ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3577 (ΦΕΚ Α 130 8.6.2007)
Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δια βίου Μάθησης, ρύθμιση θεμάτων ιδιωτικής εκπαίδευσης και φορέων εποπτείας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
Άρθρο 1
Εθνική Αρχή Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δια βίου Μάθησης

Ως Εθνική Αρχή του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δια βίου Μάθησης, στα πλαίσια της Απόφασης 1720/ 2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ορίζεται το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άρθρο 2
Εθνική Μονάδα Συντονισμού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δια βίου Μάθησης

Σημ.: Τα άρθρο 2 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παράγραφο 4 άρθρου 60 Ν.3966/2011,ΦΕΚ Α 118/24.5.2011.

1. Ιδρύεται Οργανισμός Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με την επωνυμία “Σόλων” και διεθνή διακριτική ονομασία “Solon”. Ο οργανισμός αυτός είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με έδρα την Αθήνα και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

2. Αποστολή του Οργανισμού είναι να λειτουργεί ως Εθνικό Γραφείο (Εθνική Μονάδα Συντονισμού), για το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δια βίου Μάθησης 2007- 2013 σύμφωνα με το άρθρο 6 της υπ` αριθμ. 1720/2006 απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και το άρθρο 2 της υπ` αριθμ. 1807/2007 απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης μπορεί να αναπτύσσει συναφείς δραστηριότητες που του αναθέτει ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

3. Ο Οργανισμός μπορεί να συνεργάζεται με άλλους φορείς, του δημόσιου ή και του ιδιωτικού τομέα, καθώς με φυσικά ή νομικά πρόσωπα της αλλοδαπής, για την εκπλήρωση του σκοπού του. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού προσδιορίζονται οι ειδικότερες λεπτομέρειες που αφορούν στη μορφή της συνεργασίας αυτής και στο περιεχόμενο της.

4. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του Οργανισμού, και πάντως μέχρι την 31.12.2007, η άσκηση των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Γραφείου (Εθνικής Μονάδας Συντονισμού) ρυθμίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Άρθρο 3
Όργανα Διοίκησης

Σημ.: Τα άρθρο 3 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παράγραφο 4 άρθρου 60 Ν.3966/2011,ΦΕΚ Α 118/24.5.2011.

1. Όργανα Διοίκησης του Οργανισμού είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Διευθυντής.

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και απαρτίζεται από πέντε μέλη. Η θητεία των μελών του είναι τριετής και δύναται να ανανεώνεται. Ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιλέγονται επιστήμονες ή προσωπικότητες αναγνωρισμένου κύρους με εμπειρία σε θέματα σχετικά με το έργο του Οργανισμού/Ενα από τα μέλη του Συμβουλίου υποδεικνύεται από τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Με την ίδια απόφαση ορίζονται, εκ των μελών, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο αναπληρωτής του.

3. Ο Διευθυντής ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με τριετή θητεία, που δύναται να ανανεώνεται. Ο Διευθυντής δεν μπορεί να είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Άρθρο 4
Διάρθρωση Οργανισμού

Σημ.: Τα άρθρο 4 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παράγραφο 4 άρθρου 60 Ν.3966/2011,ΦΕΚ Α 118/24.5.2011.

1. Ο Οργανισμός διαρθρώνεται σε Τμήματα, υπαγόμενα στη Διεύθυνση του, ως εξής:
α) Τμήμα Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δια βίου Μάθησης που είναι αρμόδιο για τα Προγράμματα Comenius, Leonardo Da Vinci, Erasmus, Grundtvig, το Εγκάρσιο Πρόγραμμα και το πρόγραμμα Jean Monnet.
β) Τμήμα Διοικητικής Στήριξης που είναι αρμόδιο για το προσωπικό του Οργανισμού και την τεχνική υποστήριξη του έργου του.
γ) Τμήμα Οικονομικών θεμάτων που είναι αρμόδιο για τη μισθοδοσία, τη σύναψη συμβάσεων και την οικονομική υποστήριξη του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δια βίου Μάθησης.
δ) Τμήμα Βιβλιοθήκης, Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Ενημέρωσης που είναι αρμόδιο για την οργάνωση βιβλιοθήκης και παροχής τεκμηρίωσης, ενημέρωσης και πληροφόρησης προς κάθε ενδιαφερόμενο, σχετικά με το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα.
ε) Τμήμα Ανάπτυξης και Συνεργασίας που είναι αρμόδιο για την υλοποίηση έργων που δεν εντάσσονται στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δια βίου Μάθησης.

2. Για τη νομική υποστήριξη του Οργανισμού συνιστάται Γραφείο Νομικού Συμβούλου. Ως Νομικός Σύμβουλος προσλαμβάνεται, με σχέση έμμισθης εντολής, δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω, με άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, κατ` εφαρμογή των διατάξεων του ν. 1649/1986 (ΦΕΚ149 Α`). Ο Νομικός Σύμβουλος έχει την ευθύνη της νομικής υποστήριξης του Οργανισμού σε δικαστικές ή εξώδικες υποθέσεις και της νομικής καθοδήγησης του με γνωμοδοτήσεις ή συμβουλές. Παρίσταται ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου ή Αρχής και έχει ως εκ της θέσης του και χωρίς άλλο αποδεικτικό στοιχείο την από το νόμο απαιτούμενη πληρεξουσιότητα για παράσταση ενώπιον όλων των δικαστηρίων κατά την εκδίκαση κάθε φύσεως υποθέσεων του Οργανισμού. Οι αποδοχές του Νομικού Συμβούλου ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα περί Δικηγόρων, όπως αυτός ισχύει κάθε φορά.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, δύνανται να ιδρύονται, να καταργούνται, να συγχωνεύονται και να μετονομάζονται Τμήματα και Γραφεία.
Άρθρο 5
Προσωπικό Οργανισμού

Σημ.: Τα άρθρο 5 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παράγραφο 4 άρθρου 60 Ν.3966/2011,ΦΕΚ Α 118/24.5.2011.

1. Συνιστώνται στον Οργανισμό τριάντα πέντε θέσεις προσωπικού που κατανέμονται ως εξής:
α) Τριάντα (30) θέσεις ανώτατης εκπαίδευσης, β) πέντε (5) θέσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

2. Οι επί μέρους κλάδοι και θέσεις κάθε κατηγορίας καθορίζονται με τον Εσωτερικό Κανονισμό του Οργανισμού. Με την ίδια διαδικασία ορίζονται οι κλάδοι από τους οποίους επιλέγονται οι προϊστάμενοι των διοικητικών μονάδων του Οργανισμού.

3. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού επιτρέπεται η απόσπαση στον Οργανισμό υπαλλήλων του Δημοσίου και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στον Οργανισμό.

4. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού είναι δυνατή η πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση μίσθωσης έργου, για την αντιμετώπιση αναγκών που προκύπτουν από την υλοποίηση των προγραμμάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Οργανισμού, κατά τις κείμενες διατάξεις.
Άρθρο 6
Οικονομικές Ρυθμίσεις

Σημ.: Τα άρθρο 6 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παράγραφο 4 άρθρου 60 Ν.3966/2011,ΦΕΚ Α 118/24.5.2011.

1. Οι πόροι του Οργανισμού είναι: α) επιχορηγήσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, β) χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή`Ενωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς, γ) έσοδα από άλλες πηγές.

2. Ο Οργανισμός απολαμβάνει όλων των προνομίων του Ελληνικού Δημοσίου, πλην των φορολογικών απαλλαγών.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών ρυθμίζονται τα θέματα αποζημίωσης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού και της αμοιβής του Διευθυντή.
Άρθρο 7
Εσωτερικός Κανονισμός

Σημ.: Τα άρθρο 7 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παράγραφο 4 άρθρου 60 Ν.3966/2011,ΦΕΚ Α 118/24.5.2011.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, εγκρίνεται ο Εσωτερικός Κανονισμός του Οργανισμού, με τον οποίο καθορίζονται ειδικότερες λεπτομέρειες για τους σκοπούς του Οργανισμού, τις αρμοδιότητες και τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου, τα προσόντα, τις αρμοδιότητες και τον τρόπο επιλογής του Διευθυντή, τις αρμοδιότητες των Τμημάτων του Οργανισμού, τα θέματα πρόσληψης και προσόντων του προσωπικού και απασχόλησης υπαλλήλων από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα θέματα οικονομικής διαχείρισης, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με την εύρυθμη λειτουργία του.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΡΕΩΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Άρθρο 8
Παρατηρητήριο Νεανικής Επιχειρηματικότητας

1. Ιδρύεται στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ειδική υπηρεσία με τίτλο “Παρατηρητήριο Νεανικής Επιχειρηματικότητας”, με σκοπό την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την καλλιέργεια της επιχειρηματικής συνείδησης στους νέους, μέσω της συγκέντρωσης, καταγραφής και επεξεργασίας στοιχείων που αφορούν στην επιχειρηματικότητα και της παροχής της επεξεργασμένης πληροφορίας σε κάθε ενδιαφερόμενο.

