ΝΟΜΟΣ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ.2945 ΦΕΚ Α΄223/8.10.2001
Εθνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας και άλλες ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Γεωργίας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ “ΗΣΙΟΔΟΣ”
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Άρθρο 1
Προστασία της αγροτικής δραστηριότητας
Οι υπηρεσίες προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας παρέχονται μέσα από ένα ενιαίο εθνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας, με την επωνυμία “ΗΣΙΟΔΟΣ”, που οργανώνεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 μέχρι 21 του νόμου αυτού και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Γεωργίας.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008, ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
Άρθρο 2
Ορισμοί
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008, ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
Για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 1 μέχρι 21 του νόμου αυτού, νοούνται:
α) “Αγροτική δραστηριότητα”: Το σύνολο των παραγωγικού χαρακτήρα δραστηριοτήτων, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της λειτουργίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αποβλέπουν στην πρωτογενή παραγωγή και στην πρώτη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
β) “Αγροτικά προϊόντα”: Τα προϊόντα του εδάφους, της υδροπονίας ή των τεχνικών υποστρωμάτων, της κτηνοτροφίας, της πτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας, της αλιείας, της δασοπονίας, της θηραματοπονίας, των κάθε είδους εκτροφών, καθώς και εκείνα που προέρχονται από το πρώτο στάδιο επεξεργασίας ή μεταποίησης αυτών.
γ) “Αγροτική παραγωγή”: Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
δ) Αγροτική εκμετάλλευση”: Η οικονομική μονάδα παραγωγής προς πώληση ενός ή περισσότερων αγροτικών προϊόντων.
ε) “Παραγωγός”: Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων, που έχει την κυριότητα και την εκμετάλλευση ή την εκμετάλλευση αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
στ) “Αγρότης”: Η έννοια αυτή ταυτίζεται με την αντίστοιχη έννοια που ορίζεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 1 του Ν. 2332/1995 (ΦΕΚ 181 Α΄).
ζ) “Απαλλαγή”: Το όριο της ζημίας μέχρι το οποίο απαλλάσσεται ο ασφαλιστικός φορέας της υποχρέωσης για καταβολή αποζημίωσης. Ζημία κατώτερη ή ίση με το όριο αυτό βαρύνει τον ασφαλισμένο.
η) “Καταστροφικοί φυσικοί κίνδυνοι”: Οι κίνδυνοι που αναφέρονται στο άρθρο 3α του Ν. 1790/1988 (ΦΕΚ 134 Α΄).
Άρθρο 3
Παροχή προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας
1. Οι υπηρεσίες προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας του νόμου αυτού παρέχονται από τα ακόλουθα νομικά πρόσωπα:
α) Τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.).
β) Τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τους αλληλοασφαλιστικούς συνεταιρισμούς που συμμετέχουν στο ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών ασφαλίσεων της παραγράφου 2 του άρθρου 9.
γ) Τον Οργανισμό Αντασφάλισης και Συντονισμού με το διακριτικό τίτλο “ΟΑΣΙΣ”.
2. Οι υπηρεσίες προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας περιλαμβάνουν:
α) Την υποχρεωτική ασφάλιση καταστροφικών φυσικών κινδύνων από τον ΕΛ.Γ.Α., καθώς και την ενεργητική προστασία που ασκείται από τον Οργανισμό αυτόν σύμφωνα με το Ν. 2342/1995 (ΦΕΚ 208 Α΄).
β) Τις γεωργικές ασφαλίσεις. Οι ασφαλίσεις αυτές είναι προαιρετικές για τους παραγωγούς, πραγματοποιούνται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις και αλληλοασφαλιστικούς συνεταιρισμούς, καλύπτουν κινδύνους που δεν καλύπτονται ή καλύπτονται μερικώς από τον ΕΛ.Γ.Α. και περιλαμβάνονται στο ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών ασφαλίσεων.
γ) Την αντασφάλιση στον “ΟΑΣΙΣ” των νομικών προσώπων των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, η οποία είναι προαιρετική.
3. O συντονισμός της λειτουργίας και της δραστηριότητας των νομικών προσώπων των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, ασκείται από τον “ΟΑΣΙΣ”, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 μέχρι 21 του νόμου αυτού.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 1790/1988
Άρθρο 4
Συμπλήρωση του άρθρου 2 του Ν. 1790/1988
Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να ανατίθε ται στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) το έργο της εξατομίκευσης των ζημιών που καλύ mει το Υπουργείο Γεωργίας στη φυτική, ζωική και αλιευτική παραγωγή από αίτια μη Kαλυπτόμενα από τον ΕΛ.Γ.Α., καθώς και στο φυτικό, ζωικό, αλιευτικό, πάγιο και έγγειο κε φάλαιο. Επίσης, με την ίδια απόφαση μπορεί να ανατίθεται στον ΕΛ.Γ.Α., η καταβολή ενισχύσεων ή αποζημιώσεων στους δικαιούχους με μεταφορά πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή με δανεισμό εκ μέρους του ΕΛ.ΓΑ. με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2322/1995 (ΦΕΚ 143 Α) και την υποχρέωση του Δημοσίου για την αποπληρωμή του δανείου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 13 Ν.3074/2002, ΦΕΚ Α 296/4.12.2002 στη συνέχεια με το άρθρο 37 Ν.3698/2008, ΦΕΚ Α 198/2.10.2008 και ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 25 Ν.3877/2010,ΦΕΚ Α 160/20.9.2010
Άρθρο 5
Συμπλήρωση του Ν. 1790/1988
Στο Ν. 1790/1988 προστίθενται άρθρα 3α, 3β, 3γ, 3δ και 3ε, που έχουν ως εξής:
“Άρθρο 3α
Ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι
1. Στην ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. υπάγονται οι ακόλουθοι καταστροφικοί φυσικοί κίνδυνοι, που μπορεί να προκαλέσουν φυσικές σε έκταση και ένταση καταστροφές:
α) Η πλημμύρα.
β) Η ανεμοθύελλα.
γ) Ο παγετός και το υπερβολικό ψύχος.
δ) Το χιόνι.
ε) Το χαλάζι.
στ) Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ηλιακή ακτινοβολία.
ζ) Οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις.
η) Η ξηρασία.
θ) Οι επιφυτείες και οι καταστροφικού χαρακτήρα εντομολογικές και φυτοπαθολογικές προσβολές των καλλιεργειών.
ι) Οι νόσοι επιζωοτικής μορφής.
ία) Ο κεραυνός, ως αιτία πυρκαγιάς.
ιβ) Ο σεισμός.
ιγ) Οι κίνδυνοι από τη θάλασσα.
2. Στην ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. υπάγονται επίσης και οι κίνδυνοι που αφορούν στους παραδοσιακούς κλάδους της αιγοπροβατοτροφίας και της ελεύθερης βοσκής αγελαδοτροφίας και αναφέρονται στον κανονισμό ασφάλισης ζωικού κεφαλαίου του ΕΛ.Γ.Α. της 12ης Απριλίου 1995, που εγκρίθηκε με την 8890/12.4.1995 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας (ΦΕΚ 321 Β΄).”
“Άρθρο 3β
Ελάχιστα όρια απαλλαγών
1. Φυτική παραγωγή:
α) Για τους αγρότες που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) καλύπτονται άμεσες ζημίες που είναι μεγαλύτερες από το είκοσι τοις εκατό της παραγωγής. Το ποσοστό αυτό αποτελείτο ελάχιστο όριο απαλλαγής. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου μπορεί να εφαρμόζεται και για τις ενώσεις προσώπων, τα μέλη των οποίων ασχολούνται αποκλειστικά και κατά κύριο επάγγελμα με την αγροτική οικονομία. Αν η κατάρτιση του Μ.Α.Α.Ε. καθυστερεί, μπορεί με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να ορίζονται με διαφορετικό τρόπο οι αγρότες και οι ενώσεις προσώπων της περίπτωσης αυτής.
β) Για τους λοιπούς παραγωγούς καλύπτονται οι άμεσες ζημίες που είναι μεγαλύτερες από το τριάντα τοις εκατό της παραγωγής. Το ποσοστό αυτό αποτελεί το ελάχιστο όριο απαλλαγής. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί το ελάχιστο όριο απαλλαγής του πρώτου εδαφίου να μειώνεται μέχρι το είκοσι τοις εκατό της παραγωγής, όταν πρόκειται για κινδύνους, για τους οποίους δεν έχουν αναπτυχθεί αντίστοιχα ασφαλιστικά συμπληρωματικά προγράμματα από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τους αλληλοασφαλιστικούς συνεταιρισμούς που συμμετέχουν στο ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών ασφαλίσεων.
2. Ζωικό κεφάλαιο και λοιπά ασφαλιστικά αντικείμενα:
α) Οι ελάχιστες απαλλαγές στο ζωικό κεφάλαιο είναι εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 7 του κανονισμού ασφάλισης ζωικού κεφαλαίου του ΕΛ.Γ.Α. της 12ης Απριλίου 1995, που εγκρίθηκε με την 8890/12.4.1995 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας.
β) Με την επιφύλαξη του τελευταίου εδαφίου της επόμενης παραγράφου, οι ελάχιστες απαλλαγές για τα λοιπά ασφαλιστικά αντικείμενα καθορίζονται με τους κανονισμούς ασφάλισης.
3. Τα ελάχιστα όρια απαλλαγών των προηγούμενων παραγράφων, καθώς και οι απαλλαγές κατά συγκεκριμένο κίνδυνο ή ασφαλιστικό αντικείμενο, καθορίζονται με τους κανονισμούς ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α. ως ποσοστό επί του όγκου ή της αξίας της παραγωγής ή του εισοδήματος ή ως απόλυτα μεγέθη όγκου ή αξίας παραγωγής ή εισοδήματος ή ως άλλο μέγεθος που προκύπτει από το συνδυασμό αυτών. Ανεξάρτητα από τον τρόπο υπολογισμού των παραπάνω απαλλαγών, αυτές δεν μπορεί να ορίζονται μικρότερες από τα ελάχιστα όρια απαλλαγών που ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους.”
“`Αρθρο3γ
Όροι και διαδικασίες ασφάλισης
1. Με τους κανονισμούς ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α. καθορίζονται:
α) Οι κίνδυνοι και τα αντικείμενα ασφάλισης που καλύπτει ο ΕΛ.Γ.Α., καθώς και οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί με τους οποίους παρέχεται η ασφάλιση.
β) Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ασφαλισμένων, καθώς και οι συνέπειες της παράβασης τους.
γ) Οι απαλλαγές.
δ) Το ανώτατο καταβλητέο ποσό αποζημίωσης.
ε) Η διαδικασία αναγγελίας της ζημίας.
στ) Ο τρόπος υπολογισμού και εξακρίβωσης του ύψους της ζημίας.
ζ) Τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία επίλυσης αμφισβητήσεων σχετικά με το είδος και το ύψος της ζημίας και της οφειλόμενης αποζημίωσης.
η) Ο τρόπος και η διαδικασία αποζημίωσης των οργάνων της προηγούμενης περίπτωσης.
θ) Ο τρόπος υπολογισμού και καθορισμού του ύψους της καταβλητέας αποζημίωσης.
ι) Κάθε άλλο θέμα σχετικό με την πραγματοποίηση των σκοπών του ΕΛ.Γ.Α.
2.O ασφαλισμένος παραγωγός ή ο αντιπρόσωπος του μπορεί να παρίστανται κατά τη διενέργεια εκτίμησης της ζημίας.
3. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, μπορεί να καθορίζονται ευνοϊκότεροι όροι ασφάλισης, από εκείνους των κανονισμών, για αγρότες, οι οποίοι απασχολούνται με την αγροτική οικονομία και κατοικούν σε ορεινές, μειονεκτικές και με ειδικά προβλήματα περιοχές, όπως περιλαμβάνονται στον κατάλογο της οδηγίας 85/148 Ε.Ε. (L-56) όπως ισχύει για την Ελλάδα.”
“Αρθρο 3δ
Ανώτατα όρια αποζημιώσεων
1. Τα ανώτατα όρια αποζημιώσεων ορίζονται ως εξής:
Υφιστάμενες καλύψεις: Ως ανώτατο όριο αποζημίωσης ορίζεται η μεγαλύτερη αποζημίωση που μπορεί να δοθεί με βάση τους κανονισμούς ασφάλισης της φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου του ΕΛ.Γ.Α. που ισχύουν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού και εκφράζεται ως ποσοστό της αποζημίωσης αυτής προς την πραγματική ζημία.
2. Οι αποζημιώσεις που καταβάλλει ο ΕΛ.Γ.Α. στους δικαιούχους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από τα ανώτατα όρια αποζημιώσεων της προηγούμενης παραγράφου.”
“`Αρθρο 3ε
Καλυπτόμενες ζημίες
Από τον ΕΛ.Γ.Α. καλύπτονται μόνο οι άμεσες ζημίες που προκαλούνται στα αντικείμενα ασφάλισης της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου αυτού από την επέλευση ενός ή περισσότερων καταστροφικών φυσικών κινδύνων του άρθρου 3α.”
Άρθρο 6
Τροποποίηση του Ν. 1790/1988
1. Το άρθρο 2 του Ν. 1790/1988 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“Αρθρο 2
Σκοπός
Ο ΕΛ.Γ.Α. έχει τους ακόλουθους σκοπούς:
α) Την ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων κατά ζημιών που προκαλούνται από καταστροφικούς φυσικούς κινδύνους.
β) Την ενεργητική προστασία της αγροτικής παραγωγής, του φυτικού, ζωικού, αλιευτικού και εγγείου κεφαλαίου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που ασκείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2342/1995.
γ) Τη διεξαγωγή ερευνών για τους φυσικούς κινδύνους που απειλούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
δ) Την επεξεργασία, αξιολόγηση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών της προηγούμενης περίπτωσης.
ε) Την υποβολή προτάσεων στο Υπουργείο Γεωργίας για την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και την προσαρμογή των καλλιεργειών στο φυσικό περιβάλλον, με σκοπό την κατά το δυνατόν αποφυγή των καταστροφών, καθώς και την εφαρμογή τεχνικών για την ελαχιστοποίηση του αποτελέσματος των ζημιών.
στ) Την παροχή τεχνικών συμβουλών στους αγρότες και στις οργανώσεις των αγροτών σε θέματα πρόληψης, προστασίας και ασφάλισης κατά της επέλευσης καταστροφικών φυσικών κινδύνων, καθώς και την παροχή στον “ΟΑΣΙΣ” τεχνικών και στατιστικών στοιχείων που ζητά ο Οργανισμός αυτός.”
2. Το άρθρο 3 του Ν. 1790/1988 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“`Αρθρο 3
Είδος και αντικείμενο ασφάλισης
1. Στον ΕΛ.Γ.Α. ασφαλίζεται αυτοδικαίως και υποχρεωτικώς, το σύνολο της φυτικής και ζωικής παραγωγής και του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τους κινδύνους του άρθρου 3α.
Από την ασφάλιση του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να εξαιρεθούν, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερόμενων παραγωγών, η φυτική και ζωική παραγωγή και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο κάθε είδους καλλιεργειών ή εκτροφών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων τους που αναπτύσσονται αποκλειστικά σε ελεγχόμενο περιβάλλον μόνιμων θερμοκηπιακών ή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
2. Η αίτηση υποβάλλεται στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α., οι οποίες μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την κατάθεση της, υποχρεούνται να την κάνουν δεκτή. Αν παρέλθει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία, η αίτηση εξαίρεσης λογίζεται ότι έγινε δεκτή.”
3. Τα άρθρα 4 και 5 του Ν. 1790/1988, όπως το άρθρο 5 τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 31 του Ν. 2040/1992 (ΦΕΚ 70 Α΄), αντικαθίστανται ως ακολούθως:
“Αρθρο 4
Ασφαλιζόμενα πρόσωπα
Στην ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. υπάγονται τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και οι ενώσεις προσώπων που έχουν την κυριότητα και εκμετάλλευση ή μόνο την εκμετάλλευση αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Η υπαγωγή στην ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων είναι προαιρετική.”
“Αρθρο 5
Πόροι του ΕΛ.Γ.Α.
Πόροι του ΕΛ.Γ.Α. είναι:
α) Τα έσοδα από την ειδική ασφαλιστική εισφορά που προβλέπεται στο άρθρο 5α του νόμου αυτού, εξαιρουμένης της εισφοράς επί της ενίσχυσης του ελαιολάδου που χορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους ελαιοπαραγωγούς.
β) Ετήσια κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη δαπανών που αφορούν στην ενεργητική προστασία και στις έρευνες προς εκπλήρωση των σκοπών του ΕΛ.Γ.Α., το ύφος της οποίας καθορίζεται και αναπροσαρμόζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με όμοια απόφαση μπορεί να τροποποιείται ο σκοπός της επιχορήγησης.
γ) Επιχορηγήσεις από ειδικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και άλλων διεθνών οργανισμών.
δ) Τα τέλη εκτίμησης ζημιών, οι αμοιβές και τα έσοδα από τις υπηρεσίες που παρέχει ο ΕΛ.Γ.Α. προς τρίτους.
ε) Οι αποδόσεις των κεφαλαίων του, οι δωρεές, τα κληροδοτήματα και οι κάθε είδους εισφορές φυσικών ή νομικών προσώπων.
στ) Οι αποδόσεις από την επένδυση των αποθεματικών. Με αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Γεωργίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της επένδυσης των αποθεματικών.
ζ) Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου αυτού.”
4. Μετά το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 5α του Ν. 1790/1988, όπως προστέθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 31 του Ν. 2040/1992, προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:
“Το ίδιο ισχύει και για τα φυτικά και ζωικά προϊόντα καλλιεργειών και εκτροφών αντίστοιχα, που αναπτύσσονται αποδεδειγμένα σε ελεγχόμενο περιβάλλον και έχουν εξαιρεθεί της ασφαλιστικής κάλυψης σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου αυτού.”
5. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 5α του Ν. 1790/1988, όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 31 του Ν. 2040/1992, προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:
“Με όμοια απόφαση, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α. και σύμφωνα με πόρισμα αναλογιστικής μελέτης που θα εκπονείται προς το σκοπό αυτόν, ορίζονται τα κατώτερα και ανώτερα όρια διακύμανσης του ύψους της εισφοράς, κατά περιοχές και ασφαλιστικό αντικείμενο, με κύριο κριτήριο τη βελτίωση του βαθμού της ανταποδοτικότητας σε ζώνες συχνών ζημιών ορισμένων περιοχών και προϊόντων στη χώρα.”
6. Τα άρθρα 6 και 7 του Ν. 1790/1988 όπως το άρθρο 7 τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 31 του Ν. 2040/1992, αντικαθίστανται ως ακολούθως:
“`Αρθρο 6
Όργανα διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α.
Όργανα διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α. είναι:
α) το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.)
β) ο Πρόεδρος.”
“`Αρθρο 7
1. Το Δ.Σ. είναι ενδεκαμελές και αποτελείται από:
α) Τον Πρόεδρο, που ορίζεται από τον Υπουργό Γεωργίας μεταξύ επιστημόνων με κύρος, γνώσεις και εμπειρία στο αντικείμενο.
β) Τον Αντιπρόεδρο, που αποτελεί εκπρόσωπο του Υπουργείου Γεωργίας και ορίζεται από τον Υπουργό Γεωργίας.
γ) Το Γενικό Διευθυντή του ΕΛ.Γ.Α.
δ) Έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από τον Υπουργό Οικονομικών.
ε) Δύο εκπροσώπους Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, με τους αναπληρωτές τους, που προτείνονται από την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.).
στ) Έναν εκπρόσωπο των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από τη Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓΕ.Σ.Α.Σ.Ε.).
ζ) Έναν εκπρόσωπο των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από τη Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΥ.Δ.Α.Σ.Ε.)
η) Έναν εκπρόσωπο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και προέρχονται από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους.
θ) Έναν αιρετό εκπρόσωπο του τακτικού προσωπικού του ΕΛ.Γ.Α., με τον αναπληρωτή του.
ι) Έναν εκπρόσωπο του ΟΑΣΙΣ, με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από το Δ.Σ. του Οργανισμού αυτού.
2. Τα μέλη του Δ.Σ. με τους αναπληρωτές τους διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
3. Αν οι παραπάνω φορείς δεν προτείνουν τους εκπροσώπους τους μέσα στην προθεσμία που τάσσεται από τον Υπουργό Γεωργίας, στις κενές θέσεις διορίζονται εκπρόσωποι με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας.
4. Χρέη γραμματέα του Δ.Σ. εκτελεί υπάλληλος του ΕΛ.Γ.Α., πτυχιούχος ανώτατης σχολής, που ορίζεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. με τον αναπληρωτή του.
5. Η διάρκεια της θητείας των μελών του Δ.Σ. είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται.
6. Για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. ο πρόεδρος, ο γενικός διευθυντής, τα μέλη, ο νομικός σύμβουλος και ο γραμματέας του Δ.Σ., λαμβάνουν αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
7. Τα οδοιπορικά έξοδα και η ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση των μελών του Δ.Σ. καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2685/1999 (ΦΕΚ 35 Α΄), όπως κάθε φορά ισχύουν.
8. Όπου στο νόμο αυτόν αναφέρεται “Διοικητής και Υποδιοικητής νοούνται εφεξής ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής αντίστοιχα.”
7. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του Ν. 1790/1988 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον έξι από τα μέλη του, στα οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος. Αν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται ο Πρόεδρος, στο Δ.Σ. προεδρεύει ο Αντιπρόεδρος.”
8. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του Ν. 1790/1988, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 31 του Ν. 2040/1992, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
Εισηγητής των θεμάτων του Δ.Σ. είναι ο Πρόεδρος.”
9. Το άρθρο 10 του Ν. 1790/1988, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 31 του Ν. 2040/1992, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
`Αρθρο 10
Πρόεδρος, αρμοδιότητες, αντιμισθία, ασφάλιση
1. Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. διορίζεται με τριετή θητεία, με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Προσόντα διορισμού για τη θέση του Προέδρου ορίζονται πτυχίο ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή αναγνωρισμένης ισότιμης της αλλοδαπής και επαρκής γνώση μιας από τις επίσημες στην Ευρωπαϊκή Ένωση γλώσσες πέραν από την Ελληνική.
2. Ο Πρόεδρος είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του ΕΛ.Γ.Α. και έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Εκπροσωπεί τον ΕΛ.Γ.Α. στις σχέσεις του με τις εθνικές αρχές και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν αυτό απαιτείται.
β) Συγκαλεί το Δ.Σ. και διευθύνει τις συνεδριάσεις του.
γ) Παρακολουθεί τη λειτουργία του ΕΛ.Γ.Α. και ενημερώνει σχετικά το Δ.Σ.
δ) Καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του Δ.Σ.
ε) Εκδίδει και υπογράφει τα αντίγραφα και τα αποσπάσματα των πρακτικών του Δ.Σ. και είναι υπεύθυνος για την ορθή εφαρμογή των αποφάσεων του.
στ) Υποβάλλει στο Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α. τις προτάσεις και εισηγήσεις που απαιτούνται για την πραγματοποίηση όσων προβλέπονται στο άρθρο 2 του νόμου αυτού.
ζ) Προΐσταται των υπηρεσιών του ΕΛ.Γ.Α.
η) Υπογράφει τα έγγραφα του ΕΛ.Γ.Α.
θ) Εισηγείται στο Δ.Σ. θέματα κατάστασης του προσωπικού του ΕΛ.Γ.Α.
ι) Είναι πειθαρχικώς προϊστάμενος των υπαλλήλων του ΕΛ.Γ.Α.
ια) Εγκρίνει τις δαπάνες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του ΕΛ.Γ.Α. μέχρι το ποσό που ορίζεται με απόφαση του Δ. Σ.
ιβ) Αποφασίζει για έκτακτα και επείγουσας φύσης προβλήματα και υποβάλλει για έγκριση στο Δ.Σ. τις αποφάσεις αυτές, στην πρώτη χρονικά συνεδρίαση του, εκτός ημερήσιας διάταξης.
ιγ) Μεριμνά για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ισολογισμού και απολογισμού του ΕΛ.Γ.Α.
ιδ) Υπογράφει για λογαριασμό του ΕΛ.Γ.Α. τις ειδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καταρτίζονται από το Δ.Σ.
ιε) Αποφασίζει την αποστολή στο εξωτερικό, υπαλλήλων του ΕΛ.Γ.Α. για εκτέλεση υπηρεσίας, για συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια, εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, καθώς και για την πρόσκληση ειδικών εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό στην Ελλάδα για εκτέλεση υπηρεσίας του ΕΛ.Γ.Α.
Στους ανωτέρω καταβάλλονται δαπάνες μετακίνησης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2685/1999, όπως κάθε φορά ισχύουν.
3.Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. μπορεί, με απόφαση του, να μεταβιβάζει στον Γενικό Διευθυντή και γενικά σε προϊσταμένους υπηρεσιακών μονάδων ορισμένες αρμοδιότητες του ή το δικαίωμα να υπογράφουν, κατά περίπτωση, «με εντολή Προέδρου». Η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την ανάκληση της, ακόμη και αν αυτός που την εξέδωσε παύει να υπάρχει.
4. Η θέση του Προέδρου είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
5. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του νόμου αυτού, τον Πρόεδρο, αν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει ο Γενικός Διευθυντής.
6. Στον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. καταβάλλονται:
α) Μηνιαία αντιμισθία και έξοδα παράστασης, το ύφος των οποίων καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
β) Οδοιπορικά έξοδα και ημερήσια αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του, που καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2685/1999, όπως κάθε φορά ισχύουν.
7. Ο Πρόεδρος για το χρόνο της θητείας του ασφαλίζεται στους ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού του ΕΛ.Γ.Α., εφόσον κατά τον ίδιο χρόνο δεν καλύπτεται αντίστοιχα από άλλη κύρια και επικουρική ασφάλιση.”
10. Μετά το άρθρο 10 του Ν. 1790/1988 προστίθεται άρθρο 10α που έχει ως εξής:
“`Αρθρο 10α
Γενικός Διευθυντής, διορισμός, αρμοδιότητες
1. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διορίζεται ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού με τριετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται. Πρόωρη λύση της θητείας επιτρέπεται μόνο αν συντρέχει σπουδαίος λόγος.
Για την επιλογή και το διορισμό του Γενικού Διευθυντή προκηρύσσεται από τη διοίκηση του Οργανισμού η θέση, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση υποψηφιότητας. Η προκήρυξη της θέσης δημοσιεύεται σε δύο εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας για δύο συνεχείς ημέρες και οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους συνοδευόμενα από σχετική αίτηση το αργότερο εντός δέκα ημερών από την τελευταία δημοσίευση της προκήρυξης. Αίτηση μπορεί να υποβάλλουν και υπάλληλοι του ΕΛ.Γ.Α. Οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν τα προσόντα που απαιτούνται από το νόμο αυτόν για το διορισμό στη θέση του Προέδρου του Οργανισμού. Για την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων και την επιλογή του Γενικού Διευθυντή ο Υπουργός Γεωργίας, με απόφαση του, συγκροτεί πενταμελή επιτροπή, η οποία, αφού εξετάσει τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και πραγματοποιήσει σχετική συνέντευξη με καθέναν από αυτούς, εισηγείται στον Υπουργό Γεωργίας, με αξιολογική σειρά, για την καταλληλότητα των υποψηφίων.
2. Ο Γενικός Διευθυντής είναι ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού, υπάγεται στον Πρόεδρο και έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Προΐσταται των Διευθύνσεων του Οργανισμού.
β) Ελέγχει, παρακολουθεί και συντονίζει το έργο των αντίστοιχων υπηρεσιών.
γ) Ελέγχει την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ.
δ) Επικουρεί στο έργο του τον Πρόεδρο του Οργανισμού.
ε) Εγκρίνει κάθε απαραίτητη δαπάνη μέχρι το ποσό που καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ.
Με απόφαση του Προέδρου μπορεί να ανατίθεται στον Γενικό Διευθυντή εξουσία εκπροσώπησης του Οργανισμού για θέματα αρμοδιότητας του Προέδρου.
3. Στον Γενικό Διευθυντή καταβάλλονται: α) μηνιαία αντιμισθία ίση με το ογδόντα τοις εκατό της αντιμισθίας του Προέδρου και β) οδοιπορικά έξοδα και ημερήσια αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του που καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2685/1999, όπως κάθε φορά ισχύουν.
4. Η θέση του Γενικού Διευθυντή είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Ο Γενικός Διευθυντής για το χρόνο της θητείας του ασφαλίζεται στους ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού του ΕΛ.Γ.Α., εφόσον κατά τον ίδιο χρόνο δεν καλύπτεται αντίστοιχα από άλλη κύρια και επικουρική ασφάλιση.”
11.α) Η παράγραφος 4 του άρθρου 11 του Ν. 1790/1988 αντικαθίσταται ως εξής:
“4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται η δημιουργία ειδικού αποθεματικού καταστροφικών κινδύνων, το ύψος, ο τρόπος, οι πηγές σχηματισμού, η διαχείριση και η κατανομή του κατά κατηγορία κινδύνων, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με το αποθεματικό αυτό.
Αν δεν υπάρχει ευχέρεια για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων του Οργανισμού, περικόπτονται συμμέτρως οι παροχές το επόμενο οικονομικό έτος.”
β) Η υπουργική απόφαση της παραγράφου 4 του άρθρου 11 του Ν. 1790/1988, όπως αντικαταστάθηκε με την προηγούμενη περίπτωση α΄, εκδίδεται μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.
12. Οι παράγραφοι 5, 6 και 7 του άρθρου 11 του Ν. 1790/1988 καταργούνται και οι παράγραφοι 8 και 9 αναριθμούνται αντίστοιχα σε παραγράφους 5 και 6.
13. Στην παράγραφο 14 του άρθρου 14 του Ν. 1790/1988 προστίθεται δεύτερο εδάφιο που έχει ως εξής:
“Με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α., που εγκρίνεται από τον Υπουργό Γεωργίας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως συνιστάται δεύτερη θέση δικηγόρου στη νομική υπηρεσία του ΕΛ.Γ.Α., στην οποία προσλαμβάνεται δικηγόρος παρά πρωτοδίκαις με έμμισθη εντολή.”
14. Από τον τρίτο στίχο της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του Ν. 1790/1988 οι λέξεις “και ανεκχώρητες” διαγράφονται.
Άρθρο 7
Λοιπές διατάξεις
1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 3, μέσα σε ένα έτος από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού οι κανονισμοί του ΕΛ.Γ.Α. πρέπει να προσαρμοσθούν στις διατάξεις των άρθρων 1, μέχρι και 21 και να υποβληθούν για έγκριση στον Υπουργό Γεωργίας. Ειδικά οι κανονισμοί οργάνωσης, λειτουργίας και κατάστασης προσωπικού του ΕΛ.Γ.Α. υποβάλλονται για έγκριση και στον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Η απόφαση έγκρισης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η προσαρμογή γίνεται από το Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α. ύστερα από εισήγηση επιτροπής που συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008,ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
2. Μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του νομού αυτού, με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α. συγκροτούνται επιτροπές για τον καθορισμό των κανόνων εκτίμησης ζημιών, για κάθε ομάδα βασικών προϊόντων ή για κάθε βασικό προϊόν, καθώς και των κανόνων λειτουργίας των εκτιμητών. Οι επιτροπές αυτές υποβάλλουν το πόρισμα τους στο Δ.Σ. του ΕΛ.Γ,Α., το αργότερο μέσα σε ένα έτος από τη συγκρότηση τους. Ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α. οι παραπάνω κανόνες εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική από τους εκτιμητές του ΕΛ.Γ.Α.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008,ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
3.α. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, από τα αντικείμενα ασφάλισης και τους ασφαλιζόμενους κινδύνους που ορίζονται στα άρθρα 3 και 3α του ν. 1790/1988, ασφαλίζονται άμεσα μόνο εκείνα ή εκείνοι που καθορίζονται στους Κανονισμούς ασφάλισης του ΕΛΓΑ, οι οποίοι ισχύουν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού. Η ασφάλιση γίνεται σύμφωνα με τους παραπάνω Κανονισμούς μέχρι την τροποποίηση τους.
