ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3279 (ΦΕΚ Α΄ 205/01.11.2004)
Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης και ρύθμιση λοιπών θεμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Άρθρο 1
Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (Ε.Σ.Α.Α.)
Σημ.: όπως το άρθρο 1 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 75 του ν.4399/2016
1. Συνιστάται στο Υπουργείο Ανάπτυξης Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (Ε.Σ.Α.Α.).
Το Ε.Σ.Α.Α. είναι το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Κυβέρνησης σε θέματα ανταγωνιστικότητας, εξωστρέφειας και καινοτομίας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο δωδέκατο παρ.1 Ν.3912/2011,ΦΕΚ Α 17/17.2.2011.
2. Το Ε.Σ.Α.Α. έχει τις ακόλουθες, ιδίως, αρμοδιότητες:
α) Προσδιορίζει τους άξονες και εξειδικεύει τους επί μέρους στόχους της στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.
β) Επεξεργάζεται θέσεις, γενικές κατευθύνσεις και προτάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
γ) Υποβάλλει προτάσεις για το σχεδιασμό των εθνικών και κοινοτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές της Χώρας, καθώς και τη βιώσιμη και συμβατή προς την περιβαλλοντική προστασία ανάπτυξη.
δ) Συντάσσει προτάσεις για την κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας με στόχο την άρση των εμποδίων βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.
ε) Παρακολουθεί τις εργασίες και συγκεντρώνει τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ομάδας Επιτρόπων για το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
στ) Διατυπώνει γνώμη, επί των θεμάτων αρμοδιότητας του, κατόπιν σχετικών ερωτημάτων, που υποβάλλονται από τον Πρωθυπουργό ή τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
ζ) Καταρτίζει ετήσιο σχέδιο δράσης με ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του.
η) Εγκρίνει τις ετήσιες εκθέσεις για την ανταγωνιστικότητα και τις υποβάλλει στον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
θ) Εγκρίνει και υποβάλλει στον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας περιοδικές ειδικές εκθέσεις για την ανταγωνιστικότητα,
ι) Εγκρίνει τις ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων.
ια) Προτείνει την αναμόρφωση του Ελληνικού Συστήματος Μέτρησης της Ανταγωνιστικότητας (Ε.Σ.Μ.Α.).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο δωδέκατο παρ.2 Ν.3912/2011,ΦΕΚ Α 17/17.2.2011.
3. Το Ε.Σ.Α.Α. καταρτίζει τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του, ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στον Κανονισμό αυτόν προβλέπονται τα σχετικά με τη συγκρότηση του Ε.Σ.Α.Α., τη σύνθεση, τις συνεδριάσεις, την εν γένει λειτουργία του και τον τρόπο έκδοσης των γνωμοδοτήσεων και λήψης των αποφάσεων του, καθώς και τα σχετικά με τη λειτουργία της Μόνιμης Επιτροπής της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου. Το Ε.Σ.Α.Α. συνεδριάζει, τουλάχιστον τρεις (3) φορές ετησίως και εκτάκτως μετά από πρόσκληση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο δωδέκατο παρ.3 Ν.3912/2011,ΦΕΚ Α 17/17.2.2011.
Άρθρο 2
Σύνθεση και λειτουργία
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο δωδέκατο παρ.4 Ν.3912/2011,ΦΕΚ Α 17/17.2.2011 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 75 του ν.4399/2016
1. Το Ε.Σ.Α.Α. συγκροτείται από:
α) Τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Πολιτισμού και Τουρισμού.
β) Τους Γενικούς Γραμματείς Βιομηχανίας, Εμπορίου, Ερευνας και Τεχνολογίας, Καταναλωτή, Δημοσίων Εργων, Επενδύσεων και Ανάπτυξης και Στρατηγικών Επενδύσεων.
γ) Τον Ειδικό Γραμματέα για την Ανταγωνιστικότητα.
δ) Τον προϊστάμενο της Μονάδας Παραγωγής Πολιτικής της Γ. Γ. Πρωθυπουργού.