2. Για την εξυπηρέτηση του σκοπού του, το Παρατηρητήριο έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α. Δημιουργία μηχανισμού συγκέντρωσης μακροοικονομικών και μικροοικονομικών μεγεθών και στοιχείων, καθώς και λοιπών στοιχείων που αφορούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
β. Συνεργασία με τις Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας για τη συγκέντρωση των στοιχείων και τη διάδοση των σχετικών πληροφοριών.
γ. Επεξεργασία των στοιχείων αυτών ώστε να παράγεται δομημένη και επαρκής πληροφορία.
δ. Σύνταξη μελετών σχετικών με την επιχειρηματικότητα και προβολή των αποτελεσμάτων τους.
ε. Παροχή σχετικών πληροφοριών σε κάθε ενδιαφερόμενο κυρίως μέσω του διαδικτύου, αλλά και με κάθε πρόσφορο μέσο.
στ. Συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, για την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, καθώς και το συντονισμό των δράσεων τους, όταν αυτές αφορούν στους νέους.
ζ. Συγγραφή και δημοσίευση ετήσιων συμπερασματικών εκθέσεων και επισήμανση των τομέων στους οποίους πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
η. Ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και ειδικά των νέων.
θ. Σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος με στόχο την εξοικείωση των νέων στο επιχειρηματικό πνεύμα και την επιχειρηματική δράση.

3. α. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων συγκροτείται πενταμελής επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για την παρακολούθηση της εκ πλήρωσης των στόχων του Παρατηρητηρίου. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο πρόεδρος της επιτροπής, καθώς και ο γραμματέας της επιτροπής, ο οποίος είναι μόνιμος υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Ο πρόεδρος και τα λοιπά μέλη της επιτροπής επιλέγονται μεταξύ μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων, Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ειδικών επιστημόνων, εμπειρογνωμόνων, στελεχών επιμελητηρίων ή μελών επιχειρηματικών και επαγγελματικών οργανώσεων ή ενώσεων. Ενα μέλος της επιτροπής προτείνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης.
β. Η θητεία των μελών της επιτροπής είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται. Η επιτροπή συνεδριάζει μετά από πρόσκληση του προέδρου της ή του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς, τουλάχιστον ανά τρίμηνο.
γ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών, στα μέλη της επιτροπής καταβάλλεται αποζημίωση κατά συνεδρίαση, το ύψος της οποίας ορίζεται κατά τις κείμενες διατάξεις.

4. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής μπορούν να προσκαλούνται από τον πρόεδρο εκπρόσωποι αρμόδιων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που αναπτύσσουν δράση σχετική με την επιχειρηματικότητα. Οι ίδιοι φορείς μπορούν να υποβάλλουν στο Παρατηρητήριο προτάσεις και εκθέσεις σχετικές με τα πεδία των δραστηριοτήτων τους.

5. Για την υποστήριξη του έργου του Παρατηρητηρίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας συνιστώνται στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς δύο θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, τις οποίες καταλαμβάνουν κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, διάρκειας ενός (1) τουλάχιστον έτους, ελληνικού πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένου ισότιμου της αλλοδαπής. Η πλήρωση των θέσεων αυτών γίνεται με τη διαδικασία του άρθρου 19 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α`). Στη διαδικασία αυτή μπορούν να μετέχουν και δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι, εφόσον επιλεγούν, αποσπώνται στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς κατά τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα. Εάν θέση ειδικού επιστημονικού προσωπικού της παραγράφου αυτής δεν καλύπτεται από δημόσιο υπάλληλο, τότε καλύπτεται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διάρκειας τριών (3) ετών, η οποία μπορεί να ανανεώνεται. Οι αποδοχές των υπηρετούντων στις θέσεις αυτές καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών. Όσοι υπηρετούν στις θέσεις αυτές με απόσπαση έχουν δικαίωμα επιλογής μεταξύ των αποδοχών των θέσεων αυτών και των αποδοχών της υπηρεσίας από την οποία έχουν αποσπασθεί, πλην αυτών που συνδέονται με την ενεργό άσκηση των καθηκόντων τους.

6. Η επιτροπή της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού καταρτίζει Κανονισμό λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας, που εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από πρόταση του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς.

7. Οι δαπάνες λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας καλύπτονται από τις πιστώσεις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, η οποία παρέχει σε αυτό πλήρη διοικητική, γραμματειακή και τεχνική υποστήριξη.
Άρθρο 9
Θέματα Ινστιτούτου Νεολαίας

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νεολαίας, εκδίδεται ο κανονισμός προμηθειών του Ινστιτούτου Νεολαίας, με τον οποίο καθορίζονται ιδίως οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες των προμηθειών. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του π.δ. 129/2006.

2. Η διάταξη της παραγράφου 23 του άρθρου 2 του ν. 2621/1998, όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 2 του άρθρου 14 του ν. 3369/2005 (ΦΕΚ 171 Α`), εφαρμόζεται και για τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και τις συμβάσεις μίσθωσης έργου του προσωπικού που απασχολείται για την εκτέλεση έργων από το Ινστιτούτο Νεολαίας, στο πλαίσιο συγκεκριμένου επιδοτούμενου, συγχρηματοδοτούμενου ή αυτοχρηματοδοτούμενου προγράμματος).
Σημ.: όπως η παράγραφος 2 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παράγραφο 4 άρθρου 60 Ν.3966/2011,ΦΕΚ Α 118/24.5.2011.

3. Η παράγραφος 2 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α`), όπως ισχύει, εφαρμόζεται και για το προσωπικό που απασχολείται με σύμβαση έργου ή εργασίας από το Ινστιτούτο Νεολαίας για την εκτέλεση έργων στο πλαίσιο συγκεκριμένου επιδοτούμενου, συγχρηματοδοτούμενου ή αυτοχρηματοδοτούμενου προγράμματος.

4. Οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου αυτού ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2007.
Άρθρο 10
Τοπικά Συμβούλια Νέων

1. Στο ν. 3443/2006 (ΦΕΚ 41 Α`) προστίθεται νέο άρθρο 5Α που έχει ως εξής:

” Άρθρο 5Α
Τοπικά Συμβούλια Νέων σε Δήμους που διαιρούνται σε δημοτικά διαμερίσματα

Στους Δήμους που διαιρούνται σε δημοτικά διαμερίσματα είναι δυνατή, κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου, η συγκρότηση Τοπικών Συμβουλίων Νέων και σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, κατ` ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού.
Στους Δήμους αυτούς αντί των Συνελεύσεων των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων Νέων συγκροτούνται Συνελεύσεις Συμβουλίων Νέων των Δημοτικών Διαμερισμάτων, οι οποίες απαρτίζονται από το σύνολο των εγγεγραμμένων στα οικεία μητρώα νέων κάθε δημοτικού διαμερίσματος. Κατά παρέκκλιση των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 5 του νόμου αυτού, οι Πρόεδροι, οι Αναπληρωτές Πρόεδροι και οι Γραμματείς των Συμβουλίων Νέων των Δημοτικών Διαμερισμάτων των Δήμων αυτών απαρτίζουν τα Συμβούλια των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων Νέων.”

2. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 3443/2006 αντικαθίσταται ως εξής:
“Οι εκλογές προκηρύσσονται εντός του πρώτου και του τρίτου έτους κάθε δημοτικής ή κοινοτικής περιόδου και διενεργούνται εντός μηνός από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής προκήρυξης σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες της Χώρας.”

