ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2752 ΦΕΚ Α’248/ 17.11.1999

Αναμόρφωση του νομικού καθεστώτος των ΠρογραμμάτωνΣπουδών Επιλογής στα Α.Ε.I. και Τ.Ε.Ι.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το άρθρο 81 παρ.18 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6- 9-2011)

1. Θεσπίζονται στα Α.Ε.I. και Τ.Ε.Ι. Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.). που λειτουργούν παράλληλα με τα υφιστάμενα σε αυτά Προγράμματα Σπουδών (Π.Σ.).

2. α) Σκοπός των Π.Σ.Ε. είναι κυρίως η εφαρμογή της δια βίου εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η συνεχής εκπαίδευση και η διαρκής επιμόρφωση των κατόχων τίτλου απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου ή άλλου ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή του εξωτερικού και η διεύρυνση των εκπαιδευτικών τους επιλογών, σύμφωνα με την προβλεπόμενη από την παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 1268/1982 και αντίστοιχα από το εδάφιο δ. της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 1404/1983 αποστολή των Α.Ε.I. και Τ.Ε.Ι..

β) Τα Π.Σ.Ε. παρέχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης είτε μερικών είτε ολοκληρωμένων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όσους δεν είχαν ή δεν χρησιμοποίησαν τη δυνατότητα αυτήν. Επίσης, παρέχουν σε αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τη δυνατότητα συνεχούς ανανέωσης, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των απαραίτητων για την επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία τους γνώσεων και δεξιοτήτων, ως συνέπεια της διαρκούς και ραγδαίας εξέλιξης της επιστήμης και της τεχνολογίας.

γ) Τα Π.Σ.Ε. αποσκοπούν επίσης στην ανάπτυξη γνωστικών αντικειμένων συναφών με το σκοπό τους, δηλαδή προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες της δια βίου εκπαίδευσης, με έμφαση σε νέα γνωστικά αντικείμενα που προάγουν τις διατμηματικές συνεργασίες μεταξύ του ιδίου ή περισσότερων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

3.α) Την ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας των Π.Σ.Ε. έχουν τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.I..

β) Οι προτάσεις για την εκπόνηση των Π.Σ.Ε. διαβιβάζονται προς έγκριση στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από τον Πρύτανη του Α.Ε.Ι. ή τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός από την περιέλευσή τους σε αυτόν.

γ) Προτάσεις Π.Σ.Ε. υποβάλλονται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για έγκριση και χρηματοδότηση :

ί) από ένα ή περισσότερα Τμήματα του ίδιου ή διαφορετικών Α.Ε.Ι., μετά από απόφαση είτε του Δ.Σ. του Τμήματος είτε των Δ.Σ. των αντίστοιχων Τμημάτων του Α.Ε.I. ή των Α.Ε.Ι..

ίί) από ένα ή περισσότερα Τμήματα του Ιδιου ή διαφορετικών Τ.Ε.Ι.. μετά από απόφαση είτε του Συμβουλίου του Τμήματος είτε των Συμβουλίων των αντίστοιχων Τμημάτων του Τ.Ε.I. ή των Τ.Ε.Ι..

ίίί) από ένα ή περισσότερα Τμήματα του ίδιου η διαφορετικών Α.Ε.I. σε συνεργασία με ένα ή περισσότερα Τμήματα του Ιδίου ή διαφορετικών Τ.Ε.Ι.. μετά από απόφαση είτε του Δ.Σ. του Τμήματος είτε των Δ.Σ. των αντίστοιχων Τμημάτων του Α.Ε.I. ή των Α.Ε.Ι..

ίν) από ομάδες μελών Δ.Ε.Π. του ίδιου ή διαφορετικών Α.Ε.Ι., μετά από απόφαση της Συγκλήτου ή των οικείων Συγκλήτων.

ν) από ομάδες μελών Ε.Π. του ίδιου ή διαφορετικών Τ.Ε.Ι.. μετά από απόφαση του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. ή των οικείων Συμβουλίων των Τ.Ε.Ι..

νί) από Τμήμα ή Τμήματα του ιδίου ή διαφορετικών Α.Ε.I. σε συνεργασία με αντίστοιχα αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού, μετά από εισήγηση είτε του Δ.Σ. του Τμήματος είτε των Δ.Σ. των αντίστοιχων Τμημάτων του Α.Ε.Ι. ή των Α.Ε.Ι. και απόφαση των οικείων Συγκλήτων.

