ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 4185 ΦΕΚ Α 192/17.9.2013

Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας σχετικά με Διασυνοριακές Επιχειρήσεις για Εναέρια Αστυνόμευση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, σχετικά με Διασυνοριακές Επιχειρήσεις για Εναέρια Αστυνόμευση, η οποία υπογράφηκε στην Αθήνα την 1η Νοεμβρίου 2010, της οποίας το κείμενο σε δύο πρωτότυπα, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, έχει ως εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΙ

ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑ ΕΝΑΕΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ

Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας καλούμενες εφεξής τα Μέρη,

τονίζοντας την ανάγκη επέκτασης της συνεργασίας στον τομέα της Αεράμυνας μεταξύ των Κρατών τους ως μέλη της Οργάνωσης της Βορειοατλαντικής Συνθήκης, εφεξής καλούμενης ως NATO,

παρατηρώντας το Ολοκληρωμένο Σύστημα Αεράμυνας του NATO, εφεξής καλούμενο ως NATINADS, και τις σχετικές υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται στο MC CONCEPT OF THE NATO INTEGRATED AIR DEFENCE SYSTEM (MC 54/1),

παρέχοντας αμοιβαία βοήθεια κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιχειρήσεων με βάση το NATINADS, ειδικά σε ότι αφορά τις αεροπορικές τρομοκρατικές απειλές, και την προώθηση της ασφάλειας των πτήσεων και την εφαρμογή των διαδικασιών λήψης απόφασης,

τηρώντας τις διατάξεις που σχετίζονται με την Εναέρια Αστυνόμευση της σχετικής εθνικής νομοθεσίας των δύο Κρατών,

λαμβάνοντας υπόψη το πνεύμα της Βορειοατλαντικής Συνθήκης, που υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον, 4 Απριλίου του 1949,

λαμβάνοντας υπόψη τη Συμφωνία μεταξύ των Μερών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σχετικά με την Κατάσταση των Δυνάμεων τους, που υπογράφηκε στο Λονδίνο στις 19 Ιουνίου 1951, εφεξής καλούμενης NATO SOFA,

λαμβάνοντας υπόψη τη Διεθνή Σύμβαση της Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία έγινε τον Δεκέμβριο του 1944 στο Σικάγο,

έχουν συμφωνήσει στα εξής:
Άρθρο 1
ΟΡΙΣΜΟΙ

(1) Πα τους σκοπούς της παρούσας Συμφωνίας, τα Μέρη συμφωνούν να καθορίσουν και να χρησιμοποιούν τους ακόλουθους όρους και εκφράσεις που είναι σύμφωνοι με τα αντίστοιχα έγγραφα του NATO: .

(α) Εναέρια Αστυνόμευση: Αποστολή του NATO σε καιρό ειρήνης που περιλαμβάνει τη χρήση του Συστήματος Εναέριας Επιτήρησης και Ελέγχου (ΣΕΕΕ), της Εναέριας Διοίκησης και Ελέγχου (ΕΔΕ) καθώς και κατάλληλων μέσων Αεράμυνας συμπεριλαμβανομένων και αεροσκαφών αναχαίτισης με σκοπό τη διαφύλαξη της ακεραιότητας του εναέριου χώρου του NATO που αποτελεί τμήμα του εναέριου χώρου της Συμμαχίας.

(β) Αεροσκάφη Εναέριας Αστυνόμευσης (Quick Reaction Alert (Interceptor)-QRA (I)): στρατιωτικά αεροσκάφη αναχαίτισης που ανήκουν στις Πολεμικές Αεροπορίες των δύο Κρατών, που εμπλέκονται σε μια επιχείρηση Εναέριας Αστυνόμευσης,

(γ) Επιχείρηση Εναέριας Αστυνόμευσης: εξειδικευμένη επιχείρηση αεροσκαφών αναχαίτισης σε καιρό ειρήνης, η οποία πραγματοποιείται με σκοπό τη διαφύλαξη της ακεραιότητας ενός συγκεκριμένου εναέριου χώρου, που διατάζεται από την ορισθείσα διοίκηση (Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων-CAOC) του NATO ή την αντίστοιχη εθνική αρχή σε περίπτωση παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου κάι/ή των εθνικών κανόνων πτήσης καθενός εκ των Κρατών.

(δ) Διασυνοριακή Επιχείρηση για Εναέρια Αστυνόμευση (ΔΕΕΑ): επιχείρηση Εναέριας Αστυνόμευσης που εκτελείται από QRA (Ι) του ενός Κράτους στον εθνικό εναέριο χώρο του άλλου Κράτους.

