ΝΟΜΟΣ 3511/ 2006 (ΦΕΚ Α 258/27.11.2006)

Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, αναβάθμιση της αποστολής του και άλλες διατάξεις
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ – ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Άρθρο 1
Αποστολή

1. Το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ.) είναι ιδιαίτερο Σώμα Ασφαλείας, υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει αρμοδιότητα που εκτείνεται σε όλη την Επικράτεια, εκτός από τους χώρους για τους οποίους ειδικές διατάξεις προβλέπουν αρμοδιότητα άλλων Υπηρεσιών και έχει ως αποστολή:
α. Την ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως, του δασικού πλούτου της Χώρας από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και λοιπών καταστροφών.
β. Την ευθύνη και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της καταστολής των πυρκαγιών και την παροχή συνδρομής για τη διάσωση των ατόμων και υλικών αγαθών, που απειλούνται από αυτές. Ως «επιχειρησιακός σχεδιασμός της καταστολής» νοείται η οργάνωση, η διαχείριση και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων πυρόσβεσης και διάσωσης, του εξοπλισμού και των άλλων μέσων. Ο «επιχειρησιακός σχεδιασμός της καταστολής» περιλαμβάνει ενέργειες, που εξασφαλίζουν τον έγκαιρο εντοπισμό, αναγγελία και επέμβαση, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των κινδύνων, που απορρέουν από αυτές.
γ. Την ευθύνη για τη διεξαγωγή των πυροσβεστικών-διασωστικών επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, της οποίας συνιστά τον επιχειρησιακό βραχίονα.

2. Το Πυροσβεστικό Σώμα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συμμετέχει στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης, που ανακύπτει σε περίοδο ειρήνης ή πολέμου και σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, συμβάλλει στην εξασφάλιση της Πολιτικής Προστασίας και της πολιτικής άμυνας της Χώρας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 63 του Ν.4249/2014 (ΦΕΚ Α 73 24.3.2014)
Άρθρο 2
Αρμοδιότητες

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 64 του Ν.4249/2014 (ΦΕΚ Α 73 24.3.2014)

1. Το Πυροσβεστικό Σώμα, για την εκπλήρωση της αποστολής του, είναι αρμόδιο, ιδίως, για:
α. Την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές, όπως σεισμοί, πλημμύρες, τις χημικές – βιολογικές – ραδιολογικές -πυρηνικές (Χ.Β.Ρ.Π.) απειλές και τη διάσωση ατόμων και υλικών αγαθών, που κινδυνεύουν από αυτές. Για το σκοπό αυτόν αξιοποιεί τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και πληροφορίες, προετοιμάζει, οργανώνει και κινητοποιεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις, μέσα και εξοπλισμό και ζητά τη συνδρομή άλλων Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων.
β. Τη διάσωση και παροχή συνδρομής σε άτομα των οποίων απειλείται ή εκτίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα από κάθε είδους ατυχήματα, όπως αεροπορικά, σιδηροδρομικά, τροχαία, εργατικά, πτώση σε λίμνες, ποταμούς, εγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες ή άλλους χώρους και εγκαταστάσεις, αποκλεισμούς σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές, σπήλαια, καθώς και την ειδοποίηση των αρμόδιων Υπηρεσιών για τη μεταφορά τους σε ιδρύματα παροχής ιατρικής συνδρομής ή περίθαλψης.
γ. Την περιφρούρηση και διαφύλαξη της περιουσίας που καταστράφηκε ή απειλήθηκε από πυρκαγιές ή άλλες καταστροφές, μέχρι την παράδοση της σε αστυνομικά όργανα ή τους κατόχους της.
δ. Τη διατήρηση και προστασία της κοινωνικής ασφάλειας από τα εγκλήματα εμπρησμού (άρθρα 264, 265, 266, 267 ΠΚ) και πλημμύρας (άρθρο 268 ΠΚ).
ε. Τη θέσπιση και τον έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας περί πυροπροστασίας.
στ. Την πρόληψη και καταστολή των αξιόποινων πράξεων που εμπίπτουν στην κατά τα ανωτέρω υπό στοιχεία δ` και ε` αποστολή του.
ζ. Τον επιχειρησιακό συντονισμό και τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας της Χώρας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
η. Την παροχή από το Π.Σ. ειδικών υπηρεσιών πυροπροστασίας και πυροσβεστικής συνεργασίας με τη σύναψη συμβάσεων και προγραμματικών συμφωνιών με φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ερευνητικά ή άλλα ινστιτούτα, φορείς, εταιρείες και οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
θ. Την επιβολή προστίμων ή άλλων διοικητικών κυρώσεων σε όσους επιβαρύνουν την Υπηρεσία με την ειδοποίηση και επέμβαση των υπηρεσιών του Π.Σ. σε περιστατικά που οφείλονται σε δόλο ή βαριά αμέλεια ή μη τήρηση των σχετικών διατάξεων ασφαλείας, ιδίως για ζητήματα πυροπροστασίας και συντήρησης ανελκυστήρων, καθώς και σε όσους για οποιονδήποτε λόγο παρακωλύουν ή δυσχεραίνουν αναίτια το πυροσβεστικό έργο, δεν τηρούν τα απαιτούμενα από την κείμενη νομοθεσία μέτρα και μέσα (ενεργητικής) πυροπροστασίας ή τις προδιαγραφές αυτών, δεν έχουν προβεί στις προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες, δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα από την ισχύουσα κατά περίπτωση νομοθεσία πυροπροστασίας έγγραφα και δικαιολογητικά, όπως ενδεικτικά, μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας, σχέδια κατόψεων, πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας, βιβλίο ελέγχου και συντήρησης μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας.

Η διαδικασία βεβαίωσης των ανωτέρω πράξεων και το είδος της διοικητικής ποινής που επιβάλλεται καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ενώ το ύψος του προστίμου που αναλογεί, καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών και εισπράττεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου

ι. Την πιστοποίηση των εθελοντών πυροσβεστών, που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 4029/2011 (Α` 245) και των εθελοντών και εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας, που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά δεν έχουν οργανωθεί σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις, καθώς και του προσωπικού πυρασφάλειας επιχειρήσεων και άλλων φορέων, που προβλέπεται από τη νομοθεσία πυροπροστασίας. Οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα όργανα πιστοποίησης του ανωτέρω προσωπικού πυρασφάλειας καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Για την πιστοποίηση του προσωπικού πυρασφάλειας επιχειρήσεων και άλλων φορέων, πλην των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας καταβάλλεται ειδικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
ια. Την παρακολούθηση των ευρωπαϊκών ή άλλων προγραμμάτων στο πλαίσιο της αποστολής του και την ενημέρωση για την εκτέλεση αυτών, προκειμένου να διασφαλισθεί η εφαρμογή τους σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, καθώς και η διάθεση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για τους σκοπούς Πολιτικής Προστασίας, πυρασφάλειας και πυροπροστασίας για τους οποίους χορηγούνται.
ιβ. Την υποβολή προτάσεων και την υλοποίηση, με ίδιες δυνάμεις ή σε συνεργασία με άλλους φορείς, ευρωπαϊκών ή άλλων προγραμμάτων, στο πλαίσιο της αποστολής και των αρμοδιοτήτων του Σώματος.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 49 παρ.3 του ν.4442/2016

2. Για την εκπλήρωση της αποστολής του, το Πυροσβεστικό Σώμα μεριμνά για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού με διαλέξεις, έκδοση φυλλαδίων, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και την προβολή, μέσω των Μ.Μ.Ε., του διαδικτυου και των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατάλληλων ενημερωτικών μηνυμάτων για θέματα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών.

3. Το Πυροσβεστικό Σώμα, στο πνεύμα της διεθνούς αλληλεγγύης, παρέχει επίσης συνδρομή προς άλλες χώρες, στο πλαίσιο των ισχυουσών διακρατικών συμφωνιών, καθώς και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

4. Αρμοδιότητες, που θεσπίζονται ή αφαιρούνται με κανονιστικές πράξεις και δεν έχουν υπογραφεί και από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, δεν ισχύουν.
Άρθρο 3
Χαρακτήρας Υπηρεσίας και προσωπικού

1. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ιδιαίτερο Σώμα Ασφαλείας, διέπεται από ειδικούς για αυτό οργανικούς νόμους και κανονισμούς και για την εκτέλεση της αποστολής του εφοδιάζεται με τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό.

2. Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:
α. Πυροσβεστικό Προσωπικό.
β. Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης και
γ. Πολιτικό Προσωπικό.
Το πυροσβεστικό προσωπικό είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, έχει ιδιαίτερη ιεραρχία και δικούς του κανόνες πειθαρχίας, εφοδιάζεται με ειδικό δελτίο ταυτότητας και φέρει στολή. Διέπεται από δικούς του οργανικούς νόμους και κανονισμούς και μόνο για όποια θέματα δεν ρυθμίζονται από αυτούς, εφαρμόζεται η νομοθεσία που ισχύει για τους πολιτικούς δημόσιους υπαλλήλους.

3. Το πυροσβεστικό προσωπικό εκτελεί καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, κατά το άρθρο 34 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με την επιφύλαξη του άρθρου 24 του παρόντος. Κατά την άσκηση των προανακριτικών του καθηκόντων το πυροσβεστικό προσωπικό φέρει κατάλληλο οπλισμό και μέσα, για τη χρήση των οποίων υπόκειται σε κατάλληλη εκπαίδευση.

4. Όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και το πυροσβεστικό προσωπικό του τελούν σε διαρκή ετοιμότητα για την εκπλήρωση της αποστολής τους. Για το σκοπό αυτόν οι Υπηρεσίες λειτουργούν σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες του έτους και το πυροσβεστικό προσωπικό θεωρείται ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία σε κάθε περίπτωση, που καθίσταται αναγκαία η επέμβαση του.

5. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζονται:
α. Ο κανονισμός στολών του πυροσβεστικού και εποχικού προσωπικού, καθώς και των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, ο τύπος και το περιεχόμενο του ειδικού δελτίου ταυτότητας του πυροσβεστικού προσωπικού και των Π.Π.Υ., καθώς επίσης τα εφόδια, τα μέσα και ο εξοπλισμός, που φέρει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.
β. Ο τρόπος και τα όργανα επιθεώρησης του οπλισμού, η φύλαξη και συντήρηση του, τα μέτρα ασφάλειας για την πρόληψη ατυχημάτων, οι Υπηρεσίες που διαθέτουν οπλισμό, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
γ. Ο τρόπος και ο χρόνος λειτουργίας των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, ο χρόνος εργασίας του προσωπικού του και τα σχετικά με αυτή δικαιώματα και υποχρεώσεις από την εκτέλεση της υπηρεσίας του σύμφωνα με την αντίστοιχη κείμενη νομοθεσία που διέπει την Υπηρεσία.

6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζεται το προσωπικό της παραγράφου 3 που μπορεί να φέρει οπλισμό, το είδος του οπλισμού, οι υποχρεώσεις του προσωπικού που οπλοφορεί, η εκπαίδευση του από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι χώροι προσωρινής κράτησης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.”
***Το άρθρο 3 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 65 του Ν.4249/2014 (ΦΕΚ Α 73 24.3.2014)
Άρθρο 4
Διάρθρωση Υπηρεσιών

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 66 του Ν.4249/2014 (ΦΕΚ Α 73 24.3.2014)

1. Το Πυροσβεστικό Σώμα συγκροτείται από Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες.

2. Κεντρικές Υπηρεσίες είναι αυτές των οποίων η αρμοδιότητα εκτείνεται σε ολόκληρη την Επικράτεια.
Κεντρικές Υπηρεσίες είναι οι εξής:
α. Το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο συγκροτείται από:
αα. Τις Επιτελικές Διευθύνσεις του Κλάδου Επιχειρήσεων και του Κλάδου Υποστήριξης.
ββ. Το Επιτελείο.
γγ. Το Επιτελικό Γραφείο Αρχηγού.
β. Οι κατωτέρω αυτοτελείς Υπηρεσίες:
αα. Η Πυροσβεστική Ακαδημία.
ββ. Η Υγειονομική Υπηρεσία Πυροσβεστικού Σώματος (ΥΓ.Υ.Π.Σ.).
γγ. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.).
δδ. Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.).
εε. Η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος (Υ.Ε.Μ.Π.Σ.).
στστ. Η Υπηρεσία Πλωτών Μέσων (Υ.ΠΛΩΜ).
ζζ. Η Διεύθυνση Επιθεώρησης και Ελέγχου Πυροσβεστικού Σώματος (Δ.Ε.Ε.Π.Σ.).
Η υπό ββ` και γγ` Υπηρεσίες εποπτεύονται και ελέγχονται από τον Υπαρχηγό Υποστήριξης και τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων αντιστοίχως. Η Διεύθυνση Επιθεώρησης και Ελέγχου Πυροσβεστικού Σώματος υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό, ενώ το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων και η Υπηρεσία Πλωτών Μέσων εποπτεύονται και ελέγχονται από τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

3. Περιφερειακές Υπηρεσίες είναι αποκεντρωμένες Υπηρεσίες με τοπική αρμοδιότητα, που εκτείνεται σε συγκεκριμένη εδαφική περιοχή. Περιφερειακές Υπηρεσίες είναι οι εξής:
α. Οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ. ΠΥΑ).
β. Οι Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών (ΔΙ.Π.Υ.Ν.).
γ. Οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.).
δ. Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ή Σταθμοί Πόλεων, Αεροδρομίων και Λιμένων (Π.Υ. ή Π.Σ.).
ε. Τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια (Π.Κ.).
στ. Τα Πυροσβεστικά Συνεργεία.
ζ. Οι Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί και
η. Τα Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια.

4. Οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ. ΠΥ.Δ.) υπάγονται στον Κλάδο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και καθοδηγούνται, συντονίζονται εποπτεύονται και ελέγχονται από τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Κατά την άσκηση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων επικουρείται από τρεις Συντονιστές Επιχειρήσεων (Α` 42). Οι ΠΕ.ΠΥ.Δ. είναι οι εξής:
α. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής.
β. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
γ. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας.
δ. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας.
ε. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου,
στ. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Θεσσαλίας.
ζ. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας.
η. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Πελοποννήσου.
θ. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας.
ι. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου.
ια. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου.
ιβ. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κρήτης.
ιγ. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ιονίων Νήσων.

5. Οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) είναι οι εξής:
α. 1η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (1η Ε.Μ.Α.Κ.) με έδρα την Αττική.
β. 2η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (2η Ε.Μ.Α.Κ.) με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
γ. 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (3η Ε.Μ.Α.Κ.) με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης.
δ. 4η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (4η Ε.Μ.Α.Κ.) με έδρα την Κομοτηνή.
ε. 5η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (5η Ε.Μ.Α.Κ.) με έδρα τα Ιωάννινα.
στ. 6η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (6η Ε.Μ.Α.Κ.) με έδρα την Πάτρα.
ζ. 7η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (7η Ε.Μ.Α.Κ.) με έδρα τη Λαμία.
η. 8η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (8η Ε.Μ.Α.Κ.) με έδρα τη Λάρισα.
Οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών υπάγονται στον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων και εποπτεύονται και ελέγχονται από τον Διοικητή της οικείας Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης.

6. Στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις υπάγονται:
α. Οι Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Νομών της οικείας Περιφέρειας,
β. Τα Πυροσβεστικά Συνεργεία.

7. Στις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού υπάγονται οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί ή Υπηρεσίες, που λειτουργούν στο νομό. Στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς ή Υπηρεσίες υπάγονται τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια, οι Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί και τα εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια. Τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια και οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί και τα εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια δεν έχουν διοικητική αυτοτέλεια, εξυπηρετούν μόνον επιχειρησιακές ανάγκες και υπάγονται στις αρμόδιες κατά τόπον Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ή Σταθμούς.

8. Από τις Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες του Σώματος οι παρακάτω Υπηρεσίες έχουν ιδιαίτερη και συγκεκριμένη αποστολή και χαρακτηρίζονται ως Ειδικές Υπηρεσίες. Ειδικές Υπηρεσίες είναι οι εξής:
α. Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.).
β. Η Πυροσβεστική Ακαδημία.
γ. Η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος (Υ.Ε.Μ.Π.Σ.).
δ. Η Υπηρεσία Πλωτών Μέσων (Υ.ΠΛΩΜ).
ε. Η Υγειονομική Υπηρεσία Πυροσβεστικού Σώματος (ΥΓ.Υ.Π.Σ.).
στ. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.).
ζ. Οι Ε.Μ.Α.Κ..
η. Η Διεύθυνση Επιθεώρησης και Ελέγχου Πυροσβεστικού Σώματος (Δ.Ε.Ε.Π.Σ.) και
θ. Τα Πυροσβεστικά Συνεργεία.

9. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, μετά από σχετική εισήγηση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού, και έκθεση του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ. ΜΕ.Α.) η οποία λαμβάνει υπόψη ιδίως οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και ορθολογικής λειτουργίας, μπορεί να συνιστώνται νέες Υπηρεσίες και να αναδιαρθρώνονται, να συγχωνεύονται, να υποβιβάζονται, να προάγονται και να καταργούνται υφιστάμενες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.

10. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να ιδρύονται και να συγχωνεύονται Υπηρεσίες κατώτερες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή Σταθμού.

11. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη μπορεί:
α. Να ρυθμίζονται θέματα οργάνωσης, διάρθρωσης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά τη λειτουργία των Κεντρικών Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος.
β. Να καταργούνται Υπηρεσίες κατώτερες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή Σταθμού, να αναστέλλεται, για υπηρεσιακούς λόγους, η λειτουργία τους, καθώς και να ορίζεται τυχόν εποχικότητα της λειτουργίας τους.
γ. Να ρυθμίζονται θέματα εσωτερικής διάρθρωσης και λειτουργίας των Υπηρεσιών του Σώματος, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για τη δύναμη του πυροσβεστικού προσωπικού, την άσκηση των καθηκόντων του και τη συντήρηση του υλικού των Υπηρεσιών και
δ. να κυρώνεται ο πίνακας χωρογραφικής κατανομής των Υπηρεσιών του Σώματος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ – ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
Άρθρο 5
Κλάδοι και Επιτελείο Πυροσβεστικού Σώματος

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 67 του Ν.4249/2014 (ΦΕΚ Α 73 24.3.2014)

1. Οι Κλάδοι και το Επιτελείο του Πυροσβεστικού Σώματος κατευθύνονται, συντονίζονται, εποπτεύονται, ελέγχονται ως ακολούθως:
α. Ο Κλάδος Υποστήριξης από τον Υπαρχηγό Υποστήριξης και συγκροτείται από:
αα. το Επιτελείο,
ββ. την Πυροσβεστική Ακαδημία και
γγ. την Υγειονομική Υπηρεσία Πυροσβεστικού Σώματος (ΥΓ.Υ.Π.Σ.).
β. Ο Κλάδος Επιχειρήσεων από τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων και συγκροτείται από:
αα. την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος (Υ.Ε.Μ.Π.Σ.),
ββ. την Υπηρεσία Πλωτών Μέσων (Υ.ΠΛΩΜ),
γγ. το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.),
δδ. τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.),
εε. τις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ. ΠΥΑ).

2. Οι Κλάδοι μεταξύ τους είναι ισότιμοι. Οι Κλάδοι συντονίζονται, εποπτεύονται και ελέγχονται από τον Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος, διαρθρώνονται σε επιτελικές Διευθύνσεις και οι Διευθύνσεις σε Τμήματα και Γραφεία.