β. Με αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδονται ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται ο χρόνος έναρξης και οι όροι ασφάλισης των ασφαλιστικών αντικειμένων και κινδύνων των άρθρων 3 και 3α του ν. 1790/1988, που δεν ασφαλίζονται άμεσα σύμφωνα με την προηγούμενη περίπτωση α`. Με τις ίδιες αποφάσεις καθορίζεται το ύψος της δαπάνης που προκαλείται και ο τρόπος κάλυψης της.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρου 38 Ν.3734/2009, ΦΕΚ Α 8/28.1.2009.
4. Ασφαλίσεις που δεν είναι σύμφωνες με τα άρθρα 3α, 3β, 3γ και 3δ του Ν. 1790/1988 διατηρούνται προσωρινά σε ισχύ για χρονικό διάστημα δύο ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.”Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να αυξάνεται μέχρι έξι (6) έτη το χρονικό διάστημα του προηγούμενου εδαφίου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 14 του Ν.3460/2006 (ΦΕΚ Α 105/2006) και ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008,ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
5. Μέχρι το διορισμό του Προέδρου και του Γενικού Διευθυντή του ΕΛ.Γ.Α. και την ανάληψη των καθηκόντων τους, τις αρμοδιότητες τους ασκούν αντίστοιχα ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής του Οργανισμού.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008,ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
6. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού διαγράφονται οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, καθώς και το εκατό τοις εκατό των ληξιπρόθεσμων και απαιτητών κεφαλαίων που δημιουργήθηκαν κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 5α του Ν. 1790/1988, που προστέθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 31 του Ν. 2040/1992 και αφορούν πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους και παραγωγούς θερμοκηπιακών εκμεταλλεύσεων, των οποίων η παραγωγή αναπτύσσεται αποδεδειγμένα σε ελεγχόμενο περιβάλλον, όπως αυτό καθορίζεται με τους σχετικούς κανονισμούς.
Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία διαγραφής των προστίμων, των προσαυξήσεων και των ληξιπρόθεσμων και απαιτητών κεφαλαίων της παραγράφου αυτής.
7. Στο γραφείο του Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α. συνιστώνται δύο θέσεις ειδικών συμβούλων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Η πρόσληψη γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2του άρθρου 22 του Ν. 2190/1994.
Ως ειδικοί σύμβουλοι προσλαμβάνονται καθηγητές Α.Ε.Ι. ή στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή ιδιώτες, με αξιόλογη επιστημονική ή επαγγελματική απασχόληση ή επαρκείς γνώσεις και σημαντική εμπειρία σε θέματα ασφάλισης της παραγωγής και του κεφαλαίου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και άλλα θέματα που αφορούν στην εν γένει οργάνωση, λειτουργία και δραστηριότητα του ΕΛ.ΓΑ.
Στους συμβούλους αυτούς καταβάλλονται αποδοχές, το ύφος των οποίων καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008,ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
8. Οι θέσεις με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου πού έχουν συσταθεί στα γραφεία του Διοικητή και Υποδιοικητή του ΕΛ.Γ.Α. διατηρούνται.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ “ΗΣΙΟΔΟΣ”
Άρθρο 8
Σύσταση Οργανισμού Αντασφάλισης και Συντονισμού “ΟΑΣΙΣ”
Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) με την επωνυμία “Οργανισμός Αντασφάλισης και Συντονισμού” και με το διακριτικό τίτλο ΟΑΣΙΣ, που εδρεύει στην Αθήνα, λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Γεωργίας.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 8 (παρ.1) Ν.3698/2008,ΦΕΚ Α 198/2.10.2008,
Άρθρο 9
Σκοπός – Αρμοδιότητες
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008, ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
1. Σκοπός του Οργανισμού είναι:
α) Ο συντονισμός, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της λειτουργίας των νομικών προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου 3, καθώς και η οργάνωση και λειτουργία των γεωργικών ασφαλίσεων της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του νόμου αυτού.
β) Η παροχή αντασφαλιστικών προγραμμάτων στα νομικά πρόσωπα των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 που καλύπτουν αγροτικούς κινδύνους.
2. Στην αρμοδιότητα του Οργανισμού υπάγονται:
α) Η κατάρτιση και η υποβολή προς έγκριση στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Γεωργίας, μέχρι 15 Ιουνίου κάθε έτους, των ακόλουθων προγραμμάτων του επόμενου έτους:
αα) Του ετήσιου προγράμματος γεωργικών ασφαλίσεων, στο οποίο προσδιορίζονται κυρίως οι προς κάλυψη κίνδυνοι, οι απαλλαγές και οι λοιποί όροι κάλυψης, οι πόροι που προορίζονται για την επιδότηση του ασφαλίστρου, τα ποσοστά επιδότησης του ασφαλίστρου, οι τιμές αποζημίωσης των προϊόντων και τα λοιπά τεχνικοασφαλιστικά ή γεωργοτεχνικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εφαρμογή των σχετικών ασφαλιστικών προγραμμάτων.
ββ) Του ετήσιου προγράμματος αντασφαλίσεων, στο οποίο καθορίζονται αναλυτικά τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία των αντασφαλιστικών αναλήψεων, των τυχόν εκχωρήσεων κινδύνων σε άλλους αντασφαλιστές, καθώς και τα όρια ευθύνης του ΟΑΣΙΣ.
γγ) Του ετήσιου προγράμματος κρατικών ενισχύσεων προς τα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3, στο οποίο καθορίζονται οι κρατικές ενισχύσεις και αμοιβές κάθε είδους που χορηγούνται στα παραπάνω νομικά πρόσωπα για την εκπλήρωση των σκοπών τους, η κατανομή τους σε κατηγορίες ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό χορήγησης τους, καθώς και το ανώτατο όριο ευθύνης που αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο με την εγγύηση που χορηγεί στον ΟΑΣΙΣ για τις αντασφαλιστικές του δραστηριότητες.
β) Η συγκέντρωση, διαχείριση και απόδοση των κρατικών ενισχύσεων που καθορίζονται στην υποπερίπτωση γγ΄ της προηγούμενης περίπτωσης α΄.
γ) Ο έλεγχος της επιδότησης του ασφαλίστρου.
δ) Η προαιρετική αντασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α., των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των αλληλοασφαλιστικών συνεταιρισμών, καθώς και η περαιτέρω αντασφάλιση του ΟΑΣΙΣ, με εκχώρηση μέρους των κινδύνων που αναλαμβάνει σε άλλους αντασφαλιστές.
ε) Η κατάρτιση προτύπων βασικών όρων ασφαλιστηρίων συμβολαίων, οι οποίοι εγκρίνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Γεωργίας.
στ) Η εκπόνηση μελετών για την τροποποίηση των καλύψεων που υπάρχουν ή για την επέκταση των καλύψεων των νομικών προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου 3, σε νέους κινδύνους.
ζ) Η υποβολή προτάσεων προς τον Υπουργό Γεωργίας για τροποποιήσεις ή επεκτάσεις των καλύψεων που υπάρχουν ή για την επέκταση των καλύψεων των παραπάνω νομικών προσώπων σε νέους κινδύνους, για τη σχετική χρηματοδότηση τους και για κάθε άλλο σχετικό θέμα.
η) Ο έλεγχος της ανάπτυξης και της εφαρμογής των εγκεκριμένων προγραμμάτων γεωργικών ασφαλίσεων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τους αλληλοασφαλιστικούς συνεταιρισμούς.
θ) Η εκπόνηση αναλογιστικών μελετών και ο προσδιορισμός του τεχνικού ασφαλίστρου.
ι) Η συγκέντρωση και η επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων.
ία) Η παρακολούθηση της διανομής, απορρόφησηςκαι αξιοποίησης του συνόλου των πόρων των νομικών προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου 3.
ιβ) Η κατάρτιση δύο απολογιστικών εκθέσεων για την προηγούμενη διαχειριστική χρήση και η υποβολή τους, μέχρι 30 Ιουνίου, στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Γεωργίας, σχετικά με:
αα) Τη λειτουργία των νομικών προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και τις βελτιώσεις που απαιτούνται.
ββ) Την κατανομή και αξιοποίηση των κρατικών ενισχύσεων που χορηγούνται στα παραπάνω νομικά πρόσωπα.
γγ) Την ενημέρωση των παραγωγών σε θέματα διαχείρισης αγροτικών κινδύνων. 2. Στην αρμοδιότητα του Οργανισμού υπάγονται:
α) Η κατάρτιση και η υποβολή προς έγκριση στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Γεωργίας, μέχρι 15 Ιουνίου κάθε έτους, των ακόλουθων προγραμμάτων του επόμενου έτους:
αα) Του ετήσιου προγράμματος γεωργικών ασφαλίσεων, στο οποίο προσδιορίζονται κυρίως οι προς κάλυψη κίνδυνοι, οι απαλλαγές και οι λοιποί όροι κάλυψης, οι πόροι που προορίζονται για την επιδότηση του ασφαλίστρου, τα ποσοστά επιδότησης του ασφαλίστρου, οι τιμές αποζημίωσης των προϊόντων και τα λοιπά τεχνικοασφαλιστικά ή γεωργοτεχνικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εφαρμογή των σχετικών ασφαλιστικών προγραμμάτων.
ββ) Του ετήσιου προγράμματος αντασφαλίσεων, στο οποίο καθορίζονται αναλυτικά τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία των αντασφαλιστικών αναλήψεων, των τυχόν εκχωρήσεων κινδύνων σε άλλους αντασφαλιστές, καθώς και τα όρια ευθύνης του ΟΑΣΙΣ.
γγ) Του ετήσιου προγράμματος κρατικών ενισχύσεων προς τα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3, στο οποίο καθορίζονται οι κρατικές ενισχύσεις και αμοιβές κάθε είδους που χορηγούνται στα παραπάνω νομικά πρόσωπα για την εκπλήρωση των σκοπών τους, η κατανομή τους σε κατηγορίες ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό χορήγησης τους, καθώς και το ανώτατο όριο ευθύνης που αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο με την εγγύηση που χορηγεί στον ΟΑΣΙΣ για τις αντασφαλιστικές του δραστηριότητες.
β) Η συγκέντρωση, διαχείριση και απόδοση των κρατικών ενισχύσεων που καθορίζονται στην υποπερίπτωση γγ΄ της προηγούμενης περίπτωσης α΄.
γ) Ο έλεγχος της επιδότησης του ασφαλίστρου.
δ) Η προαιρετική αντασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α., των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των αλληλοασφαλιστικών συνεταιρισμών, καθώς και η περαιτέρω αντασφάλιση του ΟΑΣΙΣ, με εκχώρηση μέρους των κινδύνων που αναλαμβάνει σε άλλους αντασφαλιστές.
ε) Η κατάρτιση προτύπων βασικών όρων ασφαλιστηρίων συμβολαίων, οι οποίοι εγκρίνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Γεωργίας.
στ) Η εκπόνηση μελετών για την τροποποίηση των καλύψεων που υπάρχουν ή για την επέκταση των καλύψεων των νομικών προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου 3, σε νέους κινδύνους.
ζ) Η υποβολή προτάσεων προς τον Υπουργό Γεωργίας για τροποποιήσεις ή επεκτάσεις των καλύψεων που υπάρχουν ή για την επέκταση των καλύψεων των παραπάνω νομικών προσώπων σε νέους κινδύνους, για τη σχετική χρηματοδότηση τους και για κάθε άλλο σχετικό θέμα.
η) Ο έλεγχος της ανάπτυξης και της εφαρμογής των εγκεκριμένων προγραμμάτων γεωργικών ασφαλίσεων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τους αλληλοασφαλιστικούς συνεταιρισμούς.
θ) Η εκπόνηση αναλογιστικών μελετών και ο προσδιορισμός του τεχνικού ασφαλίστρου.
ι) Η συγκέντρωση και η επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων.
ία) Η παρακολούθηση της διανομής, απορρόφησηςκαι αξιοποίησης του συνόλου των πόρων των νομικών προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου 3.
ιβ) Η κατάρτιση δύο απολογιστικών εκθέσεων για την προηγούμενη διαχειριστική χρήση και η υποβολή τους, μέχρι 30 Ιουνίου, στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Γεωργίας, σχετικά με:
αα) Τη λειτουργία των νομικών προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και τις βελτιώσεις που απαιτούνται.
ββ) Την κατανομή και αξιοποίηση των κρατικών ενισχύσεων που χορηγούνται στα παραπάνω νομικά πρόσωπα.
γγ) Την ενημέρωση των παραγωγών σε θέματα διαχείρισης αγροτικών κινδύνων.
3. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του ΟΑΣΙΣ και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:
α) Εγκρίνονται τα προγράμματα της προηγούμενης παραγράφου.
β) Καθορίζονται οι διαδικασίες συγκέντρωσης και απόδοσης από τον ΟΑΣΙΣ των κρατικών ενισχύσεων που αναφέρονται στο ετήσιο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων της προηγούμενης παραγράφου, οι διαδικασίες ελέγχου και επιδότησης του ασφαλίστρου, καθώς και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.
Άρθρο 10
Όργανα Διοίκησης
Όργανα Διοίκησης του Οργανισμού είναι:
α) Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.)
β) Ο Πρόεδρος.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008, ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
Άρθρο 11
Διοικητικό Συμβούλιο
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008, ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
1. Το Δ.Σ. του Οργανισμού είναι επταμελές και αποτελείται από:
α) τον Πρόεδρο, που ορίζεται από τον Υπουργό Γεωργίας, μεταξύ επιστημόνων με κύρος, γνώσεις και εμπειρία στο αντικείμενο,
β) τον Αντιπρόεδροτου Δ.Σ. που ορίζεται από τον Υπουργό Γεωργίας, μεταξύ επιστημόνων με κύρος, γνώσεις και εμπειρία στο αντικείμενο,
γ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Γεωργίας, με τον αναπληρωτή του, που επιλέγονται από τον Υπουργό Γεωργίας,
δ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από τον Υπουργό Οικονομικών,
ε) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Ανάπτυξης, με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από τον Υπουργό Ανάπτυξης,
στ) έναν εκπρόσωπο του ΕΛ.Γ.Α., με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από το Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α.,
ζ) έναν εκπρόσωπο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.
2. Τα μέλη του Δ.Σ. με τους αναπληρωτές τους διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν οι φορείς των περιπτώσεων στ΄ και ζ της προηγούμενης παραγράφου δεν προτείνουν τους εκπροσώπους τους μέσα στην προθεσμία που τάσσεται από τον Υπουργό Γεωργίας, στις κενές θέσεις διορίζονται μέλη με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας.
3. Η διάρκεια της θητείας των μελών του Δ.Σ. είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται.
4. Χρέη Γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του Οργανισμού που ορίζεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.
5. Για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.. τα μέλη αυτού και ο Γραμματέας λαμβάνουν αποζημίωση που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Άρθρο 12
Αρμοδιότητες – λειτουργία του Δ.Σ.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008, ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
1. Το Δ.Σ. έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) Καταρτίζει και υποβάλλει για έγκριση στους Υπουργούς Οικονομικών και Γεωργίας τον ετήσιο προϋπολογισμό, ισολογισμό και απολογισμό του Οργανισμού και προβαίνει στις αναγκαίες τροποποιήσεις του προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης του.
β) Καταρτίζει και υποβάλλει για έγκριση στον Υπουργό Γεωργίας το ετήσιο αναλυτικό πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του.
γ) Αποφασίζει επί των σχεδίων των προγραμμάτων γεωργικών ασφαλίσεων, αντασφαλίσεων και κρατικών ενισχύσεων και της συνοδευτικής έκθεσης και υποβάλλει αυτά για έγκριση σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του νόμου αυτού.
δ) Συντονίζει τη δραστηριότητα μεταξύ των νομικών προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου 3.
ε) Αποφασίζει, ύστερα από αίτηση τους, για την αντασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. και των νομικών προσώπων της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και για την τροποποίηση των αρχικών όρων των αντασφαλίσεων που παρέχονται και καθορίζει το αντασφάλιστρο.
στ) Παρακολουθεί τους αντασφαλιζόμενους κινδύνους, ώστε να μην υπερβαίνουν τα όρια που αναφέρονται στο ετήσιο πρόγραμμα αντασφαλίσεων.
ζ) Αποφασίζει για την πρόσληψη του προσωπικού του Οργανισμού ύστερα από εισήγηση του Προέδρου.
η) Καταρτίζει τον κανονισμό οργανωτικής διάρθρωσης και λειτουργίας και τον κανονισμό κατάστασης προσωπικού του Οργανισμού.
θ) Καθορίζει με κανονισμούς, που εγκρίνονται από τον Υπουργό Γεωργίας, τις διαδικασίες, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους:
αα) Ο Οργανισμός προσφέρει τις υπηρεσίες του.
ββ) Οι ασφαλιστικές εταιρείες που συμμετέχουν στο ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών ασφαλίσεων προσφέρουν γενικά ή κατά κατηγορία κινδύνων τις ασφαλιστικές υπηρεσίες τους.
γγ) Ο Οργανισμός διαπιστώνει γενικά ή κατά κατηγορία κινδύνων και περιπτώσεων την επέλευση των κινδύνων που αναλαμβάνονται από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
ι) Εισηγείται στον Υπουργό Γεωργίας για κάθε θέμα της αρμοδιότητας του Οργανισμού.
ία) Αποφασίζει για τα θέματα της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού.
ιβ) Αποφασίζει για τη σύναψη συμβάσεων αγορών, πωλήσεων και μισθώσεων κινητών και ακινήτων.
ιγ) Αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά στη διοίκηση του Οργανισμού, τη διαχείριση της περιουσίας του και γενικά την επιδίωξη του σκοπού του.
ιδ) Αποφασίζει για θέματα αρμοδιότητας του που εισάγονται από τον Πρόεδρο, καθώς και γι΄ αυτά που παραπέμπονται από τον Υπουργό Γεωργίας.
2. Το Δ.Σ. μπορεί, με απόφαση του, να αναθέτει την άσκηση μέρους των αρμοδιοτήτων του στον Πρόεδρο.
3. Το Δ.Σ. συγκαλείται με έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου τακτικά μία φορά το μήνα και έκτακτα, όταν κρίνεται απαραίτητο από τον Πρόεδρο ή όταν ζητηθεί εγγράφως τουλάχιστον από τέσσερα μέλη του.
4.ΤοΔ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία, όταν είναι παρόντα τουλάχιστον τέσσερα από τα μέλη του, στα οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. μπορεί να συμμετέχουν χωρίς ψήφο οποιαδήποτε άλλα αρμόδια πρόσωπα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου.
5. Εισηγητής των θεμάτων του Δ.Σ. είναι ο Πρόεδρος του Οργανισμού ή άλλο μέλος του Δ.Σ. που ορίζεται από τον Πρόεδρο.
6.O Πρόεδρος του Οργανισμού δεν έχει δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., στις οποίες συζητούνται θέματα που τον αφορούν προσωπικά.
7. Τα πρακτικά του Δ.Σ. υπογράφονται από τον Πρόεδρο και το γραμματέα του Δ.Σ., αφού προηγουμένως επικυρωθούν από το Δ.Σ.
8. Στις περιπτώσεις θανάτου ή απώλειας της ιδιότητας με την οποία διορίστηκαν ως μέλη ή συνδρομής στα πρόσωπα τους λόγου που συνεπάγεται αντικειμενική αδυναμία ασκήσεως των καθηκόντων τους, τα μέλη αντικαθίστανται για το υπόλοιπο της θητείας τους κατά τη διαδικασία του άρθρου 11. Μέχρι τον ορισμό των νέων μελών, το Δ.Σ. λειτουργεί με τα υπόλοιπα μέλη τα οποία δεν μπορεί να είναι λιγότερα από τέσσερα. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού.
Άρθρο 13
Πρόεδρος, αρμοδιότητες, αντιμισθία, ασφάλιση
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008, ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
1. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού διορίζεται με τριετή θητεία με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Προσόντα διορισμού για τη θέση του Προέδρου ορίζονται πτυχίο ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή αναγνωρισμένης ισότιμης της αλλοδαπής και επαρκής γνώση μιας από τις επίσημες στην Ε.Ε. γλώσσες πέραν από την Ελληνική.
2. Ο Πρόεδρος έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Εκπροσωπεί τον Οργανισμό στις σχέσεις του με τις Εθνικές Αρχές και τις αρχές της Ε.Ε.
β) Συγκαλεί το Δ.Σ. και διευθύνει τις συνεδριάσεις του.
γ) Παρακολουθεί την όλη λειτουργία του Οργανισμού και ενημερώνει σχετικά το Δ.Σ.
δ) Καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του Δ.Σ.
ε) Ελέγχει την ορθή εκτέλεση και εφαρμογή των αποφάσεων του Δ.Σ. του Οργανισμού.
στ) Υπογράφει τα αντίγραφα και τα αποσπάσματα των πρακτικών του Δ.Σ., καθώς και τα έγγραφα του Οργανισμού.
ζ) Υποβάλλει στο Δ.Σ. του Οργανισμού τις προτάσεις και εισηγήσεις που απαιτούνται για την πραγματοποίηση όσων προβλέπονται στο άρθρο 9 του νόμου αυτού.
η) Παρακολουθεί και ελέγχει τη λειτουργία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σχετικά με τις υποχρεώσεις τους προς τον Οργανισμό και την εκτέλεση του προγράμματος γεωργικών ασφαλίσεων και ενημερώνει το Δ.Σ.
θ) Προΐσταται των υπηρεσιών του Οργανισμού και διευθύνει το έργο τους, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Οργανισμού και τις αποφάσεις του Δ.Σ.
ι) Εισηγείται στο Δ.Σ. θέματα κατάστασης του προσωπικού του Οργανισμού.
ία) Είναι πειθαρχικώς προϊστάμενος των υπαλλήλων του Οργανισμού.
ιβ) Αποφασίζει για την κατανομή των κονδυλίων του προϋπολογισμού του Οργανισμού στις υπηρεσίες του και υπογράφει τις δαπάνες του Οργανισμού.
ιγ) Αποφασίζει για έκτακτα και επείγουσας φύσης προβλήματα και υποβάλλει για έγκριση στο Δ.Σ. τις αποφάσεις αυτές στην πρώτη χρονικά συνεδρίαση του, εκτός ημερήσιας διάταξης.
ιδ) Αποφασίζει την αποστολή στο εξωτερικό υπαλλήλων ή ειδικών συνεργατών του ΟΑΣΙΣ για εκτέλεση υπηρεσίας με ειδική αποστολή, για συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια, εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, καθώς και την πρόσκληση ειδικών εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό για εκτέλεση υπηρεσίας του ΟΑΣΙΣ.
Στους παραπάνω καταβάλλονται δαπάνες μετακίνησης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2685/1999, όπως κάθε φορά ισχύουν.
3. Ο Πρόεδρος μπορεί, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ., να μεταβιβάζει στον Αντιπρόεδρο και γενικά σε προϊσταμένους υπηρεσιακών μονάδων ορισμένες αρμοδιότητες του ή το δικαίωμα να υπογράφουν κατά περίπτωση “με εντολή Προέδρου”. Η απόφαση του Προέδρου για τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας ή του δικαιώματος υπογραφής εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την ανάκληση της, ακόμη και αν αυτός που την εξέδωσε παύει να υπάρχει.
4. Η θητεία του Προέδρου και του Αντιπροέδρου μπορεί να ανανεώνεται για μία φορά. Οι θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.15 άρθρ.28 Ν.3147/2003, ΦΕΚ Α 135/5.6.2003.
5. Τον Πρόεδρο, όταν δεν υπάρχει, κωλύεται ή απουσιάζει, αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.
6. Στον Πρόεδρο του Οργανισμού καταβάλλονται:
α) Μηνιαία αντιμισθία και έξοδα παράστασης, το ύψος των οποίων καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
β) Οδοιπορικά έξοδα και ημερήσια αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του, που καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2685/1999, όπως κάθε φορά ισχύουν.
7.Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος για το χρόνο της θητείας τους ασφαλίζονται στον ασφαλιστικό οργανισμό κύριας και επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού του Οργανισμού, εφόσον κατά τον ίδιο χρόνο δεν καλύπτονται αντίστοιχα από άλλη κύρια και επικουρική ασφάλιση.
8. Στον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού καταβάλλονται μηνιαία αντιμισθία και έξοδα παράστασης, το ύψος των οποίων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και γεωργίας. Η μηνιαία αντιμισθία δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ογδόντα τοις εκατό της μηνιαίας αντιμισθίας του Προέδρου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.16 άρθρ.28 Ν.3147/2003, ΦΕΚ Α 135/5.6.2003.
Άρθρο 14
Προσωπικό
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008, ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
1. Με τον κανονισμό κατάστασης προσωπικού, που εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα καθήκοντα και τις ευθύνες του προσωπικού, το χρόνο εργασίας του, τις κάθε είδους άδειες, τη μετάθεση, απόσπαση και μετακίνηση του, την προαγωγή και αρχαιότητα του, τον τρόπο αξιολόγησης του, την πειθαρχική δικαιοδοσία και διαδικασία, τα πειθαρχικά αδικήματα και τις ποινές, τη λύση της σύμβασης εργασίας, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού του Οργανισμού. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι αποδοχές του προσωπικού του Οργανισμού.
2. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Γεωργίας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού επιτρέπεται, για την αντιμετώπιση υπηρεσιακών αναγκών, η απόσπαση στον Οργανισμό υπαλλήλων των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Γεωργίας και των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου εποπτείας τους για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών με δυνατότητα ανανέώσης. Για το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δίκαιου αορίστου χρόνου των Υπουργείων και των Ν.Π.Δ.Δ., εφαρμόζονται οι διατάζεις του Υπαλληλικού Κώδικα. Η μισθοδοσία των αποσπώμενων βαρύνει τον Οργανισμό και ο χρόνος της απόσπασης θεωρείται, για κάθε γενικά συνέπεια, ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη θέση από την οποία αποσπώνται.
3. Για τις ανάγκες του Οργανισμού συνιστώνται είκοσι οργανικές θέσεις τακτικού προσωπικού, οι οποίες κατανέμονται κατά κατηγορία και ειδικότητα με τον κανονισμό της επόμενης παραγράφου.
4. Με τον κανονισμό οργανωτικής διάρθρωσης και λειτουργίας, που εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται η οργάνωση, διάρθρωση, στελέχωση και λειτουργία των υπηρεσιών του Οργανισμού, οι αρμοδιότητες τους, τα προσόντα που απαιτούνται για την πρόσληψη, η κατανομή κατά κατηγορία και ειδικότητα των συνιστώμενων με την προηγούμενη παράγραφο θέσεων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
5. Για τις ανάγκες του ΟΑΣΙΣ συνιστώνται δύο θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή.
α. Μία θέση νομικού συμβούλου, στην οποία προσλαμβάνεται, με απόφαση του Δ.Σ. που εγκρίνεται από τον Υπουργό Γεωργίας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δικηγόρος παρ΄ Αρειω Πάγω, με αποδεδειγμένες γνώσεις και εμπειρία σε θέματα ασφαλίσεων.
β. Μία θέση δικηγόρου, που προσλαμβάνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 1649/1986 (ΦΕΚ 149 Α΄), όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 18 του Ν. 1868/1989 (ΦΕΚ 230 Α΄).
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Γεωργίας και Δικαιοσύνης καθορίζονται οι αποδοχές τους.
6. Στο γραφείο του Προέδρου, συνιστώνται δύο θέσεις ειδικών συμβούλων και μία θέση γραμματειακής υποστήριξης με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Η πρόσληψη για την πλήρωση των θέσεων γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 22 του Ν. 2190/19941994.
Ως ειδικοί σύμβουλοι προσλαμβάνονται καθηγητές Α.Ε.Ι. ή στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή ιδιώτες, με αξιόλογη επιστημονική ή επαγγελματική απασχόληση ή επαρκείς γνώσεις και σημαντική εμπειρία σε θέματα ασφάλισης της παραγωγής και του κεφαλαίου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και θεμάτων που αφορούν στην εν γένει οργάνωση, λειτουργία και δραστηριότητα του ΟΑΣΙΣ.
Στους ανωτέρω καταβάλλονται αποδοχές, το ύψος των οποίων καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Οργανισμού και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Άρθρο 15
Πόροι – Εγγύηση του Δημοσίου
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008, ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
1. Πόροι του Οργανισμού είναι ιδίως:
α) Τα αντασφάλιστρα.
β) Οι αμοιβές που καταβάλλονται από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις ή τους αλληλοασφαλιστικούς συνεταιρισμούς που συμμετέχουν στο ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών ασφαλίσεων, για τις υπηρεσίες που προσφέρονται από τον ΟΑΣΙΣ. Οι αμοιβές αυτές ορίζονται σε ποσοστό τρία τοις εκατό επί των καθαρών ασφαλίστρων του προγράμματος των γεωργικών ασφαλίσεων. Αν δοθεί κρατική επιδότηση του ασφαλίστρου, τα τέλη παρακρατούνται κατά την απόδοση της επιδότησης στην ασφαλιστική εταιρεία ή στον αλληλοασφαλιστικό συνεταιρισμό.
γ) Οι αμοιβές για παροχή υπηρεσιών προς το Ελληνικό Δημόσιο και τρίτους.
Μέχρι 15 Ιουνίου κάθε έτους καταρτίζεται σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, που εκπροσωπείται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Γεωργίας και του ΟΑΣΙΣ, για την παροχή από τον Οργανισμό αυτόν υπηρεσιών διαχείρισης, παρακολούθησης και ελέγχου της χρήσης των κρατικών ενισχύσεων που χορηγούνται στα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3. Η αμοιβή του ΟΑΣΙΣ ορίζεται σε ποσοστό οκτώ τοις εκατό επί των κρατικών ενισχύσεων που διαχειρίζεται ο ΟΑΣΙΣ και χορηγούνται κάθε χρόνο στα νομικά πρόσωπα της προηγούμενης περίπτωσης.
δ) Οι αποδόσεις των κεφαλαίων του, που επενδύονται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
ε) Οι αποδόσεις των κεφαλαίων των κρατικών ενισχύσεων που αναφέρονται στο ετήσιο πρόγραμμα των κρατικών ενισχύσεων. Τα κεφάλαια αυτά ο ΟΑΣΙΣ μπορεί να επενδύει για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν στην κατοχή του σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Γεωργίας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
στ) Τα έσοδα από τις κυρώσεις της παραγράφου3 τουάρθρου 20 του νόμου αυτού.
