ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 3248 (ΦΕΚ Α΄ 119/1.7.2004)
Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για τη συμμετοχή στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (Π.Κ.Ε.Ε.Υ.Ε.).
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝIΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδουμε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για τη συμμετοχή στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (Π.Κ.Ε.Ε.Υ.Ε.) που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες στις 12 Ιουνίου 2003, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην αγγλική και σε μετάφραση στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΠΟΠΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ (ΠΚΕΕΥΕ)
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της ελληνικής Δημοκρατίας, που εφεξής θα καλείται “ΦιλοξενόνΕθνος”, και το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, που εφεξής θα καλείται “Μέρος”,
Επαναδιαβεβαιώνοντας την αφοσίωσή τους στους σκοπούς και τις αρχές που προβλέπονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Θεωρώντας ότι η ανάπτυξη αμοιβαίας συνεργασίας θα συνεισφέρει στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και θα βοηθήσει στην βελτίωση των καλών σχέσεων μεταξύ των χωρών.
Γνωρίζοντας ότι η πολιτικο στρατιωτική συνεργασία αποτελεί το βασικό στοιχείο ενίσχυσης των δυνατοτήτων των Ηνωμένων Εθνών στην ασφάλεια και την διατήρηση της ειρήνης.
Σίγουροι ότι πρέπει να υπάρξει μία περαιτέρω εξέλιξη στην συνεργασία και τον διάλογο μεταξύ των χωρών σε θέματα Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΕΥΕ).
Επιθυμώντας να συμβάλλουν στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεων τους, σύμφωνα με τις νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις των Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης.
Συμφώνησαν στα ακόλουθα:
ΑΡΘΡΟ 1 ΣΚΟΠΟΣ
Ο βασικός σκοπός του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (που εφεξής θα καλείται “ΠΚΕΕΥΕ”) είναι να βελτιώσει την εκπαίδευση σύμφωνα με τις νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις των ΕΥΕ και να παρέχει τον κατάλληλο χώρο για την ανταλλαγή ιδεών και εμπειρίας σε σχέση με θέματα ΕΥΕ.
ΑΡΘΡΟ 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
1. Το ΦιλοξενόνΕθνος αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις / ευκολίες, την κατάλληλη υποδομή για Υποστήριξη Επικοινωνιών και Συστημάτων Πληροφορικής όπως και την απαραίτητη Διοικητική Μέριμνα και “Υποστήριξη Φιλοξενούντος Εθνους” για την ανεμπόδιστη λειτουργία του ΠΚΕΕΥΕ και την εκπλήρωση της αποστολής του.
2. Το ΦιλοξενόνΕθνος και το Μέρος βεβαιώνουν ότι οι δραστηριότητες του ΠΚΕΕΥΕ είναι σύμφωνες με τους σκοπούς και τις βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών.
3. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες του ΠΚΕΕΥΕ δεν κατευθύνεται εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους, ούτε έχει σκοπό την εκπαίδευση προσωπικού ή στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας ή ομάδας χωρών.
4. Η εκπαίδευση που θα παρέχεται από το ΠΚΕΕΥΕ θα είναι διαφανής. Το Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο θα δημοσιευθεί εγκαίρως, σύμφωνα με το Άρθρο 5 παρ. 3 στο άλλο Μέρος και στους διεθνείς οργανισμούς.
5. Οι δραστηριότητες του Κέντρου συμφωνούν με τις βασικές αρχές ίδρυσης του Ευρω Ατλαντικού Συμβουλίου Συνεργασίας (EAPC), συμπεριλαμβάνονται επίσης στο πλαίσιο του Προγράμματος Σύμπραξης για την Ειρήνη (PfP) και θα βοηθήσουν την εκπαίδευση ατόμων και μονάδων του Μέρους που συμμετέχουν σε Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης που εκτελούνται από διεθνείς οργανισμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
6. Η παρούσα Συμφωνία δεν θα θίξει κατά κανένα τρόπο τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Φιλοξενούντος Εθνους και του Μέρους, που απορρέουν από τις συνθήκες και τις συμφωνίες στις οποίες είναι μέρη.
7. Το ΦιλοξενόνΕθνος διατηρεί το πλήρες δικαίωμα της έναρξης συνομιλιών και της σύναψης άλλων διμερών Συμφωνιών παρόμοιας φύσεως με άλλες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς. Το άλλο Μέρος θα ενημερώνεται αμέσως μετά την σύναψη οποιασδήποτε τέτοιας Συμφωνίας.
