ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ.2526 ΦΕΚ Α’205 /8.10.1997
Σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία”Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών ΑνώνυμηΕταιρεία” (“Δ.Ε.Κ.Α. Α.Ε.”) και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο 1
Σύσταση Α.Ε. – Επωνυμία – Έδρα – Σκοπός
1. Συνιστάται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Δημόσια ΕπιχείρησηΚινητών Αξιών Ανώνυμη Εταιρεία” (“Δ.Ε.Κ.Α. Α.Ε.”), που στον παρόντανόμο αναφέρεται ως “Εταιρεία”. Η Εταιρεία λειτουργεί για τηνεξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και υπόκειται στην εποπτεία και τον έλεγχο του Κράτους, που ασκούνται από τον Υπουργό Οικονομικών.
2. Η Εταιρεία διέπεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ανωνύμωνεταιρειών, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα νόμο.”3. Ο σκοπός της Εταιρείας περιορίζεται στη διαχείριση και αξιοποίηση τηςυφιστάμενης περιουσίας της, κατόπιν σχετικής απόφασης της ΔιυπουργικήςΕπιτροπής Αποκρατικοποιήσεων του ν. 3049/2002 (ΦΕΚ 212 Α`) και σύμφωνα με ταδιαλαμβανόμενα σε αυτήν.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 9 Ν.3631/2008,ΦΕΚ Α 6/29.1.2008.
Σχετικό: το άρθρο 29 Ν.2789/2000
Σχετικό: ΥΑ οικ. 2/42290/0025 (ΦΕΚ Β΄1246 16.8.2004)
Σχετικό: παρ.9 άρθρου 50 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011
Άρθρο 2
Κεφάλαιο- Περιουσία – Έσοδα – Διάθεση εσόδων
1. Το μετοχικό Κεφάλαιο της Εταιρείας είναι πενήντα εκατομμύρια(50.000.000) δραχμές, διαιρείται σε πέντε χιλιάδες (5.000) ονομαστικέςμετοχές, ονομαστικής αξίας δέκα χιλιάδων (10.000) δραχμών η καθεμία,αναλαμβάνεται δε και καλύπτεται ολόκληρο από το Ελληνικό Δημόσιο. Ηκαταβολή του μετοχικού κεφαλαίου γίνεται σε μετρητά μέσα σε δύο (2)μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Οι μετοχές της Εταιρείαςείναι αμεταβίβαστες.
2. Με απόφαση του Υπουργού οικονομικών, που εκδίδεται ύστερα απόπρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και δημοσιεύεται στηνΕφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να αυξάνεται το μετοχικό Κεφάλαιο της Εταιρείας, με την έκδοση ονομαστικών μετοχών τις οποίες αναλαμβάνει τοΔημόσιο.
3. Με τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεωςμεταβιβάζονται χωρίς αντάλλαγμα και περιέρχονται στην Εταιρεία κατάπλήρη κυριότητα:α. Οι οκτώ εκατομμύρια εβδομήντα έξι χιλιάδες τριακόσιες εβδομήνταμία (8.076.371) μετατρέψιμες σε μετοχές ομολογίες έκδοσης της ΕθνικήςΤράπεζας της Ελλάδος συνολικής ονομαστικής αξίας εκατόν δύοδισεκατομμυρίων εκατόν εβδομήντα τεσσάρων εκατομμυρίων εκατόν εξήνταεννέα χιλιάδων πεντακοσίων είκοσι μιας (102.174.169.521) δραχμών πουέχουν περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο με βάση την από 8 Αυγούστου 1996σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εθνικής Τράπεζας τηςΕλλάδος που κυρώθηκε με το ν. 2441/1996 (ΦΕΚ 256 Α`).β. Οι μετοχές του οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (Ο.Τ.Ε.), πουέχουν απομείνει στην κατοχή του Δημοσίου από το προς διάθεση σεεπενδυτές ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του μετοχικού κεφαλαίουτου Ο.Τ.Ε.. αφού συνυπολογιασθούν οι υφιστάμενες υποχρεώσεις διάθεσηςπρος τρίτους, περιλαμβανομένου και του προϊόντος όσων από τις μετοχέςαυτές διατέθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1997.Η παράδοση στην Εταιρεία των κινητών αξιών της παραγράφου αυτήςγίνεται κατά την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου καισυντάσσεται σχετικό πρωτόκολλο παραδόσεως – παραλαβής.