2. Τις υποχρεώσεις του ΟΑΣΙΣ από αντασφαλίσεις εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι το όριο που καθορίζεται κάθε χρόνο με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στην ίδια απόφαση ορίζεται ο τρόπος κάλυψης των υποχρεώσεων, οι διαδικασίες ενεργοποίησης της εγγυοδοσίας και κάθε θέμα σχετικό με τη χορήγηση της εγγύησης του προηγούμενου εδαφίου.
3. Ο ΟΑΣΙΣ, για τις αντασφαλιστικές του δραστηριότητες που αφορούν καλύψεις καταστροφικών κινδύνων, επιχορηγείται με ποσά που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Η επιχορήγηση δεν μπορεί να είναι ανώτερη από το ογδόντα τοις εκατό των ετήσιων αντασφαλίστρων του ΟΑΣΙΣ που αντιστοιχούν στις καλύψεις αυτές και υπολογίζονται κάθε έτος με βάση τα στατιστικά δεδομένα των αντασφαλιζόμενων καταστροφικών κινδύνων, το είδος της συναπτόμενης αντασφαλιστικής σύμβασης και το κόστος της διαχείρισης. Ο τρόπος διάθεσης της επιχορήγησης ορίζεται κάθε έτος με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας.
4. Το ιδρυτικό αποθεματικό κεφάλαιο του ΟΑΣΙΣ ορίζεται σε ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Το ποσό αυτό εγγράφεται στον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό και αποδίδεται στον ΟΑΣΙΣ εντός του πρώτου εξαμήνου του ίδιου έτους.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτύξης και Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του ΟΑΣΙΣ, καθορίζεται αναλυτικότερα η κατανομή του ανωτέρω ποσού κατά οικονομική δραστηριότητα του ΟΑΣΙΣ.
5. Κατά την έναρξη της λειτουργίας του, ο ΟΑΣΙΣ επιχορηγείται από το Κεντρικό Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών για την κάλυψη των άμεσων αναγκών στέγασης, εξοπλισμού και μισθοδοσίας του
προσωπικού του.
Άρθρο 16
Οικονομική διαχείριση
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008, ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
1.Ο ΟΑΣΙΣ ασκεί ιδίως τις ακόλουθες οικονομικές δραστηριότητες:
α) Την τεχνική υποστήριξη, εποπτεία και έλεγχο στα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και τη διαχείριση των κρατικών ενισχύσεων που χορηγούνται σ΄ αυτά.
β) Την αντασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α.
γ) Την αντασφάλιση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των αλληλοασφαλιστικών συνεταιρισμών της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3.
Για τις δραστηριότητες που προβλέπονται στις περιπτώσεις β΄ και γ΄ τηρούνται ανεξάρτητα μεταξύ τους αποθεματικά κινδύνου, το ύφος των οποίων προσδιορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση μέρους ή του συνόλου του αποθεματικού της μιας δραστηριότητας για την κάλυψη αναγκών άλλης δραστηριότητας του ΟΑΣΙΣ. Η λογιστική παρακολούθηση των οικονομικών του ΟΑΣΙΣ γίνεται κατά τρόπο που επιτρέπει την εξαγωγή οικονομικών αποτελεσμάτων κατά οικονομική δραστηριότητα.
2. Με κανονισμό προμηθειών και οικονομικής διαχείρισης, που καταρτίζεται από το Δ.Σ. του Οργανισμού, εγκρίνεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Γεωργίας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες διενέργειας των προμηθειών και της οικονομικής διαχείρισης του Οργανισμού, το λογιστικό του σύστημα και ο έλεγχος αυτών.
3. Η οικονομική διαχείριση του Οργανισμού υπόκειται σε ετήσιο κατασταλτικό έλεγχο, ο οποίος διενεργείται από δύο ορκωτούς ελεγκτές που ορίζονται από τον Υπουργό Γεωργίας. Οι ορκωτοί ελεγκτές υποβάλλουν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου κάθε οικονομικού έτους σχετική έκθεση στο Δ.Σ. του Οργανισμού και στον Υπουργό Γεωργίας, που αναφέρεται στις δραστηριότητες του προηγούμενου οικονομικού έτους. Η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών μαζί με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του Οργανισμού δημοσιεύονται σε δύο ημερήσιες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.
Άρθρο 17
Εξουσιοδότηση
Με αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 15 και 16 του νόμου αυτού.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008, ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΗΛΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
Άρθρο 18
Όροι συμμετοχής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των αλληλοασφαλιστικών συνεταιρισμών στο ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών ασφαλίσεων
Στο ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών ασφαλίσεων μπορεί να συμμετέχουν ασφαλιστικές επιχειρήσεις και αλληλοασφαλιστικοί συνεταιρισμοί που έχουν την άδεια άσκησης των ασφαλιστικών κλάδων για τις καλύψεις που θα προσφέρουν. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να ορίζονται συμπληρωματικοί όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής στο παραπάνω πρόγραμμα για τη φερεγγυότητα και την τεχνική και οργανωτική υποδομή των παραπάνω νομικών προσώπων.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008, ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
Άρθρο 19
Υποχρεώσεις ασφαλιστικών επιχειρήσεων και αλληλοασφαλιστικών συνεταιρισμών
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008, ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
1. Η συμμετοχή των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των αλληλοασφαλιστικών συνεταιρισμών στο ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών ασφαλίσεων είναι προαιρετική.
2. Οι παραπάνω ασφαλιστικές επιχειρήσεις και αλληλοασφαλιστικοί συνεταιρισμοί αναλαμβάνουν τους ασφαλιστικούς κινδύνους ενός ή περισσότερων ασφαλιστικών προγραμμάτων που περιλαμβάνονται στο ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών ασφαλίσεων και υποχρεούνται να τηρούν τους βασικούς όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο ετήσιο πρόγραμμα.
Στο ασφαλιστήριο μπορεί να προστίθενται ειδικοί όροι για πρόσθετες καλύψεις ή ρυθμίσεις, εκτός από εκείνες που αναφέρονται στο ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών ασφαλίσεων, με την προϋπόθεση ότι η κάλυψη δεν γίνεται δυσμενέστερη για τον ασφαλισμένο. Επιδότηση ασφαλίστρου δεν χορηγείται για τις παραπάνω πρόσθετες καλύψεις.
3. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και οι αλληλοασφαλιστικοί συνεταιρισμοί της προηγούμενης παραγράφου υποχρεούνται να:
α) Τηρούν, εκτός από τα αποθεματικά που προβλέπονται από το νόμο και ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό γεωργικών κινδύνων, ο τρόπος υπολογισμού και το ύψος του οποίου καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του ΟΑΣΙΣ και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στα άρθρα 7 και 8 του Ν.Δ. 400/1970 (ΦΕΚ 10 Α΄).
β) Τηρούν και παρέχουνστον ΟΑΣΙΣ, ύστερα από αίτημα του, ασφαλιστικά έγγραφα καθώς και στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με το ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών ασφαλίσεων.
4. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και οι αλληλοασφαλιστικοί συνεταιρισμοί που συμμετέχουν στο ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών ασφαλίσεων υπόκεινται στον έλεγχο και στην εποπτεία του ΟΑΣΙΣ για την τήρηση των όρων του προγράμματος αυτού και των αντίστοιχων ασφαλιστηρίων συμβολαίων.
5. Η μη τήρηση των βασικών όρων και προϋποθέσεων του ετήσιου προγράμματος γεωργικών ασφαλίσεων, καθώς και η μη τήρηση των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των αλληλοασφαλιστικών συνεταιρισμών, που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 αντίστοιχα, συνεπάγονται την επιβολή, σε βάρος των υπαιτίων, των διοικητικών κυρώσεων που καθορίζονται με τον κανονισμό της παραγράφου 3 του άρθρου 20 του νόμου αυτού.
Άρθρο 20
Λοιπά θέματα λειτουργίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των αλληλοασφαλιστικών συνεταιρισμών
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008, ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
1. Οι εκτιμήσεις και επανεκτιμήσεις ζημιών, καθώς και η καταβολή αποζημιώσεων γίνεται μέσα σε προθεσμίες που ορίζει ο ΟΑΣΙΣ και οι οποίες περιλαμβάνονται στους βασικούς όρους ασφάλισης. Η τήρηση των προθεσμιών αυτών είναι υποχρεωτική για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τους αλληλοασφαλιστικούς συνεταιρισμούς που συμμετέχουν στο ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών ασφαλίσεων. Η μη τήρηση των προθεσμιών του πρώτου εδαφίου συνεπάγεται την επιβολή, σε βάρος του υπαιτίου, των διοικητικών κυρώσεων που καθορίζονται με τον κανονισμό της παραγράφου 3.
2. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και οι αλληλοασφαλιστικοί συνεταιρισμοί μπορούν να αντασφαλίζουν το σύνολο ή μέρος του κινδύνου που αναλαμβάνουν στον ΟΑΣΙΣ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Γεωργίας που εκδίδεται, ύστερα από εισήγηση του ΟΑΣΙΣ μέχρι τις 15 Ιουνίου κάθε έτους και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζονται οι όροι της αντασφάλισης οι οποίοι ισχύουν για το επόμενο οικονομικό έτος.
3. Με κανονισμό, που καταρτίζεται από το Δ.Σ. του ΟΑΣΙΣ και εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται για τις παραβάσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 3 του Ν. 1790/1988, όπως τροποποιείται με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του νόμου αυτού, στην παράγραφο 5 του άρθρου 19 και στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, τα όργανα επιβολής των κυρώσεων και η διαδικασία επιβολής τους, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Άρθρο 21
Επιδότηση ασφαλίστρου
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 Ν.3698/2008, ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.
1. Επιδότηση του ασφαλίστρου χορηγείται για ασφαλίσεις που περιλαμβάνονται στο ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών ασφαλίσεων και συνάπτονται μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων, καθώς και ενώσεων προσώπων, στα οποία ανήκει η κυριότητα και η εκμετάλλευση ή η εκμετάλλευση γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών ή άλλων συναφών εκμεταλλεύσεων και ασφαλιστικών επιχειρήσεων ή αλληλοασφαλιστικών συνεταιρισμών ή ενώσεων αυτών, που συμμετέχουν στο ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών ασφαλίσεων. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι τα ανωτέρω φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, που συνάπτουν την ασφάλιση με τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τους αλληλοασφαλιστικούς συνεταιρισμούς ή τις ενώσεις αυτών.
2. Η επιδότηση του ασφαλίστρου καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΟΑΣΙΣ, είτε απευθείας στους δικαιούχους είτε για λογαριασμό τους στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις ή στους αλληλοασφαλιστικούς συνεταιρισμούς ή στις ενώσεις αυτών, ύστερα από εισήγηση του ΟΑΣΙΣ, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην απόφαση της παραγράφου 3 του άρθρου 9. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και η μέθοδος υπολογισμού του ασφαλίστρου, με το οποίο πολλαπλασιάζεται το ποσοστό επιδότησης για να βρεθεί το ποσό επιδότησης του ασφαλίστρου.
3. Η επιδότηση του ασφαλίστρου που καθορίζεται με το ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών ασφαλίσεων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τον ασφαλιζόμενο κίνδυνο, τη γεωγραφική περιοχή, τον τόπο κατοικίας, το ύφος του εισοδήματος του ασφαλιζόμενου προσώπου και το χαρακτηρισμό του ως αγρότη ή κατόχου γεωργικής εκμετάλλευσης στο Μ.Α.Α.Ε., το είδος της καλλιέργειας ή εκτροφής. Η επιδότηση ασφαλίστρου μπορεί επίσης να διαφοροποιείται μεταξύ φυσικών και νομικών ασφαλιζόμενων προσώπων.
4. Τα ποσοστά επιδότησης, οι ασφαλίσεις στις οποίες επιδοτείται το ασφάλιστρο, η συνολική δαπάνη για επιδοτήσεις και τα λοιπά στοιχεία, που είναι απαραίτητα για τη σωστή και απρόσκοπτη διεκπεραίωση των εργασιών επιδότησης ασφαλίστρου, καθορίζονται στο ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών ασφαλίσεων που καταρτίζει ο ΟΑΣΙΣ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
PYΘMΙΣH ΘΕMAΤΩN ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Άρθρο 22
Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων του Ν. 2538/1997 (ΦΕΚ 242 Α΄)
1. Μετά το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν. 2538/1997 προστίθεται εδάφιο, που έχει ως εξής:
“Στη συνταγή του κτηνιάτρου αναγράφεται υποχρεωτικά η ένδειξη ότι το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν προορίζεται αποκλειστικά για ιχθείς, εφόσον αυτό χορηγείται για τέτοια χρήση.”
2. Στο τέλος της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του Ν. 2538/1997 προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:
“Ειδικά για τη χορήγηση άδειας λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων που προορίζονται για ιχθείς, ο ενδιαφερόμενος αντί των πτυχίων που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο μπορεί να έχει ή πτυχίο Βιολογικού Τμήματος Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή πτυχίο Χημικού Τμήματος Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και πιστοποιητικό ειδίκευσης ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας σε θέματα ιχθυολογίας σε Α.Ε.Ι. ή ισότιμες σχολές της ημεδαπής ή πτυχίο του Τμήματος Iχθυοκομίας – Αλιείας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας Τ.Ε.Ι. ή πτυχίο του Τμήματος Ιχθυοκομίας – Αλιείας της Ανώτερης Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας και Αρδεύσεων – Δασοπονίας – Κτηνοτροφίας – Ιχθυοκομίας – Αλιείας των ΚΑΤΕΕ ή πτυχίο Γεωπονίας Α.Ε.Ι. του τμήματος ζωικής παραγωγής ή πτυχίο των ισότιμων με την πιο πάνω σχολή των ΚΑΤΕΕ σχολών ή ισότιμο πτυχίο ή δίπλωμα, αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών της αλλοδαπής και άδεια άσκησης επαγγέλματος στην Ελλάδα, εφόσον απαιτείται. Γεωτεχνικοί που κατέχουν άδειες εμπορίας γεωργικών και κτηνιατρικών φαρμάκων, σύμφωνα με το Ν.Δ. 220/1973 (ΦΕΚ 272 Α΄) και το Π.Δ. 353/1974 (ΦΕΚ 138 Α) μπορούν, μέχρι τη συνταξιοδότηση τους, να τις ανανεώνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου νομοθετικού διατάγματος).
3. Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της υποπερίπτωσης ηη΄ της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του Ν. 2538/1997 διαγράφεται η τελεία και προστίθεται η ακόλουθη φράση “ή η ένδειξη ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΙΧΘΥΩΝ”, εφόσον η άδεια χορηγήθηκε για τη λιανική πώληση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων που προορίζονται για ιχθείς.
4. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 7 του Ν. 2538/1997 αντικαθίσταται ως εξής:
“α) Να εκτελεί επακριβώς τις συνταγές των κτηνιάτρων και να μην αντικαθιστά κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν που αναγράφεται στη συνταγή με άλλο της προτίμησης του. Για τη λιανική πώληση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων που εμπίπτουν στις κατηγορίες των ναρκωτικών απαιτείται η προσκόμιση της ειδικής διαγράμμισης συνταγής, που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.”
5. Η παράγραφος 9 του άρθρου 7 του Ν. 2538/1997 καταργείται και η παράγραφος 10 του ίδιου άρθρου αναριθμείται σε παράγραφο 9.
6. Από τον πρώτο στίχο της παραγράφου 4 του άρθρου 10 του Ν. 2538/1997 διαγράφονται οι εξής λέξεις: «της παραγράφου 9 του άρθρου 7 και».
7. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 20 του Ν. 2538/1997 αντικαθίσταται ως εξής:
“3.α) Με βάση το αποτέλεσμα της απογραφής και της εκκαθάρισης, διαιρετό ποσοστό ογδόντα τοις εκατό από τη συνολική περιουσία του Α.Σ.Ο. περιέρχεται κατά κυριότητα στην ανώνυμη συνεταιριστική εταιρεία. Το υπόλοιπο διαιρετό ποσοστό είκοσι τοις εκατό της περιουσίας αυτής περιέρχεται κατά κυριότητα στο Δημόσιο. Η περιουσία αυτή και το προϊόν της εκμετάλλευσης της επιτρέπεται να μεταβιβάζονται για τη δημιουργία ή τη λειτουργία πολιτιστικών, επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών κέντρων του Υπουργείου Γεωργίας, της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των αντίστοιχων περιοχών παραγωγής κορινθιακής σταφίδας. Αν μεταβιβάζεται ακίνητη περιουσία, οι σχετικές αποφάσεις αποτελούν τίτλους και μεταγράφονται.”
8. Στο δεύτερο στίχο της παραγράφου 5 του άρθρου 20 του Ν. 2538/1997, αμέσως μετά τις λέξεις “ανώνυμη συνεταιριστική εταιρεία…”, προστίθενται οι εξής λέξεις:
“,στο Υπουργείο Γεωργίας”.
9. Στο άρθρο 22 του Ν. 2538/1997 προστίθεται παράγραφος 9, που έχει ως εξής:
“9.Ο χρόνος υπηρεσίας τον οποίο το προσωπικό που αναφέρεται στην παράγραφο 7 έχει διανύσει στην Κοινοπραξία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών Διαχείρισης Νωπών Προϊόντων (ΣΚΟΠ) θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για κάθε συνέπεια στη νέα του υπηρεσία.”
10. Η παράγραφος 1 του άρθρου 47 του Ν. 2538/1997, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 17 του άρθρου 3 του Ν. 2732/1999 (ΦΕΚ 154 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Για τη διενέργεια των ελέγχων στα νωπά αλιευτικά προϊόντα, με απόφαση του οικείου Νομάρχη ή Προέδρου διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνιστώνται σε κάθε νομό της χώρας, ο οποίος εμφανίζει αλιευτική δραστηριότητα, ένα ή περισσότερα κλιμάκια ελέγχου. Τα κλιμάκια αυτά συγκροτούνται από τους εξής υπαλλήλους της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης:
α) Έναν υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Ιχθυολόγωντης Υπηρεσίας Αλιείας και αν δεν υπάρχει υπάλληλος του κλάδου αυτού, έναν υπάλληλο του κλάδου ΤΕ Ιχθυοκομίας – Αλιείας. Αν στην παραπάνω υπηρεσία δεν υπηρετούν υπάλληλοι των παραπάνω κλάδων, ως μέλος του κλιμακίου ορίζεται μόνιμος υπάλληλος που έχει ασκήσει καθήκοντα σχετικά με θέματα αλιείας.
β) Έναν υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Κτηνιατρικού της Υπηρεσίας Κτηνιατρικής, αρμόδιο για τον υγειονομικό έλεγχο των αλιευμάτων και των προϊόντων αλιείας.
γ) Έναν μόνιμο υπάλληλο της Υπηρεσίας Εμπορίου.
Με την απόφαση σύστασης και συγκρότησης του κλιμακίου ως συντονιστής αυτού ορίζεται ο αναφερόμενο στην περίπτωση α΄ μέλος.
Τα μέλη του κλιμακίου, με ισάριθμους αναπληρωτές, ορίζονται με απόφαση του οικείου Νομάρχη, με διετή θητεία. Κατά τη διάρκεια της θητείας επιτρέπεται η αντικατάσταση των μελών.
Για τη διενέργεια των ελέγχων απαιτείται η παρουσία και των τριών μελών του κλιμακίου.”
11. Η παράγραφος 2 του άρθρου 47 του Ν. 2538/1997 καταργείται και οι παράγραφοι 3, 4, 5, 6, 7 και 8 αναριθμούνται αντίστοιχα σε παραγράφους 2,3,4,5, 6 και 7.
12. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 48 του Ν. 2538/ 1997, αντί των λέξεων “και στατιστικών στοιχείων αλιευτικής παραγωγής που ζητούνται από την αρμόδια αρχή” τίθενται οι λέξεις: “και στατιστικών στοιχείων αλιευτικής παραγωγής, καθώς και στοιχείων για τον έλεγχο των αλιευτικών δραστηριοτήτων που ζητούνται από την αρμόδια αρχή”.
13. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 48 του Ν. 2538/ 1997, αντί των λέξεων “Η έκθεση ελέγχου της παραγράφου 6”, τίθενται οι λέξεις: “Η αναφερόμενη στην παράγραφο 7 έκθεση ελέγχου”.
Άρθρο 23
Τροποποίηση, κατάργηση και συμπλήρωση διατάξεων του Ν. 2520/1997 (ΦΕΚ 173 Α΄) και άλλες διατάξεις
1. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 11 του Ν. 2520/1997 προστίθενται περιπτώσεις ε΄ και στ΄, που έχουν ως εξής:
“ε) Το Τεχνικό – Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο Α΄ κύκλου σπουδών, γεωργοκτηνοτροφικής κατεύθυνσης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Γεωργίας, που ιδρύθηκε στο νομό Καρδίτσας με την αριθμ. 366585/2.12.1998 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων και Γεωργίας και του Υφυπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 1316 Β)”.
στ) Τα Τεχνικά – Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια Α΄ κύκλου σπουδών, εποπτείας του Υπουργείου Γεωργίας, που ιδρύονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου6 του Ν. 2640/1998 (ΦΕΚ 206 Α΄)”.
2. Η παράγραφος 5 του άρθρου 11 του Ν. 2520/1997 καταργείται και η παράγραφος 6 του ίδιου άρθρου, που έχει προστεθεί με την παράγραφο 3 του άρθρου 64 του Ν. 2637/1998 (ΦΕΚ 200 Α΄), αναριθμείται σε παράγραφο 5 και αντικαθίσταται ως εξής:
“5. Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικό, που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στις σχολικές μονάδες των περιπτώσεων α΄, β΄ και δ΄ της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αυτές και μετά τη μεταφορά τους στον Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. “ΔΗΜΗΤΡΑ” και πάντως για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο της πενταετίας. Το προσωπικό αυτό για το πιο πάνω χρονικό διάστημα θεωρείται αποσπασμένο στον Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. “ΔΗΜΗΤΡΑ”.
3. Στο άρθρο 12 του Ν. 2520/1997 η φράση του πρώτου στίχου “Σκοποί του Οργανισμού είναι: αντικαθίσταται ως εξής: “1. Σκοποί του Οργανισμού είναι:
4. Στην περίπτωση ιβ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του Ν. 2520/1997 διαγράφονται οι λέξεις “και τη δημιουργία μηχανισμών πληροφόρησης του αγροτικού πληθυσμού σε θέματα ενδιαφέροντος του”.
5. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 12 του Ν. 2520/1997 προστίθενται περιπτώσεις ιε΄ και ιστ΄, που έχουν ως εξής:
“ιε) Η ενημέρωση, πληροφόρηση και επιμόρφωση του αγροτικού πληθυσμού κοιτών κατοίκων της υπαίθρου, με τη χρήση παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, σε θέματα που άπτονται της τεχνολογίας της γεωργικής παραγωγής, της αγροτικής πολιτικής, της αγροτικής ανάπτυξης, των προγραμμάτων ανάπτυξης της υπαίθρου, καθώς και σε κάθε άλλο θέμα ενδιαφέροντος του.”
ιστ) Η διοργάνωση εθνικών και διεθνών συνεδρίων και εκδηλώσεων, στα πλαίσια των σκοπών του.”
6. Στο άρθρο 12 του Ν. 2520/1997 προστίθεται παράγραφος 2, που έχει ως εξής:
“2. Ο Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ., μπορεί να συνεργάζεται με φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής και της αλλοδαπής για την εκτέλεση προγραμμάτων, πρωτοβουλιών, υπηρεσιών και ερευνών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας των κρατών μελών της Ε.Ε. ή τρίτων κρατών και αφορούν:
α) Μελέτες κοινού ή κοινοτικού ενδιαφέροντος.
β) Την επαγγελματική κατάρτιση, επιμόρφωση και ενημέρωση.
γ) Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Επιτρέπεται ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. να συμμετέχει, αναλαμβάνει ή να παρέχει για λογαριασμό των φορέων αυτών, την πραγματοποίηση και διαχείριση προγραμμάτων στα πλαίσια διακρατικών συνεργασιών, τη σύσταση δικτύων και κάθε είδους εταιρικών ή κοινοπρακτικών σχέσεων μεταξύ ελληνικών φορέων του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και αντίστοιχων φορέων των κρατών μελών της Ε.Ε. ή τρίτων κρατών.”
7. Η παράγραφος 1 του άρθρου 14 του Ν. 2520/1997 αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Το διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.) του Οργανισμού αποτελείται από:
α) Τον Πρόεδρο.
β) Το Διευθύνοντα Σύμβουλο.
γ) Δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Γεωργίας, με τους αναπληρωτές τους, που ορίζονται από τον Υπουργό Γεωργίας. Ένας από τους εκπροσώπους, με τον αναπληρωτή του, προέρχεται από τους υπαλλήλους που υπηρετούν στην αρμόδια για θέματα γεωργικής εκπαίδευσης Διεύθυνση του Υπουργείου Γεωργίας.
δ) Ένα Σύμβουλο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που προτείνεται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, με τον αναπληρωτή του.
ε) Έναν εκπρόσωπο του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.).
στ) Έναν εκπρόσωπο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΈΩΤ.Ε.Ε.).
ζ) Έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.).
η) Έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β).
Οι εκπρόσωποι των περιπτώσεων ε΄, στ΄, ζ΄ και η΄, με τους αναπληρωτές τους, προτείνονται από τους αντίστοιχους φορείς. Αν οι φορείς δεν προτείνουν τους εκπροσώπους τους μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από τη λήψη της σχετικής έγγραφης πρόσκλησης του Υπουργού Γεωργίας, οι εκπρόσωποι ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας.
8. Η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 14 του Ν. 2520/1997 αντικαθίσταται ως εξής:
“γ) Καταρτίζει και συντάσσει το ετήσιο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των προγραμμάτων κατάρτισης, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των περιφερειακών παραρτημάτων του Οργανισμού, των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των φορέων των αγροτών και το υποβάλλει για έγκριση στον Υπουργό Γεωργίας.”
9. Στην παράγραφο 8 του άρθρου 14 του Ν. 2520/1997, ο αριθμός 9 αντικαθίσταται με τον αριθμό 5.
10. Το άρθρο 17 του Ν. 2520/1997 καταργείται.
11.Ο αναφερόμενος στην παράγραφο 3 του άρθρου 19 του Ν. 2520/1997 κανονισμός προμηθειών και οικονομικής διαχείρισης εγκρίνεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Γεωργίας.
12. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 19 του Ν. 2520/1997 αντικαθίσταται ως εξής:
“α) Οι ακόλουθες οργανικές θέσεις τακτικού προσωπικού που κατανέμονται κατά κλάδο ως ακολούθως;
αα) ΠΕ Διοικητικού-θέσεις 3
Προσόν διορισμού για τις θέσεις του κλάδου αυτού ορίζεται πτυχίο Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ή Τμήματος Νομικής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή αντίστοιχο πτυχίο ισότιμης σχολής της αλλοδαπής·
ββ) ΠΕ Οικονομικού-θέσεις 3
Προσόν διορισμού για τις θέσεις του κλάδου αυτού ορίζεται πτυχίο ή δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών ή Διοίκησης Επιχειρήσεων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο ή δίπλωμα αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
γγ) ΠΕ Γεωπονικού-θέσεις 6
Από τις θέσεις του κλάδου αυτού ορίζονται 1 θέση Φυτικής Παραγωγής, 1 θέση Ζωικής Παραγωγής, 1 θέση Γεωργικής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, 1 θέση Γεωργικής Οικονομίας, 1 θέση Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και 1 θέση Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής.
δδ) ΠΕ Κτηνιατρικού-θέση1
εε) ΠΕ Ιχθυολόγων-θέση1
στστ) ΠΕ Περιβάλλοντος-θέση1
ζζ) ΠΕ Δασολογίας-θέση 1
ηη) ΠΕ Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας-θέση 1
θθ) ΠΕ Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης-θέσεις 4
ιι) ΠΕ Πληροφορικής-θέσεις 3
ιαια) ΤΕ Τεχνολογίας Τροφίμων-θέση 1
ιβιβ) ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού-θέσεις 2
ιγιγ) ΤΕ Βιβλιοθηκονομίας-θέση 1
ιδιδ) ΔΕ Προσωπικού Η/Υ-θέσεις 2
ιειε) ΔΕ Οδηγών-θέση 1
ιστστ) ΥΕ Επιμελητών-θέση 1
ιζιζ) ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας-θέση 1
Για τις θέσεις των κλάδων των περιπτώσεων από γγ΄ μέχρι ιζιζ προσόντα διορισμού ορίζονται τα προβλεπόμενα, από τις κείμενες διατάξεις, για το διορισμό σε θέσεις δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.”
13. Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 19 του Ν. 2520/1997 αντικαθίσταται ως εξής:
“β. Δύο θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή. Στις θέσεις αυτές προσλαμβάνονται ένας δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω ως Νομικός Σύμβουλος του Οργανισμού και ένας δικηγόρος παρά Πρωτοδίκαις.”
14. Η παράγραφος 5 του άρθρου 19 του Ν. 2520/1997 καταργείται.
15. Η παράγραφος 6 του άρθρου 19 του Ν. 2520/1997, όπως το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της αντικαταστάθηκαν με τις παραγράφους 4 και 5 αντιστοίχως του άρθρου 64 του Ν. 2637/1998, αναριθμείται σε παράγραφο 5 και αντικαθίσταται ως εξής:
“5. Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, που εκδίδονται ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, επιτρέπεται η απόσπαση στον Οργανισμό υπαλλήλων του Δημοσίου, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ή υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται με τις διατάξεις του άρθρου 51 του Ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α΄) και της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του Ν. 1943/1991 (ΦΕΚ 50 Α΄) ή αναοριοθετείται κάθε φορά, για την κάλυψη αναγκών της Κεντρικής Υπηρεσίας και των περιφερειακών μονάδων του Οργανισμού. Για τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται σε τρία έτη και μπορεί να παρατείνεται για ίσο χρονικό διάστημα. Για τους λοιπούς υπαλλήλους εφαρμόζονται οι διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα. Ο χρόνος της απόσπασης θεωρείται για κάθε συνέπεια ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη θέση από την οποία αποσπώνται οι υπάλληλοι. Η μισθοδοσία όσων αποσπώνται βαρύνει τον Οργανισμό.”
16. Η παράγραφος 7 του άρθρου 19 του Ν. 2520/1997 αναριθμείται σε παράγραφο 6. Οι περιπτώσεις α΄, β΄, γ΄ ΄ της παραγράφου αυτής καταργούνται και προστίθενται οι ακόλουθες α΄ μέχρι και ζ περιπτώσεις:
“α) ΠΕ Γεωτεχνικού-θέση 1
β) ΠΕ Διοικητικού-θέση 1
γ) ΠΕ Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας (Α.Ο.Ο.)-θέση 1
δ) ΤΕ Λογιστικού-θέση 1
ε) ΤΕ Πληροφορικής-θέση 1
στ) ΥΕ Επιμελητών-θέση 1
ζ) ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας-θέση 1”
17. Η παράγραφος 8 του άρθρου 19του Ν. 2520/1997, όπως τροποποιήθηκε με τις παραγράφους 6, 7, 8 του άρθρου 64 του Ν. 2637/1998, αναριθμείται σε παράγραφο 7 και αντικαθίσταται ως εξής:
“7. Για την πλήρωση των θέσεων των κλάδων που αναφέρονται στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 4 και στις περιπτώσεις α΄, β΄, γ΄, δ΄, ε΄ της παραγράφου 6 το προσωπικό επιλέγεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2190/ 1994 (ΦΕΚ 28 Α΄).