νίί) από Τμήμα ή Τμήματα του ιδίου ή διαφορετικών Τ.Ε.Ι. σε συνεργασία με αντίστοιχα αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού, μετά από εισήγηση είτε του Συμβουλίου του Τμήματος είτε των Συμβουλίων των αντίστοιχων Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. ή των Τ.Ε.Ι. και απόφαση του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. ή των οικείων Συμβουλίων των Τ.Ε.Ι..

4. Κάθε πρόταση Π.Σ.Ε. περιλαμβάνει απαραιτήτως τα εξής στοιχεία:

α) το αντικείμενο του προγράμματος,

β) τον τίτλο του προγράμματος και του απονεμόμενου πτυχίου.

γ) την ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης στο πρόγραμμα, με καθορισμό του αριθμού των απαιτούμενων μαθημάτων για την απονομή πτυχίου,

δ) το περιεχόμενο και τη δομή του προγράμματος, με αναλυτική παρουσίαση των μαθημάτων, των σεμιναρίων, των πρακτικών ασκήσεων ή εργαστηρίων, που το συγκροτούν, καθώς και των ωρών διδασκαλίας, των διδακτικών μονάδων και του τόπου διεξαγωγής, του προγράμματος αναλυτικό. ε) την κάλυψη των διδακτικών αναγκών.

στ) το ποσοστό εισαγωγής ανά κατηγορία υποψηφίων, τα συμπληρωματικά αξιολογικό κριτήρια για την εισαγωγή υποψηφίων, καθώς και τους συντελεστές των αξιολογικών κριτηρίων για την προτεραιότητα εγγραφής φοιτητών ή σπουδαστών,

ζ) το Τμήμα που έχει τη διοικητική ευθύνη απονομής του πτυχίου, πλην των περιπτώσεων (ίίί), (ίν) και (νί) του εδαφίου γ. της παρ. 3 του παρόντος άρθρου, κατά τις οποίες τη διοικητική ευθύνη χορήγησης του πτυχίου έχει το Α.Ε.I. και των περιπτώσεων (ν) και (νίί) του εδαφίου γ. της παρ. 3 του παρόντος άρθρου, κατά τις οποίες τη διοικητική ευθύνη χορήγησης του πτυχίου έχει το Τ.Ε.Ι..

η) τον αριθμό των παρεχόμενων θέσεων ανά ακαδημαϊκό έτος, καθώς και τις υπάρχουσες δυνατότητες του οικείου Τμήματος ή Τμημάτων, σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

θ) τις ανάγκες σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή το κόστος της αναγκαίας πρόσθετης υλικοτεχνικής υποδομής, το συνολικό κόστος λειτουργίας, τις πηγές και το ύψος της χρηματοδότησης αναλυτικό, καθώς και το ύψος και τον τρόπο καταβολής τέλους εγγραφής από όσους εγγράφονται στο Πρόγραμμα και συμπληρώνουν στο τέλος του ημερολογιακού έτους το 250 έτος της ηλικίας τους.

5. Τα Π.Σ.Ε. εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την έκδοση της οποίας Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ασκεί ουσιαστικό έλεγχο μόνο των στοιχείων στ`, ζ` , η. και θ` της προηγούμενης παραγράφου. Η απόφαση αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

6. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά από γνώμη των αρμόδιων οργάνων κατά τις διακρίσεις του εδαφίου γ` της παρ. 3 του παρόντος άρθρου των ιδρυμάτων προέλευσης και υποδοχής, μπορούν να μεταφέρονται σε άλλο ίδρυμα τριτοβάθμιαςεκπαίδευσης, να μετονομάζονται να συγχωνεύονται ή να κατατέμνονται λειτουργούν τα Π.Σ.Ε..

7. Τα Π.Σ.Ε.. σύμφωνα προς τον κατά τα ανωτέρω αναφερόμενο σκοπό τους διοικούνται από ίδια όργανα ως ακολούθως: α) τη Συνέλευση, β) τον Πρόεδρο και

γ) Το Διευθυντή του Π.Σ.Ε..

