ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 3334 (ΦΕΚ Α΄92 12.4.2005)
Κύρωση του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, μετά του Πρακτικού Διόρθωσης αυτού, στη Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων των κρατών που μετέχουν στην Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου για συνεργασία στην καταπολέμηση του εγκλήματος, ιδιαίτερα των οργανωμένων μορφών του.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το Πρόσθετο Πρωτόκολλο, μετά του Πρακτικού Διόρθωσης αυτού, στη Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων των κρατών που μετέχουν στην Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου για συνεργασία στην καταπολέμηση του εγκλήματος, ιδιαίτερα των οργανωμένων μορφών του, που υπογράφηκε στο Κίεβο στις 15 Μαρτίου 2002, των οποίων το κείμενο σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:
ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣTH ΣΥΜΦΩΝΙΑ METAΞY ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ. ΠΡΟΟΙΜΙΟ
Οι Κυβερνήσεις των Κρατών Μελών της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Ο.Σ.Ε.Π.) που είναι ΣυμβαλλόμενάΜέρη του παρόντος Πρόσθετου Πρωτοκόλλου και τα οποία εφεξής αναφέρονται ως “Συμβαλλόμενα Μέρη”.
Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2,4,6 καθώς και της παραγράφου 10 του άρθρου 5 της Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων των Κρατών που μετέχουν στην Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου για συνεργασία στην καταπολέμηση του εγκλήματος και ιδιαίτερα των οργανωμένων μορφών του, η οποία υπεγράφη στην Κέρκυρα στις 2 Οκτωβρίου 1998 και εφεξής αναφέρεται ως “Συμφωνία Ο.Σ.Ε.Π.”.
Έχοντας επίγνωση του διαρκώς αυξανόμενου ρόλου και της σπουδαιότητας των περιφερειακών πρωτοβουλιών αναφορικά με τη συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης του εγκλήματος.
Επιβεβαιώνοντας την απόφασή τους να επιτύχουν μέσω κοινών προσπαθειών τη συνεχή βελτίωση της εφαρμογής των διατάξεων της Συμφωνίας Ο.Σ.Ε.Π.
Με σκοπό τη διασφάλιση του κατάλληλου επιπέδου συντονισμού της συνεργασίας μεταξύ των αρχών των Κρατών Μελών,
Συμφώνησαν επί των ακολούθων:
Άρθρο 1
Δημιουργία Δικτύου Αξιωματικών Συνδέσμων
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα οργανώσουν το Δίκτυο Ο.Σ.Ε.Π. Αξιωματικών Συνδέσμων για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος το οποίο εφεξής αναφέρεται ως “το Δίκτυο”, και το οποίο θα αποτελείται από αξιωματικούς συνδέσμους που θα διορίζονται από τα Κράτη Μέλη ως αντιπρόσωποί τους.
Άρθρο 2
Επιδιωκόμενοι στόχοι
Οι επιδιωκόμενοι στόχοι του Δικτύου είναι οι εξής:
1. Η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του ελέγχου του εγκλήματος και η συνδρομή για το συντονισμό της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων οργάνων των Συμβαλλόμενων Μερών.
2. Η δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Υπηρεσιών Επιβολής του Νόμου των Κρατών Μελών για την αποτελεσματική καταπολέμηση των εγκλημάτων και τη δίωξη των εγκληματιών σύμφωνα με τη Συμφωνία Ο.Σ.Ε.Π.
Άρθρο 3
Αρμοδιότητες και Λειτουργίες.
Οι Αξιωματικοί Σύνδεσμοι του Δικτύου είναι επιφορτισμένοι με τις εξής αρμοδιότητες και λειτουργίες:
1. Αποστολή των αιτήσεων που διαβιβάζονται από άλλους Αξιωματικούς Συνδέσμους προς τις αντίστοιχες χώρες ανάλογα με το βαθμό προτεραιότητας τους: για επείγουσες περιπτώσεις σε μία μέρα και για μη επείγουσες περιπτώσεις σε τρεις μέρες, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΄Άρθρου 5, της Συμφωνίας Ο.Σ.Ε.Π.
2. Αποστολή των απαιτούμενων πληροφοριών προς τα Συμβαλλόμενα Μέρη κατόπιν αίτησης τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 9 της Συμφωνίας Ο.Σ.Ε.Π.
