NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3409 (ΦΕΚ Α΄ 273/4.11.2005)

Καταδύσεις αναψυχής και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΜΕΡΟΣ Α΄
Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής – Εποπτεία

Η άσκηση υποβρύχιας δραστηριότητας στη θάλασσα και στις λοιπές περιοχές αρμοδιότητας του Υ.Ε.Ν. με αναπνευστικές συσκευές ή άλλα υποθαλάσσια μέσα, χάριν αναψυχής ή αθλητικών σκοπών, η εκπαίδευση εκπαιδευτών αυτοδυτών και ερασιτεχνών αυτοδυτών υπάγεται στην εποπτεία και στον έλεγχο του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (Y.Ε.N.).
Άρθρο 2
Εθνικά Πρότυπα Καταδύσεων Αναψυχής (Ε.Π.Κ.Α.)

Στις καταδύσεις αναψυχής οπουδήποτε και αν διενεργούνται εφαρμόζονται τα εκάστοτε σε ισχύ Εθνικά Πρότυπα Καταδύσεων Αναψυχής (π.δ. 39/2001, ΦΕΚ 28 Α΄)που αφορούν στις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας για την εκπαίδευση ερασιτεχνών αυτοδυτών και εκπαίδευση εκπαιδευτών αυτοδυτών, στις απαιτήσεις για τους παροχείς υπηρεσιών ερασιτεχνικής κατάδυσης, καθώς και στα εξαρτήματακατάδυσης και αναπνευστικού εξοπλισμού.
Άρθρο 3
Οργανισμός πιστοποίησης αυτοδυτών

Οργανισμός πιστοποίησης αυτοδυτών (Οργανισμός) είναι το νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή Ομοσπονδία που ασκεί, σύμφωνα με τα Εθνικά Πρότυπα Καταδύσεων Αναψυχής (Ε.Π.Κ.Α.) και τις διατάξεις του παρόντος νόμου, τις εξής δραστηριότητες:
α) Καταρτίζει πρόγραμμα εκπαίδευσης για καταδύσεις αναψυχής το οποίο παρέχει για εφαρμογή σε Παροχείς Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής, που αναγνωρίζονται από αυτόν ως ικανοί να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες, σύμφωνα με το πιστοποιημένο σχήμα εκπαίδευσης που διαθέτει και εφαρμόζει.

β) Ελέγχει και εξουσιοδοτεί Παροχείς Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών.
γ) Εκδίδει πιστοποιητικά εκπαίδευσης στους εκπαιδευόμενους ερασιτέχνες και εκπαιδευτές αυτοδύτες που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση αυτόνομης κατάδυσης, σύμφωνα με το πιστοποιημένο πρόγραμμά του και τηρεί σχετικούς καταλόγους των αναγνωριζόμενων από αυτόν Παροχέων και των προσώπων στα οποία χορηγήθηκαν πιστοποιητικά εκπαίδευσης.
Άρθρο 4
Αναγνώριση Οργανισμού

1. Για την αναγνώριση νομικού προσώπου δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή Ομοσπονδίας ως Οργανισμού πρέπει το πρόσωπο αυτό να:
α) έχει έδρα σε κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.),
β) διατηρεί νόμιμο γραφείο εκπροσώπησής του στην Ελλάδα για τη λειτουργία του Οργανισμού,
γ) είναι πιστοποιημένο από διαπιστευμένο προς τούτο φορέα πιστοποίησης προϊόντων των κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Ο φορέας αυτός πιστοποίησης πρέπει να έχει διαπιστευτεί από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε.) ή από άλλον εθνικό φορέα διαπίστευσης-μέλος της σχετικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αναγνώρισης (MLA) της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για τη Διαπίστευση (EA),
δ) μην έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης ή εκκαθάρισης,
ε) έχει νόμιμο εκπρόσωπο στην Ελλάδα, στο πρόσωπο του οποίου συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
(αα) Να είναι πολίτης κράτους-μέλους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή πολίτης άλλου κράτους, ο οποίος έχει το δικαίωμα παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα.
(ββ) Να μην έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα, να μην έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, να μην έχει υποβληθεί σε στερητική ή επικουρική δικαστική συμπαράσταση, να μην έχει καταδικαστεί για αδίκημα, που αποτελεί κώλυμα για διορισμό σε δημόσια θέση στην Ελλάδα και να μην είναι φυγόποινος ή φυγόδικος για τέτοιο αδίκημα.
(γγ) Να μην ασκεί δραστηριότητες προμηθευτή, κατασκευαστή, εκμισθωτή ή πωλητή καταδυτικού εξοπλισμού και να μη συμμετέχει στη μετοχική δομή ή στη διοίκηση νομικού προσώπου που ασκεί τέτοιες ή συναφείς προς αυτές δραστηριότητες.
Για την αναγνώριση υποβάλλεται σχετική αίτηση στην αρμόδια Διεύθυνση του Υ.Ε.Ν., συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη συνδρομή των παραπάνω προϋποθέσεων, καθώς και από αποδεικτικό είσπραξης τέλους τριών χιλιάδων ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας.

2. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ορίζονται τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται με την αίτηση αναγνώρισης, καθώς και οι εξαιρετικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να παραταθεί η προθεσμία έκδοσης της απόφασης για την αποδοχή ή απόρριψη της αίτησης αναγνώρισης Οργανισμού από τον Αρχηγό Λ.Σ..

3. Η απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ. εκδίδεται εντός διμήνου, από την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης, που, για εξαιρετικούς λόγους, μπορεί να παραταθεί για έναν ακόμη μήνα. Κατά της απορριπτικής απόφασης του Αρχηγού Λ.Σ. ασκείται προσφυγή στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την κοινοποίησή της, ο οποίος αποφασίζει μέσα σε προθεσμία δύο, επίσης, μηνών.
Σχετικό:Σύμφωνα με την ΥΑ 2123/03/28.3-13.4.2006 (ΦΕΚ Β΄ 449), ισχύουν τα ακόλουθα: “Η προβλεπόμενη στην παράγραφο 3 άρθρου 4 του ν. 3409/2005 προθεσμία έκδοσης απόφασης για την αποδοχή ή απόρριψη της αίτησης αναγνώρισης
Οργανισμού, δύναται να παραταθεί για έναν (1) μήνα και μόνο για τους εξής λόγους: α) Εάν τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί, χρήζουν κατά την κρίση της Υπηρεσίας, περαιτέρω διερεύνησης και διευκρίνισης. β) Εάν ένα ή περισσότερα δικαιολογητικά του προηγούμενου άρθρου δεν υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, για λόγους ανωτέρας βίας.”

4. Με αιτιολογημένη απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ., η απόφαση αναγνώρισης ανακαλείται:
α) αν εκλείψει οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις έκδοσής της ή
β) στην περίπτωση της παραγράφου 2 του επόμενου άρθρου.
Κατά της απόφασης αυτής, ασκείται προσφυγή στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την κοινοποίησή της.
Άρθρο 5
Υποχρεώσεις Οργανισμού

1. Ο Οργανισμός υποχρεούται να:
α) δηλώνει αμέσως και εγγράφως στο Υ.Ε.Ν. οποιαδήποτε μεταβολή των προϋποθέσεων έκδοσης της απόφασης αναγνώρισης της παραγράφου 3 του προηγούμενου άρθρου ή την παύση λειτουργίας του,
β) υποβάλλει τον Ιανουάριο κάθε έτους στο Υ.Ε.Ν. κατάσταση των εξουσιοδοτημένων από αυτόν Παροχέων Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής,
γ) υποβάλλει τον Ιανουάριο κάθε έτους στο Υ.Ε.Ν. κατάσταση με τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, έτος γέννησης, υπηκοότητα) των προσώπων στα οποία χορηγήθηκαν από αυτόν, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου αυτού και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, πιστοποιητικά εκπαίδευσης ως εκπαιδευτών αυτοδυτών και ως ερασιτεχνών αυτοδυτών στην Ελληνική Επικράτεια,
δ) παρέχει στο Υ.Ε.Ν., όταν του ζητηθεί, κάθε στοιχείο και πληροφορία που διαχειρίζεται κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού.

2. Εάν δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προηγούμενης παραγράφου, η αρμόδια Διεύθυνση του Υ.Ε.Ν. εισηγείται στον Αρχηγό Λ.Σ. την ανάκληση της απόφασης που αναγνωρίζει τον Οργανισμό και του επιτρέπει να ασκεί τις δραστηριότητες του άρθρου 3 στην Ελλάδα. Για την αποδοχή ή την απόρριψη της εισήγησης εκδίδεται απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.. Κατά της απόφασης που ανακαλεί την αναγνώριση του Οργανισμού ασκείται προσφυγή στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του προηγούμενου άρθρου.
Άρθρο 6
Παροχέας Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής

1. Ο Παροχέας Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής (Καταδυτικά Κέντρα, Σχολές Εκμάθησης Υποβρύχιας Κολύμβησης) είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που παρέχει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω υπηρεσίες:
α) εκπαίδευσης αυτοδυτών σύμφωνα με το πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης Οργανισμού από τον οποίο έχει εξουσιοδοτηθεί,
β) οργανωμένης – καθοδηγούμενης κατάδυσης,
γ) εκμίσθωσης καταδυτικού εξοπλισμού.