α) Η Συνέλευση του Π.Σ.Ε. αποτελεί το ανώτατο όργανο διοίκησης του Π.Σ.Ε. και απαρτίζεται από μέλη Δ.Ε.Π. ή E.Π., που διδάσκουν στο Π.Σ.Ε.. Στη Συνέλευση μετέχουν κατά ανώτατο όριο τριάντα (30) μέλη και κατά κατώτερο έντεκα (11) μέλη Δ.Ε.Π. ή Ε.Π.. Σε περίπτωση που τα μέλη Δ.E.Π. ή Ε.Π.. που διδάσκουν στο Πρόγραμμα Σπουδών Επιλογής είναι λιγότερα από έντεκα (11), ο αριθμός τους συμπληρώνεται με μέλη Δ.Ε.Π. ή Ε.Π. του ιδίου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου άλλου ή άλλων Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.I. αντίστοιχα με απόφαση των οικείων Συγκλήτων ή Συμβουλίων του Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.I. ή των Α.Ε.Ι.- Τ.Ε.Ι.. Σε περίπτωση που τα μέλη Δ.Ε.Π. ή Ε.Π., που διδάσκουν στο Π.Σ.Ε. είναι περισσότερα από τριάντα (30), διενεργείται κλήρωση με ευθύνη του Προέδρου ή προϊσταμένου του Τμήματος, εφόσον τη διοικητική ευθύνη απονομής του πτυχίου έχει το Τμήμα ή με ευθύνη του Πρύτανη του Α.Ε.Ι. ή του Προέδρου του Τ.Ε.Ι., εφόσον τη διοικητική ευθύνη απονομής του πτυχίου έχει το Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι.. Κάθε Τμήμα εκπροσωπείται στη Συνέλευση αναλογικό με τον αριθμό των μαθημάτων που προσφέρει στο Πρόγραμμα. Στη Συνέλευση συμμετέχουν και φοιτητές ή σπουδαστές εγγεγραμμένοι στο Π.Σ.Ε.. Στον Κανονισμό λειτουργίας του Π.Σ.Ε. προβλέπεται ο τρόπος εκπροσώπησης. Κατά τα λοιπό, εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις που αφορούν τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος των Π.Σ..

β) Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Ε. και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος εκλέγονται από τη Συνέλευση του Π.Σ.Ε. κατ` ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων περί εκλογής του Προέδρου Τμήματος, όταν πρόκειται για Α.Ε.Ι. ή Προϊσταμένου Τμήματος, όταν πρόκειται για Τ.Ε.Ι.. Πρόεδρος και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Π.Σ.Ε. είναι μέλη Α.Ε.Π. ή Ε.Π. αντίστοιχα που πληρούν τις προϋποθέσεις εκλογής Προέδρου Τμήματος Α.Ε.Ι. ή Προϊστάμενου Τμήματος Τ.Ε.I. αντίστοιχα. Οι διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 2 του ν. 1268/1982, όπως ισχύουν, για τη θητεία του Προέδρου Τμήματος Α.Ε.Ι. εφαρμόζονται αναλόγως για τη θητεία του Προέδρου και του Αναπληρωτή Προέδρου του προγράμματος.

γ) Ο Διευθυντής Σπουδών εκλέγεται από τη Συνέλευση του Π.Σ.Ε. κάτ.ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων περί εκλογής Προέδρου Τμήματος, όταν πρόκειται για Α.Ε.Ι. ή Προϊσταμένου Τμήματος. όταν πρόκειται για Τ.Ε.Ι… Ο Διευθυντής είναι μέλος Δ.Ε.Π. ή αντίστοιχα Ε.Π. που πληροί τις προϋποθέσεις εκλογής Διευθυντή Τομέα Α.Ε.I. ή προϊσταμένου Τμήματος Τ.Ε.Ι.. Οι διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 2 του ν. 1268/1982, όπως ισχύουν, για τη θητεία του Προέδρου Τμήματος εφαρμόζονται αναλόγως για τη θητεία του Διευθυντή του Προγράμματος Διευθυντής του Π.Σ.Ε. μπορεί να είναι ο Πρόεδρος του Π.Σ.Ε..

8. α) Η Συνέλευση του Π.Σ.Ε. αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά τη λειτουργία του Προγράμματος.

β) Ο Πρόεδρος συγκαλεί τη Συνέλευση του Π.Σ.Ε., καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, προεδρεύει και διευθύνει τις συνεδριάσεις της, εισηγείται στη Συνέλευση για τα θέματα της αρμοδιότητάς της, έχει την ευθύνη λειτουργίας της Συνέλευσης και μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεών της και συγκροτεί επιτροπές από τα μέλη της για τη διεκπεραίωση συγκεκριμένων θεμάτων. Επίσης, έχει την ακαδημαϊκή ευθύνη για τη λειτουργία του Π.Σ.Ε., εκπροσωπεί τη Συνέλευση εντός και εκτός Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. και συμμετέχει στη Σύγκλητο.

