ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2740 ΦΕΚ Α’ 186/16.9.1999
Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο 1
Θεσμοθέτηση
1. Θεσμοθετείται κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, το οποίο χορηγείται κατά τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπονται στα επόμενα άρθρα.
2. Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας πιστοποιεί τη γνώση της ξένης γλώσσας σε έξι επίπεδα, ως εξής:
α) Επίπεδο Α 1 : “Στοιχειώδης γνώση της ξένης γλώσσας”.
β) Επίπεδο Α2: “Βασική γνώση της ξένης γλώσσας”.
γ) Επίπεδο Β 1: “Μέτρια γνώση της ξένης γλώσσας”.
δ) Επίπεδο Β2: “Καλή γνώση της ξένης γλώσσας”.
ε) Επίπεδο Γ1 : “Πολύ καλή γνώση της ξένης γλώσσας”.
στ) Επίπεδο Γ2: “Άριστη γνώση της ξένης γλώσσας”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.19 άρθρ.13 Ν.3149/2003,ΦΕΚ Α 141/10.6.2003.`Εναρξη ισχύος από 1.1.2003.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να καθορίζονται και άλλα επίπεδα πιστοποίησης στοιχειώδους και βασικής γνώσης ξένης γλώσσας, κατά τις αντίστοιχες προϋποθέσεις και τη διαδικασία του παρόντος.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.19 άρθρ.13 Ν.3149/2003,ΦΕΚ Α 141/10.6.2003.`Εναρξη ισχύος από 1.1.2003.
4. Όπου στις κείμενες διατάξεις καθορίζονται για τις προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα τα αποδεικτικά γνώσης ξένης γλώσσας, προστίθεται αντίστοιχα και τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας επιπέδων Ι και ΙΙ του παρόντος νόμου.
5. Το πιστοποιητικό γνώσης ξένης γλώσσας επιπέδου ΙΙ του παρόντος νόμου αποτελεί προσόν για τη χορήγηση επάρκειας διδασκαλίας της οικείας ξένης γλώσσας στα φροντιστήρια, τα οποία μετονομάζονται σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών με την παρ. 15 του άρθρου 6 του παρόντος.
Άρθρο 2
Εξετάσεις
1. Το πιστοποιητικό χορηγείται ύστερα από γραπτές και προφορικές εξετάσεις που διενεργούνται: α) με έντυπα μέσα τουλάχιστον μία (1) φορά κάθε έτος ή β) με ηλεκτρονικά μέσα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6Α του παρόντος. Τα πιστοποιητικά και των δύο τύπων εξετάσεων είναι ισότιμα. Για την πιστοποίηση της γλωσσομάθειας ελέγχονται οι επικοινωνιακές ικανότητες που ορίζονται στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 1 του ν.4452/2017.
2. Στις Εξετάσεις για απόκτηση πιστοποιητικού γλωσσομάθειας μπορεί να μετέχουν `Έλληνες πολίτες ή ομογενείς, πολίτες της Ευρωπαϊκής `Ένωσης ή αλλοδαποί που έχουν νομίμως τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.19 άρθρ.13 Ν.3149/2003, ΦΕΚ Α 141/10.6.2003.`Εναρξη ισχύος από 1.1.2003.
3. Όσοι μετέχουν στις Εξετάσεις καταβάλλουν στο δημόσιο ταμείο παράβολο χρηματικού ποσού, το ύψος του οποίου και η διαδικασία καταβολής του και είσπραξής του καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.
4. Απαλλάσσονται των εξετάσεων, θεωρούμενοι ότι διαθέτουν αρίστη γνώση της οικείας ξένης γλώσσας, οι κάτοχοι των παρακάτω τίτλων:
i) πτυχίου των τμημάτων ξένων γλωσσών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή αντίστοιχου και ισότιμου πτυχίου Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής.
ii) πτυχίου οποιουδήποτε τμήματος αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής και
iii) διδακτορικού διπλώματος οποιουδήποτε τμήματος αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής, που αποκτήθηκε ύστερα από φοίτηση στο τμήμα αυτό.
ίν) πτυχίου του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου ή αντίστοιχου και ισότιμου πτυχίου Πανεπιστημίου της αλλοδαπής, οι οποίοι θεωρούνται ότι διαθέτουν άριστη γνώση των γλωσσών εργασίας που έχουν διδαχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών, σύμφωνα με σχετική βεβαίωση του Τμήματος, η οποία πιστοποιεί την άριστη αυτή γνώση.
Σημ.: όπως η περ. iv προστέθηκε με την παρ.27 του άρθρου 3 του Ν.3027/2002 (ΦΕΚ Α΄ 152/28-6-2002) ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ με το άρθρο 81 παρ.21 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011)
5. Σε περίπτωση που για την απόκτηση του τίτλου σπουδών της προηγούμενης παραγράφου ορίσθηκε ως γλώσσα διδασκαλίας άλλη από την επίσημη γλώσσα του κράτους της έδρας του ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι κάτοχοι αυτών των τίτλων σπουδών θεωρείται ότι διαθέτουν το πιστοποιητικό αρίστης γνώσης της ξένης γλώσσας στην οποία διδάχθηκαν τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών τους.
6. Κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος σύμφωνα με την οδηγία 89/48/ΕΟΚ του
Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το Π.Δ. 165/2000 θεωρείται ότι διαθέτουν το Επίπεδο Β2 “Καλή γνώση της ξένης γλώσσας.