3. Το Επιτελείο του Πυροσβεστικού Σώματος χειρίζεται τα θέματα προσλήψεων, προσδιορισμού των αναγκών εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού κατά ειδικότητα ή τομέα δραστηριότητας, ανάπτυξης ανθρωπίνων πόρων, πειθαρχίας και εν γένει υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού, οργάνωσης, λειτουργίας και καθορισμού των αρμοδιοτήτων των οργάνων και των Υπηρεσιών του Σώματος, κατάρτισης, ερμηνείας και παρακολούθησης της νομοθεσίας, εξυπηρέτησης των δημοσίων σχέσεων, προϋπολογισμού, αποδοχών και γενικά οικονομικών και ασφαλιστικών θεμάτων του προσωπικού του Σώματος, καθώς και τα θέματα υλικοτεχνικού εξοπλισμού, πληροφορικής και στέγασης των Υπηρεσιών, σύμφωνα με τις προτάσεις των Διευθύνσεων των Κλάδων και προγραμματίζει, κατευθύνει, εποπτεύει και ελέγχει το έργο των Υπηρεσιών στα θέματα αυτά. Το Επιτελείο υποστηρίζει στα θέματα αρμοδιότητας του τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Σώματος και διαρθρώνεται στις εξής Διευθύνσεις και Υπηρεσίες:
α. Διεύθυνση Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων,
β. Διεύθυνση Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,
γ. Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας,
δ. Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων,
ε. Διεύθυνση Οικονομικών,
στ. Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών και
ζ. Νομική Υπηρεσία.

4. Οι Διευθύνσεις και η Νομική Υπηρεσία υπάγονται στον Υπαρχηγό Υποστήριξης και συντονίζονται και ελέγχονται από τον Συντονιστή Υποστήριξης.

5. Με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος καθορίζονται τα λοιπά θέματα της εσωτερικής διάρθρωσης του Επιτελείου Πυροσβεστικού Σώματος, εξειδικεύονται, τροποποιούνται και κατανέμονται οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων, των Τμημάτων και των Γραφείων του Επιτελείου και των οργάνων που υπηρετούν σε αυτό, συστήνονται Γραφεία, εφόσον παρίσταται αναγκαίο, και ρυθμίζονται συναφή οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα.
Άρθρο 6
Διοίκηση – Βαθμοί Διοικούντων

Σημ.: όπως τροποποιήθηκεί με την παρ.6 του άρθρου 28 του Ν.4033/2011 (ΦΕΚ Α 264/22-12-2011) και αντικατασταθεί με το άρθρο 72 του Ν.4249/2014, (ΦΕΚ Α 73/ 24.3.2014), αντικαταστάθηκε εκ νέου ως άνω με το άρθρο 72 του Ν.4249/2014 (ΦΕΚ Α 73 24.3.2014)

1. Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος φέρει το βαθμό του Αντιστράτηγου, ασκεί τη Διοίκηση του Σώματος και είναι υπεύθυνος έναντι του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την άσκηση των καθηκόντων του. Ο Αρχηγός επιλέγεται και αποστρατεύεται με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.ΕΑ), ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Η κρίση για αποστρατεία του Αρχηγού μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, ύστερα από σχετική πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στο ΚΥ.Σ.ΕΑ. Με την ίδια απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. μπορεί στον Αρχηγό που αποστρατεύεται να απονέμεται ο βαθμός του Στρατηγού εν αποστρατεία.

2. Ο Υπαρχηγός Υποστήριξης και ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων φέρουν το βαθμό του Αντιστράτηγου και είναι άμεσοι βοηθοί του Αρχηγού. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Αρχηγού, τον αναπληρώνει ο αρχαιότερος εκ των δύο.

3. Ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων επικου-ρούνται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους από τρεις Συντονιστές Επιχειρήσεων.

4. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων τον αναπληρώνει στα καθήκοντα του ο κατά περίπτωση αρμόδιος Συντονιστής Επιχειρήσεων και τον Υπαρχηγό Υποστήριξης ο Συντονιστής Υποστήριξης.

5. Οι Συντονιστές Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι φέρουν το βαθμό του Υποστράτηγου, είναι τρεις, επικουρούν τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων και καθοδηγούν, συντονίζουν, εποπτεύουν και ελέγχουν το έργο των Υπηρεσιών του Σώματος, που υπάγονται στην τοπική τους αρμοδιότητα και εδρεύουν στην Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά. Με απόφαση του Αρχηγού Π.Σ. ορίζεται η τοπική αρμοδιότητα των Συντονιστών Επιχειρήσεων. Ειδικότερα, για τις Υπηρεσίες αρμοδιότητας τους, έχουν τα προβλεπόμενα από το άρθρο 3 του π.δ. 311/2003 (Α` 263) καθήκοντα. Τις εκθέσεις ικανότητας των Συντονιστών Επιχειρήσεων συντάσσει ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων και επ` αυτών γνωματεύει ο Αρχηγός.

6. Ο Συντονιστής Υποστήριξης φέρει το βαθμό του Υποστρατήγου και επικουρεί τον Υπαρχηγό Υποστήριξης. Η τοποθέτηση του Συντονιστή Υποστήριξης γίνεται με απόφαση του Αρχηγού του Π.Σ..
Σχετικό:Σύμφωνα με την παρ.5 του αρθρου 92 του Ν.4249/2014 (ΦΕΚ Α 73 24.3.2014) ισχύουν τα ακόλουθα: “5. Ως Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής τοποθετείται ανώτατος αξιωματικός με το βαθμό που αναφέρεται στην παρ. 6 του άρθρου 6 του ν. 3511/2006, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 72 του παρόντος.

7. Διοικητής των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων τοποθετείται Αρχιπύραρχος Γενικών Καθηκόντων.

8. Η Διοίκηση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ανατίθεται σε Υποστράτηγο, ο οποίος έχει και την επιχειρησιακή διοίκηση των διατεθειμένων Εναέριων Μέσων, υπό την εποπτεία του Αρχηγού.

9. Στο Συντονιστικό-Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος (199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.), καθώς και στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας προΐστανται Αρχιπύραρχοι Γενικών Καθηκόντων.

10. Η Διοίκηση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ανατίθεται σε Αρχιπυραρχο Γενικών Καθηκόντων και της Σχολής Ανθυποπυραγων σε Πύραρχο Γενικών Καθηκόντων.

11. Η Διοίκηση της 1ης και της 2ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) ανατίθεται σε Αρχιπυραρχο Γενικών Καθηκόντων.

12. Η Διοίκηση των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος ανατίθεται σε Αξιωματικούς Γενικών Καθηκόντων, πλην των Λιμενικών Πυροσβεστικών Σταθμών, της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων και της Υγειονομικής Υπηρεσίας, στις οποίες προΐστανται Αξιωματικοί Ειδικών Καθηκόντων των οικείων Κλάδων.

13. Στις Διευθύνσεις του Επιτελείου Πυροσβεστικού Σώματος δύνανται να προΐστανται Αρχιπύραρχοι Γενικών Καθηκόντων. Ειδικώς, στη Διεύθυνση Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δύναται να προΐσταται Αξιωματικός Ειδικών Καθηκόντων.

14. Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος μπορεί με απόφαση του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να μεταβιβάζει στον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων, τον Υπαρχηγό Υποστήριξης, στους Συντονιστές Επιχειρήσεων, στον Συντονιστή Υποστήριξης, στους Διοικητές των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων και στους Διοικητές ή Προϊσταμένους των Ειδικών Υπηρεσιών ορισμένες αρμοδιότητες του, εκτός από αυτές που του μεταβίβασε με απόφαση του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, μπορεί, με όμοια απόφαση, να εξουσιοδοτεί τα πιο πάνω όργανα να υπογράφουν «Με εντολή του» πράξεις ή άλλα έγγραφα της αρμοδιότητας του.”
Άρθρο 7
Σύσταση Συμβουλίων

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 75 του Ν.4249/2014 (ΦΕΚ Α 73 24.3.2014)

1. Στο Επιτελείο Πυροσβεστικού Σώματος συνιστώνται και λειτουργούν τα εξής Συμβούλια:
α. Το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και
β. Το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων.

2. Το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού συγκροτείται από:
α. Τον Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος, ως Πρόεδρο.
β. Τον Υπαρχηγό Υποστήριξης Πυροσβεστικού Σώματος.
γ. Τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος.
δ. Τον Συντονιστή Υποστήριξης.
ε. Τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας και
στ. Έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.) και της`Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (Ε.Α.Π.Σ.), ως μέλη.
ζ. Έναν εκπρόσωπο των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, προερχόμενο από τη συνδικαλιστική εκείνη οργάνωση, η οποία αναγνωρίζεται ως πλέον αντιπροσωπευτική από τη Γ.Σ.Ε.Ε..
Στο Συμβούλιο συμμετέχουν, κατά περίπτωση, και Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων του Επιτελείου.

3. Το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α. Εγκρίνει το πενταετές Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Λειτουργίας (Σ.Ε.Π.Α.Λ.) του Π.Σ., λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τους διατιθέμενους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους του Σώματος. Το Σ.Ε.Π.Α.Λ. αναθεωρείται κάθε έτος και εγκρίνεται από το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού με απόφαση του Αρχηγού Π.Σ. εντός εξήντα (60) ημερών από την υποβολή του προς έγκριση από τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας.
β. Σχεδιάζει την οργανωτική δομή του Πυροσβεστικού Σώματος κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές απαιτήσεις και να προσαρμόζεται στις αναγκαίες τεχνολογικές εξελίξεις, που συντελούν στην εκπλήρωση της αποστολής του.
γ. Καθορίζει τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους του Σώματος.
δ. Σχεδιάζει μέτρα για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών.
ε. Αναλύει την πορεία της εγκληματικότητας, αναφορικά με τους εμπρησμούς και σχεδιάζει μέτρα πρόληψης και καταστολής της.
στ. Γνωμοδοτεί για θέματα αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, για την ίδρυση, προαγωγή, υποβιβασμό ή κατάργηση των Υπηρεσιών του, καθώς επίσης και για κάθε άλλο θέμα που έχει σχέση με τη λειτουργία των Υπηρεσιών του.
ζ. Ιεραρχεί τις υφιστάμενες ανάγκες σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα.
η. Μελετά τα θέματα προσλήψεων, υπηρεσιακής εξέλιξης, καταστάσεων και αμοιβών όλων των κατηγοριών προσωπικού του Σώματος και προτείνει μέτρα για τη βελτίωση τους.
θ. Σχεδιάζει τα συστήματα διοίκησης, εκπαίδευσης και πειθαρχίας του προσωπικού.
ι. Παρέχει κατευθύνσεις για την κατάρτιση του ετήσιου προϋπολογισμού, του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και του εξοπλιστικού προγράμματος του Πυροσβεστικού Σώματος.