γ) Ο Αναπληρωτής αντικαθιστά τον Πρόεδρο του Π.Σ.Ε., όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται ή ελλείπει και ασκεί όσες αρμοδιότητες του μεταβιβάζει ο Πρόεδρος του Προγράμματος.

δ) Ο Διευθυντής του Π.Σ.Ε. έχει την ευθύνη εφαρμογής του Π.Σ.Ε..

9. Στα Π.Σ.Ε., σύμφωνα με τον κατά την παρ. 2 του παρόντος άρθρου κύριο σκοπό τους, που συνίσταται στην δια βίου εκπαίδευση, γίνονται κατά προτεραιότητα δεκτοί υποψήφιοι ως προς τους οποίους κυρίως τίθεται το ζήτημα της δια βίου εκπαίδευσης, ιδίως δηλαδή ηλικίας άνω των 23 ετών, Έλληνες ή αλλοδαποί κάτοχοι τίτλου απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου ή άλλου ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή του εξωτερικού που ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

α) κάτοχοι απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου ή οι συμμετέχοντες στις γενικές Εξετάσεις, όσο αυτές θα διεξάγονται,

β) φοιτητές ή σπουδαστές σε Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. ή αντίστοιχα αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού,

γ) φοιτητές ή σπουδαστές σε ελληνικό Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι.,

δ) πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι..

ε) κάτοχοι απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου, οι οποίοι δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες.

10. α) Η επιλογή για κάθε κατηγορία υποψηφίων γίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια και ανάλογα με το συντελεστή βαρύτητας αυτών:

ί) Για τους κατόχους απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου ή για τους συμμετέχοντες στις Γενικές Εξετάσεις όσο αυτές Θα διεξάγονται. λαμβάνονται υπόψη ο βαθμός απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου ή άλλου ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή του εξωτερικού και ο μέσος όρος βαθμολογίας των Γενικών Εξετάσεων.

ίί) Για τους φοιτητές ή σπουδαστές εξωτερικού λαμβάνονται υπόψη ο βαθμός απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου ή άλλου ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού, ο μέσος όρος βαθμολογίας των Γενικών Εξετάσεων και ο αριθμός μαθημάτων και ο μέσος όρος βαθμολογίας επιτυχούς φοίτησης στο Ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού.

ίίί) Για τους φοιτητές ελληνικών Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. λαμβάνονται υπόψη ο βαθμός απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου ή άλλου ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού, ο μέσος όρος βαθμολογίας των Γενικών Εξετάσεων και ο αριθμός μαθημάτων και ο μέσος όρος βαθμολογίας επιτυχούς φοίτησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ίν) Για τους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός πτυχίου.

ν) Για τους υποψηφίους που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες λαμβάνονται υπόψη ο βαθμός απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου ή άλλου ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού.

β) Με την απόφαση κατάρτισης-έγκρισης κάθε Π.Σ.Ε. καθορίζονται από τα αρμόδια όργανα των Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., κατά τις διακρίσεις του εδαφ. γ` της παρ. 3 του παρόντος άρθρου οι λεπτομέρειες εφαρμογής των κριτηρίων αυτών, καθώς και τα συμπληρωματικά στο πνεύμα της παρ. 2 του παρόντος όρθρου αξιολογικό κριτήρια για την εισαγωγή των υποψηφίων (ιδίως, η βαθμολογία σε μαθήματα σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Σ.Ε. ανά κατηγορία υποψηφίων η επίδοση στην επαγγελματική δραστηριότητα των υποψηφίων).

γ) Σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, καθορίζονται για κάθε Π.Σ.Ε. με την απόφαση κατάρτισης – έγκρισής του τα ποσοστό εισαγωγής ανά κατηγορία υποψηφίων καθώς και οι συντελεστές βαρύτητας των κριτηρίων επιλογής.

11. α) Οι εγγραφές των υποψηφίων γίνονται με αίτησή τους στο Π.Σ.Ε. και εν συνεχεία με εγγραφή στα μαθήματα του προγράμματος. Η αίτηση κατατίθεταιστη Γραμματεία του οικείου προγράμματος.

β) Οι υποψήφιοι επιλέγουν μέχρι εννέα (9) μαθήματα κάθε έτος. Παρέκκλιση από την ως άνω διάταξη είναι δυνατή με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από εισήγηση της Συνέλευσης του Π.Σ.Ε..