3. Η Εθνική Επιτροπή Τοπικών Συμβουλίων Νέων που συνιστάται με το προεδρικό διάταγμα που προβλέπεται από το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 8 του ν. 3443/2006 αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο εποπτεύεται και επιχορηγείται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Με το ίδιο διάταγμα καθορίζονται η σύνθεση και η συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής Τοπικών Συμβουλίων Νέων, ο τρόπος ανάδειξης των οργάνων της, οι αρμοδιότητες της, ο τρόπος λειτουργίας της και κάθε άλλο ειδικότερο τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα. Στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Τοπικών Συμβουλίων Νέων καταβάλλονται για τις εκτός έδρας συνεδριάσεις της έξοδα μετακίνησης κατά τις κείμενες διατάξεις περί δημοσίων υπαλλήλων.
Άρθρο 11
Χρηματοδότηση Φορέων

1. Οι φορείς που αναφέρονται ως τελικοί δικαιούχοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση” δύνανται να χρηματοδοτούνται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Σκέλος Κοινοτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με σκοπό την εκτέλεση συγχρηματοδοτούμενων από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έργων και προγραμμάτων και σύμφωνα με τις αποφάσεις ένταξης των έργων αυτών σε αυτό το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων επιχορηγούνται, από πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς που εποπτεύονται από αυτό, για τη συνέχιση της λειτουργίας του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Το ετήσιο ύψος και η κατανομή των επιχορηγήσεων στους ανωτέρω φορείς εισηγείται επιτροπή ειδικών υπηρεσιακών παραγόντων που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σημ.: Η παράγραφος 2 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παράγραφο 4 άρθρου 60 Ν.3966/2011,ΦΕΚ Α 118/24.5.2011
Άρθρο 12
Θέματα Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης

1. Η αληθής έννοια των εξουσιοδοτικών διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του ν. 1514/1985 και του άρθρου 18 του ν. 706/1977 είναι ότι με την εκδιδόμενη σχετικώς κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών (ήδη Οικονομίας και Οικονομικών), Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ερευνας και Τεχνολογίας (ήδη Ανάπτυξης) ρυθμίζονται και ζητήματα που αφορούν τη νόμιμη εκπροσώπηση και τη διαδικασία διάθεσης, διαχείρισης και αιτιολόγησης των κονδυλίων των Ειδικών Λογαριασμών.

2. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 3282/2004 (ΦΕΚ 208 Α`) προστίθεται εδάφιο ως εξής: “Για την εφαρμογή του εδαφίου γ` της παραγράφου αυτής δεν λαμβάνεται υπόψη, κατά τον υπολογισμό του μέσου όρου του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών των ορφανών από τον έναν ή και από τους δύο γονείς, το ατομικό εισόδημα του αποβιώσαντος γονέα ή των αποβιωσάντων γονέων που είχαν τυχόν δηλώσει κατά την τελευταία τριετία πριν από την αίτηση μετεγγραφής. Η διάταξη της παραγράφου αυτής εφαρμόζεται από το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007.”
Άρθρο 13
Θέματα Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας

1. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 11 του ν. 3374/2005 (ΦΕΚ 189 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:
“Ο Πρόεδρος της Α.ΔΙ.Π. είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατ` εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή του σε επιτροπές, συμβούλια και εν γένει συλλογικά όργανα, σε σχέση με ακαδημαϊκά ζητήματα ή/και εν γένει θέματα αξιολόγησης και εκπαίδευσης. Στα μέλη της Α.ΔΙ. Π. επιτρέπεται η άσκηση καθηκόντων μέλους Δ.Ε.Π. ή Ε.Π. με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Οι τυχόν δαπάνες και αποζημίωση μετακίνησης τους σχετικά με την άσκηση των ακαδημαϊκών τους καθηκόντων ή άλλου έργου στο πλαίσιο της ιδιότητας τους ως μελών Δ.Ε.Π. ή Ε.Π. καλύπτονται από το οικείο Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. και αντίστοιχα οι τυχόν δαπάνες και αποζημίωση μετακίνησης τους σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων τους ως μελών της Α.ΔΙ.Π. καλύπτονται από την Α.ΔΙ.Π.”

2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 12 του ν. 3374/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
“3. Οι θέσεις του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού μπορούν να πληρωθούν και με μετατάξεις ή αποσπάσεις μόνιμου προσωπικού ή προσωπικού απασχολούμενου με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από Υπουργεία, άλλες δημόσιες υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Πανεπιστήμια ή Τ.Ε.Ι. ή με αποσπάσεις ή μετατάξεις εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η απόσπαση διενεργείται, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Α.ΔΙ.Π., με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του, κατά περίπτωση, αρμόδιου Υπουργού, χωρίς γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων, κατά παρέκκλιση από τις κείμενες γενικές και ειδικές διατάξεις. Στο διοικητικό προσωπικό της Α.ΔΙ.Π. καταβάλλεται ειδική πρόσθετη αμοιβή, της οποίας το ύψος και οι προϋποθέσεις καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών.”

3. Στο άρθρο 13 του ν. 3374/2005 προστίθεται τρίτη παράγραφος ως εξής:
“3. Κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 12 του νόμου αυτού, και για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει την 31.12.2009, η Α.ΔΙ.Π. δύναται να προσλαμβάνει, κατά το πρώτο στάδιο λειτουργίας της, διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό με σύμβαση έργου. Η σχετική χρηματοδότηση βαρύνει το εκάστοτε ισχύον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.”
Άρθρο 14

Ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών “Δίπλωμα εμβάθυνσης στις Ευρωπαϊκές Σπουδές” (“Masters in European Studies”/”Diplome d`Etudes Europeennes Approfondies”) που απονέμεται από το “Κολλέγιο της Ευρώπης” (“College of Europe”/”College d`Europe”) θεωρείται ως τίτλος απονεμόμενος από ομοταγές εκπαιδευτικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης πανεπιστημιακής κατεύθυνσης της αλλοδαπής.
Άρθρο 15
Θέματα Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας

1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 5 του ν. 3376/2005 (ΦΕΚ 191 Α`) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“3. Οι θέσεις του Διευθυντή, των Υποδιευθυντών και του διδακτικού προσωπικού του ελληνόφωνου τμήματος, καθώς και του αναγκαίου διδακτικού προσωπικού για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, είναι θέσεις μονίμων υπαλλήλων και πληρούνται με απόσπαση δημοσίων εκπαιδευτικών λειτουργών αντίστοιχης βαθμίδας μετά από αίτηση τους. Προϋπόθεση για την απόσπαση των δημοσίων εκπαιδευτικών λειτουργών είναι να έχουν διδάξει για ένα τουλάχιστον έτος σε Ευρωπαϊκό Σχολείο ίδιας βαθμίδας ή να έχουν τουλάχιστον πενταετή διδακτική προϋπηρεσία και να γνωρίζουν πολύ καλά την αγγλική ή γαλλική ή γερμανική γλώσσα. Με την υπουργική απόφαση, που εκδίδεται βάσει της παραγράφου 4 του άρθρου 7, ρυθμίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την υποβολή των αιτήσεων, τα δικαιολογητικά και τα κριτήρια επιλογής των αποσπώμενων. Αν δεν είναι δυνατή η κάλυψη των θέσεων διδακτικού προσωπικού με απόσπαση μονίμων δημοσίων εκπαιδευτικών με πενταετή διδακτική υπηρεσία, μπορούν να αποσπώνται και με λιγότερα έτη διδακτικής υπηρεσίας ή να προσλαμβάνονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις, εκπαιδευτικοί ωρομίσθιοι ή με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Οι προσλαμβανόμενοι πρέπει να συγκεντρώνουν τα προσόντα που απαιτούνται, κατά περίπτωση, από τις ισχύουσες διατάξεις για να προσληφθούν στη δημόσια εκπαίδευση.”

2. Στην παράγραφο 5 του άρθρου 7 του ν. 3376/2005 (ΦΕΚ 191 Α`) η φράση “τις αποζημιώσεις εκτός έδρας των επιθεωρητών των Ευρωπαϊκών Σχολείων” αντικαθίσταται με τη φράση “την εφάπαξ ή κατά ημέρα επιθεώρησης αποζημίωση των επιθεωρητών των Ευρωπαϊκών Σχολείων, καθώς και το αντίτιμο των εισιτηρίων των συγκοινωνιακών μέσων που χρησιμοποιούν”.
Άρθρο 16
Αποφαινόμενα όργανα επί τεχνικών έργων της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων

1. Όργανα αποφαινόμενα ή γνωμοδοτούντα επί έργων που εκτελούνται σύμφωνα με το ν. 1418/1984, όπως ισχύει, από τη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Γ.Γ.Ε.Ε.) και το εποπτευόμενο από αυτήν Ν.Π.Ι.Δ. “Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων” (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.) ορίζονται τα εξής:
α) “Διευθύνουσα Υπηρεσία” ή “Επιβλέπουσα Υπηρεσία” είναι η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Υποδομής της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
β) “Προϊσταμένη Αρχή” ή “Εποπτεύουσα Αρχή” είναι ο Γενικός Γραμματέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων, εφόσον τελικός δικαιούχος των εκτελούμενων έργων είναι η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Γ.Γ.Ε.Ε.) και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Δ.Ε.Κ.Ε., εφόσον τελικός δικαιούχος είναι το ίδιο.
γ) Αρμόδιο Τεχνικό Σύμβουλο για γνωμοδότηση σε θέματα εκτέλεσης έργων είναι το Τεχνικό Συμβούλιο της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 της υπ` αριθμ. Στ 5/5 26.4.1982 κοινής αποφάσεως των Υπουργών Προεδρίας της Κυβερνήσεως και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 213 Β`), όπως η σύνθεση αυτού τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 της υπ` αριθμ. Στ 5/3 15.1.1985 απόφασης των αυτών Υπουργών (ΦΕΚ 67 Β`).