18. Η παράγραφος 1 του άρθρου 20 του Ν. 2520/1997 αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Τα Κέντρα Γεωργικής Εκπαίδευσης και τα Κέντρα Γεωργικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων μετονομάζονται σε “Κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ” από τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του προηγούμενου άρθρου.
Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Οργανισμού και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να ιδρύονται νέα “Κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ” και να καθορίζονται οι αρμοδιότητες τους. Τα Κέντρα αυτά υπάγονται στον Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, στον οποίο και μεταφέρονται με την υπουργική απόφαση του προηγούμενου εδαφίου. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται αναλόγως και οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 11 του νόμου αυτού.
Σε κάθε Κέντρο προΐσταται διευθυντής. Η επιλογή των διευθυντών γίνεται από το υπηρεσιακό συμβούλιο του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, με βάση τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου των κρινόμενων υπαλλήλων. Προτιμώνται όσοι έχουν γνώσεις και εμπειρία στη γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Ως διευθυντές επιλέγονται υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. Ως διευθυντές των Κέντρων μπορεί να επιλέγονται και υπάλληλοι που υπηρετούν με απόσπαση στον Οργανισμό που σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19. Όσοι επιλέγονται από το υπηρεσιακό συμβούλιο τοποθετούνται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από εισήγηση του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, ως διευθυντές των Κέντρων για τρία έτη. Οι τοποθετούμενοι ως διευθυντές εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντα τους έως την τυχόν επανεπιλογή τους ή την τοποθέτηση νέου διευθυντή. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται η οργάνωση, στελέχωση και λειτουργία των “Κέντρων ΔΗΜΗΤΡΑ” και οι αρμοδιότητες των προϊσταμένων τους.”
19. Η προβλεπόμενη στην παράγραφο 2 του άρθρου 21 του Ν. 2520/1997 προκήρυξη, αντί του Υπουργού Γεωργίας, εκδίδεται από τον Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. “ΔΗΜΗΤΡΑ”.
20. Στο άρθρο 21 του Ν. 2520/1997 προστίθενται παράγραφοι 4,5 και 6 που έχουν ως εξής:
“4. Στα Τεχνικά – Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (Τ.Ε.Ε.) που προβλέπονται στην αριθμ. 356381/15.6.1999 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων και Γεωργίας (ΦΕΚ 1404 Β΄), στο Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο Α΄ κύκλου γεωργοκτηνοτροφικής κατεύθυνσης που έχει ιδρυθεί στο νομό Καρδίτσας με την/ αριθμ. 366585/2.12.1998 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας (ΦΕΚ 1316 Β΄), καθώς και στα Τ.Ε.Ε. Α΄ κύκλου σπουδών εποπτείας του Υπουργείου Γεωργίας, που ιδρύονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Ν. 2640/1998 (ΦΕΚ 206 Α΄), προΐστανται διευθυντές, οι οποίοι τοποθετούνται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. Οι διευθυντές των Τ.Ε.Ε. επιλέγονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. από εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ, με βαθμό Α΄, με γνώσεις και εμπειρία στη γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση ή κατάρτιση, οι οποίοι ανήκουν οργανικά ή υπηρετούν με απόσπαση στον Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. Αν δεν υπάρχει προσωπικό με τα ανωτέρω προσόντα, οι διευθυντές επιλέγονται από υπαλλήλους κλάδων Π Ε με βαθμό Α΄ και εμπειρία τουλάχιστον πέντε ετών στη γεωργική επαγγελματική- εκπαίδευση ή κατάρτιση, οι οποίοι έχουν αποσπαστεί στον Οργανισμό. Οι επιλεγόμενοι τοποθετούνται ως διευθυντές για τρία έτη και μετά τη λήξη της τριετίας εξακολουθούν να ασκούντα καθήκοντα τους έως την τυχόν επανεπιλογή τους ή την τοποθέτηση νέου διευθυντή. Η εκπαιδευτική εποπτεία στα Τ.Ε.Ε. ασκείται από τον οικείο Προϊστάμενο Διεύθυνσης και το Σχολικό Σύμβουλο.
5. Οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του Ν. 2640/1998 εφαρμόζονται και στα Τεχνικά – Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (Τ.Ε.Ε.) Α΄ κύκλου σπουδών της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ίδιου νόμου, εποπτείας άλλων υπουργείων. Το προβλεπόμενο στην παρ. 3 του άρθρου 5 του πιο πάνω νόμου προεδρικό διάταγμα εκδίδεται με πρόταση και του καθ΄ ύλην αρμόδιου υπουργού.
6. Για το πρόγραμμα σπουδών των Τ. Ε. Ε. της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 5 και των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 6 του Ν. 2640/1998.”
21. Στο άρθρο 22 του Ν. 2520/1997 ο πρώτος στίχος “Πόροι του Οργανισμού είναι:” αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“1. Πόροι του Οργανισμού είναι:”
22. Η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Ν. 2520/1997 αντικαθίσταται ως εξής:
“γ) Επιχορηγήσεις από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Γεωργίας, καθώς και από κάθε άλλο Υπουργείο ή νομικό πρόσωπο που αναπτύσσει δραστηριότητες παραπλήσιες με τις αρμοδιότητες του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. “ΔΗΜΗΤΡΑ”.
23. Στο άρθρο 22 του Ν. 2520/1997 προστίθεται παράγραφος 2 που έχει ως εξής:
“2. Για όσες χρηματοδοτήσεις και επιχορηγήσεις έγιναν προς τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (Τ.Ε.Ε.). τα “Κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ” και τα Πρακτικά Γεωργικά Σχολεία από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και τα προγράμματα των Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Γεωργίας και από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι 31.12.1999, διαχειριστής και υπόλογος είναι το Υπουργείο Γεωργίας.”
24. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 28 του Ν. 2520/ 1997 όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 2 του Ν. 2732/1999 (ΦΕΚ 154 Α΄), διαγράφονται οι εξής λέξεις: “…. για την έκδοση εντολής πληρωμής…..”.
25. Στο τέλος της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του Ν. 2520/1997, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 2 του Ν. 2732/1999, διαγράφεται η τελεία και προστίθεται η εξής φράση “και κοινοποιείται στην αρμόδια υπηρεσία για την τήρηση του βιβλίου οφειλετών προς εγγραφή σ΄ αυτό”.
26. Το τέταρτο εδάφιο της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του Ν. 2520/1997, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 2 του Ν. 2732/1999, αντικαθίσταται ως εξής:
“Η έκθεση υποβάλλεται στον Υπουργό Γεωργίας ή στην υπηρεσία που ορίζεται με απόφαση του, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν αυτοί στους οποίους υποβάλλεται η έκθεση έχουν αντιρρήσεις για το περιεχόμενο της έκθεσης ή θεωρούν ότι, αυτή δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη, μπορεί να ζητήσουν επανέλεγχο και σύνταξη νέας έκθεσης.”
27. Το μετά την περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του Ν. 2520/1997, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 2 του Ν. 2732/1999, εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής:
“Αν η αναγνώριση και η εκκαθάριση της δαπάνης, για την οποία διαπιστώθηκε παράνομη ή αχρεώστητη καταβολή, ενεργείται από τις υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ή των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών ή του Οργανισμού Βάμβακος ή του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, η προβλεπόμενη στις ανωτέρω α΄ και β΄ περιπτώσεις διαδικασία τηρείται από τους φορείς του παρόντος εδαφίου, οι οποίοι συντάσσουν την έκθεση ελέγχου και την υποβάλλουν στην αναφερόμενη στο πρώτο εδάφιο υπηρεσία για την περαιτέρω διαβίβαση της στον Υπουργό Γεωργίας ή στην αναφερόμενη στην περίπτωση β΄ υπηρεσία.”
28. Το προτελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του Ν. 2520/1997, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 2 του Ν. 2732/1999, αντικαθίσταται ως εξής:
“Τα ποσά που έχουν καταβληθεί αδικαιολογήτως επιστρέφονται εντόκως, με επιτόκιο ίσο προς το μισό του επιτοκίου των έντοκων γραμματίων του Δημοσίου ετήσιας διάρκειας το οποίο ισχύει όταν εκδίδεται η απόφαση για την επιστροφή. Οι τόκοι υπολογίζονται από την επομένη της επίδοσης της κατά την περίπτωση α΄ πρόσκλησης, αν όμως αποδεικνύεται ότι ο υπόχρεος γνωρίζει τον παράνομο χαρακτήρα της καταβολής των πιο πάνω ποσών, οι τόκοι, υπολογίζονται από την ημέρα που εισπράχθηκαν τα ποσά, τα οποία έχουν καταβληθεί αδικαιολογήτως.”
29. Η παράγραφος 4 του άρθρου 28 του Ν. 2520/1997, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 2 του Ν. 2732/1999, αντικαθίσταται ως εξής:
“4. Κατά το χρόνο από την έκδοση της απόφασης και μέχρι να εισπραχθεί ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό του υπόχρεου, η αρμόδια διεύθυνση, αν υπάρχει άλλη αναγνωρισμένη και εκκαθαρισμένη απαίτηση του υπόχρεου σε βάρος του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π., συμψηφίζει το αντίστοιχο ποσό και κοινοποιεί την πράξη συμψηφισμού στον υπόχρεο, καθώς και στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αν το οφειλόμενο ποσό βεβαιώθηκε σ΄ αυτή.”
30. α) Μετά το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 28 του Ν. 2520/1997, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 2 του Ν. 2732/1999, προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:
“Εφόσον στις παραπάνω αποφάσεις και συμβάσειςδεν προβλέπεται διαδικασία, ακολουθείται η διαδικασία του παρόντος άρθρου. Οι συμβάσεις του πρώτου εδαφίου καταρτίζονται εγγράφως αλλιώς είναι άκυρες.”
β) Οι διατάξεις της προηγούμενης περίπτωσης α΄ δεν εφαρμόζονται στις συμβάσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 7του άρθρου 28 του Ν. 2520/1997 και έχουν καταρτιστεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.”
31. Στην παράγραφο 8 του άρθρου 28του Ν. 2520/1997, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 2 του Ν. 2732/1999, μετά τις λέξεις: “προέδρους Ν.Π.Δ.Δ.” προστίθενται οι λέξεις: “ή στους Γενικούς Γραμματείς των οικείων Περιφερειών.”
Άρθρο 24
Κατάργηση, τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων των νόμων 2637/1998 (ΦΕΚ 200 Α΄) και 2732/1999 (ΦΕΚ 154 Α΄)
1. Τα άρθρα 1 μέχρι και 12 του Ν. 2637/1998, όπως το άρθρο 8 συμπληρώθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 27 του Ν. 2732/1999, καταργούνται.
2. Το άρθρο 14 του Ν. 2637/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
`Αρθρο 14
Σκοπός – Αρμοδιότητες
1. Σκοπός του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ως Ν.Π.Ι.Δ. είναι:
α) Η διαχείριση των πιστώσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ε.Γ.Τ.Π.Ε.) – Τμήμα Εγγυήσεων. Η διαχείριση αυτή στηρίζεται σ΄ ένα σύστημα ελέγχου που διασφαλίζει τη νομιμότητα των πληρωμών, σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
β) Η πρόληψη και η πάταξη κάθε ατασθαλίας σε βάρος των παραπάνω πιστώσεων, όπως και η ανάκτηση τυχόν χρηματικών ποσών, τα οποία έχουν καταβληθεί παρανόμως ή αχρεωστήτως.
2. Οι αρμοδιότητες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. είναι οι ακόλουθες:
α) Ο έλεγχος των δικαιολογητικών πληρωμής και η αναγνώριση και εκκαθάριση των δαπανών που βαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π.) του άρθρου 26 του Ν. 992/1979 (ΦΕΚ 280 Α΄), η έγκριση της πληρωμής τους και η έκδοση εντολών πληρωμής σε βάρος του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π. Η τήρηση στοιχείων και αρχείων των γενομένων πληρωμών.
β) Η διενέργεια κάθε είδους ελέγχου σχετικού με τη νομιμότητα των πληρωμών και την κίνηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την ανάκτηση των καταβληθέντων παρανόμως ή αχρεωστήτως, καθώς και για την επιβολή κάθε νόμιμης κύρωσης.
γ) Η συγκέντρωση των στοιχείων και η πρόταση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων, όπως και η κατάρτιση των ισοζυγίων, ισολογισμού και απολογισμού αποτελεσμάτων χρήσης.
δ) Η άσκηση των αρμοδιοτήτων που περιγράφονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 3, όπως και στην παράγραφο 2 του άρθρου 4 του Π.Δ. 385/1994 (ΦΕΚ 216 Α΄) εκτός των περιπτώσεων ββ΄, δδ΄, εε΄, θθ΄ και ιδιδ΄, του εδαφίου α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 3 και των περιπτώσεων ββ΄, δδ΄, εε΄, θθ΄ και ιδιδ΄ του εδαφίου α΄ της παρ. 2 του άρθρου 4 αυτού.
ε) Η εισήγηση για την έκδοση των αποφάσεων και η έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών που καθορίζουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής της κοινής αγροτικής πολιτικής στον τομέα των εγγυήσεων, τους ελέγχους και τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και αφορούν μέτρα στην εσωτερική αγορά και τις εισαγωγές εξαγωγές, σε εκτέλεση Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και θέματα συνεργασίας με άλλα Υπουργεία και Υπηρεσίες και Οργανισμούς Πληρωμών.
στ) Η έκδοση και η χορήγηση πιστοποιητικών εισαγωγών και εξαγωγών, καθώς και πιστοποιητικών προκαθορισμού της εισφοράς στην εισαγωγή και της επιστροφής κατά την εξαγωγή, η έκδοση αποσπασμάτων αυτών και η εκχώρηση (μεταβίβαση) των πιστοποιητικών σε τρίτους σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ζ) Η άσκηση, ύστερα από απόφαση του Υπουργού Γεωργίας και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού, από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ώς εντολοδόχου του Ελληνικού Δημοσίου των αρμοδιοτήτων της αγοράς και εκποίησης προϊόντων της αγοραστικής παρέμβασης, ιδία δε της διενέργειας των διαγωνισμών, της σύναψης των σχετικών συμβάσεων, του ελέγχου των δικαιολογητικών, του προσδιορισμού της τελικής αξίας των εκποιούμενων προϊόντων, της εκκαθάρισης των ποσών για είσπραξη ή επιστροφή διαφορών, της παρακολούθησης των αποθεμάτων, της διαπίστωσης και βεβαίωσης ελλειμμάτων ή πλεονασμάτων, φθορών ή αλλοιώσεων και της εισήγησης στα αρμόδια όργανα για τον καταλογισμό κατά περίπτωση.
η) Η άσκηση των αρμοδιοτήτων που περιγράφονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 του Π.Δ. 385/1994 εκτός των περιπτώσεων αα΄, ββ΄, δδ΄, στστ΄, θθ΄, ιαια΄, ιβιβ΄ του εδαφίου α΄, των περιπτώσεων εε΄ και θθ΄ του εδαφίου β΄ και όλων των περιπτώσεων του εδαφίου γ΄ της παραγράφου αυτής.
θ) Η φύλαξη των εγγυητικών επιστολών και η είσπραξη των εγγυήσεων υπό μορφή μετρητών για την έκδοση των πιστοποιητικών εισαγωγής – εξαγωγής και προκαθορισμού, καθώς και η φύλαξη κάθε άλλης εγγύησης και η αποδέσμευση ή κατάπτωση αυτών.
ι) Η συμμετοχή στην κατάρτιση των δανειακών συμβάσεων για τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων, καθώς και στην κατάρτιση των συμβάσεων καταβολής προμήθειαςγια τη διαχείριση του ανωτέρω λογαριασμού.
ία) Η άσκηση των αρμοδιοτήτων που περιγράφονται στο άρθρο 6 του Π.Δ. 385/1994, εκτός από αυτές των περιπτώσεων γ΄, δ΄, της περίπτωσης ε΄ ως προς την αντιμετώπιση θεμάτων σχετικών με την αμοιβαία συνδρομή μεταξύ των διοικητικών αρχών των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η΄, ι΄, ιβ΄, και ιγ΄ του άρθρου αυτού.
ιβ) Η παράλληλη άσκηση των αρμοδιοτήτων που περιγράφονται στο άρθρο 7 του Π.Δ. 385/1994 με τον Οργανισμό Συντονισμού.
ιγ) Η κατάρτιση και η σύναψη διοικητικών συμβάσεων που προβλέπονται στα πλαίσια των εθνικών και κοινοτικών διατάξεων.
ιδ) Η αποστολή των μηνιαίων καταστάσεων με τα παραστατικά εσόδων – εξόδων για την άσκηση κατασταλτικού ελέγχου του άρθρου 27 του Ν. 992/1979 στην αρμόδια υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
ιέ) Η συμμετοχή στην εκπροσώπηση στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εφαρμογής του θεσμού των εγγυήσεων.
3. Για την πραγματοποίηση του σκοπού του ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. δια του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) καθίσταται Υπόλογος Διαχείρισης του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π.
4. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας ή και του τυχόν συναρμόδιου Υπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να ανατίθεται μέρος ή όλες οι αρμοδιότητες που περιγράφονται στην παράγραφο 2, σε υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, των Περιφερειών ή “των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας.”
3. Η περίπτωση η΄ του άρθρου 15 του Ν. 2637/1998 καταργείται.
4. Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 16 του Ν. 2637/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
“Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται διοικητικές κυρώσεις για παραβάσεις των διατάξεων της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας στον τομέα των εγγυήσεων.”
5. Το άρθρο 17 του Ν. 2637/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
«Αρθρο17
Νομική Συνδρομή
1. Η νομική υπηρεσία του Ο.Π.Ε.ΚΕ.Π.Ε. διεξάγεται από το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) κατά τις ισχύουσες διατάξεις και από τους δικηγόρους που προσλαμβάνονται με έμμισθη εντολή βάσει του άρθρου 23 του νόμου αυτού. Τα μέλη του Ειδικού Γραφείου Κοινοτικού Δικαίου που απασχολούνται με τις νομικές υποθέσεις του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ορίζονται από τον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ., καταβάλλεται δε σ΄ αυτούς από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. μηνιαία αποζημίωση (ση με το μισό του βασικού μισθού της οργανικής τους θέσης. Στις δικαστικές υποθέσεις του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. εφαρμόζεται ο Κώδικας περί Δικών του Δημοσίου και τα λοιπά δικονομικά προνόμια και ατέλειες του Δημοσίου.
2. Η οριζόμενη στο άρθρο 23 νομική συνδρομή προς τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. του Ειδικού Γραφείου Κοινοτικού Δικαίου του Ν.Σ.Κ. ενώπιον όλων των Δικαστηρίων ή και των Οργάνων της Ε. Ε. αφορά στο γνωμοδοτικό έργο, καθώς και στο χειρισμό των δικαστικών ή εξωδικαστικών υποθέσεων αρμοδιότητας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. που προκύπτουν από την εφαρμογή των κοινοτικών διατάξεων και των εκδιδομένων σε εκτέλεση τους εθνικών διατάξεων, θέματα που αφορούν διαφορές αναφυόμενες μεταξύ Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και τρίτων ή Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και των υπαλλήλων του από την εφαρμογή εθνικών διατάξεων, καθώς και κάθε θέμα από την εφαρμογή του εθνικού δικαίου, ανήκουν στην αρμοδιότητα των δικηγόρων που προσλαμβάνονται με έμμισθη εντολή σύμφωνα με το άρθρο 23.”
6. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του Ν. 2637/1998, προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:
“Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί ορισμένες από τις παραπάνω αρμοδιότητες να μεταβιβάζονται από τον Πρόεδρο στους Αντιπροέδρους, στο Γενικό Διευθυντή και στους Προϊσταμένους και Αναπληρωτές Προϊστάμενους των υπηρεσιακών μονάδων του Οργανισμού, καθώς επίσης και το δικαίωμα να υπογράφουν “με εντολή Προέδρου”.”
7. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 21 του Ν. 2637/1998, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 4 του Ν. 2732/1999, προστίθεται περίπτωση γ΄ που έχει ως εξής:
γ) Οι διατάξεις της παραγράφου 15 του άρθρου 21 του Ν. 2738/1999 (ΦΕΚ 180 Α΄) εφαρμόζονται ανάλογα και για τον Πρόεδρο, τους Αντιπροέδρους και το Γενικό Διευθυντή του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.”
8. Η παράγραφος 2 του άρθρου 23 του Ν. 2637/1998 καταργείται.
9. Το τρίτο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 24 του Ν. 2637/1998 και το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης β΄ της ίδιας παραγράφου καταργούνται.
10. Η περίπτωση ε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 24 του Ν. 2637/1998, όπως προστέθηκε με την παράγραφο 14 του άρθρου 4 του Ν. 2732/1999, αντικαθίσταται ως εξής:
“ε) Μέχρι την, κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 29 και την παράγραφο 3 του άρθρου 28 του νόμου αυτού, όπως αντικαταστάθηκαν αντιστοίχως με τις παραγράφους 19 και 16 του άρθρου 4 του Ν. 2732/1999, κατάργηση των οργανικών μονάδων της ΓΕ.ΔΙ.Δ.Α.Γ.Ε.Π. του Υπουργείου Γεωργίας, του Οργανισμού Βάμβακος, του Εθνικού Οργανισμού Καπνού και του Οργανισμού Ελέγχου Ενισχύσεων Ελαιολάδου, οι αναφερόμενοι στο άρθρο 24 υπάλληλοι που έχουν μεταταγεί ή εκείνοι που πρόκειται να μεταταγούν αποσπώνται, με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας και του τυχόν συναρμόδιου Υπουργού, στις οργανικές μονάδες των υπηρεσιών στις οποίες υπηρετούσαν πριν από τη μετάταξη τους. Οι αποσπώμενοι τοποθετούνται στις θέσεις Προϊσταμένων οργανικών μονάδων, στις οποίες υπηρετούσαν πριν από τη μετάταξη τους, εφόσον αυτές είναι κενές.
Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάταξης οι υπάλληλοι των παραπάνω Οργανισμών που υπηρετούν στις περιφερειακές τους υπηρεσίες μπορεί με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας να αποσπώνται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που εδρεύουν οι υπηρεσίες αυτές.
Μετά την κατάργηση των αναφερόμενων οργανικών μονάδων και Οργανισμών, παύει αυτοδικαίως η απόσπαση των αποσπώμενων υπαλλήλων. Για την παύση της απόσπασης εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Γεωργίας.”
11. Στην παράγραφο 5 του άρθρου 24 του Ν. 2637/1998, όπως αυτή συμπληρώθηκε με την παράγραφο 14 του άρθρου 4 του Ν. 2732/1999, προστίθεται περίπτωση στ΄ που έχει ως εξής:
“στ) Με την απόφαση της απόσπασης καθορίζεται η υπηρεσία η οποία βαρύνεται με τη μισθοδοσία του αναφερόμενου στις περιπτώσεις α΄, β΄ και δ΄ προσωπικού που αποσπάται.”
12. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 24 του Ν. 2637/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
“Οι αποσπώμενοι υπάλληλοι της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να τοποθετούνται και σε θέσεις Προϊσταμένων οργανικών μονάδων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.”.
13. Μετά την παράγραφο 6 του άρθρου 24 του Ν. 2637/1998 προστίθεται νέα παράγραφος 6α που έχειωςεξής:
“6.α) Στους αποσπασμένους και τους μεταταγέντες υπαλλήλους του άρθρου αυτού, είναι δυνατή η καταβολή από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., σε βάρος του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του, πρόσθετων αμοιβών που καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Οι πρόσθετες αμοιβές θα καλύπτουν τη διαφορά των αποδοχών που υπάρχει μεταξύ των αποσπασμένων και των μεταταγέντων υπαλλήλων και δεν θα είναι μεγαλύτερες από το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών των τακτικών υπαλλήλων του Οργανισμού Ελέγχου Ενισχύσεων Ελαιολάδου, όπως αυτές υπολογίζονται με βάση την ισχύουσα Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους.
Με τη σύναψη της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των τακτικών υπαλλήλων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., οι συνολικές αμοιβές των αποσπασμένων και των μεταταγέντων υπαλλήλων, περιλαμβανομένων των παραπάνω πρόσθετων αμοιβών, θα είναι ίσες με τις αποδοχές της ανωτέρω Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.”
14. Η παράγραφος 1 του άρθρου 27 του Ν. 2637/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
1. Το Υπουργείο Γεωργίας είναι η αρμόδια αρχή για την έγκριση των Οργανισμών Πληρωμών των ενισχύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ε.Γ.Τ.Π.Ε. – Τμήμα Εγγυήσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά κοινοτικές διατάξεις.”
15. Μετά την παράγραφο 2 του άρθρου 27 του Ν. 2637/1998 προστίθεται παράγραφος 3 που έχει ως εξής:
“3. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο συντονισμός των Οργανισμών Πληρωμής ανατίθεται σε Οργανισμό Συντονισμού. Ως Οργανισμός Συντονισμού ορίζονται υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας ή Οργανισμός Πληρωμής, η λειτουργία του οποίου έχει εγκριθεί σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Συντονισμού.”
16. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 28 του Ν. 2637/1998, όπως προστέθηκε με την παράγραφο 17 του άρθρου 4 του Ν. 2732/1999, καταργείται.
17. Στο άρθρο 28 του Ν. 2637/1998, προστίθεται παράγραφος 5, που έχει ως εξής:
“5.α) Το Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Κ.Ι.Ε.), τα Τμήματα, τα εργαστήρια και οι Καπνικοί Σταθμοί Έρευνας του Ινστιτούτου αυτού, που αποτελούν υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, καθώς και τα Επιστημονικά ή Ερευνητικά Εργαστήρια του Οργανισμού Βάμβακος, μεταφέρονται στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) και εντάσσονται στα αντίστοιχα Εθνικά Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας Καπνού και Βάμβακος, τα οποία ασκούν και τις αρμοδιότητες τους. Η ημερομηνία μεταφοράς και ένταξης ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
β) Η κινητή και ακίνητη περιουσία των παραπάνω Οργανισμών, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των μονάδων που μεταφέρονται, μεταβιβάζεται κατά κυριότητα, νομή και κατοχή στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Η μεταβίβαση της περιουσίας απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά και γενικά από κάθε δικαίωμα υπέρ οποιουδήποτε τρίτου, εκτός του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.). Οι κατά τόπο αρμόδιοι υποθηκοφύλακες σημειώνουν, ύστερα από αίτηση του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., ατελώς στα οικεία βιβλία μεταγραφών, βαρών κ.λπ. κάθε εμπράγματη μεταβολή επί των ακινήτων που μεταβιβάζονται.
γ) Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 24 του Ν. 2637/1998, όπως τροποποιήθηκε με τις παραγράφους 12, 13 και 14 του άρθρου 4 του Ν. 2732/1999, το κάθε είδους προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Καπνού και του Οργανισμού Βάμβακος, που κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπηρετεί σης μεταφερόμενες υπηρεσιακές μονάδες της περίπτωσης α΄ της παραγράφου αυτής, μπορεί, με αίτηση του, να μεταταγεί στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του τρίτου και τέταρτου εδαφίου της παραγράφου 1 και της παραγράφου 2 του άρθρου 24 του Ν. 2637/1998.
δ) Με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας και του τυχόν συναρμόδιου Υπουργού που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται θέματα απογραφής, παράδοσης και παραλαβής της μεταβιβαζόμενης περιουσίας των παραγράφων 1 και 2 και κάθε άλλο σχετικό θέμα.”
18. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 29 του Ν. 2637/ 1998, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 19 του άρθρου 4 του Ν. 2732/1999 διαγράφονται στον πρώτο και δεύτερο στίχο οι λέξεις “του Οργανισμού Πιστοποίησης Λογαριασμών (Ο.ΠΙ.ΛΟΓ.) και”
19. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του Ν. 2637/1998, όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 19 του άρθρου 4 του Ν. 2732/1999, προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:
“Από τη δημοσίευση της παραπάνω πράξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δικαιώματα, προνόμια και υποχρεώσεις που ασκούσαν υπέρ του Δημοσίου ή είχαν αναλάβει κατά του Δημοσίου οι καταργούμενες οργανικές μονάδες της ΓΕ.ΔΙ.Δ.Α.Γ.Ε.Π. περιέρχονται αυτοδικαίως στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ως καθολικό διάδοχο αυτών, χωρίς άλλη διατύπωση. Οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται από το Δημόσιο. Ο Ο.Π.Ε.ΚΕ.Π.Ε. αναλαμβάνει τα αποθέματα της κοινοτικής παρέμβασης με διαπιστωτική πράξη παράδοσης του Υπουργού Γεωργίας, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της ΓΕ.ΔΙ.Δ.Α.Γ.Ε.Π.”.
20. Οι ισχύουσες κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού συμβάσεις, οι εγγυητικές επιστολές, καθώς και κάθε πράξη ή απόφαση που έχει εκδοθεί από τη ΓΕ.ΔΙ.Δ.Α.Γ.Ε.Π. ή αναφέρεται σ΄ αυτή, θεωρούνται ότι συνάφθηκαν ή συστήθηκαν ή εκδόθηκαν από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και εξακολουθούν να ισχύουν με τους ίδιους όρους.
21. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 41 του Ν. 2637/1998 καταργείται και οι λοιπές περιπτώσεις β΄ μέχρι ιθ΄ αναριθμούνται αντίστοιχα σε α΄ μέχρι ιη΄.
22. Ο τίτλος του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ε΄ του Ν. 2637/1998 “ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ Α.Ε.” αντικαθίσταται ως ακολούθως: “ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ “ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.”.
23. Η παράγραφος 1 του άρθρου 46 του Ν. 2637/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Συνιστάται ανώνυμη εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την αξιοποίηση της αγροτικής γης, με την επωνυμία “ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.”. Για τις σχέσεις της με το εξωτερικό η εταιρία χρησιμοποιεί την εταιρική επωνυμία “AGROLAND S.A.”.
24. Η παράγραφος 3 του άρθρου 46 του Ν. 2637/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
“3. Η εταιρία εδρεύει στην Αθήνα, λειτουργεί χάρη του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, είναι επιχείρηση κοινής ωφέλειας και διέπεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας για τις ανώνυμες εταιρίες, εκτός αν διαφορετικά ορίζεται στον παρόντα νόμο. Η εταιρία δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν εφαρμόζονται σε αυτήν οι διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία τους. Η διάρκεια της εταιρίας είναι πενήντα έτη και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων.”
25. Το άρθρο 47 του Ν. 2637/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
“Αρθρο 47
Σκοπός, πόροι
1. Σκοπός της εταιρίας είναι η συμβολή της στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας και στην ανάπτυξη της υπαίθρου, κυρίως μέσω της αναδιάρθρωσης και της βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης της αγροτικής γης.
2. Ειδικότερα η Εταιρία επιδιώκει:
α) Την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς της αγροτικής γης, κυρίως με τη βελτίωση των διαδικασιών και των προϋποθέσεων αξιοποίησης των αγροτικών εκτάσεων.
