ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3383 (ΦΕΚ Α΄208 19.8.2005)
Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Διπλωματικής Ακαδημίας της Ελλάδας και του Εθνικού Ιδρύματος Εξωτερικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας της Αργεντινής.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Διπλωματικής Ακαδημίας της Ελλάδας και του Εθνικού Ιδρύματος Εξωτερικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας της Αργεντινής, που υπογράφηκε στο Μπουένος Άϊρες στις 4 Φεβρουαρίου 2005, το κείμενο του οποίου σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
Η Διπλωματική Ακαδημία της Ελλάδας και το Εθνικό Ίδρυμα Εξωτερικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας της Αργεντινής που στην συνέχεια θα αναφέρονται ως “τα Μέρη”,
Αποσκοπώντας στην θέσπιση και ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης των διπλωματών, Επιθυμώντας επίσης να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για αυτήν την συνεργασία, καθώς και για τακτικές επαφές μεταξύ των δύο ιδρυμάτων δίχως να αποσκοπούν στο κέρδος,
Συμφώνησαν τα εξής:
Άρθρο 1
Τα Μέρη συμφωνούν ότι ο πρωταρχικός σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη και υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων εκπαίδευσης ειδικών στην εξωτερική πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις, στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, στην πολιτική επιστήμη και σε άλλους τομείς, καθώς και η ανταλλαγή μεταξύ τους στοιχείων που αφορούν τις τεχνικές διδασκαλίας και επιστημονικής έρευνας και η ανταλλαγή εκδόσεων και άλλων σχετικών εγγράφων.
Άρθρο 2
Τα Μέρη θα συνεργασθούν μέσω προγραμμάτων βασικών και εξειδικευμένων μαθημάτων.
Για την βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης στα δύο ιδρύματα, τα Μέρη μπορούν να ανταλλάσσουν διδακτικό υλικό, καθηγητές και φοιτητές και, ειδικότερα, εμπειρίες αναφορικά με την οργάνωση των δραστηριοτήτων σε βιβλιοθήκες, καθώς και σε εκπαιδευτικά και επιστημονικά ιδρύματα επί τη βάσει αμοιβαιότητας. Τα Μέρη θα πραγματοποιούν διαβουλεύσεις σχετικά με την διοργάνωση μαθημάτων ξένων γλωσσών.
Άρθρο 3
Τα Μέρη θα ενημερώνονται δεόντως μεταξύ τους εκ των προτέρων σχετικά με συνέδρια, συμπόσια και συζητήσεις που πιθανώς να προετοιμάζουν, έτσι ώστε το άλλο Μέρος να μπορεί να οργανώσει την συμμετοχή των δικών του ειδικών.
Άρθρο 4
Τα Μέρη θα προάγουν κοινή επιστημονική έρευνα σε τομείς αμ οιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και σε ειδικά έργα (projects).
Άρθρο 5
Τα Μέρη θα προωθούν επίσης συναντήσεις αξιωματούχων του Υπουργείου Εξωτερικών, Διεθνούς Εμπορίου και Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Αργεντινής και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, καθώς και αντιπροσώπων των διπλωματικών αποστολών και των δύο χωρών, με φοιτητές και μέλη των σχολών και των δύο πλευρών, με σκοπό να συζητούν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Άρθρο 6
Τα έξοδα που αφορούν την ανωτέρω συνεργασία θα βαρύνουν κάθε Μέρος.
Άρθρο 7
Το παρόν Μνημόνιο Κατανόησης θα τεθεί σε ισχύ κατά την ημερομηνία παραλαβής και από τα δύο Μέρη των ειδοποιήσεων ότι έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές εσωτερικές τους διαδικασίες. Θα παραμείνει σε ισχύ για τρία έτη και θα ανανεώνεται αυτόματα για επιπλέον χρονικά διαστήματα ενός έτους εκτός εάν, όχι αργότερα από τρεις μήνες πριν την λήξη ισχύος του, κάποιο από τα Μέρη ενημερώσει γραπτώς το άλλο ότι επιθυμεί την καταγγελία του Μνημονίου.
Υπεγράφη στο Μπουένος Άϊρες την 4η Φεβρουαρίου 2005 σε δύο εξίσου αυθεντικά πρωτότυπα στην αγγλική γλώσσα.
Για την Διπλωματική Ακαδημία Για το Εθνικό Ίδρυμα
της Ελλάδας Εξωτερικής Υπηρεσίας της
Δημοκρατίας της Αργεντινής
(Υπογραφή) (Υπογραφή)
Πρέσβης Στράτος Δούκας Πρέσβης ΟράσιοΜπασάμπε
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και του Μνημονίου που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 7 αυτού.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Ιωάννινα, 16 Αυγούστου 2005
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 18 Αυγούστου 2005
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