2. Επί αιτήσεων θεραπείας ασκουμένων, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 1418/1984, κατά πράξεων ή παραλείψεων των οργάνων της προηγούμενης παραγράφου, αποφασίζει ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά από γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου. Οι αιτήσεις θεραπείας απευθύνονται στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και κοινοποιούνται και στην υπηρεσία που έχει εκδώσει την προσβαλλόμενη πράξη.

3. Σε θέματα που δημιουργούνται από εκκρεμείς συμβάσεις αποφασίζουν ή γνωμοδοτούν τα οριζόμενα με το άρθρο αυτό όργανα.
Άρθρο 17
Αποφαινόμενα όργανα επί τεχνικών έργων των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών

1. Όργανα αποφαινόμενα ή γνωμοδοτούντα επί τεχνικών έργων που εκτελούνται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από τις κατά τις διατάξεις του ν. 3432/2006 (ΦΕΚ 14 Α`) Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, μέχρις ότου αυτές αποκτήσουν οργανωμένη Τεχνική Υπηρεσία ορίζονται τα εξής:
α) “Διευθύνουσα Υπηρεσία” ή “Επιβλέπουσα Υπηρεσία” είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εντός των ορίων της οποίας λειτουργεί η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία.
β) “Προϊσταμένη Αρχή” ή “Εποπτεύουσα Αρχή” είναι το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο της οικείας Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας ή μέχρι τη συγκρότηση και λειτουργία του η Διοικούσα Επιτροπή της.
γ) Αρμόδιο Τεχνικό Σύμβουλο για γνωμοδότηση σε θέματα εκτέλεσης τεχνικών έργων είναι το Τεχνικό Συμβούλιο της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εντός των ορίων της οποίας λειτουργεί η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία.

2. Επί αιτήσεων θεραπείας ασκουμένων, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 1418/1984, κατά πράξεων ή παραλείψεων των οργάνων της προηγούμενης παραγράφου, αποφασίζει το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο ή η Διοικούσα Επιτροπή της οικείας Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας μετά από γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων`Εργων και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου ή της Διοικούσας Επιτροπής της οικείας Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.
Άρθρο 18
Θέματα Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος

1. Στο άρθρο 2 του ν. 3391/2005 (ΦΕΚ 240 Α`) προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:
“3. Για τη διαδικασία έγκρισης – λειτουργίας Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.ΜΣ.) στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), για τον αριθμό εισακτέων, τα κριτήρια επιλογής των μεταπτυχιακών φοιτητών και το ύψος των διδάκτρων εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου αυτού και συμπληρωματικά οι αντίστοιχες διατάξεις του ν. 2083/1992, όπως ισχύουν. Οπου στις διατάξεις αυτές προβλέπεται Γενική Συνέλευση ή Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος, για το Διεθνές Πανεπιστήμιο νοείται η Γενική Συνέλευση της Σχολής. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από πρόταση της Συγκλήτου του ΔΙ.ΠΑ.Ε. ρυθμίζονται τα θέματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων αυτών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.”

2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 4 του ν. 3391/2005 (ΦΕΚ 240 Α`) προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:
“Σε περίπτωση μη πλήρωσης των θέσεων του μεταπτυχιακού επιπέδου από πρόσωπα πληρούντα τα κριτήρια υπό (ί) και (ϋ) του τρίτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 4, το ΔΙ.ΠΑ.Ε. δύναται κατ` εξαίρεση να εγγράψει υποψηφίους που δεν πληρούν τα κριτήρια αυτά.”

3. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 4 του ν.3391/2005 (ΦΕΚ 240 Α`) προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:
“Για πέντε (5) έτη από την έναρξη της λειτουργίας του ΔΙ.ΠΑ.Ε., τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων και επιλογής των υποψηφίων, καθώς και οι συντελεστές βαρύτητας των κριτηρίων αυτών, καθορίζονται κατ` εξαίρεση με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής και από τη συγκρότηση της Συγκλήτου και εφεξής με απόφαση της Συγκλήτου του ΔΙ.ΠΑ.Ε.”

4. Η παράγραφος 6 του άρθρου 5 του ν. 3391/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
“6. Οι φοιτητές του ΔΙ.ΠΑ.Ε. που συμμετέχουν σε προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών ή σε προγράμματα εκπαίδευσης από απόσταση, συμμετέχουν οικονομικά στην κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών, το δε ύψος της συμμετοχής αυτής καθορίζεται με πρόταση της Γ.Σ.Ε.Σ. εκάστης Σχολής και απόφαση της Συγκλήτου του ΔΙ.ΠΑ. Ε. Η διαδικασία καταβολής της οικονομικής συμμετοχής εκ μέρους των φοιτητών κατά τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια ρυθμίζεται από τον Οργανισμό του ΔΙ.ΠΑ.Ε.”

5. Στην παράγραφο 7 του άρθρου 5 του ν. 3391/2005 προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:
“Στα εκλεκτορικά σώματα για την εκλογή των μελών Δ.Ε.Π. του ΔΙ.ΠΑ.Ε. δύνανται να μετέχουν ως μέλη με δικαίωμα ψήφου και μέλη Δ.Ε.Π. από Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης του εξωτερικού.”

6. Στο άρθρο 7 του ν. 3391/2005 (ΦΕΚ 240 Α`) προστίθεται παράγραφος 5 ως ακολούθως: “5. Μέχρι τη συγκρότηση των οργάνων του ΔΙ.ΠΑ.Ε., η Επιτροπή Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού του ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Η Επιτροπή Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού είναι πενταμελής και αποτελείται από τον Αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙ.ΠΑ.Ε., ως πρόεδρο, τρία μέλη Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, κατά προτεραιότητα από τις βαθμίδες του Καθηγητή και Αναπληρωτή Καθηγητή, και έναν εμπειρογνώμονα με ειδικές γνώσεις σε θέματα διαχείρισης πόρων. Καθήκοντα Γραμματέα της Επιτροπής Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού, μέχρι τον ορισμό των οργάνων της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού, ασκεί ο εκτελών τα καθήκοντα Προϊσταμένου Διοικητικών Υπηρεσιών του ΔΙ.ΠΑ.Ε.”

7. Όργανα αποφαινόμενα ή γνωμοδοτούντα επί τεχνικών έργων που εκτελούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, μέχρις ότου αυτό αποκτήσει οργανωμένη Τεχνική Υπηρεσία ορίζονται τα εξής:
α) «Διευθύνουσα Υπηρεσία» ή «Επιβλέπουσα Υπηρεσία» είναι η «Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».
β) «Προϊσταμένη Αρχή» ή «Εποπτεύουσα Αρχή» είναι η Σύγκλητος ή μέχρι την αυτοδύναμη λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, η Διοικούσα Επιτροπή.
γ) Αρμόδιο Τεχνικό Σύμβουλο για γνωμοδότηση σε θέματα εκτέλεσης τεχνικών έργων είναι το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Επί αιτήσεων θεραπείας ασκουμένων για θέματα που εμπίπτουν στις διατάξεις των νόμων 3669/2008 και 3316/2005, όπως κάθε φορά ισχύουν, κατά πράξεων ή παραλείψεων των οργάνων της παρούσας παραγράφου, αποφασίζει η Σύγκλητος ή η Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος μετά από γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Με πρόταση της Συγκλήτου ή της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και αποδοχή της από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι δυνατή η ανάθεση πρόσθετων καθηκόντων, όπως η εκπόνηση μελετών, η επίβλεψη εκπόνησης μελετών, η επίβλεψη τεχνικών έργων και η προμήθεια εξοπλισμού. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση της Συγκλήτου ή Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής και οι απαραίτητες διαχειριστικές δαπάνες για την υλοποίηση των αντικειμένων του προηγούμενου εδαφίου.»
Άρθρο 19
Θέματα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