4. Το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων συγκροτείται από:
α. Τον Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος, ως Πρόεδρο.
β. Τον Υπαρχηγό Υποστήριξης Πυροσβεστικού Σώματος.
γ. Τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος.
δ. Τον Συντονιστή Υποστήριξης.
ε. Τους Συντονιστές Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος.
στ. Τον Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων.
ζ. Τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και
η. Τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Εφαρμογών της Συντονιστικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, ως μέλη.
Στο Συμβούλιο προσκαλούνται, κατά περίπτωση, στελέχη, του Σώματος ή στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της Συντονιστικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, ενώ μπορεί να προσκαλούνται υπηρεσιακοί παράγοντες ως εκπρόσωποι άλλων Υπουργείων, Δημόσιων Υπηρεσιών και Αρχών, καθώς και εκπρόσωποι ιδιωτικών Φορέων, εμπειρογνώμονες ή Ειδικοί Επιστήμονες και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

5. Το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων έχει ως αρμοδιότητα την παροχή κατευθύνσεων για την επιχειρησιακή τακτική που επιβάλλεται να ακολουθήσουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση έκτακτων και σοβαρών συμβάντων, που μπορούν να κλονίσουν το αίσθημα ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου, καθώς και θεμάτων που αφορούν την αντιμετώπιση φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών.

6. Ο Πρόεδρος και τα μέλη των Συμβουλίων αναπληρώνονται, σε περίπτωση ελλείψεως, απουσίας ή κωλύματος από τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Τα Συμβούλια συγκαλούνται από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος καθορίζει και την ημερήσια διάταξη.
Καθήκοντα γραμματέα των Συμβουλίων εκτελεί Ανώτερος Αξιωματικός του Επιτελείου Πυροσβεστικού Σώματος και η γραμματειακή τους υποστήριξη παρέχεται από την αρμόδια, κατά περίπτωση, Διεύθυνση αυτού. Στις συνεδριάσεις τηρούνται πρακτικά, τα οποία καταχωρούνται στο οικείο βιβλίο και είναι απόρρητα. Στις Υπηρεσίες κοινοποιούνται μόνον οι αποφάσεις των Συμβουλίων, προκειμένου να εκτελεστούν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Άρθρο 8
Προσωπικό – Κατηγορίες

1. Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:
α. Πυροσβεστικό Προσωπικό
β. Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης και
γ. Πολιτικό Προσωπικό.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.3 του άρθρου 17 του Ν. 4058/2012 (ΦΕΚ Α΄ 63/22/03/2012)

2. Το πυροσβεστικό προσωπικό διακρίνεται σε:
α. Γενικών καθηκόντων και
β. Ειδικών καθηκόντων.
Ειδικών καθηκόντων είναι:
1. Οι Διοικητικοί
2. Οι Τεχνικοί
3. Οι Πλοηγοί – Κυβερνήτες
4. Οι Πλοηγοί – Μηχανικοί
5. Οι Υγειονομικοί και
6. Το προσωπικό της Πληροφορικής και Επικοινωνιών”
7. Οι Χειριστές
8. Οι Μηχανικοί-Τεχνικοί εναερίων μέσων”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 74 παρ. 6α του Ν. 4249/2014 (ΦΕΚ Α 73/24.3.2014) και με την προσθήκη των στοιχείων 7 και 8.
Για όλες τις ανωτέρω κατηγορίες Αξιωματικών τηρούνται ιδιαίτερες επετηρίδες.
Στις οργανικές θέσεις των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος προστίθενται εβδομήντα (70) θέσεις στους Διοικητικούς Αξιωματικούς Ειδικών Καθηκόντων με μείωση οργανικών θέσεων Αξιωματικών Γενικών Καθηκόντων στους βαθμούς του Επιπυραγου κατά εννέα (9) θέσεις, Πυραγού κατά είκοσι (20) θέσεις, Υποπυραγού κατά είκοσι (20) θέσεις, Ανθυποπυραγού κατά είκοσι (20) θέσεις και μίας (1) θέσης Αρχιπυράρχου Τεχνικών. Στους Διοικητικούς Αξιωματικούς συμπεριλαμβάνονται οι ακόλουθες ειδικότητες: Νομικοί, Οικονομολόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Αεροναυπηγοί, Μηχανολόγοι Ναυπηγοί, Χημικοί Μηχανικοί, Χημικοί, Φυσικοί και Μαθηματικοί. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κατανέμονται οι ως άνω οργανικές θέσεις ανά ειδικότητα.
Οι Διοικητικοί Αξιωματικοί Ειδικών καθηκόντων καλύπτουν θέσεις, στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, στις Ειδικές Υπηρεσίες του Νομού Αττικής και στις έδρες των Περιφερειακών Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κατανέμονται οι θέσεις των Διοικητικών Αξιωματικών Ειδικών Καθηκόντων ανά βαθμό και ειδικότητα στις προαναφερόμενες υπηρεσίες ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.
Οι ως άνω οργανικές θέσεις καλύπτονται ως ακολούθως:
α) Από Αξιωματικούς Γενικών Καθηκόντων, οι οποίοι κατέχουν τους απαιτούμενους τίτλους σπουδών και μπορούν με αίτηση τους να μετατάσσονται σε κενές οργανικές θέσεις Διοικητικών Αξιωματικών του βαθμού τους, τηρούμενης της μεταξύ των αρχαιότητας στην κάλυψη των θέσεων αυτών.
β) Από ιδιώτες, οι οποίοι διαθέτουν τους απαιτούμενους τίτλους σπουδών με απευθείας κατάταξη στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται:
α) Αναφορικά με τους προς μετάταξη Αξιωματικούς Γενικών Καθηκόντων, ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων που καλύπτονται ανά ειδικότητα, η ποσόστωση κάθε ειδικότητας ανά βαθμό, καθώς και τα κριτήρια εφαρμογής, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά συμμετοχής, το αρμόδιο όργανο και η διαδικασία επιλογής, η σύνταξη των σχετικών πινάκων, τα καθήκοντα αυτών και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
β) Αναφορικά με τους προς κατάταξη ιδιώτες, οι ειδικότητες, το όριο ηλικίας, τα προσόντα και οι προϋποθέσεις πρόσληψης, ο τρόπος επιλογής με μόρια, η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, ο τρόπος σύνταξης των πινάκων, η διαδικασία κατάταξης, τα θέματα που αφορούν τη μετά την κατάταξη εκπαίδευση, ο βαθμός με τον οποίο κατατάσσονται, ο τρόπος ένταξης τους στις προβλεπόμενες επετηρίδες, το ασφαλιστικό τους καθεστώς, τα καθήκοντα τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Για θέματα σχετικά με τις κρίσεις, τις προαγωγές και την αποστρατεία των Διοικητικών Αξιωματικών εφαρμόζονται οι διατάξεις του π.δ. 305/1992 (Α` 152), όπως ισχύει. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις μεταθέσεις των Διοικητικών Αξιωματικών.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.5 του άρθρου 17 του Ν. 4058/2012 (ΦΕΚ Α΄ 63/22/03/2012)

3. Το πολιτικό προσωπικό διακρίνεται σε:
α. Μόνιμο και
β. Προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Το μόνιμο πολιτικό προσωπικό είναι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι

4. Οι βαθμοφόροι του Πυροσβεστικού Σώματος διακρίνονται σε απόφοιτους παραγωγικών σχολών και μη απόφοιτους παραγωγικών σχολών. Απόφοιτοι παραγωγικών σχολών είναι οι Αξιωματικοί γενικών καθηκόντων, που προέρχονται από τη Σχολή Ανθυποπυραγών, καθώς και οι Πυρονόμοι και Αρχιπυροσβέστες, που προέρχονται από τη Σχολή Αρχιπυροσβεστών. Οι Αξιωματικοί γενικών καθηκόντων, που προάγονται βάσει ειδικών διατάξεων, οι Αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων και οι Υπαξιωματικοί και Πυρονόμοι, που προάγονται βάσει ειδικών διατάξεων, είναι βαθμοφόροι μη παραγωγικής σχολής.
Άρθρο 9
Οργανικές θέσεις πυροσβεστικού προσωπικού

