασιών, η προώθηση της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, μέσω ανάπτυξης θεσμικών συνεργασιών με διεθνείς φορείς, η προώθηση και ανάπτυξη κάθε είδους εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, η παροχή ενημέρωσης μέσω της λειτουργίας ενιαίας εθνικής ηλεκτρονικής πύλης για την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και η παροχή πληροφόρησης, συμβουλευτικής βοήθειας και κάθε άλλης υποστηρικτικής υπηρεσίας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις με στόχο τη διευκόλυνση επιχειρηματικών επαφών και τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγών και της ελληνικής επιχειρηματικότητας στις διεθνείς αγορές.

2. Για την επίτευξη του σκοπού της η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.»:

α. Στηρίζει την πραγματοποίηση ελληνικών επενδύσεων σε αγορές του εξωτερικού, την ανάπτυξη του αντισταθμιστικού εμπορίου, τη δημιουργία μικτών επιχειρήσεων και εφαρμόζει τεχνικές υποστήριξης των εξαγωγών με σύμπραξη και συμμετοχή σε κοινές δράσεις.

β. Οργανώνει ως επίσημος κρατικός φορέας την εθνική συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού και δημιουργεί εμπορικά κέντρα στο εξωτερικό.

γ. Κινητοποιεί τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και τους πληροφορεί για το θεσμικό, νομοθετικό, φορολογικό και χρηματοοικονομικό πλαίσιο που διέπει τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

δ. Προβάλλει στις αλλοδαπές χρηματοοικονομικές αγορές τις συνθήκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα κατά τομέα και κλάδο.

ε. Οργανώνει ολοκληρωμένα προγράμματα προβολής και προώθησης προϊόντων σε συνεργασία με τους κλαδικούς φορείς και τις επιχειρήσεις, καθώς και δράσεις διεθνούς marketing που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προσκλήσεις αγοραστών, δημοσιογράφων, εκδηλώσεις προβολής ελληνικών προϊόντων.

στ. Οργανώνει δράσεις διερευνητικού χαρακτήρα σε επιλεγμένες αγορές με στόχο την ενημέρωση του εξαγωγικού επιχειρηματικού κόσμου για τις εξαγωγικές και επενδυτικές ευκαιρίες και τις δυνατότητες τοποθέτησης νέων ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.

ζ. Παρέχει υπηρεσίες γενικής και εξειδικευμένης πληροφόρησης (υπηρεσίες συμβούλου), καθώς και καθοδήγησης των επιχειρήσεων σε θέματα αγοράς, νομικού πλαισίου εξαγωγών και επενδύσεων, τυποποίησης και συσκευασίας, ποιότητας και εμπορικών επαφών.

η. Παρέχει υπηρεσίες σύγχρονης επαγγελματικής κατάρτισης και παροχής εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων σε στελέχη εξαγωγικών επιχειρήσεων.

θ. Πραγματοποιεί συνεργασίες με αντίστοιχους Οργανισμούς του Εξωτερικού και συμμετέχει στους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς Εξωτερικού Εμπορίου για χάραξη κοινής πολιτικής και αξιοποίησης των κοινοτικών και διεθνών πόρων.

ι. Μπορεί να συμμετέχει σε εταιρείες, πρακτορεία εξαγωγικών επιχειρηματικών απαιτήσεων (εξαγωγικού Factoring), σε θυγατρικές Δ.Ε.Κ.Ο. και εμπορικές εξαγωγικές εταιρείες (Export Trading Companies) που αποσκοπούν στη γενικότερη υποστήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και σε εταιρίες που συνιστώνται αποκλειστικά από εξαγωγικούς φορείς (Συνδέσμους, Επιμελητήρια κλπ.).

ια. Συνεργάζεται με επιχειρηματικούς και εξαγωγικούς φορείς, επιμελητήρια και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης για τον εντοπισμό επιχειρήσεων ικανών για εξαγωγική δραστηριότητα ή για την προσέλκυση επενδυτών.

ιβ. Παρέχει υπηρεσίες επιχειρηματικής δικτύωσης είτε για τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών στο εσωτερικό με σκοπό την κοινή εξωστρεφή δραστηριότητα είτε για τη σύναψη επαφών με επενδυτές ή επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

ιγ. Στηρίζει τη νεανική εξωστρεφή νεανική επιχειρηματικότητα και προάγει την καλλιέργεια εξαγωγικής παιδείας.

ιδ. Συνεργάζεται με τις αρμόδιες Διευθύνσεις των Υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και τις κατά περίπτωση ανά χώρα-στόχο αρμόδιες υπηρεσίες (Πρεσβεία, Γραφείο Ο.Ε.Υ.), για την κατάρτιση ετήσιων Επιχειρησιακών Σχεδίων για την προώθηση των εξαγωγών, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας ανά χώρα-στόχο, τα οποία εγκρίνονται με Μνημόνιο Συνεργασίας των Υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

ιε. Διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης πληροφοριών, το οποίο λειτουργεί ως ενιαία εθνική ηλεκτρονική πύλη για την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, καθορίζει τη δομή και το περιεχόμενο του, ανανεώνει και ελέγχει τις πληροφορίες και συνεργάζεται για το σκοπό αυτόν με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

ιστ. Συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς σε σχέση με ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα βοήθειας προς τρίτες χώρες για τους τομείς που αφορούν την προώθηση των εξαγωγών και την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας διεθνώς, καθώς και για την κατάρτιση μελετών, που έχουν στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και τη στήριξη ελληνικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συνεργασιών.

ιζ. Καταγράφει τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων, τις προτεραιότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στις αγορές του εξωτερικού, λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις πρεσβευτικές και προξενικές αρχές, τα Γραφεία Ο.Ε.Υ. και παρέχει πληροφόρηση, συμβουλευτική βοήθεια και κάθε άλλη υποστηρικτική υπηρεσία προς αυτές με στόχο τη διευκόλυνση επιχειρηματικών επαφών και τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στις διεθνείς αγορές.

ιη. Διοργανώνει τις επιχειρηματικές αποστολές που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό ή Υπουργούς κατά τη διάρκεια των επίσημων επισκέψεων τους στο εξωτερικό σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και με τις Αρχές Εξωτερικού.

ιθ. Συνεργάζεται με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών για το συντονισμό με τις Αρχές Εξωτερικού και τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων κατά την υλοποίηση των κάθε είδους επιχειρηματικών αποστολών και εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνει.

κ. Λειτουργεί ως υπηρεσία μίας στάσης (one- stop shop) στο πλαίσιο της Διαδικασίας Αδειοδοτικής Προώθησης Επενδύσεων λαμβάνοντας το σύνολο των απαραίτητων στοιχείων από επενδυτές προκειμένου να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών έκδοσης των απαραιτήτων αδειών ή την παροχή άλλων εγκρίσεων που είναι αναγκαίες για την έναρξη πραγματοποίησης των επενδύσεων ύψους άνω των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ, οι οποίες εμπίπτουν, ως προς τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, στην κατηγορία Α` της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4014/ 2011 (Α` 209) και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την επιτάχυνση τους, μέσω του Μητρώου Χειριστών Αδειοδοτικής Προώθησης Επενδύσεων (Μη.Χ.Α.Π.Ε.) σύμφωνα με τα ειδικώς οριζόμενα στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις (άρθρο 4 παρ. 4, του ν. 4072/2012).

κα. Για τους υποψήφιους επενδυτές κατά το στάδιο της υπαγωγής της επένδυσης στους αναπτυξιακούς νόμους συντάσσει αιτιολογημένη έκθεση σκοπιμότητας, την οποία κοινοποιεί μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά στις υπηρεσίες που συμπράττουν στη διαδικασία παροχής άδειας και υπαγωγής της επένδυσης ή του επιχειρηματικού σχεδίου στους αναπτυξιακούς νόμους που κάθε φορά ισχύουν.

κβ. Στο πλαίσιο του ν. 3894/2010, η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.»:

αα) δέχεται τις αιτήσεις για την ένταξη των επενδύσεων στη Διαδικασία Στρατηγικών Επενδύσεων,

ββ) ελέγχει το επιχειρησιακό σχέδιο, τις συνέπειες στην ελληνική οικονομία και αξιολογεί την πλήρωση των κριτηρίων για το χαρακτηρισμό της επένδυσης ως Στρατηγικής,

γγ) αναζητά συμπληρωματικά στοιχεία από τους επενδυτές στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών των προηγούμενων παραγράφων,

δδ) εισηγείται στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.), δια του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, την ένταξη των επενδύσεων στη Διαδικασία Στρατηγικών Επενδύσεων ή τη διακοπή της διαδικασίας ένταξης μιας επένδυσης στην κατηγορία των Στρατηγικών Επενδύσεων,

εε) εισπράττει τη Διαχειριστική Αμοιβή για τη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων και τη Διαχειριστική Αμοιβή Επιμέλειας Επενδυτικού Φακέλου για τη διαδικασία του άρθρου 3 παράγραφος 4,

στστ) μετά από απόφαση της Δ.Ε.Σ.Ε. περί ένταξης και ανάθεσης, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 3894/2010 ή μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, διαρθρώνει τελικές επενδυτικές προτάσεις ελάχιστων προδιαγραφών και καταρτίζει ολοκληρωμένους φακέλους επενδυτικών σχεδίων δημοσίων στρατηγικών επενδύσεων. Επιπρόσθετα, η εταιρεία προβαίνει συνολικά σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αδειοδότηση, χρηματοδότηση και επενδυτική αξιοποίηση των εν λόγω επενδυτικών σχεδίων συμπεριλαμβανομένων των απαραιτήτων προπαρασκευαστικών ενεργειών,

ζζ) ενημερώνει τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις καθυστερήσεων ή δυσχερειών, για τους λόγους στους οποίους αυτές οφείλονται, καθώς και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση τους,

ηη) μπορεί να παρακολουθεί, να αξιολογεί και να ενημερώνει τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για την πορεία υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων μετά το στάδιο υπαγωγής, κατόπιν σχετικής απόφασης της Επιτροπής,

θθ) υποβάλλει ετήσια έκθεση προόδου στη Βουλή των Ελλήνων των στρατηγικών επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία του παρόντος νόμου.

κγ. Κατ` εφαρμογή της παρ. 8 του άρθρου 26 του ν. 3386/2005 (Α` 212) και ειδικά για τις επενδύσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του ν. 3894/2010 (Α` 204), παραλαμβάνει από τους επενδυτές την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά και εισηγείται στον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων εντός πέντε (5) ημερών αναφορικά με τη σχέση των αιτούντων με τον κύριο της ενταγμένης στρατηγικής επένδυσης.