(ε) Εμπλοκή: ενέργεια που αναλαμβάνεται από QRA (Ι) ενάντια σε ένα αεροσκάφος κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης ΔΕΕΑ με την πρόθεση να το προειδοποιήσει ή να το καταστρέψει.

(στ) Περιοχή Πληροφοριών Πτήσης (FIR): ένας εναέριος χώρος καθορισμένων διαστάσεων εντός του οποίου παρέχονται υπηρεσίες πληροφοριών πτήσης και συναγερμού.

(ζ) Διευκρίνιση: ο καθορισμός της προέλευσης, φύσης και των χαρακτηριστικών ενός ανιχνευμένου στόχου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορα μέσα συμπεριλαμβανομένων της οπτικής αναγνώρισης, της ηλεκτρονικής ερώτησης, της συσχέτισης του σχεδίου πτήσης κοι της ερμηνείας των ακουστικών πληροφοριών, της συμπεριφοράς και/ή της εχθρικής ενέργειας

(η) Αναχαίτιση: μια επιχείρηση με την οποία QRA (Ι) συμμορφούμενα με την τρέχουσα έκδοση των “Προτύπων ICAO Σημάτων Αναχαίτισης, Παράρτημα 2 ICAO, Κανόνες του Αέρα, Νοέμβριος 1991”, εκτελούν οπτική ή ηλεκτρονική επαφή με άλλα αεροσκάφη.

(θ) Ερώτηση: ενέργεια που αναλαμβάνεται από QRA (Ι) σε μία προσπάθεια να καθοριστεί η ταυτότητα ενός αεροσκάφους.

(ι) Επέμβαση: ενέργεια που αναλαμβάνεται από QRA (Ι) για να εκτρέψουν ένα αεροσκάφος από το την πορεία πτήσης ή την αποστολή του.

(ια) Εθνικός εναέριος χώρος: ο εναέριος χώρος που καθορίζεται σύμφωνα με τη σχετική εθνική νομοθεσία των αντίστοιχων δύο Κρατών.

(ιβ) Εθνική Κυβερνητική Αρχή (ΕΚΑ): ορισθείσα Εθνική Αρχή, η οποία έχει τη δικαιοδοσία να παρέχει άδεια για εμπλοκή στον εθνικό εναέριο χώρο της.

(ιγ) RENEGADE: μια πολιτική πλατφόρμα που εκτιμάται ότι επιχειρεί κατά τέτοιο τρόπο που επαυξάνει την υποψία ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για τη διάπραξη μιας τρομοκρατικής επίθεσης.

(ιδ) Υπεύθυνο Αρχηγείο Διοίκησης του NATO για την Επιχείρηση της Εναέριας Αστυνόμευσης: εξουσιοδοτημένο Αρχηγείο (Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων- CAOC) που παρέχει τακτική διοίκηση και έλεγχο με περιφερειακή εξουσιοδότηση στον αντίστοιχο εθνικό εναέριο χώρο ή τα σχετικά FIRs του κάθε Κρότους για την προστασία τού εναέριου χώρου του NATO σύμφωνα με τα εγχειρίδια του NATINADS και την Πολιτική για την Αεράμυνα του NATO.

(ιε) Εξυπηρέτηση: υποστήριξη που παρέχεται στο πλήρωμα του QRA (Ι) προκειμένου να κρατηθεί το αεροσκάφος επιχειρησιακό, και ειδικότερα ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα, η αναπλήρωση, η επιθεώρηση και οι μικροεπισκευες, εκτός από τον επανεξοπλισμό.

(ιστ) Τεχνική Διευθέτηση: ένα μεταγενέστερο έγγραφο που καθορίζει τις διαδικασίες και τα αναγκαία μέσα που απαιτούνται για την αποτελεσματική υλοποίηση των υποχρεώσεων των δύο Μερών, που ορίζονται από την παρούσα Συμφωνία.
Άρθρο 2
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

(1) Το Υπουργείο Αμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, εξ ονόματος του Βουλγαρικού Μέρους και του Υπουργείο Εθνικής αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, εξ ονόματος του Ελληνικού Μέρους, από κοινού καλούμενα εφεξής Υπουργεία, θα είναι υπεύθυνα για το συντονισμό και την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας.

(2) Οι εκτελεστικοί φορείς για την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας είναι:

(α) Για τη βουλγαρική πλευρά:

– Αρχηγείο Βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας (HQ BGR AF), Σόφια,

– Κέντρο Στρατιωτικής Διοίκησης (MCC), Σόφια,

– Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (AOC), Σόφια,

– Κέντρο Αναφοράς και Ελέγχου (CRC), Σόφια,

– Αεροδρόμια που ορίζονται για βοήθεια: Graf Ignatievo, Dolna Mitropolia, Bezmer.