Σημ.: όπως προστέθηκε με την παρ.19 άρθρ.13 Ν.3149/2003, ΦΕΚ Α 141/10.6.2003.`Εναρξη ισχύος από 1.1.2003.
Άρθρο 3
Όργανα εξετάσεων
1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συνιστάται επταμελής Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από μέλη Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού(Δ.Ε.Π.) ή ομότιμους καθηγητές των τμημάτων ξένων γλωσσών των Α.Ε.Ι., ή εκπαιδευτικούς της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των κλάδων Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής και Τουρκικής Φιλολογίας. Με την ίδια απόφαση ορίζονται τουλάχιστον δύο εισηγητές θεμάτων για κάθε εξεταζόμενη γλώσσα από τα προαναφερόμενα μέλη. Η θητεία των μελών της εξεταστικής επιτροπής είναι διετής, αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του επόμενου έτους. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής, εκ των μελών αυτής, καθώς και ένας Γραμματέας με τον αναπληρωτή του, από τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κλάδου ΠΕ, που έχουν γνώση μίας ξένης γλώσσας ή από εκπαιδευτικούς της δημόσιας εκπαίδευσης των κλάδων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής και Τουρκικής Φιλολογίας. Για τη διοικητική υποστήριξη της ως άνω Επιτροπής μπορεί να ορίζεται με την ίδια απόφαση περαιτέρω γραμματειακό προσωπικό.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 32 του ν.4386/2016
2. Έργο της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής είναι η προετοιμασία και η διεξαγωγή των εξετάσεων του παρόντος άρθρου, ο καθορισμός της εξεταστέας ύλης κατά την προφορική δοκιμασία, ο καθορισμός των θεμάτων της γραπτής δοκιμασίας, η αποστολή αυτών σε όσους απασχολούνται στις Εξετάσεις και η εποπτεία των διεξαγόμενων δοκιμασιών και της έκδοσης και γνωστοποίηση στων αποτελεσμάτων.
3. Με απόφαση του Προέδρου της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής ορίζονται:
α) οι εξεταστές δοκιμασιών για την αξιολόγηση παραγωγής προφορικού λόγου,
β) οι βαθμολογητές δοκιμασιών για την αξιολόγηση παραγωγής γραπτού λόγου,
γ) οι επιτηρητές της διεξαγωγής των εξετάσεων
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 1 του ν.4452/2017.
4. Με απόφαση του Προέδρου της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής συστήνεται τριμελής επιτροπή διεξαγωγής των εξετάσεων σε κάθε εξεταστικό κέντρο, που αποτελείται από τρία μέλη με τα προσόντα συμμετοχής στην Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή, από τα οποία το ένα ορίζεται ως Πρόεδρος αυτής, το άλλο ως Γραμματέας και το τρίτο ως βοηθός Γραμματέας. Με την ίδια απόφαση ορίζεται το αναγκαίο βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό, καθώς και το έργο αυτού και της Επιτροπής διεξαγωγής των εξετάσεων.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται το βαθμολογικό ή τα βαθμολογικά κέντρα για τη βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων και τριμελής επιτροπή κάθε βαθμολογικού κέντρου, στην οποία μετέχουν ως Πρόεδροι ο Πρόεδρος ή και ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής και ως μέλη της μέλη της ίδιας Επιτροπής, ενώ χρέη γραμματέα εκτελεί ο γραμματέας της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής ή ο αναπληρωτής του. Με απόφαση του Προέδρου της επιτροπής του βαθμολογικού κέντρου ορίζονται, ανάλογα με τον αριθμό των γραπτών δοκιμίων κάθε γλώσσας, αντίστοιχοι συντονιστές βαθμολογητών με προσόντα αντίστοιχα με αυτά των μελών της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής, το αναγκαίο βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό, καθώς και το έργο αυτών, στο πλαίσιο της απόφασης της παρ. 4 του άρθρου 4.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.19 άρθρ.13 Ν.3149/2003,ΦΕΚ Α 141/10.6.2003.`Εναρξη ισχύος από 1.1.2003.
6. Στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων συνιστάται αυτοτελής Διεύθυνση Πιστοποίησης της Γνώσης Ξένων Γλωσσών, χωρίς αύξηση των οργανικών θέσεων προσωπικού. Αρμοδιότητα της Διεύθυνσης αυτής είναι η διοικητική στήριξη και η οικονομική διαχείριση της διεξαγωγής των εξετάσεων του άρθρου αυτού, η έκδοση και η χορήγηση των πιστοποιητικών γνώσης των ξένων γλωσσών και η αντιμετώπιση κάθε συναφούς θέματος. Η Διεύθυνση αυτή υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων της Κ.Υ. του ΥΠ.Ε.Π.Θ. Η Διεύθυνση συνεργάζεται με ιδρύματα, φορείς ή οργανισμούς μελετών και ερευνών του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Οι δαπάνες για τις δραστηριότητες αυτές καλύπτονται από πιστώσεις που εγγράφονται στον Προϋπολογισμό του ΥΠ.Ε.Π.Θ. Τη Διεύθυνση συγκροτούν τα τμήματα: α) Διοικητικής Στήριξης και β) Οικονομικής Διαχείρισης. Προϊστάμενοι της Διεύθυνσης και των Τμημάτων αυτής επιλέγονται και τοποθετούνται, κατά τις ισχύουσες διατάξεις περί Υπαλληλικού Κώδικα, διοικητικοί υπάλληλοι της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κλάδων ΠΕ, οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένη γνώση της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής ή ιταλικής γλώσσας. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να ορίζεται Προϊστάμενος της Διεύθυνσης, εκπαιδευτικός κλάδων ΠΕ5 ή ΠΕ6 ή ΠΕ7 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985 με βαθμό Α`. Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών καθορίζονται οι ειδικότερες αρμοδιότητες και τα λοιπά θέματα οργάνωσης της συνιστώμενης διεύθυνσης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.19 άρθρ.13 Ν.3149/2003,ΦΕΚ Α 141/10.6.2003.`Εναρξη ισχύος από 1.1.2003.