κδ. Λειτουργεί ως υπηρεσία «Διαμεσολαβητή του Επενδυτή», με αρμοδιότητα την εξέταση, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου επενδυτή, υποθέσεων καθυστερήσεων, διαφωνιών ή άλλων δυσχερειών, οι οποίες ανέκυψαν κατά τη διαδικασία αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων ύψους άνω των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ που εμπίπτουν στις υποκατηγορίες Α1 και Α2 περιβαλλοντικής όχλησης, όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 1 του ν. 4014/2011. Στο πλαίσιο της ως άνω λειτουργίας υποδέχεται ειδικά αιτήματα επενδυτών που αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις καθυστερήσεων, διαφωνιών ή άλλων δυσχερειών στα επιμέρους στάδια της εξέλιξης των ανωτέρω διαδικασιών, εκτιμά τους λόγους που τις προκαλούν, συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την επίλυση τους και προτείνει στους αρμοδίους φορείς τη λήψη μέτρων για την επιτάχυνση τους και συντάσσει εξαμηνιαία έκθεση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπου επισημαίνει τα κύρια θέματα που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα και προτείνει συγκεκριμένες βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου.

κε. Διατυπώνει προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των επενδύσεων, των εξαγωγών, της εξωστρέφειας και για την προώθηση της διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας.

κστ. Εκπονεί Στρατηγικά και Επιχειρησιακά Σχέδια για την προώθηση των σκοπών της.

κζ. Μπορεί να συμμετέχει ως ιδρυτικό ή και απλό μέλος σε διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι επιδιώκουν παρεμφερείς σκοπούς με την εταιρεία ή των οποίων το αντικείμενο δραστηριότητας εξυπηρετεί τους σκοπούς της εταιρείας.

κη. Υποστηρίζει τους επενδυτές και τις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις στην αξιοποίηση ημεδαπών και αλλοδαπών αναγνωρισμένων πηγών χρηματοδότησης ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, αξιοποιώντας το διεθνές δίκτυο επαφών που διαθέτει.

κθ. Στο πλαίσιο των σκοπών της εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να συνιστά συμβουλευτικές επιτροπές ή ομάδες εργασίας για την επεξεργασία και προώθηση θεμάτων που εμπίπτουν στον κύκλο των αρμοδιοτήτων της από ιδιώτες εμπειρογνώμονες ή και δημόσιους λειτουργούς. Στην τελευταία αυτή περίπτωση απαιτείται σύμφωνη γνώμη των εποπτευόντων Υπουργών. Το Διοικητικό Συμβούλιο προσδιορίζει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των ανωτέρω επιτροπών ή ομάδων εργασίας. Δεν προβλέπεται αμοιβή για τα μέλη των επιτροπών ή ομάδων εργασίας. Με την ίδια διαδικασία, μπορεί να καταργεί τις ήδη συσταθείσες επιτροπές ή ομάδες εργασίας και να μεταβάλει τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες τους.

λ. Αποδέχεται δωρεές με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

λα. Υλοποιεί κάθε άλλο έργο στον τομέα που της αναθέτει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ή άλλοι φορείς του Δημοσίου ή του Ιδιωτικού τομέα ή φορείς και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της αποστολής της.»

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 3 Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012, αντικαταστάθηκε πάλι με τη παρ.2 άρθρου 1 Ν.4242/2014,ΦΕΚ Α 50/28.2.2014.

Άρθρο 2

Διάρκεια – Έδρα

1. Η διάρκεια της εταιρείας είναι πενήντα (50) έτη από τη σύσταση της.

2. Έδρα της εταιρείας είναι η Αθήνα. Είναι δυνατή η ίδρυση παραρτημάτων, υποκαταστημάτων και γραφείων της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β`

Άρθρο 3

Μετοχικό Κεφάλαιο – Μετοχές

«1. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι διακόσιες ενενήντα τρεις χιλιάδες πεντακόσια δεκατρία (293.513) ευρώ, διαιρείται σε είκοσι χιλιάδες (20.000) μετοχές ονομαστικής αξίας δεκατεσσάρων ευρώ και εξήντα επτά λεπτών (14,67) ευρώ η καθεμία και καλύπτεται ολόκληρο από το Ελληνικό Δημόσιο. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το κεφάλαιο αυτό μπορεί να αυξάνεται και να καθορίζεται ο τρόπος και ο χρόνος της κάλυψης του ποσού της αύξησης. Για κάθε άλλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας εφαρμόζονται οι διατάξεις του κ.ν. 2190/1920. Το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπείται στη Γενική Συνέλευση από τον Υπουργό Οικονομικών ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του.»

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 3 Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012, αντικαταστάθηκε πάλι με τη παρ.3 άρθρου 1 Ν.4242/2014,ΦΕΚ Α 50/28.2.2014.

2. Οι μετοχές της εταιρείας είναι ονομαστικές.

3. Για τη μετατροπή των ανωνύμων μετοχών σε ονομαστικές και των ονομαστικών σε ανώνυμες, απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων κατά την απαρτία και πλειοψηφία που απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920, όπως κάθε φορά ισχύουν.

Άρθρο 4

Τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται από ετήσια επιχορήγηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, από επιχορήγηση εκ του Κρατικού Προϋπολογισμού, από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του σκοπού της, από δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, από την εκμετάλλευση της περιουσίας της, από ανταποδοτικές εισφορές, τέλη και αμοιβές για τις υπηρεσίες που προσφέρει, όπως, ιδίως, τη Διαχειριστική Αμοιβή Διεκπεραίωσης, τη Διαχειριστική Αμοιβή Αξιολόγησης, τη Διαχειριστική Αμοιβή Επιμέλειας Επενδυτικού Φακέλου, τη Διαχειριστική Αμοιβή Προώθησης και από οποιαδήποτε άλλη νόμιμη πηγή.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.9 άρθρ.3 Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012.

Άρθρο 5

Διαχείριση

1. Η διαχειριστική χρήση της εταιρείας συμπίπτει με το ημερολογιακό έτος.

2. Η εταιρεία υποβάλλει στην Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών: α. έως τη 16η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους το σχέδιο του ετήσιου οικονομικού προϋπολογισμού της, καθώς και εισηγητική έκθεση τεκμηρίωσης των οικονομικών μεγεθών, β. τον ετήσιο απολογισμό, τις οικονομικές καταστάσεις και την έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου και την έκθεση ή το πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή λογιστή, εντός των προθεσμιών του κ.ν. 2190/1920, γ. τα απολογιστικά στοιχεία, καθώς και τα στοιχεία της απασχόλησης ανά τρίμηνο, δ. κάθε πρόταση που αφορά σε αλλαγή κανονισμού λειτουργίας, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τιμολογίων, καθώς και κάθε άλλου μέτρου της διοίκησης που επηρεάζει σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα πριν να τεθεί σε ισχύ.

Σημ.: όπως η παράγραφος 2 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παράγραφο 10 άρθρου 3 Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012.

3. Ο προϋπολογισμός και ο απολογισμός εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

4. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι δυνατή η ανακατανομή των κονδυλίων του προϋπολογισμού. Για την αύξηση του προϋπολογισμού απαιτείται έγκριση του συνολικού προϋπολογισμού.

5. Ο τρόπος της διενέργειας των δαπανών, της οργάνωσης και της λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οικονομική διαχείριση της εταιρείας ρυθμίζεται με κανονισμούς που καταρτίζονται από το Διοικητικό της Συμβούλιο και εγκρίνονται με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παράγραφο 11 άρθρου 3 Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012.

Άρθρο 6

Οικονομικός Έλεγχος

1. Η οικονομική διαχείριση της εταιρείας υπόκειται σε ετήσιο έλεγχο από νόμιμους ελεγκτές.

2. Ο κρατικός έλεγχος και η οικονομική εποπτεία της εταιρείας ασκείται από τη Διυπουργική Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, διενεργείται δε κατ` εντολή της, από την Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και αφορά στον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων του ν. 3429/2005.

Σημ.: όπως η παράγραφος 2 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παράγραφο 12 άρθρου 3 Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012.

Άρθρο 7

Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου

1. Στην εταιρεία λειτουργεί υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, η οποία αποτελείται από τουλάχιστον έναν εσωτερικό ελεγκτή, οριζόμενο από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

2. Η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) παρακολουθεί την εφαρμογή και τη συνεχή τήρηση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και του καταστατικού της εταιρείας καθώς και την εν γένει συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή.

β) παρακολουθεί και αναφέρει στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και στη Γενική Συνέλευση των μετόχων περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των κατά περίπτωση συμβούλων του άρθρου 5 του ν. 3894/2010 με τα συμφέροντα της επιχείρησης ή περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων του νόμου αυτού από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στα οποία περιλαμβάνεται ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος, και από τους Συμβούλους του άρθρου 5 του ν. 3894/2010.»

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 3 Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012, αντικαταστάθηκε πάλι με τη παρ. άρθρου 1 Ν.4242/2014,ΦΕΚ Α 50/28.2.2014.

γ) ενημερώνει εγγράφως τουλάχιστον μια φορά κάθε τρίμηνο το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση των μετόχων για τα πορίσματα των ελέγχων που διενεργεί,

δ) είναι υπεύθυνη για την παροχή και την ακρίβεια οποιασδήποτε πληροφορίας ζητηθεί και χορηγηθεί προς την Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (άρθρο 11 ν. 3429/2005).

Σημ.: όπως η περίπτωση δ` ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παράγραφο 14 άρθρου 3 Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012.

3. Οι εσωτερικοί ελεγκτές είναι ανεξάρτητοι, δεν υπάγονται ιεραρχικά σε καμία υπηρεσιακή μονάδα της εταιρείας, δεν αποκτούν καθ` οιονδήποτε τρόπο την υπαλληλική ιδιότητα ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, ενώ παρέχουν τις υπηρεσίες τους με έμμισθη εντολή.

Άρθρο 8

Απαλλαγές

1. Η εταιρεία απαλλάσσεται από κάθε δημόσιο, δημοτικό, κοινοτικό ή υπέρ τρίτου άμεσο ή έμμεσο φόρο, εκτός από το φόρο προστιθέμενης αξίας. Απαλλάσσεται επίσης από την υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου και απολαμβάνει γενικά όλων των δικονομικών και άλλων προνομίων και ατελειών του Δημοσίου. Η απαλλαγή από το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων παρέχεται εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 1676/1986 (ΦΕΚ 204 Α`).

