ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2777 ΦΕΚ Α` 292/24.12.1999
Κύρωση της Συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Αρμενίας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος η Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Αρμένιας, που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 18 Ιουνίου 1996 της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΆΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Αμύνης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, που στο εξής θα αναφέρονται ως Μέρη, σύμφωνα με τους όρους του Χάρτη των ΗνωμένωνΕθνών, της Τελικής Πράξης της ΔΑΣΕ, του Χάρτη των Παρισίων και του Πρωτοκόλλου της Βιέννης του 1992, καθώς και άλλων εγγράφων του ΟΑΣΕ και επιθυμώντας να αναπτύξουν στρατιωτική συνεργασία συμφώνησαν τα εξής:
ΆΡΘΡΟ 1
Τα Μέρη καθιερώνουν στρατιωτική συνεργασία βάσει των αρχών της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους. Η συνεργασία περιλαμβάνει δραστηριότητες μεταξύ των Υπουργείων Αμύνης, των Γενικών Επιτελείων και των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.
ΆΡΘΡΟ 2
Η συνεργασία θα καλύψει τα ακόλουθα βασικό αντικείμενα και κατευθύνσεις:
α. Εξοπλιστικά προγράμματα
β. Αμυντική Βιομηχανία
γ. Στρατιωτική Έρευνα και Ανάπτυξη
δ. Στρατιωτική Επιμόρφωση και Εκπαίδευση
ε. Στρατηγικές και Περιφερειακές Σπουδές Μελέτες
στ. Πρόγραμμα PfP
ζ. Συνθήκη CFE
η. Υποστήριξη ΔΜ
θ. Στρατιωτική Ιατρική
ι. Ειδικές Υπηρεσίες.
ΆΡΘΡΟ 3
Ειδικά στον τομέα εκπαίδευσης, η συνεργασία θα καλύπτει τα παρακάτω αντικείμενα:
– Υποτροφίες για τη Στρατιωτική Ακαδημία ή άλλα Ανώτατα ιδρύματα στρατιωτικής εκπαίδευσης και στρατιωτικής εκπαίδευσης Υπαξιωματικών, σύμφωνα με τις επιθυμίες της Αρμενίας.
– Εκπαίδευση των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας σε όλα τα επίπεδα.
– Εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων.
ΆΡΘΡΟ 4
Η συνεργασία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τις παρακάτω δραστηριότητες:
– Επίσημες επισκέψεις και τακτικές συσκέψεις επιπέδου Υπουργών Άμυνας, Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και λοιπών εκπροσώπων των Υπουργών Άμυνας.
– Αμοιβαίες Προσκλήσεις σε εκθέσεις υλικού, εξοπλισμού και σε στρατιωτικές ασκήσεις.
– Συμμετοχή σε επίσημες πολιτιστικές και άλλου είδους δραστηριότητες που οργανώνονται από τα Υπουργεία Άμυνας ή άλλες στρατιωτικές Υπηρεσίες.
ΆΡΘΡΟ 5
Προκειμένου να υλοποιήσουν τους όρους της παρούσας Συμφωνίας τα Μέρη συντάσσουν, σε ετήσια βάση, το Πρόγραμμα/Σχέδιο Συνεργασίας του επόμενου έτους για να καθοριστεί το Πρόγραμμα, τα Μέρη θα ανταλλάσσουν προτάσεις με τη μορφή αιτήσεων. Οι προτάσεις θα αποστέλλονται στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας και στο Γ.Ε.ΕΘ Α. της Ελληνικής Δημοκρατίας μέχρι τη 15η Οκτωβρίου κάθε έτους.
Το Σχέδιο Συνεργασίας περιλαμβάνει: περιγραφή των δραστηριοτήτων, αριθμό συμμετεχόντων, τόπο και χρόνο των δραστηριοτήτων, καθώς και λοιπές αναγκαίες πληροφορίες.
Τα Σχέδια Συνεργασίας θα υπογράφονται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Άμυνας ή από τους Επικεφαλής των Αντιπροσωπειών στη χώρα κάθε Μέρους, εκ περιτροπής, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους και θα επιβεβαιώνονται από τους Υπουργούς Άμυνας κάθε Μέρους.
ΆΡΘΡΟ 6
Για τη σύνταξη και εποπτεία της υλοποίησης του Στρατιωτικού Προγράμματος Συνεργασίας των Μερών, τα Μέρη θα συγκροτήσουν Μόνιμες Ομάδες Εργασίας, που θα απαρτίζονται από εμπειρογνώμονες και υψηλόβαθμους Αξιωματούχους.
Ειδικά αντικείμενα συνεργασίας για κάλυψη των κατευθύνσεων που καθορίσθηκαν, στην παρούσα Συμφωνία, μπορούν να απεικονίζονται σε διμερή πρωτόκολλα, που υπογράφονται από τους εκπροσώπους των Υπουργών Άμυνας. Εφόσον απαιτηθεί, τα Μέρη θα συγκροτήσουν εξειδικευμένες ομάδες εμπειρογνωμόνων.