(β) Για την ελληνική πλευρά:

– Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), Αθήνα,

– Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αθήνα,

– Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), Λάρισα,

– Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ), Λάρισα,

– Κέντρο Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ), Χορτιάτης,

– Κέντρο Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ), Πάρνηθα,

– Αεροδρόμια που ορίζονται για βοήθεια: Λάρισα, Νέα Αγχίαλος και Λήμνος.

(γ) CAOC Λάρισα.
Άρθρο 3
ΣΚΟΠΟΣ

(1) Ο σκοπός της παρούσας Συμφωνίας είναι να:

(α) Καθορίσει βασικές αρχές, όρους και διαδικασίες για την εκτέλεση ΔΕΕΑ από QRA (Ι) των δύο Μερών στον εθνικό εναέριο χώρο. και των δύο Κρατών για την αντιμετώπιση RENEGADE, στρατιωτικές και άλλες εναέριες τρομοκρατικές απειλές.

(β) Προωθήσει, την ασφάλεια των πτήσεων και το συντονισμό μεταξύ των Μερών σε περίπτωση που μια ΔΕΕΑ από QRA (Ι) επεκταθεί στο Διεθνή Εναέριο Χώρο όπου ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας έχει εκχωρήσει ορισμένες ευθύνες σε καθένα εκ των Κρατών.
Άρθρο 4
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

(1) Η ερμηνεία και εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας θα γίνουν σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις εφαρμοστέες διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν για τα δύο Κράτη.

(2) Σε εκτέλεση μιας συγκεκριμένης ΔΕΕΑ, τα QRA (Ι) καθενός εκ των Κρατών αφήνουν το δικό τους εθνικό εναέριο χώρο και εισέρχονται στον εθνικό εναέριο χώρο του άλλου Κράτους μόνο κατόπιν αμοιβαίας έγκρισης από τις ορισθείσες εθνικές αρχές.

(3) Η χρησιμοποίηση των QRA (Ι) κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης ΔΕΕΑ που συμπεριλαμβάνει εμπλοκή, θα εκτελείται αυστηρά σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζονται οπό το NATINADS και τις διαδικασίες που θα καθιερωθούν σε μια Διμερή Τεχνική Διευθέτηση, υπογραφόμενη από τους Υπουργούς ή άλλες εθνικές αρχές που υποδεικνύονται από αυτούς.

(4) Οι δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων της ανταλλαγής Μοιρών, των συναντήσεων σε διάφορα επίπεδα, της εκπαίδευσης και της ανταλλαγής εγγράφων και πληροφοριών, που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας και της σχετικής Τεχνικής Διευθέτησης, θα ενσωματωθούν σε ένα Σχέδιο Δραστηριοτήτων, το οποίο θα αποτελέσει μέρος του Διμερούς Σχεδίου Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων για το επόμενο έτος.

(5) ΔΕΕΑ δεν επιτρέπεται χωρίς την ανταλλαγή Διευκρινισμένης Αεροπορικής Εικόνας μεταξύ του Κέντρου Αναφοράς και Ελέγχου (CRC) Σόφιας και του ΚΕΠ Χορτιάτης / Πάρνηθα.

(6) Κατά την εκτέλεση μιας ΔΕΕΑ οι εθνικές αρχές των δύο Μερών και το προσωπικό που συμμετέχει στην εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας, θα ενεργούν σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές:

(α) Σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας των δύο Κρατών.

(β) Η δύναμη που εφαρμόζεται εναντίον του αναχαιτιζόμενου αεροσκάφους πρέπει να είναι ανάλογη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί την εκτεθειμένη απειλή.
Άρθρο 5
ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

(1) Πα την εκτέλεση μιας ΔΕΕΑ, ο ανώτερος σε υπηρεσία Ελεγκτής του Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Βουλγαρίας, θα δίδει τις ακόλουθες άδειες:

(α) Στα υπό Νατοϊκή ή εθνική διοίκηση Ελληνικά QRA (Ι), για να εισέλθουν στο Βουλγαρικό εθνικό εναέριο χώρο.

(β) Στα υπό Νατοϊκή ή εθνική διοίκηση Βουλγαρικά QRA (Ι) για να εξέλθουν από το Βουλγαρικό εθνικό εναέριο χώρο και να εισέλθουν στον Ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο.