β) Τη διατήρηση ή δημιουργία βιώσιμων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τη βελτίωση της απόδοσης τους με την αύξηση της έκτασης και τη συγκέντρωση τους, την ανάληψη κατάλληλων επενδυτικών πρωτοβουλιών, την εισαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας και σύγχρονων πρακτικών διαχείρισης, καθώς και τη διάχυση των αναγκαίων πληροφοριών, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο καλύτερος συνδυασμός εγγείου, ανθρώπινου, υλικού και αυλού κεφαλαίου.
γ) Την υποστήριξη και διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων αγροτών σε αγροτικές εκτάσεις και γενικότερα τη διατήρηση των αγροτών στην ύπαιθρο.
3. Για την εξυπηρέτηση του σκοπού και των στόχων της η εταιρία διενεργεί κάθε είδους δραστηριότητες στις οποίες περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, οι ακόλουθες:
α) Η συγκέντρωση, τήρηση και μέριμνα παροχής πληροφοριών σχετικά με τις προσφερόμενες για μίσθωση, πώληση, ανταλλαγή, μεταφορά, ομαδοποίηση, ανάπτυξη, διαχείριση ή άλλης μορφής αξιοποίηση αγροτικών εκτάσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε όλη τη χώρα.
β) Η μέριμνα για την αξιολόγηση και αποτίμηση της αγοραίας αξίας των διαθεσίμων για μίσθωση, πώληση ή ανταλλαγή αγροτικών εκμεταλλεύσεων, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων αγροτών.
γ) Η αγορά ή διαχείριση αγροτικών εκτάσεων οι οποίες, μετά την εκτέλεση των κατά την κρίση της εταιρίας αναγκαίων βελτιώσεων, θα πωλούνται, θα εκμισθώνονται ή θα μεταβιβάζονται κατά τις διατάξεις της χρηματοδοτικής μίσθωσης σε ενδιαφερόμενους, που έχουν τη δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης τους.
δ) Η ανάληψη με συμβάσεις που συνάπτει με το Ελληνικό Δημόσιο ή άλλους φορείς, Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή φυσικά πρόσωπα, της διαχείρισης καλλιεργήσιμων εκτάσεων ή εγκαταλελειμμένων εκτάσεων ή εκτάσεων που τίθενται προσωρινά ή μόνιμα εκτός καλλιέργειας ως αποτέλεσμα εθνικών ή κοινοτικών προγραμμάτων.
ε) Η διαχείριση σύμφωνα με τους στόχους της εταιρίας, κοινόχρηστων, διαθέσιμων ή άλλων εκτάσεων και ακινήτων του Δημοσίου που παραχωρούνται στην εταιρεία.
στ) Η παροχή γνωμοδοτήσεων και συμβουλών προς τους ενδιαφερόμενους αγρότες για την εγκατάσταση τους σε νέες αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσης των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων και με την αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων.
ζ) Η εκπόνηση κάθε είδους μελετών στα πλαίσια του σκοπού και των στόχων της εταιρίας και η υποβολή προτάσεων προς τα αρμόδια όργανα του Δημοσίου για την προώθηση των στόχων αυτών και ιδιαίτερα τη βελτίωση των εγγείων διαρθρώσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
η) Η ανταλλαγή ιδιωτικών δασικών εκτάσεων με άλλες αγροτικές εκτάσεις.
θ) Η διενέργεια οποιασδήποτε άλλης εργασίας ή δραστηριότητας που σχετίζεται με τους ευρύτερους σκοπούς της εταιρείας.
4. Για την προώθηση των δραστηριοτήτων της η εταιρία ενεργεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 5 του Ν. 2229/1994 (ΦΕΚ 138 Α). Επίσης η εταιρία μπορεί:
α) Να ιδρύει ή να συμμετέχει σε επιχειρήσεις.
β) Να συγκροτεί δίκτυα συνεργασίας με νομικά ή φυσικά πρόσωπα.
γ) Να αναλαμβάνει αρμοδιότητες ενδιάμεσου φορέα ή φορέα πραγματοποίησης προγραμμάτων ή μέτρων ή έργων χρηματοδοτούμενων από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας μπορεί να παραχωρούνται στην εταιρία δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου σε γεωργικές εκτάσεις της χώρας ή δημόσιες γεωργικές εκτάσεις.
6. Πόροι της εταιρίας είναι:
Επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, έσοδα από τη συμμετοχή σε εθνικά και κοινοτικά προγράμματα, έσοδα από την πώληση και γενικότερα από τη διαχείριση αγροτικών εκτάσεων, πρόσοδοι από την περιουσία της, έσοδα από την εκποίηση εκτάσεων που παραχωρούνται στην εταιρία κατά τις διατάξεις των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου αυτού, έσοδα από την παροχή υπηρεσιών και την εκτέλεση εργασιών, έσοδα από τη σύναψη δανείων και από τους τόκους των κάθε είδους κεφαλαίων της και από κάθε είδους επιχορηγήσεις, εισφορές, δωρεές, κληροδοτήματα, κληρονομίες και κληροδοσίες.
7. Οι επιχορηγήσεις και τα έσοδα της προηγούμενης παραγράφου και τα κάθε είδους κεφάλαια της εταιρίας κατατίθενται εντόκως στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε οποιαδήποτε Τράπεζα, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας. Η διαχείριση τους γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό οικονομικής διαχείρισης που καταρτίζει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.”
26. Η παράγραφος 4 του άρθρου 48 του Ν. 2637/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
“4. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο. Μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό μέχρι σαράντα εννέα τοις εκατό του μετοχικού κεφαλαίου, μπορεί να μεταβιβάζονται από το Ελληνικό Δημόσιο σε συνεταιριστικές οργανώσεις, ομάδες παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις, φορείς της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κατόπιν καταβολής εξ ολοκλήρου της αξίας των μετοχών. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η συμμετοχή του Δημοσίου επί του εκάστοτε μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας δεν μπορεί να είναι κατώτερη του πενήντα ένα τοις εκατό των μετόχων με δικαίωμα ψήφου.”
27. Το άρθρο 49 του Ν. 2637/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
`Αρθρο 49
Δικαίωμα προτίμησης
Για λόγους κοινής ωφέλειας και δημοσίου συμφέροντος παρέχεται στην εταιρία δικαίωμα προτίμησης για την αγορά αγροτικών εκτάσεων.
Η παροχή του δικαιώματος έχει σκοπό:
α) Την εγκατάσταση ή διατήρηση των αγροτών στην ύπαιθρο.
β) Την αποφυγή της υπέρμετρης κατάτμησης ή τη διευκόλυνση της ανασυγκρότησης της κατατμημένης αγροτικής ιδιοκτησίας.
γ) Τη μείωση του κόστους της γης στην αγροτική οικονομία.
δ) Τη διατήρηση βιώσιμων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
ε) Τον οικονομικά άριστο συνδυασμό γης, ανθρώπινης εργασίας και κεφαλαιικού εξοπλισμού.
Το δικαίωμα προτίμησης αγοράς αγροτικών ακινήτων υφίσταται και ως προς τα ιδανικά μερίδια των εκτάσεων που πωλούνται ως τέτοια.”
28. Οι περιπτώσεις α΄, β΄, γ΄ και δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 50 του Ν. 2637/1998 αντικαθίστανται ως εξής:
“α) Κάθε ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου, προτιθέμενος να το πωλήσει υποχρεούται να γνωστοποιήσει, με έγγραφη δήλωση του, την πρόθεση του αυτή στο δήμο, στην κοινότητα ή στο τοπικό συμβούλιο που βρίσκεται το πωλούμενο ακίνητο. Στη δήλωση αυτή αναγράφονται τα στοιχεία της ταυτότητας του πωλητή, η θέση, τα όρια, το εμβαδόν, ο τρόπος κτήσης του αγροτεμαχίου, το αιτούμενο τίμημα, καθώς και συνοπτική περιγραφή αυτού, ιδίως για το είδος της καλλιέργειας, τον αριθμό, το είδος και την ηλικία των τυχόν φυομένων δένδρων και τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Η δήλωση συνοδεύεται από τους τίτλους κυριότητας του αγροτεμαχίου και από τυχόν υπάρχον τοπογραφικό διάγραμμα.
Σε περίπτωση που υπάρχει ενδιαφερόμενος αγοραστής, στην παραπάνω δήλωση αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας και η ιδιότητα-επάγγελμά του, καθώς και το τίμημα στο οποίο συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η πώληση. Στην περίπτωση αυτή συνυποβάλλεται και δήλωση ενδιαφέροντος του αγοραστή, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία της αντίστοιχης δήλωσης της επόμενης περίπτωσης β΄.
Περίληψη της δήλωσης του πωλητή τοιχοκολλάται, με την παρουσία δύο μαρτύρων, μέσα σε δύο ημέρες από την κατάθεση της, στο οικείο δημοτικό ή κοινοτικό κατάστημα ή στο κατάστημα του τοπικού συμβουλίου, για να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι. Για την τοιχοκόλληση συντάσσεται πρωτόκολλο, που υπογράφεται από τον υπάλληλο που τη διενήργησε και τους μάρτυρες. Μέσα σε προθεσμία τριών ημερών από την κατάθεση της δήλωσης του πωλητή, ο δήμος, η κοινότητα ή το τοπικό συμβούλιο, κατά περίπτωση, διαβιβάζουν τη δήλωση και το φάκελο με τα στοιχεία που τη συνοδεύουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν.Α.).”
“β) Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε ημερών από την επομένη της τοιχοκόλλησης της δήλωσης, οι ενδιαφερόμενοι για την αγορά μπορεί να υποβάλουν στον οικείο δήμο, κοινότητα ή το τοπικό συμβούλιο έγγραφη δήλωση ενδιαφέροντος, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία της ταυτότητας τους, η ιδιότητα-επάγγελμά τους και η πρόθεση τους για την αγορά με τους ίδιους ή διαφορετικούς όρους. Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος για την αγορά διαβιβάζονται, εντός πέντε ημερών από τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας, από τον οικείο δήμο, κοινότητα ή το τοπικό συμβούλιο, στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας Ν.Α.”
“γ) Μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών από την παραλαβή των δηλώσεων ενδιαφέροντος, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ελέγξει τους τίτλους κυριότητας, υποχρεούται να διαβιβάσει, με έγγραφο της, στην εταιρεία τη δήλωση του πωλητή με τα δικαιολογητικά που τη συνοδεύουν και τις υποβληθείσες δηλώσεις ενδιαφέροντος για την αγορά. Στο ίδιο έγγραφο αναγράφεται η αντικειμενική αξία του αγροτεμαχίου με βάση τον τυχόν υπάρχοντα πίνακα προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών ή άλλα συγκριτικά στοιχεία της οικείας Δ.Ο.Υ., η κατά την εκτίμηση της υπηρεσίας αυτής αγοραία αξία του και βεβαιώνεται αν το πωλούμενο είναι ή όχι γη υψηλής παραγωγικότητας.”
“δ) Η εταιρία, μέσα σε προθεσμία είκοσι ημερών από την περιέλευση σε αυτήν των δηλώσεων πώλησης και αγοράς, αποφαίνεται ποια από τις προτεινόμενες δηλώσεις αγοράς εξυπηρετεί καλύτερα τους σκοπούς που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 47. Για τη διαμόρφωση της ως άνω απόφασης η εταιρία απορρίπτει τους μη επιλέξιμους και διαμορφώνει πίνακα εκ των κατ΄ αρχή επιλέξιμων αγοραστών, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια της επόμενης περίπτωσης ε΄, το προσφερόμενο εξ ενός εκάστου τίμημα και τις πιθανές κρατικές ενισχύσεις που κάθε φορά ισχύουν για καθένα εκ των υποψηφίων αγοραστών. Εάν η κατά τα ανωτέρω επιλεγείσα προσφορά αγοράς δεν γίνεται αποδεκτή από τον πωλητή ως υπολειπόμενη των άλλων προσφορών, η εταιρία ασκεί διαμεσολαβητικό ρόλο για την επίτευξη συμφωνίας, επιδιώκουσα την αγορά εξ ενός εκ των επιλεγέντων αγοραστών.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κατά τα ανωτέρω συμφωνία, καθώς και στην περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις ενδιαφέροντος αγοράς, η εταιρία αποφαίνεται αν θα προβεί η (δια στην αγορά της έκτασης με τίμημα, το οποίο δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπερβεί την αναφερόμενη από τη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης αγοραία αξία του συγκεκριμένου ακινήτου. Εντός των πλαισίων αυτών, διαπραγμάτευση του τιμήματος εκ μέρους της εταιρίας απευθείας με τον πωλητή δεν αποκλείεται. Η διαμεσολάβηση της εταιρίας, καθώς και η λήψη της απόφασης για την αγορά από αυτή, παρατείνουν την κατά τα ανωτέρω προθεσμία των είκοσι ημερών, με ανώτερο όριο τις εξήντα εργάσιμες ημέρες από την περιέλευση στην εταιρία των δηλώσεων πώλησης και αγοράς, πέραν των οποίων αποδεσμεύεται ο πωλητής από το δικαίωμα προτίμησης της εταιρίας.
Εάν ο πωλητής δεν αποδεχτεί το τίμημα που προσδιορίστηκε ή προσφέρθηκε από την εταιρία με την παραπάνω διαδικασία, αποδεσμεύεται για χρονικό διάστημα ενός έτους από το δικαίωμα προτίμησης της εταιρίας, εντός του οποίου θα πρέπει να μεταβιβάσει το κτήμα του σε τιμή ίση με την αναγγελθείσα ως μεγαλύτερη προσφορά και σε περίπτωση έλλειψης προσφορών με την τυχόν προσφερθείσα από την εταιρία. Ο πωλητής είναι ελεύθερος να διαθέσει το κτήμα του σε οποιαδήποτε τιμή κρίνει αυτός συμφέρουσα, εντός της παραπάνω προθεσμίας, εάν δεν υπήρξε καμιά προσφορά από την εταιρία ή τρίτο. Μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας, αρχόμενης από την κοινοποίηση της αποδεσμευτικής πράξης της εταιρίας, το δικαίωμα προτίμησης της εταιρίας επανέρχεται σε ισχύ.”
29. Οι υποπεριπτώσεις γγ΄ και δδ΄ της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 50 του Ν. 2637/1998 καταργούνται και η υποπερίπτωση ββ΄ της ίδιας περίπτωσης αντικαθίσταται ως εξής:
“ββ) Μεταξύ περισσότερων αγοραστών, επιλέγεται εκείνος που με την απόκτηση της πωλούμενης έκτασης καθιστά βιώσιμη τη μη βιώσιμη εκμετάλλευση του. Εάν δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση επιλέγεται εκείνος που διαμέει στο δήμο ή στην κοινότητα που βρίσκεται η πωλούμενη έκταση και μεταξύ περισσότερων δημοτών εκείνος που δεν έχει βιώσιμη αγροτική εκμετάλλευση.”
30.Η υποπερίπτωση αα΄ της περίπτωσης ζ της παραγράφου 1 του άρθρου50 του Ν. 2637/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
«αα) Έχει εμβαδόν μικρότερο από τέσσερα στρέμματα. Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει όταν η έκταση βρίσκεται σε παραμεθόρια περιοχή.”
31. Στο άρθρο 50 του Ν. 2637/1998 προστίθεται παράγραφος 3, που έχει ως εξής:
“3. Για την ενίσχυση του διαμεσολαβητικού ρόλου που αναλαμβάνει η εταιρεία κατά τις διατάξεις της περίπτωσης δ΄ της παρούσας μπορεί να παρέχει στον επιλεγμένο αγοραστή ενισχύσεις, πέραν των προβλεπόμενων από άλλες υφισταμένες διατάξεις κρατικών ενισχύσεων, προερχόμενες από ειδικά προγράμματα που μπορεί να θεσμοθετηθούν και των οποίων η διαχείριση θα ανατεθεί στην εταιρεία κατά τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 47 του παρόντος νόμου.”
32. Στο τέλος του άρθρου 51 του Ν. 2637/1998 προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:
” Επίσης η εταιρία απαλλάσσεται από το φόρο μεταβίβασης μετοχών και το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.).”
33. Η παράγραφος 2 του άρθρου 53 του Ν. 2637/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Το διοικητικό συμβούλιο είναι επταμελές και εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας για τετραετή θητεία.”
34. Στο άρθρο 53 του Ν. 2637/1998, προστίθεται παράγραφος 4 που έχει ως εξής:
“4. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, με απόφαση του, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, καταρτίζει τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας της εταιρίας, τους κανονισμούς οικονομικής διαχείρισης, διαχείρισης ακινήτων, αναθέσεως μελετών, έργων και προμηθειών, τον κανονισμό προσωπικού και το μισθολογικό σύστημα, τον κανονισμό λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου και κάθε άλλο κανονισμό αναγκαίο για τη λειτουργία της εταιρίας.”
35. Η παράγραφος 2 του άρθρου 55 του Ν. 2637/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας είναι εννεαμελές και ορίζεται από τον Υπουργό Γεωργίας με θητεία των μελών του έως την πρώτη Γενική Συνέλευση.”
36. Στο άρθρο 55 του Ν. 2637/1998 προστίθεται παράγραφος 4 που έχει ως εξής:
“4. α) Ο ορκωτός ελεγκτής και η αμοιβή του για την πρώτη χρήση, καθώς και οι αμοιβές και αποζημιώσεις του προέδρου, του διευθύνοντα συμβούλου και των μελών του Δ.Σ. μέχρι την πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση, ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας.
β) Η προθεσμία της παραγράφου 1 αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.”
37. Το άρθρο 56 του Ν. 2637/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
“`Αρθρο 56
1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα κριτήρια με τα οποία διαβαθμίζεται σε ποιότητες και κατατάσσεται σε κατηγορίες παραγωγικότητας η αγροτική γη.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος. Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα γεωγραφικά όρια της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας. Έως τον κατά τα ανωτέρω καθορισμό, ο χαρακτηρισμός των αγροτεμαχίων ως γης υψηλής παραγωγικότητας γίνεται από τις ίδιες υπηρεσίες. Από τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων εξαιρούνται οι περιοχές που έχουν καθοριστεί χρήσεις γης από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο. Α.Π.) του Ν. 2508/1997, καθώς και Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του Ν. 1337/1983.
3. Οι διατάξεις του άρθρου 50 τίθενται σε εφαρμογή με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας, που εκδίδονται μέσα σε πέντε έτη από την έγκριση του καταστατικού της εταιρείας και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με τις αποφάσεις αυτές ορίζονται οι νομοί, στους οποίους εφαρμόζονται οι ως άνω διατάξεις.
4. Για την εταιρία εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 8, 12, 13, 15 και 17 του άρθρου 5 του Ν. 2229/ 1994. Οι κανονισμοί της παραγράφου 8 και η απόφαση της παραγράφου 13 του ίδιου άρθρου εκδίδονται από τον Υπουργό Γεωργίας.
5. Για την εταιρία εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 15 του άρθρου 2 του Ν. 2598/1998 (ΦΕΚ66Α΄), όπου ως δημόσιος τομέας νοείται ο οριζόμενος κατά τις διατάξεις του άρθρου 14 παράγραφος 1 του Ν. 2190/ 1994, όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν από τις διατάξεις του άρθρου 1 παράγραφος 1 και 3 του Ν. 2527/1997.
6. α) Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από την οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση. Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές, είτε για τη μεταβολή του προορισμού τους και τη διάθεση τους για άλλες χρήσεις είτε για την εκτέλεση έργων ή τη δημιουργία εγκαταστάσεων ή παροχή άλλων εξυπηρετήσεων μέσα σε αυτές, έστω και χωρίς μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης τους, αποτελεί εξαιρετικό μέτρο και ενεργείται πάντοτε ύστερα από άδεια της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και μόνο για λόγους που εξυπηρετούντο γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης.
Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει εφόσον πρόκειται για την εκτέλεση στρατιωτικών έργων, που αφορούν την εθνική άμυνα της χώρας, καθώς και για την εκτέλεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμίδας.
β) Σε περιοχές που χαρακτηρίζονται κατά τα ανωτέρω ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η κατάτμηση των αγροτεμαχίων, είτε με διανομή μεταξύ των συνιδιοκτητών είτε με πώληση ή οποιαδήποτε άλλη πράξη με την οποία μεταβιβάζονται δικαιώματα κυριότητας, χωρίς προηγούμενη άδεια της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, με ποινή την απόλυτη ακυρότητα της σχετικής δικαιοπραξίας. Η άδεια παρέχεται μόνο εφόσον με την κατάτμηση διευκολύνεται η αγροτική εκμετάλλευση και επισυνάπτεται στη σχετική συμβολαιογραφική πράξη, στην οποία γίνεται μνεία αυτής. Η άδεια κατάτμησης απαιτείται και όταν πρόκειται για διανομή μεταξύ συνιδιοκτητών ή συγκληρονόμων που έχουν το δικαίωμα να λύσουν την κοινωνία και παρέχεται, εφόσον με τη λύση δεν επέρχεται κατάτμηση ή η επερχόμενη κατάτμηση δεν παραβλάπτει την αγροτική εκμετάλλευση.
γ) Μεταβιβάσεις γεωργικής γης για νόμιμη αιτία, είναι απολύτως άκυρες, αν δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο βεβαιώνεται αν το πωλούμενο αγροτεμάχιο είναι ή όχι γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Ο οικείος συμβολαιογράφος υποχρεούται να κάνει σχετική μνεία στο συμβόλαιο των στοιχείων του ανωτέρω πιστοποιητικού.
δ) Κάθε μεταβίβαση της κυριότητας αγροτεμαχίων με πώληση, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι διατάξεις της παραγράφου αυτής και του άρθρου 50, καθώς και κάθε μεταβίβαση με τίμημα μικρότερο από εκείνο που αναφέρεται στις διατάξεις της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 50 είναι άκυρη.
ε) Οι παραβάτες των διατάξεων της παραγράφου αυτής τιμωρούνται με χρηματική ποινή πεντακοσίων χιλιάδων έως πέντε εκατομμυρίων δραχμών.
7. Κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των άρθρων 46 έως 56 ρυθμίζεται με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.”
38. Οι διατάξεις του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 66 του Ν. 2637/1998, όπως αντικαταστάθηκαν με την παράγραφο 27 του άρθρου 4 του Ν. 2732/1999, καταργούνται.
39. Στο τέλος της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 24 του Ν. 2637/1998, όπως προστέθηκε με την παράγραφο 14 του άρθρου 4 του Ν. 2732/1999, προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:
“Η υπηρεσία που βαρύνεται με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που αποσπώνται στους παραπάνω Οργανισμούς, καθορίζεται με την απόφαση της απόσπασης.”
40. Η διάταξη του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 24 του Ν. 2637/1998 δεν εφαρμόζεται στους υπαλλήλους των συνδέσμων συνεταιριστικών οργανώσεων που αποσπώνται στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., καθώς και στους υπαλλήλους των συνδέσμων συνεταιριστικών Οργανώσεων που έχουν αποσπασθεί στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, η μισθοδοσία των οποίων βαρύνει την υπηρεσία, η οποία καθορίζεται με την απόφαση της απόσπασης.
41. Όπου από τις κείμενες διατάξεις προβλέπεται η συμμετοχή στα συλλογικά όργανα του Οργανισμού Βάμβακος, του Εθνικού Οργανισμού Καπνού και του Οργανισμού Ελέγχου Ενισχύσεων Ελαιολάδου, υπαλλήλων των Οργανισμών αυτών, επιτρέπεται, μέχρι την κατά την παράγραφο 3 του άρθρου 28 του Ν. 2637/1998, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 16 του άρθρου 4 του Ν. 2732/1999 κατάργηση τους, να συμμετέχουν στα όργανα αυτά και υπάλληλοι που υπηρετούν με απόσπαση στους ίδιους Οργανισμούς με βάση τις διατάξεις της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 24 του Ν. 2637/ 1998, όπως προστέθηκε με την παράγραφο 14 του άρθρου 4 του Ν. 2732/1999.
42. Οι διατάξεις της παραγράφου 22α του άρθρου 4 του Ν. 2732/1999 καταργούνται.
Άρθρο 25
Παραχώρηση αλσών, κήπων, πάρκων και δενδροστοιχιών σε Ο.Τ.Α.
1. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, άλση, κήποι, πάρκα και δενδροστοιχίες που διαχειρίζεται το Υπουργείο Γεωργίας ή η οικεία Περιφέρεια και βρίσκονται μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια και μέσα στα όρια οικισμών που προϋπήρχαν του έτους 1923 ή καθορίστηκαν κατ΄ εφαρμογή του από 24.4.1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 181 Δ΄), μπορεί να παραχωρούνται κατά χρήση σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) της περιοχής στην οποία βρίσκονται, ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) ή άλλους φορείς του Δημόσιου Τομέα, ύστερα από αίτηση τους.
Η αίτηση για παραχώρηση σε Ο.Τ.Α, συνοδεύεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Η απόφαση της παραχώρησης κοινοποιείται και στην παραπάνω Γενική Διεύθυνση. Με όμοια απόφαση καθορίζονται τα όργανα παράδοσης και παραλαβής των παραπάνω εκτάσεων που παραχωρούνται, ο τύπος και το περιεχόμενο του σχετικού πρωτοκόλλου, οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις της παραχώρησης και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια και διαδικασία.
2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται και στις προβλεπόμενες από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά και λοιπά σχέδια περιοχές για πολεοδόμηση.
3. Εκείνοι προς τους οποίους γίνεται η παραχώρηση υποχρεούνται με ευθύνη και δαπάνες τους να συντηρούν και να βελτιώνουν τη βλάστηση, να διοικούν, να διαχειρίζονται, να εκμεταλλεύονται, να φυλάσσουν και γενικά να προστατεύουν με οποιονδήποτε τρόπο τις παραχωρούμενες εκτάσεις, οι οποίες διατηρούν στο ακέραιο και για πάντα το δασικό τους χαρακτήρα και εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
4. Απαγορεύεται η δημιουργία οποιασδήποτε εγκατάστασης μέσα στην έκταση που παραχωρήθηκε, εκτός από εκείνες που η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας κρίνει ως απολύτως αναγκαίες για τη δημόσια υγεία ή την εξυπηρέτηση του κοινού.
5. Οι παραχωρήσεις της παραγράφου 1 ανακαλούνται με τον τρόπο που έγιναν οποτεδήποτε, εφόσον ήθελε επιχειρηθεί αλλαγή του προορισμού ή της χρήσης ή του χαρακτήρα των εκτάσεων που παραχωρούνται σύμφωνα με τα παραπάνω.
Άρθρο 26
Τροποποίηση, κατάργηση και συμπλήρωση διατάξεων του Ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α΄)
1. Το εδάφιο του άρθρου 3 του Ν. 1845/1989, το οποίο έχει προστεθεί με την παράγραφο 2 του άρθρου 30 του Ν. 2538/1997 (ΦΕΚ242Α”), καταργείται από τότε που ίσχυσε.
2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του Ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 30 του Ν. 2538/1997, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή αγροτικής έρευνας, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, καθώς και την εισήγηση στον Υπουργό Γεωργίας, δια των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου, της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας που είναι αναγκαία για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας.
Ειδικότερα το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.:
α) Εφαρμόζει την πολιτική της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας του Υπουργείου Γεωργίας.
β) Αναλαμβάνει τη διεξαγωγή των ερευνητικών προγραμμάτων του Υπουργείου Γεωργίας ή φυσικών ή νομικών προσώπων και επίσης πραγματοποιεί για λογαριασμό τους μελέτες, εργαστηριακές αναλύσεις, διαγνώσεις, αξιολογήσεις ποικιλιών, φυτοφαρμάκων, μηχανημάτων και λιπασμάτων.
γ) Υποβάλλει τα πορίσματα των ερευνητικών προγραμμάτων στο Υπουργείο Γεωργίας.
δ) Ενεργεί για την κατοχύρωση και προστασία δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, πνευματικής ιδιοκτησίας και σημάτων στον τομέα της αγροτικής έρευνας που διεξάγεται στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ή σε άλλα ιδρύματα ή νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου ή ομάδες εργασίας που εκτελούν ερευνητικά προγράμματα για λογαριασμό του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ή του Υπουργείου Γεωργίας, ελέγχει την κατοχύρωση τους και παρέχει τεχνολογικές γνώσεις σε όλα τα σχετικά θέματα.
ε) Συλλέγει και αξιοποιεί επιστημονικές και τεχνολογικές πληροφορίες σε θέματα αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας, τις οποίες μεταφέρει για την εφαρμογή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας και τους εποπτευόμενους από αυτό οργανισμούς, τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, ατομικές ή συλλογικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις.
στ) Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις, με εκπαιδευτικά, επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα και αναπτύσσει διεπιστημονικές σχέσεις σε θέματα αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας με ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Διοργανώνει συνέδρια, διεθνείς συναντήσεις, σεμινάρια και διαλέξεις για την προαγωγή της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας, καθώς και της επιστημονικής ενημέρωσης.
ζ) Προκηρύσσει και χορηγεί υποτροφίες στο προσωπικό του.
η) Αντιμετωπίζει κάθε άλλο θέμα που έχει σχέση με την αγροτική έρευνα και τεχνολογία.”
3. Η παράγραφος 1 του άρθρου 7 του Ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε αρχικά με το στοιχείο α` της παραγράφου 3 του άρθρου 32 του Ν. 2040/1992 (ΦΕΚ 70 Α`) και με την παράγραφο 4 του άρθρου 30 του Ν. 2538/1997, αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από δεκατρία μέλη ως ακολούθως:
α) Τον Πρόεδρο που επιλέγεται από τον Υπουργό Γεωργίας από επιστήμονες με κύρος, γνώσεις και διοικητική εμπειρία.
β) Το Γενικό Διευθυντή του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., ο οποίος αναπληρώνει τον Πρόεδρο του Δ.Σ. όταν αυτός κωλύεται, απουσιάζει ή δεν υπάρχει.
γ) Τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. με τον αναπληρωτή του.
δ) Εναν καθηγητή Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος γεωτεχνικής ειδικότητας, (γεωπόνου, δασολόγου, κτηνιάτρου, γεωλόγου, ιχθυολόγου), που έχει συμβάλει σημαντικά στην αγροτική έρευνα, ο οποίος ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, με κοινή απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
ε) Εναν υπάλληλο του Υπουργείου Ανάπτυξης, με βαθμό Γενικού Διευθυντή ή Διευθυντή, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Ανάπτυξης.
στ) Δύο υπαλλήλους του Υπουργείου Γεωργίας, με βαθμό Γενικού Διευθυντή ή Διευθυντή, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τον Υπουργό Γεωργίας.
ζ) Εναν επιστήμονα κύρους που προτείνεται με τον αναπληρωτή του από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
η) Εναν εκπρόσωπο των ερευνητών του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. με τον αναπληρωτή του, που εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από το ερευνητικό προσωπικό του.
θ) Εναν εκπρόσωπο του μη ερευνητικού προσωπικού του ΕΘ.I.ΑΓ.Ε. και των αποσπασμένων στο ίδρυμα αυτό υπαλλήλων με τον αναπληρωτή του, που εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.13 άρθρ.31 Ν.3147/2003, ΦΕΚ Α 135/5.6.2003.
ι) Εναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών που προτείνεται με τον αναπληρωτή του από το διοικητικό συμβούλιό της.
ια) Εναν εκπρόσωπο των γεωργικών βιομηχανιών ή των επιχειρήσεων γεωργικής έρευνας, παραγωγής ή διακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού ή γεωργικών φαρμάκων, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Γεωργίας.