γ) Τα μαθήματα του Π.Σ.Ε. και ο μέγιστος αριθμός φοιτητών ή σπουδαστών ανά μάθημα κάθε έτους ανακοινώνονται τουλάχιστον δύο (2) μήνες πριν από την έναρξη της εαρινής περιόδου για όλες τις περιόδους μαθημάτων. Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται κάθε Δεκέμβριο για όλες τις περιόδους μαθημάτων.

δ) Εάν ο αριθμός των ενδιαφερομένων για την παρακολούθηση ενός μαθήματος υπερβαίνει το μέγιστο αριθμό παρεχόμενων θέσεων, ο Πρόεδρος του Π.Σ.Ε.. μετά από εισήγηση της Συνέλευσης, προτρέπει τους ενδιαφερομένους σε άλλα μαθήματα του Π.Σ.Ε. ή στην παρακολούθηση του ιδίου μαθήματος σε άλλη χρονική περίοδο ή αποφασίζει τη διδασκαλία του μαθήματος σε πρόσθετες ώρες την ίδια περίοδο.

ε) Οι φοιτητές ή σπουδαστές των Π.Σ.Ε. που έχουν εξεταστεί επιτυχώς στα μαθήματα κάθε περιόδου, εγγράφονται κατά προτεραιότητα στα μαθήματα της επόμενης περιόδου.

στ) Οι φοιτητές ή σπουδαστές ελληνικών Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. που γίνονται δεκτοί στα Π.Σ.Ε. μπορούν, με απόφαση της Συνέλευσης του Π.Σ.Ε., να κατοχυρώνουν μαθήματα του Π.Σ. που έχουν εξεταστεί με επιτυχία στο ίδρυμα προέλευσης.

ζ) Η εγγραφή φοιτητών ή σπουδαστών σε Π.Σ.Ε. συνεπάγεται την οριστική διαγραφή τους από το Π.Σ. του Ιδρύματος προέλευσης.

12. α) Τέλη εγγραφής και φοίτησης μπορούν να επιβληθούν στους φοιτητές των Π.Σ.Ε.. που έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη της Συνέλευσης του Π.Σ.Ε.. για κάλυψη λειτουργικών τους δαπανών.

β) Για τους υποψήφιους ηλικίας κάτω των 25 ετών που εγγράφονται στο Π.Σ.Ε. η φοίτηση είναι δωρεάν. Το κόστος των σπουδών τους καλύπτεται από την κρατική επιχορήγηση προς το τμήμα που έχει τη διοικητική ευθύνη χορήγησης του πτυχίου.

γ) Υποτροφίες προς τους φοιτητές ή σπουδαστές των Π.Σ.Ε.. ηλικίας άνω των 25 ετών, μπορούν να χορηγούνται για την κάλυψη τελών εγγραφής.

13. α) Η φοίτηση στα Π.Σ.Ε. μπορεί να διακοπεί μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου και απόφαση της Συνέλευσης για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) έτη.

β) Στους φοιτητές ή σπουδαστές των Π.Σ.Ε. εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις που αφορούν τη διανομή συγγραμμάτων, την αναβολή στράτευσης και τις λοιπές παροχές φοιτητικής ή σπουδαστικής μέριμνας που ισχύουν για τους λοιπούς φοιτητές ή σπουδαστές των Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι.. κατά την κείμενη κάθε φορά νομοθεσία.

14. α) Τα Π.Σ.Ε. αποτελούνται από συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων που καθορίζεται με την απόφαση κατάρτισης – έγκρισής τους και έχουν διάρκεια τουλάχιστον ίση με τη διάρκεια των Π.Σ..

β) Το διδακτικό έργο στα Π.Σ.Ε. πραγματοποιείται κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν που ισχύει για τα Π.Σ. των Α.Ε.Ι. ή των Τ.Ε.Ι.. προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του σκοπού τους.

γ) Στα Π.Σ.Ε. επιτρέπεται η συνδιδασκαλία με μαθήματα που διδάσκονται ήδη στα συμβατικό προγράμματα σπουδών .

δ) Τα Π.Σ.Ε. μπορούν να λειτουργούν τρεις (3) περιόδους ανά έτος (χειμερινή, εαρινή και θερινή).

ε) Τα μαθήματα του Π.Σ.Ε. μπορούν να διδάσκονται και σε άλλη γλώσσα, πλην της ελληνικής.