2. Οι διατάξεις περί προμηθειών δεν εφαρμόζονται στην εταιρεία μέχρι του ποσού των τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000?).

Σημ.: όπως η παράγραφος 2 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παράγραφο 15 άρθρου 3 Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ`

Άρθρο 9

Διοίκηση – Εκπροσώπηση

1. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από επτά μέλη, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος, ιδιότητες οι οποίες μπορεί να συντρέχουν στο ίδιο πρόσωπο. Το Διοικητικό Συμβούλιο διαμορφώνει τη στρατηγική και την πολιτική της εταιρείας και ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία και το παρόν καταστατικό. Η παράλληλη άσκηση καθηκόντων Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου από το ίδιο πρόσωπο δεν θεμελιώνει κανένα δικαίωμα για πρόσθετη αμοιβή.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 3 Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012, αντικαταστάθηκε πάλιμε τη παρ. 6 άρθρου 1 Ν.4242/2014,ΦΕΚ Α 50/28.2.2014.

2. Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πενταετής. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μπορούν να επαναδιοριστούν, η συνολική όμως θητεία δεν είναι δυνατόν να υπερβεί το χρόνο δύο θητειών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με τη παρ. 7 άρθρου 1 Ν.4242/2014, ΦΕΚ Α 50/28.2.2014.

3. Πράξεις του Διοικητικού Συμβουλίου, ακόμη και εκτός εταιρικού σκοπού, δεσμεύουν την εταιρεία έναντι των τρίτων, εκτός και αν αποδειχθεί ότι ο τρίτος γνώριζε την υπέρβαση του εταιρικού σκοπού ή όφειλε να τη γνωρίζει. Περιορισμοί της εξουσίας του Διοικητικού Συμβουλίου από το Καταστατικό ή από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, δεν αντιτάσσονται στους τρίτους, έστω και αν έχουν υποβληθεί στις διατυπώσεις δημοσιότητας.

4. Ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.», καθώς και τα υπόλοιπα μέλη, τα οποία δεν εκλέγονται ή υποδεικνύονται σύμφωνα με την παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου, ορίζονται και παύονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η κατά τα ανωτέρω παύση των μελών δεν γεννά δικαίωμα αποζημίωσης έναντι του Δημοσίου ή της εταιρείας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 9 παρ.4 Ν.3899/2010, ΦΕΚ Α 212,αντικαταστάθηκε πάλι με την παράγραφο 17 άρθρου 3  Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012.

5. Αν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου παύσει να μετέχει σε αυτό λόγω θανάτου, παραίτησης, ανάκλησης ή εξ οιουδήποτε άλλου λόγου έκπτωσης αυτού, διορίζεται νέο μέλος σε αντικατάσταση του για το υπόλοιπο της θητείας. Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτείται και λειτουργεί νόμιμα, εφόσον τα λοιπά μέλη αρκούν για το σχηματισμό απαρτίας και πάντως για διάστημα το οποίο δεν δύναται να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες.

Σημ.: όπως η παράγραφος 5, όπως είχε τροποποιηθεί με το άρθρο 3 Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012, αντικαταστάθηκε πάλιμε τη παρ. 8 άρθρου 1 Ν.4242/2014,ΦΕΚ Α 50/28.2.2014.

6. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει στην έδρα της εταιρείας όποτε αυτό είναι αναγκαίο και τουλάχιστον μία φορά κάθε μήνα ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει εγκύρως εκτός της έδρας του σε άλλο τόπο, είτε στην ημεδαπή είτε στην αλλοδαπή, εφόσον στη συνεδρίαση του παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται όλα τα μέλη του και κανένα δεν αντιλέγει στην πραγματοποίηση της συνεδρίασης και στη λήψη αποφάσεων. Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλείται από τον Πρόεδρο ή τον αναπληρωτή του με έγγραφη πρόσκληση που περιλαμβάνει τον τόπο, τη μέρα και ώρα, καθώς και τα θέματα της συνεδρίασης. Η πρόσκληση γνωστοποιείται στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δύο (2) τουλάχιστον εργάσιμες μέρες πριν από τη συνεδρίαση. Στην πρόσκληση πρέπει απαραίτητα να αναγράφονται με σαφήνεια και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, διαφορετικά η λήψη αποφάσεων επιτρέπεται μόνον εφόσον παρίστανται όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και κανείς δεν αντιλέγει στη λήψη αποφάσεων. Μπορεί όμως το Διοικητικό Συμβούλιο να ορίσει τακτή μέρα και ώρα συνεδρίασης, οπότε παραλείπεται η σύγκληση με έγγραφη πρόσκληση. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου υποχρεούται να συγκαλέσει το Συμβούλιο κάθε φορά που το απαιτείτο συμφέρον της εταιρείας ή μετά από έγγραφη αίτηση τουλάχιστον δύο (2) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου προς αυτόν, ο οποίος υποχρεούται να συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο μέσα σε προθεσμία επτά (7) ημερών από την υποβολή της αίτησης. Σε περίπτωση άρνησης του Προέδρου ή του αναπληρωτή του να συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο, μέσα στην παραπάνω προθεσμία ή εκπρόθεσμης σύγκλησης του, επιτρέπεται στα μέλη που ζήτησαν τη σύγκληση να συγκαλέσουν αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο, μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από τη λήξη του επταημέρου, γνωστοποιώντας τη σχετική πρόσκληση στα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Στην κατά τα ανωτέρω αίτηση τους πρέπει με ποινή απαραδέκτου, να αναφέρονται με σαφήνεια και τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο. Το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου επικουρεί νομικός σύμβουλος, με σχέση έμμισθης εντολής, ο οποίος παρίσταται και συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

7. Τον Πρόεδρο απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ως προς τις μη εκτελεστικές του αρμοδιότητες ο Αντιπρόεδρος ή άλλος προς τούτο εξουσιοδοτημένος σύμβουλος. Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία εφόσον παρίστανται πέντε (5) τουλάχιστον μέλη του, μεταξύ των οποίων ο Διευθύνων Σύμβουλος, και αποφασίζει με απλή πλειοψηφία των παρόντων. Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος της εταιρείας. Τα πρακτικά υπογράφονται από τα παρόντα μέλη και τον γραμματέα. Αντίγραφο ή απόσπασμα των πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου επικυρώνονται από τον Πρόεδρο ή τον νόμιμο αναπληρωτή του. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μπορεί να ανατεθεί στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου ή σε ένα οποιοδήποτε άλλο μέλος αυτού η άσκηση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων (Εκτελεστικός Πρόεδρος ή Εντεταλμένος Σύμβουλος αντιστοίχως) και να εξειδικεύονται οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες που του ανατίθενται σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Εσωτερικό Κανονισμό.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 3 Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012, αντικαταστάθηκε πάλι με τη παρ. 9 άρθρου 1 Ν.4242/2014,ΦΕΚ Α 50/28.2.2014.

8. Η εταιρεία εκπροσωπείται δικαστικά και εξώδικα και απέναντι σε κάθε αρχή ή νομικό ή φυσικό πρόσωπο από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο κατά το μέτρο των αρμοδιοτήτων του ή από ειδικώς εξουσιοδοτημένο για τη συγκεκριμένη περίπτωση πρόσωπο. Η εταιρεία εκπροσωπείται στο Δικαστήριο, απέναντι σε κάθε Αρχή ή νομικό ή φυσικό πρόσωπο από το Διοικητικό Συμβούλιο, που ενεργεί συλλογικά. Στο πλαίσιο του νόμου και του Καταστατικού της εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να αναθέτει την εκπροσώπηση της εταιρείας σε ένα ή περισσότερα μέλη του, σε υπαλλήλους της εταιρείας ή άλλα πρόσωπα, παρέχοντας σε αυτούς ειδική εξουσιοδότηση. Η εταιρεία αναλαμβάνει έγκυρα υποχρεώσεις απέναντι στους τρίτους, με την υπογραφή κάτω από την εταιρική επωνυμία, του κατά το προηγούμενο άρθρο, εκπροσώπου της. Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να παράσχει δικαίωμα υπογραφής σε Συμβούλους, Διευθυντές ή υπαλλήλους της εταιρείας, καθορίζοντας τα πλαίσια, τους όρους και τα χρονικά όρια της εξουσίας τους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012, αντικαταστάθηκε πάλι με τη παρ. 10 άρθρου 1 Ν.4242/2014,ΦΕΚ Α 50/28.2.2014.

9. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας καταρτίζεται κανονισμός λειτουργίας του Διοικητικού της Συμβουλίου, ο οποίος εγκρίνεται από τον εποπτεύοντα Υπουργό.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012.

10. Όλες οι συμβάσεις που καταρτίζει η “Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.” αναρτώνται στο διαδίκτυο και εφαρμόζουν τις οδηγίες περί συμφώνου ακεραιότητας της Διεθνούς Διαφάνειας.

11. Το Διοικητικό Συμβούλιο υποστηρίζεται στο έργο του από Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της εταιρείας. Τα μέλη της Επιτροπής ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των εκπροσώπων συλλογικών φορέων και δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε αποζημίωση ή αμοιβή για το έργο τους.

Σημ.: όπως η παράγραφος 11 προστέθηκε με τη παρ. 5 άρθρου 1 Ν.4242/2014,ΦΕΚ Α 50/28.2.2014.

Άρθρο 10

Ευθύνη – Αμοιβή Συμβούλων

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι Σύμβουλοι δεν έχουν καμία ατομική ευθύνη απέναντι σε τρίτους για τις υποχρεώσεις της εταιρείας, που προκύπτουν από τη διαχείριση τους.

2. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ευθύνονται απέναντι στην εταιρεία για κάθε πταίσμα τους κατά τη διοίκηση των εταιρικών υποθέσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

3. Η αποζημίωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν δικαιούνται καμία άλλη παροχή, απολαβή, αμοιβή ή προνόμιο.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  ως άνω με την παράγραφο 22 άρθρου 3  Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ`

«Άρθρο 11

Στελέχωση – Εσωτερική Λειτουργία

1. Στην εταιρεία μπορεί να προσλαμβάνεται προσωπικό με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου ή ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής, καθώς και με συμβάσεις έργου κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του άρθρου 12.
Για την πρόσληψη του προσωπικού εκδίδεται προκήρυξη από την εταιρεία, κατόπιν προηγούμενης σύμφωνης γνώμης του Α.Σ.Ε.Π.. Στην προκήρυξη καθορίζονται οι θέσεις και τα προσόντα του προσωπικού, η διαδικασία, τα κριτήρια επιλογής και η διαδικασία της συνέντευξης, καθώς και κάθε επιμέρους σχετικό ζήτημα της διαδικασίας. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο θέμα σε σχέση με τη διαδικασία πρόσληψης του παρόντος άρθρου.
Οι υποψήφιοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην εταιρεία, η οποία τις αξιολογεί και συντάσσει προσωρινούς πίνακες (α) Αποκλειομένων και (β) Κατάταξης, τους οποίους δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της, αποστέλλοντάς τους ταυτόχρονα στο Α.Σ.Ε.Π.. Τυχόν ενστάσεις κατά των ανωτέρω πινάκων υποβάλλονται αποκλειστικά στο Α.Σ.Ε.Π. εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών που αρχίζει από την επόμενη της αναρτήσεώς τους και εξετάζονται από το Α.Σ.Ε.Π., το οποίο αποφασίζει επ’ αυτών και κοινοποιεί την απόφασή του στην εταιρεία προκειμένου η τελευταία, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, να καταρτίσει τους τελικούς πίνακες (α) Αποκλειομένων και (β) Κατάταξης.
Οι υποψήφιοι υποβάλλουν την αίτησή τους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της προκήρυξης, και υποχρεούνται επί ποινή αποκλεισμού να συνυποβάλουν υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής τους, για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό και την αποδοχή των όρων της προκήρυξης, για την οποία εφαρμόζεται η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3260/2004 (Α΄ 151).
Προκειμένου να καταρτιστεί ο πίνακας προσληπτέων, διενεργείται συνέντευξη κατά την οποία αξιολογείται η εν γένει προσωπικότητα του υποψηφίου και η δυνατότητά του να ανταποκριθεί στην άσκηση των καθηκόντων, με τα οποία συνδέεται άμεσα η θέση την οποία ενδιαφέρεται να καταλάβει. Η συνέντευξη διενεργείται από πενταμελή Επιτροπή Συνεντεύξεων, η οποία αποτελείται από δύο (2) μέλη του Α.Σ.Ε.Π., ένα εκ των οποίων ορίζεται ως Πρόεδρος, δύο (2) ανώτατα στελέχη ή ειδικούς συμβούλους της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου A.E.» και ένα (1) μέλος ΔΕΠ, με γνωστικό αντικείμενο συναφές με εκείνο της προκηρυσσόμενης θέσης. Η Επιτροπή Συνεντεύξεων συγκροτείται από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π.. Αν ο αριθμός των υποψηφίων είναι μεγάλος μπορεί να συγκροτούνται περισσότερες Επιτροπές. Η Επιτροπή Συνεντεύξεων καλεί σε συνέντευξη τους υποψηφίους που έχουν συμπεριληφθεί στον τελικό πίνακα κατάταξης κατά τη σειρά εγγραφής τους σε αυτόν. Ο αριθμός των υποψηφίων που καλούνται σε συνέντευξη πρέπει να είναι τουλάχιστον τριπλάσιος του αριθμού των προς πλήρωση θέσεων ανά ειδικότητα, εφόσον υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν τις τυπικές προς τούτο προϋποθέσεις. Η συνέντευξη βαθμολογείται με αυξητικό συντελεστή που κυμαίνεται από 0,70 έως 1,40 επί της βαθμολογίας που ο υποψήφιος έχει λάβει συνολικώς με βάση τη μοριοδότηση των κριτηρίων κατάταξης στην εν λόγω διαδικασία. Μετά το πέρας των συνεντεύξεων η Επιτροπή Συνεντεύξεων συντάσσει και αποστέλλει στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου A.E.» πρακτικό εξατομικευμένης κρίσης για κάθε υποψήφιο, στο οποίο αποτυπώνεται με ευσύνοπτη αιτιολογία η αξιολόγηση της επίδοσής του κατά τη συνέντευξη, προκειμένου το Διοικητικό Συμβούλιο να καταρτίσει με απόφασή του τους οριστικούς πίνακες κατάταξης και, επί τη βάσει αυτών, τον πίνακα προσληπτέων. Η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου A.E.», με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, επικυρώνει τον πίνακα προσληπτέων και ορίζει τα σχετικά με τη διενέργεια της πρόσληψης αυτών.
Ένσταση κατά της βαθμολογίας της συνέντευξης δεν επιτρέπεται.

Στην εταιρεία προσλαμβάνονται και τέσσερις (4) νομικοί σύμβουλοι, καθώς και εσωτερικός ελεγκτής, με σχέση έμμισθης εντολής. Η πρόσληψη των νομικών συμβούλων πραγματοποιείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου κατ` εφαρμογή της διάταξης του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 1649/1986 (Α` 149) και 43 παρ. 2 εδάφιο πρώτο του ν. 4194/2013. Η πρόσληψη δικηγόρων από την εταιρεία με σχέση έμμισθης εντολής, γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία εγκρίνεται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 43 του ν. 4194/ 2013 και του άρθρου 11 του ν. 1649/1986.

2. Επιτρέπεται η μετάταξη ή μεταφορά στην εταιρεία προσωπικού που ήδη υπηρετεί σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (Α` 28), όπως ισχύει, και το οποίο κατέχει τα τυπικά προσόντα της θέσης για την οποία προορίζεται, χωρίς να απαιτείται η κατάληψη αντίστοιχης θέσης με αυτή του φορέα προέλευσης. Η μετάταξη ή μεταφορά πραγματοποιείται κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του μετατασσόμενου ή μεταφερόμενου προσωπικού που έχει διανυθεί στους φορείς προέλευσης και ο χρόνος που αναγνωρίστηκε ως χρόνος υπηρεσίας λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στην εταιρεία για τα θέματα βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης και για κάθε άλλη συνέπεια.

3. Επιτρέπεται η απόσπαση στην εταιρεία υπαλλήλων από το δημόσιο τομέα, τις τράπεζες και τις θυγατρικές τους εταιρείες και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και ο δανεισμός υπαλλήλων από τον ιδιωτικό τομέα με ειδική συμφωνία. Η απόσπαση πραγματοποιείται σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2. Οι αποσπώμενοι στην εταιρεία λαμβάνουν από αυτήν το σύνολο των αποδοχών τους.

4. Οι Γενικοί Διευθυντές, μέχρι δύο τον αριθμό, είναι ανώτατα στελέχη τα οποία προΐστανται αυτοτελών τομέων δράσης του και ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που εκδίδεται μετά από πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου, στην οποία προσδιορίζονται και οι αρμοδιότητες του καθένα. Οι Γενικοί Διευθυντές επιλέγονται από εξειδικευμένα στελέχη διοίκησης από το προσωπικό της εταιρείας, ή εκτός αυτού, και ανακαλούνται ελευθέρως από το Δ.Σ., μετά από πρόταση του Διευθύνοντα Συμβούλου, χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αποζημιώσεως.»

Σημ.: όπως το άρθρο 11, όπως είχε συμπληρωθεί με το άρθρο 3 Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012,τροποποιήθηκε με τη παρ.12 άρθρου 1 Ν.4242/2014,ΦΕΚ Α 50/28.2.2014 και με τη παρ.1 άρθρου 101 Ν.4497/2017.

Σχετικό: το άρθρο τρίτο Ν.4279/2014,ΦΕΚ Α 158/8.8.2014

5. Επιτρέπεται η καθιέρωση εργασίας με αποζημίωση κατά τις νυχτερινές ώρες ή κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, προς συμπλήρωση της υποχρεωτικής εβδομαδιαίας, για το προσωπικό της εταιρείας κατά παρέκκλιση της παρ. Β1 του άρθρου 20 του Ν. 4354/2015 (Α’ 176), και σύμφωνα με τη διαδικασία και προϋποθέσεις των παραγράφων Α1 και Β2 του άρθρου 20 του Ν. 4354/2015 μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και έγκριση από τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Σημ.: όπως η παρ.5  προστέθηκε με την παρ.3 του άρθρου 54 του ν.4403/2016

«Άρθρο 12

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και δημοσιεύεται στο Τεύχος Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, καταρτίζεται ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας με τον οποίο ρυθμίζονται τα παρακάτω θέματα:

α) Η διάρθρωση των υπηρεσιών της εταιρείας και η σχέση των υπηρεσιών μεταξύ τους και με τη Διοίκηση.

β) Η κατανομή αρμοδιοτήτων στις υπηρεσίες και ο τρόπος λειτουργίας τους.

γ) Η κατανομή των θέσεων προσωπικού στις διοικητικές μονάδες.

δ) Τα προσόντα, οι όροι πρόσληψης, εργασίας και εξέλιξης του προσωπικού.

ε) Η άσκηση πειθαρχικού ελέγχου στο προσωπικό.

στ) Οι διαδικασίες αξιολόγησης της απόδοσης των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας.

ζ) Η διαδικασία λειτουργίας της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου.

Οι εργαζόμενες μητέρες υπάλληλοι της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν από την εταιρεία την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας, καθώς και την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας του άρθρου 142 του Ν. 3655/2008, κατά αναλογική εφαρμογή. Σε υπαλλήλους της εταιρείας, που ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις, δεν τους εγκρίθηκε από τον ΟΑΕΔ η εν λόγω παροχή ή αναζητείται από τον ΟΑΕΔ η επιστροφή της, καταβάλλεται αυτή από την εταιρεία. Μέσω του Εσωτερικού Κανονισμού της εταιρείας, όπως αυτός εγκρίνεται με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού, μπορεί να ορίζεται κάθε επιμέρους θέμα σε σχέση με την αναλογική εφαρμογή της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παράγραφο 23 άρθρου 3  Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012 και με το άρθρο 69 του ν.4403/2016

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε` «ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ`

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Κατά τα λοιπά ισχύουν συμπληρωματικά οι διατάξεις του κ.ν. 2190/1920.

2. Η «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» υποχρεούται, μετά από απόφαση της Δ.Ε.Σ.Ε., να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη λήψη αδειών προκειμένου να καταστεί δυνατή η προκήρυξη των έργων ή υπηρεσιών που εντάσσονται στις Στρατηγικές Επενδύσεις.

3. Η «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» ασκεί τις ανωτέρω αρμοδιότητες και όσες άλλες της εκχωρούνται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

4. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και οργανισμοί του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα υποχρεούνται να παρέχουν κατά απόλυτη προτεραιότητα στην «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» κάθε αναγκαία συνδρομή, πληροφορία και διευκόλυνση για την πραγματοποίηση του σκοπού της στο πλαίσιο του παρόντος νόμου.

Σημ.: όπως το «ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ`» αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 24 άρθρου 3  Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 Ν.3894/2010,ΦΕΚ Α 204/2.12.2010.