Άρθρο 4
Διαδικασία εξετάσεων
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.19 άρθρ.13 Ν.3149/2003,ΦΕΚ Α 141/10.6.2003. `Έναρξη ισχύος από 1.1.2003,αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.3 του άρθρου 1 του ν.4452/2017.
1. Κάθε υποψήφιος εξετάζεται γραπτά και προφορικά. Η προφορική εξέταση διενεργείται από έναν (1) εξεταστή, που εξετάζει συγχρόνως δύο (2) και σε εξαιρετικές περιπτώσεις τρεις (3) υποψηφίους.
2. Η βαθμολόγηση των εντύπων της ενότητας 1 και 3 (κατανόηση γραπτού λόγου και κατανόηση προφορικού λόγου) γίνεται από έναν (1) τουλάχιστον βαθμολογητή, ενώ η βαθμολόγηση των γραπτών της ενότητας 2 (παραγωγή γραπτού λόγου και διαμεσολάβηση) από δύο (2) βαθμολογητές. Η βαθμολογία προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας των δύο (2) βαθμολογητών. Αναβαθμολόγηση δεν επιτρέπεται.
3. Ο υποψήφιος μπορεί ύστερα από αίτημά του να έχει πρόσβαση στο γραπτό του, αυτοπροσώπως ή μέσω αντιπροσώπου, ενώ χορήγηση αντιγράφων απαγορεύεται. Αν ο υποψήφιος επιθυμεί ανάλυση της αξιολόγησης, συντάσσεται, ύστερα από αίτησή του, αξιολογική έκθεση από τον επιστημονικό υπεύθυνο της συγκεκριμένης γλώσσας ή από τον εκπρόσωπο που εκείνος ορίζει. Για την υποβολή της σχετικής αίτησης καταβάλλεται παράβολο, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
4. Η διεξαγωγή των εξετάσεων για την πιστοποίηση της γνώσης μίας ή περισσότερων ξένων γλωσσών προκηρύσσεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής. Στην προκήρυξη καθορίζεται ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής των εξετάσεων, καθώς και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων.
5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα θέματα που έχουν σχέση με την οργάνωση, τη διενέργεια των εξετάσεων, τον τρόπο γραπτής και προφορικής εξέτασης, τη διαδικασία βαθμολόγησης, την έκδοση αποτελεσμάτων, τη συγκρότηση των οργάνων, καθώς και τον τύπο του πιστοποιητικού που χορηγείται στους επιτυχόντες.
Άρθρο 5
Αμοιβές
1. Στους προέδρους, τα μέλη, τους γραμματείς των Επιτροπών, εξεταστές, βαθμολογητές, αναβαθμολογητές, επιτηρητές και το κάθε είδος προσωπικό που απασχολείται με τις Εξετάσεις και γενικά τις διαδικασίες του παρόντος νόμου, καταβάλλεται πρόσθετη αμοιβή κατ` αποκοπήν ή κατά συνεδρίαση ή κατά εξεταζόμενο υποψήφιο ή κατά γραπτό δοκίμιο, που καθορίζεται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.
2. Οι πρόσθετες αμοιβές της προηγούμενης παραγράφου και οι κάθε είδους δαπάνες διεξαγωγής των εξετάσεων του παρόντος νόμου, καλύπτονται από πιστώσεις που εγγράφονται στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
3. Οι διατάξεις της παρ. 2Γ του άρθρου 7 του Ν. 2685/1999 (ΦΕΚ 35 Α) εφαρμόζονται και για όσους αναφέρονται στην ανωτέρω παρ. 1 του άρθρου αυτού.”
Σημ.: όπως η παρ.3 προστέθηκε με την παρ.19 άρθρ.13 Ν.3149/2003, ΦΕΚ Α 141/10.6.2003.`Εναρξη ισχύος από 1.1.2003.
Άρθρο 6
Λοιπές διατάξεις
1. Το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ν. 2525/1997 εφαρμόζεται και για τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς που έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη προϋπηρεσία στα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων και στις Σχολές Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. της παραγράφου 11 του άρθρου 9 του ν. 1566/1985.
2. Ο αριθμός των θέσεων εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης που παρέμειναν κενές διότι εξαντλήθηκαν οι πίνακες διοριστέων του Α.Σ.Ε.Π. έτους 1998 μεταφέρεται και προστίθεται στις θέσεις που καλύπτονται από τον επόμενο διαγωνισμό. Η ίδια ρύθμιση εφαρμόζεται και για τις θέσεις των κλάδων εκπαιδευτικού προσωπικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τις οποίες δεν προκηρύχθηκε διαγωνισμός από το Α.Σ.Ε.Π. κατά το έτος 1998.
3. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ν. 2525/1997 αντικαταστάθηκε από της ισχύος του ως εξής:
“Από τους πίνακες αυτούς γίνονται οι διορισμοί στα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης κατά το έτος διεξαγωγής του διαγωνισμού και κατά το αμέσως επόμενο έτος, κατά την απόλυτη σειρά των υποψηφίων και με βάση τις δηλούμενες προτιμήσεις τους”.
4. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (ΦΕΚ 188 Α`) και μετά τη φράση “δεν επαρκούν οι θέσεις” προστίθεται η φράση “που ορίζονται κάθε χρόνο σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 1 του ν. 1351/1983 (ΦΕΚ 56 Α`). Στην ίδια παράγραφο και μετά τη φράση “επιστημονικό πεδίο” προστίθεται η φράση “και τη βαθμολογία στο ειδικό μάθημα ή στις πρακτικές δοκιμασίες προκειμένου για τα τμήματα για τα οποία απαιτείται αντίστοιχη εξέταση”.
5.α) Στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 διαγράφεται η αναφορά στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
β) Στο τέλος της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 προστίθενται τα εξής:
“Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι ειδικές κατηγορίες αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η διαδικασία και ο τρόπος πρόσβασής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση”.
6. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων επιτρέπονται οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: α) στην Κεντρική Υπηρεσία και στις ανεξάρτητες ή αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Διοικητικού Προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και β) σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση των αρμόδιων οργάνων τους. Ειδικώς στην περίπτωση αποσπάσεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε εποπτευόμενα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου απαιτείται, εκτός των ανωτέρω προϋποθέσεων, ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με τις ανάγκες της υπηρεσίας.
Σχετικό: παρ.9 άρθρ.13 Ν.3149/2003,ΦΕΚ Α 141/10.6.2003
Σχετικό: παρ.3 άρθρ.25 Ν.3467/2006,ΦΕΚ Α 128
7. Οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών Ενιαίων Λυκείων και των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων χρησιμοποιούνται για την άσκηση καθηκόντων επιτηρητών και βαθμολογητών κατά τη διεξαγωγή των εξετάσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 2525/1997 και του ν. 2640/1998.
8. Οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν στα προγράμματα επιμόρφωσης κάθε είδους που διοργανώνονται για τους δημόσιους εκπαιδευτικούς και σε ποσοστό που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι καλούμενοι στην επιμόρφωση λαμβάνουν τις αποδοχές τους για το χρονικό διάστημα αυτής από το Λογαριασμό Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης. Οι ιδιοκτήτες των σχολείων προσλαμβάνουν προσωρινούς αναπληρωτές για την αναπλήρωση των καλουμένων στην επιμόρφωση και για τη διάρκεια αυτής.
9. Οι παραιτήσεις των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποβάλλονται από τον παραιτούμενο αυτοπροσώπως στον ιδιοκτήτη του σχολείου και αυθημερόν αυτοπροσώπως στον Προϊστάμενο της οικείας Διεύθυνσης προκειμένω οι διατάξεις του ν. 682/1977.
10. Στην περίπτωση β` της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του ν. 2517/1997 (ΦΕΚ 160 Α`) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
“Στην κατηγορία των υπαλλήλων που αποσπάστηκαν στο εξωτερικό πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου υπάγονται και οι εκπαιδευτικοί που αποσπάστηκαν μέχρι την 15.9.1997”.
11. Οι προθεσμίες της παρ. 11 του άρθρου 2 του ν. 2621/1998 παρατείνονται από τη δημοσίευση του προαναφερόμενου νόμου, όσον αφορά τις Ομοσπονδίες Ενώσεων Συλλόγων Γονέων, μέχρι την 15.11.1999. Εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων των Ομοσπονδιών Ενώσεων Συλλόγων Γονέων που έλαβαν χώρα μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος λογίζονται ότι έγιναν εντός των νόμιμων προθεσμιών του άρθρου 2 παρ. 11 του ν. 2621/1998. Οι εκλογές για την ανάδειξη της Συνομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων διεξάγονται εντός του δευτέρου δεκαημέρου του μηνός Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
12. με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από εισήγηση των αρμοδίων οργάνων του αντίστοιχου φορέα του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μπορεί να καθορίζονται οι όροι, τα όργανα και η διαδικασία προμήθειας και διανομής των σχολικών βιβλίων του Ενιαίου Λυκείου, των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων, των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και των και των βοηθητικών βιβλίων αξιολόγησης των μαθητών ή λοιπών υποστηρικτών βιβλίων που διανέμονται στους καθηγητές, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια με το θέμα αυτό κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου .. του ν. 1556/1985, καθώς και σε συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 52 του ν. 1566/1985.
Σχετικό: παρ.9 άρθρ.15 Ν.2817/2000
13. α) Η παράγραφος 8 του άρθρου 14 του ν. 2238/1994 καταργείται.
β) Στην παράγραφο 5 του άρθρου 6 του ν. 2238/1994 προστίθεται περίπτωση ια` που έχει ως εξής:
“ια) Το καθαρό ποσό της ειδικής αποζημίωσης που παίρνουν εκτός των αποδοχών της οργανικής τους θέσης οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολικών μονάδων της Βαυαρίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με φορέα το Ελληνικό Γενικό Προξενείο στο Μόναχο.”
γ) Η ισχύς της παρούσας παραγράφου αρχίζει από 1ης Ιανουαρίου 1999 για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την ημερομηνία αυτή και μετά.