(2) Πα την εκτέλεση μιας ΔΕΕΑ, ο σε υπηρεσία Ελεγκτής του Ελληνικού Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων θα δίδει τις ακόλουθες άδειες:

(α) Στα υπό Νατοϊκή ή εθνική διοίκηση Βουλγαρικά QRA (Ι), για να εισέλθουν στον Ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο.

(β) Στα υπό Νατοϊκή ή εθνική διοίκηση Ελληνικά QRA (Ι)για να εξέλθουν από τον Ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και να εισέλθουν στο Βουλγαρικό εθνικό εναέριο χώρο.

(3) Η άδεια για Αναχαίτιση, Ερώτηση και Επέμβαση από ένα QRA (Ι) που εκτελεί μια ΔΕΕΑ, θα δίνεται από:

(α) Τον ανώτερο σε υπηρεσία Ελεγκτή του Κέντρου Στρατιωτικής Διοίκησης ή άλλη αρχή ορισθείσα από τον Υπουργό Αμυνας της Βουλγαρίας, στο Βουλγαρικό εθνικό εναέριο χώρο.

(β) Τον σε υπηρεσία Ελεγκτή του Ελληνικού Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων ή άλλη αρχή ορισθείσα από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος, στον Ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο.

(4) Η Εμπλοκή από QRA (Ι) που εκτελεί μια ΔΕΕΑ, θα επιτρέπεται από:

(α) Τον Υπουργό Αμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, ο οποίος ενεργεί ως Εθνική Κυβερνητική Αρχή, μετά από πρόταση του Αρχηγού Αμυνας, στο Βουλγαρικό εθνικό εναέριο χώρο.

(β) Τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος ενεργεί ως Εθνική Κυβερνητική Αρχή, μετά από πρόταση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στον Ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο.

(5) Σε κάθε περίπτωση της παραγράφου (4), η χρήση των προειδοποιητικών βολών και/ή θανατηφόρου δύναμης πυρός κατά τη διάρκεια μιας Εμπλοκής απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Κυβερνητικής Αρχής του Κράτους το οποίο παρέχει το QRA (Ι). Οι λεπτομερείς διαδικασίες θα καθοριστούν περαιτέρω στην Τεχνική Διευθέτηση σύμφωνα με το άρθρο 4, παράγραφος (3).

(6) Οι αρχές της παραγράφου (1), (2) και (3) θα αναφέρουν αμέσως στις αντίστοιχες εθνικές Αρχές σύμφωνα με τις διαδικασίες που θα έχουν καθοριστεί στην Τεχνική Διευθέτηση του άρθρου 4, παράγραφος (3).
Άρθρο 6
ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ

(1) Η αμοιβαία χρήση από το QRA (Ι) των εθνικών εναέριων χώρων της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και του Διεθνή Εναέριου χώρου και των δύο FIRs (Σόφιας και Αθήνας), θα υλοποιηθεί μέσω του συντονισμού μεταξύ του Κέντρου Αναφοράς και Ελέγχου (CRC) Σόφιας και του ΚΕΠ Χορτιάτης / Πάρνηθα.

(2) Η χρήση των καθορισμένων αεροδρομίων σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος (2) για την προσγείωση του QRA (Ι) και των αναχαιτισμένων αεροσκαφών θα συντονιστεί από το υπεύθυνο Κέντρο Αναφοράς και Ελέγχου (CRC) Σόφιας και το ΚΕΠ Χορτιάτης / Πάρνηθα.

(3) Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης το αεροσκάφος σύμφωνα με την παράγραφο (2) του παρόντος άρθρου μπορεί να χρησιμοποιήσει για την προσγείωση έκτακτης ανάγκης κάθε διαθέσιμο και κατάλληλο εθνικό αεροδρόμιο των δύο Κρατών μετά από τον κατάλληλο συντονισμό από το υπεύθυνο Κέντρο Αναφοράς και Ελέγχου (CRC) Σόφιας και το ΚΕΠ Χορτιάτης / Πάρνηθα.

(4) Αλλαγές στις αεροναυτικές πληροφορίες για τα καθορισμένα αεροδρόμια σύμφωνα με τις παραγράφους (2) και (3) του παρόντος άρθρου, θα δίνονται χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση σύμφωναμετη STANAG 7005 (EXCHANGE OF FLIGHT INFORMATION PUBLICATION (FLIP) DATA).
Άρθρο 7
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

(1) Τα Μέρη υποχρεούνται να παρέχουν υπηρεσίες Ερευνας και Διάσωσης στα αντίστοιχα FIRs των Κρατών τους, να δίνουν βοήθεια στο πλήρωμα του QRA(I) του άλλου Κράτους που έχει ανάγκη, να παρέχουν φύλαξη του αεροσκάφους και να εφαρμόσουν τις ενέργειες για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών. Οι απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία θα ανταλλάσσονται αμέσως μέσω των υπεύθυνων Κέντρων Αναφοράς και Ελέγχου (CRC)-ΚΕΠ.