Άρθρο δεύτερο
1. Στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών συνιστάται Επιτροπή Προώθησης Επενδύσεων (Ε.Π.Ε.) με έργο την παρακολούθηση των διαδικασιών για την έκδοση των αδειών ή την παροχή άλλων εγκρίσεων που είναι αναγκαίες για την έναρξη της πραγματοποίησης επενδύσεων ύψους άνω των εννέα εκατομμυρίων ευρώ ή, εφόσον το πενήντα τοις εκατό της ιδίας συμμετοχής προέρχεται από κεφάλαια εξωτερικού, των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Η επιτροπή εξετάζει περιπτώσεις καθυστερήσεων στα επί μέρους στάδια της εξέλιξης των ανωτέρω διαδικασιών, εκτιμά τους λόγους που τις προκαλούν και προσδιορίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την επιτάχυνσή τους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε   από την παρ.1 του άρθρου 12 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212).

Τα μέτρα αυτά αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει κάθε μέλος της κατά την αρμοδιότητά του.

2. Η επιτροπή αποτελείται από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ως Πρόεδρο, το Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης του ίδιου Υπουργείου ως μέλος και αναπληρωτή του και από τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, Γεωργίας και Πολιτισμού ως μέλη. Μπορεί να καλούνται από τον πρόεδρο και μετέχουν ως μέλη, όταν απαιτείται, και άλλοι γενικοί γραμματείς. Χρέη εισηγητή ασκεί το πρόσωπο που εκπροσωπεί το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛ.Κ.Ε.).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε   από την παρ.1 του άρθρου 12 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212).

3. Η Ε.Π.Ε. συνέρχεται με πρόσκληση του προέδρου της είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από αίτηση του ΕΛ.Κ.Ε., στην οποία περιέχονται συγκεκριμένες περιπτώσεις καθυστερήσεων ή δυσχερειών στην προώθηση των ανωτέρω διαδικασιών και οι λόγοι στους οποίους οφείλονται.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε   από την παρ.1 του άρθρου 12 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212).

4. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης μπορεί να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα της συγκρότησης της Ε.Π.Ε. και να εξειδικεύονται οι αρμοδιότητές της, ο τρόπος και η διαδικασία άσκησής τους, η οργάνωση και η λειτουργία της, η γραμματειακή της υποστήριξη, ο τρόπος και η διαδικασία της κατά τα ανωτέρω συμβολής του ΕΛ.Κ.Ε., καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Σημ.: όπως ηπαράγραφος 4 προστέθηκε ως άνω από την παρ.2 του άρθρου 12 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212).

5.`Ολες οι υπηρεσίες και οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα υποχρεούνται να παρέχουν στο ΕΛ.Κ.Ε. κάθε αναγκαία διευκόλυνση, συνδρομή και πληροφορία για την πραγματοποίηση του σκοπού του.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με  με την παρ.3 του άρθρου 12 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212).

Σχετικό:  με το άρθρο 13 παρ.1-4 του Ν.3049/2002  (Α΄ 212)

Σχετικό: άρθρο 33 Ν.3614/2007 ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του κειμένου του ν. 2372/1996 (ΆΡΘΡΟ ΤΡΙΤΟ) περί Καταστατικού της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Μ.Ο.Δ.), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τους νόμους 2860/2000 (άρθρο 18), 2937/2001 (άρθρο 37), 3193/2003 (άρθρο 17) και 3336/2005 (άρθρο 7)

Άρθρο τρίτο
1. Συνιστάται ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ” (“Μ.Ο.Δ”).

2. Η Μ.Ο.Δ. λειτουργεί χάριν του δημόσιου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και εποπτεύεται από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Η Μ.Ο.Δ, υπάγεται στον παρόντα νόμο και συμπληρωματικά στις διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 844/1978 (ΦΕΚ 232 Α`) και στις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 αναλογικώς εφαρμοζόμενες, όπως κάθε φορά ισχύουν

3. Το καταστατικό της Μ.Ο.Δ. έχει ως εξής:

Άρθρο 1

Σκοπός

Σκοπός της Μ.Ο.Δ. είναι η κάλυψη των αναγκών σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικά και σε μεταφορά τεχνογνωσίας για τη βελτίωση της διοικητικής δομής στην εφαρμογή προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται οπό την Ευρωπαϊκή `Ένωση. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, η Μ.Ο.Δ. προβαίνει σε κάθε σχετική ενέργεια και ιδίως:

1. Αξιολογεί τις ανάγκες στελέχωσης και υποστηρίζει με στελεχιακό δυναμικό και διοικητική τεχνογνωσία τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση, παρακολούθηση και έλεγχο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και των φορέων υλοποίησης μέτρων ή έργων.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 άρθρου 37 Ν.2937/2001,ΦΕΚ Α 169/26.7.2001.

Με τη διαδικασία του άρθρου 9 του παρόντος καταστατικού προσλαμβάνει ειδικευμένο προσωπικό και αποσπά στελέχη του δημοσίου τομέα.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.5 άρθρ.18 Ν.2860/2000, ΦΕΚ Α 251/14.11.2000.

Εφαρμόζει επίσης τις διαδικασίες του άρθρου 7 παράγραφος 2 εδάφια β` και γ` και υποστηρίζει τη διαδικασία αξιολόγησης, όπως ορίζεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 εδάφιο α`.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 άρθρου 37 Ν.2937/2001,ΦΕΚ Α 169/26.7.2001.

2. Υποστηρίζει την οργάνωση της διαχείρισης του Κ.Π.Σ. , των κοινοτικών πρωτοβουλιών και του Ταμείου Συνοχής με την επεξεργασία συστημάτων οργάνωσης και ειδικών εργαλείων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας με συνεχή κατάρτιση του προσωπικού των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και την οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων για το σκοπό αυτό.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρου 37 Ν.2937/2001,ΦΕΚ Α 169/26.7.2001.

3. Υποστηρίζει τη διαχειριστική αρχή του Κ.Π.Σ. ως προς την αξιολόγηση της διαχειριστικής ικανότητας και οργάνωσης των διαχειριστικών αρχών των επιχειρησιακών προγραμμάτων.

4. Προτείνει τη δομή οργάνωσης των διαχειριστικών αρχών.

5. Δύναται να παρέχει στους εμπλεκόμενους με τη διαχείριση, παρακολούθηση και έλεγχο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων φορείς την αναγκαία τεχνική και οργανωτική υποστήριξη συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών τεχνικής βοήθειας – στήριξης καλύπτοντας ιδίως τις ανάγκες στέγασης και υλικοτεχνικής υποδομής των φορέων αυτών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 άρθρου 37 Ν.2937/2001,ΦΕΚ Α 169/26.7.2001.

6.Υποστηρίζει τους τελικούς δικαιούχους μετά από πρόταση των διαχειριστικών αρχών των επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 άρθρ.18 Ν.2860/2000,ΦΕΚ Α 251/14.11.2000.

Άρθρο 2

Διάρκεια – Έδρα

1. Η διάρκεια της Μ.Ο.Δ. είναι επτά (7) έτη από δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με απόφαση της γενικής συνέλευσης μπορεί να παρατείνεται για όσο χρονικό διάστημα μία ή περισσότερες φορές η διάρκεια της εταιρείας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε   με την παρ.3 άρθρ.18 Ν.2860/2000,ΦΕΚ Α 251/14.11.2000.

2. Έδρα της Μ.Ο.Δ. ορίζεται η Αθήνα. Είναι δυνατή η ίδρυση παραρτημάτων υποκαταστημάτων και γραφείων της σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Άρθρο 3

Κεφάλαιο

1.. Το μετοχικό κεφάλαιο της Μ.Ο.Δ. είναι είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) δραχμές διαιρείται σε 2.000 μετοχές ονομαστικής αξίας δέκα χιλιάδων (10.000) δραχμών η καθεμία και καλύπτεται ολόκληρο από το Ελληνικό Δημόσιο μέσα ,σε δύο (2) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με αποφάσεις του εποπτεύοντος Υπουργού το κεφάλαιο αυτό μπορεί να αυξηθεί έως και εκατόν είκοσι τοις εκατό(120%). Με τις ίδιες αποφάσεις καθορίζονται ο τρόπος και ο χρόνος καλ του ποσού της αύξησης και μπορεί να ορίζεται ότι η ανάληψη και η καταβολή του γίνεται από το Δημόσιο, φορείς ή εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τράπεζες, επαγγελματικές ενώσεις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ενώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για κάθε άλλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εφαρμόζονται οι διατάξεις του κ.ν. 2190/1920.

2. Οι μετοχές της Μ.Ο.Δ. είναι ονομαστικές.

Άρθρο 4

Πόροι

Οι πόροι της Μ.Ο.Δ. προέρχονται από ετήσια επιχορήγηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων από προγράμματα τεχνικής βοήθειας που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από επιχορηγήσεις, δωρεές κληρονομιές, κληροδοσίες από την εκμετάλλευση της περιουσίας του και από κάθε άλλη νόμιμη πηγή.

Άρθρο 5

Οικονομικός έλεγχος

Η οικονομική διαχείριση της Μ.Ο.Δ. υπόκειται σε κατασταλτικό ετήσιο έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές που υποβάλλουν την έκθεσή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο και στον εποπτεύοντα Υπουργό.

Άρθρο 6

Απαλλαγές

Η Μ.Ο.Δ. απαλλάσσεται από κάθε δημόσιο δημοτικό, κοινοτικό ή υπέρ τρίτου άμεσό ή έμμεσο φόρο, εκτός από το φόρο προστιθέμενης αξίας. Απαλλάσσεται επίσης από την υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου και απολαμβάνει γενικό όλων των δικονομικών και άλλων προνομίων και ατελειών του Δημοσίου. Η απαλλαγή από το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων παρέχεται εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 22 του ν. 1676/1966.

Άρθρο 7

Διοίκηση – Εκπροσώπηση

1. Η Μ.Ο.Δ. διοικείται οπό εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο με τριετή θητεία, το οποίο λειτουργεί, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις για τις ανώνυμες εταιρίες και διορίζεται με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού.

2. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μπορούν να επαναδιοριστούν

3. Το Διοικητικό Συμβούλιο προσλαμβάνει γενικό διευθυντή με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας ” το πολύ” τεσσάρων (4) ετών, ύστερα από πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ο γενικός διευθυντής είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της Μ.Ο.Δ., διευθύνει τις εργασίες της προΐσταται των υπηρεσιών της και συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου εισηγούμενου τα προς συζήτηση θέματα.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.18 Ν.2860/2000,ΦΕΚ Α 251/14.11.2000.