8. Η Αγγλική θα είναι η γλώσσα εργασίας του Κέντρου Υπηρεσίες διερμηνείας σε άλλες γλώσσες θα μπορεί να διατίθενται, μετά από συντονισμό μεταξύ του Φιλοξενούντος Εθνους και της ενδιαφερόμενης χώρας.
ΑΡΘΡΟ 3 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΚΕΕΥΕ
1. Η αποστολή του ΠΚΕΕΥΕ είναι να παρέχει υψηλού επιπέδου θεωρητική και πρακτική διδασκαλία καιεκπαίδευση, με εκτεταμένη κάλυψη των Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης στα στελέχη (Αξιωματικούς Επιτελείου, Διοικητές Διμοιριών, Λόχων και Μονάδων, Παρατηρητές), όπως και σε πολυεθνικά στρατεύματα (Διμοιρίες Λόχους Μονάδες), σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή πρότυπα (ΗΕ Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη ΝΑΤΟ ΔΕΕ).
2. Το Κέντρο έχει την αποστολή να παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση, προσανατολισμένη προς την αποστολή, πριν από την ανάπτυξη του προσωπικού, σε όλες τις συναφείς πλευρές των ΕΥΕ, σε αξιωματικούς επιτελείου, στρατιωτικούς παρατηρητές και εθνικά ή πολυεθνικά αποσπάσματα, πριν την ανάπτυξη τους σε συγκεκριμένη αποστολή, όπως και στους αντικαταστάτες τους.
ΑΡΘΡΟ 4 ΣΩΜΑ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΥΠΑΓΩΓΗ
1. Το ΠΚΕΕΥΕ είναι ένα οργανωμένο σώμα επανδρωμένο με προσωπικό από τους τρείς Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ του Φιλοξενούντος Εθνους.
2. Το οργανόγραμμα του ΠΚΕΕΥΕ απεικονίζεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ “Α”.
3. Το μόνιμο προσωπικό του ΠΚΕΕΥΕ (διδακτικό και διοικητικό) θα αποτελείται από στρατιωτικό (από τον Στρατό Ξηράς, το Ναυτικό, την Αεροπορία) και πολιτικό προσωπικό.
4. Το ΦιλοξενόνΕθνος θα παρέχει το σύνολο του απαραίτητου στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, με την εξαίρεση των ακόλουθων θέσεων που θα πρέπει να καλυφθούν από διεθνές προσωπικό, μετά από προηγούμενη συμφωνία μεταξύ των εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων των δύο Μερών:
α. Αξιωματικός Επιτελείου
β. Εκπαιδευτές.
5. Το Μέρος διατηρεί το δικαίωμα να αποσύρει το προσωπικό του από το Κέντρο, μετά από έγκαφη ειδοποίηση προς το ΦιλοξενόνΕθνος Η ειδοποίηση αυτή θα πρέπει να έχει τη μορφή επίσημης έγγραφης γνωστοποίησης που θα επιδίδεται από την αρμόδια αρχή του Μέρους στο ΦιλοξενόνΕθνος ένα (1) μήνα εκ των προτέρων.
ΑΡΘΡΟ 5 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το ΦιλοξενόνΕθνος θα υποβάλλει στο Μέρος το ακαδημαϊκό Ημερολόγιο του Κέντρου του επόμενου έτους μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου κάθε έτος.
ΑΡΘΡΟ 6 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
1. Οι απαραίτητες πληροφορίες σε σχέση με το μέγεθος της συμμετοχής (τον αριθμό των στελεχών ή των οπλιτών) και τις διαδικασίες μεταφοράς, άδειας οπλισμού κατά την είσοδο και την έξοδο, όπως και άλλα στοιχεία θα παρέχονται από την αρμόδια διεύθυνση του Μέρους στο ΠΚΕΕΥΕ και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ώστε να μπορέσει το ΦιλοξενόνΕθνος να προγραμματίσει την υποδοχή και τη μεταφορά από το σημείο εισόδου στο Κέντρο.
2. Οι ανωτέρω πληροφορίες θα πρέπει να δίνονται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την ημερομηνία άφιξης των συμμετεχόντων, δια της αποστολής “Αναφοράς Συμμετοχής”.
3. Το Μέρος μπορεί να αποστείλει στο Κέντρο για εκπαίδευση στρατευμάτων οργανικές διμοιρίες ή λόχους, με πλήρη εξοπλισμό, και θα συντονίζει με το ΦιλοξενόνΕθνος την δομή του αποσπάσματος του όπως και τις λεπτομέρειες άφιξης, διαμονής και αναχώρησης.