3. Διεξαγωγή περιοδικών συναντήσεων με σκοπό τη μελέτη των τάσεων του διεθνικού εγκλήματος στην περιοχή, προκειμένου να προσδιοριστούν οι νέες μορφές συνεργασίας μεταξύ των Υπηρεσιών Επιβολής του Νόμου των Κρατών Μελών του Ο.Σ.Ε.Π.
4. Αναφορά και υποβολή προτάσεων προς τα αντίστοιχα όργανα σχετικά με τους τρόπους για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.
5. Διευκόλυνση της ανταλλαγής νομοθετικών εγγράφων και πρακτικής εμπειρίας μεταξύ των Υπηρεσιών Επιβολής του Νόμου των Κρατών Μελών του Ο.Σ.Ε.Π. στον τομέα της καταπολέμησης του διεθνικού εγκλήματος.
Άρθρο 4
Καθεστώς του Δικτύου εντός του Ο.Σ.Ε.Π.
Το Δίκτυο είναι μια ομάδα συνεργασίας στο πλαίσιο της καταπολέμησης του εγκλήματος και έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 6 της Συμφωνίας Ο.Σ.Ε.Π.
Άρθρο 5
Τόπος διεξαγωγής των Συναντήσεων του Δικτύου.
Το Δίκτυο θα διεξάγει τις συναντήσεις του στο χώρο της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας του Ο.Σ.Ε.Π., εκτός και αν ληφθεί άλλη απόφαση με πρωτοβουλία του Ασκούντος την Προεδρία του Ο.Σ.Ε.Π.
Άρθρο 6
Οργάνωση και Λειτουργία.
1. Το Δίκτυο θα λειτουργεί σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη και τον Κανονισμό του Ο.Σ.Ε.Π., καθώς και με τις διατάξεις της Συμφωνίας Ο.Σ.Ε.Π.
2. Κάθε Κράτος Μέλος του Ο.Σ.Ε.Π. ως Συμβαλλόμενο Μέρος του παρόντος Πρόσθετου Πρωτοκόλλου θα διορίσει έναν Αξιωματικό Σύνδεσμο και τον Αναπληρωτή του στο Δίκτυο.
3. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, προκειμένου να διορίσουν ή να απαλλάξουν Αξιωματικούς Συνδέσμους από το Δίκτυο, θα ενημερώνουν τη Μόνιμη Διεθνή Γραμματεία του Ο.Σ.Ε.Π , ώστε να πληροφορούνται σχετικά όλα τα Κράτη Μέλη.
4. Το Δίκτυο θα διεξάγει περιοδικές συναντήσεις τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
5. Το Δίκτυο θα εκπληρώνει τα καθήκοντά του υπό την επίβλεψη της Ομάδας Εργασίας για τη Συνεργασία στην Καταπολέμηση του Εγκλήματος, ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος και θα αναφέρει σε αυτή.
Άρθρο 7
Δαπάνες.
Όλες οι δαπάνες των Αξιωματικών Συνδέσμων που αφορούν την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Πρόσθετου Πρωτοκόλλου θα καλύπτονται από το Συμβαλλόμενο Μέρος αποστολέα.
Άρθρο 8
Εθνικά Σημεία Επαφής.
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα καθορίσουν ένα εθνικό σημείο επαφής εντός των εθνικών αρχών τους επιβολής του νόμου, κατά προτίμηση των σχετικών με τη διεθνή συνεργασία (Interpol, Κέντρο SECI για την Καταπολέμηση του Διασυνοριακού Εγκλήματος κ.τ.λ).
΄Άρθρο 9
Προστασία Πληροφοριών και Προσωπικών Δεδομένων.
1. Η αιτούσα αρχή θα αποδίδει τον ίδιο βαθμό εμπιστευτικότητας στις πληροφορίες που λαμβάνονται σύμφωνα με το παρόν Πρόσθετο Πρωτόκολλο ανάλογα με αυτόν που ισχύει για παρόμοιες διαβαθμισμένες πληροφορίες.
2. Με την επιφύλαξη των σχετικών διεθνών δεσμεύσεων των Κρατών Μελών του Ο.ΣΕ.Π. Συμβαλλόμενων Μερών της Συμφωνίας Ο.Σ.Ε,Π. και του παρόντος Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, τα προσωπικά δεδομένα που λαμβάνονται σύμφωνα με το παρόν Πρόσθετο Πρωτόκολλο θα προστατεύονται με τρόπο τουλάχιστον ανάλογο προς αυτόν που εφαρμόζεται από το Συμβαλλόμενο Μέρος που παρέχει τα προσωπικά δεδομένα.