1.Εκ των υπαρχουσών θέσεων Ειδικών Καθηκόντων στο βαθμό του Αρχιπυράρχου, μία (1) θέση Διοικητικού, μία (1) θέση Πλοηγού Κυβερνήτη, μία (1) θέση Πλοηγού Μηχανικού και μία (1) θέση προσωπικού Πληροφορικής και Επικοινωνιών μεταφέρονται στην κατηγορία Γενικών Καθηκόντων στο βαθμό του Πυράρχου.
Εκ των υπαρχουσών θέσεων Ειδικών Καθηκόντων Διοικητικών στο βαθμό του Πυράρχου, δύο (2) μεταφέρονται στην κατηγορία Γενικών Καθηκόντων και μία (1) στην κατηγορία ειδικών καθηκόντων Χειριστών Αεροσκαφών, στον ίδιο βαθμό.
Εκ των υπαρχουσών θέσεων Ειδικών Καθηκόντων Διοικητικών, δύο (2) θέσεις Πυράρχων και πέντε (5) θέσεις Αντιπυράρχων μεταφέρονται στην κατηγορία Γενικών Καθηκόντων στο βαθμό του Αντιπυράρχου.
Εκ των υπαρχουσών θέσεων Ειδικών Καθηκόντων Διοικητικών, δύο (2) θέσεις Αντιπυράρχου και οκτώ (8) θέσεις Επιπυραγών, μεταφέρονται στην κατηγορία Γενικών Καθηκόντων στο βαθμό του Επιπυραγού.
Εκ των υπαρχουσών θέσεων Ειδικών Καθηκόντων Διοικητικών στο βαθμό του Πυραγού, τρεις (3) θέσεις μεταφέρονται στην κατηγορία των Γενικών Καθηκόντων στον ίδιο βαθμό, μία (1) στην κατηγορία Ειδικών Καθηκόντων ειδικότητα Υγειονομικού στον ίδιο βαθμό και μία (1) στην κατηγορία Ειδικών Καθηκόντων στην ειδικότητα Τεχνικοί Αεροσκαφών στον ίδιο βαθμό.
Εκ των υπαρχουσών θέσεων Ειδικών Καθηκόντων στο βαθμό του Πυραγού μεταφέρονται: α) δώδεκα (12) θέσεις Πλοηγών Κυβερνητών στην κατηγορία Γενικών Καθηκόντων στον ίδιο βαθμό και β) τρεις (3) θέσεις Τεχνικών, στην κατηγορία Ειδικών Καθηκόντων στην ειδικότητα Χειριστών Αεροσκαφών, στον ίδιο βαθμό.
Εκ των υπαρχουσών θέσεων ειδικών καθηκόντων ειδικότητας Πλοηγού Μηχανικού στο βαθμό του Πυραγού, πέντε (5) θέσεις μεταφέρονται στην κατηγορία Ειδικών Καθηκόντων ειδικότητας Υγειονομικού στον ίδιο βαθμό και πέντε (5) στην κατηγορία Γενικών Καθηκόντων.
Εκ των υπαρχουσών θέσεων Γενικών Καθηκόντων Υποπυραγών-Ανθυποπυραγών μεταφέρονται:
α) έξι (6) θέσεις στην κατηγορία Ειδικών Καθηκόντων στην ειδικότητα Χειριστών Αεροσκαφών, στον ίδιο βαθμό,
β) εννέα (9) θέσεις στην κατηγορία Ειδικών Καθηκόντων στην ειδικότητα Τεχνικών Αεροσκαφών στον ίδιο βαθμό,
γ) δεκατέσσερις (14) θέσεις στην κατηγορία Ειδικών Καθηκόντων στην ειδικότητα Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον ίδιο βαθμό,
δ) δέκα (10) θέσεις στην κατηγορία Ειδικών Καθηκόντων Χειριστών Αεροσκαφών σε βαθμό Πυρονόμων- Αρχιπυροσβεστών -Υπαρχιπυροσβεστών-Πυροσβεστών και
ε) δέκα (10) θέσεις στην κατηγορία Ειδικών Καθηκόντων Τεχνικών Αεροσκαφών σε βαθμό Πυρονόμων-Αρχιπυροσβεστών – Υπαρχιπυροσβεστών-Πυροσβεστών.
Εκ των υπαρχουσών θέσεων της κατηγορίας Γενικών Καθηκόντων, δεκατέσσερις (14) θέσεις Πυρονόμων (παραγωγικής σχολής) μεταφέρονται στην κατηγορία Ειδικών Καθηκόντων ειδικότητα Τεχνικοί, στον ίδιο βαθμό.
Εκ των υπαρχουσών θέσεων της κατηγορίας Ειδικών Καθηκόντων ειδικότητας Τεχνικών, τριανταπέντε (35) θέσεις Αρχιπυροσβεστών-Υπαρχιπυροσβεστών-Πυροσβεστών μεταφέρονται σε αντίστοιχες θέσεις στην κατηγορία Ειδικών Καθηκόντων ειδικότητας Διοικητικών, στον ίδιο βαθμό.
Το σύνολο της οργανικής δύναμης του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος δεν θίγεται από τις ανωτέρω μεταφορές και ανέρχεται σε 12.942 θέσεις, οι οποίες κατανέμονται σε 12.464 θέσεις Γενικών Καθηκόντων και, εκ των Ειδικών Καθηκόντων, σε 79 θέσεις στην ειδικότητα Διοικητικών, 111 στην ειδικότητα Τεχνικών, 26 στην ειδικότητα Υγειονομικών, 46 στην ειδικότητα Πλοηγών- Κυβερνητών, 131 στην ειδικότητα Πλοηγών-Μηχανικών, 45 στην ειδικότητα Πληροφορικής και Επικοινωνιών, 20 στην ειδικότητα Χειριστών Αεροσκαφών και 20 στην ειδικότητα Τεχνικών Αεροσκαφών.»
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 και την παρ.6 του άρθρου 17 του Ν. 4058/2012 (ΦΕΚ Α΄63/22/03/2012), αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο74 παρ. 4β του Ν. 4249/2014 (ΦΕΚ Α 73/24.3.2014)
Σχετικό::Σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 74του Ν. 4249/2014 (ΦΕΚ Α 73/24.3.2014) ισχύουν τα ακόλουθα: “3. Οι Αντιστράτηγοι Γενικών Καθηκόντων του Πυροσβεστικού Σώματος και οι Υποστράτηγοι Ειδικών Καθηκόντων της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 3511/2006, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 3 του άρθρου 17 του ν. 4058/2012 (Α` 63), μειώνονται κατά έναν. Οι θέσεις του προηγούμενου εδαφίου μεταφέρονται στην κατηγορία Γενικών Καθηκόντων στο βαθμού του Αρχιπυράρχου.

2. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη μπορεί να συστήνονται ή να καταργούνται οργανικές θέσεις των κατηγοριών και ειδικοτήτων του πυροσβεστικού προσωπικού, και κατά τροποποίηση του παρόντος, να κατανέμονται οργανικές θέσεις κατά βαθμό, καθώς και μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών, να συστήνονται και να καταργούνται ειδικότητες, να καθορίζεται η συνολική οργανική δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος και να ρυθμίζεται κάθε άλλο συναφές ζήτημα
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε ως άνω με το άρθρο 74 παρ. 5 του Ν. 4249/2014 (ΦΕΚ Α 73/24.3.2014)

3. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης καθορίζεται ο τρόπος και ο χρόνος άσκησης των πυροσβεστικών καθηκόντων των αθλητών που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, οι όροι, προϋποθέσεις και η διαδικασία χαρακτηρισμού και αποχαρακτηρισμού τους ως αθλητών και κάθε άλλο σχετικό θέμα”.
Σημ.: καταργήθηκε με την περίπτωση ι του άρθρου 125 του Ν.4249/2014 (ΦΕΚ Α 73/24.3.2014)
Άρθρο 10
Οργανικές θέσεις πολιτικού προσωπικού

1. Οι οργανικές θέσεις κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα του πολιτικού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος είναι οι εξής:
α. Κατηγορίες και Κλάδοι μόνιμου πολιτικού προσωπικού.
(1) Κλάδοι Κατηγορίας ΠΕ: (α) Κλάδος ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού 5 (β) Κλάδος ΠΕ Μηχανικών Ειδικότητες: (1) Μηχανολόγων Μηχανικών 2 (2) Ηλεκτρολόγων Μηχανικών 1 (3) Πολιτικών Μηχανικών 1 (4) Χημικών Μηχανικών 1 (5) Πυρομηχανικών 1 (2) Κλάδος Κατηγορίας ΔΕ: (α) Κλάδος ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού 42 (β) Κλάδος ΔΕ Τεχνικού
Ειδικότητες: (1) Μηχανολογίας 1 (2) Ηλεκτρολόγων 1 (3) Κλάδος Κατηγορίας ΥΕ: (α) Κλάδος ΥΕ προσωπικού καθαριότητας 65
β. Κατηγορίες πολιτικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Καθαρίστριες με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου 10

2. Οι οργανικές θέσεις του πολιτικού προσωπικού κατανέμονται στις Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος με απόφαση του Αρχηγού του Σώματος.

3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης, μπορεί να αυξάνονται ή να μειώνονται οι οργανικές θέσεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων του πολιτικού προσωπικού ή να συνιστώνται και να καταργούνται κλάδοι και ειδικότητες.
Άρθρο 11
Ιεραρχική κλίμακα – Αντιστοιχία βαθμών

1. Η κλίμακα της ιεραρχίας των βαθμών του πυροσβεστικού προσωπικού έχει ως εξής: Αντιστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος, Αρχιπύραρχος, Πύραρχος, Αντιπύραρχος, Επιπυραγός, Πυραγός, Υποπυραγός, Ανθυποπυραγός, Πυρονόμος, Αρχιπυροσβέστης, Πυροσβέστης. Αξιωματικοί είναι όσοι κατέχουν βαθμό Ανθυποπυραγού και άνω. Από αυτούς, ανώτατοι είναι ο Αντιστράτηγος, Υποστράτηγος και Αρχιπύραρχος, ανώτεροι είναι ο Πύραρχος, Αντιπύραρχος και Επιπυραγός και κατώτεροι είναι ο Πυραγός, Υποπυραγός και Ανθυποπυραγός. Ο Πυρονόμος είναι ενδιάμεση βαθμίδα ανάμεσα στους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς. Υπαξιωματικοί είναι οι Αρχιπυροσβέστες παραγωγικής σχολής και οι Αρχιπυροσβέστες μη παραγωγικής σχολής.