4. Η Μ.Ο.Δ. εκπροσωπείται δικαστικά και εξώδικα από το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο ενεργεί συλλογικά ή από ειδικώς εξουσιοδοτημένο για τη συγκεκριμένη περίπτωση προσώπου το οποίο μπορεί και να μην είναι μέλος αυτού.

5. Οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου στη γενική συνέλευση των μετόχων της Μ.Ο.Δ. ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Γεωργίας και Εργασίας.

Άρθρο 8

Στελέχωση – Λειτουργία

1. Το προσωπικό της Μ.Ο.Δ. προσλαμβάνεται από τον ιδιωτικό τομέα ή αποσπάται από το Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ύστερα από δημόσια προκήρυξη και αιτιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υποψηφίων.

2. Η πρόσληψη του προσωπικού γίνεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίες μπορεί να ανανεώνονται, ύστερα από αντικειμενική αξιολόγηση της απόδοσής τους. Οι ανωτέρω συμβάσεις δεν δύνανται να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

3. Οι διατάξεις περί προσλήψεων, βαθμολογίου και μισθολογίου του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν εφαρμόζονται στο προσωπικό της Μ.Ο.Δ., με εξαίρεση το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό που προσλαμβάνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1994 οι αποδοχές του οποίου καθορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της και είναι δυνατόν να υπερβαίνουν τα όρια που τίθενται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις στις αποδοχές των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα. Οι αποσπώμενοι στη Μ.Ο.Δ. εξακολουθούν να λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών τους, από την υπηρεσία από την οποία προέρχονται, με τα πάσης φύσεως, γενικά ή ειδικά, επιδόματα της οργανικής τους θέσης. Με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι δυνατή χορήγηση σε αυτούς ειδικού επιδόματος, ανάλογα με τα καθήκοντα τα οποία ασκούν.

Άρθρο 9

Ειδικά θέματα

1. Όλα τα ειδικότερα θέματα τα σχετικό με την εσωτερική διάρθρωση των υπηρεσιών της Μ.Ο.Δ. τα αναγκαία προσόντα και τους όρους πρόσληψης του προσωπικού, την κατανομή του σε τμήματα την εξέλιξη και τον πειθαρχικό έλεγχό του ρυθμίζονται με κανονισμό που καταρτίζεται από το Διοικητικό της Συμβούλιο και εγκρίνεται με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 άρθρ.18 Ν.2860/2000, ΦΕΚ Α 251/14.11.2000.

Με όμοια απόφαση εγκρίνεται ο Κανονισμός Προμηθειών, ανάθεσης εκτέλεσης έργων, μελετών και υπηρεσιών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.6 άρθρου 37 Ν.2937/2001,ΦΕΚ Α 169/26.7.2001.

2 Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Μ.Ο.Δ. διορίζεται με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η θητεία του Συμβουλίου αυτού δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει το ένα (l)έτος από την ημερομηνία διορισμού του.

3. Με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού, η οποίαεκδίδεται ύστερο από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Μ.Ο.Δ., ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία γιο την οργάνωση και τη λειτουργία της λεπτομέρεια.

4. Το καταστατικό ως προς τα ειδικότερα θέματα μπορεί να τροποποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, που εγκρίνεται με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού.

Σημ.: όπως η παρ.4 προστέθηκε με την παρ.9 άρθρου 37 Ν.2937/2001, ΦΕΚ Α 169/26.7.2001

Άρθρο τέταρτο
1. Οι διατάξεις των παρ. 1 και 2 του όρθρου 8 του ν. 1418/1984 (ΦΕΚ 23Α`) όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με τις παρ. 12 και 13 του άρθρου 2 του ν. 2229/1994 (ΦΕΚ 138 Α), αντικαθίστανται ως ακολούθως.

1. Το έργο εκτελείται σύμφωνα με τη σύμβαση και τα τεύχη και σχέδια που συνοδεύουν. Αν προκύπτει ανάγκη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών που δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό ανατεθέν έργο ούτε στην πρώτη συναφθείσα σύμβαση και οι οποίες κατέστησαν, κατά την εκτέλεση του έργου αναγκαίες λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στις περιπτώσεις δ, δl και δ2 της παραγρ. 3 του άρθρου 8 του π.δ/τος 23/1993 (ΦΕΚ 8 Α`) συνάπτεται σύμβαση κατόπιν διαπραγματεύσεων με τον ανάδοχο του έργου για τον κανονισμό τιμών μονάδας των συμπληρωματικών εργασιών και για τη δυνατότητα άσκησης των σχετικών ενδίκων μέσων εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγρ. 3 του άρθρου δέκατου τρίτου του ν. 2338/1995 (ΦΕΚ 202 Α). Η εκτέλεση των συμπληρωματικών εργασιών είναι υποχρεωτική για τον ανάδοχο του έργου και, προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση ανάθεση των συμπληρωματικών εργασιών, απαιτείται γνώμη του οικείου τεχνικού συμβουλίου. Το συνολικό ποσό των συμβάσεων αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) του ποσού της αρχικής σύμβασης. Στο ως άνω ποσοστό του πενήντα τοις εκατό (50%) συμπεριλαμβάνεται και η αμοιβή συντάξεως τυχόν μελετών για τις συμπληρωματικές εργασίες του έργου. Οι συμπλ1ηρωματικές εργασίες παραλαμβάνονται μαζί με τις εργασίες της αρχικής σύμβασης.

2 Με τα ποσά των απρόβλεπτων δαπανών (απρόβλεπτα), που περιλαμβάνονται στην αρχική σύμβαση καλύπτονται ιδίως δαπάνες που προκύπτουν από εφαρμογή νέων κανονισμών ή κανόνων που καθιερώθηκαν ως υποχρεωτικοί μετά την ανάθεση του έργου καθώς και από προφανείς παραλείψεις ή σφάλματα της προς μέτρησης της μελέτης και όχι από τροποποίηση των σχεδίων και της μορφής του έργου. Τα ποσά των δαπανών καθορίζονται με την απόφαση απροβλεπτων Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων `Έργων, που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου δέκατου τρίτου του ν. 2338/1995 και με την οποία μπορεί να ορισθεί διαφορετικά ποσό απροβλέπτων για τα μικρά έργα. Κατά τα λοιπά έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του προεδρικού διατάγματος που εκδίδεται κατ` εξουσιοδότηση της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου. Όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται ο όρος συγκριτικός πίνακας” αντικαθίσταται με τον όρο “ανακεφαλαιωτικός πίνακας εργασιών”.

2. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων .Έργων, επιτρέπεται να κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι διατάξεις των νόμων 716/1977~ 1418/1984 ν προεδρικών διαταγμάτων που εκδόθηκαν κατ` εξουσιοδότησή τους όπως αυτές τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν μεταγενέστερα, καθώς και της λοιπής κείμενης νομοθεσίας, που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος, όπως και κάθε νόμου ή προεδρικού διατάγματος που εκδίδεται και αφορούν τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση των δημόσιων έργων. Κατά την κωδικοποίηση αυτή επιτρέπεται, χωρίς να αλλοιώνεται η έννοια των ισχυουσών διατάξεων η νέα διάρθρωση του νομοθετικού υλικού, όπως διάσπαση ή συγχώνευση άρθρων, προσθήκη νέων και νέα κατάστρωση αυτούς νέα αρίθμηση διατάξεων, απάλειψη διατάξεων που έχουν καταργηθεί ρητό ή σιωπηρή καθώς και των μεταβατικών διατάξεων που δεν ισχύουν, η ενέργεια διορθώσεων στη φραστική διατύπωση και η μεταφορά στη δημοτική γλώσσα.

3. Οι διατάξεις της ανωτέρω παραγράφου 1 ισχύουν για το έργο που θα δημοπρατηθούν ή ανατεθούν μετά από ένα (1) μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

4. Στα δημόσια έργα, που εκτελούνται από όλους τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής `Ένωσης, επιτρέπεται εκτός από τους ελέγχους που προ~ βλέπονται από τις σχετικές διατάξεις για τα δημόσιο α, να διενεργούνται έλεγχοι ποιότητας των κατασκεπαζόμενων έργων και από ειδικό Σύμβουλο που προσλαμβάνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομία ύστερα από σχετικό διαγωνισμό. Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, χωροταξίας και Δημόσιων `Έργων κανονίζονται όλα τα σχετικά θέματα με τον τρόπο διενέργειας των ελέγχων την υποχρέωση των υπηρεσιών για παροχή στοιχείων και πληροφοριών στο Σύμβουλο ώστε να διευκολύνεται στο έργο του, την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους κατασκευής του έργου και στις πηγές λήψης των υλικών, την ακώλυτη πραγματοποίηση δειγματοληψιών, τη συνεργασία των υπηρεσιών και των εργαστηρίων της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων ‘Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων τον τρόπο αποκατάσταση των διαπιστούμενων ελαττωμάτων και τυχόν επίλυση διαφωνιών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του π.δ. 609/ 1985 (ΦΕΚ 223 Α`) ή τα καθοριζόμενα στη σύμβαση και ρυθμίζεται κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την αποτελεσματικότητα του ποιοτικού ελέγχου.

5. Μετά το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 5 του ν. 2229/1994 προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

Με όμοιο απόφαση καθορίζεται ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου”.

Άρθρο πέμπτο
Η παράγραφος 2 του άρθρου 15 του ν.δ. 3999/1959 τροποποιείται ω~ ακολούθως:

2. Το εκ δύο τρίτων (2/3) υπόλοιπον του ανωτέρω ποσού αναγράφεται ωσαύτως υπό ίδιον κεφάλαιον και άρθρον εις τον προυπολογισμόν εσόδων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και διατίθεται κατά τα δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας οριζόμενα μη εφαρμοζομένων, εν προκειμένω, των περί Δημοσίου Λογιστικού διατάξεων.`

Άρθρο έκτο
1. Στη θέση της περίπτωσης (ιγ) της παραγράφου 1. του άρθρου 2 του ν. 1892/1990, η οποία καταργήθηκε με την παράγραφο 7 του άρθρου 58 του ν. 2324/1995 τίθεται περίπτωση ως εξής:

ιγ. Εταιρείες διεθνούς εμπορίου. που ιδρύονται ή λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες από την προϋπόθεση ότι: α) αποκλειστικός σκοπός τους είναι η διενέργεια οικονομικών – εμπορικών δραστηριοτήτων διεθνούς εμπορίου και β) το μετοχικά τους κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό των τριακοσίων εκατομμυρίων (300.000.000) δραχμών τουλάχιστον, ολοσχερώς καταβεβλημένο.