2.α) Οργανωμένη κατάδυση είναι η υπηρεσία μεταφοράς, υποβρύχιας συνοδείας, επιτήρησης και υποστήριξης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, που προσφέρεται από Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής σε αυτοδύτες, οι οποίοι διαθέτουν προσόντα και εμπειρία σε επίπεδο ανάλογο με την καταδυτική δραστηριότητα.
β) Καθοδηγούμενη κατάδυση είναι η οργανωμένη κατάδυση κατά την οποία οι αυτοδύτες συνοδεύονται από τον Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής ή προστηθέντα αυτού, εφόσον έχουν τα προσόντα που προβλέπονται κατά περίπτωση από τα Ε.Π.Κ.Α..
Άρθρο 7
Άδεια Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής

1. Οι υπηρεσίες του προηγούμενου άρθρου παρέχονται από τους Παροχείς Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής:
α) Ύστερα από άδεια της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής και ασκούνται στην περιοχή της αρμοδιότητάς της. Μπορούν, επίσης, να ασκούνται και σε περιοχές αρμοδιότητας άλλων Λιμενικών Αρχών ύστερα από έγκρισή τους, που παρέχεται αμέσως, εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι της παραγράφου 3, οι οποίοι όμως πρέπει να αιτιολογούνται επαρκώς.
β) Σύμφωνα με τα Ε.Π.Κ.Α. του άρθρου 2, και
αα) Για υπηρεσίες εκπαίδευσης αυτοδυτών σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Οργανισμού από τον οποίο έχουν εξουσιοδοτηθεί.
ββ) Για υπηρεσίες οργανωμένης – καθοδηγούμενης κατάδυσης μετά από πιστοποίηση των υπηρεσιών του Παροχέα από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης προϊόντων σύμφωνα με τα εκάστοτε σε ισχύ εθνικά πρότυπα παροχής καταδυτικών υπηρεσιών.
γγ) Για υπηρεσίες εκμίσθωσης καταδυτικού εξοπλισμού μετά από πιστοποίηση καταδυτικού εξοπλισμού από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης προϊόντων σύμφωνα με τα εκάστοτε σε ισχύ Ε.Π.Κ.Α. για τον καταδυτικό εξοπλισμό.

2. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας του άρθρου αυτού, οι διαδικασίες ελέγχου από τη Λιμενική Αρχή, οι ειδικές απαγορεύσεις και περιορισμοί άσκησης της δραστηριότητας, τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται για την απόδειξη της συνδρομής των όρων και των προϋποθέσεων για την έκδοση και την ανανέωση της άδειας, την ισχύ της, η μορφή, το περιεχόμενο των πιστοποιητικώνκαι κάθε άλλο σχετικό θέμα.

3. Η Λιμενική Αρχή με έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υ.Ε.Ν. μπορεί, αν υπάρχουν λόγοι ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, προστασίας των εκπαιδευομένων ή άλλοι λόγοι δημόσιου συμφέροντος, να επιβάλλει, με αιτιολογημένη απόφασή της,τοπικούς ή και χρονικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις στην παροχή υπηρεσιών από τους Παροχείς Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής.

4. Η άδεια είναι πενταετούς ισχύος και μπορεί να ανανεώνεται για ίσο χρονικό διάστημα. Η αίτηση ανανέωσης και τα δικαιολογητικά που καθορίζονται με την απόφαση της παραγράφου 2, πρέπει να υποβάλλονται τρεις τουλάχιστον μήνες πριναπό τη λήξη της άδειας.
Για την έκδοση και την ανανέωση της άδειας, καταβάλλεται τέλος χιλίων ευρώ και πεντακοσίων ευρώ αντίστοιχα, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Τα ανωτέρω ποσάαναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας.

5. Ο Παροχέας Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής μπορεί να εξουσιοδοτηθεί από περισσότερους του ενός Οργανισμούς.

6. Η άδεια του Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής αφαιρείται:
α. Προσωρινά:
1) για χρονικό διάστημα ενός μηνός, αν επιβληθούν οι Κυρώσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 15 για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο και
2) για χρονικό διάστημα τριών μηνών, αν επιβληθούν Κυρώσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 15 μέσα σε ένα χρόνο από την προσωρινή αφαίρεση της άδειας σύμφωναμε τα οριζόμενα στην προηγούμενη περίπτωση
β. Οριστικά αν:
1) εκλείψει οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις χορήγησής της,
2) παρέλθουν έξι μήνες από την ανάκληση της εξουσιοδότησης ή την παύση της λειτουργίας του Οργανισμού, του οποίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εφαρμόζει και δεν υποβάλει στη Λιμενική Αρχή εξουσιοδότηση από άλλον Οργανισμό ή την απόφαση αναγνώρισης ικανότητας που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 10,
3) σε περίπτωση ατυχήματος, ανεξάρτητα από το βαθμό συμμετοχής και υπαιτιότητας του ιδίου ή προστηθέντος αυτού, δεν προσέφερε κάθε δυνατή βοήθεια στους παθόντες.
Άρθρο 8
Μητρώο Αδειών Παροχέων Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής

Στο Υ.Ε.Ν. τηρείται Μητρώο Αδειών, στο οποίο καταχωρούνται τα στοιχεία των Παροχέων Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής. Ο αύξων αριθμός μητρώου καταχωρείται στο έντυπο της άδειας. Κάθε αριθμός αντιστοιχεί αποκλειστικά σε έναν Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής και παραμένει δεσμευμένος ακόμα και σε περίπτωση παύσης των δραστηριοτήτων του συγκεκριμένου Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής ή οριστικής αφαίρεσης της χορηγηθείσας άδειας. Στο Μητρώο καταχωρούνται, επίσης, οι ανανεώσεις των αδειών των Παροχέων Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής, οι επιβαλλόμενες σε αυτούς Κυρώσεις, καθώς και η προσωρινή ή και οριστική ανάκληση των αδειών.
Άρθρο 9
Πιστοποιητικά εκπαιδευτών και ερασιτεχνών αυτοδυτών

1. Τα πιστοποιητικά εκπαίδευσης των αυτοδυτών διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
α. Για εκπαιδευτές
β. Για ερασιτέχνες.

2. Τα Ε.Π.Κ.Α. προβλέπουν τα ελάχιστα επίπεδα των πιστοποιητικών κάθε κατηγορίας, όπως και τη θεωρητική εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση των αυτοδυτών για την απόκτησή τους.

3. Πιστοποιητικά ερασιτεχνών αυτοδυτών ή εκπαιδευτών αυτοδυτών, που εκδόθηκαν σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Οργανισμού, που έχει αναγνωριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, αναγνωρίζονται και ισχύουν αυτοδίκαια από την έκδοσή τους.

4. Κάτοχοι πιστοποιητικού εκπαίδευσης ερασιτέχνη αυτοδύτη που έχει εκδοθεί από Οργανισμό ο οποίος δεν έχει αναγνωρισθεί στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4, καθώς και κάτοχοι πτυχίου ερασιτέχνη αυτοδύτη που έχει χορηγηθεί από Κέντρο Εκμάθησης Υποβρύχιας Κολύμβησης του υπ` αριθ. 5 Γενικού Κανονισμού Λιμένα, μπορούν να συμμετέχουν σε καταδύσεις αναψυχής συνοδευόμενοι από Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής.

5. Πτυχία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λ.Σ. με ειδικότητα υποβρυχίου καταστροφέα ή υποβρυχίων αποστολών, αναγνωρίζονται ως ισότιμα της κατώτερης κατηγορίας πιστοποιητικών εκπαίδευσης για εκπαιδευτές αυτοδύτες κατά την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1. Με Κ.Υ.Α. των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Άμυνας καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικών ανώτερης κατηγορίας.

6. Πτυχία των αποφοίτων της Σχολής Δυτών Καλύμνου αναγνωρίζονται ως ισότιμα της ανώτερης κατηγορίας πιστοποιητικών εκπαίδευσης για ερασιτέχνες αυτοδύτες κατά την περίπτωση β΄ της παραγράφου 1.

Τα Πιστοποιητικά αυτοδυτών του Παραρτήματος της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών (Σ.Υ.Κ.) του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 (Κ.Δ.Β.Μ.-2) του Κέντρου Εκπαίδευσης (Κ.Ε.) ΠΑΛΑΣΚΑΣ αναγνωρίζονται ως ισότιμα των πιστοποιητικών εκπαίδευσης για ερασιτέχνες αυτοδύτες επιπέδου 2, σύμφωνα με τα ισχύοντα εθνικά πρότυπα καταδύσεων αναψυχής.
Όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 19 ΝΟΜΟΣ 4532/2018 και ισχύει από 5/4/2018
Δες την εξέλιξη της παραγράφου

7. Όποιος εκπαιδεύεται για να αποκτήσει πιστοποιητικό ερασιτέχνη αυτοδύτη πρέπει να έχει συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας του. Πρόσωπο μικρότερης ηλικίας και οπωσδήποτε όχι μικρότερης από εκείνη που προβλέπεται από τα Ε.Π.Κ.Α., εκπαιδεύεται μόνο μετά από έγγραφη συναίνεση εκείνου που έχει την επιμέλειά του. Το πρόσωπο αυτό συμπληρώνει και την ιατρική δήλωση που προβλέπεται στα Ε.Π.Κ.Α..
Άρθρο 10
Λοιπές διατάξεις

1. Κάτοχοι επί δύο τουλάχιστον χρόνια άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους ή άδειας διακυβέρνησης ιδιωτικού πλοίου αναψυχής, επιτρέπεται να κυβερνούν επιβατικά πλοία ή μικρά σκάφη, ολικού μήκους μέχρι δέκα μέτρων, αποκλειστικά για τη μεταφορά αυτοδυτών και εξοπλισμού καταδύσεων, εφόσον δεν απομακρύνονται από τις ακτές σε απόσταση μεγαλύτερη των έξι ναυτικών μιλίων.

2. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας συνιστάται επιτροπή αποτελούμενη από τον Διευθυντή του Κλάδου Λιμενικής Αστυνομίας, τον Διευθυντήτης Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας (Δ.Λ.Α.), τον Τμηματάρχη του Α΄ Τμήματος της Δ.Λ.Α. του Υ.Ε.Ν., έναν εκπρόσωπο του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε.) και έναν εκπρόσωπο του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ Α.Ε.). Αν μέχρι την 30.4.2006 δεν έχει αναγνωρισθεί Οργανισμός σύμφωνα με τιςδιατάξεις του νόμου αυτού και μέχρι την αναγνώριση ενός τουλάχιστον Οργανισμού, η επιτροπή με απόφασή της αναγνωρίζει τους Παροχείς Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής ως ικανούς να παρέχουν μία ή περισσότερες υπηρεσίες του άρθρου 6 με την προϋπόθεση εφαρμογής των Ε.Π.Κ.Α.. Η επιτροπή συνεδριάζει εντός των ωρών εργασίας.

3. Τροποποιούνται οι διατάξεις του εδαφίου β΄ της παραγράφου 2 και των εδαφίων α΄, β΄, κ΄ και κα΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 50 του π.δ. 110/2001 (ΦΕΚ 101 Α΄), οι οποίες είχαν αντικατασταθεί με το άρθρο 2 του π.δ. 265/2003 (ΦΕΚ 237 Α΄) και οι οποίες έχουν ως εξής:
1.”β. Στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος προΐσταται μόνιμος υπάλληλος του Κλάδου ΠΕ3 Μηχανικών.”
2.”α) Στο Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών προΐσταται μόνιμος υπάλληλος του Κλάδου ΠΕ3 Μηχανικών.”
“β) Στο Τμήμα Διατηρητέων κτιρίων – Περιοχών Ιστορικού Ενδιαφέροντος και Φυσικού Κάλλους προΐσταται μόνιμος υπάλληλος του Κλάδου ΠΕ3 Μηχανικών.”
“κ) Στα Τμήματα Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς προΐσταται μόνιμος υπάλληλος του Κλάδου ΠΕ3 Μηχανικών.”
“κα) Στα Γραφεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς προΐσταται μόνιμος υπάλληλος του Κλάδου ΠΕ3 Μηχανικών.”
Άρθρο 11
Γενικές απαγορεύσεις – Υποχρεώσεις

1. Η άσκηση υποβρύχιας δραστηριότητας στη θάλασσα με αναπνευστικές συσκευές ή άλλα υποθαλάσσια μέσα, χάριν αναψυχής, επιτρέπεται σε όλη την επικράτεια, ενώ απαγορεύεται: α) σε προσδιορισμένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού θαλάσσιες περιοχές εναλίων αρχαιολογικών χώρων σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 12 και 15 του ν. 3028/2002 (ΦΕΚ 153 Α΄) και β) σε συγκεκριμένα οικολογικά ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα σύμφωνα με τους νόμους 1650/1986, 3044/2002 και την κ.υ.α. 33318/3028/1998. Η οριοθέτηση πραγματοποιείται αντιστοίχως με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας και των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Εμπορικής Ναυτιλίας. Κατ` εξαίρεση της απαγόρευσης της περίπτωσης α΄ της παραγράφου αυτής, με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας, κηρυγμένοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι μπορούν να χαρακτηρίζονται ως υποβρύχια μουσεία, στα οποία επιτρέπεται καθοδηγούμενη κατάδυση, πάντα με συνοδεία δυτών φυλάκων αρχαιοτήτων ή αρχαιολόγων. «Με την ίδια απόφαση μπορεί να παρέχεται η δυνατότητα κατάρτισης προγραμματικών συμβάσεων πολιτισμικής ανάπτυξης κατ` εφαρμογή της παραγράφου 5 του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α` 287), με τις οποίες θα εξειδικεύονται τα έργα, προγράμματα και υπηρεσίες πολιτιστικού χαρακτήρα εντός των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, καθώς και τα ζητήματα οργάνωσης, διαχείρισης, επίβλεψης και εκμετάλλευσης των επιτρεπόμενων στους χώρους αυτούς δραστηριοτήτων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.1 του άρθρου 44 του Ν. 4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013)

2. Οι καταδύσεις αναψυχής με αυτόνομη καταδυτική συσκευή απαγορεύονται σε περιοχές:
α. διέλευσης ή αγκυροβολίας πλοίων,
β. γυμνασίων ή άλλων δραστηριοτήτων πολεμικών πλοίων ή προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων,
γ. διενέργειας πλόων εκμισθούμενων μηχανοκίνητων θαλάσσιων μέσων αναψυχής και σε απόσταση εκατό μέτρων εκατέρωθεν των σημείων εκκίνησής τους,
δ. όπου επιβάλλονται απαγορεύσεις από νομοθετήματα κήρυξης θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών ή από τους κανονισμούς διοίκησης και λειτουργίας ή τα σχέδια διαχείρισης των αρμόδιων διαχειριστικών αρχών τους,
ε. όπου υπάρχουν υποβρύχια καλώδια ή εγκατεστημένα συστήματα οργανισμών κοινής ωφέλειας,
στ. όπου η Λιμενική Αρχή, με αιτιολογημένη απόφασή της, επιβάλλει απαγορεύσεις για λόγους ασφάλειας πλοίων ή προσώπων.

3. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο διαφήμιση παροχής μεμονωμένων υπηρεσιών μεταφοράς ή επιτήρησης ή υποστήριξης ή συνοδείας αυτοδυτών, εφόσον ο διαφημιζόμενος δεν κατέχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 7 άδεια.

4. Οι καταδύσεις αναψυχής, εφόσον δεν διενεργούνται με παροχή υπηρεσιών Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής, απαγορεύονται κατά το χρονικό διάστημα μία ώρα μετά τη δύση και μέχρι μία ώρα πριν την ανατολή του ήλιου, εκτός εάν υπάρχει έγγραφη άδεια της Λιμενικής Αρχής. Αν οι καταδύσεις αυτές διενεργούνται με παροχή υπηρεσιών Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής απαιτείται προηγούμενη ενημέρωση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, η οποία μπορείνα μην επιτρέπει συγκεκριμένη κατάδυση, αν αυτό επιβάλλεται για λόγους ασφάλειας πλοίων ή προσώπων.

5. Απαγορεύονται οι καταδύσεις με αυτόνομη καταδυτική συσκευή σε πρόσωπα που δεν κατέχουν πιστοποιητικό αναγνωρισμένο από Οργανισμό του άρθρου 3 χωρίς τηνπαροχή υπηρεσιών Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής.

6. Στους αυτοδύτες με αυτόνομη καταδυτική συσκευή απαγορεύεται η:
α. αλιεία με ψαροτούφεκο ή με άλλο μέσο, η συλλογή, όχληση και καταστροφή μεμονωμένων στοιχείων των ειδών της μικροπανίδας, μικροχλωρίδας, πανίδας και χλωρίδας της περιοχής, καθώς και οι ενέργειες που θα αλλοιώσουν – αναστείλουν τις οικολογικές διεργασίες στο οικοσύστημα της περιοχής,
β. ύπαρξη στο πλοίο ή στο πλωτό μέσο που τους συνοδεύει αλιευτικού εργαλείου υποβρύχιας αλιείας, καθώς και αλιευμάτων ή άλλων ζωικών ή φυτικών υδρόβιων οργανισμών,
γ. ανέλκυση, μετακίνηση ή φωτογράφηση αντικειμένων αρχαιολογικής ή άλλης αξίας, που βρίσκονται στο βυθό,
δ. φωτογράφηση και κινηματογράφηση σε περιοχές που απαγορεύονται οι καταδύσεις, εκτός αν υπάρχει έγγραφη άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας και
ε. κατάδυση χωρίς τη συνοδεία και άλλου αυτοδύτη.

7. Κάθε αυτοδύτης έχει υποχρέωση να ενημερώνει αμέσως και με κάθε πρόσφορο μέσο την αρμόδια Λιμενική Αρχή, αν εντοπίσει αντικείμενα αρχαιολογικού ή αστυνομικού ενδιαφέροντος ή ναυάγια.

8. Σε ειδικό ιστό του πλοίου που συνοδεύει αυτοδύτες αναρτάται η σημαία του γράμματος “Α”, όπως ορίζεται στο Κεφάλαιο ΧΙ του Διεθνή Κώδικα Σημάτων 1969, ή η διεθνώς αναγνωρισμένη σημαία υποδήλωσης καταδύσεων (κόκκινη με άσπρη διαγώνια γραμμή).

9. Αυτοδύτες που απομακρύνονται σε οριζόντια απόσταση, μεγαλύτερη από πενήντα μέτρα από το πλοίο που τους συνοδεύει ή διενεργούν καταδύσεις χωρίς τη συνοδεία πλοίου, υποχρεούνται να φέρουν στην επιφάνεια της θάλασσας πλωτήρα χρώματος πορτοκαλί με το ειδικό σήμα ή τη διεθνώς αναγνωρισμένη σημαία της προηγούμενης παραγράφου.