4. Συνήθως δεν δίνονται άδειες ή ημερήσιες άδειες κατά την διάρκεια του προγράμματος. Σε καταστάσεις επείγουσας ανάγκης και μετά από έγγραφη γνωστοποίηση από την αρμόδια αρχή του Μέρους, ο Διοικητής του Κέντρου μπορεί να παρέχει σύντομες άδειες είτε για την Ελλάδα είτε για την χώρα προέλευσης.
5. Οι εκπαιδευόμενοι, κατά την διάρκεια του προγράμματος, θα πρέπει να φορούν είτε στολές υπηρεσίας είτε στολές εργασίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα μαθημάτων.
6. Οι αλλοδαποί εκπαιδευόμενοι (στρατιώτες ή πολίτες) θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς ασφαλείας των Ενόπλων Δυνάμεων του Φιλοξενούντος Εθνους.
ΑΡΘΡΟ 7 ΝΟΜIΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Το νομικό καθεστώς του προσωπικού του Μέρους κατά την παραμονή του στην Ελλάδα για τους σκοπούς της παρούσας Συμφωνίας θα διέπεται από τις Διατάξεις της PfP SOFA (Συμφωνίας μεταξύ των Κρατών Μερών του Οργανισμού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και Άλλων Κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Σύμπραξης για την Ειρήνη αναφορικά με το Νομικό Καθεστώς των Δυνάμεων τους), που υπεγράφη στις 19 Ιουνίου 1995.
2. Ο Διοικητής του Κέντρου εξουσιοδοτείται να εκδίδει διαταγές σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου σε όλους τους κατωτέρους του, όπως και στους εκπαιδευόμενους.
Ολο το προσωπικό θα πρέπει να υπακούει σε αυτές τις διαταγές, στον βαθμό που δεν αντιβαίνουν τους εθνικούς τους νόμους και κανονισμούς.
3. Η ιεραρχία και η πειθαρχία εντός κάθε εθνικού αποσπάσματος θα ορίζονται σύμφωνα με τους εθνικούς κανονισμούς της χώρας προέλευσης.
4. Η επίσημη αλληλογραφία του Κέντρου με το Μέρος θα διεξάγεται μέσω της οριζόμενης Διεύθυνσης του Μέρους.
ΑΡΘΡΟ 8 ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΟΣ ΕΘΝΟΥΣ
1. Η υποστήριξη του Κέντρου σε όρους διοικητικής μέριμνας αποτελεί ευθύνη του Φιλοξενούντος Εθνους.
2. Οι λεπτομέρειες της Υποστήριξης του Φιλοξενούντος Εθνους προσδιορίζονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β της παρούσας Συμφωνίας.
3. Το ΦιλοξενόνΕθνος έχει την ευθύνη για την διατήρηση της Διμοιρίας Λογιστικής και Διοικητικής Υποστήριξης στην κατάλληλη ισχύ και ετοιμότητα ώότε να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου.
ΑΡΘΡΟ 9 ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Διαφορές που θα ανακύπτουν από την ερμηνεία ή υλοποίηση της παρούσας Συμφωνίας θα διευθετούνται με άμεση συνεννόηση μεταξύ του Φιλοξενούντος Εθνους και του Μέρους χωρίς προσφυγή σε εξωτερική δικαιοδοσία.
ΑΡΘΡΟ 10 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙΣ
1. Είτε το ΦιλοξενόνΕθνος είτε το Μέρος έχει το δικαίωμα να προτείνει έγγραφες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις οποιουδήποτε άρθρου της παρούσας Συμφωνίας.
2. Οι τροποποιήσεις αυτές θα αρχίζουν να ισχύουν σύμφωνα με την διαδικασία που περιγράφεται στο Άρθρο 11 παρ. 1.
ΑΡΘΡΟ 11 ΕΝΑΡΞΗ IΣΧΥΟΣ
Η παρούσα Συμφωνία και τα Παραρτήματα της θα τεθούν σε ισχύ από την ημερομηνία υπογραφής των.
ΑΡΘΡΟ 12 ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η παρούσα Συμφωνία θα έχει αόριστη ισχύ, εκτός εάν το Φιλο&ενόνΕθνος ή το Μέρος αποφασίσουν διαφορετικά.
ΑΡΘΡΟ 13 ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ
1. Η παρούσα Συμφωνία μπορεί να τερματιστεί από το ΦιλοξενόνΕθνος ή το Μέρος ανά πάσα στιγμή.