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας καθορίζονται οι λεπτομέρειες πλήρωσης των ως άνω προϋποθέσεων καθώς και οι λοιπές λεπτομέρειες για την υπαγωγή επενδύσεων των εταιρειών αυτών στα κίνητρα του παρόντος νόμου.

2. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 1892/1990, όπως ισχύει, προστίθεται περίπτωση (ιθ) Οι δαπάνες για την αγοράς κατασκευή ή τη μετατροπή κτιριακών εγκαταστάσεων, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό (εκτός Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής `Ένωσης) απαραίτητων για τις ανάγκες των εταιρειών διεθνούς εμπορίου της περίπτωσης (ιγ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως αποθηκευτικοί, ψυκτικοί χώροι ή ως χώροι γήρανσης συντήρησης. διαλογής ή/και συσκευασίας προϊόντων ή ως χώροι διανομής σε ευρύτερες περιφέρειες. Επίσης, οι δαπάνες για αγορά και εγκατάσταση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού για τους ανωτέρω χώρους εξοπλισμού ποιοτικού ελέγχου, ηλεκτρονικών υπολογιστών και του αναγκαίου λογισμικού (software), του λοιπού εξοπλισμού δράσης και λειτουργίας των εταιρειών αυτών, καθώς και οι δαπάνες για την αγορά καινούριων φορτηγών αυτοκινήτων ή/και αυτοκινήτων ψυγείων .

Επίσης, οι δαπάνες για την αγορά μεταχειρισμένων φορτηγών αυτοκινήτων ή/και αυτοκίνητων ψυγείων που η ηλικία τους δεν υπερβαίνει την 5ετία. Στην περίπτωση αυτή τα κίνητρα του παρόντος νόμου παρέχονται για κόστος αγοράς ανά αυτοκίνητο ή τμήμα του ύψους μέχρι τέσσερα εκατομμύρια (4.000.000) δραχμές.

3. Στο έβδομο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν. 1892/1990~ το οποίο προστέθηκε με την περίπτωση (ε) της παραγράφου 9 του άρθρου 1 του ν. 2234/1994 ως πρώτο εδάφιο, προστίθενται τα εξής: “Τα οριζόμενα στο εδάφιο αυτό ισχύουν και για τις εταιρείες διεθνούς εμπορίου της περίπτωσης (ιγ) την παράγραφο 1 του άρθρου 2.

Άρθρο έβδομο
Ειδικά μέτρα προστασίας απολυόμενων στις περιοχές της ΠΕΡΙOΧΗΣ Δ` και ΘΡΑΚΗΣ του άρθρου 3 του ν. 1892/1990

1. Σε περίπτωση που εργοδότης προβεί μέσα στον ίδιο μήνα, σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας περισσότερων των δέκα μισθωτών ή διακοπή της λειτουργία επιχείρησης ή εκμετάλλευσης. που απασχολούσε κατά τη διακοπή της λειτουργίας της τουλάχιστο δέκα μισθωτούς, οι απολυόμενοι εργαζόμενοι προστατεύονται από τα Παρακάτω ειδικά μέτρα. Ειδικότερα:

α. Ο άνεργος δικαιούται νσ επιλέξει. – Πρώτον έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, που δεν συμψηφίζεται με το επίδομα τακτικής ανεργίας στην περίπτωση που κατά το χρόνο της απόλυσης ή της διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης ο εργοδότης δεν έχει καταβάλει τις δεδουλευμένες αποδοχές δύο (2) τουλάχιστον μηνών. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου επιδότησης τακτική της ανεργίας, εφόσον πρόκειται για άτομο ηλικίας άνω των 55 ετών ή πολύτεκνο ή ευρισκόμενο πλησίον του χρόνου συμπλήρωσης των προϋποθέσεων απονομής πλήρους σύνταξης.

-Δεύτερον, την ένταξή του κατά προτεραιότητα στα προγράμματα απασχόλησης, αυτοαπασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης που πραγματοποιούνται από τον Ο.Α.Ε.Δ. ή που ο Ο.Α.Ε.Δ. εκπονεί ειδικά για τους συγκεκριμένους απολυόμενους.

β. Και στις δύο περιπτώσεις που αναφέρονται στο εδ. α` ο άνεργος δικαιούται παροχών ασθενείας-σε χρήμα και σε είδος από το Ι.Κ.Α. για τα επόμενα δύο (2) έτη, από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

2. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής των ανέργων στις ρυθμίσεις των εδαφίων α` και β` την παρ. 1 του παρόντος άρθρου το σύνολο των προβλεπόμενων παροχών, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την υπαγωγή στις σχετικές ρυθμίσεις.

3. Με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι δυνατόν να καθοριστούν πρόσθετα μέτρα προστασίας των απολυόμενων της παρ. 1 του παρόντος άρθρου.

4. Οι διατάξεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις μαζικών απολύσεων περισσότερων των δέκα μισθωτών ή διακοπής της λειτουργίας επιχείρησης ή εκμετάλλευσης που απασχολούσε κατά τη διακοπή της λειτουργίας της περισσότερους από δέκα μισθωτούς, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά την “lη Ιανουαρίου 1994” “στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 27 του Ν.2386/1996 (Α 43).

5. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν αποκλειστικά για τις γεωγραφικές περιοχές της ΠΕΡΙΟΧΗΣ Δ ‘και ΘΡΑΚΗΣ του όρθρου 3 του ν. 1892/1990.

Άρθρο όγδοο
Φορείς Εφαρμογής Κοινοτικών Προγραμμάτων Κοινωνικό- οικονομικής Παρέμβασης

1 Το Δημόσιο, πάσης φύσεως νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, καθώς και φυσικά πρόσωπα και ενώσεις φυσικών ή/ και νομικών προσώπων δύνανται να συμβάλλονται μεταξύ τους για τη σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. με τη μορφή αστικής εταιρείας.

Σκοπός της ως άνω εταιρείας είναι η εφαρμογή των Κοινοτικών Προγραμμάτων για την Οικονομική και Κοινωνική `Ένταξη των Λιγότερο Ευνοημένων Κοινωνικών Ομάδων και για την Καταπολέμηση του Οικονομικού και Κοινωνικού Αποκλεισμού και την Προώθηση της Αλληλεγγύης.

Η εφαρμογή και η διαχείριση των ανωτέρω Προγραμμάτων- γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν το καθεστώς εφαρμογής και διαχείρισής τους και υλοποιούνται μέσω των εταιρειών του παρόντος.

2. Για τη σύσταση κάθε αστικής εταιρείας της παραγράφου του παρόντος άρθρου συμβάλλονται οι φορείς που πρόκειται να συμμετάσχουν στην εφαρμογή προγραμμάτων.

3. Η ως άνω σύμβαση αποτελεί το καταστατικά της εταιρείας, το οποίο συντάσσεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 741 κ.ε. του Α.Κ., τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στη σχετική πράξη του αρμόδιου κοινοτικού οργάνου ή εξουσιοδοτημένων φορέων τους καθώς και στο τυχόν πρωτόκολλο συμφωνίας στο συμβόλαιο εφαρμογής και γενικότερα σε οποιοδήποτε άλλο κείμενο που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συγκεκριμένου προγράμματος. Στο καταστατικό ορίζεται ότι όλα τα υποστελλόμενα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγγραφα και στοιχεία, βάσει του προγράμματος αποστέλλονται ταυτόχρονα και στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομία που έχει το δικαίωμα ελέγχου διαχειρίσεως και πραγματοποιήσεως του σκοπού του προγράμματος. Η προβλεπόμενη, στις παραγράφους 11 και 12 του άρθρου 38 του ν. 2065/1992 (ΦΕΚ 113 Α`), εξουσία ελέγχου του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας ασκείται και έναντι των εταιρειών που συνιστώνται με το παρόν άρθρο.

4. `Ύστερα από σχετική έγκριση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας το καταστατικό της εταιρείας δημοσιεύεται στα αρμόδιο πρωτοδικείο και γνωστοποιείται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Με τη δημοσίευση αυτή η εταιρεία αποκτά νομική προσωπικότητα σύμφωνα με το άρθρο 784 του Α.Κ.. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες συστάσεως Μητρώου Αστικών Εταιρειών του παρόντος άρθρου.

5. Η διαδικασία της παραγράφου 4 τηρείται για οποιαδήποτε τροποποίηση του καταστατικού.

6. Η εταιρεία διοικείται από διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.), του οποίου ο αριθμός των μελών ο τρόπος εκλογής και ο χρόνος της θητείας αυτών καθορίζονται στο καταστατικό της εταιρείας. Το Δ.Σ. συνεδριάζει εγκύρως, αν παρίστανται τα 2/3 των μελών αυτού. Ο πρόεδρος τού διοικητικού συμβουλίου διορίζεται με απόφαση του Δ.Σ, λαμβανόμενη με απόλυτη πλειοψηφία των μελών αυτού.

Τα μέλη του Δ.Σ. παρέχουν τις υπηρεσίες τους αμισθί και είναι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η εταιρεία εκπροσωπείται και δεσμεύεται με την υπογραφή του οριζόμενου προς τούτο διαχειριστή ενώπιον των δημόσιων αρχών, δικαστηρίων, οργανισμών και τρίτων. Ο διαχειριστής διορίζεται και παύεται ελευθέρως με απόφαση του Δ.Σ., λαμβανόμενη με απόλυτη πλειοψηφία των μελών αυτού. Δύναται να ορισθεί ως διαχειριστής ο πρόεδρος ή μέλος του Δ.Σ. ή πρόσωπο εξωτικό προς την εταιρία.

Η αμοιβή του διαχειριστή καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. λαμβανόμενη κατά πλειοψηφία. Ο διαχειριστής επιμελείται την έγκαιρη διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων ενεργειών, ώστε να εκτελούνται απρόσκοπτα οι εργασίες της εταιρείας. Φέρει προσωπική ευθύνη έναντι της εταιρείας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων οι οποίες του έχουν ανατεθεί βάσει του καταστατικού της εταιρείας.

7. Στο τέλος κάθε λογιστικής περιόδου κάθε προγράμματος δημοσιεύονται υποχρεωτικώς οι οικονομικές καταστάσεις αυτού σε δύο εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας και σε μία τοπική εφημερίδα. Τα τυχόν πλεονάσματα χρήσεως επενδύονται προς όφελος του σκοπού της εταιρείας.