2. Οι βαθμοί του πυροσβεστικού προσωπικού γενικών καθηκόντων και η αντιστοιχία τους με τους στρατιωτικούς του Στρατού Ξηράς και τους αστυνομικούς της Ελληνικής Αστυνομίας είναι οι εξής:
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ Αντιστράτηγος Π.Σ.- Αντιστράτηγος Αστυνομίας- Αντιστράτηγος- Αρχηγός Αρχηγός Αρχηγός Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγος Π.Σ. Αντιστράτηγος Αστυνομίας Αντιστράτηγος Υποστράτηγος Π.Σ. Υποστράτηγος Αστυνομίας Υποστράτηγος Αρχιπύραρχος Ταξίαρχος Αστυνομίας Ταξίαρχος Πύραρχος Αστυνομικός Διευθυντής Συνταγματάρχης Αντιπύραρχος Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αντισυνταγματάρχης Επιπυραγός Αστυνόμος Α` Ταγματάρχης Πυραγός Αστυνόμος Β` Λοχαγός Υποπυραγός Υπαστυνόμος Α` Υπολοχαγός Ανθυποπυραγός Υπαστυνόμος Β` Ανθυπολοχαγός Πυρονόμος Ανθυπαστυνόμος Ανθυπασπιστής Αρχιπυροσβέστης Αρχιφύλακας Αρχιλοχίας Πυροσβέστης Αστυφύλακας Λοχίας

3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, μπορεί να συνιστώνται νέοι βαθμοί, να καταργούνται ενδιάμεσοι βαθμοί ή να μετονομάζονται οι υφιστάμενοι στην ιεραρχική κλίμακα, να ρυθμίζεται κάθε συναφές θέμα, καθώς επίσης και θέματα αντιστοιχίας βαθμών με την κλίμακα των βαθμών του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και του αστυνομικού προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Άρθρο 12
Εκπαίδευση

1. Το πυροσβεστικό προσωπικό εκπαιδεύεται, μετεκπαιδεύεται και επιμορφώνεται στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Επίσης, είναι δυνατόν να εκπαιδεύεται ή μετεκπαιδεύεται και εκτός της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, με έξοδα του ιδίου ή του Δημοσίου. Στους εκπαιδευόμενους ή μετεκπαιδευόμενους στο εξωτερικό, με έξοδα του Δημοσίου, καταβάλλονται οι δαπάνες μετακίνησης, που προβλέπονται και για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους.

2. Η Πυροσβεστική Ακαδημία περιλαμβάνει τις ακόλουθες Σχολές:
α. Σχολή Ανθυποπυραγών.
β. Σχολή Αρχιπυροσβεστών.
γ. Σχολή Πυροσβεστών.
δ. Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης.
ε. Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας (Ε.Σ.ΠΟ.Π).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.3 του άρθρου 69 του Ν.4249/2014 (ΦΕΚ Α 73 24.3.2014)

3. Στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας μπορεί να εκπαιδεύεται, σε συναφή με την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος αντικείμενα, το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, δημόσιοι υπάλληλοι, το προσωπικό των Ο.Τ.Α. και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το προσωπικό Πυροσβεστικών Υπηρεσιών άλλων χωρών, καθώς επίσης και το προσωπικό των βιοτεχνιών, βιομηχανιών και των πάσης φύσεως επιχειρήσεων, των νοσηλευτικών και άλλων ιδρυμάτων. Επίσης σε Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος επιτρέπεται η πρακτική άσκηση φοιτητών και σπουδαστών των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα και Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), που έχουν γνωστικό αντικείμενο συναφές με τις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος.

4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, μπορεί:
α. Να ρυθμίζονται τα προσόντα, οι προϋποθέσεις και τα κωλύματα κατάταξης ή πρόσληψης στο Πυροσβεστικό Σώμα κάθε κατηγορίας πυροσβεστικού προσωπικού, το σύστημα και η διαδικασία των εξετάσεων, τα αρμόδια όργανα, οι κατηγορίες των υποψηφίων και η μοριοδότησή τους, ο τρόπος πρόσληψης των αθλητών υποψηφίων, ο τρόπος και η διαδικασία βαθμολόγησης των υποψηφίων, οι προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται για την κατάταξη του προσωπικού, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης θεσπίζεται ειδικό παράβολο συμμετοχής στις εξετάσεις και το ύψος αυτού.
Σημ.: Η περίπτωση α΄της παρ. 4 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 46 Ν.4029/2011,ΦΕΚ Α 245/22.11.2011.
β. Να ιδρύονται νέες, να καταργούνται ή να αναδιαρθρώνονται υφιστάμενες Σχολές εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης του πυροσβεστικού προσωπικού, να καθορίζονται θέματα σχετικά με τη λειτουργία και οργάνωση των Σχολών, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία απόλυσης των εκπαιδευομένων, τα προσόντα, η διαδικασία, τα αρμόδια όργανα επιλογής και απόλυσης του εκπαιδευτικού προσωπικού, ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής στο Σώμα των εκπαιδευομένων και μετεκπαιδευομένων, καθώς και κάθε άλλο θέμα για την εκπαίδευση όλων των κατηγοριών του πυροσβεστικού προσωπικού. Η αποζημίωση που καταβάλλεται στο εκπαιδευτικό προσωπικό για κάθε ώρα διδασκαλίας προφορικών ή γραπτών εξετάσεων ή άλλης απασχόλησης καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.
Οταν με το ως άνω προεδρικό διάταγμα ιδρύονται νέες Σχολές εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, αυτό εκδίδεται με πρόταση και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ, όταν ρυθμίζονται θέματα της Σχολής Ανθυποπυραγών, αυτό εκδίδεται με πρόταση και του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ – ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Άρθρο 13
Καθήκοντα προανάκρισης – Δημοσίου Κατηγόρου – Διοικητικό Πρόστιμο

1. Οι βαθμοφόροι του Πυροσβεστικού Σώματος από το βαθμό του Αρχιπυροσβέστη (παραγωγικής σχολής) και άνω εκτελούν καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου κατά το άρθρο 34 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για τα εγκλήματα του εμπρησμού (άρθρα 264, 265, 266 και 267 Π.Κ.).

2. Την ποινική δίωξη των πταισματικών παραβάσεων, που προβλέπονται από τις πυροσβεστικές διατάξεις και τους κανονισμούς πυροπροστασίας, ασκεί ο Δημόσιος Κατήγορος του Πυροσβεστικού Σώματος. Καθήκοντα Δημοσίου Κατηγόρου ασκούν οι Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος που προέρχονται από την οικεία παραγωγική σχολή.

3. Στους καταδικαζόμενους για τα εγκλήματα του εμπρησμού δάσους και δασικών εκτάσεων, επιβάλλεται από τα αρμόδια όργανα διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με το άρθρο 26 του ν. 2800/2000 (ΦΕΚ 41 Α`).
Άρθρο 14
Πυροσβεστικές διατάξεις Πυροπροστασία

Σημ.: όπως το άρθρο 14 τροποποιήθηκε με το άρθρο 49 παρ.4 του ν.4442/2016

1. Με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος εκδίδονται πυροσβεστικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίζονται:

α) Προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα και μέσα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών στις επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις κάθε δραστηριότητας.

β) Κατασταλτικά μέτρα στα δάση, στις δασικές και αγροτικές εκτάσεις.

γ) Διοικητικές διαδικασίες και δικαιολογητικά έγκρισης μελετών ενεργητικής πυροπροστασίας και χορήγησης πιστοποιητικού (ενεργητικής) πυροπροστασίας, η απαίτηση εφοδιασμού με πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας και η χρονική διάρκεια ισχύος του ανάλογα με τη φύση της δραστηριότητας, καθώς και κάθε άλλη ειδικότερη διαδικασία που απαιτείται για τη χορήγηση των ανωτέρω εγγράφων.

2. Οι πυροσβεστικές διατάξεις εγκρίνονται από τον Υπουργό Εσωτερικών και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3. Οι παραβάτες των πυροσβεστικών διατάξεων διώκονται και τιμωρούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 433 Π.Κ.

4. Η Πυροσβεστική Αρχή δύναται να επιβάλει στους παραβάτες ανεξάρτητα από την άσκηση ποινικής δίωξης της παραγράφου 3, διοικητικό πρόστιμο από εκατό (100) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό επικινδυνότητας από τη συντελούμενη παράβαση, τη διάρκεια αυτής, το βαθμό άμεσης συμμόρφωσης και τη συνεργασία του παραβάτη, τις επιπτώσεις στο ευρύ κοινό και το μέγεθος της επιχείρησης. Το πρόστιμο του προηγούμενου εδαφίου δύναται να επαυξάνεται σε περίπτωση υποτροπής εντός διαστήματος ενός (1) έτους. Η Πυροσβεστική Αρχή εφόσον διαπιστώσει ότι υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια δύναται να επιβάλει απευθείας διοικητικά μέτρα, όπως προσωρινή ή οριστική παύση ή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης ή εγκατάστασης μέσω της σφράγισης αυτής με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών. Η Πυροσβεστική Αρχή δύναται επίσης, πριν την εφαρμογή της παραγράφου 3 και των κυρώσεων των προηγούμενων εδαφίων της παρούσας παραγράφου, εφόσον κρίνει ότι οι συντελούμενες παραβάσεις είναι ήσσονος σημασίας να προβαίνει σε συστάσεις και χορήγηση αποκλειστικής προθεσμίας για άρση της παράβασης. Τα ποσά των διοικητικών προστίμων εισπράττονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 του αρθρου 100 του Ν.4249/2014 (ΦΕΚ Α 73/24.3.2014)

5. Το ύψος και τα ειδικότερα θέματα σχετικά με τον τρόπο, τον τύπο και τη διαδικασία επιβολής των προστίμων για καθεμία από τις παραβάσεις των πυροσβεστικών διατάξεων εντός των ορίων της παραγράφου 4, η επαύξηση τους σε περίπτωση υποτροπής, τα ειδικότερα διοικητικά ή άλλα μέτρα που επιβάλλονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, η βεβαίωση και η διαδικασία είσπραξης των προστίμων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παραγράφου 4, καθορίζεται με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος ή με πυροσβεστική διάταξη, η οποία εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

6. Ο έλεγχος για την εφαρμογή των πυροσβεστικών διατάξεων, των κανονισμών πυροπροστασίας και γενικά της νομοθεσίας πυρασφάλειας, καθώς και η επιβολή των κυρώσεων και διοικητικών μέτρων ανήκει στα πυροσβεστικά όργανα, τα οποία υποχρεούνται να διευκολύνουν οι ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευόμενοι τις επιχειρήσεις ή εγκαταστάσεις ή οι εργοδότες κατά την έννοια της παρ. 1β του Ν. 3850/2010 (Α΄ 84) όπως κάθε φορά ισχύει, σε όλες τις επιχειρήσεις ή εγκαταστάσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που αφορούν.