14. Οι διατάξεις του άρθρου 62 του ν. 1566/1985 εφαρμόζονται και μετά το έτος 2002 για τους εκπαιδευτικούς που υπητερούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ή προσλαμβάνονται στα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι το σχολικό έτος 2001-2002, εφόσον έχουν διορισθεί στη δημόσια εκπαίδευση από τους οικείους πίνακες διοριστέων οι σύγχρονοι τους κατά τη λήψη του πτυχίου, που αποτελεί προσόν διορισμού.
15. Τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών μετονομάζονται σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών.
Άρθρο 6α
Ηλεκτρονικές εξετάσεις
Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 2 του ν.4452/2017.
1. Η ηλεκτρονική διαδικασία εξέτασης της γλωσσομάθειας των ενδιαφερομένων για απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας γίνεται με το διεθνώς γνωστό σύστημα «Προσαρμοστική Ηλεκτρονική Εξέταση Γλωσσών» (Computer Adaptive Language Testing). Οι υποψήφιοι εξετάζονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.
2. Αρμόδιοι για τον επιστημονικό σχεδιασμό και ανασχεδιασμό των ηλεκτρονικών εξετάσεων, καθώς και για την παρακολούθηση της λειτουργικότητας του συστήματος είναι οι εξής φορείς: α) Πανεπιστήμια της ημεδαπής, στα οποία λειτουργούν Τμήματα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών, και β) το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (ΙΤΥΕ-Διόφαντος). Οι ανωτέρω φορείς υποχρεούνται να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία, το κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και την υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτουν σχεδιάζοντας, δημιουργώντας και αναπτύσσοντας πλατφόρμα ηλεκτρονικών εξετάσεων για το ΚΠΓ και τα απαραίτητα υποσυστήματα.
3. α) Τα όργανα του άρθρου 3 αναλαμβάνουν την επιλογή θεμάτων, την προετοιμασία και τη διενέργεια των ηλεκτρονικών εξετάσεων, καθώς και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 4 του παρόντος. β) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συγκροτείται για τις ηλεκτρονικές εξετάσεις το Τεχνικό Εποπτικό Συμβούλιο (Τ.Ε.Σ.) που αποτελείται από έναν (1) εκπρόσωπο από κάθε συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο, από το ΙΤΥΕ-Διόφαντος, καθώς και από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και είναι αρμόδιο για: αα) την εποπτεία της λειτουργίας των εφαρμογών του συστήματος των ηλεκτρονικών εξετάσεων, τον έλεγχο της πληρότητας της δεξαμενής των θεμάτων και ό,τι άλλο αφορά την ορθή λειτουργία του συστήματος αξιολόγησης της γλωσσομάθειας και ββ) τον καθορισμό του χρόνου διενέργειας των εξετάσεων και των εξεταζόμενων γλωσσών, καθώς και των απαιτούμενων προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν τα «Κέντρα Ηλεκτρονικών Εξετάσεων» (Κ.Η.Ε.) της παραγράφου 4. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος και τα αναπληρωματικά μέλη του Τ.Ε.Σ. Το Τ.Ε.Σ. διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 13, 14 και 15 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’ 45). Η αμοιβή των μελών του καθορίζεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α’ 176).
4. Οι εξετάσεις διενεργούνται σε ειδικά πιστοποιημένα εξεταστικά κέντρα με την ονομασία «Κέντρα Ηλεκτρονικών Εξετάσεων» (Κ.Η.Ε.), τα οποία είναι εξοπλισμένα με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και διαθέτουν προσωπικό για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και την καθοδήγηση των υποψηφίων, καθώς και για την επίλυση ενδεχόμενων τεχνικών προβλημάτων. Στην περίπτωση των ηλεκτρονικών εξετάσεων δεν συγκροτούνται οι Επιτροπές Εξεταστικών Κέντρων και οι Επιτροπές Βαθμολογικών Κέντρων των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 3. Αντί αυτών, σε κάθε Κ.Η.Ε. ορίζονται ένας (1) διοικητικά υπεύθυνος, ένας (1) τεχνικός υπεύθυνος, και ένας (1) επόπτης. Για την αμοιβή τους εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α’ 176), όπως έχουν αντικατασταθεί με την παρ. 2 του άρθρου 52 του ν. 4369/2016 (Α’ 33). Τα κέντρα αυτά ιδρύονται σύμφωνα με την παράγραφο 5 του παρόντος και λειτουργούν σε σχολικές μονάδες, καθώς και σε άλλους δημόσιους χώρους αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εξοπλίζονται ειδικά για το σκοπό αυτόν. Οι ηλεκτρονικές εξετάσεις διενεργούνται σε οποιαδήποτε ημέρα του έτους και σε οποιοδήποτε Κ.Η.Ε. Στο πιστοποιητικό αναγράφεται η ακριβής ημερομηνία εξέτασης. Τα Κ.Η.Ε. μπορεί να αξιοποιούνται και για άλλες ηλεκτρονικές εξετάσεις φορέων του Δημοσίου.