ε) Τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
στ) Τους Προέδρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.), της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), του Φορέα Εκπροσώπησης των Περιφερειών, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.), της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (Ε.Ε.Τ.), του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.).
ζ) Τους προέδρους των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων του άρθρου 5 του παρόντος.
2. Ως Πρόεδρος του Ε.Σ.Α.Α. ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, πρόσωπο εγνωσμένου κύρους με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρίες σε θέματα ανταγωνιστικότητας. Ο Πρόεδρος συγκαλεί το Συμβούλιο και ορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, το χρόνο και τον τόπο της συνεδρίασης. Στις συνεδριάσεις του Ε.Σ.Α.Α. μπορούν να συμμετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Προέδρου του, Γενικοί ή Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, προσωπικότητες από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων.
3. Για τη συμμετοχή του προέδρου και των μελών στο Ε.Σ.Α.Α. δεν καταβάλλεται αποζημίωση.
4. Συγκροτείται στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μόνιμη Επιτροπή Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων που μετέχουν στο Ε.Σ.Α.Α. για την αντιμετώπιση τρεχούσης φύσεως θεμάτων που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του. Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής ορίζεται ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η Μόνιμη Επιτροπή συγκαλείται, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της και για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις της δεν καταβάλλεται αποζημίωση.
5. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μπορεί να τροποποιείται η σύνθεση του Ε.Σ.Α.Α., ως προς τον αριθμό και τις ιδιότητες των μελών του.
6. Η διοικητική υποστήριξη του Ε.Σ.Α.Α. ανατίθεται στη Διεύθυνση Προώθησης της Ανταγωνιστικότητας της Ειδικής Γραμματείας για την Ανταγωνιστικότητα.
Άρθρο 3
Λειτουργία Πόροι
Η λειτουργία του Ε.Σ.Α.Α. ανατίθεται στην Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Η κάλυψη των δαπανών της λειτουργίας του Ε.Σ.Α.Α. και των οργάνων του γίνεται με πόρους που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή /και τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Σημ.: όπως το άρθρο 3 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 75 του ν.4399/2016
Άρθρο 4
Διοικητική Υποστήριξη Για την εκπλήρωση του σκοπού του και την πραγματοποίηση του έργου του, το Ε.Σ.Α.Α. συνεπικουρείται από: α) την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (ΕΠ.ΕΜ.) και β) τη Διεύθυνση Προώθησης της Ανταγωνιστικότητας (ΔΙ.Π.Α.)).
Σημ.:το άρθρο 4 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο δωδέκατο παρ.6 Ν.3912/2011, ΦΕΚ Α 17/17.2.2011.
Άρθρο 5
Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο δωδέκατο παρ.5 Ν.3912/2011,ΦΕΚ Α 17/17.2.2011 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 75 του ν.4399/2016
1. Το Ε.Σ.Α.Α. επικουρείται από Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων που λειτουργούν ως εισηγητικά όργανα και συγκροτούνται από εκπροσώπους φορέων που μπορεί να είναι και μέλη του Ε.Σ.Α.Α., διακεκριμένα στελέχη της αγοράς και της διοίκησης, καθώς και μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Τ.Ε.Ι.), των οποίων τα σχετικά καθήκοντα ανατίθενται κατά παρέκκλιση από κάθε σχετική ρύθμιση και από τη διαδικασία ανάθεσης και ανάληψης εξωπανεπιστημιακής απασχόλησης. Οι επιτροπές αυτές είναι οι ακόλουθες:
α) Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Εξωστρέφειας
β) Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ανταγωνιστικότητας
γ) Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Καινοτομίας
δ) Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
ε) Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
2. Οι Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων μελετούν τα θέμα τα που ανήκουν στον τομέα ευθύνης τους και:
α) εισηγούνται προς το Ε.Σ.Α.Α. μέτρα και ενέργειες βελτίωσης,
β) καταρτίζουν τις ετήσιες και περιοδικές εκθέσεις δράσης τους,
γ) προετοιμάζουν το ετήσιο σχέδιο δράσης των φορέων υλοποίησης,
δ) συντάσσουν τις ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων του Ε.Σ.Α.Α,
ε) υποβάλλουν προτάσεις για τη διαρκή βελτίωση του Ελληνικού Συστήματος Μέτρησης της Ανταγωνιστικότητας,
στ) αξιολογούν τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του Ε.Σ.Α.Α,
ζ) παρέχουν επιστημονική υποστήριξη στη διαδικασία εφαρμογής των γνωμοδοτήσεων του Ε.Σ.Α.Α. και
η) συντάσσουν εισηγήσεις, εκθέσεις και αναφορές, κατόπιν ανάθεσης από το Ε.Σ.Α.Α, για θέματα της αρμοδιότητας τους.