4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύεται στηνΕφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορούν να μεταβιβάζονται στην Εταιρεία,χωρίς αντάλλαγμα, οι μετοχές επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για τις οποίες αποφασίζεται κατά τις κείμενες διατάξεις ηιδιωτικοποίησή τους. Με όμοιες αποφάσεις, που δημοσιεύονται επίσης στηνΕφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορούν να μεταβιβάζονται στην Εταιρεία,χωρίς αντάλλαγμα, και άλλες κινητές αξίες του Δημοσίου.5. Η κατά τις παραγράφους 3 και 4 μεταβίβαση των κινητών αξιών τουΔημοσίου στην Εταιρεία απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ήδικαίωμα υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου.
Σχετικό: παρ.1 και 2 του άρθρου 9 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212)
Σχετικό: παρ.9 άρθρου 50 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011
Άρθρο 3
Διοίκηση – Διαχείριση
1.Διοικητικό Συμβούλιο
α. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της Εταιρείας συγκροτείται μεαπόφαση του Υπουργού Οικονομικών και αποτελείται από τον εκάστοτεΓενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών,ως Πρόεδρο, έναν αντιπρόεδρο και πέντε (5) μέλη. Χρέη γραμματέα τουΔ.Σ. ασκεί υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών που ορίζεται με όμοιααπόφαση. Με όμοιες επίσης αποφάσεις καθορίζεται η αποζημίωση τουΠροέδρου, του Αντιπροέδρου, των μελών και του γραμματέα του Δ.Σ..
β. Στο Δ.Σ. της Εταιρείας διορίζονται ο Προϊστάμενος της ΔιεύθυνσηςΚινήσεως Κεφαλαίων, Εγγυήσεων Δανείων και Αξιών, ο Προϊστάμενος τηςΔιεύθυνσης Προϊπολογισμού και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημοσίουχρέους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Στο Δ.Σ. της Εταιρείαςδιορίζονται επίσης δημόσιοι υπάλληλοι, μόνιμοι ή μετακλητοί, ενενεργεία ή συνταξιούχοι, μέλη του διδακτικού προσωπικού ΑνωτάτωνΕκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και επιστήμονες με εξειδίκευση καιεμπειρία στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Το Δ.Σ. διορίζεται γιατριετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται. Σε περίπτωση κενώσεωςθέσεως μέλους του Δ.Σ. πριν από τη λήξη της θητείας του, διορίζεται νέομέλος για το χρόνο θητείας που απομένει.
γ. Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά μια φορά το μήνα και εκτάκτως όποτεαυτό είναι αναγκαίο, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου. Τον Πρόεδροαπόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος. Το Δ.Σ. βρίσκεται σεαπαρτία εφόσον παρίστανται πέντε (5) τουλάχιστον μέλη του, μεταξύ τωνοποίων ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος και αποφασίζει με απλή πλειοψηφίατων παρόντων. Τα πρακτικά υπογράφονται από τα παρόντα μέλη και τοΓραμματέα.
δ. Το Δ.Σ. διοικεί την Εταιρεία και διαχειρίζεται τους πόρους και τηνπεριουσία της, αποφασίζει για τη σύναψη συμβάσεων για την εκπλήρωση τωνσκοπών της, επιμελείται της εισπράξεως των εσόδων της, αποφασίζει γιατη διάθεση των αναγκαίων για την πραγματοποίηση των σκοπών τηςΕταιρείας χρηματικών ποσών, συντάσσει τον ετήσιο προϋπολογισμό,απολογισμό και ισολογισμό της και την έκθεση πεπραγμένων και γενικάπροβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την εκπλήρωση των σκοπώντης Εταιρείας. Με απόφαση του Δ.Σ. δύναται να ανατεθούν στον Πρόεδρο ήσε άλλα μέλη του Δ.Σ. ορισμένες αρμοδιότητες αυτού.