5. Οι σχολικές ή άλλες μονάδες δημόσιου συμφέροντος που θα φιλοξενούν τα Κ.Η.Ε. επιλέγονται ως εξής:
α) Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας,Έρευνας και Θρησκευμάτων εκδίδει, ύστερα από πρόταση του ΤΕΣ, σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι μονάδες που επιθυμούν να φιλοξενήσουν Κ.Η.Ε. καταθέτουν, μέσω των οικείων Διευθύνσεων Εκ παίδευσης ή του αρμοδίου οργάνου διοίκησής τους, σχετικό αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
β) Το Κ.Η.Ε. ιδρύεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του ΤΕΣ σε μονάδα όπου συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις σωρευτικά: αα) η μονάδα διαθέ τει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή και πληροί εν γένει τις αναφερόμενες στην πρόσκληση εκδήλω σης ενδιαφέροντος προδιαγραφές, ββ) η ίδρυση ενός Κ.Η.Ε. στη μονάδα κρίνεται οικονομικά συμφέρουσα, λαμβανομένων ιδίως υπόψη του κόστους της ίδρυσής του σε αυτή και της συντήρησης του εξοπλισμού του, του πληθυσμού της πόλης, καθώς και της ενδεχόμενης λειτουργίας και άλλων Κ.Η.Ε. σε γειτονικές ή κοντινές μονάδες, γγ) η τοποθεσία της μονάδας προσφέρεται για την ίδρυση ενός Κ.Η.Ε. Τα ιδρυθέντα Κ.Η.Ε. καταχωρίζονται σε ειδικό Μητρώο,το οποίο τηρείται στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουρ γείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
6. α) Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας,Έρευνας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμό διου Υπουργού καθορίζεται το ύψος των εξετάστρων, καθώς και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 4.
β) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος διεξαγωγής των ηλεκτρονικών εξετάσεων, ειδικότερα θέματα σχετικά με τη λειτουργία της πλατ φόρμας ηλεκτρονικών εξετάσεων, οι υπεύθυνοι και ο επόπτης των Κ.Η.Ε., καθώς και η λειτουργία τους.
Άρθρο 7
Κάλυψη δαπανών
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του ν.4452/2017.
1. Η δαπάνη για τη διενέργεια των εξετάσεων του ΚΠ Γ με έντυπα μέσα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
2. Οι ηλεκτρονικές εξετάσεις για το ΚΠΓ χρηματοδοτούνται αποκλειστικά μέσω των εξετάστρωv που καταβάλλουν οι υποψήφιοι για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις αυτές και δεν επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Τα έσοδα από τα εξέταστρα για τις ηλεκτρονικές εξετάσεις αποτελούν δημόσια έσοδα, εισπράττονται σε διακριτό Κ.Α. Εσόδου και εγγράφονται αντίστοιχες με τα εισπραττόμενα έσοδα πιστώσεις σε ύψος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Τα ανωτέρω έσοδα καλύπτουν πλήρως ιδίως τις ακόλουθες δαπάνες:
α) την πλήρωση των δεξαμενών δοκιμασιών και τη συντήρηση της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής,
β) την αμοιβή του προσωπικού που συμμετέχει στη διενέργεια των εξετάσεων με οποιο δήποτε τρόπο,
γ) την αμοιβή των αξιολογητών-βαθμολογητών και
δ) κάθε άλλη δαπάνη που προκύπτει από το σχεδιασμό και την υλοποίηση των ηλεκτρονικών εξετάσεων
Άρθρο 8
1. Το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (Π.Ι.Ι.Ε.Τ). δύναται, ύστερα από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του, να συνιστά με τήρηση της νόμιμης διαδικασίας, κατά τις διατάξεις των άρθρων 108 και επόμενα του Αστικού κώδικα, κοινωφελή ιδρύματα φιλανθρωπικού και πολιτιστικού – μορφωτικού σκοπού, διεπόμενα από τις διατάξεις του α.ν. 2039/1939 (ΦΕΚ 455 Α`), όπως τροποποιήθηκε με το ν. 2386/1996 (ΦΕΚ 43 Α`), διαθέτοντας και την ανάλογη περιουσία για την εκπλήρωση του κοινωφελούς σκοπού αυτών.
2. Με την ίδια διαδικασία μπορεί να συσταθεί κοινωφελές ίδρυμα σε αντικατάσταση της Στέγης Ευγηρίας του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και του σκοπού αυτής. Στην περίπτωση αυτή το προσωπικό που υπηρετεί στη Στέγη Ευγηρίας με την ιδιότητα του τακτικού υπαλλήλου διατηρείται σε αντίστοιχες προσωπαγείς θέσεις, που δημιουργούνται στο Π.Ι.Ι.Ε.Τ..
3. Συνιστώνται επιπλέον των προβλεπόμενων τμημάτων και οργανικών θέσεων του πάσης φύσεως προσωπικού του Π.Ι.Ι.Ε. Τήνου, οι κατωτέρω υπηρεσίες και θέσεις:
α) Ιδρύεται Τεχνική Υπηρεσία με αρμοδιότητα:
i) Την εκπόνηση μελετών κτιριακών έργων και λοιπών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος.
ii) Την εισήγηση προς Διοικούσα Επιτροπή για την ανάθεση της εκπόνησης των μελετών αυτών.
iii) Την εισήγηση για την έγκριση των ανωτέρω μελετών.
iv) Την επίβλεψη της εκτέλεσης των έργων.
β) Ιδρύεται Νομική Υπηρεσία με αρμοδιότητα:
i) Την αντιπροσώπευση και υπεράσπιση του Ιερού Ιδρύματος ενώπιον κάθε δικαστηρίου και ενώπιον κάθε δικαστηρίου και ενώπιον κάθε αρχής και επιτροπής ειδικής δικαιοδοσίας.
ii) Την παροχή στη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος νομικών συμβουλών και γνωμοδοτήσεων.
iii) Την παρακολούθηση και επιμέλεια των ποινικών, αστικών, φορολογικών και διοικητικών γενικά υποθέσεων του, που αφορούν την περιουσία και το υπηρετούν σε αυτό προσωπικό του.
iv) Ο,τι άλλο προβλέπεται και προσιδιάζει στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος από το ν.δ. 3026/1954 (ΦΕΚ 235 Α`) “Περί του Κώδικος των Δικηγόρων”, όπως τροποποιηθέν ισχύει.