3. Οι Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, υποστηρίζονται από υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ως ακολούθως:
α) Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Εξωστρέφειας από τη Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής.
β) Οι Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων Ανταγωνιστικότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης από τη Διεύθυνση Προώθησης της Ανταγωνιστικότητας της Ειδικής Γραμματείας για την Ανταγωνιστικότητα και την Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, ανάλογα με τη φύση του θέματος που χειρίζονται.
γ) Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Καινοτομίας από την αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.
δ) Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από τη Διεύθυνση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.
4. Οι ανωτέρω Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχουν, μεταξύ άλλων, τις εξής αρμοδιότητες:
α) Υποστηρίζουν τη Διαχείριση του έργου των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων και του Ε.Σ.Α.Α. και όσων δράσεων προκύπτουν από αυτό.
β) Συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται αξιόπιστα και συνεχώς επικαιροποιημένα στοιχεία για την ανταγωνιστικότητα από εθνικές και διεθνείς πηγές, δημιουργώντας και σχετική βάση δεδομένων.
γ) Συνεργάζονται με διεθνείς οργανισμούς.
δ) Διοργανώνουν ημερίδες και εκδηλώσεις, που αφορούν στην προώθηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας και στην προβολή παγκόσμιων καλών πρακτικών.
ε) Μεριμνούν για την υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
5. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ορίζονται τα μέλη των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων, στα οποία καταβάλλεται αποζημίωση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Άρθρο 6
Διεύθυνση Προώθησης της Ανταγωνιστικότητας
Σημ.: όπως το άρθρο 6 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 75 του ν.4399/2016
1. Για την υποστήριξη της λειτουργίας του Ε.Σ.Α.Α. συνιστάται στην Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης Διεύθυνση Προώθησης της Ανταγωνιστικότητας (ΔΙ.Π.Α.). Για τις ανάγκες λειτουργίας της ΔΙ.Π.Α. συνιστώνται έξι (6) ενιαίες θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, τέσσερις (4) θέσεις κατηγορίας ΠΕ και δύο (2) θέσεις κατηγορίας ΔΕ.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Ανάπτυξης καθορίζονται οι ειδικότητες των ανωτέρω υπαλλήλων.
Οι θέσεις αυτές μπορεί να καλύπτονται και με απόσπαση ή μετακίνηση προσωπικού που υπηρετεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης ή σε εποπτευόμενους από αυτό φορείς ή σε άλλα Υπουργεία και φορείς του δημόσιου τομέα. Η απόσπαση ή μετακίνηση είναι τριετούς διάρκειας.
Η θητεία στη ΔΙ.Π.Α. λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας του υπαλλήλου στη θέση που οργανικά κατέχει.
2. Η ΔΙ.Π.Α. ασκεί τις εξής αρμοδιότητες:
α) Υποστηρίζει τη λειτουργία του Ε.Σ.Α.Α. και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και παρέχει τη γραμματειακή υποστήριξή τους.
β) Συγκεντρώνει και επεξεργάζεται αξιόπιστα και συνεχώς επικαιροποιούμενα στοιχεία για την ανταγωνιστικότητα από εθνικές και διεθνείς πηγές, συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων, τα οποία διαθέτει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, δημιουργώντας παράλληλα και σχετική βάση δεδομένων.
γ) Παρακολουθεί την εφαρμογή των γνωμοδοτήσεων και των προτάσεων του Ε.Σ.Α.Α..