10. Όλα τα πλοία και σκάφη οφείλουν να πλέουν σε απόσταση μεγαλύτερη των εκατό μέτρων από το σημείο που βρίσκεται το ειδικό σήμα ή η διεθνώς αναγνωρισμένη σημαία των παραγράφων 8 και 9.
Άρθρο 12
Ασφάλιση

Ο Παροχέας Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής καλύπτει υποχρεωτικά την αστική του ευθύνη με ασφάλιση σε ασφαλιστική επιχείρηση ή διεθνώς αναγνωρισμένο αλληλασφαλιστικό συνεταιρισμό που εδρεύει σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την αστική ευθύνη των εκπαιδευτών και των προστηθέντων αυτού έναντι των προσώπων στα οποία παρέχει υπηρεσίες, καθώς και έναντι τρίτων για θάνατο ή σωματικές τους βλάβες.
Το κατώτερο ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται κάθε φορά με αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κατά τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του κ.ν. 489/1979 (ΦΕΚ 331 Α΄).
Άρθρο 13

Το άρθρο 13 του ν. 3409/2005 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Καταδυτικά Πάρκα – Οργανωμένες Καταδύσεις

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Αιγαίου και Τουρισμού είναι δυνατόν θαλάσσια περιοχή μαζί με τον αντίστοιχο αυτής πυθμένα, να χαρακτηρισθεί ως Καταδυτικό Πάρκο. Με την ίδια απόφαση μπορεί, επίσης, να παραχωρούνται τμήματα αιγιαλού και παραλίας και να ορίζονται οι τυχόν επιτρεπόμενες επί αυτών κατασκευές για την εξυπηρέτηση του καταδυτικού πάρκου, σύμφωνα με τους ουσιαστικούς περιορισμούς των διατάξεων του ν. 2971/2001 και των κατ` εξουσιοδότηση αυτού εκδιδόμενων κανονιστικών πράξεων.
Για την εκτέλεση έργων επί του αιγιαλού και της παραλίας προσκομίζονται, κατά τη διαδικασία της παραγράφου 8 του παρόντος, τα απαιτούμενα, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 2971/2001 για κάθε κατηγορία έργου, δικαιολογητικά.

2. Ως Καταδυτικό Πάρκο νοείται η με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου χαρακτηρισμένη περιοχή, στην οποία πραγματοποιούνται κατ` αποκλειστικότητα καθοδηγούμενες καταδύσεις αναψυχής κατά την έννοια της περίπτωσης β` της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του παρόντος νόμου, καθώς και συναφείς υποβρύχιες δραστηριότητες με τα κατά το άρθρο 1 του παρόντος μέσα, όπως η υποβρύχια φωτογράφιση, η υποβρύχια κινηματογράφηση και η περιβαλλοντική εκπαίδευση. Η επιστημονική έρευνα εντός του Πάρκου επιτρέπεται υπό τους όρους του π.δ. 67/1981 (Α` 23 και 43) και των λοιπών οικείων διατάξεων.

3. Η διαχείριση του Καταδυτικού Πάρκου ανήκει στον φορέα διαχείρισης αυτού, ο οποίος μπορεί να είναι φυσικό πρόσωπο, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ή σύμπραξη αυτών. Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού δεν θίγονται οι περί επιχειρήσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης διατάξεις των άρθρων 107 επ. του ν. 3852/2010 (Α` 87), όπως ισχύουν.

4. Το συνολικό εμβαδό της επιφάνειας Καταδυτικού Πάρκου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από δύο (2) τετραγωνικά χιλιόμετρα. Απαγορεύεται να οριοθετούνται Καταδυτικά Πάρκα σε απόσταση μικρότερη των τριών (3) ναυτικών μιλίων από κηρυγμένους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους.

5. Εντός της οριοθετημένης θαλάσσιας περιοχής του Καταδυτικού Πάρκου:
α. Επιτρέπεται η ναυσιπλοΐα αποκλειστικά και μόνο στα σκάφη, στα πλωτά και υποβρύχια μέσα του φορέα διαχείρισης και σε όσα χρησιμοποιούνται προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών, καθώς, επίσης, στα πλωτά και υποβρύχια μέσα των αρμόδιων Αρχών προς έλεγχο της τήρησης των αναφερομένων στην απόφαση της παραγράφου 1 όρων, καθώς και των εν γένει υποχρεώσεων που επιβάλλουν οι σχετικές κείμενες διατάξεις. Οι όροι και προϋποθέσεις ασφαλούς ναυσιπλοΐας πάσης φύσεως σκαφών εντός και, εφόσον απαιτείται, πέριξ των καταδυτικών πάρκων, καθορίζεται με Ειδικό Κανονισμό Λιμένα που εκδίδεται σύμφωνα με την περίπτωση β` του άρθρου 156 του ν.δ. 187/1973 «Περί Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου» (Α` 261).
β. Απαγορεύεται η αγκυροβολία. Η πρόσδεση των ως άνω σκαφών και πλωτών μέσων γίνεται αποκλειστικά σε ειδικά ναύδετα, που φέρουν κατάλληλη σήμανση και των οποίων η πόντιση γίνεται με την ελάχιστη δυνατή όχληση προς το υποβρύχιο περιβάλλον. γ. Απαγορεύονται κάθε μορφή αλιείας, της υποβρύχιας συμπεριλαμβανόμενης, η σύλληψη της πανίδας και η συλλογή της χλωρίδας της περιοχής του Πάρκου, κάθε αθλητική ή άλλη θαλάσσια δραστηριότητα, καθώς και κάθε δραστηριότητα που παρακωλύει τις καταδύσεις ή τις πράξεις διαχείρισης του Πάρκου. Κατ` εξαίρεση, η σύλληψη της πανίδας και η συλλογή της χλωρίδας της περιοχής του Πάρκου επιτρέπεται για λόγους επιστημονικής έρευνας υπό τους όρους του π.δ. 67/1981 (Α` 23 και 43) και των λοιπών οικείων διατάξεων.
δ. Επιτρέπεται η πόντιση πλοίων, ναυαγίων, πλωτών ναυπηγημάτων ή άλλων τεχνητών κατασκευών για τη βελτίωση της υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας ή της ελκυστικότητας του υποβρύχιου τοπίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν. 3153/2003 (Α` 153) και του ν. 4014/2011 (Α` 209). Τα τυχόν πλοία ή άλλα ναυπηγήματα που θα ποντισθούν στο χώρο του Πάρκου εξαιρούνται των διατάξεων της απόφασης ΥΠΠΟ/ ΓΔΑΠΚ/ ΑΡΧ/Α1/Φ43/ 48604/3385/ 5.9.2003 (Β` 1701) περί χαρακτηρισμού ναυαγίων ως πολιτιστικών αγαθών. Η ακριβής θέση των ναυαγίων γνωστοποιείται αμελλητί στην Υδρογραφική Υπηρεσία Π.Ν. με μέριμνα του φορέα διαχείρισης και τοποθετείται σήμανση ημέρας και νύχτας σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων Π.Ν..

6. Η οριοθέτηση του Καταδυτικού Πάρκου γίνεται με πλωτούς σημαντήρες ή άλλα μέσα κατάλληλα προς οριοθέτηση και φιλικά προς το περιβάλλον της θαλάσσιας περιοχής, της πανίδας, της χλωρίδας και του πυθμένα της. Στους σημαντήρες και τα άλλα μέσα οριοθέτησης τοποθετείται σήμανση ημέρας και νύχτας, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων Π.Ν..

7. Ο κατά την παράγραφο 1 του παρόντος χαρακτηρισμός είναι δυνατόν να περιλαμβάνει ή να αναφέρεται σε θαλάσσια περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 ή τμήμα τέτοιας περιοχής, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 10 του ν. 4014/2011 και τις λοιπές σχετικές διατάξεις. Η δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου σε περιοχή στον πυθμένα της οποίας υπάρχουν προστατευόμενοι λειμώνες ή άλλα προστατευόμενα είδη γίνεται με τους ιδιαίτερους όρους και περιορισμούς που καθορίζονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