4. Για τη στελέχωση των ανωτέρω υπηρεσιών συνιστώνται οι εξής θέσεις:
α) Για την τεχνική Υπηρεσία:
i) Μία (1) θέση Πολιτικού Μηχανικού, κατόχου διπλώματος ΑνωτάτουΕκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμης Σχολής της αλλοδαπής με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Η θέση εντάσσεται στον κλάδο ΠΕ3 και στους βαθμούς Δ-Α.
ii) Δύο (2) θέσεις, μία (1) Αρχιτέκτονα Μηχανικού, μία (1) Ηλεκτρολόγου – Μηχανολόγου Μηχανικού, κατόχων διπλώματος Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμης Σχολής της αλλοδαπής με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και μία (1) θέση Τεχνολόγου Μηχανικού, κατόχου διπλώματος Τ.Ε.Ι. με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
iii) Η πρόσληψη των ανωτέρω γίνεται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, εφόσον παρίσταται ανάγκη ανάθεσης στους ανωτέρω κατά περίπτωση δραστηριοτήτων της αρμοδιότητας τους, όπως αυτές αναφέρονται στο εδάφιο α` περιπτώσεις i-iv του παρόντος άρθρου.
β) Για τη Νομική Υπηρεσία:
i) Μια (1) θέση Δικηγόρου, διορισμένου στον Άρειο Πάγο ή στο Εφετείο, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 1093/1980 (ΦΕΚ 270 Α`) αμειβομένου με μηνιαία αντιμισθία, κατά τις κείμενες διατάξεις.
ii) Η πρόσληψη γίνεται με επιλογή ύστερα από προκήρυξη, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1649/1986 “Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις”
γ) Συνιστώνται στο Π.Ι.Ι.Ε. Τήνου και οι εξής επιπλέον θέσεις:
i) Μία (1) θέση Αρχειοφύλακα, κατόχου πτυχίου Αρχειονομίας Α.Ε.Ι. η πτυχίου Φιλοσοφικής Σχολής ή θεολογικής Σχολής της ημεδαπής ή ισότιμης Σχολής της αλλοδαπής και εμπειρία τουλάχιστον ενός (1) έτους σε θέματα Αρχειονομίας και με επαρκή γνώση μιας ξένης γλώσσας (αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική). Η θέση αυτή εντάσσεται στο κλάδο ΠΕ4 με βαθμούς Δ-Α.
ii) Μία (1) θέση Συντηρητή Έργων Τέχνης κλάδου ΤΕ2 με εξειδίκευση στη συντήρηση φορητών εικόνων, πινάκων ζωγραφικής, τοιχογραφιών, ξυλόγλυπτων και βιβλίων – χαρτιού. Η θέση αυτή εντάσσεται στον κλάδο ΤΕ2 με βαθμούς Δ-Α.
5. Το άρθρο 2 του ν. 349/1976 (ΦΕΚ 149 Α`) “περί διοικήσεως του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου”, όπως τούτο τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 66 του ν. 590/1977 (ΦΕΚ 146 Α`) και την παρ. 16 του άρθρου 69 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α`) αντίστοιχα, τροποποιείται ως εξής:
“1. Το ίδρυμα τούτο διοικείται από δεκαμελή Διοικούσα Επιτροπή της οποίας Πρόεδρος είναι ο επιχώριος Μητροπολίτης, τα λοιπά δε εννέα μέλη είναι αιρετά. Τον Πρόεδρο, ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενο, αναπληρώνει ασκώντας όλες τις αρμοδιότητες του, ο Αντιπρόεδρος και αυτόν, ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενο, αναπληρώνει ασκώντας όλες τις αρμοδιότητες του, ο Αντιπρόεδρος και αυτόν, ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενο, ο Γενικός Γραμματέας. Η Διοικούσα Επιτροπή συγκαλείται υποχρεωτικά κατόπιν αιτήσεως των των 2/5 των αιρετών μελών της.
2. Τα αιρετά, καθώς και τα πέντε αναπληρωματικά μέλη είναι Έλληνες πολίτες, Τήνιοι, Χριστιανοί Ορθόδοξοι και κάτοικοι της νήσου Τήνου, εκλέγονται δε από σώμα εκλεκτόρων.
3. Το σώμα των εκλεκτόρων συγκροτείται από τους κατωτέρω: α) τον επιχώριο Μητροπολίτημ β) τον Έπαρχο και τα τακτικά μέλη του Επαρχιακού Συμβουλίου του Επαρχείου Τήνου, γ) το Δήμαρχο και τα τακτικά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, δ) το Δήμαρχο και τα τακτικά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Εξωμβούργου Τήνου, ε) τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του κοινοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας Πανόρμου Τήνου, στ) στους Προέδρους των Τριμελών Τοπικών Συμβουλίων (Δημαρχιακούς Παρέδρους) των δημοτικών διαμερισμάτων των Δήμων Τήνου και Εξωμβούργου, αντίστοιχα και ζ) τα πρώτα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας των Τηνίων εν Αθήναις.