δ) Προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά των δράσεων και των προτάσεων του Ε.Σ.Α.Α. στο πεδίο των πρακτικών εφαρμογών και την προώθηση των αντιλήψεων και πρακτικών που καλλιεργούν το πνεύμα και την αξία της ανταγωνιστικότητας.
ε) Μεριμνά για την ανάπτυξη διαρκούς διαλόγου μεταξύ Υπουργείων και αναπτυξιακών φορέων άλλων χωρών, διακρατικών οργανώσεων και οργανισμών και ευρωπαϊκών οργάνων, με κύριο στόχο την ανταλλαγή εμπειριών, βέλτιστων πρακτικών.
στ) Καταγράφει και τηρεί στοιχεία για τα διεθνώς υφιστάμενα συστήματα αξιολόγησης με σκοπό τη διαρκή βελτίωση του Ελληνικού Συστήματος Μέτρησης της Ανταγωνιστικότητας.
ζ) Μεριμνά για τη συγκέντρωση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων των παρεμβάσεων του Ε.Σ.Α.Α. στην ανταγωνιστικότητα.
η) Συλλέγει προτάσεις και εισηγήσεις, από τις Περιφέρειες της Χώρας, για θέματα ανταγωνιστικότητας, τα οποία προωθεί στο Ε.Σ.Α.Α..
θ) Υποβοηθεί την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη σύνταξη και την κατάθεση στο Ε.Σ.Α.Α. της Ετήσιας Έκθεσης για την Ανταγωνιστικότητα και των λοιπών εκθέσεων που προβλέπονται στον παρόντα νόμο.
ι) Είναι αρμόδια για την ανάθεση, παρακολούθηση και παραλαβή έργων, μελετών και εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης, που υλοποιούνται από τρίτους με στόχο την προώθηση του έργου του Ε.Σ.Α.Α..
ια) Τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Ε.Σ.Α.Α. και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
ιβ) Διατηρεί Αρχείο, το οποίο βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση του Υπουργού Ανάπτυξης και των μελών του Ε.Σ.Α.Α. και της ΕΠ.ΕΜ..
ιγ) Συγκεντρώνει και επεξεργάζεται στοιχεία αναγκαία για το σχεδιασμό εθνικών και κοινοτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, τα οποία γνωστοποιεί στο Ε.Σ.Α.Α. και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
ιδ) Συγκεντρώνει και επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της εφαρμογής εθνικών και κοινοτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων στην ανταγωνιστικότητα.
Άρθρο 7
Έτος ανταγωνιστικότητας και ίδρυση νέων δομών
α) Καθορίζεται το ημερολογιακό έτος 2005, ως έτος ανταγωνιστικότητας. Κατά τη διάρκεια του έτους αυτού, θα πραγματοποιηθούν ενέργειες πρόσθετης ευαισθητοποίησης των πολιτών και των φορέων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, με στόχο την ανάδειξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Στις παραπάνω ενέργειες περιλαμβάνεται και η θέσπιση βραβείων. Οι όροι και οι διαδικασίες πραγματοποίησης των εν λόγω ενεργειών καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με όμοιες αποφάσεις μπορεί να καθορίζονται και άλλα ημερολογιακά έτη ως έτη αφιερωμένα στην ανταγωνιστικότητα, καθώς και σε άλλες δράσεις της αρμοδιότητας και ευθύνης του Υπουργείου Ανάπτυξης (όπως η επιχειρηματικότητα, η έρευνα, η τεχνολογία, η προστασία καταναλωτή, η ποιότητα και η συσκευασία προϊόντων).
Οι πόροι για την εφαρμογή των ανωτέρω αντλούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία ή / και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών.
β) Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Ανάπτυξης, ιδρύονται: α) Ακαδημία Επιχειρηματικότητας και β) Ευρωπαϊκό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο. Με το ως άνω προεδρικό διάταγμα καθορίζεται η νομική μορφή, ο σκοπός, οι αρμοδιότητες, ο τρόπος λειτουργίας τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Άρθρο 8
Αποζημιώσεις Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης καθορίζονται τα θέματα της αποζημίωσης των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 17 του Ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α΄), όπως εκάστοτε ισχύουν. Η συμμετοχή στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν θεωρείται κατοχή δεύτερης θέσης στο δημόσιο τομέα.