στ) Τα μαθήματα του Π.Σ.Ε. διδάσκονται από μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. και Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. αντιστοίχως και από έκτακτο διδακτικό προσωπικό που πληροί τα τυπικά και ουσιαστικό προσόντα του προσωπικού του π.δ. 407/1980 για τα Π.Σ.Ε. των Α.Ε.Ι. και της παρ. 4 του άρθρου 19 του ν. 1404/1983, όπως ισχύει, για τα Π.Σ.Ε. των Τ.Ε.Ι.. Το ως άνω προσωπικό προσλαμβάνεται με απόφαση της Συνέλευσης του Π.Σ.Ε..

ζ) Οι ώρες διδασκαλίας στα Π.Σ.Ε. υπολογίζονται για τη συμπλήρωση του ελάχιστου νόμιμου ωραρίου διδασκαλίας για την ένταξη των μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. . και Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. στις κατηγορίες πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

15. Οι Πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. ή οι Πρόεδροι των Τ.Ε.Ι. ή οι Πρόεδροι των Π.Σ.Ε., μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις συνεργασίας για την εξασφάλιση της απαιτούμενης υποδομής του Προγράμματος με φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

16. Με απόφαση της Συνέλευσης του Π.Σ.Ε., που εγκρίνεται, ως προς τη νομιμότητά της, από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καταρτίζεται ο Κανονισμός λειτουργίας του Π.Σ.Ε., με τον οποίο ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας του Π.Σ.Ε., καθώς και η δομή, η λειτουργία, ο οδηγός σπουδών, ο τρόπος και η διαδικασία εξετάσεων, η βαθμολογία, η χρονική διάρκεια των περιόδων λειτουργίας του Π.Σ.Ε. και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

17. α) Η επιτυχής φοίτηση στα Π.Σ.Ε. οδηγεί: ί) στην απόκτηση πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., ίί) στη βεβαίωση σπουδών για όσους παρακολουθούν μεμονωμένα μαθήματα, με την οποία πιστοποιείται συγκεκριμένος αριθμός διδακτικών μονάδων. β) Στην περίπτωση που τη διοικητική ευθύνη χορήγησης του πτυχίου έχει το Τμήμα, το πτυχίο του Π.Σ.Ε. υπογράφεται από τον Γραμματέα του Τμήματος, τον Πρόεδρο του Π.Σ.Ε. και τον Πρύτανη του Α.Ε.Ι. ή τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. αντίστοιχα. Στην περίπτωση που τη διοικητική ευθύνη χορήγησης του πτυχίου έχει το Α.Ε.Ι. ή το Τ.Ε.Ι., το πτυχίο του Π.Σ.Ε. υπογράφεται από τον Προϊστάμενο της Γραμματείας του Α.Ε.Ι. ή τον Γενικό Γραμματέα του Τ.Ε.Ι., τον Πρόεδρο του Π.Σ.Ε. και τον Πρύτανη του Α.Ε.Ι. ή τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. αντίστοιχα.

18. α) Σε κάθε Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. που παρέχει Π.Σ.Ε. μπορεί να λειτουργεί Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ποιότητας (Ε.Σ.Σ.Π.), που έχει ως αποστολή τη διαμόρφωση εκπαιδευτικού σχεδιασμού και ανάπτυξης των Π.Σ.Ε. του Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. αντίστοιχα και τη διασφάλιση της ποιότητας στη λειτουργία, στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στις λοιπές δραστηριότητες των Π.Σ.Ε..

Στην Ε.Σ.Σ.Π. συμμετέχουν απαραιτήτως ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής κάθε Π.Σ.Ε.. Η ιδιότητα και ο αριθμός των μελών της Επιτροπής, ο τρόπος εκπροσώπησης, οργάνωσης και λειτουργίας της, καθορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι. ή του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. αντίστοιχα.

β) Η Ε.Σ.Σ.Π. προτείνει στη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι. ή το Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι. και στα υπόλοιπα όργανα του Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. την εκπαιδευτική και στρατηγική ανάπτυξη (στρατηγικό σχέδιο), υποστηρίζει τις διαδικασίες διαμόρφωσης του μακροπρόθεσμου προγραμματισμού, αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας και των οργανωτικών μονάδων, έχει την ευθύνη της διαμόρφωσης και εφαρμογής διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας και αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του ερευνητικού έργου, υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα (σχεδιασμός, συντονισμός, έλεγχος). Η Ε.Σ.Σ.Π. μπορεί να συστήνει επί μέρους επιτροπές και ομάδες εργασίας.