ιβ) Εναν εκπρόσωπο των ενώσεων ή συλλόγων προστασίας καταναλωτών που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Γεωργίας. Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. που ορίζεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.”.
4. Η παράγραφος 3 του άρθρου 7 του Ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε αρχικά με το στοιχείο β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 32 του Ν. 2040/1992 και τελικώς με την παράγραφο 5 του άρθρου 30 του Ν. 2538/1997, αντικαθίσταται ως εξής:
“3. Η διάρκεια της θητείας των μελών του Δ.Σ. είναι τετραετής και μπορεί να ανανεώνεται. Αν εκλείψει ή παραιτηθεί τακτικό μέλος του Δ.Σ. και δεν είναι δυνατή η αναπλήρωση του από το αντίστοιχο αναπληρωματικό, διορίζεται νέο τακτικό μέλος μαζί με το αναπληρωματικό του για το υπόλοιπο της θητείας που εκλέγεται ή ορίζεται ανάλογα με την περίπτωση. Μέχρι τον ορισμό του νέου μέλους εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 13 του Ν. 2690/1999 (ΦΕΚ 45 Α΄).”
5. Η παράγραφος 1 του άρθρου 8 του Ν. 1845/1989, όπως τροποποιήθηκε με τα εδάφια α΄, β΄ και γ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 32 του Ν. 2040/1992 και με την παράγραφο 6 του άρθρου 30 του Ν. 2538/1997, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«1. Το Δ.Σ. εκπροσωπεί το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) Καταρτίζει τους Κανονισμούς Οργανωτικής Διάρθρωσης και Λειτουργίας, Κατάστασης Προσωπικού, Προμηθειών και Οικονομικής Διαχείρισης του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., οι οποίοι εγκρίνονται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
β) Συγκροτεί το Επιστημονικό Συμβούλιο (Ε.Σ.) του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και τα Επιστημονικά Συμβούλια των Εθνικών Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας (Ε.Σ.Ε.Ι.).
γ) Αποφασίζει, ύστερα από εισήγηση του Ε.Σ. την εξειδίκευση της ερευνητικής πολιτικής των Εθνικών Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας, σύμφωνα με τη γενικότερη πολιτική επί της αγροτικής έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας.
δ) Διαχειρίζεται την περιουσία και τους πόρους του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Αποφασίζει τη σύναψη δανείων, την αποδοχή των κάθε είδους επιχορηγήσεων, χρηματοδοτήσεων, δωρεών και εισφορών τρίτων, την ανάθεση μελετών και έργων σε τρίτους, την αγορά και πώληση, μίσθωση και εκμίσθωση κινητών και ακινήτων. Η απόφαση για την αγορά ή πώληση ακινήτου εγκρίνεται από τον Υπουργό Γεωργίας.
ε) Με εισήγηση του Γενικού Διευθυντή καταρτίζει και υποβάλλει στον Υπουργό Γεωργίας για έγκριση τον ετήσιο προϋπολογισμό, ισολογισμό και απολογισμό, καθώς και τις απαραίτητες τροποποιήσεις, που γίνονται στον προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης του.
στ) Καταρτίζει, σε συνεργασία με το Ε.Σ., την ετήσια έκθεση ερευνητικών πεπραγμένων του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και την υποβάλλει στον Υπουργό Γεωργίας για έγκριση.
ζ) Προκηρύσσει τις κενές θέσεις και προσλαμβάνει το ερευνητικό και το λοιπό προσωπικό του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Χορηγεί στο προσωπικό ερευνητικές και εκπαιδευτικές άδειες, σύμφωνα με τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού. Μεταθέτει ή αποσπά τους ερευνητές και το λοιπό προσωπικό του ιδρύματος, σύμφωνα με τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού.
η) Αποφασίζει την απονομή τιμητικών μεταλλείων, διπλωμάτων, βραβείων, για την αναγνώριση εξαιρετικά δημιουργικής επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας ή προσφοράς σε πάσης φύσεως φυσικά και νομικά πρόσωπα.
θ) Επιτρέπεται να μεταβιβάζει αρμοδιότητες του προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ., το Γενικό Διευθυντή και τους Διευθυντές των Περιφερειακών Ιδρυμάτων Αγροτικής Έρευνας.
ι) Αποφασίζει για θέματα της αρμοδιότητας του, που παραπέμπονται από τον Υπουργό Γεωργίας ή εισάγονται από το Γενικό Διευθυντή, το Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και τα Ε.Σ.Ε.Ι.
ία) Αποφασίζει για κάθε άλλο θέμα που αφορά το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και δεν είναι αρμόδιο άλλο όργανο.”
6. Η παράγραφος 1α του άρθρου 8 του Ν. 1845/1989, που προστέθηκε με την παράγραφο 7 του άρθρου 30 του Ν. 2538/1997, αντικαθίσταται ως εξής:
“1.α. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.”.
7. Η παράγραφος 3 του άρθρου 8 του Ν. 1845/1989, όπως τροποποιήθηκε με το εδάφιο δ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου32τουΝ. 2040/1992, αντικαθίσταται ως εξής:
“3. Το Δ.Σ. έχει απαρτία όταν είναι παρόντα επτά τουλάχιστον από τα μέλη του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται υποχρεωτικά ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής.”
8. Η παράγραφος 5 του άρθρου 8 του Ν. 1845/1989 αντικαθίσταται ως εξής:
“5.Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο Γενικός Διευθυντής δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., στις ο ποίες συζητούνται θέματα σχετικά με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Δ.Σ. σε αυτούς.”
9. Το άρθρο 9 του Ν. 1845/1989, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 32 του Ν. 2040/1992 και ακολούθως με τις παραγράφους 8, 9, 10 και 11 του άρθρου 30 του Ν. 2538/1997, αντικαθίσταται ως εξής:
“`Αρθρο 9
Γενικός Διευθυντής – Αρμοδιότητες
1. Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. έχει τα προσόντα του ερευνητή Α΄, αναγνωρισμένη προσφορά στην έρευνα, καθώς και πλούσια και αποδεδειγμένη διοικητική εμπειρία και διορίζεται με τετραετή θητεία με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
Για το διορισμό ακολουθείται η εξής διαδικασία:
α) Η πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή προκηρύσσεται από το Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. έξι τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του υπηρετούντος Γενικού Διευθυντή, με ανάλογη εφαρμογή των κανόνων που προβλέπονται από την παράγραφο 5 του άρθρου 17 του νόμου αυτού, για την προκήρυξη της πλήρωσης των θέσεων των ερευνητών.
β) Για τα επιστημονικά προσόντα των υποψήφιων γνωμοδοτεί στο Δ.Σ. το Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
γ) Για τη διαπίστωση των διοικητικών ικανοτήτων των υποψηφίων το Δ.Σ. ζητά τη γνώμη ειδικού συμβούλου επιχειρήσεων, στον οποίο ανατίθεται το έργο αυτό με δημόσιο διαγωνισμό, σύμφωνα με το εδάφιο γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του “Κανονισμού- Προμηθειών του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.” (ΦΕΚ419Β΄).
2. Η θέση του Γενικού Διευθυντή είναι πλήρουςκαι αποκλειστικής απασχόλησης. Αν στη θέση του Γενικού Διευθυντή διοριστεί δημόσιος υπάλληλος, ο υπάλληλος αυτός αποσπάται στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θητεία του και η μισθοδοσία του βαρύνει εξ ολοκλήρου το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Αν για τη θέση του Γενικού Διευθυντή επιλεγεί ερευνητής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., μετά τη λήξη της θητείας του ο ερευνητής επανέρχεται αυτοδικαίως στη θέση που κατείχε πριν από την επιλογή του ή στη θέση που έχει προαχθεί.
3. Ο Γενικός Διευθυντής για το χρόνο της θητείας του ασφαλίζεται στον ασφαλιστικό οργανισμό κύριας και επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., εφόσον κατά τον ίδιο χρόνο δεν καλύπτεται αντίστοιχα από άλλη κύρια και επικουρική ασφάλιση.
4. Στο Γενικό Διευθυντή καταβάλλεται μηνιαία αντιμισθία, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
5. Ο Γενικός Διευθυντής έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) Αναπληρώνει τον Πρόεδρο του Δ.Σ. όταν αυτός κωλύεται. απουσιάζει ή δεν υπάρχει.
β) Είναι προϊστάμενος των υπηρεσιών και του προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
γ) Εισηγείται στο Δ.Σ. τη μετάθεση και απόσπαση του προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
δ) Υπογράφει όλα τα έγγραφα του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
ε) Φροντίζει για την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ.
στ) Φροντίζει για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ισολογισμού και απολογισμού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., που τίθενται στη κρίση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
6. Ο Γενικός Διευθυντής επιτρέπεται να μεταβιβάζει αρμοδιότητες του σε στελέχη του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
7. Το Γενικό Διευθυντή, όταν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει ένας από τους Διευθυντές της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. που ορίζεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.”
10. Το άρθρο 10 του Ν. 1845/1989, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 32 του Ν. 2040/1992 και τις παραγράφους 12 και 13 του άρθρου 30 του Ν. 2538/1997, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“`Αρθρο 10
Επιστημονικό Συμβούλιο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. – Αρμοδιότητες
1. Το Επιστημονικό Συμβούλιο (Ε.Σ.) είναι επταμελές και αποτελείται από επτά επιστήμονες με διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος, μακρόχρονη ερευνητική εμπειρία και συγγραφικό έργο στην αγροτική έρευνα και τεχνολογία, με προσόντα ερευνητή Α΄. Τα μέλη του Ε.Σ. ορίζει, με τους αναπληρωτές τους, το Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ύστερα από κοινή εισήγηση του Προέδρου του Δ.Σ. και του Γενικού Διευθυντή, από καθηγητές Α.Ε.Ι. και ερευνητές Α΄ των ευρύτερων επιστημονικών περιοχών της αγροτικής έρευνας, που είναι μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων των Εθνικών Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
Τα θέματα στο Ε.Σ. εισηγείται ο Πρόεδρος του Ε.Σ. ή το μέλος του Ε.Σ., του οποίου η ειδικότητα είναι συγγενής με το συζητούμενο κάθε φορά θέμα.
2. Η θητεία των μελών του Ε.Σ. είναι τετραετής και μπορεί να ανανεώνεται. Αν δεν υπάρχει ή παραιτηθεί τακτικό μέλος του Ε.Σ. και δεν είναι δυνατή η αναπλήρωση του από το αντίστοιχο αναπληρωματικό, ορίζεται νέο τακτικό μέλος με το αναπληρωματικό του για το υπόλοιπο της θητείας. Μέχρι τον ορισμό του νέου μέλους εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 13 του Ν. 2690/1999 (ΦΕΚ 45 Α΄).
3. Το Ε.Σ. έχει απαρτία όταν είναι παρόντα τέσσερα τουλάχιστον μέλη του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται υποχρεωτικώς ο Πρόεδρος του Ε.Σ. ή ο αναπληρωτής του.
4. Στις συνεδριάσεις του Ε.Σ. μετέχουν χωρίς ψήφο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
5. Το Ε.Σ. επικουρείται από γραμματεία, που στελεχώνεται από υπαλλήλους του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
6. Με τον Κανονισμό Οργανωτικής Διάρθρωσης και Λειτουργίας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία του Ε.Σ.
7. Το Ε.Σ. έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) Εισηγείται, δια του Γενικού Διευθυντή, στο Δ.Σ. την ερευνητική πολιτική του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
β) Συντάσσει κριτήρια αξιολόγησης ειδικών ερευνητικών και αναπτυξιακών εργασιών. Οι κανόνες αυτοί λαμβάνονται υπόψη από τα εκλεκτορικά σώματα της επόμενης περίπτωσης γ΄ κατά την αξιολόγηση των ερευνητών.
γ) Συγκροτεί τα εκλεκτορικά σώματα που αποφασίζουν οριστικά για την πρόσληψη και προαγωγή των ερευνητών.
Τα εκλεκτορικά σώματα είναι ενδεκαμελή και αποτελούνται από τους προϊσταμένους των Περιφερειακών Ερευνητικών Τμημάτων των οικείων Εθνικών Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας. Αν ο αριθμός των προϊσταμένων δεν επαρκεί, τα λοιπά μέλη του εκλεκτορικού σώματος επιλέγονται με κλήρωση, που διενεργείται από το Επιστημονικό Συμβούλιο, από διπλάσιο αριθμό ερευνητών του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ή άλλων ιδρυμάτων και μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. σε ίσα μέρη από ερευνητές και μέλη Δ.Ε.Π. του ίδιου ή αν δεν επαρκούν, του πλησιέστερου γνωστικού αντικειμένου, με τα (δια ή αυξημένα προσόντα εκείνων που απαιτούνται για την προς πλήρωση θέση.
Ένας από τους προϊσταμένους των Περιφερειακών Ερευνητικών Τμημάτων εκλέγεται από τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος ως Πρόεδρος αυτού. Η σύγκληση του εκλεκτορικού σώματος για την επιλογή του προέδρου ενεργείται από τον Πρόεδρο του Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
δ) Συγκροτεί τις τριμελείς εισηγητικές επιτροπές αξιολόγησης, που εισηγούνται στα εκλεκτορικά σώματα την πρόσληψη και προαγωγή των ερευνητών.
Τα μέλη των επιτροπών εκλέγονται από ερευνητές του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ή άλλων ιδρυμάτων και από μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. του ίδιου ή αν δεν επαρκούν, του πλησιέστερου
γνωστικού αντικειμένου, μετά ίδια ή αυξημένα προσόντα εκείνων που απαιτούνται για την προς πλήρωση θέση. Τα μέλη των επιτροπών εκλέγονται από τα εκλεκτορικά σώματα, η σύγκληση δε αυτών για την εκλογή ενεργείται από τον πρόεδρο του σώματος.
Στην επιτροπή προεδρεύει ο προϊστάμενος του Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος του οικείου Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας, στο οποίο ανήκει η προς πλήρωση θέση, του ίδιου ή του πλησιέστερου με το γνωστικό αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης. Σε περίπτωση που η προς πλήρωση θέση ανήκει στη βαθμίδα Α΄ και στη βαθμίδα αυτή δεν ανήκει κανένας από τους προϊσταμένους των Περιφερειακών Ερευνητικών Τμημάτων του οικείου Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας, το Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ορίζει ως Πρόεδρο της επιτροπής έναν από τους ερευνητές του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., με βαθμίδα Α΄, του ίδιου ή του πλησιέστερου με το γνωστικό αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης.
ε) Εισηγείται, δια του Γενικού Διευθυντή, στο Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. τον οικονομικό προγραμματισμό των Εθνικών Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας, ύστερα από γνώμη των Ε.Σ.Ε.Ι.
στ) Γνωμοδοτεί στο Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. αν οι υποψήφιοι για την πλήρωση των θέσεων του Γενικού Διευθυντή και των Διευθυντών των Περιφερειακών Ιδρυμάτων Αγροτικής Έρευνας κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα του Ερευνητή Α΄.
ζ) Προτείνει στο Δ.Σ., ύστερα από γνώμη των Ε.Σ.Ε.Ι., το διορισμό των προϊσταμένων των Περιφερειακών Ερευνητικών Τμημάτων των Εθνικών Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας, αξιολογεί το εν γένει έργο τους και προτείνει στο Δ.Σ. την ανανέωση της θητείας τους. Η εισήγηση του Ε.Σ. είναι δεσμευτική για το Δ.Σ.
η) Προτείνει στο Δ.Σ. τη σύνθεση των Ε.Σ.Ε.Ι.
θ) Καθορίζει τη διαδικασία σύνταξης, έγκρισης και χρηματοδότησης των ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, έργων και μελετών, καθώς και τη διαδικασία
πληρωμής των δαπανών και παραλαβής των αποτελεσμάτων τους.
ι) Γνωμοδοτεί σε ειδικά ερωτήματα και σε κάθε άλλο θέμα που παραπέμπει σε αυτό το Δ.Σ.”
Σχετικό: παρ.11 άρθρ.31 Ν.3147/2003,ΦΕΚ Α 135/5.6.2003
11. Το άρθρο 11 του Ν. 1845/1989 αντικαθίσταται ως εξής:
“`Αρθρο 11
Διάρθρωση ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
1. Το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. αποτελείται από την Κεντρική Υπηρεσία και τα ακόλουθα τρία Περιφερειακά Ιδρύματα Αγροτικής Έρευνας: (α) Το Περιφερειακό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας Θράκης, Ανατολικής, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, (β) Το Περιφερειακό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας Αττικής, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης και Νήσων Αιγαίου με έδρα την Αθήνα και (γ) Το Περιφερειακό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων με έδρα την Πάτρα.
2. Τα Περιφερειακά Ιδρύματα Αγροτικής Έρευνας διαρθρώνονται σε Διοικητική Υπηρεσία, Τμήμα Μάρκετινγκ αποτελεσμάτων έρευνας, καθώς και σε Κέντρα Εφαρμογής Αγροτικής Έρευνας σε επίπεδο νομού ή επαρχίας. Στα Περιφερειακά Ιδρύματα Αγροτικής Έρευνας ανήκουν διοικητικά τα Περιφερειακά Ερευνητικά Τμήματα και τα Εργαστήρια των Εθνικών Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας είναι τα ακόλουθα είκοσι: (α) Σιτηρών, (β) Βάμβακος, (γ) Ελαίας και Ελαιολάδου, (δ) Ανθοκομίας, (ε) Αμπέλου και Οίνου, (στ) Δενδροκομίας και Εσπεριδοειδών, (ζ) Κηπευτικών, (η) Βιομηχανικών και Αρωματικών Φυτών, (θ) Κτηνοτροφίας και Κτηνοτροφικών Φυτών, (ι) Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, (ία) Μελισσοκομίας, (ιβ) Ιχθυολογίας, (ιγ) Δασών και Οικοσυστημάτων, (ιδ) Κτηνιατρικής, (ιέ) Καπνού, (ιστ) Φυτοπροστασίας, (ιζ) Υδατικών Πόρων, (ιη) Εδαφολογίας και Γεωργικών Μηχανών, (ιθ) Τεχνολογίας Τροφίμων και (κ) Βιοτεχνολογίας. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας αποτελούνται από τα ομοειδή Περιφερειακά Ερευνητικά τους Τμήματα και Εργαστήρια. Κάθε Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας συντονίζεται επιστημονικά από το αντίστοιχο Επιστημονικό Συμβούλιο (Ε.Σ.Ε.Ι.).
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι ογδόντα δύο περιφερειακές μονάδες έρευνας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. (ινστιτούτα, ιδρύματα, κέντρα, σταθμοί) ενοποιούνται, αναδιαρθρώνονται, καταργούνται και μεταφέρονται ως Περιφερειακά Ερευνητικά Τμήματα ή Εργαστήρια, διοικητικά μεν στα τρία Περιφερειακά Ιδρύματα Αγροτικής Έρευνας της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, επιστημονικά δε στα είκοσι Εθνικά Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού.”
12. Το άρθρο 12 του Ν. 1845/1989, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 7 του άρθρου 32 του Ν. 2040/1992, αντικαθίσταται ως εξής:
“`Αρθρο 12
Διευθυντής Περιφερειακού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας – Προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας – Αρμοδιότητες
1. Ο Διευθυντής Περιφερειακού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας έχει τα προσόντα του ερευνητή βαθμίδας Α΄ του νόμου αυτού και αποδεδειγμένη διοικητική εμπειρία. Ο Διευθυντής διορίζεται με τετραετή θητεία με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Για το διορισμό ακολουθείται η εξής διαδικασία:
α) Η πλήρωση της θέσης του Διευθυντή Περιφερειακού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας προκηρύσσεται από το Δ.Σ. τέσσερις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήξη της θητείας αυτού που υπηρετεί, εφαρμοζομένων ανάλογα των διατάξεων της παραγράφου 5 του άρθρου17 του νόμου αυτού, που αναφέρονται στην προκήρυξη πλήρωσης των θέσεων των ερευνητών.
β) Για τη διαπίστωση των επιστημονικών προσόντων των υποψηφίων γνωμοδοτεί στο Δ.Σ. το Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., για τη διαπίστωση δε των διοικητικών ικανοτήτων των υποψηφίων το Δ.Σ. μπορεί να απευθύνεται σε ειδικό σύμβουλο επιχειρήσεων, σύμφωνα με το εδάφιο γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του “Κανονισμού Προμηθειών του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.” (ΦΕΚ419 Β΄).
2. Η θέση του Διευθυντή Περιφερειακού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αν στη θέση αυτή διοριστεί δημόσιος υπάλληλος, ο υπάλληλος αποσπάται στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θητεία του και η μισθοδοσία του βαρύνει εξ ολοκλήρου το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Η απόσπαση ενεργείται με κοινή απόφαση του Υπουργού Γεωργίας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού. Αν για τη θέση του Διευθυντή Περιφερειακού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας επιλεγεί ερευνητής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., μετά τη λήξη της θητείας του ο ερευνητής επανέρχεται αυτοδικαίως στη θέση και βαθμίδα που κατείχε πριν από την επιλογή του ή στη θέση και βαθμίδα στην οποία έχει προαχθεί.
3. Ο Διευθυντής Περιφερειακού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας για το χρόνο της θητείας του ασφαλίζεται στον ασφαλιστικό οργανισμό κύριας και επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. εφόσον κατά τον ίδιο χρόνο δεν καλύπτεται αντίστοιχα από άλλη κύρια και επικουρική ασφάλιση.
4. Στο Διευθυντή Περιφερειακού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας καταβάλλεται μηνιαία αντιμισθία, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
5. Το Δ.Σ. πριν από την προκήρυξη της θέσης του Διευθυντή Περιφερειακού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας μπορεί, ύστερα από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, να αποφασίσει την ανανέωση της θητείας του υπηρετούντος Διευθυντή.
6. Ο Διευθυντής Περιφερειακού ΙδρύματοςΑγροτικής Έρευνας έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) Εκπροσωπεί το Περιφερειακό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας στις αρμόδιες αρχές της περιφέρειας του.
β) Αποφασίζει για τα θέματα διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης των Περιφερειακών Ερευνητικών Τμημάτων, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του σύμφωνα με το νόμο αυτό, τους κανονισμούς οργανωτικής διάρθρωσης και λειτουργίας, κατάστασης προσωπικού, προμηθειών και οικονομικής διαχείρισης, καθώς και τις αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
γ) Εισηγείται στο Γενικό Διευθυντή του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.τον οικονομικό προγραμματισμό του Ιδρύματος αυτού.
δ) Συντάσσει, ύστερα από εισήγηση των προϊσταμένων των Περιφερειακών Ερευνητικών Τμημάτων των Εθνικών Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας, την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Περιφερειακού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας και τη διαβιβάζει στο Γενικό Διευθυντή του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
7. Ο προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας διορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Η πλήρωση της θέσης του προϊσταμένου αυτού προκηρύσσεται από το Δ.Σ. τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήξη της θητείας αυτού που υπηρετεί, εφαρμοζομένων ανάλογα των διατάξεων της παραγράφου 5 του άρθρου 17 του νόμου αυτού, που αναφέρονται στην προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων των ερευνητών. Ο προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας πρέπει να είναι ερευνητής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. της βαθμίδας Α΄ με αναγνωρισμένη προσφορά σε γνωστικά αντικείμενα του οικείου Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας, με εμπειρία μεταφοράς τεχνογνωσίας και αποτελεσμάτων έρευνας στην πράξη καθώς και διοικητική ικανότητα. Η θητεία του είναι τετραετής και μπορεί να ανανεώνεται, ύστερα από γνωμοδότηση του οικείου Ε.Σ.Ε.Ι. προς το Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και τη σύμφωνη γνώμη του Ε.Σ. προς το Δ.Σ. Ο προϊστάμενος λαμβάνει τις αποδοχές του ερευνητή βαθμίδας Α΄ με τα ίδια έτη υπηρεσίας, προσαυξημένες κατά δέκα τοις εκατό. Αν δεν μπορεί να καλυφθεί η θέση του προϊσταμένου Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος από ερευνητή βαθμίδας Α΄, το Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ορίζει προσωρινά προϊστάμενο από τη βαθμίδα Β΄ ή από τη βαθμίδα Γ, αν δεν υπάρχει ερευνητής της βαθμίδας Β΄. Αν δεν υπάρχουν ερευνητές βαθμίδας Β΄ και Γ, ορίζεται προσωρινά προϊστάμενος από τη βαθμίδα Δ΄. Οι προσωρινά οριζόμενοι προϊστάμενοι λαμβάνουν τις αποδοχές της βαθμίδας στην οποία ανήκουν προσαυξημένες κατά δέκα τοις εκατό.”
13. Το άρθρο 13 του Ν. 1845/1989, όπως τροποποιήθηκε αρχικά με την παράγραφο 8 του άρθρου 32 του Ν. 2040/1992 και ακολούθως με τις παραγράφους 14 και 15 του άρθρου 30 του Ν. 2538/1997, αντικαθίσταται ως εξής:
“`Αρθρο 13
Επιστημονικά Συμβούλια Εθνικών Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας (Ε.Σ.ΕΙ.) – Αρμοδιότητες
1. Σε κάθε Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας συνιστάται Επιστημονικό Συμβούλιο, που συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και αποτελείται από:
α) Τους προϊσταμένους των Περιφερειακών Ερευνητικών Τμημάτων του οικείου Εθνικού Ινστιτούτου.
β) Ίσο με τα μέλη της προηγούμενης περίπτωσης α΄ αριθμό καθηγητών Α.Ε.Ι. του ίδιου με το Εθνικό Ινστιτούτο γνωστικού αντικειμένου, που προτείνονται από το Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., ύστερα από εισήγηση των προϊσταμένων των οικείων Περιφερειακών Ερευνητικών Τμημάτων. Αν δεν υπάρχουν καθηγητές προτείνονται αναπληρωτές καθηγητές και αν δεν υπάρχουν οι τελευταίοι, επίκουροι καθηγητές του ίδιου γνωστικού αντικειμένου. Αν δεν υπάρχουν καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές ή επίκουροι καθηγητές Α.Ε.Ι. του ίδιου γνωστικού αντικειμένου, προτείνονται καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές ή επίκουροι καθηγητές, κατά περίπτωση, του πλησιέστερου με το Εθνικό Ινστιτούτο γνωστικού αντικειμένου.
γ) Έναν εκπρόσωπο των ερευνητών του οικείου Εθνικού Ινστιτούτου, που εκλέγεται απατούς ερευνητές του Ινστιτούτου αυτού.
2. Ένας από τους προϊσταμένους της περίπτωσης α΄ της προηγούμενης παραγράφου, εκλέγεται από τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου ως Πρόεδρος αυτού. Για την εκλογή του Προέδρου το Συμβούλιο συγκαλεί ο Πρόεδρος του Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας εκπροσωπεί το Ινστιτούτο αυτό.
3. Τα θέματα στο Ε.Σ.Ε.Ι. εισηγείται ο Πρόεδρος του.
4. Η θητεία των μελών του Ε.Σ.Ε.Ι. είναι τετραετήςκαι μπορεί να ανανεώνεται. Αν δεν υπάρχει ή παραιτηθεί μέλος του Ε.Σ.Ε.Ι. τη θέση του καταλαμβάνει νέο μέλος για το υπόλοιπο της θητείας του.
5. Με τον κανονισμό οργανωτικής διάρθρωσης και λειτουργίας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία του Ε.Σ.Ε.Ι.
6. Οι αρμοδιότητες του Ε.Σ.Ε.Ι. είναι οι εξής:
α) Εισηγείται τον ερευνητικό προσανατολισμό του οικείου Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας στο Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και αποφασίζει για την κατανομή των ερευνητικών αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων μεταξύ των Περιφερειακών Ερευνητικών Τμημάτων του οικείου Εθνικού Ινστιτούτου.
β) Συντάσσει την ετήσια έκθεση του ερευνητικού και οικονομικού προγραμματισμού του αντίστοιχου Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας, καθώς και την ετήσια απολογιστική έκθεση και τις διαβιβάζει στο Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
γ) Παρακολουθεί την εκτέλεση και αξιολογεί τα αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων του αντίστοιχου Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας.
δ) Γνωμοδοτεί στο Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. για το διορισμό και την ανανέωση της θητείας των προϊσταμένων των Περιφερειακών Ερευνητικών Τμημάτων των αντίστοιχων Εθνικών Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας.
ε) Γνωμοδοτεί για ειδικά ερωτήματα που παραπέμπει σε αυτό το Ε.Σ. και το Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.”.
14. Το άρθρο 15 του Ν. 1845/1989 αντικαθίσταται ως εξής:
“`Αρθρο 15
Οργάνωση ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
1. Με τον κανονισμό οργανωτικής διάρθρωσης και λειτουργίας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. καθορίζεται η οργάνωση, διάρθρωση, στελέχωση, λειτουργία και οι αρμοδιότητες της Κεντρικής Υπηρεσίας, των Περιφερειακών Ιδρυμάτων Αγροτικής Έρευνας και των Εθνικών Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα ή αναγκαία λεπτομέρεια. Με τον ίδιο κανονισμό μπορεί να συνιστώνται, αναμορφώνονται, συγχωνεύονται ή να καταργούνται Περιφερειακά Ιδρύματα Αγροτικής Έρευνας και Εθνικά Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας.
2. Με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. που εγκρίνεται από τον Υπουργό Γεωργίας μπορεί να συνιστώνται, αναμορφώνονται, συγχωνεύονται ή να καταργούνται Περιφερειακά Ερευνητικά Τμήματα και Εργαστήρια των Εθνικών Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας.”
15. Το άρθρο 16 τουΝ. 1845/1989
αντικαθίσταται ως εξής:
“`Αρθρο 16
Προσωπικό του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
Το προσωπικό του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. διακρίνεται σε ερευνητικό, τεχνικό (ειδικό επιστημονικό και μη), διοικητικό, οικονομικό και σε προσωπικό υποστήριξης.”
16. Οι παράγραφοι 1, 3, 5, 6, 7, 8 και 9 του άρθρου 17 του Ν. 1845/1989, όπως οι τρεις τελευταίες παράγραφοι τροποποιήθηκαν με την παράγραφο 16 του άρθρου 30 του Ν. 2538/1997, αντικαθίστανται ως εξής:
“1. Το ερευνητικό προσωπικό κατέχει θέσεις ερευνητών που κατατάσσονται σε τέσσερις βαθμίδες Α΄, Β΄, Γ, Δ΄ με τους εξής αντίστοιχους τίτλους:
– Τακτικός ερευνητής – βαθμίδα Α΄.
– Αναπληρωτής ερευνητής – βαθμίδα Β΄.
– Εντεταλμένος ερευνητής – βαθμίδα Γ.
– Δόκιμος ερευνητής – βαθμίδα Δ΄.
Οι ερευνητές της βαθμίδας Δ΄ προσλαμβάνονται με τετραετή θητεία και οι ερευνητές της βαθμίδας Γ με τριετή θητεία που μπορεί να παρατείνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού.
Οι ερευνητές των βαθμίδων Β΄ και Α΄ ανήκουν στο τακτικό ερευνητικό προσωπικό και των βαθμίδων Δ΄ και Γ ανήκουν στο έκτακτο.”