ε. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. υπογράφει τις συμβάσεις και εκπροσωπείδικαστικά και εξώδικα την Εταιρεία. Παρίσταται επίσης ως εκπρόσωπος τηςΕταιρείας στις γενικές συνελεύσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, μετοχέςτων οποίων κατέχει η Εταιρεία, στις οποίες συμπαρίσταται και ο ΥπουργόςΟικονομικών ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν όργανο. Η εκπροσώπηση τηςΕταιρείας μπορεί να γίνεται και από εξουσιοδοτημένο για συγκεκριμένηπερίπτωση πρόσωπο, μέλος ή όχι του Δ.Σ..
στ. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. της Εταιρείας, που αφορούν την επιχορήγησηεπιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την αναδοχήκαι πληρωμή χρεών του Δημοσίου και νομικών προσώπων του ευρύτερουδημόσιου τομέα, την αγοραπωλησία ή συναλλαγές μετοχών και τίτλων, καθώςκαι την κατάρτιση οποιασδήποτε συμβάσεως, υπόκεινται στην έγκριση του Υπουργού Οικονομικών.
Σχετικό: το άρθρο 29 Ν.2789/2000
2. Γενική Συνέλευση Οι αρμοδιότητες της Γ.Σ. της Εταιρείας, που προβλέπονται από τηνομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών, ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο καιασκούνται από τον Υπουργό Οικονομικών.3. Διαχείρισηα. Η διαχειριστική χρήση της Εταιρείας συμπίπτει με το ημερολογιακόέτος. Ένα (1) μήνα πριν από την έναρξη κάθε χρήσης συντάσσεται οπροϋπολογισμός της επόμενης χρήσης και μέσα στους τρεις (3) πρώτουςμήνες κάθε ημερολογιακού έτους συντάσσεται ο απολογισμός τηςπροηγούμενης χρήσης – ο προϋπολογισμός και ο απολογισμός υποβάλλονταιγια έγκριση στον Υπουργό Οικονομικών.β. Με απόφαση του διοικητικού Συμβουλίου που εγκρίνεται από τονΥπουργό οικονομικών είναι δυνατή η ανακατανομή των κονδυλίων τουπροϋπολογισμού.Για την αύξηση του προϋπολογισμού απαιτείται εκ νέου έγκριση τουσυνολικού προϋπολογισμού.
Σχετικό: παρ.9 άρθρου 50 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011
Άρθρο 4
Τελικές διατάξεις
1. Η Εταιρεία έχει όλα τα διοικητικά, οικονομικά και δικαστικά,ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου προνόμια του Δημοσίου.
2. Για συμβατικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η Εταιρεία για τηνπραγματοποίηση των σκοπών της δύναται να παρέχεται η εγγύηση τουΔημοσίου με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε το άρθρο 29 Ν.2789/2000
3. Στις περιπτώσεις που η Εταιρεία συναλλάσσεται με αλλοδαπάπιστωτικά ιδρύματα, αλλοδαπούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς καιγενικά εταιρείες της αλλοδαπής, μπορεί, ύστερα από απόφαση τουΔιοικητικού της Συμβουλίου, να συνεπικουρείται από την Υπηρεσία ΔιεθνώνΣχέσεων της Τράπεζας της Ελλάδος ή από ανάλογη υπηρεσία οποιουδήποτεάλλου πιστωτικού ιδρύματος ή χρηματοπιστωτικού οίκου.
4. Οι ανάγκες της Εταιρείας σε προσωπικό μπορούν να καλύπτονται απόυπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών ή άλλων φορέων του ευρύτερουδημόσιου τομέα.
5. Η νομική υποστήριξη της Εταιρείας παρέχεται από το Γραφείο ΝομικούΣυμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών. Η Εταιρεία παρίσταται δικαστικώςμε μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
6. Οι κείμενες διατάξεις για την εποπτεία και τον έλεγχο τωνδημοσίων επιχειρήσεων, οι μετοχές των οποίων περιέρχονται στηνΕταιρεία, εξακολουθούν να ισχύουν.
7. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύεται στηνΕφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τηλειτουργία της εταιρείας.