Σε περίπτωση άρνησης ή παρεμπόδισης του ασκούμενου ελέγχου από τον ιδιοκτήτη εκμεταλλευτή της επιχείρησης εγκατάστασης ή άρνησης με οποιονδήποτε τρόπο από τον ιδιοκτήτη εκμεταλλευτή της επιχείρησης χορήγησης στα αρμόδια πυροσβεστικά όργανα κάθε στοιχείου εγγράφου απαραίτητου για τη διεξαγωγή του ελέγχου, τα πυροσβεστικά όργανα δύνανται να ζητήσουν τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και παρουσία της πραγματοποιείται ο έλεγχος, ενώ στον ιδιοκτήτη εκμεταλλευτή δύνανται να επιβάλλονται οι κυρώσεις των ανωτέρω παραγράφων 3 και 4. Για τον έλεγχο των επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων που αφορούν δημόσια θεάματα, η είσοδος των πυροσβεστικών οργάνων είναι ελεύθερη.

7. Κανονιστικές πράξεις που θεσπίζουν απαιτήσεις ή δικαιολογητικά που σχετίζονται με την επιβολή και τήρηση των μέτρων και μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας, το πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας και τη διάρκεια ισχύος του και κάθε άλλης ή ειδικότερης διαδικασίας του παρόντος άρθρου, και δεν προβλέπονται ή απαιτούνται από πυροσβεστικές διατάξεις, συνυπογράφονται από τον Υπουργό Εσωτερικών μετά από σύμφωνη γνώμη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

8. Την ευθύνη για την τοποθέτηση, τη συντήρηση και την καλή λειτουργία όλων των προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις έχει ο ιδιοκτήτης ή ο εκμεταλλευτής τους.
Άρθρο 15
Έλεγχος κατασ6εστικών μέσων και υλικών

1. Τα διατιθέμενα στην αγορά κατασβεστικά μέσα και υλικά υπόκεινται, πέραν των άλλων ελέγχων και σε έλεγχο καταλληλότητας, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία. Ο έλεγχος αυτός διενεργείται από το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Πυροσβεστικό Σώμα. Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο.

2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δημόσιας Τάξης, καθορίζονται τα θέματα συνεργασίας των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου, τα αρμόδια για τον έλεγχο όργανα, ο τρόπος ελέγχου και η διαδικασία, το ύψος, τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία επιβολής του προστίμου, η διαδικασία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την καταχώριση σε μητρώο των κατασβεστικών υλικών και μέσων, η διαδικασία ελέγχου της φυσικοχημικής τους συμπεριφοράς, οι όροι και προϋποθέσεις καταλληλότητας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την αποτροπή ενδεχόμενων βλαβών στον ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον.

3. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης καθορίζονται η συγκρότηση, η σύνθεση και ο τρόπος λειτουργίας Επιτροπών από Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν την ιδιότητα του τεχνικού επιστήμονα για την αξιολόγηση υλικών και μέσων πυροπροστασίας ώστε να γίνονται αποδεκτά κατά την άσκηση της προληπτικής πυροπροστασίας που διενεργείται από τα Γραφεία Πυρασφάλειας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
Άρθρο 16
Μετακινήσεις – άδειες – πειθαρχικό δίκαιο

1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, μπορεί να ρυθμίζονται θέματα μετακινήσεων, αποσπάσεων, τοποθετήσεων, μεταθέσεων και πειθαρχικού δικαίου, καθώς και άλλων θεμάτων υπηρεσιακών καταστάσεων, τις άδειες αυτού, ως επίσης και θέματα μετάταξης μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών και ειδικοτήτων του πυροσβεστικού προσωπικού.

2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα ιεραρχίας, κρίσεων, προαγωγών, αποστρατείας, ειδικών καταστάσεων του πυροσβεστικού προσωπικού, καθώς επίσης και οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα μονιμοποίησης αυτού.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ
Άρθρο 17
Υγειονομική περίθαλψη

1. Η ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος παρέχεται από τους υγειονομικούς αξιωματικούς του ή από τους υγειονομικούς αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας ή των Ενόπλων Δυνάμεων ή από ιατρούς του δημόσιου τομέα ή από ιατρούς ιδιώτες συμβεβλημένους με τον οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.). Η κατάσταση της υγείας του πυροσβεστικού προσωπικού κρίνεται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές του Σώματος. Για τη φαρμακευτική περίθαλψη του εν ενεργεία ή εν συντάξει προσωπικού και των μελών των οικογενειών τους, εφαρμόζεται ό,τι ισχύει για τους δημόσιους υπαλλήλους. Το πυροσβεστικό προσωπικό κατά προτίμηση νοσηλεύεται στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ρυθμίζονται η διεξαγωγή της υγειονομικής υπηρεσίας, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία παροχής υγειονομικής περίθαλψης, οι αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές, οι αρμοδιότητές τους, τα θέματα αναρρωτικών αδειών ή απαλλαγής από την υπηρεσία για λόγους ασθένειας, οι σχετικές υποχρεώσεις του πυροσβεστικού προσωπικού, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Άρθρο 18
Αποδοχές – Προϋπολογισμός – Οικονομική Διαχείριση – Λέσχες

1. Οι αποδοχές του πυροσβεστικού προσωπικού καθορίζονται κάθε φορά από το νόμο που ισχύει για το μισθολόγιο των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

2. Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ίδιο προϋπολογισμό, ως ειδικός φορέας, του προϋπολογισμού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όπου εγγράφονται κάθε έτος οι προβλεπόμενες από το άρθρο 20 του ν.1481/1984 (ΦΕΚ 152 Α`), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, πιστώσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των αναγκών λειτουργίας των Υπηρεσιών και του προσωπικού του.

3. Η Οικονομική Διαχείριση του Σώματος διεξάγεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του και οι δαπάνες πραγματοποιούνται, ελέγχονται, εκκαθαρίζονται και εντέλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις περί “Δημοσίου Λογιστικού”.

4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, ρυθμίζονται ειδικά θέματα διαχείρισης χρηματικού, υλικού, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

5. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης μπορεί να συνιστάται λογαριασμός αλληλοβοηθείας του Πυροσβεστικού Σώματος με πόρους προερχόμενους αποκλειστικά από εισφορές του πυροσβεστικού προσωπικού, δωρεές και κληρονομιές.

6. Με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος μπορεί να ιδρύονται λέσχες για το προσωπικό σε οικήματα, που στεγάζονται Υπηρεσίες του Σώματος. Οι λέσχες χρησιμοποιούνται για την κάλυψη υλικών, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών αναγκών του προσωπικού, δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος. Ειδικά για το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α., ν. 2859/2000 (ΦΕΚ 248 Α`), όπως εκάστοτε ισχύουν.
Στις λέσχες είναι δυνατόν να λειτουργεί και πρατήριο ειδών – τροφίμων, που είναι απαραίτητα για τις ανάγκες του προσωπικού. Η οργάνωση, η λειτουργία και κάθε σχετική λεπτομέρεια ρυθμίζονται με την απόφαση ίδρυσής τους.

7. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης, ιδρύονται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, παιδικοί σταθμοί για τα τέκνα των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος και καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας και διοίκησης αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με απόφαση του, δύναται να μεταβιβάζει σε ιεραρχικά υφιστάμενα όργανα του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι και τον Διευθυντή Οικονομικών του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος την αρμοδιότητα να συνάπτουν συμβάσεις στις οποίες μετέχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για την παροχή των υπηρεσιών που αναφέρονται στην παρούσα διάταξη.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 43 παρ.1 Ν.4029/2011,ΦΕΚ Α 245/22.11.2011.

8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης, ιδρύονται κατασκηνώσεις για τα τέκνα των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος και καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας και διοίκησης αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Άρθρο 19
Υλικές και ηθικές αμοιβές

1. Στο πυροσβεστικό προσωπικό είναι δυνατή η χορήγηση ηθικής ή υλικής αμοιβής για εξαίρετη δραστηριότητα ή προσπάθεια.

2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης, μπορεί να ρυθμίζονται θέματα ηθικών και υλικών αμοιβών, καθώς επίσης οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, ο τρόπος και τα αρμόδια όργανα χορήγησής τους.
Άρθρο 20
Βράβευση Υπηρεσιών και πυροσβεστικού προσωπικού

1. Στις Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, που διακρίνονται για την αποδοτικότητα και ποιότητα των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών, καθώς και για την αποτελεσματικότητά τους στο επιχειρησιακό έργο, απονέμονται ειδικά βραβεία.

2. Ειδικά βραβεία επίσης απονέμονται και σε πυροσβεστικούς υπαλλήλους, που κατά το προηγούμενο έτος διακρίθηκαν με την ανώτερη ιεραρχικά ηθική αμοιβή για εξαίρετες πράξεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

3. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης καθορίζεται το όργανο, η διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης και βράβευσης, το είδος των βραβείων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΤΕΛΙΚΕΣ – ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ – ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 21
Κωδικοποίηση διατάξεων

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, επιτρέπεται να κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που ισχύουν, καθώς και κάθε νόμου που ήθελε μετέπειτα εκδοθεί, που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα και το προσωπικό του. Κατά την κωδικοποίηση αυτή επιτρέπεται, χωρίς να αλλοιώνεται η έννοια των ισχυουσών διατάξεων, νέα διάρθρωση του νομοθετικού υλικού, όπως διάσπαση ή συγχώνευση άρθρων, και νέα κατάστρωση αυτού, η απάλειψη διατάξεων που έχουν καταργηθεί ρητά ή σιωπηρά, καθώς και των μεταβατικών διατάξεων που δεν ισχύουν και η μεταφορά στη δημοτική γλώσσα.
Άρθρο 22
Καθιέρωση Ημέρας Αποστράτων και Ημέρα Μνήμης

1. Η Κυριακή του Καλού Σαμαρείτη καθιερώνεται ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

2. Ως ημέρα μνήμης πεσόντων Πυροσβεστών καθιερώνεται η 12η Νοεμβρίου, ημέρα θανάτου του πρώτου πυροσβεστικού υπαλλήλου.
Άρθρο 23
Ρυθμίσεις θεμάτων πυροσβεστικού προσωπικού

1 .Οι διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 139 του ν. 3463/2006 (ΦΕΚ 114 Α`) δεν εφαρμόζονται για τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους που εκλέγονται σύμβουλοι δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων.