2. Είτε το ΦιλοξενόνΕθνος είτε το Μέρος που ενδιαφέρεται να τερματίσει την παρούσα Συμφωνία, θα στείλει μία έγγραφη ειδοποίηση στο άλλο Μέρος.
3. Ο τερματισμός θα ισχύσει ένα μήνα μετά την λήψη της προαναφερόμενης έγγραφης ειδοποίησης.
4. Σε περίπτωση που εκκρεμούν οικονομικά ζητήματα ή αξιώσεις κατά τον χρόνο του τερματισμού, η παρούσα Συμφωνία θα παραμένει σε ισχύ μέχρι τον οριστικό διακανονισμό των συγκεκριμένων αυτών ζητημάτων.
Υπεγράφη στις Βρυξέλλες στις 12 Ιουνίου 2003 σε δύο πρωτότυπα αντίγραφα στην Αγγλική γλώσσα.
ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝIΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ (Τ.Υ) (Τ.Υ) Γιάννος ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ Nikolai SVINAROV
Υπουργός Εθνικής Άμυνας Υπουργός Άμυνας
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
“Α” οργανόγραμμα του ΠΚΕΕΥΕ
“Β” Υποστήριξη Φιλοξενούντος Εθνους
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ “B” ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΟΣ ΕΘΝΟΥΣ
1. ΣΚΟΠΟΣ
Ο σκοπός του παρόντος ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ είναι να ορίσει τις απαραίτητες λεπτομέρειες της Υποστήριξης Φιλοξενούντος Eθνους (ΥΦΕ), που θα παρέχονται στο μόνιμο προσωπικό του Αποστέλλοντας Εθνους το οποίο θα παραχωρείται στο Kέντρο και στους εκπαιδευόμενους του Αποστέλλοντας Εθνους που θα εκπαιδεύοvrαι στο Kέντρο.
2. ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
α. Το Φιλοξενόν Μέρος ευθύνεται για την παροχή υποδομής και ευκολιών για την λειτουργία του Kέντρου.
β. Το Φιλοξενόν Μέρος θα εξασφαλίζει την παροχή Υποστήριξης Φιλοξενούντος Εθνους στο μόνιμο προσωπικό του Μέρους καθ` όλη την διάρκεια της παραμονής του.
3. ΕΥΘΥΝΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΟΣ ΜΕΡΟΥΣ
Η Ελλάδα ως Φιλοξενόν Μέρος για την λειτουργία του Κέντρου θα παρέχει δωρεάν τα ακόλουθα:
α) Υποδομή
(1) Γραφείο με κατάλληλο εξοπλισμό και έπιπλα,
(2) Αίθουσες διδασκαλίας εργαστήρια με τον απαραίτητο διδακτικό εξοπλισμό,
(3) Βοηθητικές αίθουσες (βιβλιοθήκη, αίθουσα αναψυχής),
(4) Πεδία αθλοπαιδιών,
(5) Πεδία εκπαίδευσης
β) Υπηρεσίες
(1) Ιατρική υποστήριξη ρόλου 1 4 θα παρέχεται στο μόνιμο προσωπικό και στα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους υπό τους ίδιους όρους που παρέχεται στο στρατιωτικό προσωπικό του Φιλοξενούντος Εθνους και τα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους. Οταν το Απόστελλαν Εθνος επιθυμεί την διακομιδη για ιατρικούς λόγους ενός μέλους του προσωπικού του που βρίσκεται στην επικράτεια του σε μία άλλη χώρα για νοσηλεία, θα μπορεί να το κάνει με δική του ευθύνη και δαπάνες.
(2) Θα παρέχεται οδοντιατρικη φροντίδα σε επείγουσες καταστάσεις και όχι για χρόνια προβληματα, με τους ίδιους όρους που αναφέρονται στο Άρθρο 3(β)(1).
(3) Ταχυδρομικη υπηρεσία.
(4) Τηλεφωνικές επικοινωνίες Φαξ Σύνδεση με το διαδίκτυο θα παρέχεται για την ικανοποίηση υπηρεσιακών αναγκών.
(5) Τραπεζικη Ανταλλαγή Συναλλάγματος.
(6) Δώρα (αναμνηστικές πλάκες σουβενίρ τελετές πολιτιστικές δραστηριότητες περιηγήσεις).