΄Άρθρο 10
Παρατηρητές και Επισκέπτες.
1. Οι αντιπρόσωποι των Κρατών Παρατηρητών του Ο.Σ.Ε.Π. μπορούν να παρακολουθούν το έργο του Δικτύου, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη και τον Κανονισμό του Ο.Σ.Ε.Π.
2. Τα σχετικά διεθνή όργανα ή οι υπηρεσίες μπορούν να παρευρίσκονται στις συναντήσεις του Δικτύου κατόπιν πρόσκλησης.
΄Άρθρο 11
Τελικές Διατάξεις.
1. Το παρόν Πρόσθετο Πρωτόκολλο θα είναι έτοιμο προς υπογραφή ή προσχώρηση από οποιοδήποτε Κράτος Μέλος του Ο.Σ.Ε.Π.
2. Η Μόνιμη Διεθνής Γραμματεία του Ο.Σ.Ε.Π. θα λειτουργεί ως θεματοφύλακας του παρόντος Πρόσθετου Πρωτοκόλλου. Το πρωτότυπο του παρόντος Πρωτοκόλλου σε μονό αντίγραφο και στην αγγλική γλώσσα θα κατατεθεί στη Μόνιμη Διεθνή Γραμματεία, η οποία θα διαβιβάσει επίσημο αντίγραφο σε κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος.
3. Το παρόν Πρόσθετο Πρωτόκολλο θα τεθεί σε ισχύ την τριακοστή ημέρα από την ημερομηνία κατά την οποία το τρίτο έγγραφο επικύρωσης ή έγκρισης κατατίθεται στη Μόνιμη Διεθνή Γραμματεία του Ο.Σ.Ε.Π.
*** Με την Ανακοιν. 0546/ΑΣ488/Μ.5473,(ΦΕΚ Α΄ 142/23.6.2005),Υπ. Εξωτερ. το παρόν τέθηκε σε ισχύ την 30η Ιουνίου 2005.
4. Για κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος, το οποίο επικυρώνει ή εγκρίνει το παρόν Πρόσθετο Πρωτόκολλο, κατόπιν της κατάθεσης του τρίτου εγγράφου επικύρωσης ή έγκρισης, ισχύει το εξής: το παρόν Πρόσθετο Πρωτόκολλο θα τεθεί σε ισχύ την τριακοστή ημέρα από την ημερομηνία κατάθεσης του εγγράφου επικύρωσης ή έγκρισης από αυτό το Συμβαλλόμενο Μέρος.
5. Οποιοδήποτε Συμβαλλόμενο Μέρος μπορεί να αποχωρήσει από το παρόν Πρόσθετο Πρωτόκολλο κατόπιν επίσημης γνωστοποίησης προς τη Μόνιμη Διεθνή Γραμματεία του Ο.Σ.Ε.Π. Η αποχώρηση θα τεθεί σε ισχύ εντός τριών μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία η σχετική γνωστοποίηση κατατίθεται στη Μόνιμη Διεθνή Γραμματεία
6. Οποιοδήποτε Συμβαλλόμενο Μέρος μπορεί να υποβάλει πρόταση τροποποίησης του παρόντος Πρόσθετου Πρωτοκόλλου. Οι τροποποιήσεις θα γίνουν αποδεκτές κατόπιν συναίνεσης όλων των Συμβαλλόμενων Μερών και θα τεθούν σε ισχύ σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 4 του παρόντος Άρθρου.
7. Δύο χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος Πρόσθετου Πρωτοκόλλου τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα προβούν σε προσωρινή αναθεώρηση των αποτελεσμάτων που απορρέουν από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Πρόσθετου Πρωτοκόλλου. Τέσσερα χρόνια μετά τη θέση του σε ισχύ θα πραγματοποιηθεί μια τελική αξιολόγηση, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία επί των απαραίτητων μέτρων για περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας.
Έλαβε χώρα στο Κίεβο, τη δέκατη πέμπτη Μαρτίου του έτους δύο χιλιάδες δύο.
