ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 3221 ΦΕΚ Α΄ 18/ 02.02.2004
Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Aνάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Υδατικών Πόρων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τη συνεργασία σε θέματα υδατικών πόρων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝIΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤIΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Aνάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου υδατικων Πόρων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τη συνεργασία σε θέματα υδατι κών πόρων, που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 1Ο Απριλίου 2003, του οποίου το κείμενο σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΔΑΤΙΚΏΝ ΠΟΡΩΝ
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, εφεξής αποκαλούμενα τα Μέρη,
`Εχοντας υπόψη τη σημασία της προστασίας και ανάπτυξης των υδατικών πόρων,
Επιθυμώντας να προάγουν μια στενή και αποτελεσματική συνεργασία στον τομέα των υδατικών πόρων,
Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ανταλλαγής γνώσης και εμπειρίας στον τομέα αυτό,
Συμφώνησαν τα ακόλουθα: ΑΡΘΡΟ 1
Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία
Η συνεργασία στον επιστημονικό και τεχνικό τομέα θα εστιαστεί στα ακόλουθα κύρια ζητήματα:
1. Εφαρμοσμένη τεχνολογία για την εξασφάλιση υδατικών πόρων για τις χρήσεις ύδρευσης και άρδευσης.
2. Τεχνολογίες και πρακτικές για τη διατήρηση των υδατικών πόρων και την προστασία του εδάφους.
3. Αποτελεσματικές τεχνολογίες για την ανάπτυξη και διαχείριση της υδροηλεκτρικής ενέργειας.
4. Τεχνολογίες περιβαλλοντικής και οικολογικής προστασίας με εφαρμογή στη διαδικασία ανάπτυξης και δια χείρισηςτων υδατικών πόρων.
ΑΡΘΡΟ 2
Οικονομική συνεργασία
Τα Μέρη θα διευκολύνουν την μεταξύ τους συνεργασία μέσω της:
1. Ανταλλαγής πρακτικών και εμπειριών στο σχεδιασμό και κατασκευή συστημάτων άρδευσης, ύδρευσης και άλλων έργων σχετικών με τους υδατικούς πόρους και συνεργασίας σε πρόγραμμα για τον σχεδιασμό έργων, την κατασκευή, τον εξοπλισμό, την προμήθεια και διαχείριση, μέσω προ σκλήσεων υποβολής προσφορών και διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τους εθνικούς κανονισμούς και συμφωνίες.
2. Συνεργασίας στην κατασκευή έργων σχετικών με τους υδατικούς πόρους, με την αίτηση για χρηματοδότηση από διεθνούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.
3. Διεύρυνσης του πλαισίου των προγραμμάτων οικο νομικής συνεργασίας κατόπιν συζήτησης και συμφωνίας των δύο πλευρών, κατά την μελλοντική συνεργασία.
ΑΡΘΡΟ 3
Τρόποι Συνεργασίας
Τα μέρη θα συνεργαστούν δια μέσου της:
1. Ανταλλαγής τεχνικών προτύπων, προδιαγραφών, πε ριοδικών, επιστημονικών ανακοινώσεων, βιβλίων κ.α στους προαναφερόμενους τομείς. Γενική βιβλιογραφία και πληροφόρηση παρέχεται στο άλλο Μέρος δωρεάν και συγκεκριμένο υλικό μπορεί να αγοραστεί από το άλλο Μέρος σε τιμή κόστους.
2. Ανταλλαγής ομάδων τεχνικών και οικονομικών εμπει ρογνωμόνων που θα προετοιμάσουν το έδαφος για τα έργα συνεργασίας. Εκτός κι αν συμφωνηθεί διαφορετικά, κάθε Μέρος θα επιβαρυνθεί με τα έξοδα των εκπροσώ πων του στις επισκέψεις εμπειρογνωμόνων.
3. Από κοινού οργάνωσης σεμιναρίων τεχνικού περιεχο μένου και συνεδρίων σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
4. Ανταλλαγής και από κοινού χρήσης των αποτελεσμά των που αποτελούν προϊόν επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας και των δύο πλευρών.
5. Εγκαθίδρυσης σύμπραξης μεταξύ επιλεγμένων επι χειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών σε συγκεκριμέ νους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
ΑΡΘΡΟ 4
Γραφεία Συνδέσμου
Τα δύο Μέρη συμφωνούν ότι η Διεύθυνση Υδατικού Δυναμικού και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Aνάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας. Επιστήμης και Τεχνολογίας του Υπουργείου Υδατικών Πόρων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα δρουν στο εξής ως σύνδεσμοι για την εφαρμογή των προγραμμάτων συνεργασίας.
ΑΡΘΡΟ 5
Διάρκεια
Το παρόν Μνημόνιο Κατανόησης θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία κατά την οποία τα δύο Μέρη θα έχουν γνω στοποιήσει το ένα στο άλλο, δια της διπλωματικής οδού, την ολοκλήρωση των νομικών διατυπώσεων που απαιτού νται σε κάθε χώρα για τη θέση σε ισχύ του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης.
Το παρόν Μνημόνιο Κατανόησης θα παραμείνει σε ισχύ για περίοδο πέντε ετών και μπορεί να τροποποιηθεί ή ανα νεωθεί με αμοιβαία συμφωνία των Μερών. Η συμφωνία αυτή θα τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με τη διαδικασία της πρώ της παραγράφου του παρόντος άρθρου.
Κάθε Μέρος μπορεί να θέσει τέλος στην ισχύ του παρό ντος Μνημονίου Κατανόησης μέσω προηγούμενης γραπτής ειδοποίησης ενενήντα ημερών προς το άλλο Μέρος, δια της διπλωματικής οδού.
Υπεγράφη στην Αθήνα στις 1Ο Απριλίου του 2003 σε δύο πρωτότυπα κείμενα στην αγγλική γλώσσα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ CHEN LΕΙ ΥΦΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΦΥΠ. ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Η ισχύς του παρόντος Νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και του Μνημονίου Κατανόησης που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 5 αυτού.
Παραγγέλλομε τη δημοσίεύση του παρόντος στην Εφη μερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως Νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2004
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟIΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2004
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