2.α. Για την εκπαίδευση που παρέχεται στη Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας σε Αξιωματικούς και λοιπό προσωπικό Πυροσβεστικών Υπηρεσιών άλλων χωρών και σε προσωπικό Υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των Ο.Τ.Α., μεικτών και ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας, καταβάλλεται, υπέρ του Δημοσίου, αποζημίωση από τους ενδιαφερομένους.
β. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης, καθορίζονται τα κριτήρια προσδιορισμού του ύψους της δαπάνης του εκπαιδευτικού προγράμματος, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής της, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

3. Η παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 3103/2003 (ΦΕΚ 23 Α`) αντικαθίσταται από την έναρξη ισχύος της ως εξής:
“2. Στους πυροσβεστικούς υπαλλήλους που υπηρετούν στις Ε.Μ.Α.Κ. και είναι πτυχιούχοι υποβρύχιοι καταστροφείς ή πτυχιούχοι της Σχολής Αυτοδυτών της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, χορηγείται ειδικό καταδυτικό επίδομα, ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ μηνιαίως, το οποίο μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.”
Το επίδομα καταβάλλεται κάθε εξάμηνο, εφόσον πραγματοποιήσουν το εξάμηνο αυτό σωρευτικά:
α) Δύο καταδύσεις σε βάθος 25 μέτρων με παραμονή στο βυθό επί δέκα λεπτά.
β) Δύο ημερήσιες υποβρύχιες πορείες με τη βοήθεια πυξίδας σε απόσταση 800 μέτρων.
γ) Δύο νυχτερινές υποβρύχιες πορείες με τη βοήθεια πυξίδας σε απόσταση 800 μέτρων.

4. Στην παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 2226/1994 (ΦΕΚ 122 Α`) προστίθεται περίπτωση ε` ως εξής:
“ε. Αν ο αριθμός των επιτυχόντων με το σύστημα των γενικών εξετάσεων είναι μικρότερος του αριθμού των προκηρυσσόμενων θέσεων, συμπληρώνεται από τους επιτυχόντες με το σύστημα των κατατακτηρίων εξετάσεων, που προβλέπεται στην προηγούμενη περίπτωση.”
Άρθρο 24
Ρυθμίσεις θεμάτων Ελληνικής Αστυνομίας

1. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 2265/1994 (ΦΕΚ 209 Α`) αντικαθίσταται με εδάφια ως εξής:
“Επιπλέον στο έργο του Συμβουλίου περιλαμβάνεται και η συλλογή από τις αρμόδιες υπηρεσίες των επί μέρους εκτιμήσεων τρομοκρατικής απειλής, η περαιτέρω επεξεργασία και αξιολόγησή τους και η σύνταξη, ανά εξάμηνο, Εκθεσης, με την οποία εκτιμάται σε εθνικό επίπεδο η ύπαρξη τρομοκρατικής απειλής (Εθνική Εκτίμηση Τρομοκρατικής Απειλής). Για το σκοπό αυτόν συνεργάζονται υποχρεωτικά οι αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Λιμενικό Σώμα. Επίσης στη διάθεση του Συμβουλίου τίθενται όλες οι σχετικές πληροφορίες κάθε δημόσιας αρχής ή υπηρεσίας.

2. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν.δ. 4019/1959 (ΦΕΚ 248 Α`), όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 124/1975 (ΦΕΚ 172 Α`), του άρθρου 12 του ν. 2018/1992 (ΦΕΚ 33 Α`) και της παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 3103/2003 (ΦΕΚ 23 Α`) προστίθενται εδάφια ως εξής:
“Το επίδομα φυσιολογικού τοκετού, που προβλέπεται από τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου δ`, καταβάλλεται κάθε φορά και στις περιπτώσεις καισαρικής τομής.
Το καταβαλλόμενο, κατά τα ανωτέρω, επίδομα φυσιολογικού τοκετού και καισαρικής τομής στις περιπτώσεις νεκρού εμβρύου χορηγείται, εφόσον έχουν συμπληρωθεί είκοσι έξι (26) εβδομάδες κύησης.”
Άρθρο 25

1. Στο άρθρο 1 του ν. 2226/1994 (ΦΕΚ 122 Α`) προστίθεται νέα παράγραφος 8, ως εξής:
“8. Επιτρέπεται η εισαγωγή και φοίτηση πολιτών ξένων χωρών στις παραγωγικές Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών, καθώς και στις Σχολές Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης και Εθνικής Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι αλλοδαποί, οι οποίοι θα φοιτήσουν στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των ξένων σπουδαστών κατά Σχολή, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την παροχή της εκπαίδευσης αυτών, τυχόν συμμετοχή τους στις δαπάνες εκπαίδευσης, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των σπουδαστών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, καθορίζονται με αποφάσεις των Υπουργών Εξωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.”

2. Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 2226/1994, το οποίο προστέθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 12 του ν. 3387/2005 (ΦΕΚ 224 Α`), αντικαθίσταται ως εξής:
“Κατ` εξαίρεση, και σε ποσοστό μέχρι 80% των θέσεων κάθε παραρτήματος, κατανέμονται στο παράρτημα της προτίμησής τους οι δόκιμοι αστυφύλακες που κατά σειρά προτεραιότητας είναι τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία τουλάχιστον ζώντα τέκνα ή τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (ΦΕΚ 120 Α`) ή τέκνα θυμάτων από βίαιο συμβάν του άρθρου 1 του ν. 1977/1991 (ΦΕΚ 185 Α`) ή έχουν αδελφό δόκιμο αστυφύλακα.”

3. Η παράγραφος 1 του άρθρου 42 του ν. 1481/1984 (ΦΕΚ 152 Α`), όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 2 παρ. 2 του ν. 3454/2006 (ΦΕΚ 75 Α`), αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Από τον αριθμό των δοκίμων, που εισάγονται στην οικεία σχολή, ποσοστό μέχρι 12% συνολικά καλύπτεται από τις παρακάτω κατηγορίες υποψηφίων, με βάση τη σειρά επιτυχίας τους στο διαγωνισμό:
α. Πολύτεκνοι και τέκνα τους.
β. Τέκνα αναπήρων και θυμάτων πολέμου, καθώς και αναπήρων ή θυμάτων εν ενεργεία ή εν συντάξει αστυνομικού προσωπικού ειρηνικής περιόδου.
γ. Τέκνα αναγνωρισμένων βάσει της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας ως αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
δ. Τέκνα ή εν χηρεία σύζυγοι αστυνομικού προσωπικού που πέθαναν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας ή εξαιτίας της υπηρεσίας.
ε. Γονείς τριών τέκνων και τέκνα τους.”
Άρθρο 26
Τελικές – Μεταβατικές – Καταργούμενες διατάξεις

1. Εξουσιοδοτικές διατάξεις νόμων, που προβλέπουν την έκδοση κανονιστικών πράξεων για τη ρύθμιση θεμάτων προσωπικού και Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης εφαρμόζονται και για το προσωπικό και τις Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.

2. Μέχρι την έκδοση των κανονιστικών πράξεων, με τις οποίες θα καθοριστούν θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του πυροσβεστικού προσωπικού, καθώς και η οργάνωση, η λειτουργία και οι αρμοδιότητες Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, οι Υπηρεσίες και το προσωπικό του εξακολουθούν να διέπονται από τις κείμενες, κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διατάξεις.

3. Στην ισχύουσα για το πυροσβεστικό προσωπικό νομοθεσία οι όροι “Γενικών Υπηρεσιών” και “Ειδικών Υπηρεσιών” αντικαθίστανται εφεξής με τους όρους “Γενικών Καθηκόντων” και “Ειδικών Καθηκόντων” αντίστοιχα.

4. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται:
α) Οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 4661/1930 (ΦΕΚ 153 Α`).
β) Οι διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 2612/1998 (ΦΕΚ 112 Α`).
Επίσης, καταργείται κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη, κατά το μέρος που αντίκειται στις διατάξεις του νόμου αυτού ή κατά το μέρος, που ρυθμίζει θέματα, που διέπονται από αυτόν.
Άρθρο 27

Στο τέλος της παραγράφου 5 του άρθρου όγδοου του ν. 2932/2001 (ΦΕΚ 145 Α`), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 19 του ν. 3409/2005 (ΦΕΚ 273 Α`) και το άρθρο έκτο του ν. 3482/2006 (ΦΕΚ 163 Α`), προστίθενται τα παρακάτω εδάφια: “Οι όροι της προκήρυξης του διαγωνισμού για τη σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας στις θαλάσσιες ενδομεταφορές αποτελούν όρους της σύμβασης, καθορίζουν τον τρόπο σύναψης αυτής, καθώς και το ειδικό νομικό πλαίσιο υλοποίησής της και ρυθμίζουν κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά στην παροχή των υπηρεσιών αυτών.
Για το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού και τη σύναψη σχετικής συμβάσεως, ο Υπουργός μπορεί για την εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών, να αναθέτει με σύμβαση τη διενέργεια δρομολογίων σε πλοιοκτήτη πλοίου που πληροί τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις. Η ισχύς του παρόντος εδαφίου αρχίζει από την 1η Νοεμβρίου 2006.
Οι συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας δύνανται με απόφαση του Υπουργού μετά από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών να παρατείνονται για χρονικό διάστημα μέχρι και τέσσερις μήνες.”
Άρθρο 28
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του.