8. Ο κατά την παράγραφο 1 του παρόντος χαρακτηρισμός λαμβάνει χώρα μετά από αίτηση του προσώπου το οποίο ενδιαφέρεται να αναλάβει τη διαχείριση του Πάρκου. Η αίτηση υποβάλλεται προς τη Διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
α. Παρουσίαση της επάρκειας του αιτούντος προσώπου για την ανάληψη της διαχείρισης του Πάρκου. Το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να μην τελεί σε πτώχευση ή εκκαθάριση, καθώς και να μην έχει κινηθεί σε βάρος του ανάλογη διαδικασία. Προκειμένου περί αλλοδαπού αιτούντος προσώπου, θα πρέπει να μην τελεί σε οποιαδήποτε ανάλογη κατάσταση που προκύπτει από παρόμοια διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία του κράτους προέλευσης του. Επίσης, θα πρέπει να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σχετικά με την καταβολή των φόρων, που αποδεικνύεται ιδίως με την υποβολή σχετικού πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, και να διαθέτει ειδική τεχνική ικανότητα, που αποδεικνύεται ιδίως από την απασχόληση ή συμμετοχή σε αυτό προσωπικού με σχετική με τις καταδύσεις εμπειρία.
β. Οικονομοτεχνική μελέτη (μελέτη βιωσιμότητας-σκοπιμότητας), που πρέπει να περιλαμβάνει έρευνα αγοράς (marketstudy) και επιχειρηματικό σχέδιο οργάνωσης και λειτουργίας (businessplan) της αιτούμενης ανάπτυξης.
γ. Τεχνική έκθεση για την τεκμηρίωση των σχετικών με την οριοθέτηση του Καταδυτικού Πάρκου προτάσεων του αιτούντος, οι οποίες αφορούν ιδίως:
αα. στην επιλογή της θέσης και της έκτασης του προτεινόμενου καταδυτικού Πάρκου, στην περιγραφή της φυσιογνωμίας της ευρύτερης περιοχής και στην αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης,
ββ. στον τρόπο οργάνωσης και ανάπτυξης του Καταδυτικού Πάρκου, καθώς και στις απαιτούμενες τεχνικές, διοικητικές και περιβαλλοντικές υποδομές ή άλλες εξυπηρετήσεις που είναι αναγκαίες για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Καταδυτικού Πάρκου,
γγ. στο είδος, στις διαστάσεις και στη σύσταση, την πόντιση πλωτών μέσων ή κατασκευή, καθώς και στον τρόπο έδρασης αυτών, επί του πυθμένα.
δ. Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας με πρόβλεψη για διαχείριση θεμάτων ασφαλείας και πρόληψης – αντιμετώπισης τους.
ε. Τοπογραφικά διαγράμματα κατάλληλης κλίμακας στα οποία θα απεικονίζονται γενικά τα στοιχεία της επιδιωκόμενης ανάπτυξης, οι υφιστάμενες και θεσμοθετημένες χρήσεις γης στην ευρύτερη περιοχή του Καταδυτικού Πάρκου και το μεταφορικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής, καθώς και βυθομετρικό διάγραμμα κλίμακας 1: 1.000 στο οποίο θα αποτυπώνονται η μορφολογία του βυθού και τα τυχόν αντικείμενα που έχουν ποντιστεί ή θα ποντιστούν κατά τα ανωτέρω στο παρόν άρθρο αναφερόμενα.
στ. Τοπογραφικό διάγραμμα κατάλληλης κλίμακας στο οποίο θα απεικονίζονται αναλυτικά τα στοιχεία της επιδιωκόμενης ανάπτυξης, όπως ιδίως η έκταση με όρια, οι συντεταγμένες των κορυφών αυτής κατά ΕΓΣΑ `87, οι υποβρύχιες διαδρομές που προτείνονται να αναπτυχθούν και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνεται αναγκαίο.
ζ. Όπου απαιτείται σύμφωνα με το Κεφάλαιο Α` του ν. 4014/2011 και το Παράρτημα VI της υπουργικής απόφασης 1958/2012 (Β` 21), όπως ισχύουν, Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) για έργα ή δραστηριότητες που υπάγονται στην κατηγορία Α του εν λόγω Παραρτήματος ή δήλωση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (Π.Π.Δ.) για έργα ή δραστηριότητες που υπάγονται στην κατηγορία Β` του εν λόγω Παραρτήματος.
Τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά των ως άνω περιπτώσεων β` έως και ε` συντάσσονται και υπογράφονται από μελετητές κατάλληλων ειδικοτήτων.

9. Αρμόδια Αρχή για την επίσπευση της διοικητικής διαδικασίας χαρακτηρισμού περιοχής ως Καταδυτικού Πάρκου κατόπιν της κατά την προηγούμενη παράγραφο υποβολής αίτησης είναι η Διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Για την έκδοση της κοινής απόφασης της παραγράφου 1 του παρόντος ακολουθείται η εξής διαδικασία: α. υποβολή φακέλου της αίτησης της παραγράφου 8 του παρόντος από τον ενδιαφερόμενο φορέα,
β. έλεγχος τυπικής πληρότητας του φακέλου της αίτησης εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής του. Στο στάδιο αυτό είναι δυνατή η υποβολή του φακέλου σε ένα μόνο αντίγραφο και, εφόσον αυτός κριθεί ότι πληροί τις τυπικές απαιτήσεις, ακολουθεί η υποβολή από τον ενδιαφερόμενο φορέα των υπόλοιπων απαιτούμενων αντιγράφων του φακέλου. Στην περίπτωση διαπίστωσης μη πληρότητας αυτού, η Διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποστέλλει έγγραφο που αναφέρει τα ελλείποντα στοιχεία και θέτει προθεσμία για τη συμπλήρωση αυτών, μετά την άπρακτη παρέλευση της οποίας ο φάκελος επιστρέφεται στο αιτούν πρόσωπο,
γ. αποστολή του φακέλου για διατύπωση γνώμης προς την αρμόδια Υπηρεσία της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στις αρμόδιες Υπηρεσίες των Υπουργείων Οικονομικών, (καθ` ύλην αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες), Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Τουρισμού, και εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ολοκλήρωση του ελέγχου πληρότητας ή την προσκόμιση των απαιτούμενων αντιγράφων του φακέλου,
δ. συλλογή γνωμοδοτήσεων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και φορείς της Διοίκησης της ως άνω περίπτωσης γ` σε χρονικό διάστημα τριάντα (30) εργάσιμων ημερών από τη λήψη των σχετικών φακέλων, μετά την παρέλευση του οποίου η διαδικασία συνεχίζεται ανεξαρτήτως εάν έχουν εκδοθεί μία ή περισσότερες γνωμοδοτήσεις,
ε. αξιολόγηση και στάθμιση γνωμοδοτήσεων από τη Διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας που προβλέπεται στην ως άνω περίπτωση δ`,
στ. σύνταξη και προώθηση του σχεδίου της κοινής απόφασης της παραγράφου 1 του παρόντος από τη Διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών βάσει της αξιολόγησης των υφιστάμενων γνωμοδοτήσεων και απόψεων και ανεξαρτήτως του αν έχουν γνωμοδοτήσει όλες οι Υπηρεσίες της περίπτωσης γ` της παρούσας.
Δεν απαιτείται αποστολή του φακέλου για παροχή γνωμοδοτήσεων εάν αυτές έχουν προσκομισθεί με επιμέλεια του ενδιαφερόμενου φορέα κατά την υποβολή του φακέλου της αίτησης. Δεν απαιτείται αποστολή του φακέλου προς τις Υπηρεσίες και τους φορείς της Διοίκησης της περίπτωσης γ` ανωτέρω, για παροχή γνωμοδοτήσεων, εφόσον έχουν γνωμοδοτήσει κατά την έκδοση της ΑΕΠΟ. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, εκδίδεται αιτιολογημένη πράξη της διεύθυνσης Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.

10. Κατά την αξιολόγηση της κατά τις προηγούμενες παραγράφους υποβαλλόμενης αίτησης λαμβάνονται αιτιολογημένα υπόψη τα κάτωθι: α. οι γενικές και ειδικές κατευθύνσεις της χωροταξικής πολιτικής που προκύπτουν από εγκεκριμένα χωροταξικά πλαίσια, ρυθμιστικά και πολεοδομικά σχέδια ή προγράμματα, καθώς και τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης του Καταδυτικού Πάρκου περιοχής,
β. η συμβατότητα της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης με υφιστάμενες ή εγκεκριμένες χρήσεις της ευρύτερης περιοχής, η ενδεχόμενη συμπληρωματικοτητα της με άλλες χρήσεις και δραστηριότητες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής ανάπτυξης και της ευρύτερης του Καταδυτικού Πάρκου περιοχής,
γ. η ύπαρξη των αναγκαίων για την εξυπηρέτηση του Καταδυτικού Πάρκου έργων υποδομής στην ευρύτερη περιοχή,
δ. τα συνολικά άμεσα ή έμμεσα αναμενόμενα οφέλη για το περιβάλλον, τον τουρισμό, την εθνική και τοπική οικονομία και τον πληθυσμό, την απασχόληση ειδικότερα και γενικότερα, για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει το Καταδυτικό Πάρκο,
ε. η καταλληλότητα της προτεινόμενης έκτασης από άποψη ιδίως θέσεως, ποιότητας και μορφολογίας βυθού και ποικιλίας αξιόλογων υποθαλάσσιων στοιχείων, διαύγειας και καθαρότητας νερών, έντασης θαλάσσιων ρευμάτων, μεγέθους, καθώς και ύπαρξης άλλων καταδυτικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή,
στ. η συμμετοχή ή άλλης μορφής σύμπραξη με το αιτούν πρόσωπο ενός ή περισσοτέρων Ο.Τ.Α. ή άλλων Ν.Π.Δ.Δ. ή επαγγελματικών ενώσεων.

11. Με την κατά την παράγραφο 1 του παρόντος απόφαση οριοθετείται το Καταδυτικό Πάρκο με συντεταγμένες κατά ΕΓΣΑ `87 και με σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα, ενώ αναφέρεται και η θέση του Πάρκου και το εμβαδόν της επιφάνειας του. Η απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μαζί με το τοπογραφικό διάγραμμα της περίπτωσης στ` της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου. Με την ίδια απόφαση παραχωρείται το δικαίωμα χρήσης, κατά τον προορισμό αυτής, και η διαχείριση του Πάρκου και καθορίζεται ετήσια αποζημίωση (μίσθωμα). Για το ύψος του μισθώματος λαμβάνεται υπόψη η σχετική εισήγηση που υποβάλλει η κατά τόπον αρμόδια Επιτροπή Δημοσίων Κτημάτων, κατόπιν ολοκλήρωσης της διαδικασίας της περίπτωσης ε` της παραγράφου 9 και διαβίβασης του σχετικού φακέλου στην καθ` ύλην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Η εισήγηση διατυπώνεται για μεν το τμήμα αιγιαλού και παραλίας μετά από εξέταση συγκριτικών μισθωτικών στοιχείων της περιοχής, τα οποία προσκομίζει ο Προϊστάμενος της αρμόδιας κατά τόπον Κτηματικής Υπηρεσίας, που μετέχει σε αυτήν ως εισηγητής, για δε τη θαλάσσια περιοχή και τον πυθμένα, σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού που προσδιορίζεται με το ν. 2971/ 2001 και τις κατ` εξουσιοδότηση αυτού εκδιδόμενες κανονιστικές πράξεις. Το καθοριζόμενο μίσθωμα εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.. Η παραχώρηση έχει διάρκεια δέκα (10) ετών, είναι δε δυνατόν να ανανεώνεται για πέντε (5) έτη κάθε φορά με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Αιγαίου και Τουρισμού, μετά από σχετική αίτηση του φορέα διαχείρισης, συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων α`, β` και ζ της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου.
Η κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου απόφαση περιλαμβάνει τους όρους που κρίνεται σκόπιμο να περιληφθούν βάσει των γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων Υπηρεσιών και φορέων της Διοίκησης της περίπτωσης γ` της παραγράφου 9 του παρόντος. Οι όροι αυτοί και το ως άνω μίσθωμα μπορούν να αναπροσαρμόζονται με κάθε απόφαση ανανέωσης.