Για την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Αλβανίας
(Υπογραφή)
Για την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Αρμενίας
(Υπογραφή)
Για την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν
(Υπογραφή)
Για την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας
(Υπογραφή)
Για την Κυβέρνηση της Γεωργίας (Υπογραφή)
Για την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας
(Υπογραφή)
Για την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας
(Υπογραφή)
Για την Κυβέρνηση της Ρουμανίας
(Υπογραφή)
Για την Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας
(Υπογραφή)
Για την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας
(Υπογραφή)
Για την Κυβέρνηση της Ουκρανίας (Υπογραφή)
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΤΗΝ 15η ΜΑΡΤΙΟΥ 2002,
Πιστοποιώ,
1. Ότι το Πρόσθετο Πρωτόκολλο στην Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων των Κρατών που Μετέχουν στην Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου για Συνεργασία στην Καταπολέμηση του Εγκλήματος και Ιδιαίτερα των Οργανωμένων Μορφών του, έγινε στο Κίεβο την 15η Μαρτίου 2002 στην Αγγλική γλώσσα.
2. Ότι η Μόνιμη Διεθνής Γραμματεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (BSEC PERMIS), ως θεματοφύλακας του ως άνω Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, έλαβε από την Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Άγκυρα την Διακοίνωση 1526 από 10 Ιουνίου 2003 όπου εφιστάται η προσοχή σε λανθασμένη αναφορά στην δεύτερη παράγραφο του Προοιμίου (Preamble) του πρωτότυπου κειμένου και των επικυρωμένων αντιγράφων του ως άνω Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, στο άρθρο 5, σημείο 10 της Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων των Κρατών που Μετέχουν στην Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου για Συνεργασία στην Καταπολέμηση του Εγκλήματος και Ιδιαίτερα των Οργανωμένων Μορφών του.
3. Ότι εξέταση του αυθεντικού κειμένου του ως άνω πρωτοκόλλου αποκαλύπτει ότι η δεύτερη παράγραφος του Προοιμίου του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου αναφέρεται στο άρθρο 5, σημείο 10, της Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων των Κρατών που Μετέχουν στην Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου για συνεργασία στην Καταπολέμηση του Εγκλήματος και Ιδιαίτερα των Οργανωμένων Μορφών του, το οποίο δεν υπάρχει, και ότι η εν λόγω δεύτερη παράγραφος συμβαδίζει με το άρθρο 10, σημείο 5 της ίδιας Συμφωνίας. Συνεπώς, η BSEC PERMIS πιστεύει ότι υπάρχει τυπογραφικό λάθος και η λανθασμένη αναφορά πρέπει να αντικατασταθεί.
4. Ότι η BSEC PERMIS ενημέρωσε τα Κράτη που υπέγραψαν και τα Κράτη που συμβλήθηκαν στο Πρόσθετο Πρωτόκολλο (Διακοίνωση BS/INFO.2003.297 από 24 Ιουνίου 2003), πρότεινε διόρθωση και όρισε προθεσμία 90 ημερών εντός της οποίας θα μπορούσαν να διατυπωθούν ενστάσεις (Διακοίνωση BS/INFO.2003.298 από 24 Ιουνίου 2003). Δεν διατυπώθηκε ένσταση κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα.
5. Ότι, κατά συνέπεια, το κείμενο του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στην Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων των Κρατών που Μετέχουν στην Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου για Συνεργασία στην Καταπολέμηση του Εγκλήματος και Ιδιαίτερα των Οργανωμένων Μορφών του, που έγινε στο Κίεβο την 15η Μαρτίου 2002, θα θεωρείται πως διορθώνεται όπως ορίζεται στην Δεύτερη παράγραφο του Προοιμίου του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στην Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων των Κρατών που Μετέχουν στην Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου για Συνεργασία στην Καταπολέμηση του Εγκλήματος και Ιδιαίτερα των Οργανωμένων Μορφών του, που έγινε στο Κίεβο την 15η Μαρτίου 2002, που δίνεται κάτωθι:
“Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2, 4, 6, και 5 σημείου του άρθρου 10 της Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων των Κρατών που Μετέχουν στην Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου για Συνεργασία στην Καταπολέμηση του Εγκλήματος και Ιδιαίτερα των Οργανωμένων Μορφών του, που υπεγράφη στην Κέρκυρα την 2α Οκτωβρίου 1998, εφεξής αναφερόμενη “Συμφωνία ΒSEC””.
(υπογραφή)
Πρέσβης V. Chechelashvili
Γενικός Γραμματέας της BSEC PERMIS
(Σφραγίδα BSEC)
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου μετά του Πρακτικού Διόρθωσης, που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 11 αυτού.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 7 Απριλίου 2005
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 11 Απριλίου 2005
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