Σημ.: όπως το άρθρο 8 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο δωδέκατο παρ.6 Ν.3912/2011, ΦΕΚ Α 17/17.2.2011.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Έλεγχος νομιμότητας συμβάσεων Γ΄ Κ.Π.Σ. από το Ελεγκτικό Συνέδριο
Άρθρο 9
Συμβάσεις για έργα που χρηματοδοτούνται από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (Ε.Π.ΑΝ.) και έχουν συναφθεί έως την Έναρξη ισχύος του παρόντος, χωρίς να έχουν υποβληθεί προ της υπογραφής τους στον έλεγχο νομιμότητας που προβλέπεται από το άρθρο 19 παρ. 7 του Π.Δ. 774/1980 (ΦΕΚ 189 Α΄), όπως ισχύει, υποβάλλονται μετά του σχετικού φακέλου για τη διενέργεια του ελέγχου αυτού, στα κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εντός τριάντα (30) εργάσιμων ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Αν η σύμβαση και ο σχετικός φάκελος δεν υποβληθούν εντός της ανωτέρω προθεσμίας ή αν ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποβεί αρνητικός, επέρχονται οι συνέπειες που προβλέπουν οι διατάξεις του Π.Δ. 774/1980, όπως ισχύει.
Άρθρο 10
Παράταση ισχύος άδειας λειτουργίας
Με την υποβολή των σχετικών αιτήσεων που θα συνοδεύονται από τα στοιχεία δ.ε. της παραγράφου 1 του άρθρου 99 και α΄ και β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 100 της με αριθμ. ΙΙ 5η/Φ./17402/12.12.1984 αποφάσεως του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων (ΦΕΚ 931 Β΄) χορηγούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης προσωρινές άδειες λειτουργίας των μεταλλουργικών και λοιπών εγκαταστάσεων της Γ.Μ.Μ. Α.Ε. ΛΑΡΚΟ στην περιοχή Λάρυμνας του Δήμου Οπουντίων του Νομού Φθιώτιδας. Η ισχύς των προσωρινών αδειών λειτουργίας αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 και λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου 2008.
Σχετικό: το άρθρο 34 παρ.8 Ν.3734/2009,ΦΕΚ Α 8/28.1.2009
Σχετικό:παράγραφος 2 του άρθρου 6 της από 12.12.2012 ΠΝΠ, ΦΕΚ Α 240/12.12.2012
Άρθρο 11
Δίδακτρα ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων
1. Ως δίδακτρα, κατά τον παρόντα νόμο, νοείται η αμοιβή που καταβάλλεται στα κάθε κατηγορίας ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ως αντάλλαγμα για τις παρεχόμενες
από αυτά κάθε μορφής υπηρεσίες.
Στην έννοια των διδάκτρων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και γυμνασίων / λυκείων, ιδιωτικής εκπαίδευσης, περιλαμβάνονται:
α) Τα δίδακτρα για τη διδασκαλία όλων των μαθημάτων με συγκεκριμένο αριθμό ωρών διδασκαλίας, που διδάσκονται σε κάθε τάξη ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου (ωρολόγιο πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων), υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές (του λοιπού υποχρεωτικά μαθήματα).
β) Τα δίδακτρα για ώρες διδασκαλίας υποχρεωτικών μαθημάτων που διδάσκονται πέραν των ωρών διδασκαλίας που είναι υποχρεωτικές για όλους τους μαθητές και τα δίδακτρα για τη διδασκαλία μαθημάτων που δεν είναι υποχρεωτικά ή για άλλες εκπαιδευτικές και μη δραστηριότητες, καθώς και τα τυχόν κόμιστρα για τη μεταφορά των μαθητών (του λοιπού οι επιλογές).