1. Η παράγραφος 10 του άρθρου 4 του ν. 2552/1997, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 14 του ν. 2817/2000 και το άρθρο 3 του ν. 3027/2002, αντικαθίσταται ως εξής:
“10. Τα μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) είναι είτε μέλη Δ.Ε.Π. άλλων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής είτε διδάκτορες και προσλαμβάνονται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διάρκειας ενός ακαδημαϊκού έτους, για την κάλυψη συγκεκριμένων εκπαιδευτικών αναγκών. Το Ε.Α.Π. σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να προσλάβει κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων ειδίκευσης για γνωστικά αντικείμενα εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Ο αριθμός των συμβάσεων για κάθε ακαδημαϊκό έτος ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου, που εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών. Οι θέσεις για τα μέλη Σ.Ε.Π. προκηρύσσονται για συγκεκριμένες θεματικές ενότητες με απόφαση της Συγκλήτου. Με απόφαση του Πρύτανη συγκροτείται ανά θεματική ενότητα τριμελής επιτροπή που αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. του ίδιου ή συγγενούς γνωστικού αντικειμένου. Η επιτροπή εισηγείται στην Κοσμητεία υποβάλλοντας σχετικό πίνακα κατάταξης. Η Κοσμητεία επιλέγει και η πράξη επιλογής επικυρώνεται από τη Σύγκλητο. Τα κριτήρια αξιολόγησης και οι όροι της σύμβασης, οι υποχρεώσεις τους, τα καθήκοντα και οι αμοιβές καθορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου. Η μισθοδοσία των μελών του Σ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος.
Ως έδρα των μελών Σ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. θεωρείται ο τόπος της μόνιμης κατοικίας τους.”

2. Στο εδάφιο ιγ` της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του ν. 3027/2002 στον τρίτο στίχο διαγράφονται οι λέξεις “κατά την ανανέωση της θητείας των μελών του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού”.

3. Η παράγραφος 12 του άρθρου 10 του ν. 2552/1997, όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 17 του άρθρου 14 του ν. 2817/2000, αντικαθίσταται ως εξής:
“12. Μέχρι να συγκροτηθεί η Σύγκλητος όλα τα μέλη Σ.Ε.Π. διορίζονται με απόφαση της Δ.Ε. του Ιδρύματος, ύστερα από σχετική προκήρυξη. Η διαδικασία, τα κριτήρια αξιολόγησης, οι όροι της σύμβασης, οι υποχρεώσεις τους, τα καθήκοντα και οι αμοιβές καθορίζονται με απόφαση της Δ.Ε. Αρμόδιο όργανο για την επιλογή των μελών Σ.Ε.Π. ανά Θ.Ε. είναι τριμελής επιτροπή που ορίζεται με απόφαση της Δ.Ε. στην οποία συμμετέχουν ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε., ως πρόεδρος, με μέλη τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο του προγράμματος και τον συντονιστή της Θ.Ε. Μέλος της Δ.Ε. μπορεί, μετά από απόφαση της, να ορίζεται και ως Πρόεδρος των τριμελών επιτροπών επιλογής εφόσον κατέχει ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με το περιεχόμενο της Θ.Ε.
Η Δ.Ε. είναι αρμόδια για την επιλογή των μελών Σ.Ε.Π. που ορίζονται ταυτόχρονα και ακαδημαϊκοί υπεύθυνοι Προγραμμάτων ή συντονιστές Θ.Ε.
Συνιστώνται στο Ε.Α.Π. είκοσι (20) θέσεις διδακτικού ερευνητικού προσωπικού, οι οποίες κατανέμονται με απόφαση της Δ.Ε. στις σχολές του Πανεπιστημίου.”
Άρθρο 20
Θέματα Ακαδημίας Αθηνών

1. Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων υπέρ της Ακαδημίας Αθηνών για την εκπλήρωση του σκοπού της στο χώρο των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών και την εξασφάλιση των αναγκαίων όρων για τη διεξαγωγή του έργου της. Η απαλλοτρίωση κηρύσσεται σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 2882/2001 (ΦΕΚ 17 Α`) και η αποζημίωση καταβάλλεται από την Ακαδημία Αθηνών.

2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων, που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις, μπορεί να επιτραπεί η υπόγεια σύνδεση με σήραγγα, του κεντρικού Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών με το αναφερόμενο, στο από 22.2 – 14.3.2002 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 203 Δ`) ακίνητο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σίνα και Βησσαρίωνος, εφόσον προηγουμένως το ακίνητο τούτο απαλλοτριωθεί υπέρ και με δαπάνες της Ακαδημίας Αθηνών.

3. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2882/2001.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΘΕΜΑΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Άρθρο 21
Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε φορείς δια βίου εκπαίδευσης

1. Εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων δύνανται να διατίθενται σε φορείς δια βίου εκπαίδευσης του άρθρου 2 του ν. 3369/2005 (ΦΕΚ 171 Α`) με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από πρόταση του διοικούντος οργάνου του φορέα και αίτηση του ενδιαφερομένου, και κατόπιν σύμφωνης γνώμης τριμελούς επιτροπής, η οποία αποτελείται από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως πρόεδρο, και από έναν εκπρόσωπο της ΟΙΕΛΕ και του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων. Η απόφαση για τη διάθεση λαμβάνεται τουλάχιστον έξι μήνες πριν την έναρξη του σχολικού έτους, στο οποίο αφορά. Ο χρόνος αρχικής διάθεσης είναι ένα σχολικό έτος, δυνάμενο να ανανεωθεί μέχρι τρία σχολικά έτη, και για κάθε συνέπεια λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση.

2. Οι αποδοχές των ανωτέρω εκπαιδευτικών καταβάλλονται από το φορέα στον οποίο διατίθενται.
Άρθρο 22
Προϋπηρεσία ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Στο άρθρο 27 του ν. 3475/2006 (ΦΕΚ 146 Α`) προστίθενται παράγραφοι 2 και 3 ως εξής:
“2. Η προϋπηρεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών της προηγούμενης παραγράφου στο ιδιωτικό σχολείο, για το χρονικό διάστημα από τότε που εκλήθησαν να αναλάβουν υπηρεσία ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στη δημόσια εκπαίδευση μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους, δύναται να υπολογίζεται ως προϋπηρεσία αναπληρωτή προσφερθείσα σε δημόσιο σχολείο, εφόσον ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός υποβάλει σχετική δήλωση στη Διεύθυνση ή το Γραφείο Εκπαίδευσης, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το ιδιωτικό σχολείο. Στην περίπτωση αυτή δεν δύναται να υπολογιστεί η ανωτέρω προϋπηρεσία και ως προσφερθείσα σε ιδιωτικό σχολείο.
3. Η ρύθμιση της προηγούμενης παραγράφου για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ως προϋπηρεσίας που προσφέρθηκε σε δημόσιο σχολείο, ισχύει από το σχολικό έτος 2006-2007 και για μία μόνο φορά.”
Άρθρο 23
Θέματα Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, επιτρέπεται, ύστερα από αίτηση τους, η απόσπαση εκπαιδευτικών που έχουν σύμβαση εργασίας με τα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στην Ελλάδα στα σχολεία της εν λόγω εταιρείας στην Αλβανία. Κατά το χρόνο της απόσπασης τους αναπληρώνονται στα καθήκοντα τους από αναπληρωτές, σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν. 682/1977 (ΦΕΚ 244 Α`). Η υπηρεσία τους λογίζεται ότι έχει προσφερθεί στο σχολείο στο οποίο έχουν σύμβαση εργασίας. Οι δαπάνες της ανωτέρω απόσπασης των εκπαιδευτικών βαρύνουν τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία.

2. Εφόσον δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που υπηρετούν ήδη στα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στην Ελλάδα για απόσπαση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, επιτρέπεται η πρόσληψη εκπαιδευτικών ειδικά για τα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στην Αλβανία, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 682/1977.

3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και γνώμη του αρμόδιου Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, καθορίζεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών που δύνανται να προσλαμβάνονται ή να αποσπώνται στα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στην Αλβανία, σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου αυτού.
Άρθρο 24
Θέματα ιδιωτικών Τεχνικών – Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων

1. Τα πτυχία Α` Κύκλου και Β` Κύκλου των ιδιωτικών Τεχνικών – Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε.), στα οποία έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν οι πειθαρχικές κυρώσεις της αναστολής της άδειας λειτουργίας ή της άρσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ή τουλάχιστον χρηματικού προστίμου ή ποινικές κυρώσεις στους ιδιοκτήτες ή στους διευθυντές ή στο διδακτικό προσωπικό τους για παραβάσεις σχετικές με τους όρους και τις υποχρεώσεις λειτουργίας της ιδιωτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και ιδίως γι` αυτές που αφορούν στην παράνομη μη λειτουργία του σχολείου, στη μη τήρηση του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος, στη μη τήρηση και στη μη συμπλήρωση των επίσημων βιβλίων και στη μη πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, χορηγούνται κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων, οι οποίες θα διενεργούνται γι` αυτόν το σκοπό. Για την απονομή των πτυχίων λαμβάνονται υπόψη μόνο οι βαθμοί των γραπτών πτυχιακών εξετάσεων.