“3. Κατά την επιστημονική κρίση του οικείου εκλεκτορικού σώματος συνεκτιμάται η συνολική προσφορά του υποψηφίου στην αγροτική έρευνα και τεχνολογία, καθώς και η συμβολή του στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας. Πρόσθετα προσόντα μπορεί να προβλεφθούν στον κανονισμό κατάστασης προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Με τον ίδιο κανονισμό ρυθμίζεται και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα. σχετικό με την κατάσταση του ερευνητικού προσωπικού.”
“5. Η πρόσληψη του ερευνητικού προσωπικού στα Εθνικά Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας γίνεται ύστερα από προκήρυξη, στην οποία ορίζονται και οι βαθμίδες. Η προκήρυξη δημοσιεύεται δύο τουλάχιστο φορές σε δύο ημερήσιες εφημερίδες της Αθήνας και δύο της Θεσσαλονίκης και κοινοποιείται στις πρεσβείες της Ελλάδας στην αλλοδαπή, όπου υπάρχουν Έλληνες επιστήμονες.”
“6. Για την πρόσληψη και την προαγωγή αποφασίζει το Δ.Σ. μετά την οριστική κρίση του αρμόδιου εκλεκτορικού σώματος της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 7 του άρθρου 10, κατά την ακόλουθη διαδικασία:
α) Η τριμελής εισηγητική επιτροπή που προβλέπεται στην περίπτωση δ΄ της παραγράφου 7 του άρθρου 10, με ειδικά αιτιολογημένη έκθεση της ως προς τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων εισηγείται μέσα σε σαράντα ημέρες από τη διαβίβαση σε αυτή των φακέλων μετά στοιχεία των υποψηφίων, στο αρμόδιο εκλεκτορικό σώμα. Η εισηγητική έκθεση περιλαμβάνει:
αα) Αναλυτική παρουσίαση και αξιολόγηση του δημοσιευμένου έργου και της προσωπικότητας των υποψηφίων και κρίση για την προσφορά τους στην πρόοδο της αγροτικής έρευνας και τη συμβολή τους στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας.
ββ) Γνώμη για το βαθμό ανταπόκρισης των υποψηφίων στα απαιτούμενα από το νόμο προσόντα.
γγ) Αξιολογική κατάταξη των υποψηφίων.
Η ανωτέρω έκθεση κοινοποιείται δέκα ημέρες τουλάχιστον πριν από τη συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος στους υποψηφίους, οι οποίοι μπορούν να υποβάλουν σχετικό υπόμνημα. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των σαράντα ημερών που προβλέπεται για την υποβολή της εισηγητικής έκθεσης, η διαδικασία κρίσης συνεχίζεται χωρίς αυτήν.
β) Το εκλεκτορικό σώμα δια του Ε.Σ. διαβιβάζει στο Δ.Σ. την απόφαση του. Το Δ.Σ. προσλαμβάνει ή προάγει τους ερευνητές αφού ασκήσει έλεγχο νομιμότητας στην απόφαση του εκλεκτορικού σώματος.
Το εκλεκτορικό σώμα αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του. Για να προσληφθεί ή προαχθεί ένας υποψήφιος πρέπει να λάβει τόσες θετικές ψήφους όσα είναι και τα μέλη που αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του εκλεκτορικού σώματος. Αν οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από δύο και κανένας δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται στην ίδια συνεδρίαση μεταξύ των δύο πρώτων σε αριθμό ψήφων υποψηφίων κα προτείνεται αυτός που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εκλεκτόρων.
Οι εκλέκτορες αιτιολογούν ειδικά την ψήφο τους. Στην αρχή της συνεδρίασης οι υποψήφιοι μπορούν να αναπτύξουν προφορικά τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της εισηγητικής έκθεσης, απαντούν σε ερωτήσεις των εκλεκτόρων και αποχωρούν. Για την άσκηση του δικαιώματος αυτού των υποψηφίων, γνωστοποιείται σε αυτούς η ημερομηνία της συνεδρίασης του εκλεκτορικού σώματος και η ημερήσια διάταξη.”
“7. Ο ερευνητής βαθμίδας Δ΄ διορίζεται με τετραετή θητεία. Μετά τη λήξη της θητείας προκηρύσσεται η θέση για πρόσληψη από ερευνητή με προσόντα της βαθμίδας Γ΄. Ο ερευνητής, του οποίου έληξε η θητεία, μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα και εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του μέχρι την πλήρωση της. Αν η διαδικασία πλήρωσης της θέσης, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου αυτού, καταλήξει στην πρόσληψη άλλου υποψηφίου, ο ερευνητής της βαθμίδας Δ΄ παύει, αυτοδικαίως, να παρέχει τις υπηρεσίες του στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Αν η διαδικασία πλήρωσης της θέσης αποβεί άγονη, η θητεία του ερευνητή βαθμίδας Δ΄ ανανεώνεται για δύο έτη μετά τη λήξη της οποίας επαναλαμβάνεται η διαδικασία για την πλήρωση της θέσης. Αν ο ερευνητής βαθμίδας Δ΄ δεν επιλεγεί για τη βαθμίδα Γ, παύει, αυτοδικαίως, να παρέχει τις υπηρεσίες του στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.”
“8. Ο ερευνητής βαθμίδας Γ προσλαμβάνεται με τριετή θητεία. Μετά τη λήξη της θητείας του κρίνεται για προαγωγή στη βαθμίδα Β΄. Αν δεν κριθεί προακτέος, η θητεία του ανανεώνεται μέχρι δύο φορές, για δύο έτη κάθε φορά, μετά το τέλος των οποίων ακολουθεί νέα κρίση. Εφόσον και κατά την τρίτη κρίση του δεν κριθεί προακτέος, παύει αυτοδικαίως να παρέχει τις υπηρεσίες του ως ερευνητής. Ο μη προαχθείς μπορεί, ύστερα από αίτηση που υποβάλλεται μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη της θητείας του ως ερευνητή, να ενταχθεί στους ειδικούς επιστήμονες του τεχνικού προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.”
“9. Ο ερευνητής της βαθμίδας Β΄ προάγεται ύστερα από αίτηση του, εφόσον έχει τετραετή υπηρεσία στη βαθμίδα αυτή και έχει κριθεί θετικά κατά τη διαδικασία της παραγράφου 6 του άρθρου αυτού. Αν η κρίση δεν είναι θετική, επανακρίνεται κάθε τρία έτη.”
17. Μετά το άρθρο 18 του Ν. 1845/1989 προστίθεται άρθρο 18α, που έχει ως εξής:
“`Αρθρο 18α
Αποδοχές μη ερευνητικού προσωπικού
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι αποδοχές του μη ερευνητικού προσωπικού του Ιδρύματος αυτού. Οι αποδοχές δεν μπορεί να είναι κατώτερες από τις αποδοχές των αντίστοιχων κλάδων του προσωπικού του Υπουργείου Γεωργίας, όπως αυτές διαμορφώνονται κάθε φορά μετά κάθε είδους επιδόματα του Ν. 2470/1997 (ΦΕΚ40Α΄).”
18. Το άρθρο 20 του Ν. 1845/1989 αντικαθίσταται ως εξής:
“`Αρθρο 20
Τεχνικό – Διοικητικό – Οικονομικό – Προσωπικό Υποστήριξης και έκτακτο προσωπικό Νομικός Σύμβουλος
1. Το τεχνικό προσωπικό εκτελεί ειδικές επιστημονικές και τεχνικές εργασίες που έχουν σχέση με την υποδομή και τη λειτουργία του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., την υποστήριξη της αγροτικής έρευνας, την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τη σύνδεση της έρευνας με τις εφαρμογές και την προσφορά υπηρεσιών σε τρίτους.
2. Το τεχνικό προσωπικό διακρίνεται ανάλογα με τα προσόντα του σε:
α) Ειδικούς επιστήμονες κατόχους διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου ή πτυχιούχους Α.Ε.Ι. με ειδικές γνώσεις και εμπειρία σε θέματα υποδομής και υποστήριξης της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας.
β) Τεχνολόγους πτυχιούχους Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) με εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα υποδομής και υποστήριξης της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας.
γ) Τεχνικούς, απόφοιτους Τεχνικού- Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.), Τεχνικού ή Πολυκλαδικού Λυκείου ή αναγνωρισμένης Τεχνικής Σχολής μέσης εκπαίδευσης.
3. Το διοικητικό και οικονομικό προσωπικό αποτελείται από υπαλλήλους κατόχους διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου ή πτυχιούχους Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. ή αποφοίτους Λυκείου και στελεχώνει τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες για την υποστήριξη της λειτουργίας τους.
4. Το προσωπικό υποστήριξης εξυπηρετεί ανάγκες των διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών και απαρτίζεται από κατόχους τουλάχιστον απολυτηρίου υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
5. Για την κάλυψη παροδικής φύσης εποχιακών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. μπορεί να προσλαμβάνεται έκτακτο προσωπικό με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή έργου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
6. Στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. συνιστώνται οι ακόλουθες τρεις οργανικές θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή:
α) Μία θέση νομικού συμβούλου στην οποία προσλαμβάνεται, με απόφαση του Δ.Σ., που εγκρίνεται από τον Υπουργό Γεωργίας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω, οι αποδοχές του οποίου καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών οικονομικών, Γεωργίας και Δικαιοσύνης.
β) Δύο θέσεις δικηγόρων που προσλαμβάνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 1649/1986 (ΦΕΚ 149Α΄),όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 18 του Ν. 1868/1989 (ΦΕΚ 230 Α΄).”
19. Η παράγραφος 2 του άρθρου 21 του Ν. 1845/1989 αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Με τον κανονισμό κατάστασης προσωπικού καθορίζεται το σύνολο των οργανικών θέσεων του προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. που αναφέρεται στο άρθρο 16, οι οποίες κατανέμονται κατά αρμοδιότητα και διαρθρώνονται σε βαθμούς και καθορίζονται τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων για το διορισμό τους στις θέσεις αυτές. Η εμπειρία και η εξειδίκευση των υποψηφίων αποδεικνύονται με έγγραφα. Επίσης ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στα προσόντα για το διορισμό και την προαγωγή του τεχνικού, διοικητικού, οικονομικού και του προσωπικού υποστήριξης, τα καθήκοντα του προσωπικού, τις κάθε είδους άδειες, τη μετάθεση, απόσπαση και μετακίνηση του, την πειθαρχική δικαιοδοσία και διαδικασία, τα πειθαρχικά αδικήματα και τις ποινές, τη λύση της υπαλληλικής σχέσης, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού. Με τον ίδιο κανονισμό μπορεί να καθορίζεται και ο αριθμός των έκτακτων υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων.”
20.α) Μέχρι το διορισμό των μελών και τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού, όλες οι αρμοδιότητές του ασκούνται από το σημερινό Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Στο Δ.Σ, του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ανατίθεται εξαιρετικά η αρμοδιότητα της προτάσεως των μελών των Επιστημονικών Συμβουλίων των Εθνικών Ινστιτούτων Αγροτικής `Ερευνας (Ε.Σ.Ε.Ι.) του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., που θα συγκροτηθούν για πρώτη φορά. Ο Γενικός Διευθυντής που υπηρετεί στο ΕΘ.Ι.ΑΓ,Ε. ασκεί όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από την παράγραφο 9 του άρθρου αυτού, μέχρι τη λήξη της τριετούς θητείας του.
β) Οι κρίσεις του ερευνητικού προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. για πρόσληψη ή προαγωγή, των οποίων η διαδικασία έχει αρχίσει πριν από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 1845/1989, όπως ίσχυαν πριν αντικατασταθούν ή τροποποιηθούν από τον παρόντα νόμο για το σκοπό και μόνο αυτόν, η θητεία των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΘ.I.ΑΓ.Ε., που συγκροτήθηκε με την 11781/19 Ιουλίου 1998 απόφαση του Υπουργού γεωργίας και η οποία έληξε στις 3 lουλίου 2001, παρατείνεται, και ο Υπουργός γεωργίας μπορεί να ανασυγκροτεί το ανωτέρω Συμβούλιο με αποφάσεις του, μέχρις ότου συγκροτηθεί το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του παρόντος Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΘ.I.ΑΓ.Ε…,
Σημ.: όπως η περ. β`αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.12 άρθρ.31 Ν.3147/2003, ΦΕΚ Α 135/5.6.2003.
γ) Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του Ν.1845/1989, όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε από το άρθρο 10 του Ν. 2612/1998 (ΦΕΚ 112 Α`), καταργείται
21. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας αξιολογούνται κάθε τέσσερα έτη από επιτροπές εμπειρογνωμόνων διεθνούς κύρους που συνιστώνται και συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας. Με όμοια απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης, όσον αφορά την πορεία των δραστηριοτήτων τους σε σχέση με τις διεθνείς επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, τα επιτεύγματα και τις επιπτώσεις τους στην επιστημονική γνώση και την τεχνολογική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης της γνώσης, το κόστος λειτουργίας, την ικανότητα προσέλκυσης προσωπικού υψηλού επιπέδου και εξωτερικών χρηματοδοτήσεων για παροχή επιστημονικών και τεχνολογικών υπηρεσιών και τις προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα έτη. Οι επιτροπές οφείλουν να ολοκληρώνουν την αξιολόγηση και να υποβάλουν την έκθεση με τις προτάσεις τους μέσα σε τρεις μήνες από την ανάθεση. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κοινοποιούνται σε κάθε ενδιαφερόμενο και λαμβάνονται υπόψη για τη χρηματοδότηση των Εθνικών Ινστιτούτων για τα αμέσως επόμενα έτη.
22. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, μπορεί να κωδικοποιείται η ισχύουσα νομοθεσία για την αγροτική έρευνα και τεχνολογία, σε ενιαίο κείμενο.
Κατά την κωδικοποίηση επιτρέπεται η αλλαγή της σειράς των άρθρων, ο ορισμός υποτίτλων σε κάθε άρθρο, η διαίρεση της ύλης σε τμήματα και κεφάλαια, καθώς και η συντακτική βελτίωση χωρίς μεταβολή ή αλλοίωση της έννοιας του κειμένου.
Άρθρο 27
Ειδική εισφορά επί της τιμής του γάλακτος
1. Η ειδική εισφορά ένα τοις εκατό επί της τιμής του εισκομιζόμενου στις βιομηχανίες-βιοτεχνίες γάλακτος που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 94 του Ν. 2127/1993 (ΦΕΚ 48 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 3 του Ν. 2332/1995, εισπράττεται υπέρ του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛ.Ο.Γ.) δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Τα ποσά της ειδικής εισφοράς επί του εισκομιζόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος, που έχουν εισπραχθεί έως τη δημοσίευση του νόμου αυτού, επιστρέφονται στους δικαιούχους. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία επιστροφής της εισφοράς στους δικαιούχους.
3. Ειδικά για τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες γάλακτος, στις οποίες λειτουργοίιν εργαστήρια αυτοελέγχου, τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη εργαστηριακή υποδομή και εξοπλισμό για τη διεξαγωγή των αναλύσεων που προβλέπονται από το π.δ. 56/1995 (ΦΕΚ 45 Α) για το νωπό γάλα, η ειδική εισφορά περιορίζεται στο μηδέν κόμμα επτά τοις εκατό (0,7%) για το αγελαδινό γάλα και μηδέν κόμμα τέσσερα τοις εκατό (0,4%) για το αιγοπρόβειο γάλα. Στις περιπτώσεις αυτές, τα Εργαστήρια Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος του ΕΛ.Ο.Γ. αναλαμβάνουν μόνο τη διενέργεια επιβεβαιωτικών αναλύσεων για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των Εργαστηρίων Αυτοελέγχου εκάστης βιομηχανίας και βιοτεχνίας. Ο ΕΛ.Ο.Γ. ορίζει τα κριτήρια με τα οποία θα κρίνεται η καταλληλότητα της εργαστηριακής υποδομής των εργαστηρίων αυτοελέγχου των βιομηχανιών και βιοτεχνιών.
Η ειδική εισφορά της παροίισας παραγράφου αρχίζει να εισπράττεται από την 1η Απριλίου 2002.
Σημ.: όπως προστέθηκε ως άνω από το άρθρο 21 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212).
Σχετικό: ΥΑ 423595/28.1.2002 (ΦΕΚ Β΄74)
Άρθρο 28
Πρόωρη συνταξιοδότηση
1. Τα μέτρα τα οποία είναι απαραίτητα για την εφαρμογή στη Χώρα μας του κεφαλαίου IV “Πρόωρη συνταξιοδότηση” του Κανονισμού (Ε.Κ.) 1257/1999 του Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 1999 (Ε.Ε. L 160) “Για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ε.Γ.Τ.Π.Ε.) και την τροποποίηση και κατάργηση ορισμένων Κανονισμών”, όπως οι διατάξεις του θα ισχύουν κάθε φορά, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Γεωργίας. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται ιδίως:
α) Οι εννοιολογικοί όροι του μέτρου “πρόωρη συνταξιοδότηση” (γεωργία, γεωργική εκμετάλλευση, γεωργός κατά κύρια απασχόληση, αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης και άλλοι απαραίτητοι όροι).
β) Οι όροι που πρέπει να πληρούνται στο πρόσωπο των δικαιούχων (αποχωρούντων γεωργών) και των διαδόχων αυτών, όπως ηλικία, χρονική διάρκεια άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας από τον αποχωρούντα γεωργό, επαγγελματική ικανότητα του διαδόχου, ελάχιστο μέγεθος της παραχωρούμενης γεωργικής εκμετάλλευσης, τρόπος παραχώρησης, διάρκεια παραμονής στο πρόγραμμα, καθώς και κάθε άλλη ουσιαστική και τυπική προϋπόθεση για την εφαρμογή του μέτρου.
γ) Το ύψος της ετήσιας αποζημίωσης ανά δικαιούχο και οι τυχόν αναπροσαρμογές αυτής, ο αριθμός των δικαιούχων, ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής της αποζημίωσης, καθώς και κάθε άλλο οικονομικό θέμα που σχετίζεται με την υλοποίηση του μέτρου.
δ) Η διαδικασία ένταξης στο μέτρο, οι συνέπειες και οι κυρώσεις για τις τυχόν παραβάσεις τόσο κατά την ένταξη όσο και κατά την παραμονή των δικαιούχων και διαδόχων στο μέτρο, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την επιτυχή εφαρμογή του μέτρου.
2. Φορέας εφαρμογής και υλοποίησης του μέτρου της πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών ορίζεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (Α.Τ.Ε. Α.Ε.), η οποία ενεργεί ως εντολοδόχος του Ελληνικού Δημοσίου. Οι ειδικότεροι όροι και οι λεπτομέρειες συνεργασίας της με το Δημόσιο καθορίζονται με σύμβαση που υπογράφεται για λογαριασμό του Δημοσίου από τον Υπουργό Γεωργίας.
3. Η ένταξη των δικαιούχων στο μέτρο, καθώς και η διαγραφή αυτών ως κύρωση για τυχόν παράβαση των όρων ένταξης, γίνεται με απόφαση του οικείου νομάρχη ύστερα από εισήγηση του φορέα υλοποίησης του μέτρου. Κατά της απόφασης αυτής χωρεί προσφυγή για παράβαση νόμου στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν. 2218/1994 (ΦΕΚ 90 Α΄).
4. Η χορήγηση της ετήσιας αποζημίωσης στους δικαιούχους, στα πλαίσια του μέτρου αυτού, δεν υπόκειται σε καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν λογίζεται σε καμία περίπτωση, ως συνταξιοδοτική παροχή. Επίσης δεν αποτελεί λόγο στέρησης ή αναστολής των προϋποθέσεων για την απόκτηση δικαιώματος σύνταξης από τον Ο.Γ.Α, τόσο των δικαιούχων όσο και των συζύγων τους. Κατά τη διάρκεια παραμονής στο μέτρο των δικαιούχων που θα ενταχθούν σε αυτό και μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους τόσο οι ίδιοι όσο και οι σύζυγοι αυτών, λογίζονται ως ενεργοί αγρότες σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
5. Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου της “πρόωρης συνταξιοδότησης” η ετήσια αποζημίωση καταβάλλεται στον έτερο των συζύγων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους όρους που ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας καθορίζονται οι λεπτομέρειες καταβολής της αποζημίωσης στους δικαιούχους, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά απόδοσης λογαριασμού των χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής που θα εκδίδονται στο όνομα της Α.Τ.Ε.Α.Ε.
7. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας μπορεί να συγκροτείται επιτροπή από υπαλλήλους του Υπουργείου Γεωργίας και άλλων φορέων για τον έλεγχο της ορθής εκτέλεσης του μέτρου από τον αρμόδιο φορέα εφαρμογής (Α.Τ.Ε. Α.Ε.) και να καθορίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Άρθρο 29
Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων του Ν.Δ. 2413/1953 (ΦΕΚ 125 Α΄) και του Ν. 1474/1984 (ΦΕΚ 128 Α΄)
1. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 10 του Ν.Δ. 2413/1953, διαγράφονται οι λέξεις “ή δικαιώματος απολήψεως των κατά τας εορτάς χορηγουμένων δώρων.”
2. Η παράγραφος 7 του άρθρου 17 του Ν. 1474/1984 αντικαθίσταται ως εξής:
“7. Με πειθαρχικό κανονισμό, που καταρτίζεται από το διοικητικό συμβούλιο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ψηφίζεται από τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των κλάδων του Επιμελητηρίου αυτού και εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την εξαίρεση των μελών των πειθαρχικών συμβουλίων του άρθρου 17 του νόμου αυτού, την κλήση σε απολογία, την έγγραφη απολογία και την προσωπική παράσταση των πειθαρχικώς διωκομένων ενώπιον των συμβουλίων αυτών, την εκδίκαση της πειθαρχικής υπόθεσης, καθώς και κάθε άλλο θέμα πειθαρχικής διαδικασίας.”
Άρθρο 30
Τροποποίηση του Ν. 2040/1992 (ΦΕΚ 70 Α΄), του Ν.Δ. 131/1974 (ΦΕΚ 320 Α΄) και άλλες διατάξεις
1. Καταργείται το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Ν.Δ. 3853/1958 (ΦΕΚ 160 Α΄), όπως η περίπτωση α΄ τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Ν. 675/1977 (ΦΕΚ251 Α΄) και αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 30 του Ν. 2040/1992.
2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 33 του Ν. 2040/1992 αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Τοπογραφικής, μπορεί να ανατίθενται, με την επιφύλαξη των διατάξεων της κοινοτικής νομοθεσίας, κάθε είδους εργασίες και μελέτες ή επί μέρους φάσεις αυτών, σύνταξης μητρώων, χαρτών χρήσεως γης, διανομών και λοιπές τοπογραφικές, γεωδαιτικές και κτηματολογικές μελέτες και εργασίες ή επί μέρους φάσεις αυτών, σε ιδιωτικά, τεχνικά ή άλλα μελετητικά γραφεία ή εταιρείες ή φορείς, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 716/1977 (ΦΕΚ 295 Α΄), των εκτελεστικών αυτού διαταγμάτων και του κανονισμού τοπογραφικών εργασιών της Διεύθυνσης Τοπογραφικής. Η πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος και η ανάθεση εργασιών γίνεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, η δε αξιολόγηση των προσφορών, η επίβλεψη και ο έλεγχος γίνεται από τη Διεύθυνση Τοπογραφικής. Η παραλαβή γίνεται από Τριμελή Επιτροπή η οποία συγκροτείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας, ένα μέλος της οποίας μπορεί να ορίζεται υπάλληλος της Διεύθυνσης Τοπογραφικής.
Με απόφαση του οικείου Νομάρχη, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της τοπογραφικής υπηρεσίας της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν.Α.), ανατίθενται κάθε είδους εργασίες και μελέτες αναδασμού ή επί μέρους φάσεις αυτών σε ιδιωτικά, τεχνικά ή άλλα μελετητικά γραφεία ή εταιρείες ή φορείς, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί μελετών. Αν δεν υπάρχει τοπογραφική υπηρεσία. η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της διεύθυνσης ή του τμήματος εγγείων βελτιώσεων της ίδιας Ν.Α.”
3. Το τελευταίο εδάφιο “Η διαδικασία χρηματοδότησης Οικονομικών και Γεωργίας” της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν.Δ. 131/1974, το οποίο έχει προστεθεί με το άρθρο 11 του Ν. 2512/1997 (ΦΕΚ 138 Α΄), καταργείται.
4. α) Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την ανάθεση σε ενδιάμεσους φορείς κατά την έννοια του άρθρου 27 του Κανονισμού (ΕΚ) 1260/99 του Συμβουλίου (ΕΕ L161/99), της εφαρμογής κοινοτικών προγραμμάτων, μελετών, έργων και κοινοτικών πρωτοβουλιών ή τμημάτων αυτών του Υπουργείου Γεωργίας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα μέτρα ή προγράμματα τεχνικής βοήθειας, που χρηματοδοτούνται εν όλω ή εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και θέματα σχετικά με τη διαχείρισητων αντίστοιχων πόρων.
β) Οι προϋποθέσεις και οι όροι χορήγησης προκαταβολών, τα όργανα και η διαδικασία ελέγχου της προόδου των έργων και της διαχείρισης των καταβαλλόμενων ποσών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
γ) Με αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την ανάθεση, σε τοπικούς φορείς αγροτικής ανάπτυξης, του έργου της παροχής βασικών υπηρεσιών για την αγροτική οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό στο πλαίσιο ολοκληρωμένων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 33 Καν.(ΕΚ) 1257/1999 του Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 1999.
Οι τοπικοί φορείς αγροτικής ανάπτυξης, οι παρεχόμενες βασικές υπηρεσίες, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν για την ανάθεση σε αυτούς του παραπάνω έργου, τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής, οι παρεχόμενες εγγυήσεις, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα καθορίζονται με αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
5,”α)Για την εφαρμογή των μέτρων ενίσχυσης των δράσεων και πρωτοβουλιών που προβλέπονται αφ` ενός από τον Κανονισμό (Ε. Κ.) 1257/1999 του Συμβουλίου της 17.5.1999 (Ε.Ε. Αριθ. L. 160/26.06. 1999) και από κάθε άλλη διάταξη της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου και αφ` ετέρου από τον Κανονισμό (Ε.Κ.) 1263/1999 του Συμβουλίου της 21.6.1999 (Ε.Ε. Αριθ. Ι 161/26.6.1999) και από κάθε άλλη διάταξη της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ των αλιευτικών πόρων και της εκμετάλλευσής τους, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της αλιείας και την αντιμετώπιση σχετικών κοινωνικοοικονομικών συνεπειών, μπορεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας να χορηγούνται ενισχύσεις για δραστηριότητες όλων των κατηγοριών που υπάγονται στο ως άνω αναφερόμενο νομοθετικό πλαίσιο.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.20 Ν.3193/2003, ΦΕΚ Α 266/20.11.2003.Εναρξη ισχύος από την ημερομηνία ισχύος του Ν. 2945/2001.
β) Για την υπαγωγή στο καθεστώς των παραπάνω ενισχύσεων ο ενδιαφερόμενος απαιτείται να υποβάλει φάκελο υποψηφιότητας που συνοδεύεται με σχετικό παράβολο. Το ύψος του παραβόλου είναι ανάλογο προς το ύψος του προϋπολογισμού της επένδυσης και καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και είναι ανάλογο προς το ύψος του προϋπολογισμού της επένδυσης.
Τα ποσά που εισπράττονται από τα παράβολα αυτά αποτελούν έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου.
γ) Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι υπαγόμενες στις ανωτέρω κατηγορίες επενδυτικές δραστηριότητες, οι δικαιούχοι των ενισχύσεων, οι επιλέξιμες δαπάνες, τα ποσά, τα ποσοστά και τα είδη των ενισχύσεων, το περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας για την υπαγωγή στις παραπάνω ενισχύσεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες για την υποβολή και αξιολόγηση του φακέλου υποψηφιότητας, καθώς και για την έγκριση υπαγωγής στο καθεστώς των ενισχύσεων, η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης των έργων και των δικαιούχων, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια υπαγωγής, τα δικαιολογητικά βάσει των οποίων παρέχονται οι ενισχύσεις, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, η παρακολούθηση και ο έλεγχος των επενδύσεων, η χρησιμοποιηση εμπειρογνωμονων, η συσταση και λειτουργία γνωμοδοτικών επιτροπών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. “Με όμοια απόφαση του Υπουργού Γεωργίας συστήνονται γνωμοδοτικές επιτροπές, επιτροπές παρακολούθησης-παραλαβής και επιτροπές ελέγχου των επενδύσεων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, εκτός και αν άλλως ορίζεται στις κοινές υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν το πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων που υπάγονται στις διατάξεις του (Ε. Κ.) 1257/1999 του Συμβουλίου της 17.5.1999 και του (Ε.Κ.) 1263/1999 του Συμβουλίου της21.6.1999. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας καθορίζεται η αμοιβή των μελών των επιτροπών του άρθρου αυτού κατά συνεδρίαση.
Η ανωτέρω αμοιβή δεν υπόκειται στους περιορισμούς της περίπτωσης β` της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α`), μόνον όσον αφορά τον αριθμό των ετήσιων συνεδριάσεων. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου ισχύουν από 1ης Μαρτίου 2006.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.20 Ν.3193/2003,ΦΕΚ Α 266 και με το άρθρο 2 Ν.3508/2006,ΦΕΚ Α 249/16.11.2006.
6. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του Ν. 2892/2001 (ΦΕΚ46 Α΄), προστίθεται, το ακόλουθο εδάφιο:
“Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Γεωργίας, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παραγράφου αυτής.”
7. Μετά την παράγραφο 4 του άρθρου 15 του Ν. 2892/2001, προστίθενται παράγραφοι 5, 6, 7, 8, 9, 10 και 11, που έχουν ως ακολούθως:
“5. Η Αρχή Πληρωμής Ε.Π.Α.Α. διενεργεί επιτόπιους, διοικητικούς και διασταυρωτικούς ελέγχους στους τελικούς δικαιούχους, καθώς και σε Οργανισμούς ή Υπηρεσίες στις οποίες έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα των ελέγχων και της έγκρισης των πληρωμών κατά την έννοια του Καν. 1663/95 (L158/8.7.1995). Σε ειδικές περιπτώσεις, με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του προϊσταμένου της Αρχής Πληρωμής, μπορεί ο έλεγχος να ανατίθεται σε ειδική ομάδα ελέγχου, στην οποία συμμετέχουν υπάλληλοι της Αρχής Πληρωμής, υπάλληλοι του δημόσιου τομέα ή και ιδιώτες ή να αναθέτει το έργο του ελέγχου σε ελεγκτικές εταιρείες. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται η αμοιβή των μελών των ομάδων ελέγχου κατά παρέκκλιση του άρθρου 11 του Ν. 2470/1997, καθώς και το ύψος της αμοιβής και ο τρόπος πληρωμής των εμπειρογνωμόνων.”
“6. Η Αρχή Πληρωμής Ε.Π.Α.Α., εφόσον έχει σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη παρατυπιών, προβαίνει στη διενέργεια εκτάκτου ελέγχου. Μέχρι την περάτωση του ελέγχου και την έκδοση σχετικού πορίσματος, η Αρχή Πληρωμής μπορεί να αναστέλλει τις σχετικές πληρωμές.”
“7. Μετά την έκδοση του πορίσματος ελέγχου, με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Αρχής Πληρωμής και γνώμη της διαχειριστικής αρχής, αίρεται η αναστολή των πληρωμών ή επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις. Στις περιπτώσεις που απαιτείται επιστροφή παρανόμως ή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, αυτά αναζητούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Όπου απαιτείται, τα στοιχεία διαβιβάζονται στα αρμόδια, για τον έλεγχο των εμπλεκομένων, πειθαρχικά όργανα ή στις εισαγγελικές αρχές.”