2. Τα δίδακτρα των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων / λυκείων, ιδιωτικής εκπαίδευσης, προσδιορίζονται ως εξής:
α) Τα δίδακτρα που ισχύουν κάθε έτος για την πρώτη τάξη των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων / λυκείων, ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθορίζονται με απόφαση των αντίστοιχων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και δημοσιοποιούνται από αυτά με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσω διαδικτύου, εντός των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του αμέσως προηγούμενου σχολικού έτους. Η προθεσμία αυτή είναι αποκλειστική. Εντός της ίδιας προθεσμίας οι, περί διδάκτρων, αποφάσεις κοινοποιούνται στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία καταχωρεί αυτές στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Η παράλειψη της δημοσιοποίησης ή της ανακοίνωσης ή και των δύο, εντός της ανωτέρω αποκλειστικής προθεσμίας, έχει ως συνέπεια τη διατήρηση των διδάκτρων του τρέχοντος έτους και για το επόμενο αυτού.
Στο Βιβλίο Μητρώο Μαθητών (μαθητολόγιο) που τηρείται από τα εκπαιδευτήρια της χώρας αναγράφεται σε ξεχωριστές στήλες το ύψος των διδάκτρων που αντιστοιχεί στα υποχρεωτικά μαθήματα και σε καθεμία από τις επιλογές.
Για τα υποχρεωτικά μαθήματα που διδάσκονται σε κάθε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, όπως αυτά εγκρίνονται κάθε φορά από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανακοινώνεται ένα συνολικό ποσό, ενώ για τις επιλογές ανακοινώνεται το ποσό που αντιστοιχεί στην προσφερόμενη επιλογή και ισχύει για το σύνολο των ωρών αυτής.
β) Τα δίδακτρα του πρώτου διδακτικού έτους, που ορίζονται σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, είναι τα δίδακτρα που ισχύουν για το διδακτικό έτος 2005 2006.
γ) Το ύψος της τυχόν αύξησης των διδάκτρων που καταβάλλονται στα νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια της ιδιωτικής εκπαίδευσης κατά τα, πέραν του πρώτου, διδακτικά έτη δεν υπερβαίνει το ποσοστό που προκύπτει σύμφωνα με τον τύπο: 0,35Χ+ 0,65Ψ=Ζ.
Ως Χ ορίζεται η ετήσια μεταβολή του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, σε μέσα επίπεδα, όπως αυτή ανακοινώνεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Ε.Σ.Υ.Ε.), ως Ψ ορίζεται η μέση αύξηση των αμοιβών εκπαιδευτικών ιδιωτικών σχολείων κατά το ημερολογιακό έτος μέσα στο οποίο αρχίζει το αντίστοιχο διδακτικό έτος και ως Ζ ορίζεται το ανώτατο ποσοστό αύξησης. Η μέση αύξηση Ψ ορίζεται ως ο αριθμητικός μέσος όρος των ποσοστών αύξησης των αμοιβών που αντιστοιχούν σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο εκπαιδευτικού με τέσσερα (4) έτη σπουδών.
Για το διδακτικό έτος 2004 2005 ισχύει ότι Χ=3,5% και Ψ=9,77%, ενώ βάσει του παραπάνω τύπου προκύπτει ότι Ζ=7,58%.
Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τον Μάιο κάθε έτους, προσδιορίζεται η μέση αύξηση των αμοιβών των εκπαιδευτικών ιδιωτικών σχολείων για το ημερολογιακό έτος, μέσα στο οποίο αρχίζει το αντίστοιχο διδακτικό έτος και ανακοινώνεται το ανώτατο ποσοστό αύξησης Ζ των διδάκτρων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 28 Ν.3377/2005, ΦΕΚ Α 202/19.8.2005.