19. α) Σε κάθε Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. που παρέχει Π.Σ.Ε. μπορεί να λειτουργεί ειδική οργανωτική μονάδα διοικητικής και γραμματειακής υποστήριξης (Μ.Δ.Υ. – Π.Σ.Ε.) κοινή για όλα τα Π.Σ.Ε.. Στη μονάδα αυτήν ορίζεται με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, Προϊστάμενος διοικητικών υπηρεσιών Π.Σ.Ε.. Η εσωτερική δομή και λειτουργία της Μ.Δ.Υ. καθορίζεται με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε Α.Ε.Ι, ή Τ.Ε.Ι..

β) Η Μ.Δ.Υ. είναι αρμόδια για την υποστήριξη οργάνωσης και διοίκησης, για την εξασφάλιση της υλικοτεχνικής υποδομής, για τη λειτουργία, για τη διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος, για τη γραμματειακή υποστήριξη, καθώς και για την υποστήριξη της οικονομικής διαχείρισης των Π.Σ.Ε..

γ) Για κάθε Π.Σ.Ε. ορίζεται με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, ένας Γραμματέας του Π.Σ.Ε., ο οποίος εισηγείται στο Διευθυντή του Π.Σ.Ε.. Ο Γραμματέας του Π.Σ.Ε. διασφαλίζει τη σύνδεση του Π.Σ.Ε. με τη Μ.Δ.Υ. και τη γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη του Διευθυντή, του Προέδρου και της Συνέλευσης του Π.Σ.Ε..

δ) Σε περίπτωση που στο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. λειτουργεί μόνο ένα Π.Σ.Ε., καθήκοντα Γραμματέα σε αυτό ασκεί ο Προϊστάμενος της Μ.Δ.Υ..

ε) Σε περίπτωση που στο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. δεν λειτουργεί Π.Σ.Ε., αλλά παρέχει μαθήματα σε Π.Σ.Ε. άλλου Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., η διοικητική υποστήριξη αναλαμβάνεται από τις γραμματείες των Τμημάτων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία κατάρτισης των Π.Σ.Ε..

Άρθρο 2
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το άρθρο 81 παρ.18 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6- 9-2011)

1. α) Ειδικά για τη συνέχιση των σπουδών των εγγεγραμμένων φοιτητών στα Π.Σ.Ε. που συστήθηκαν με τις υπ` αριθμ. Β1/138/27.2.1998, Β1/139/27.2.1998, Β1ι140ι27.2.1998 (ΦΕΚ 197 Β`) αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ιδρύονται στο Πολυτεχνείο Κρήτης τα ακόλουθα Προγράμματα:

ί) Πρόγραμμα Τεχνολογίας Υλικών και Κατασκευών,

ίί) Πρόγραμμα Επιστήμης Μηχατρονικής και Ιατρικής Τεχνολογίας,

iii) Πρόγραμμα Καλών Τεχνών και Σύγχρονης Τεχνολογίας.

β) Τα ως άνω Προγράμματα διέπονται εφεξής από τις διατάξεις του παρόντος.

γ) Στα Προγράμματα αυτό εγγράφονται ως φοιτητές αποκλειστικώς και μόνον όσοι είχαν εγγραφεί στα ως άνω Π.Σ.Ε. του Πολυτεχνείου Κρήτης μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος στο αντίστοιχο έτος, τα δε μαθήματα στα οποία είχαν εξετασθεί επιτυχώς κατοχυρώνονται.

δ) Με απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης καθορίζονται:

ί) η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης στο Πρόγραμμα, με καθορισμό του αριθμού των απαιτούμενων μαθημάτων για τη λήψη του πτυχίου,

ίί) η δομή του Προγράμματος, περιλαμβανομένων των μαθημάτων, των σεμιναρίων, των πρακτικών ασκήσεων ή των εργαστηρίων που το συγκροτούν, καθώς και των ωρών διδασκαλίας, των διδακτικών μονάδων,

ίίί) η κάλυψη των διδακτικών αναγκών,

ίν) ο τρόπος καταβολής του τέλους εγγραφής όσων εγγράφονται στο Πρόγραμμα και συμπληρώνουν στο τέλος του ημερολογιακού έτους το 250 έτος της ηλικίας τους,

ν) κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετικό με την οργάνωση και τη λειτουργία των εν λόγω Προγραμμάτων.

ε. Η ανωτέρω απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης εκδίδεται στο πλαίσιο των εγκεκριμένων Τεχνικών Δελτίων των Π.Σ.Ε. που συστήθηκαν με τις υπ` αριθ. Β1/138/27.2.1998, Β1/139/27.2.1998 και Β1/ 140/27.2.1998 αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

στ) Τη διοικητική ευθύνη χορήγησης του πτυχίου των εν λόγω Προγραμμάτων έχει το Πολυτεχνείο Κρήτης.