Σε περίπτωση μη επιτυχούς ή μη συμμετοχής το κατεχόμενο πτυχίο καθίσταται εξ υπαρχής ανίσχυρο.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 34 παρ.5 του ν.4415/2016 και με το άρθρο 72 παρ.1 του ν.4485/2017

2.α) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα θέματα που έχουν σχέση με τον τρόπο, τον τόπο και το χρόνο διεξαγωγής, καθώς και με τη διαδικασία των ειδικών πτυχιακών εξετάσεων, τα Ιδιωτικά Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια της παραγράφου 1, η εξεταστέα ύλη για την οποία εκφέρει γνώμη το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο τρόπος αξιολόγησης, ο τύπος και το περιεχόμενο του χορηγούμενου τίτλου σπουδών Α΄ και Β΄ κύκλου των Ιδιωτικών Τ.Ε.Ε., η καταβολή παραβόλου και η συγκρότηση των αναγκαίων ατομικών και συλλογικών οργάνων που αποδεδειγμένα συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις διαδικασίες οργάνωσης, διεξαγωγής, υποστήριξης, βαθμολόγησης και έκδοσης των αποτελεσμάτων των ειδικών πτυχιακών εξετάσεων. Τα θέματα των ειδικών πτυχιακών εξετάσεων προκύπτουν αποκλειστικώς από κεντρική επιτροπή εξετάσεων που έχει τη συνολική ευθύνη των εξετάσεων.
β) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συστήνονται τα αναγκαία ατομικά και συλλογικά όργανα της περίπτωσης α΄ της παρούσας παραγράφου και καθορίζονται οι αρμοδιότητες και η αποζημίωση αυτών.
γ) Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις καταβάλλεται υπέρ του Δημοσίου παράβολο, το ύψος του οποίου καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 72 παρ.2 του ν.4485/2017

3. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία ήταν ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολικών μονάδων τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και στα οποία τελεσίδικα έχει επιβληθεί η κύρωση της άρσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του σχολείου τους, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, δεν μπορούν να ιδρύσουν ιδιωτικό σχολείο στα επόμενα πέντε χρόνια από την επιβολή της κύρωσης. Το αυτό ισχύει και για νομικά πρόσωπα, εάν στον κύριο μέτοχο ή στον εκπρόσωπο τους έχει επιβληθεί η αναφερόμενη κύρωση.

4. Δεν αναγνωρίζεται ως εκπαιδευτική η Προϋπηρεσία ιδιωτικών εκπαιδευτικών, οι οποίοι φέρονται ότι απασχολήθηκαν σε ιδιωτικά σχολεία τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, στα οποία έχει επιβληθεί η κύρωση της οριστικής άρσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ή της αναστολής της άδειας λειτουργίας σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού. Η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ως άνω εκπαιδευτικών, ως εκπαιδευτικής, ισχύει μόνο για το σχολικό έτος κατά το οποίο διαπιστώθηκε η μη εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 25

Οι διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 14 του ν. 1674/1986 (ΦΕΚ 203 Α`), όπως συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 6 του ν. 2986/2002, εφαρμόζονται και για το Δημοτικό Σχολείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (Ν.Π.Δ.Δ.).

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 39 του ν.4415/2016
Άρθρο 26

1. Οι διατάξεις των περιπτώσεων α` εως γ` της παραγράφου 12 του άρθρου 8 του ν. 3194/2003 (ΦΕΚ 267 Α`) εξακολουθούν να ισχύουν έως και το έτος 2008.

2. Οι ρυθμίσεις του δεύτερου, τρίτου και τέταρτου εδαφίου της παραγράφου 12 του άρθρου 6 του ν. 3255/2004 (ΦΕΚ 138 Α`), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 14 του ν. 3369/2005 (ΦΕΚ 171 Α`), εφαρμόζονται και για τα σχολικά έτη 2006-2007 και 2007-2008.

3. Στο τέλος της περίπτωσης β` της παραγράφου 8 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α`) προστίθεται η φράση “ή πτυχίο του Τμήματος Φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών”. Η ισχύς της διατάξεως του προηγούμενου εδαφίου αρχίζει από την 20.7.2006.

4. Με την επιφύλαξη των διατάξεων περί εκλογής μελών Δ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων και των διατάξεων περί εκλογής των μελών της Ακαδημίας Αθηνών, ο χαρακτηρισμός φορέων, νομικών ή φυσικών προσώπων, με τον όρο “Πανεπιστημιακός” ή “Πανεπιστήμιο”, “Ακαδημαϊκός” ή “Ακαδημία” και ο αντίστοιχος αποχαρακτηρισμός, γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κάθε άλλη αντίθετη διάταξη καταργείται.

5. Στο άρθρο 8 του ν. 3194/2003 (ΦΕΚ 267 Α`) η παράγραφος 8β αναριθμείται σε 8γ και προστίθεται παράγραφος 8β ως ακολούθως:
“β) ί. Η περίπτωση α` του άρθρου 1 του π.δ. 118/1995 (ΦΕΚ 75 Α`) συμπληρώνεται ως ακολούθως: ή πτυχίο ή δίπλωμα Τμήματος Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων ή Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ή Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων ή του Προγράμματος Σπουδών Επιλογής “Επιστήμες και Πολιτισμός” με κατεύθυνση “Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Εφαρμογές τους” Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένος ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος σπουδών αντίστοιχων Τμημάτων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής.
ιι. Η περίπτωση α` του άρθρου 2 του π.δ. 118/1995 (ΦΕΚ 75 Α`) συμπληρώνεται ως ακολούθως: ή πτυχίο ή δίπλωμα Τμημάτων Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων ή Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών ή Πληροφορικής και Επικοινωνιών ή Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων ή Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία ή Διαχείρισης Πληροφοριών ή Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης ή Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας ή Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή Βιομηχανικής Πληροφορικής ή Αυτοματισμού Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένος ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος σπουδών αντίστοιχων Τμημάτων Τ.Ε.Ι. της αλλοδαπής.”
Η ισχύς της παραγράφου αυτής αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2005.
Άρθρο 27
Θέματα Διοίκησης Εκπαίδευσης

1. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του ν. 3467/2006 (ΦΕΚ 128 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:
“Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος η θητεία αρχίζει με τη συγκρότηση των συμβουλίων επιλογής και λήγει την 31.12.2008.”

2. Η παράγραφος 2β της περίπτωσης Β` του άρθρου 8 του ν. 3467/2006 αντικαθίσταται ως εξής:
“β) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σε 2,5 μονάδες για τον πρώτο και σε 3,5 μονάδες συνολικά για περισσότερους του ενός.”

3. Η παράγραφος 4 του άρθρου 12 του ν. 3467/2006 αντικαθίσταται ως εξής:
“4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων καθορίζεται η αποζημίωση των μελών των Επιτροπών της παραγράφου 1, όσων μετέχουν στη διεξαγωγή της γραπτής δοκιμασίας ως επιτηρητές και βαθμολογητές και των μελών των Τριμελών Επιτροπών των Εξεταστικών Κέντρων, των οποίων η σύσταση θα προβλέπεται σε υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί κατ` εφαρμογή της παραγράφου 3 του άρθρου 12 του νόμου αυτού. Οι δαπάνες μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των υποψηφίων που συμμετέχουν στη γραπτή δοκιμασία και στην προφορική συνέντευξη βαρύνουν τους ίδιους.”