4. Ολα τα μέλη του σώματος των εκλεκτόρων είναι υποχρεωτικά Τήνιοι, Χριστιανοί Ορθόδοξοι, άλλως αντικαθίστανται κατά τη νόμιμη τάξη των αναπληρωτών τους, εφόσον υπάρχουν. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Τριμελούς Τοπικού Συμβουλίου (Δημαρχιακός Πάρεδρος), αν δεν είναι Τήνιος, Χριστιανός Ορθόδοξος, αντικαθίσταται από τον επόμενο κατά σειρά σύμβουλο του Τριμελούς Τοπικού Συμβουλίου και μέχρις εξαντλήσεως του όλου αριθμού των Τοπικών Συμβούλων του Διαμερίσματος. Οι εκλέκτορες δεν επιτρέπεται να είναι εκλόγιμοι”.
6. Το εδάφιο 1 της παραγράφου δ` του άρθρου 4 του ν. 349/1976 αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Καθένας από τους εκλέκτορες ψηφίζει με μυστική ψηφοφορία μέχρι τρία πρόσωπα από τον κατάλογο των υποψηφίων.”
7. Στις παραγράφους ε` και στ` του άρθρου 4 του ν. 349/1976 η λέξη “εξ” αντικαθίσταται με τη λέξη εννέα και η λέξη “τέσσερα ή τέσσερες” αντικαθίσταται με τη λέξη “πέντε”.
8. Στις παραγράφους α`, η`, και θ` του άρθρου 4 και του άρθρου 5 του ν. 349/1976, οι λέξεις “Νομάρχης Κυκλάδων” αντικαθίστανται με τις λέξεις “Γενικός Γραμματέας Περιφερείας Ν. Αιγαίου”.
9. Η παρ. 3 του Άρθρου 66 του ν. 590/1977 καταργείται.
10. Η παρ. 5 του άρθρου 66 του ν. 590/1977 αντικαθίσταται ως εξής:
“5. Στην παράγραφο θ` εδάφιο Ι του άρθρου 4 του ν. 349/1976 οι λέξεις “υπό στοιχεία α` και β` εν παρ. Ι του άρθρου 2 του παρόντος αναφερόμενα” αντικαθίσταται με τη λέξη “εκλεγέντα” και οι λέξεις “του Ειρηνοδίκου Τήνου” με τις λέξεις “του πλειοψηφήσαντος κατά τας εκλογάς της αναδείξεως των”.
11. Η εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 5-10 του παρόντος αρχίζει μετά τη λήξη της θητείας των μελών της παρούσας Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και ισχύει για την ανάδειξη των μελών της νέας Διοικούσας Επιτροπής κατά της αρχαιρεσίες του Δεκεμβρίου 1999.
Άρθρο 9
1. Οι Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι κατά το ακαδημαϊκό έτος 1998-1999 φοιτούσαν στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τουλάχιστον 1ο έτος σπουδών, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν μία μόνο φορά τη μετεγγραφή τους, χωρίς Εξετάσεις και καθ` υπέρβαση του προβλεπομένου από τις κείμενες διατάξεις ποσοστού μεταγγραφομένων, ύστερα από σχετική αίτηση τους, στο αντίστοιχο Τμήμα Ελληνικών Α.Ε.Ι. που επιθυμούν να μεταγγραφούν εκτός των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα τμήματα σε Ελληνικά Α.Ε.Ι., εκτός τον Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, η μετεγγραφή των ανωτέρω γίνεται σε Α.Ε.Ι. των ανωτέρω Νομών.
2. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετεγγραφή σε Ελληνικό Α.Ε.Ι. είναι η υποβολή αναλυτικού πιστοποιητικού σπουδών από το Ίδρυμα προέλευσης και όλων των λοιπών δικαιολογητικών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις περί μεταγγραφών από Α.Ε.Ι. του εξωτερικού. Αρμόδιες για τον έλεγχο της νομιμότητας και της πληρότητας των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών είναι οι Γραμματείες των οικείων Τμημάτων υποδοχής.
3. Η κατάταξη των μεταγγραφομένων σε έτος σπουδών γίνεται ύστερα από ειδικές κατατακτήριες Εξετάσεις σε τρία μαθήματα, τα οποία καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος υποδοχής και διενεργούνται κατά τα προβλεπόμενα για τη διαδικασία κατατακτηρίων εξετάσεων για κατατάξεις πτυχιούχων Α.Ε.Ι.. Εάν οι μετεγγραφόμενοι επιτύχουν και στα τρία εξεταζόμενα μαθήματα, κατατάσσονται στο ίδιο έτος σπουδών με αυτό στο οποίο ήδη φοιτούν στο Α.Ε.Ι. προέλευσης. Σε αντίθετη περίπτωση, η κατάταξη τους σε έτος σπουδών γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Τμήματος υποδοχής, σύμφωνα με τη συνολική επίδοσή τους στις ανωτέρω Εξετάσεις.
4. Οι κατά τα ανωτέρω μετεγγραφόμενοι έχουν τη δυνατότητα κατοχύρωσης των μαθημάτων στα οποία έχουν εξεταστεί επιτυχώς στο Α.Ε.Ι. προέλευσης, ύστερα από εισήγηση των αρμοδίων μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος υποδοχής κατά περίπτωση, τα οποία διαπιστώνουν την αντιστοιχία τόσο των μαθημάτων αυτών όσο και του περιεχομένου τους σε μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής.
5. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παρούσας διάταξης καθορίζονται με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του οικείου Α.Ε.Ι.
Άρθρο 10
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα τςη Κυβερνήσεως, εκτός εάν άλλως ορίζεται από τις επί μέρους διατάξεις του.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως Νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 1999.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 1999
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΑΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