δ) Ο αριθμός, το είδος ή / και οι ώρες διδασκαλίας των υποχρεωτικών μαθημάτων, κατά τάξη, αλλάζουν μόνο στην έκταση που αυτό είναι αναγκαίο για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και των αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο αριθμός, το είδος ή/και οι ώρες διδασκαλίας των επιλογών, κατά τάξη, ορίζονται εκάστοτε με απόφαση του κάθε εκπαιδευτηρίου, σύμφωνα με εφαρμοζόμενο από αυτό πρόγραμμα του κάθε εκπαιδευτηρίου. Σε περίπτωση που γίνει προσθήκη οποιουδήποτε νέου υποχρεωτικού μαθήματος ή αυξηθούν οι ώρες ήδη διδασκόμενου υποχρεωτικού μαθήματος σε συγκεκριμένη τάξη, τα δίδακτρα που αντιστοιχούν στα μαθήματα αυτά προστίθενται αναλογικά στα ενιαία δίδακτρα των υποχρεωτικών μαθημάτων.
ε) Το ανώτατο επιτρεπτό ύψος των τυχόν, ανά έτος, αυξήσεων των διδάκτρων που αφορούν τους μαθητές των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων / λυκείων, ιδιωτικής εκπαίδευσης, που το έτος 2004 2005 φοιτούν σε οποιαδήποτε τάξη των αντίστοιχων εκπαιδευτηρίων, θα υπολογίζεται με βάση τον τύπο του προηγούμενου εδαφίου γ΄:
i. Επί του ποσού των συνολικών διδάκτρων που ίσχυαν το προηγούμενο έτος για τα μαθήματα κάθε τάξης, τα οποία ήταν υποχρεωτικά στο συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο για όλους τους μαθητές, κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, αρχής γενομένης από το έτος 2003 2004. Για αλλαγές μαθημάτων ή / και ωρών διδασκαλίας εφαρμοστέο είναι το ανωτέρω εδάφιο δ΄.
ii. Επί του ποσού των διδάκτρων για κάθε μάθημα από τις επιλογές, αρχής γενομένης από το έτος 2003 2004.
στ. Κατά το σχολικό έτος 2011-2012, τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, ως ορίζονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, προσδιορίζονται ως εξής:
αα) Τα δίδακτρα των νηπιαγωγείων και της πρώτης (α`) τάξης των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων / λυκείων ιδιωτικής εκπαίδευσης παραμένουν ως ίσχυαν κατά το σχολικό έτος 2010-2011.
ββ) Τα δίδακτρα των λοιπών τάξεων των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων/λυκείων παραμένουν ως ίσχυαν κατά το σχολικό έτος 2010-2011 στην αντίστοιχη τάξη φοίτησης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 22 Ν.3853/2010, ΦΕΚ Α 90/17.6.2010 και αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 12 άρθρου 74 Ν.3982/2011,ΦΕΚ Α 143/17.6.2011.
3. Το ύψος της τυχόν αύξησης των διδάκτρων για το έτος 2004 2005, καθόσον αφορά τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% των διδάκτρων του έτους 2003 2004.
4. Από τη ρύθμιση αυτή και μόνο για τη σχολική χρονιά 2004 2005 εξαιρούνται τα αυθύπαρκτα σωματεία που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς. Στα σχολεία των σωματείων αυτών τα δίδακτρα για το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανά τάξη κατά τη σχολική χρονιά 2004 – 2005 δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 3.300 ευρώ. Τα δίδακτρα των ανωτέρω σχολείων για τα μη υποχρεωτικά μαθήματα καθορίζονται και για τη σχολική χρονιά 2004 2005, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
5. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις του παρόντος άρθρου επιβάλλεται για κάθε παράβαση του παρόντος άρθρου πρόστιμο, “τουλάχιστον 1.000 ευρώ”, που ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της παράβασης δύναται να φθάσει μέχρι ποσού ίσου με το 10% του κύκλου εργασιών που πραγματοποιεί κάθε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Τα ποσά των προστίμων εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 356/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.), αποτελούν έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού του Κράτους, διατίθενται δε για τις ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 101 του Ν.4314/2014 (ΦΕΚ Α` 265/23.12.2014)
Άρθρο 12
Καταργούμενες διατάξεις
Από την Έναρξη ισχύος αυτού του νόμου καταργείται κάθε άλλη γενική και ειδική διάταξη που έχει αντίθετο περιεχόμενο προς τις ρυθμίσεις του.
Άρθρο 13
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις διατάξεις του.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2004
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Ε. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2004
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