4. α) Στην παράγραφο 3 του κεφαλαίου Γ του άρθρου 7 του ν. 3467/2006 (ΦΕΚ 128 Α`) προστίθεται εδάφιο δ` ως εξής:
“δ) Για την επιλογή εκπαιδευτικών σε θέσεις Διευθυντών Μουσικών Σχολείων (Γυμνασίων – Λυκείων), κατά την προσωπική συνέντευξη του υποψηφίου συνεκτιμώνται και οι ειδικές σπουδές ή το αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό έργο και δράση, τα οποία αφορούν στις τέχνες γενικά και τη μουσική ειδικότερα.”
β) Το εδάφιο β` της παραγράφου 2 του κεφαλαίου Γ του άρθρου 7 του ν. 3467/2006 (ΦΕΚ 128 Α`) αναδιατυπώνεται ως εξής:
“Εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ12, ΠΕ14, ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ19.ΠΕ20 και ΤΕ1 για θέσεις Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων (Σ.Ε.Κ.).”
γ) Η τελευταία πρόταση της παραγράφου 2 του κεφαλαίου Γ του άρθρου 7 του ν. 3467/2006 (ΦΕΚ 128 Α`) αναδιατυπώνεται ως εξής:
“Οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί της παραγράφου αυτής πρέπει να έχουν βαθμό Α`, με τουλάχιστον δώδεκα έτη εκπαιδευτικής υπηρεσίας για τους κλάδους ΠΕ και είκοσι επτά έτη εκπαιδευτικής υπηρεσίας για τον κλάδο ΤΕ1, εκ των οποίων οκτώ τουλάχιστον έτη σε θέση μόνιμου εκπαιδευτικού και να έχουν ασκήσει επί μία πενταετία τουλάχιστον διδακτικά καθήκοντα σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Σ.Ε.Κ. ή Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.”
δ) Στην παράγραφο 3 του κεφαλαίου Γ του άρθρου 10 του ν. 3467/2006 διαγράφεται η φράση “και ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου του έτους κατάρτισης μέχρι την 30ή Ιουνίου του τέταρτου έτους”.

5. Στο τέλος της περίπτωσης Γ του άρθρου 7 του ν. 3467/2006 προστίθεται παράγραφος 5 ως ακολούθως:
“5. Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών και υποδιευθυντών του 2ου Γυμνασίου Αυλώνα και των Λυκειακων Τάξεων αυτού, που λειτουργούν εντός του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της παραγράφου 2 εδάφιο α` του παρόντος άρθρου με βαθμό Α`, οκταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, από την οποία 6 τουλάχιστον έτη σε θέση μόνιμου εκπαιδευτικού και να έχουν ασκήσει επί μια πενταετία τουλάχιστον διδακτικά καθήκοντα σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., εκ των οποίων τουλάχιστον 2 έτη να αφορούν σε εκπαιδευτική υπηρεσία σε σχολική μονάδα που λειτουργεί σε Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων.”

6. Στην περίπτωση Δ` του άρθρου 7 του ν. 3467/2006 προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:
“Υποψήφιοι για επιλογή στις θέσεις της περίπτωσης αυτής είναι εκπαιδευτικοί οι οποίοι μέχρι τη λήξη της ισχύος του πίνακα επιλογής δεν συμπληρώνουν συνολική πραγματική συντάξιμη υπηρεσία και το όριο ηλικίας για αποχώρηση από την υπηρεσία.”
Άρθρο 28
Ίδρυση Πρότυπου Κέντρου Πολιτιστικής Εκπαίδευσης

Στο άρθρο 8 του ν. 2986/2002 προστίθεται παράγραφος 11 ως εξής:
“11. Ιδρύεται Πρότυπο Κέντρο Πολιτιστικής Εκπαίδευσης με έδρα την Κέρκυρα. Αποστολή του Κέντρου είναι η καταγραφή, ταξινόμηση, αξιολόγηση, ανάδειξη και προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς της Επτανήσου για άμεση σχολική χρήση σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, ώστε να δημιουργηθεί εκπαιδευτικό υλικό που να επιτρέψει στους μαθητές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να προσεγγίσουν την πολιτιστική κληρονομιά, το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν και να αναπτύξουν ενδιαφέρον για την περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη τους. Το Πρότυπο Κέντρο Πολιτιστικής Εκπαίδευσης θα στεγαστεί στο αναπαλαιωμένο τριώροφο κτίριο “Βίλα Bernier”, οι δαπάνες λειτουργίας του οποίου ενσωματώνονται στις δαπάνες λειτουργίας του 14ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας. Πόροι χρηματοδότησης του Κέντρου μπορούν να προέρχονται από τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα και από τη συνεργασία του με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς. Για τη λειτουργία του Πρότυπου Κέντρου Πολιτιστικής Εκπαίδευσης τοποθετείται ως υπεύθυνος ένας μόνιμος εκπαιδευτικός, αποσπασμένος από την Πρωτοβάθμια ή από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με τετραετή θητεία. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας και οι αρμοδιότητες του Πρότυπου Κέντρου Πολιτιστικής Εκπαίδευσης, τα προσόντα, τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής του υπευθύνου, τα όργανα και η διαδικασία απόσπασης του, καθώς και οι λόγοι ανάκλησης αυτής.”
Άρθρο 29
Θέματα Α.Σ.Ε.Ι.

1. Το σημείο εε` του εδαφίου α` της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του ν. 3187/2003 (ΦΕΚ 233 Α`), όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 4 του ν. 3413/2005 (ΦΕΚ 278 Α`), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“(εε) Τέσσερις Διευθυντές Τομέων, με θητεία δύο ετών. Εκλέγονται από εκλεκτορικό σώμα το οποίο αποτελείται από όλους τους Διευθυντές Τομέων και τον Πρόεδρο Ακαδημαϊκών Θεμάτων του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., με μυστική ψηφοφορία, σε ειδική συνεδρίαση που συγκαλεί ο Διοικητής τουλάχιστον ένα μήνα πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους στο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση. Εφόσον, για οποιονδήποτε λόγο, αποβεί άκαρπη η διαδικασία εκλογής και είναι αδύνατη η συγκρότηση του Ε.Σ., τότε για την κάλυψη των κενών θέσεων υποβάλλουν υποψηφιότητα μέλη Δ.Ε.Π. οποιασδήποτε βαθμίδας του οικείου Α.Σ.Ε.Ι. Εκλέγονται, δε, από εκλεκτορικό σώμα το οποίο αποτελείται από όλους τους Διευθυντές Τομέων και τον Πρόεδρο Ακαδημαϊκών Θεμάτων του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., με μυστική ψηφοφορία. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση.”

2. Στο άρθρο 11 του ν. 3187/2003 (ΦΕΚ 233 Α`), προστίθεται νέα παράγραφος 11, ως ακολούθως:
“11. Επί θεμάτων διαδικασιών προκήρυξης, εκλογής, επιλογής και εξέλιξης του Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, τα οποία δεν ρυθμίζονται από τον παρόντα νόμο, εφαρμόζονται επικουρικά οι κείμενες διατάξεις περί Πανεπιστημίων.”

3. Η διάταξη του άρθρου 17 του ν. 3366/2005 (ΦΕΚ 167 Α`) τροποποιείται ως ακολούθως:
“Η προθεσμία του εδαφίου β` της παραγράφου 16 του άρθρου 31 του ν. 3187/2003 παρατείνεται μέχρι την 31η Αυγούστου 2008.”
Άρθρο 30
Θέσεις Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων

1. Συνιστώνται έξι Θέσεις Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων ως εξής:
α) στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς:
αα) μία θέση κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού και
ββ) δύο θέσεις κλάδου ΔΕ Διοικητικού
β) στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής:
αα) μία θέση κλάδου ΠΕ Διοικητικού και
ββ) μία θέση κλάδου ΤΕ Διοικητικού
γ) στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου, Τήνου, Ανδρου, Κέας και Μήλου: μία θέση κλάδου ΔΕ Οδηγών.

2. Για τα θέματα της βαθμολογικής εξέλιξης και εν γένει υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων αυτών εφαρμόζονται οι περί εκκλησιαστικών υπαλλήλων εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, ενώ για θέματα μισθολογικής εξέλιξης οι αντίστοιχες διατάξεις του ν. 3205/2003, όπως κάθε φορά ισχύουν.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.6 άρθρου 42 Ν.3848/2010,ΦΕΚ Α 71/19.5.2010.Με την παρ.7 του αυτού άρθρου και νόμου ορίζεται ότι: “7. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται σε όλους τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους που διορίζονται στις θέσεις που συνιστώνται με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου”.
Άρθρο 31
Βρεφικοί – Παιδικοί Σταθμοί στα Α.Ε.Ι.

1. Επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Μονάδων Φροντίδας, Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (Βρεφικών – Παιδικών – Βρεφονηπιακών Σταθμών, Μονάδων Φύλαξης βρεφών και νηπίων). Στις Μονάδες αυτές θα φιλοξενούνται τα παιδιά των εργαζομένων στα Ιδρύματα αυτά, των μεταπτυχιακών φοιτητών και κατ` εξαίρεση των προπτυχιακών φοιτητών.