12. Σε περίπτωση μη εκπλήρωσης ή πλημμελούς εκπλήρωσης του σκοπού της παραχώρησης εκ μέρους του φορέα διαχείρισης, καθώς και για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι δυνατή η άρση του κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου χαρακτηρισμού με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Αιγαίου και Τουρισμού. Η άρση του χαρακτηρισμού επιφέρει και τη λήξη της παραχώρησης της χρήσης και της διαχείρισης του Πάρκου στον φορέα διαχείρισης αυτού.

13. Η από οποιαδήποτε αιτία λήξη της παραχώρησης Καταδυτικού Πάρκου στον φορέα διαχείρισης αυτού αίρει τον κατά την παράγραφο 1 του παρόντος χαρακτηρισμό της σχετικής θαλάσσιας περιοχής ως Καταδυτικού Πάρκου. Για την άρση εκδίδεται σχετική διαπιστωτική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Αιγαίου και Τουρισμού.

14. Ο φορέας διαχείρισης του Καταδυτικού Πάρκου ασκεί αποκλειστικά και μόνο τη διαχείριση, οργάνωση, επίβλεψη, προστασία και εκμετάλλευση του Πάρκου, ως επισκέψιμου υποβρύχιου χώρου αναψυχής. Επιπλέον, επιτρέπεται να παράγει και να εμπορεύεται σχετικό με το Πάρκο ενημερωτικό, διδακτικό, πληροφοριακό και τουριστικό υλικό, σε έντυπη, φωτογραφική, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή.

15. Ο φορέας διαχείρισης του Καταδυτικού Πάρκου υποχρεούται σε αποτελεσματική φύλαξη της περιοχής του Πάρκου και διαθέτει το δικαίωμα αυτοδύναμης προστασίας αυτού, σύμφωνα με τα άρθρα 985 και 997 του Αστικού Κώδικα.

16. Ο φορέας διαχείρισης του Καταδυτικού Πάρκου μπορεί να εισπράττει αντίτιμο από τους επισκέπτες του Πάρκου, σύμφωνα με τους σχετικούς όρους της απόφασης παραχώρησης.

17. Η αστυνόμευση των καταδυτικών πάρκων από πλευράς τήρησης της κείμενης νομοθεσίας ασκείται από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

18. Στους παραβάτες των διατάξεων του παρόντος άρθρου και των όρων της κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου απόφασης χαρακτηρισμού Καταδυτικού Πάρκου επιβάλλονται οι κυρώσεις των άρθρων 28, 29 και 30 του ν. 1650/1986, όπως ισχύει. Επίσης, πέρα από κάθε άλλη προβλεπόμενη από το νόμο συνέπεια, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 157 του ν.δ. 187/1973 Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου. Επιπλέον, ειδικά η άσκηση απαγορευμένης δραστηριότητας εντός του Καταδυτικού Πάρκου υπόκειται στις κυρώσεις του άρθρου 15 του παρόντος, καθώς και στις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις της παρ. 7 του άρθρου 27 και του άρθρου 29 του ν. 2971/2001, όπως αυτός ισχύει.

19. Χερσαίες εγκαταστάσεις οι οποίες τυχόν συνοδεύουν το Καταδυτικό Πάρκο που έχει χαρακτηρισθεί με την απόφαση της παραγράφου 1 του παρόντος και οι οποίες συνδυάζονται με σχετικές υπηρεσίες προς τρίτους μπορούν να αποτελούν και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής κατά την έννοια της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, εφόσον πληρούν τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που καθορίζονται με σχετική απόφαση του τελευταίου εδαφίου της ως άνω διάταξης του ν. 4276/2014.

20. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Αιγαίου και Τουρισμού είναι δυνατή η συμπλήρωση και εξειδίκευση των δικαιολογητικών της παραγράφου 8 και των διαδικασιών των παραγράφων 8 έως 12, καθώς και η ρύθμιση κάθε ειδικότερου, τεχνικού ή λεπτομερειακού ζητήματος σχετικού με τα προβλεπόμενα στο παρόν άρθρο.»

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο δέκατο Ν.4296/2014, ΦΕΚ Α 214/2.10.2014.
Άρθρο 14
Ίδρυση τμημάτων υπερβαρικής ιατρικής

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εμπορικής Ναυτιλίας, ορίζονται τα Περιφερειακά και τα Γενικά Νομαρχιακά Νοσοκομεία της Χώρας, στα οποία ιδρύονται τμήματα υπερβαρικής ιατρικής.

2. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ρυθμίζονται τα θέματα που σχετίζονται με τον εφοδιασμό των τμημάτων της προηγούμενης παραγράφου, με τους θαλάμους αποσυμπίεσης, τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τη στελέχωση και εκπαίδευση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Άρθρο 15
Κυρώσεις

1. Με ποινή φυλάκισης τριών τουλάχιστον μηνών τιμωρείται το φυσικό πρόσωπο ή ο νόμιμος εκπρόσωπος νομικού προσώπου που ασκεί δραστηριότητα Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής και παρέχει ή διαφημίζει υπηρεσίες του άρθρου 6, χωρίς την προβλεπόμενη στο άρθρο 7 άδεια.

2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται ο νόμιμος εκπρόσωπος νομικού προσώπου, που ασκεί τις δραστηριότητες Οργανισμού χωρίς να έχει αναγνωρισθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4.

3. Ανεξάρτητα από τις Κυρώσεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού, στους Οργανισμούς, στους Παροχείς Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής και στους αυτοδύτες που παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου αυτού ή των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται με εξουσιοδότησή του, επιβάλλονται και οι διοικητικές Κυρώσεις του άρθρου 157 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, που κυρώθηκε μετο άρθρο μόνον του ν.δ. 187/1973 (ΦΕΚ 261 Α΄), και κατά τη διαδικασία που προβλέπεται σε αυτόν.
Άρθρο 16
Ρύθμιση για το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών

1. Των διατάξεων του παρόντος εξαιρούνται οι ερευνητικές καταδύσεις δυτών, επανδρωμένων βαθυσκαφών, αυτόνομων υποβρυχίων οχημάτων ή άλλων υποθαλάσσιων μέσων, που πραγματοποιούνται από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.).

2. Οι ερευνητικές καταδύσεις της προηγούμενης παραγράφου ρυθμίζονται με κανονισμό, ο οποίος εγκρίνεται από τους Υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Ανάπτυξης μετά από πρόταση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών.
Άρθρο 17
Μεταβατικές διατάξεις

1. Κάτοχοι πτυχίων εκπαιδευτών αυτοδυτών του άρθρου 4 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα με αριθμό 5 (ΦΕΚ 858 Β΄/1994), που έχουν χορηγηθεί μέχρι τη δημοσίευσητου παρόντος νόμου κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 του ανωτέρω Γενικού Κανονισμού Λιμένα ή έχουν αξιολογηθεί και αναγνωρισθεί κατά τη διαδικασία του άρθρου 12 του ίδιου Κανονισμού ή κατά τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 231/1998, μπορούν να παρέχουν σε Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής υπηρεσίες εκπαίδευσης αυτοδυτών και οργανωμένης – καθοδηγούμενης κατάδυσης σύμφωνα με τις καθοριζόμενες στον Κανονισμό αυτόν δυνατότητες και με την τήρηση των Ε.Π.Κ.Α. από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

2. Καταδυτικά Κέντρα και Κέντρα Εκμάθησης Υποβρύχιας Κολύμβησης και η Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας Αθλητικής Αλιείας και Τεχνικής Κολύμβησης (Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Τ.Κ.), η λειτουργία των οποίων διέπεται από τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Λιμένα με αριθμό 5, τα οποία κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχουν άδεια σε ισχύ, λειτουργούν σύμφωνα με τιςπροϋποθέσεις του ίδιου Κανονισμού μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2007. Μετά την προθεσμία αυτή υποχρεούνται για τη νόμιμη λειτουργία τους να κατέχουν τις άδειες του νόμου αυτού. 3. Πτυχία εκπαιδευτών αυτοδυτών που χορηγούνται από την Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Τ.Κ. κατά τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Λιμένα με αριθμό 5 χορηγούνται μέχρι την31η Δεκεμβρίου 2007. Μετά την προθεσμία αυτή χορηγούνται πιστοποιητικά εκπαιδευτών αυτοδυτών σύμφωνα με τα Ε.Π.Κ.Α. και τις διατάξεις του νόμου αυτού.
ΜΕΡΟΣ Β΄
Άρθρο 18
Τροποποίηση του άρθρου τέταρτου του ν. 2932/2001 (ΦΕΚ 145 Α΄)