ΆΡΘΡΟ 7
Τα Μέρη θα αναλάβουν την ευθύνη για δαπάνες συναφείς με την υλοποίηση των δραστηριοτήτων που προβλέπονται από τα Προγράμματα Στρατιωτικής Συνεργασίας, βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας.
Το επισκεπτόμενο Μέρος αναλαμβάνει τα παρακάτω:
– Δαπάνες ταξιδιού μετ` επιστροφής της αντιπροσωπείας από το σημείο αναχώρησης με προορισμό τη Χώρα υποδοχής.
– Δαπάνες που σχετίζονται με την προσγείωση, στάθμευση, ασφάλεια, συντήρηση και ανεφοδιασμό του στρατιωτικού αεροσκάφους, που μεταφέρει τη στρατιωτική αντιπροσωπεία.
– Ημερήσια επιδόματα για τα μέλη της αντιπροσωπείας.
– Ασφάλιση του ιδίου προσωπικού για ασθένειες και ατυχήματα, εφόσον η εθνική νομοθεσία της φιλοξενούσας χώρας δεν την προβλέπει.
– Δαπάνες συναφείς με τη μεταφορά ασθενούς στην πατρίδα του.
Η φιλοξενούσα χώρα αναλαμβάνει τα παρακάτω:
– Δαπάνες σχετικές με τις τοπικές διακινήσεις των αντιπροσωπειών από το σημείο άφιξης προς την περιοχή των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων, καθώς και τις δαπάνες για πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα οργανωθούν.
– Δαπάνες σπουδών σε όλα τα Στρατιωτικά Κέντρα και Ιδρύματα Εκπαίδευσης.
– Οι δαπάνες που σχετίζονται με την εκπαίδευση σε ειδικευμένα αντικείμενα θα πραγματοποιούνται βάσει διμερών συμφωνιών.
ΆΡΘΡΟ 8
Τα Μέρη εγγυώνται την ασφάλεια των πληροφοριών και στοιχείων, που αποκτούν από διμερείς επαφές, περιλαμβανομένων εμπιστευτικών στοιχείων, και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μην κάνουν χρήση αυτών χωρίς προηγούμενη έγγραφη έγκριση του Μέρους που παρείχε τις πληροφορίες αυτές, καθώς και να μην διαβιβάζουν τις πληροφορίες αυτές, καθώς και να μην διαβιβάζουν τις πληροφορίες αυτές σε τρίτο μέρος.
Οι προφορικές και έγγραφες πληροφορίες και στοιχεία που αποκτούνται από διμερείς επαφές διαφυλάσσονται σύμφωνα με την ισχύουσα κρατική νομοθεσία του κάθε μέρους και δεν πρέπει να δημοσιευθούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
ΆΡΘΡΟ 9
Η Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ τη στιγμή της υπογραφής της και θα ισχύει για πέντε (5) έτη. Θα ανανεωθεί αυτόματα για άλλα πέντε (5) έτη, εφόσον τα Μέρη δεν κοινοποιήσουν εγγράφως πρόθεση για διακοπή αυτής της Συμφωνίας.
Η παρούσα Συμφωνία μπορεί να διακοπεί προ της προαναφερθείσας ημερομηνίας, έξι (6) μήνες μετά τη λήψη έγγραφης κοινοποίησης τέτοιας πρόθεσης, εκ μέρους ενός εκ των Μερών.
Υπογράφεται στην Αθήνα τη 18η Ιουνίου 1996 σε δύο αντίγραφα στην ελληνική, αρμένικη και αγγλική γλώσσα. Όλα τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά και σε περίπτωση διαφορών ερμηνείας, το κείμενο στην αγγλική γλώσσα θα υπερισχύει.
ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ ΆΜΥΝΑΣ ΤΗΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ
(υπογραφή) (υπογραφή)
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Δ. ΑΡΣΕΝΗΣ VAZGEN SARGSIAN
ΥπουργόςΕθνικήςΆμυνας Υπουργός Άμυνας
της Ελληνικής Δημοκρατίας της Δημοκρατίας
της Αρμενίας
Άρθρο δεύτερο
Τα Πρωτόκολλα – Πρακτικά, που καταρτίζονται από τις Μόνιμες Ομάδες Εργασίας σε εκτέλεση του άρθρου 6 της Συμφωνίας, εγκρίνονται με Κοινή Πράξη των αρμόδιων κατά περίπτωση Υπουργών.
Άρθρο τρίτο
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από τις 18 Ιουνίου 1996, σύμφωνα με το άρθρο 9 αυτής.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως Νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 1999
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 1999
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