Άρθρο 5
1. Οι λογαριασμοί “Δικαιώματα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ)”,που έχουν συσταθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και η διαχείρισή τους έχειανατεθεί σε Περιφερειακές Τελωνειακές Αρχές, ενοποιούνται σε ένανενιαίο λογαριασμό με τον τίτλο “Δικαιώματα Εκτέλεσης ΤελωνειακώνΕργασιών (ΔΕΤΕ)”
2. Η διαχείριση του λογαριασμού αυτού ανατίθεται σε επιτροπήαποτελούμενη από:- Τον Προϊστάμενο της Δ/νσης (Δ 3) Προσωπικού Τελωνείων και δύο (2) Προϊσταμένους τελωνειακών Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας τουΥπουργείου Οικονομικών καιβ. Δύο εκπροσώπους της ομοσπονδίας τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος(Ο.Τ.Υ.Ε).
3. Για την αντιμετώπιση και εκτέλεση των εργασιών της ως άνωΕπιτροπής συγκροτείται Γραμματεία αποτελούμενη από τον Προϊστάμενο τουΒ` τμήματος της Δ/νσης 3ης Προσωπικού Τελωνείων και έναν υπάλληλο τουΤμήματος αυτού.
4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών συγκροτείται η παραπάνωεπιτροπή και καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας της και κάθε λεπτομέρειασχετικό με τη διαχείριση και διάθεση του ποσού του ως άνω λογαριασμού.
Άρθρο 6
Θέματα φορολογικών ελέγχων
1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 57 του ν. 2065/1992 (ΦΕΚ 113 Α`), όπωςαυτή ισχύει, προστίθενται δύο νέα εδάφια, που έχουν ως εξής:”Σε περίπτωση κατάργησης, ενοποίησης, διάσπασης ή μεταβολής τηςχωρικής αρμοδιότητας Δημόσιων οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) ή άλλωνφορολογικών αρχών, οι έλεγχοι οποιωνδήποτε φορολογικών αντικειμένων πουδεν έχουν ολοκληρωθεί μπορεί να συνεχίζονται από τους ίδιους υπαλλήλουςστους οποίους είχαν ανατεθεί, ανεξάρτητα αν οι υπάλληλοι αυτοίυπηρετούν πλέον σε υπηρεσία που δεν έχει σχετική αρμοδιότητα. Κατά τοχρόνο ολοκλήρωσης των ελέγχων, οι υπάλληλοι, θεωρείται ότι υπηρετούνστις φορολογικές αρχές που είναι αρμόδιες για τη διενέργεια των ελέγχωναυτών.”2. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 39 του ν. 1914/1990 (ΦΕΚ 178 Α`)αντικαθίστανται ως εξής:”1. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών δύναται να συγκροτούνταιειδικά συνεργεία ελέγχου από εφοριακούς υπαλλήλους για τη διενέργειαελέγχων και επανελέγχων, με αρμοδιότητα σε όλη τη χώρα.
2. Προϊστάμενοι των συνεργείων αυτών τοποθετούνται οικονομικοίΕπιθεωρητές ή εφοριακοί υπάλληλοι που τους ανατίθενται καθήκονταοικονομικών Επιθεωρητών ή που έχουν διατελέσει Επιθεωρητές ή Προϊστάμενοι υπηρεσίας Υπουργείου Οικονομικών επιπέδου Διεύθυνσης γιαμια τουλάχιστον τριετία, καθώς και Προϊστάμενοι Διευθύνσεων ή Τμημάτωντης Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι κατά τηδιενέργεια του ελέγχου εξομοιούνται με τους παρισταμένους των Δ.Ο.Υ.και των Περιφερειακών Δ/νσεων του Σ.Δ.Ο.Ε. και έχουν τα αυτό δικαιώματακαι υποχρεώσεις με αυτούς.”
3. Η παράγραφος 2 του άρθρου 24 του ν. 2093/1992 (ΦΕΚ 181 Α`)καταργείται.
Άρθρο 7
Στο άρθρο 17 του ν. 2515/1997 (ΦΕΚ 154 Α`) αντικαθίσταται ο αριθμόςτου δημόσιου κτήματος από Β.Κ. 1958 σε Β.Κ. 1971..
Άρθρο 8
1. Χρήματα που έχουν κατατεθεί στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, στηνΑγροτική Τράπεζα Ελλάδος και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπέρ απόρων κορασίδων και νεανίδων σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 3 τουν.δ. 3773/1957 (ΦΕΚ 203 Α`), του β.δ. 1/6 Αυγούστου 1956 (ΦΕΚ 173 Α`),των παραγρ. Ι και 3 του άρθρου 7 και του άρθρου 8 του β.δ. της 14/25Απριλίου 1959 (ΦΕΚ 75 Α`) και δεν έχουν μέχρι σήμερα για οποιονδήποτε λόγο αποδοθεί στους δικαιούχους, αποδίδονται σε δραχμές με τους τόκους και ανατοκισμούς όπως εκάστοτε ίσχυσαν στα ανωτέρω πιστωτικά ιδρύματαμέχρι την ημερομηνία απόδοσής τους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ρήτρα δολαρίου.
2. Οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 7 και του άρθρου 8 του β.δ. της14/25 Απριλίου 1959, καθώς και κάθε άλλη διάταξη που αναφέρονται στηναπόδοση των καταθέσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου σε δραχμέςμε την επίσημη αξία του δολαρίου κατά το χρόνο της απόδοσης και μεεπιτόκιο και χρόνο ανατοκισμούδιαφορετικό από ό,τι ίσχυε στα πιστωτικάιδρύματα της παραγράφου 1 παύουν να ισχύουν.
3. Απαιτήσεις που προέρχονται από την εφαρμογή κατά τις παραπάνωδιατάξεις της ρήτρας δολαρίου, καθώς και ειδικού ποσοστού επιτοκίου καιχρόνου ανατοκισμού παραγράφονται.
Άρθρο 9
1. Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών Γενική διεύθυνση Θησαυραφυλακίου και Προϋπολογισμού, καταργουμένου του ενιαίουδιοικητικού τομέα Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, που είχε συσταθείμε την υπ. αριθμ. 2083471/10332/0004/22.12.95 κοινή απόφαση τωνΥπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καιοικονομικών (ΦΕΚ 1067/ Β./29.12.95).
#####
2. Η Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού συγκροτείταιαπό τις κατωτέρω Διευθύνσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους: α. Δ20 – Προϋπολογισμού β. Δ23 – Δημοσίου χρέους γ. Δ24 – Λογαριασμών του Δημοσίου δ. Δ25 – Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων, Δανείων και Αξιών ε. Δ49 – Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού και Διαχείρισης ΚρατικώνΔιαθεσίμων. Της ανωτέρω Γενικής Διεύθυνσης προΐσταται μόνιμος υπάλληλος τουΥπουργείου Οικονομικών, με βαθμό Α`, του Κλάδου ΓΕ – Δημοσιονομικών. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρονται ο Διοικητικός ΤομέαςΘησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού και ο Ειδικός Γραμματέας Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, νοούνται στο εξής η Γενική Δ/νσηΘησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού και ο Προϊστάμενος αυτής,αντίστοιχα.
#####
3. Η Διεύθυνση Δ41 – Δημοσιονομικών Σχέσεων με Ευρωπαϊκή Ένωση καιΔιεθνείς Οργανισμούς, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπάγεται στηΓενική Διεύ8υνση Διοίκησης και Δημοσιονομικών Ελέγχων.
Άρθρο 10
1. Η παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 1468/1984″Αναστολή καταβολήςτοκοχρεωλυτικών δόσεων δανείων που έχουν συνάψει οι Ο.Τ.Α. με το Ταμείο Παρ/κών και Δανείων κ.λπ.” (ΦΕΚ 109 Α`) αντικαθίσταται ωςακολούθως:”1. Το συνάλλαγμα που αποτελεί αντικείμενα αυτούσιας παρακαταθήκηςκατατίθεται μετά τη σύστασή της στην Τράπεζα της Ελλάδος σε έντοκολογαριασμό συναλλάγματος υπέρ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Τοταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κατά την απόδοση της κατάθεσης από τηνΤράπεζα της Ελλάδος δικαιούται να επιλέξει το συνάλλαγμα που κατέθεσε ήτο ισόποσό του σε δραχμές με την τρέχουσα τιμή στο χρόνο της απόδοσης.”
2. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 63 του ν. 2214/1994 “Αντικειμενικόσύστημα φορολογίας εισοδήματος και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ 75 Α`)προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο: ” Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει επί αναγκαστικούπλειστηριασμού τα προνόμια κατάταξης του Δημοσίου των άρθρων 975 αριθ.5, 977, 1007 του Κ. Πολ. Δικ. και του άρθρου 61 του Κ.Ε.Δ.Ε. (ν.δ. 356/1974).”