Η παράγραφος 5 του άρθρου τέταρτου του ν. 2932/ 2001 (ΦΕΚ 145 Α΄) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“5. Υποβολή δήλωσης δρομολόγησης επιβατηγού, επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου ή φορτηγού-οχηματαγωγού πλοίου μετά την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους γίνεται αποδεκτή με απόφαση του Υπουργού, αν ύστερα από γνώμη του Σ.Α.Σ. κριθεί ότι:
α) πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου τρίτου,
β) ικανοποιούνται συγκοινωνιακές ανάγκες που δεν καλύπτονται από τα ήδη δρομολογημένα πλοία με τακτική δρομολόγηση ή συμβάσεις του άρθρου όγδοου.
Η εκτέλεση των δρομολογίων είναι υποχρεωτική για ένα έτος από τη δρομολόγηση στη συγκεκριμένη γραμμή ή γραμμές.
Μετά το πέρας του χρόνου αυτού το πλοίο συνεχίζει τα δρομολόγιά του σε γραμμή
ή γραμμές για τις οποίες η αρμόδια Υπηρεσία έχει ανακοινώσει στον πλοιοκτήτη εγγράφως την αποδοχή εμπρόθεσμης δήλωσής του για τακτική δρομολόγηση, άλλως στην περίπτωση που δεν υποβάλει εμπρόθεσμη δήλωση το πλοίο δύναται να συνεχίσει στην ίδια γραμμή ή γραμμές, μέχρι να ενταχθεί στις διαδικασίες εμπρόθεσμης τακτικής δρομολόγησης.
Για τις ανωτέρω δρομολογήσεις έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου έκτου.
Στις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παραγράφου 4 καλούνται οι πλοιοκτήτες να προσαρμόσουν με συμφωνία τα δρομολόγιά τους στις αναγκαίες χρονικές αποστάσεις για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Αν εντός πέντε ημερών δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο Υπουργός αποφασίζει για τις
αναγκαίες μεταβολές των δρομολογίων κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.”
Άρθρο 19
Τροποποίηση των άρθρων πέμπτου και όγδοου του ν. 2932/2001

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου πέμπτου του ν. 2932/2001 καταργείται.

2. Η παράγραφος 5 του άρθρου όγδοου του ν. 2932/2001 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“5. Αν δεν υποβληθούν προτάσεις ή οι υποβαλλόμενες προτάσεις δεν ικανοποιούν τις ανάγκες που περιγράφονται στην παράγραφο 1 ή προκύψουν ανάγκες λόγω αθέτησης των υποχρεώσεων πλοίου που είχε δρομολογηθεί είτε με τακτική δρομολόγηση είτε με σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας ή κρίνεται απολύτως απαραίτητο για λόγους κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής ή κάλυψης συγκοινωνιακών αναγκών, προκηρύσσεται, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.), μειοδοτικός διαγωνισμός για τη σύναψη σύμβασης ή συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας διάρκειας έως έξι ετών.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιεύεται όπως ορίζεται στην παράγραφο 2.
Με την προκήρυξη του διαγωνισμού καλούνται να υποβάλλουν προσφορά οι πλοιοκτήτες εκείνοι που οι ίδιοι και τα πλοία τους έχουν τις προϋποθέσεις οι οποίες ορίζονται στο άρθρο τρίτο. Η προκήρυξη περιλαμβάνει, εκτός από τα στοιχεία της παραγράφου 3, όλα τα ουσιώδη στοιχεία που ορίζουν οι κείμενες διατάξεις για τις προσφορές στους δημόσιους διαγωνισμούς.”

3. Η παράγραφος 8 του άρθρου όγδοου του ν. 2932/2001, που προστέθηκε με το άρθρο 28 του ν. 3153/2003 (ΦΕΚ 153 Α΄), καταργείται.
Άρθρο 20
Παράταση ισχύος της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του ν. 3153/2003 (ΦΕΚ 153 Α΄)

Η ισχύς της διάταξης της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του ν. 3153/2003 (ΦΕΚ 153 Α΄) παρατείνεται μέχρι την 31.12.2008.
Άρθρο 21

Η Πρόσληψη προσωπικού στους Οργανισμούς Λιμένα Α.Ε. γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3429/2005 (ΦΕΚ 314 Α`).
Ειδικότερα, για την πρόσληψη του προσωπικού πλωτών μέσων, λιμενεργατικού προσωπικού, χειριστών ανυψωτικών-φορτωτικών μηχανημάτων έργων και οδηγών αυτοκινήτων για τις ανάγκες των Οργανισμών Λιμένα Α.Ε., στη σειρά κατάταξης υποψηφίων, κατ`εξαίρεση, προηγούνται οι άνεργοι ναυτικοί που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (Γ.Ε.Ν.Ε.) και έχουν τουλάχιστον οκτώ μήνες ανεργίας υπολογιζομένης κάθε φορά από την τελευταία ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης για πρόσληψη και προς τα πίσω, ανεξάρτητα από το κριτήριο εντοπιότητας.
Σε περίπτωση που δεν πληρωθούν οι θέσεις από την ανωτέρω κατηγορία υποψηφίων, αυτές θα πληρούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, όπως κάθε φορά ισχύουν.
Σε περίπτωση πρόσληψης ανέργων ναυτικών σύμφωνα με τα ανωτέρω οριζόμενα στους Οργανισμούς Λιμένα Α.Ε., αυτοί εξακολουθούν να ασφαλίζονται υποχρεωτικάστον ασφαλιστικό φορέα τους, το Ν.Α.Τ., μέχρι και τη λήξη της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας για δοκιμαστική περίοδο διάρκειας μέχρι και επτά μηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 παράγραφος 1 του ν. 3429/2005 (ΦΕΚ 314Α`).
Στην περίπτωση σύναψης σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 παράγραφος 1 εδάφιο δεύτερο του ν. 3429/2005 (ΦΕΚ 314Α`), οι εργαζόμενοι αυτοί υποχρεωτικά ασφαλίζονται στον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ασφαλίζεται και το λοιπό προσωπικό των αντίστοιχων θέσεων.
Οι ασφαλιστικές εισφορές και τα σχετικά δικαιώματα των εργαζομένων αυτών στον ασφαλιστικό φορέα τους, το Ν.Α.Τ., για τη δοκιμαστική περίοδο διάρκειας μέχρι και επτά μηνών υπολογίζονται σε ποσοστό 9% για τον εργαζόμενο και σε 14% για τον εργοδότη επί του συνόλου των μικτών μηνιαίων αποδοχών συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως τακτικών και έκτακτων επιδομάτων που λαμβάνει το έκτακτο προσωπικό των Οργανισμών Λιμένα Α.Ε., ανάλογα με την ειδικότητα πρόσληψης και απασχόλησής του, σε αναλογική εφαρμογή της διάταξης της περίπτωσης α` της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του ν. 2575/1998 (ΦΕΚ 23 Α`).
Επιπλέον των προαναφερόμενων τακτικών μηνιαίων εισφορών υπέρ Ν.Α.Τ., καταβάλλονται εισφορές υπέρ ΚΕΑΝ 2% για τον εργαζόμενο και 2% για τον εργοδότη, ΕΛΟΕΝ 1 % για τον εργαζόμενο και 2% για τον εργοδότη, Εστίας Ναυτικών 0,35% για τον εργαζόμενο και 0,18% για τον εργοδότη και ΤΠΕΝ (ΤΠΑΕΝ-ΤΠΚΠΕΝ) τα μηνιαία ποσά εισφορών για τον εργαζόμενο σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
Οι εισφορές του εργαζόμενου παρακρατούνται από τον εργοδότη και αποδίδονται στους οικείους φορείς.
Η υπηρεσία που αποκτάται σύμφωνα με τα ανωτέρω θεωρείται ότι διανύθηκε σε επιβατηγά πλοία ακτοπλοίας μέχρι 500 κόρους με την ανώτερη ειδικότητα ναυτολόγησης του ναυτικού κατά το τελευταίο 48μηνο.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 9 παρ.2 Ν.3490/2006, ΦΕΚ Α 206/2.10.2006
Άρθρο 22

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εμπορικής Ναυτιλίας συνιστώνται θέσεις ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου (Αγροτικών) σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία νησιωτικών και παράκτιων περιοχών. Με όμοια απόφαση οι ιατροί που διορίζονται στις ανωτέρω θέσεις, διατίθενται σε πλοία, προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους επιβάτες και στα πληρώματα αυτών, οι δε πλοιοκτήτες υποχρεούνται στην αποδοχή των υπηρεσιών αυτών.

2. Ο διορισμός ιατρών στις συνιστώμενες θέσεις γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του ν. 1759/1988 (ΦΕΚ 50 Α΄) και τουάρθρου 23 του ν. 2071/1992 (ΦΕΚ 123 Α΄), χωρίς να απαιτείται έγκριση της τριμελούς επιτροπής του άρθρου 2 της ΠΥΣ 55/11.11.1998 (ΦΕΚ 252 Α΄). Επίσης, για την κάλυψη των θέσεων του άρθρου αυτού δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 26 του ν. 2519/1997 (ΦΕΚ 165 Α΄).

3. Οι διοριζόμενοι στις ανωτέρω θέσεις ιατροί αμείβονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Α΄ Μέρους του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α΄) όπως εκάστοτε ισχύουν και η αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόλησή τους υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ίδιου νόμου.

