ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 3576 (ΦΕΚ Α 129 8.6.2007)

Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού μεταξύ του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Τουρισμού και Αθλητισμού του Βασιλείου της Ταϋλάνδης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού μεταξύ του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Τουρισμού και Αθλητισμού του Βασιλείου της Ταϋλάνδης, που υπογράφηκε στην Αθήνα, στις 5 Σεπτεμβρίου 2006, του οποίου το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού μεταξύ του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Τουρισμού και Αθλητισμού του Βασιλείου της Ταϋλάνδης
Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Τουρισμού και Αθλητισμού του Βασιλείου της Ταϋλάνδης, αναφερόμενα στο εξής ως “τα Συμβαλλόμενα Μέρη”,
Επιθυμώντας να ενδυναμώνουν τους δεσμούς φιλίας και τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους που βασίζονται στις αρχές της ισότητας και στα αμοιβαία οφέλη,
Αναγνωρίζοντας τη σημασία του τουρισμού ως παράγοντα, για την βιώσιμη ανάπτυξη όπως ορίζεται στον Παγκόσμιο Κώδικα Ηθικών Αρχών για τον Τουρισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού,
Συμφώνησαν τα ακόλουθα:
Άρθρο 1
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, μέσα στα πλαίσια αυτού του Μνημονίου Κατανόησης και σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία, θα προωθήσουν την ανάπτυξη και ενδυνάμωση της συνεργασίας, στον τομέα του τουρισμού μεταξύ των χωρών τους.
Άρθρο 2
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, θα επιδιώξουν να διευκολύνουν την τουριστική κίνηση μεταξύ των χωρών τους σύμφωνα με τους αντίστοιχους νόμους και κανονισμούς τους και χωρίς να θίγονται οι διεθνείς τους υποχρεώσεις και θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και οργανώσεων των δύο χωρών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
Άρθρο 3
Προκειμένου να καταστήσουν γνωστούς τους τουριστικούς πόλους έλξης τους στους πολίτες της άλλης χώρας και να αυξήσουν την διμερή τουριστική κίνηση, τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν την αμοιβαία τουριστική προβολή μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, διαφημιστικού υλικού και άλλου υλικού προβολής σύμφωνα με τους αντίστοιχους νόμους και κανονισμούς τους. Για αυτό το σκοπό, θα εξετάσουν επίσης τη δυνατότητα συμμετοχής σε τουριστικές πανηγύρεις, εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες τουριστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται στο έδαφος της άλλης χώρας καθώς και της οργάνωσης ταξιδίων εξοικείωσης για ταξιδιωτικούς πράκτορες, τουριστικούς δημοσιογράφους και για λοιπό προσωπικό των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Άρθρο 4
Τα Συμβαλλόμενο Μέρη, θα συνεργάζονται για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού και για την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού και ιδιαίτερα του πολιτιστικού τουρισμού, του αγροτουρι-σμού και του θαλάσσιου τουρισμού, θα ενθαρρύνουν επίσης τις αμοιβαίες επισκέψεις εμπειρογνωμόνων με σκοπό την εξοικείωση τους με την ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί από αυτά στους διάφορους τουριστικούς τομείς.
Άρθρο 5
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα επιδιώξουν να ενθαρρύνουν σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία τις επενδύσεις Ελλήνων και Ταϋλανδών επιχειρηματιών, καθώς και την δημιουργία μικτών επιχειρήσεων στους αντίστοιχους τουριστικούς τομείς τους.
Για το σκοπό αυτό, θα γνωστοποιούν επίσης τακτικά το ένα στο άλλο τα κίνητρα για τουριστικές επενδύσεις που παρέχονται από την εθνική τους νομοθεσία καθώς και τις δυνατότητες για παρόμοιες επενδύσεις που υφίστανται σε κάθε μία από τις δύο χώρες.
Άρθρο 6
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και έντυπα στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης του προσωπικού που απασχολείται στον τουριστικό τομέα, θα δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και θα εξετάζουν όλες τις δυνατές μορφές συνεργασίας στον τομέα αυτό, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής εξάσκησης και της ανταλλαγής σπουδαστών, εκπαιδευτών και εμπειρογνωμόνων των αντίστοιχων σχολών τουριστικών επαγγελμάτων τους, και της διοργάνωσης σεμιναρίων για στελέχη και επαγγελματίες του τουρισμού.
Άρθρο 7
Καμία από τις διατάξεις αυτού του Μνημονίου Κατανόησης δεν θα παραβλέπει τις υποχρεώσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας που προκύπτουν από την ιδιότητα της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άρθρο 8
Μία Μικτή Επιτροπή, αποτελούμενη από ίσο αριθμό εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων των Συμβαλλόμενων Μερών, θα συγκαλείται περιοδικά για να καθοδηγεί και να επιβλέπει την εφαρμογή αυτού του Μνημονίου Κατανόησης.
Οι Συναντήσεις της Επιτροπής θα πραγματοποιούνται εναλλάξ σε κάθε μία από τις δύο χώρες και σε χρόνο που θα συμφωνείται από τα Συμβαλλόμενα Μέρη. Τα Αγγλικά θα είναι η γλώσσα εργασίας της Επιτροπής.
Άρθρο 9
Το παρόν Μνημόνιο Κατανόησης θα τεθεί σε ισχύ κατά την ημερομηνία της τελευταίας γνωστοποίησης, δια της διπλωματικής οδού, με την οποία τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα επιβεβαιώνουν την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών για την θέση σε ισχύ του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης.
Το παρόν Μνημόνιο Κατανόησης θα παραμείνει σε ισχύ επί πέντε (5) χρόνια, και στο εξής θα ανανεώνεται αυτόματα, κάθε φορά για πρόσθετες πενταετείς περιόδους, εκτός εάν καταγγελθεί εγγράφως, από ένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν από την εκπνοή της αρχικής ή οποιασδήποτε από τις ακόλουθες περιόδους διάρκειας.
Άρθρο 10
Την ημερομηνία κατά την οποία το παρόν Μνημόνιο θα τεθεί σε ισχύ, η Συμφωνία για την συνεργασία στον Τουρισμό μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Τουριστικής Αρχής της Ταϋλάνδής, η οποία υπεγράφη στην Μπανγκόκ, την 4η Μαρτίου 1992, θα τερματισθεί.
ΣΕ ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ, οι υπογράφοντες, οι οποίοι έχουν εξουσιοδοτηθεί δεόντως προς τον σκοπό αυτό από τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις τους, υπέγραψαν το παρόν Μνημόνιο Κατανόησης.
Έγινε στην Αθήνα την 5η Σεπτεμβρίου 2006 σε δύο αντίτυπα, στην Ελληνική, Ταϋλανδική και Αγγλική Γλώσσα και όλα τα κείμενα είναι εξ ίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση απόκλισης ως προς την ερμηνεία, το Αγγλικό κείμενο θα υπερισχύει.
ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΤΑΫΛΑΝΔΗΣ

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και του Μνημονίου Κατανόησης που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 9 αυτού.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2007

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Θ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ Φ. ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 6 Ιουνίου 2007

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