3. Η παρ. 4 του άρ8ρου 63 του ν. 2214/1994, όπως ισχύει μετά τηνπροσ8ήκη παρ. 7 με το άρθρο 12 παρ. 3 του ν. 2303/1995 “Πληρωμήαποδοχών δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ” (ΦΕΚ 80 Α`) αντικαθίσταται ως εξής: “4. Στις περιπτώσεις που η είσπραξη των απαιτήσεων του Ταμείουενεργείται από τη Δ/νση Είσπραξης Εσόδων του Τ.Π. και Δανείων, ουπερθεματισμός κατά το άρ8ρο 56 του Κ.Ε.Δ.Ε. γίνεται από τονΠροϊστάμενο της Δ/νσης Είσπραξης Εσόδων του Τ.Π. και Δανείων ή τον υπ`αυτού εξουσιοδοτούμενο υπάλληλο της Υπηρεσίας του κατόπιν εγκριτικήςαπόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου. Στις λοιπέςπεριπτώσεις γίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ή τον υπ`αυτού εξουσιοδοτούμενο υπάλληλο της Υπηρεσίας του κατόπιν εγκριτικήςαπόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.
Άρθρο 11
1. Τα ιδιωτικά σχολεία γενικής, τεχνικής και επαγγελματικήςεκπαίδευσης, τα κάθε είδους φροντιστήρια και οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοίπαιδικοί σταθμοί, τα ιδιωτικά ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης καιτα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών μπορούν να αυξήσουν τα δίδακτρά τουςγια το σχολικό έτος 1997-98 μέχρι ποσοστό 4% στα νομίμως εισπραχθένταδίδακτρα του προηγούμενου σχολικού έτους 1996 -97.
2. Στην έννοια του παραπάνω όρου “δίδακτρα” περιλαμβάνονται και ταπάσης φύσεως ποσά, που εισπράττονται για παροχή πρόσθετων υπηρεσιών πουσυνδέονται με την εκπαιδευτική υπηρεσία, όπως τροφεία, έξοδα μεταφοράς,δαπάνες για εκμάθηση ξένων γλωσσών, μουσικής, χορού ή γιαφροντιστηριακά μαθήματα κ.λπ..
3. Πληρωμές που τυχόν έχουν γίνει για το σχολικό έτος 1997-98 με τηνπροοπτική αύξησης, θεωρούνται ότι έχουν δοθεί έναντι των ετήσιωνδιδάκτρων που προκύπτουν από τις ρυθμίσεις των προηγούμενων παραγράφωντου παρόντος άρθρου. Τα επιπλέον εισπραχθέντα ποσά επιστρέφονται.
4. Οι παραβάτες των διατάξεων του παρόντος άρθρου τιμωρούνται μεπρόστιμο από πενήντα χιλιάδες (50.000) δραχμές έως πεντακόσιες χιλιάδες(500.000) δραχμές ανά μαθητή για τον οποίο εισπράττονται τα δίδακτρααυτά. Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξηςκαι εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίωνεσόδων. Η διαδικασία και οι ειδικότεροι όροι είσπραξης του προστίμουορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικώνκαι Ανάπτυξης.
Άρθρο 12
Λογιστικά Σύστημα Ο.Τ.Α., Εκπαιδευτικών ΙδρυμάτωνΤριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Κέντρων Έρευνας (Ν.Π.Δ.Δ.)
Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των ΥπουργώνΕθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης καιΑποκέντρωσης, προκειμένου περί Ο.Τ.Α. ή Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου περί Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ΤριτοβάθμιαςΕκπαίδευσης (Α.Ε.Ι) και (Τ.Ε.Ι) ή Ανάπτυξης, προκειμένου περί Κέντρων Έρευνας (Ν.Π.Δ.Δ.) θεσπίζεται στους Ο.Τ.Α α βαθμού, στα ΕκπαιδευτικάΙδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι.) και στα Κέντρα Έρευνας (Ν.Π.Δ.Δ) το διπλογραφικό σύστημα γενικής και αναλυτικήςλογιστικής – κοστολόγησης.
Σχετικό: Το άρθρο 7 του Ν.2672/1998 (Α 290)
Άρθρο 13
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στηνΕφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεωςκαι την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 1997
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜ.ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Κ. ΓΕΙΤΟΝΑΣ Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 1997
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