8. Στην περίπτωση που η εισφορά του Δημοσίου για τη συμμετοχή του στις εταιρείες της παραγράφου 1 συνίσταται σε χρηματική παροχής παρέχεται η δυνατότητα να καταβάλει το Δημόσιο το ποσό της εισφοράς αυτής από τον Κρατικό προϋπολογισμό.

9. Η εισροή των ποσών που προέρχονται από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό και αφορούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η διαχείριση των ποσών αυτών καθώς επίσης και τα ποσά που προέρχονται από την ίδια συμμετοχή του Κράτους δήμου ή κοινότητα ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. δεν υπόκεινται στις διατάξεις που αφορούν στο δημόσιο λογιστικό.

10. Κάθε εταιρεία που συνιστάται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού ανοίγει έναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο κατατίθενται όλες οι εισφορές των εταίρων, καθώς και οι πάσης φύσεως επιχορηγήσεις. Η κίνηση του λογαριασμού αυτού γίνεται από τους νόμιμους εκπροσώπους της εταιρείας σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται στο καταστατικό.

11. Η εταιρεία λύεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία. ΣΕ περίπτωση λύσεως η τυχόν υπάρχουσα περιουσία της εταιρείας κατανέμεται μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατά το ποσοστό συμμετοχής τους, για τους αυτούς ή Παρεμφερείς σκοπούς

12. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας δημοσιευόμενες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται λεπτομέρειες σχετιζόμενες με την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων.

13. Οι διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 1960/1991 (ΦΕΚ 123 Α`) και του άρθρου 7 του ν. 2336/1995 (ΦΕΚ 189 Α.) διατηρούνται εν ισχύι.

14. Ο τυχών υπάρχων υλικοτεχνικός εξοπλισμός προγραμμάτων, που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προ της ισχύος του παρόντος, δύναται να εκπλειστηριάζεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το δε προϊόν του εκπλειστηριάσματος και κατανέμεται μεταξύ των εταίρων της αστικής εταιρείας κατά το λόγο της συμμετοχής τους στην εν λόγω εταιρεία.

Άρθρο ένατο
1.α. Η παράγραφος 9 του άρθρου 27 του ν. 2166/1993,βάσει της οποίας συνεστήθη η Γενική Γραμματεία Σχέσεων με Ευρωπαϊκές Κοινότητες και Διεθνείς Οργανισμούς, καταργείται.

β. Οι παρακάτω αναφερόμενες υπηρεσιακές μονάδες της καταργούμενης Γενικής Γραμματεία Σχέσεων με Ευρωπαϊκές Κοινότητες και Διεθνείς Οργανισμούς μεταφέρονται ως εξής:

Η Διεύθυνση Σχέσεων με Ευρωπαϊκές Κοινότητες στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής.

Η Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών στη Γενική Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Υπηρεσιών Εξωτερικού.

– Το Αυτοτελές Γραφείο Νομικών Θεμάτων Ε..Ο.Κ. εφεξής Αυτοτελές Γραφείο Νομικών θεμάτων Ε.Ε. στην αρμοδιότητας του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

γ. Η Γενική Γραμματεία Διακρατικών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

δ. Στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων υπάγονται οι κατωτέρω Υπηρεσίες Εξωτερικού του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

– Η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΜΕΑ-ΟΟΣΑ), που διέπεται από τις διατάξεις του π.δ. 1202/1980, άρθρο 2 και 3 (ΦΕΚ 310 Α`) και π.δ. 185/1985 άρθρο 3 (ΦΕΚ 74 Α`).

– Το Γραφείο του Οικονομικού Συμβούλου στην Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

~ Το γραφείο του Οικονομικού Συμβούλου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Γενεύη.

ε. Η παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 2297/1995 αντικαθίσταται ως εξής:

`5. Η Γενική Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Υπηρεσιών Εξωτερικού (Γ.Δ.Σ.Ε.Υ.Ε.) έχει την αρμοδιότητα για την Επιθεώρηση των Γραφείων ΟΕΥ και λοιπών Υπηρεσιών Εξωτερικού του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.”

2.α. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας ανακατανέμονται και επαναοριοθετούνται οι αρμοδιότητες των κάτωθι Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιων Επενδύσεων Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

-Της Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής

-της Διεύθυνσης Εφαρμογής και Εκταμιεύσεων (ΕΤ– ΠΑ), που μετονομάζεται σε Διεύθυνση Ταμειακών προγραμμάτων,

-της Διεύθυνσης Ειδικών Προγραμμάτων Ε.Ο.Κ..

β. Στη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας συνιστάται Αυτοτελές Γραφείο Διαχείρισης ΠόρωνΕυρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας καθορίζονται οι αρμοδιότητες και η κατηγορία, ο κλάδος και ο βαθμός του προϊστάμενου αυτού.

γ. Το Αυτοτελές Γραφείο ‘Έργων Εκτροπής Αχελώου ποταμού και αξιοποίησης της θεσσαλικής πεδιάδας, που συστήθηκε με την αριθμ. 75/3390/22.1.93 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας καταργείται.

α. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας δύναται να εκχωρεί στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και τις αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων. Στην περίπτωση αυτή όπου αντικείμενες διατάξεις αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, θεωρείται ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

β. Το άρθρο 8 παρ. 3 εδ. 1 του ν. 1892/1990 τροποποιείται ως ακολούθως. `Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας με απόφαση του ορίζει ως Πρόεδρο της Κεντρικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ή το Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης.”

Άρθρο δέκατο
Αναπροσαρμογή ετήσιων επιχορηγήσεων από Ο.Λ.Π.
1. Αναπροσαρμόζονται από την οικονομική χρήσεως 1987 οι καταβαλλόμενες από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4544/1966 άρθρο 14 παρ. 1, ν. 1220/1981 άρθρο 10 παρ. 1 ετήσιες επιχορηγήσεις στους όμορους του λιμένα δήμους και κοινότητες, ως ακολούθως.

Για τους Δήμους.

α. Πειραιώς από 20.000.000 σε 40.000.000 δρχ. β. Κερατσινίου από 6.000.000-σε 12.000.000 δρχ. γ. Περάματος απά 4500.000 σε 9.000.000 δρχ. δ. Δραπετσώνος από 1.500.000 σε 3.000.000 δρχ.

Για τις Κοινότητες.

ε. Αμπελοκίων από 2.100.000 αε 4.200.000 δρχ. Σαλαμίνας

στ. Σεληνίων από 1.000.000 σε 2.000.000 δρχ. Σαλαμίνας

2. Τα ανωτέρω ποσό βαρύνουν τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του ν.δ. 2942/1954 όρθρο 11 και ν.δ. 3398/ 1955 άρθρο 7 ειδικό λογαριασμό του Ο.Λ.Π. που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

3. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, που εκδίδονται μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Λ.Π. και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δύνανται να αναπροσαρμόζονται τα ποσά των επιχορηγήσεων κατ` έτος.

Σχετικό:  υπ`αριθμ. 3422.46/03/96/31.7-19.8.1996 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εμπ.Ναυτιλίας (ΦΕΚ Β`693)

Άρθρο ενδέκατο
1. Η προβλεπόμενη στην παρ. 2 του Άρθρου 15 του ν. 2328/1995 προθεσμία παρατείνεται κατά τρεις (3) μήνες ήτοι μέχρι τις 2 Μαΐου 1996.

2. Στην παρ. 3 του Άρθρου 15 του ν. 2328/1995 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

`Με αυτό το προεδρικό διάταγμα ρυθμίζονται μεταξύ άλλων. α) Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις την ονομαστικοποίηση των μετοχών, β) η νομική κατάσταση των μετοχών που μετά την ονομαστικοποίηση δεν φέρονται να ανήκουν σε προσδιορισμένο μέχρι φυσικού προσώπου κύριο λόγω ευρείας διασποράς των μετοχών και χωρίς ευθύνη των εταιρικών οργάνων, γ)ο τρόπος παρακολούθηση της ονομαστικοποίησης από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και την Ανώνυμη Εταιρία αποθετηρίων εγγράφων, δ) κάθε άλλο συναφές ζήτημα 3.Ανώνυμες εταιρείες που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 2328/1995 και οι οποίες δεν έχουν προβεί στην ονομαστικοποίηση των μέτοχων τους μέσα στη προθεσμία των έξι (6) μηνών της παρ. 2 του αυτού άρθρου δύνανται να μετέχουν στις διαδικασίες ανάληψης έργων ή προμηθειών του Δημοσίου ή των νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα εφόσον με υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου τους, η οποία υποβάλλεται στην υπηρεσία ή το νομικό πρόσωπο που έχει προκηρύξει το σχετικό διαγωνισμό,αναλάβουντην υποχρέωση να προβούν στην ονομαστικοποίηση των μετοχών τους εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ισχύ του παρόντος. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής συνεπάγεται ακυρότητα της προσφοράς και κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής στο διαγωνισμό ή έκπτωση του ανάδοχου η προμηθευτή και κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης και προκαταβολής το οποίο εισπράττεται σαν δημόσιο έσοδο σύμφωνα με το ΚΕΔΕ.

Για τις λεπτομέρειες εφαρμογής αυτής της διάταξης ισχύουν τα προβλεπόμενα από το άρθρο 24 του ν. 2214/1994.

Το προεδρικό διάταγμα θα εκδοθεί μέσα στο διάστημα τριάντα (30) ημερών από την ισχύ του παρόντος νόμου.

Άρθρο δωδέκατο
Το άρθρο 180 του ν.δ 187/1973 (ΦΕΚ 261 Α`) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

Άρθρο 180

1.Οι παραβάτες των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου και των σε εκτέλεση αυτού εκδιδομένων προεδρικών διαταγμάτων και αποφάσεων :α)τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστο δύο (2) μηνών και β)υπόκεινται στις διοικητικές κυρώσεις του πρώτου εδάφιου της παρ. 1 του άρθρου 157.

2.Ειδικά στις περιπτώσεις που δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή εκδόσεως υπεράριθμωνεισιτηρίων, επιβίβασης παραλαβής και μεταφοράς υπεράριθμων επιβατών επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 δρχ. ανά υπεράριθμο επιβάτη ή 25.000 δρχ. ανά υπεράριθμο εισιτήριο.

Άρθρο δέκατο τρίτο
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στα επι μέρους διατάξεις.

Παραγγέλλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα 22 Φεβρουαρίου 1996

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΠ.-ΑΘ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Ι.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΛ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΚΩΝ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΥΑΓ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΣΦΥΡΙΟΥ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα 23 Φεβρουαρίου 1996.

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