(7) Οι εκπαιδευόμενοι θα φιλοξενηθούν δωρεάν σε ένα διαμέρισμα, ενοικιαζόμενο από το Φιλοξενόν Μέρος, η σε ένα από Διαμερίσματα για Ανύπανδρους Αξιωματικούς στο Κέντρο, όταν θα κατασκευαστούν.
(8) Προσφέρεται πληρηςδιατροφη δωρεάν στους εκπαιδευόμενους.
γ) Το Μέρος μπορεί να υποβάλει τυχόν πρόσθετες απαιτησεις Υποστήριξης Φιλοξενούντος Εθνους, άλλες από εκείνες που προσδιορίζονται στο παρόν Παράρτημα, οι οποίες θα εξεταστούν, αλλά τα έξοδα θα βαρύνουν το Μέρος.
δ) Άλλες Ευκολίες
Η είσοδος και η χρήση του Εστιατορίου των Αξιωματικών, των Παραθαλάσσιων θέρετρων και της Καντίνας επιτρέπονται με τους ίδιους όρους που παρέχονται στο στρατιωτικό προσωπικό του Φιλοξενούντος Μέρους και στα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους.
ε) Μεταφορές
Το Φιλοξενόν Μέρος θα παρέχει τις ακόλουθες μεταφορές:
(1) Υποστήριξη Εσωτερικης Μεταφοράς (από τα σημεία εισόδου στην Ελλάδα στο Κέντρο και το αντίθετο).
(2) Μεταφορά από το Κέντρο στα πεδία εκπαίδευσης και το αντίθετο.
(3) Μεταφορά για συμμετοχη σε επίσημες πολιτιστικές δραστηριότητες, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
(4) Μεταφορά σε νοσοκομείο, εάν χρειαστεί
4. ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ
α) Το προσωπικού του Μέρους θα πρέπει να σέβεται τους νόμους του Φιλοξενούντος Μέρους όπως και την κουλτούρα, τα έθιμα και τις παραδόσεις του πληθυσμού του.
β) Το προσωπικό του Μέρους θα τηρεί τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς του Φιλοξενούντος Μέρους.
5. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
α) Η παραχώρηση θα γίνει μετά από συνεννόηση μεταξύ του Μέρους και του Φιλοξενούντος Μέρους.
β) Το Μέρος θα αποστείλει στην αρμόδια διεύθυνση της ΕλληνικηςΕθνικης Άμυνας του Φιλοξενούντος Μέρους μία “Επιστολη Πρόθεσης Παραχώρησης” η οποία θα περιλαμβάνει:
(1) Ονομα Βαθμό
(2) Βιογραφικό
(3) Χρονικη περίοδο παραχώρησης.
γ. Το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικης Άμυνας του Φιλοξενούντος Μέρους θα αποδέχεται την παραχώρηση με απαντητικηεπιστολη εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ληψη της επιστολης του Μέρους.
δ. Μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των επιστολών, το προσωπικό του Μέρους θα μπορεί να παρουσιαστεί στο Κέντρο.
6. ΟIΚΟΝΟΜIΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Ο μισθός του μόνιμου προσωπικού θα καταβάλλεται από το Μέρος.
7. ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
α) Οι πληροφορίες που παρέχονται εμπιστευτικά μεταξύ των Μερών είτε θα διατηρούν την αρχική τους διαβάθμιση είτε θα λαμβάνουν μία διαβάθμιση που θα διασφαλίζει έναν βαθμό πρoστασίας κατά της γνωστοποίησης τους.
β) Κάθε Μέρος θα λαμβάνει όλα τα νόμιμα μέτρα για να προφυλάσσει από την γνωστοποίηση όλες τις εμπιστευτικές πληροφορίες που θα ανταλλάσσονται βάσει της παρούσας Συμφωνίας.
γ) Η παρούσα συμφωνία θα λάβει κατάλληλη διαβάθμιση ασφαλείας ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των περιεχομένων της. Η διαβάθμιση αυτή θα μπορεί να μεταβάλλεται με αμοιβαία συμφωνία.
8. ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΘΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΙ, ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΦΥΛΑΣΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ `Η ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑNOΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ.
Η ισχύς του παρόντος Νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνησεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται προσωρινώς από την ημερομηνία υπογραφης της και οριστικώς από την ως άνω δημοσίευση.
Παραγγέλλομε τη δημoσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως Νόμου του Κράτους.
Αθηνα, 28 Ιουνίου 2004
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟI ΥΠΟΥΡΓΟI ΟIΚΟΝΟΜIΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθηνα, 28 Ιουνίου 2004
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