4. Η δαπάνη για τη μισθοδοσία των ιατρών που διορίζονται στις ανωτέρω θέσεις βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

5. Με μέριμνα και δαπάνη των πλοιοκτητών διατίθενται στους ιατρούς: α) για την ενδιαίτησή τους ατομικές καμπίνες με συνεχόμενο χώρο υγιεινής και τους παρέχεται σίτιση καθ` όλη τη διάρκεια του πλου – δρομολογίου του πλοίου, β) τα απαραίτητα μέσα και φαρμακευτικό υλικό όπως καθορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις συμπληρωμένα με τον επιπλέον φαρμακευτικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των ιατρείων του πλοίου που προβλέπονται στην εκδιδόμενη της κατ` εξουσιοδότηση κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εμπορικής Ναυτιλίας.
Κατά των παραβατών της διάταξης αυτής, επιβάλλονται οι διοικητικές Κυρώσεις του άρθρου 157 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, που κυρώθηκε με το άρθρομόνο του ν.δ. 187/1973 (ΦΕΚ 261 Α`), και κατά τη διαδικασία που προβλέπεται σε αυτόν.
Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 9 Ν.3569/2007,ΦΕΚ Α 122/8.6.2007.

6. Για τους ιατρούς που διατίθενται σε πλοία ισχύουν τα μη οικονομικά κίνητρα που θεσπίζονται για τους ιατρούς που τοποθετούνται σε ιατρεία άγονων και προβληματικών περιοχών, σύμφωνα με τις αποφάσεις που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότηση της παραγράφου 5 του άρθρου 28 του ν. 2646/1998 (ΦΕΚ 236 Α΄).

Σημ.: όπως η παρ.5 αναριθμήθηκε σε 6 με το άρθρο 9 Ν.3569/2007,ΦΕΚ Α 122/8.6.2007.

7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εμπορικής Ναυτιλίας ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

Σημ.: όπως η παρ.6 αναριθμήθηκε σε 7 με το άρθρο 9 Ν.3569/2007,ΦΕΚ Α 122/8.6.2007.
Άρθρο 23

Η παράγραφος 1 του άρθρου 45 του ν.δ. 187/1973 (ΦΕΚ 261 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Με την επιφύλαξη της περιπτώσεως του άρθρου 44, για κάθε παράβαση των διατάξεων του κεφαλαίου αυτού και των προεδρικών διαταγμάτων που εκδίδονται σε εκτέλεσή του και ανεξάρτητα εάν συντρέχει ποινική ή πειθαρχική δίωξη, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη απόφαση του Προϊσταμένου του Κλάδου Επιθεωρήσεως Εμπορικών Πλοίων ή του Προϊσταμένου της Λιμενικής ή Προξενικής αρχής, πρόστιμο τριακοσίων ευρώ έως πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ. Υπόχρεοι για την καταβολή του προστίμου είναι αλληλεγγύως και εις ολόκληρο ο πλοιοκτήτης, διαχειριστής, ο εφοπλιστής και ο πλοίαρχος του πλοίου.”
Άρθρο 24
Ρυθμίσεις θεμάτων NAT για την αντικατάσταση και εκκαθάριση ναυτολογίων ελληνικών επιβατηγών πλοίων που εκτελούν περιηγητικούς πλόες – κρουαζιερόπλοιων

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 22 παράγραφος 6 Ν.3965/2011,ΦΕΚ Α 113/18.5.2011

1. Για την αντικατάσταση ληξιπρόθεσμου ναυτολογίου επιβατηγών πλοίων που εκτελούν περιηγητικούς πλόες και επεκτείνουν τους πλόες αυτούς στο εξωτερικό ή κρουαζιερόπλοιων που εκτελούν πλόες μεταξύ λιμένων εσωτερικού και εξωτερικού ή μόνο εξωτερικού, ολικής χωρητικότητας άνω των 1.500 κόρων, καταβάλλεται ποσό ίσο με τις προϋπολογισθείσες ασφαλιστικές εισφορές νόμιμης σύνθεσης. Οι προϋπολογισθείσες εισφορές γνωστοποιούνται από τη Διεύθυνση Εισφορών και Πόρων του Ν.Α.Τ. στον πλοιοκτήτη εντός μηνός από την ημερομηνία έκδοσης του ναυτολογίου. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και οποτεδήποτε ζητηθεί εξόφληση του ναυτολογίου εντός του χρόνου ισχύος του.

2. Κατά την αντικατάσταση και εκκαθάριση του ναυτολογίου ο πλοιοκτήτης καταβάλλει τις τακτικές ασφαλιστικές εισφορές πλην Ν.Α.Τ., όπως καθορίζονται από τη νομοθεσία περί Ν.Α.Τ. και οι οποίες αναλογούν στη συμμετοχή του και παρακρατεί από τους ναυτικούς και καταβάλλει στο NAT τις αντίστοιχες εισφορές που τους αναλογούν. Ο πλοιοκτήτης υποχρεούται στην τήρηση των παρακάτω προϋποθέσεων:
α) Τηρούνται οι απαιτήσεις της οργανικής σύνθεσης πληρώματος του πλοίου ως προς την υποχρέωση ναυτολόγησης ελάχιστου αριθμού Ελλήνων ναυτικών ανά ειδικότητα.
β) Ναυτολογείται στο πλοίο επιπλέον της οργανικής συνθέσεως πληρώματος ένας τουλάχιστον σπουδαστής Α.Ε.Ν. (πλοίαρχος ή μηχανικός), εφόσον προσφέρονται, ή η υποχρέωση αυτή, μετά από έγκριση του Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ., εκπληρούται με τη ναυτολόγηση σπουδαστή Α.Ε.Ν. σε άλλο πλοίο της αυτής διαχειρίσεως, υπό ελληνική ή ξένη σημαία σύμφωνα με τις νόμιμες προϋποθέσεις.
γ) Υφίσταται έγκριση του Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ. για τη ναυτολόγηση αλλοδαπών ναυτικών στις θέσεις Ελλήνων ναυτικών που καθορίζονται από την οργανική σύνθεση πληρώματος πλοίου.

3. Προκειμένου να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2, ο πλοιοκτήτης καταθέτει δήλωση στο Ν.Α.Τ. περί απαρέγκλιτης τήρησης των παραπάνω προϋποθέσεων. Εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2, ο πλοιοκτήτης υποχρεούται να καταβάλει στο Ν.Α.Τ. για το χρονικό διάστημα μη εκπλήρωσης αυτών τη δική του τακτική εισφορά, καθώς και την τακτική εισφορά των ναυτικών για το σύνολο της οργανικής σύνθεσης πληρώματος του πλοίου, με βάση την ισχύουσα κάθε φορά οικεία Συλλογική Σύμβαση, περιλαμβανομένων και των ναυτολογημένων αλλοδαπών ναυτικών.

4. Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής, που ισχύει και για τα ναυτολόγια που αντικαθίστανται ή εξοφλούνται μετά την ισχύ του παρόντος νόμου, σε καμία περίπτωση δεν θίγονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των Ελλήνων ναυτικών από τη θαλάσσια υπηρεσία τους στο πλοίο. Ο πλοιοκτήτης δεν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές υπέρ NAT. ούτε παρακρατεί τις ασφαλιστικές υπέρ Ν.Α.Τ. εισφορές που αναλογούν στους ναυτικούς, ενώ η καταβολή των παραπάνω ποσών καλύπτεται συνολικά από τον προϋπολογισμό του Ν.Α.Τ.

5. Για τις ανάγκες της εφαρμογής του παρόντος άρθρου ως τακτικές ασφαλιστικές εισφορές νοούνται οι εισφορές υπέρ Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.), Κεφαλαίου Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (Κ.Ε.Α.Ν.), Ταμείων Πρόνοιας (Τ.Π.Α.Ε.Ν. και Τ.Π.Κ.Π.Ε.Ν.), Εστίας Ναυτικών, Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (Ε.Λ.Ο.Ε.Ν.), Κεφαλαίου Ναυτικής Εργασίας (Κ.Ν.Ε.), Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ν.Ε.Ε.).

6. Οι διατάξεις του παρόντος ισχύουν και για τα πλοία της πρώτης παραγράφου του άρθρου αυτού, που είναι νηολογημένα σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν.δ. 2687/ 1953 (Α` 317), όπως έχει ερμηνευθεί αυθεντικά από το ν.δ. 2928/1954 (Α` 163).

7. Απαιτήσεις του Ν.Α.Τ. από πλοία της πρώτης παραγράφου, που προέκυψαν από ναυτολόγια ή φύλλα εκκαθάρισης ναυτολογίου πριν τη δημοσίευση του παρόντος, εξακολουθούν να αναζητούνται. Για όσες απαιτήσεις έχουν ασκηθεί προσφυγές, έως και ένα μήνα από τηνΈναρξη ισχύος του παρόντος και μέχρι την έκδοση αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων, δεν εφαρμόζονται ή αναστέλλονται τα επιβληθέντα αναγκαστικά μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 15 του ν. 3569/2007 (Α` 122), δεν ασκείται ή αναστέλλεται η σχετική ποινική δίωξη και αναστέλλονται οι συναφείς εκκρεμείς ποινικές δίκες.
Άρθρο 25
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του Μέρους Α΄ του νόμου αυτού αρχίζει μετά την παρέλευση τριών μηνών από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από την Έναρξη ισχύος του Μέρους Α΄ του νόμου αυτού καταργείται κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του νόμου αυτού ή ρυθμίζει ίδια θέματα κατά διάφορο τρόπο. Η ισχύς του Μέρους Β΄ αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν σε επί μέρους διατάξεις του ορίζεται διαφορετικά.

Παραγγέλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2005

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΠ. ΣΠΗΛΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΕΥΑΓ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ε. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΠΑΥΛΙΔΗΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Φ. ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2005 Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