“8. Η Αρχή Πληρωμής παρακολουθεί την πορεία εξέλιξης των θεμάτων που παρέπεμψε σε άλλες δημόσιες αρχές με τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου.”
“9. Οι πληρωμές που πραγματοποιεί η Αρχή Πληρωμής Ε.Π.Α.Α. χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Για τη διαχείριση των πληρωμών και εισπράξεων που πραγματοποιεί η Αρχή Πληρωμής Ε.Π.Α.Α. συνιστάται στην Τράπεζα της Ελλάδος τραπεζικός λογαριασμός με τον τίτλο “Λογαριασμός Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης”.
Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παραγράφου αυτής, καθώς και οι λεπτομέρειες διαχείρισης και λειτουργίας του παραπάνω λογαριασμού.”
“10. Ο έλεγχος των λογαριασμών της Αρχής Πληρωμής Ε.Π.Α.Α., κατά την έννοια του άρθρου 6 παράγραφος 1 (β) του Καν. 1258/99 (L 160/26.6.1999) μπορεί να ανατίθεται σε ιδιωτική ελεγκτικολογιστική εταιρία κατά τις κείμενες διατάξεις.”
“11. Μετά τη σύσταση και την κατά το άρθρο 27 του Ν. 2637/1998 έγκριση της Αρχής Πληρωμής Ε.Π.Α.Α., της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού, μεταφέρονται στον τραπεζικό λογαριασμό της παραγράφου 9 όσες προκαταβολές έχουν ήδη αποσταλεί από το Ε.Γ.Τ.Π.Ε. – Τμήμα Εγγυήσεων σε άλλο Οργανισμό Πληρωμής και αφορούν χρηματοδότηση του Ε.Π.Α.Α.”
Άρθρο 31
Σύσταση θέσεων
1. Για τις ανάγκες των Τμημάτων Δασικών Χαρτογραφήσεων που έχουν συσταθεί με την παράγραφο 10 του άρθρου 28 του Ν. 2664/1998 συνιστώνται επτακόσιες μία οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού οι οποίες κατανέμονται κατά Περιφέρεια και κατά κλάδο ως εξής:
Α. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:
α) Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Δασολόγων: θέσεις 29
β) Στον κλάδο ΤΕ Δασοπόνων: θέσεις 6
γ) Στον κλάδο ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών ειδικότητας Τοπογράφων: θέσεις 6
δ) Στον κλάδο ΤΕ Πληροφορικής: θέσεις 6
ε) Στον κλάδο ΔΕ Τεχνικός ειδικότητας Οδηγών: θέσεις 11
στ) Στον κλάδο ΔΕ8 Τεχνικός ειδικότητας Σχεδίασης Έργων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων: θέσεις 6
Β. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:
α) Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Δασολόγων: θέσεις 39
β) Στον κλάδο ΤΕ Δασοπόνων: θέσεις 8
γ) Στον κλάδο ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών ειδικότητας Τοπογράφων: θέσεις 8
δ) Στον κλάδο ΤΕ Πληροφορικής: θέσεις 8
ε) Στον κλάδο ΔΕ Τεχνικός ειδικότητας Οδηγών: θέσεις 15
στ) Στον κλάδο ΔΕ8 Τεχνικός ειδικότητας Σχεδίασης Έργων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων: θέσεις 8
Γ. Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:
α) Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Δασολόγων: θέσεις 24
β) Στον κλάδο ΤΕ Δασοπόνων: θέσεις 5
γ) Στον κλάδο ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών ειδικότητας Τοπογράφων: θέσεις 5
δ) Στον κλάδο ΤΕ Πληροφορικής: θέσεις 5
ε) Στον κλάδο ΔΕ Τεχνικός ειδικότητας Οδηγών: θέσεις 9
στ) Στον κλάδο ΔΕ8 Τεχνικός ειδικότητας Σχεδίασης Έργων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων: θέσεις 5
Δ. Στην Περιφέρεια Ηπείρου:
α) Στον κλάδο Π Ε Γεωτεχνικών ειδικότητας Δασολόγων: θέσεις 24
β) Στον κλάδο ΤΕ Δασοπόνων: θέσεις 5
γ) Στον κλάδο ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών ειδικότητας Τοπογράφων: θέσεις 5
δ) Στον κλάδο ΤΕ Πληροφορικής: θέσεις 5
ε) Στον κλάδο ΔΕ Τεχνικός ειδικότητας Οδηγών: θέσεις 9
στ) Στον κλάδο ΔΕ8 Τεχνικός ειδικότητας Σχεδίασης Έργων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων: θέσεις 5
Ε. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας:
α) Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Δασολόγων: θέσεις 24
β) Στον κλάδο ΤΕ Δασοπόνων: θέσεις 5
γ) Στον κλάδο ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών ειδικότητας Τοπογράφων: θέσεις 5
δ) Στον κλάδο ΤΕ Πληροφορικής: θέσεις 5
ε) Στον κλάδο ΔΕ Τεχνικός ειδικότητας Οδηγών: θέσεις 9
στ) Στον κλάδο ΔΕ8 Τεχνικός ειδικότητας Σχεδίασης Έργων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων: θέσεις 5
ΣΤ. Στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών:
α) Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Δασολόγων: θέσεις 24
β) Στον κλάδο ΤΕ Δασοπόνων: θέσεις 5
γ) Στον κλάδο ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών ειδικότητας Τοπογράφων: θέσεις 5
δ) Στον κλάδο ΤΕ Πληροφορικής: θέσεις 5
ε) Στον κλάδο ΔΕ Τεχνικός ειδικότητας Οδηγών: θέσεις 9
στ) Στον κλάδο ΔΕ8 Τεχνικός ειδικότητας Σχεδίασης Έργων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων: θέσεις 5
Ζ. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:
α) Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Δασολόγων: θέσεις 19
β) Στον κλάδο ΤΕ Δασοπόνων: θέσεις 4
γ) Στον κλάδο ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών ειδικότητας Τοπογράφων: θέσεις 4
δ) Στον κλάδο ΤΕ Πληροφορικής: θέσεις 4
ε) Στον κλάδο ΔΕ Τεχνικός ειδικότητας Οδηγών: θέσεις 7
στ) Στον κλάδο ΔΕ8 Τεχνικός ειδικότητας Σχεδίασης Έργων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων:θέσεις 4
Η. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:
α) Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Δασολόγων: θέσεις 29
β) Στον κλάδο ΤΕ Δασοπόνων: θέσεις 6
γ) Στον κλάδο ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών ειδικότητας Τοπογράφων: θέσεις 6
δ) Στον κλάδο ΤΕ Πληροφορικής: θέσεις 6
ε) Στον κλάδο ΔΕ Τεχνικός ειδικότητας Οδηγών: θέσεις 11
στ) Στον κλάδο ΔΕ8 Τεχνικός ειδικότητας Σχεδίασης Έργων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων: θέσεις 6
Θ. Στην Περιφέρεια Αττικής:
α) Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Δασολόγων: θέσεις 20
β) Στον κλάδο ΤΕ Δασοπόνων: θέσεις 4
γ) Στον κλάδο ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών ειδικότητας Τοπογράφων: θέσεις 4
δ) Στον κλάδο ΤΕ Πληροφορικής: θέσεις 4
ε) Στον κλάδο ΔΕ Τεχνικός ειδικότητας Οδηγών: θέσεις 7
στ) Στον κλάδο ΔΕ8 Τεχνικός ειδικότητας Σχεδίασης Έργων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων: θέσεις 4
Ι. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου:
α) Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Δασολόγων: θέσεις 29
β) Στον κλάδο ΤΕ Δασοπόνων:. θέσεις 6
γ) Στον κλάδο ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών ειδικότητας Τοπογράφων: θέσεις 6
δ) Στον κλάδο ΤΕ Πληροφορικής: θέσεις 6
ε) Στον κλάδο ΔΕ Τεχνικός ειδικότητας Οδηγών: θέσεις 11
στ) Στον κλάδο ΔΕ8 Τεχνικός ειδικότητας Σχεδίασης Έργων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων: θέσεις 6
ΙΑ. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου:
α) Στον κλάδο Π Ε Γεωτεχνικών ειδικότητας Δασολόγων: θέσεις 19
β) Στον κλάδο ΤΕ Δασοπόνων: θέσεις 4
γ) Στον κλάδο ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών ειδικότητας Τοπογράφων: θέσεις 4
δ) Στον κλάδο ΤΕ Πληροφορικής: θέσεις 4
ε) Στον κλάδο ΔΕ Τεχνικός ειδικότητας Οδηγών: θέσεις 7
στ) Στον κλάδο ΔΕ8 Τεχνικός ειδικότητας Σχεδίασης Έργων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων: θέσεις 4
ΙΒ. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:
α) Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Δασολόγων: θέσεις 14
β) Στον κλάδο ΤΕ Δασοπόνων: θέσεις 3
γ) Στον κλάδο ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών ειδικότητας Τοπογράφων: θέσεις 3
δ) Στον κλάδο ΤΕ Πληροφορικής: θέσεις 3
ε) Στον κλάδο ΔΕ Τεχνικός ειδικότητας Οδηγών: θέσεις 5
στ) Στον κλάδο ΔΕ8 Τεχνικός ειδικότητας Σχεδίασης Έργων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων: θέσεις 3
ΙΓ. Στην Περιφέρεια Κρήτης:
α) Στον κλάδο Π Ε Γεωτεχνικών ειδικότητας Δασολόγων: θέσεις 24
β) Στον κλάδο ΤΕ Δασοπόνων: θέσεις 5
γ) Στον κλάδο ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών ειδικότητας Τοπογράφων: θέσεις 5
δ) Στον κλάδο ΤΕ Πληροφορικής: θέσεις 5
ε) Στον κλάδο ΔΕ Τεχνικός ειδικότητας Οδηγών: θέσεις 9
στ) Στον κλάδο ΔΕ8 Τεχνικός ειδικότητας Σχεδίασης Έργων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων: θέσεις 5
2. Για τις ανάγκες του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΈΩΤ.Ε.Ε.):
α) Συνιστώνται τριάντα τρεις οργανικές θέσεις μονίμου προσωπικού, που κατανέμονται κατά κλάδο στην Κεντρική Υπηρεσία και στα Παραρτήματα του Επιμελητηρίου αυτού, ως εξής:
αα) Κεντρική Υπηρεσία:
-Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών: θέσεις 5
-Στον κλάδο ΠΕ Πληροφορικής: θέση 1
-Στον κλάδο ΤΕ Βιβλιοθηκονόμων:θέση 1
-Στον κλάδο ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων: θέσεις 2
ββ) Παράρτημα Θράκης:
-Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών:θέση 1
-Στον κλάδο ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων:θέση 1
γγ) Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας:
-Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών:θέση 1
-Στον κλάδο ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων:θέση 1
δδ) Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας:
– Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών:θέσεις 2
– Στον κλάδο ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων: θέση 1
εε) Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας:
-Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών: θέση 1
-Στον κλάδο ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων: θέση 1
στστ) Παράρτημα Ηπείρου:
-Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών: θέση 1
-Στον κλάδο ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων: θέση 1
ζζ) Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος:
-Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών: θέσεις 2
-Στον κλάδο ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων: θέση 1
ηη) Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος:
-Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών: θέσεις 2
-Στον κλάδο ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων: θέση 1
-Στον κλάδο ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας: θέση 1
θθ) Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος:
-Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών: θέση 1
-Στον κλάδο ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων: θέση 1
ιι) Παράρτημα Αιγαίου:
-Στον κλάδο Π Ε Γεωτεχνικών: θέση 1
-Στον κλάδο ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων: θέση 1
ιαια) Παράρτημα Κρήτης:
-Στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών: θέση 1
-Στον κλάδο ΠΕ Διοικητικού Λογιστικού: θέση 1
Από τις παραπάνω θέσεις δεν επιτρέπεται η πλήρωση ισάριθμων θέσεων μέχρι την κατάργηση των αντίστοιχων προσωποπαγών θέσεων που έχουν συσταθεί στο ΓΕ-ΩΤ.Ε.Ε. με τις αριθμ. 1030/27.1.1995 (ΦΕΚ 69 Β΄) και 26292/23.11.1995 (ΦΕΚ 1089 Β΄) αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας και έχουν κατανεμηθεί κατά κλάδο στην Κεντρική Υπηρεσία και στα Παραρτήματα του Επιμελητηρίου αυτού.
β) Συνιστάται στην Κεντρική Υπηρεσία μία θέση Νομικού Συμβούλου με σχέση έμμισθης εντολής. Στη θέση αυτή διορίζεται δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω.
γ) Προσόντα διορισμού στις θέσεις που προβλέπονται στην περίπτωση α΄ ορίζονται τα προβλεπόμενα προσόντα διορισμού σε θέσεις των δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Άρθρο 32
Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού και άλλες διατάξεις
1. α) Οι υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου των θυγατρικών εταιριών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (Α.Τ.Ε. Α.Ε.), στις οποίες η Α.Τ.Ε. Α.Ε. συμμετέχει κατά απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία, μπορεί να μεταφέρονται και να εντάσσονται, ύστερα από αίτηση τους, από μία εταιρία σε άλλη εταιρία.
β) Η μεταφορά και ένταξη γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας στην οποία ο υπάλληλος μεταφέρεται. Η απόφαση αυτή εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας στην οποία ο υπάλληλος υπηρετεί και του Διοικητή της Α.Τ.Ε. Α.Ε. Η μεταφορά και ένταξη γίνεται σε κενή θέση με σχέση εξαρτημένης εργασίας αόριστου χρόνου αντίστοιχη με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του υπαλλήλου. Αν δεν υπάρχει κενή θέση η μεταφορά και ένταξη γίνεται σε προσωποπαγή θέση με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου αντίστοιχων προσόντων, που συνιστάται αυτοδικαίως με την πράξη της μεταφοράς και καταργείται αυτοδικαίως όταν για οποιονδήποτε λόγο κενωθεί. Με την πράξη της μεταφοράς κανονίζεται και η υπηρεσιακή ένταξη του μεταφερόμενου υπαλλήλου στη νέα του θέση.
γ) Η κενούμενη θέση της εταιρίας από την οποία ο υπάλληλος μεταφέρεται, καταργείται αυτοδικαίως από την ημερομηνία που ο υπάλληλος αναλαμβάνει καθήκοντα στη νέα του θέση. Για την αυτοδίκαιη κατάργηση των θέσεων εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του διοικητικού συμβουλίου της οικείας εταιρίας.
2. α) Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του Ν. 2040/1992 (ΦΕΚ 70 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 13 του Ν. 2325/1995 (ΦΕΚ 153 Α΄), προστίθενται εδάφια, που έχουν ως εξής:
“Η διάταξη του πρώτου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στους υπαλλήλους του Υπουργείου Γεωργίας και των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από αυτό, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι ή αποσπώνται στον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.). Η μισθοδοσία των υπαλλήλων αυτών βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων των υπηρεσιών και φορέων από τους οποίους αποσπώνται.”
β) Η ισχύς της προηγούμενης περίπτωσης α΄ αρχίζει από την έναρξη ισχύος του Ν. 2637/1998.
3. Στις εξαιρέσεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 17 του Ν. 2527/1997 (ΦΕΚ 206 Α΄), υπάγονται και οι γεωπόνοι του Υπουργείου Γεωργίας που έχουν αποσπασθεί ή αποσπώνται στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Ν.Π.Δ.Δ.) σύμφωνα με τις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν.
4. Οι τακτικοί υπάλληλοι των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) όταν απολύονται ή αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, δικαιούνται την αποζημίωση του Ν. 2112/1920, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μεταγενέστερα, χωρίς τους περιορισμούς του Α.Ν. 173/1967 (ΦΕΚ 189 Α΄).
Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου υποθέσεις.
5. Για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, τα μέλη και ο γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.) λαμβάνουν αποζημίωση, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
6. Η παράγραφος 1 του άρθρου 11 του Ν. 2612/1998 (ΦΕΚ 112 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 20 του άρθρου 3 του Ν. 2732/1999 (ΦΕΚ 154 Α”), αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 61 του Ν. 2538/1997 αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2002. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να ορίζεται μεταγενέστερη ημερομηνία για την έναρξη ισχύος των παραπάνω διατάξεων.”
Άρθρο 33
Ίδρυση και συμμετοχή Υπουργείου Γεωργίας σε νομικά πρόσωπα
Για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Γεωργίας και των νομικών προσώπων που εποπτεύονται από τον Υπουργό Γεωργίας μπορεί, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, να συνιστώνται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε νομικής μορφής. Με όμοιες αποφάσεις μπορεί να προβλέπεται η σύμπραξη του Υπουργείου Γεωργίας και των νομικών προσώπων που εποπτεύονται από τον Υπουργό Γεωργίας, με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, στη σύσταση νομικών προσώπων, καθώς και η συμμετοχή σε νομικά πρόσωπα που ήδη λειτουργούν. Με τις αποφάσεις των προηγούμενων εδαφίων καθορίζονται οι ειδικότεροι σκοποί και αρμοδιότητες των παραπάνω νομικών προσώπων και ρυθμίζονται τα σχετικά με τη διοίκηση, διαχείριση, εκπροσώπηση, οργάνωση και λειτουργία τους θέματα, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα και λεπτομέρεια. Το ποσοστό συμμετοχής στο κεφάλαιο των πιο πάνω νομικών προσώπων, οι πόροι και κάθε άλλο σχετικό με την οικονομική τους κατάσταση θέμα ή λεπτομέρεια για την εφαρμογή του εδαφίου αυτού, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Άρθρο 34
Επιτροπή σύνταξης Αλιευτικού Κώδικα
1. Συνιστάται επιτροπή για τη σύνταξη Αλιευτικού Κώδικα. Το σχέδιο που θα συντάξει η επιτροπή αυτή θα υποβληθεί για κύρωση κατά το άρθρο 76 παράγραφος 6 του Συντάγματος.
2. Η επιτροπή αποτελείται από τα εξής δεκαπέντε μέλη:
α) Το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους, που υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Γεωργίας, ως Πρόεδρο.
β) Ένα μέλος του Ν.Σ.Κ. (Σύμβουλο ή Πάρεδρο) από τους υπηρετούντες στο ίδιο Γραφείο.
γ) Έξι επιστήμονες ιχθυολόγους, υπαλλήλους του Υπουργείου Γεωργίας (2 από τη Διεύθυνση θαλάσσιας Αλιείας, 2 από τη Διεύθυνση Υδατοκαλλιεργειών και Εσωτερικών Υδάτων και 2 από τη Διεύθυνση Αλιευτικών Εφαρμογών και Ε.Α.Π.).
δ) Έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Νομοπαρασκευαστικού Έργου και Νομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Γεωργίας με τον αναπληρωτή του.
ε) Έναν υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών, με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από τον Υπουργό Οικονομικών.
στ) Έναν υπάλληλο του Υπουργείου Ανάπτυξης, με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από τον Υπουργό Ανάπτυξης.
ζ) Έναν εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), του Ινστιτούτου θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (Ι.ΘΑ.ΒΙ.Κ.) και του Εθνικού Κέντρου θαλάσσιων Ερευνών (Ε.Κ.Θ.Ε.), ως μέλη.
θ) Έναν εκπρόσωπο της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.
Η γραμματειακή εξυπηρέτηση της επιτροπής ανατίθεται στη Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Γεωργίας.
3. Έργο της επιτροπής είναι η κατάρτιση Αλιευτικού Κώδικα, αφού ληφθούν υπόψη και ταξινομηθούν οι διατάξεις που ισχύουν για τα επιμέρους θέματα (όπως συλλεκτική αλιεία, σπογγαλιεία, υδατοκαλλιέργειες, εμπορία, μεταποίηση, υποδομές, έρευνα, περιβάλλον, διεθνείς συμφωνίες, οικονομικές ενισχύσεις), τροποποιηθούν, συμπληρωθούν, βελτιωθούν ή καταργηθούν ορισμένες από αυτές, μεταφερθούν στη δημοτική γλώσσα, θεσπιστούν νέες διατάξεις για τη διόρθωση αποφάσεων και ατελειών, συμπληρωθούν εντοπισμένα κενά, απλουστευθούν διαδικασίες και διατυπώσεις, προσαρμοστούν διατάξεις με τη λοιπή εθνική και κοινοτική νομοθεσία και τις υποχρεώσεις που τυχόν προκύπτουν από αποφάσεις διεθνών οργανισμών στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του τομέα αλιείας.
4. Τα μέλη της επιτροπής και ο γραμματέας ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας. Με την απόφαση συγκρότησης της επιτροπής ορίζεται και ο χρόνος περάτωσης του έργου της, ο οποίος, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να παρατείνεται με όμοια απόφαση, και ρυθμίζονται θέματα που αναφέρονται στη λειτουργία, διοικητική μέριμνα και διοικητική υποστήριξη της επιτροπής.
5. Στα μέλη της επιτροπής και στον γραμματέα καταβάλλεται μηνιαία αποζημίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 2470/1997.
Άρθρο 35
Τροποποίηση διατάξεων του Ν. 1565/1985 (ΦΕΚ 164 Α΄)
Στο άρθρο 1 του Ν. 1565/1985, προστίθεται παράγραφος 4, το κείμενο της οποίας έχει ως εξής:
“4. Με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την κυκλοφορία των προϊόντων που αναφέρονται στις περιπτώσεις γ, δ, ε και ζ της παραγράφου 2, με σκοπό την εμπορία και τη χρήση τους στη γεωργία.”
Άρθρο 36
Τροποποίηση διατάξεων του Ν.Δ. 185/1973 (ΦΕΚ 262 Α΄)
1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 9 του Ν.Δ. 185/1973 αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας και του τυχόν κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Εισροών Ζωικής Παραγωγής και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται ειδικότερα η ακριβής ορολογία των διαφόρων ζωοτροφών, τα κύρια συστατικά, οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν, ο τρόπος συσκευασίας και οι αναγκαίες εξωτερικές ενδείξεις, τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να κυμαίνεται η σύνθεση, ο τρόπος χρήσης, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την παρασκευή και κυκλοφορία των ζωοτροφών.”
2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 9 του Ν.Δ. 185/1973, η οποία έχει προστεθεί με την παράγραφο 4 του άρθρου 62 του Ν. 2637/1998 (ΦΕΚ 200 Α΄), καταργείται και οι παράγραφοι 4, 5, 6 και 7 του άρθρου 9 του Ν.Δ. 185/1973, όπως αναριθμήθηκαν με την παράγραφο 5 του άρθρου 62 του Ν. 2637/1998, αναριθμούνται σε παραγράφους 3,4,5 και 6 αντίστοιχα.
3. Η παράγραφος 3 του άρθρου 14 του Ν.Δ. 185/1973 αντικαθίσταται ως εξής:
“3. Όποιος παρασκευάζει ζωοτροφές, σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν, χωρίς την έγκριση της αρμόδιας αρχής ή θέτει σε κυκλοφορία ή εμπορεύεται αυτές, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μηνών και χρηματική ποινή πεντακοσίων χιλιάδων έως ενός εκατομμυρίου δραχμών. Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης οι ποινές αυτές διπλασιάζονται.
Όποιος παρασκευάζει ή θέτει σε κυκλοφορία ζωοτροφές επιβλαβείς για την υγεία των ανθρώπων, των ζώων ή το περιβάλλον, ή ζωοτροφές που περιέχουν συστατικά που απαγορεύονται από την κείμενη νομοθεσία, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έξι μηνών έως δύο ετών και χρηματική ποινή δύο εκατομμυρίων έως πέντε εκατομμυρίων δραχμών. Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης οι ποινές αυτές διπλασιάζονται.
Αν πρόκειται για επιχειρήσεις με εταιρική ή συνεταιριστική μορφή, η ποινική δίωξη ασκείται και κατά των νομίμων εκπροσώπων τους και επί προσωπικών εταιριών και κατά των ομόρρυθμων εταίρων.”
Άρθρο 37
Χωροταξικός σχεδιασμός γεωργικής γης Α΄ κατηγορίας
1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Γεωργίας, καθορίζονται τα κριτήρια κατάταξης της γεωργικής γης σε κατηγορίες και οι προϋποθέσεις αλλαγής της χρήσης της, καθώς και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου αυτού.
Σημ.: όπως η παρ.1 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρ.35 Ν.3147/2003,ΦΕΚ Α 135/5.6.2003.
2. Για γενικά θέματα χωροταξικού σχεδιασμού και για χωροθετήσεις δραστηριοτήτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως γεωργική γη Α΄ κατηγορίας, προκειμένου να αλλάξει χρήση η έκταση αυτή, απαιτείται γνώμη του Υπουργού Γεωργίας.
Άρθρο 38
Συμπλήρωση διάταξης στο Ν. 1361/1983 (ΦΕΚ 66 Α΄)
Μετά το άρθρο 10 του Ν. 1361/1983 προστίθεται άρθρο 10α που έχει ως εξής:
“`Αρθρο 10α
Σύλλογοι Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών
1. Για την ίδρυση συλλόγου παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών απαιτούνται εβδομήντα τουλάχιστον παραγωγοί λαϊκών αγορών στους οποίους έχει χορηγήσει σχετική άδεια το Ταμείο Λαϊκών Αγορών ή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατά περίπτωση.
2. Ο σύλλογος παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών έχει περιφέρεια τα όρια ενός νομού. Κάθε παραγωγός πωλητής μπορεί να είναι μέλος μόνο σε ένα σύλλογο παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών. Για την έκδοση βεβαιώσεων, για οποιαδήποτε χρήση, που πιστοποιούν την ιδιότητα του παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών, αρμόδια είναι η επιτροπή που προβλέπεται στην παράγραφο δ του Κεφαλαίου Β΄ του άρθρου 2 της υπ΄αριθμ.Α2-1646/99 απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης.
3. Οι σύλλογοι παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών μπορεί να συστήσουν ομοσπονδία συλλόγων με περιφέρεια τα όρια της οικείας Περιφέρειας.
Για τη σύσταση ομοσπονδίας συλλόγων παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών απαιτείται η σύμπραξη τεσσάρων τουλάχιστον συλλόγων παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών της ίδιας Περιφέρειας. Κάθε σύλλογος παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών έχει δικαίωμα να γίνει μέλος μόνο της ομοσπονδίας στην περιφέρεια της οποίας έχει την έδρα του.
4. Οι ομοσπονδίες συλλόγων παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών μπορεί να συστήσουν σε πανελλήνια κλίμακα μία μόνο συνομοσπονδία συλλόγων παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών για όλη την επικράτεια. Για τη σύσταση συνομοσπονδίας συλλόγων παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών απαιτείται η σύμπραξη επτά τουλάχιστον ομοσπονδιών.
5. Οι διατάξεις των άρθρων 78 και επόμενα του Α.Κ. εφαρμόζονται, εφόσον δεν αντίκεινται στο άρθρο αυτό.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Γεωργίας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να μειώνεται ο αριθμός των παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών που αναφέρονται στην παράγραφο 1, καθώς και ο αριθμός των συλλόγων παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3.”
Άρθρο 39
Τα Τεχνικά – Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (Τ. Ε. Ε.) δευτεροβάθμιας – μεταγυμνασιακής εκπαίδευσης Α΄ κύκλου σπουδών, που λειτουργούν στον Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. “ΔΗΜΗΤΡΑ” και προήλθαν από μετατροπή των Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών (Τ.Ε.Σ.), αρμοδιότητας του Υπουργείου Γεωργίας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Ν. 682/1977 (ΦΕΚ 244 Α΄), διατηρούν το δημόσιο χαρακτήρα τους και μετά την υπαγωγή και μεταφορά τους στον παραπάνω Οργανισμό και εξακολουθούν να λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Γεωργίας.
Άρθρο 40
Τροποποίηση του Ν.1734/1987 (ΦΕΚ 189 Α΄)
Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 13 συμπληρούται και αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“Εξαιρούνται παραχωρήσεις για τη δημιουργία εγκαταστάσεων ορειβασίας και χειμερινού αθλητισμού, καθώς και περιπτέρων ή ξενώνων για την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων αυτών, σχολικών κτιρίων, βοτανικών κήπων και υγειονομικών σταθμών.”
Άρθρο 41
Τροποποίηση διατάξεων του Ν. 2538/1997 (ΦΕΚ242Α΄)
1. Το άρθρο 14 του Ν. 2538/1997 τροποποιείται ως εξής:
α) Η υποπερίπτωση ββ΄ της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 4 “Ε.Α.Σ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ…. Δρχ. 39.950.000” αντικαθίσταται ως εξής:
“ββ. i) Ε.Α.Σ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ για Σ.Κ.Β.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ Ε.Π.Ε. δρχ. 19.975.000.
ii) Ε.Α.Σ. ΑΡΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ για Σ.Κ.Β.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ Ε.Π.Ε. δρχ. 19.975.000.”.
β) Μετά το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 4 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
“Ειδικότερα για τη Σ.Κ.Β.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ Ε.Π.Ε. το εταιρικό μερίδιο της ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ μεταβιβάζεται άνευ ανταλλάγματος εξ ημισείας στην Ε.Α.Σ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ και στην Ε.Α.Σ. ΑΡΤΑΣ – ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ, οι οποίες μετέχουν με ίσο ποσοστό στη Σ.Κ.Β.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ Ε.Π.Ε.”.
2. Στο τέλος της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 17α του Ν. 2538/1997 διαγράφεται η τελεία (.) και προστίθεται η ακόλουθη φράση: “και προκειμένου για την Ε.Α.Σ. Κέρκυρας και για εργασίες διακίνησης λιπασμάτων και ζωοτροφών”.
3. Η παράγραφος 5 του άρθρου 18 του Ν. 2538/1997 αντικαθίσταται ως εξής:
“5. Με την ευκαιρία της ρύθμισης διενεργείται από ορκωτούς ελεγκτές έλεγχος νομιμότητας των δαπανών των οικονομικών χρήσεων μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν οι ρυθμιζόμενες οφειλές, όπως προκύπτουν από τα λογιστικά βιβλία και υποβάλλονται προτάσεις καταλογισμού ευθυνών στους τυχόν υπεύθυνους.”
4. Η παράγραφος 6 του άρθρου 18 του Ν. 2538/1997 αντικαθίσταται ως εξής:
“6.Ο χρόνος και οι όροι έκδοσης των δανείων των άρθρων 14 έως 17 γ΄ και του άρθρου 21 του νόμου αυτού θα προσδιορισθούν με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.”
5. Η παράγραφος 7 του άρθρου 18 του Ν. 2538/1997 αντικαθίσταται ως εξής:
“7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της Α.Τ.Ε. Α. Ε. και της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ., επιτρέπεται η μεταφορά κονδυλίων των επί μέρους ρυθμίσεων που αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο με τα άρθρα 14-17α του νόμου αυτού, καθώς και ο καθορισμός διαφορετικής ημερομηνίας λογιστικού οφειλών για τις περιλαμβανόμενες στα άρθρα αυτά συνεταιριστικές οργανώσεις, χωρίς μεταβολή του συνολικού ποσού της ρύθμισης.”
Άρθρο 42
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2001
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2001
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