ζ) Με απόφαση των οικείων Συγκλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ιδρύματος υποδοχής είναι δυνατόν τα εν λόγω Προγράμματα, με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου, να μεταφέρονται σε άλλα Α.Ε.Ι.. εφαρμοζόμενων κατά τα λοιπά αναλόγως των διαλαμβανομένων στα εδάφια δ`, ε` και στ` της παρούσας παραγράφου.

Σχετικό:  υπ` αριθμ. 2581/2000 απόφαση ΣτΕ.

2. Οι φοιτητές των ως άνω Π.Σ.Ε. που συστήθηκαν με τις υπ. αριθμ. B1/138/27.2.1998. Β1/139/27.2.1998, Β1/140/27.2.1998 (ΦΕΚ 197 Β`) αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης και οι οποίοι διέκοψαν τις σπουδές τους σε Π.Σ. Ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, διαγραφέντες από αυτό, δύνανται, μετά από αίτησή τους, να εγγράφονται εκ νέου στο εξάμηνο διακοπής των σπουδών τους στο ίδρυμα προέλευσής τους. Η ως άνω αίτηση υποβάλλεται στη Γραμματεία του Ιδρύματος προέλευσής τους εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός έτους από τη δημοσίευση του παρόντος.

3. α) Στους αναφερόμενους στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου φοιτητές επιτρέπεται, επίσης, να μετεγγράφονται ως υπεράριθμοι σε οποιοδήποτε από τα λειτουργούν τα Π.Σ.Ε. της επιλογής τους και σε ποσοστό 15% επί του εκάστοτε αριθμού εισακτέων των Π.Σ.Ε. επιλογής τους, με μόνη την αίτησή τους. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται στη Γραμματεία του Π.Σ.Ε. επιλογής τους εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος για την τρέχουσα περίοδο και εντός της τασσόμενης από τα Π.Σ.Ε. επιλογής τους προθεσμίας για τις επόμενες περιόδους.

β) Για τη μεταξύ τους προτεραιότητα μετεγγραφής λαμβάνονται υπόψη τα έτη και η επίδοση της φοίτησής τους στα Π.Σ.Ε. που συστήθηκαν με τις υπ. αριθμ. Β1/138/27.2.1998, Β1/139/27.2.1998. B1/140/27.2.1998 (ΦΕΚ 197 Β`) αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς και τα αξιολογικό κριτήρια του εδαφ. α` της παρ. 10 του όρθρου 1 του παρόντος ανά κατηγορία μετεγγραφόμενων, με συντελεστές ίσης βαρύτητας.

γ) Οι ανωτέρω φοιτητές μπορούν, με απόφαση της Συνέλευσης του Π.Σ.Ε. επιλογής τους, να κατοχυρώνουν μαθήματα του οικείου προγράμματος, στα οποία είχαν εξεταστεί επιτυχώς στο Π.Σ.Ε. προέλευσής τους.

4. Η μετεγγραφή των ανωτέρω φοιτητών κατά τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου στα λειτουργούντα Π.Σ.Ε. δεν εμποδίζει τη δυνατότητα εκ νέου μετεγγραφής τους στα Προγράμματα της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

5. Οι φοιτητές της παρ. 1 του παρόντος άρθρου εγγράφονται σε Π.Σ.Ε. που είναι δυνατόν να ιδρύονται κατά τις διατάξεις του παρόντος και τα οποία έχουν όμοιο ή συγγενές γνωστικό αντικείμενο με τα Π.Σ.Ε. που συστήθηκαν με τις υπ. αριθμ. Β1/138/27.2.1998, B1/139/27.2.199S. Β1/140/27.2.1998 (ΦΕΚ 197 Β`) αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

6. α) Όλα τα υφιστάμενα Π.Σ.Ε. διέπονται εφεξής από τις διατάξεις του παρόντος.

β) Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδονται μετά από γνώμη της Συνέλευσής του Π.Σ.Ε.. προσαρμόζονται η οργάνωση και η λειτουργία των υφισταμένων Π.Σ.Ε. στις διατάξεις του παρόντος.

Άρθρο 3
Η παρ.6 του άρθρου 2 του Ν.2525/1997 (ΦΕΚ 188/Α`/23.9.97) καταργείται.

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως Νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 1999

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 1999Ο

ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ε.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