2. Με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου Πανεπιστημίου ή της Συνέλευσης του οικείου Τ.Ε.Ι., που επικυρώνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ιδρύεται η αντίστοιχη Μονάδα και καθορίζονται τα θέματα οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας της.
Άρθρο 32
Θέματα Νηπιαγωγείων

1. Το σχολικό έτος 2007-2008 δύνανται να λειτουργήσουν τμήματα νηπιαγωγείων εντός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, που έχουν συσταθεί και λειτουργούν νόμιμα, για τη φοίτηση στην προσχολική αγωγή των νηπίων που έχουν εγγραφεί και φιλοξενηθεί σε αυτούς κατά το σχολικό έτος 2006-2007 και συμπληρώνουν την 31.6.2007 ηλικία πέντε ετών.

2. Για τη λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι νηπιαγωγοί του ν.1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α`). Οι ανωτέρω νηπιαγωγοί ανήκουν στο προσωπικό του παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού και διέπονται από τους όρους των οικείων συμβάσεων.

3. Τα θέματα σχετικά με την έναρξη και λήξη σχολικού και διδακτικού έτους, τις διακοπές και εορτές, την παρεχόμενη προσχολική αγωγή και τα διδασκόμενα μαθήματα, το εβδομαδιαίο και ωρολόγιο πρόγραμμα διέπονται από τις διατάξεις για τα δημόσια νηπιαγωγεία. Η εκπαιδευτική λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα λειτουργίας και εποπτείας των τμημάτων αυτών.

4. Η λειτουργία του τμήματος νηπιαγωγείου στον παιδικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων, με την επιφύλαξη των διατάξεων του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου, διέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής.
Άρθρο 33
Θέματα κτιρίων πρώην ΠΙΚΠΑ

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι δυνατή η ανέγερση νέων ή η επισκευή υπαρχόντων κτιρίων ιδιοκτησίας του πρώην ΠΙΚΠΑ, που χρησιμοποιούνται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της Προσχολικής, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα κτίρια ή τα οικόπεδα παραχωρούνται κατά χρήση άνευ ανταλλάγματος. Τα έργα εντάσσονται στο οικονομικό και τεχνικό πρόγραμμα του Ο.Σ.Κ. Α.Ε. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τους όρους χρήσης και τους φορείς διαχείρισης των συγκεκριμένων σχολικών κτιρίων.
Άρθρο 34
Επιχορήγηση Ιδρυμάτων

1. Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, το Ίδρυμα “Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής”, το Ίδρυμα “Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης”, το Ίδρυμα “Ανδρέα Γ. Παπανδρέου” και το Πνευματικό Ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου, που περιλαμβάνουν στον καταστατικό σκοπό τους τη συγκέντρωση, διάσωση, συντήρηση του αρχειακού υλικού διατελεσάντων κοινοβουλευτικών πρωθυπουργών, καθώς και την προβολή του έργου αυτών, επιχορηγούνται με ετήσια κρατική επιχορήγηση, από το έτος 2007 και εφεξής, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων.

2. Η επιχορήγηση της προηγούμενης παραγράφου εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων.

3. Τα Ιδρύματα της πρώτης παραγράφου του άρθρου αυτού υποβάλλουν, μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους, στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, ετήσια έκθεση πεπραγμένων που αφορά στην παρουσίαση των δραστηριοτήτων τους κατά το προηγούμενο έτος.

4. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται και για το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία “Ίδρυμα Κωνσταντίνου Σημίτη”, το οποίο επιχορηγείται από το έτος 2009 και εφεξής.”
Σημ.: Η παρ.4 προστέθηκε με το άρθρου 6 Ν.3752/2009, ΦΕΚ Α 40/4.3.2009.
Άρθρο 35
Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού για τον καθαρισμό σχολικών μονάδων

1.α. Από την 1.4.2007 οι αποδοχές του προσωπικού που κατατάχθηκε, βάσει των διατάξεων του άρθρου 1 του ν. 3320/2005 (ΦΕΚ 48 Α`), σε οργανικές θέσεις καθαριστριών/ καθαριστών (ΥΕ), με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και απασχολείται στον καθαρισμό των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και του προσωπικού που προσλαμβάνεται με συμβάσεις μίσθωσης έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων.
β. Μέχρι την 31.3.2007, η αμοιβή του ανωτέρω προσωπικού εξακολουθεί να καταβάλλεται σε βάρος των πόρων της περίπτωσης α` της παραγράφου 3 του άρθρου 25 του ν. 1828/1989 (ΦΕΚ 2 Α`), σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β`της παραγράφου 6 του άρθρου 113 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α`).

2. Το ποσοστό των αποδιδόμενων πόρων στους δήμους και κοινότητες που προβλέπεται στην παράγραφο 8 του άρθρου 25 του ν. 1828/1989, όπως αναριθμήθηκε με την παράγραφο 10 του άρθρου 13 του ν. 2539/1997 (ΦΕΚ 244 Α`), μειώνεται από την 1.1.2007 σε δεκαεννέα κόμμα πέντε τοις εκατό (19,5 %). Ειδικά για το οικονομικό έτος 2007 η ανωτέρω περικοπή μειώνεται κατά το ποσό που θα καταβληθεί από τους δήμους και κοινότητες για αμοιβές καθαριστριών μέχρι την 31.3.2007.
Σχετικό: Κατά την παρ.1β άρθρου 18 Ν.3870/2010,ΦΕΚ Α 138/9.8.2010: “β. Το ποσοστό των πόρων του άρθρου 25 παρ. 8 του ν. 1828/1989, που απομειώθηκε με το άρθρο 35 παρ. 2 του ν. 3577/2007 (ΦΕΚ 130 Α), προστίθεται, κατά, το αντίστοιχο ποσό, από 1.1.2011, στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων της παραγράφου 1 περίπτωση α` του άρθρου 259 του ν. 3852/2010, κατ` επαύξηση του ποσοστού που έχει προσδιοριστεί”.

3. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β` της παραγράφου 6 του άρθρου 113 του ν. 1892/1990 τροποποιείται ως εξής:
“Από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης διατίθεται το 9 % των 2/3 της επιχορήγησης της περίπτωσης α` της παραγράφου 3 του άρθρου 25 του ν. 1828/1989 προς αυτούς, για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων και επισκευή ή συντήρηση σχολικών κτιρίων.”

4. Η παράγραφος 5 του άρθρου 113 του ν. 1892/1990 αντικαθίσταται ως εξής:
“5.α. Ο καθαρισμός των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όταν οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται από το προσωπικό καθαριότητας που υπηρετεί σε οργανικές θέσεις, μπορεί να γίνεται και από καθαρίστριες που προσλαμβάνονται με σύμβαση μίσθωσης έργου, η οποία συνάπτεται μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων και καθεμιάς από αυτές και καλύπτει ένα διδακτικό έτος.
β. Οι συμβάσεις αυτές υπογράφονται από τους Προϊστάμενους των αντίστοιχων Γραφείων Εκπαίδευσης και όπου δεν υπάρχουν Γραφεία Εκπαίδευσης από τους Προϊστάμενους των αντίστοιχων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
γ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται η αμοιβή των αναδόχων των ανωτέρω μισθώσεων, ανά αίθουσα.
δ. Οι αμοιβές των προαναφερομένων καταβάλλονται από τις Σχολικές Επιτροπές, οι οποίες επιχορηγούνται προς τούτο από πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, καθορίζεται ο τρόπος διαχείρισης των χρηματοδοτήσεων του προηγούμενου εδαφίου.”
Σχετικό:Βλ.σχετ. και άρθρο 18 παρ.1 Ν.3870/2010,ΦΕΚ Α 138/9.8.2010: με το εδάφιο γ.ι΄της οποίας ορίζεται ότι: ” Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου της παραγράφου 4 του άρθρου 35 του ν. 3577/2007 για το διδακτικό έτος 2010-2011 καταρτίζονται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις διατάξεων αυτών”.
Άρθρο 36
Επιλογή Διευθυντών και Αναπληρωτών Διευθυντών Δημόσιων Ι.Ε.Κ.

Η διαδικασία προκήρυξης και επιλογής, η θητεία, ο ορισμός, η τοποθέτηση, η αναπλήρωση, η προσωρινή ανάθεση καθηκόντων των Διευθυντών, Αναπληρωτών Διευθυντών των δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και των Αναπληρωτών Διευθυντών Παραρτημάτων αυτών, και κάθε άλλο συναφές ζήτημα γίνονται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην απόφαση 121/1992 του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως ισχύει (ΦΕΚ 371 Β`).”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 20 Ν.3687/2008,ΦΕΚ Α 159/1.8.2008.
Άρθρο 37
Τελικές διατάξεις

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις.

Παραγγελομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2007

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Θ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Β. ΜΑΓΓΙΝΑΣ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2007

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