(2) Συμβάντα και ατυχήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης ΔΕΕΑ θα διερευνώνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς συμφωνίες και τις εθνικές νομοθεσίες των Κρατών.

(3) Τα δύο Μέρη δεσμεύονται σπ μετά τη διερεύνηση αεροπορικών συμβάντων και ατυχημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας ΔΕΕΑ, συγκεκριμένα μέτρα θα λαμβάνονται τα οποία θα περιλαμβάνουν την πλήρη ανταλλαγή των διαθέσιμων πληροφοριών, για την αποφυγή παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον.
Άρθρο 8
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

(1) Για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί ο σκοπός σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 της παρούσας Συμφωνίας, οι εκτελεστικοί φορείς των Μερών θα διενεργούν την απαραίτητη κοινή εκπαίδευση.

(2) Οι λεπτομέρειες των ασκήσεων της κοινής εκπαίδευσης που σχετίζονται με την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας θα ενσωματωθούν στο Σχέδιο Δραστηριοτήτων σύμφωνα με τό άρθρο (4), παράγραφος (4).

(3) Κάθε Μέρος οποτεδήποτε είναι απαραίτητο, μπορεί να ενεργοποιεί διαβουλεύσεις και αλλαγές σχετικά με το περιεχόμενο του Σχεδίου Δραστηριοτήτων σύμφωνα με το άρθρο (4), παράγραφος (4). Οι λεπτομέρειες σχετικά με τις διαβουλεύσεις και τις αλλαγές του περιεχομένου του Σχεδίου Δραστηριοτήτων εκτίθενται στην Τεχνική Διευθέτηση σύμφωνα με το άρθρο 4, παράγραφος (3).
Άρθρο 9
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ

(1) Σαν γενικός κανόνας, τα Μέρη δεσμεύονται να αναλαμβάνουν τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν συμβατικές ρήτρες για κοινή χρηματοδότηση.

(2) Τα οικονομικά ζητήματα τακτοποιούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου σχεδιασμού της κάθε δραστηριότητας που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Δραστηριοτήτων σύμφωνα με το Άρθρο 4, παράγραφος (4). Κάθε Μέρος διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει τη χρηματοδότηση των δαπανών, τις οποίες δεν έχει υπογράψει για να αναλάβει.

(3) Σε περίπτωση απρόβλεπτων δαπανών, που δεν μπορούν να οριστούν ως η άμεση ευθύνη ενός συγκεκριμένου Μέρους, μια ανά περίπτωση διαδικασία θα συμφωνείται για να μοιραστεί το κόστος.

(4) Κατ αρχήν, η εξυπηρέτηση που παρέχεται στο QRA (Ι) του ενός Κράτους στο έδαφος του άλλου Κράτους θα είναι έναντι πληρωμής ή απόδοσης. Ωστόσο οι λεπτομέρειες της εξυπηρέτησης συμπεριλαμβανομένης και της δωρεάν υποστήριξης, μπορούν να καθορίζονται στην Τεχνική Διευθέτηση σύμφωνα με το άρθρο (4), παράγραφος (3), η οποία θα είναι σύμφωνη με τις εθνικές νομοθεσίεςτωνδύοΚρατώνκαιτη STANAG 2034 (NATO STANDARD PROCEDURES FOR MUTUAL LOGISTICS ASSISTANCE).

(5) Ανεξαρτήτως της διευθέτησης που αναφέρεται στην παράγραφο (4) του παρόντος Αρθρου, το κόστος των βλημάτων, πυρομαχικών, και του πυροτεχνικού υλικού που έχουν χρησιμοποιηθεί από τα QRA (Ι), θα καλύπτεται από το Κράτος, του οποίου η Εθνική Κυβερνητική Αρχή επέτρεψε τη συγκεκριμένη Εμπλοκή στον εθνικό εναέριο χώρο της.

(6) Οι λεπτομέρειες σχετικά με τις οικονομικές διευθετήσεις εκτίθενται στην Τεχνική Διευθέτηση σύμφωνα με το άρθρο (4), παράγραφος (3).
Άρθρο 10
ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ, ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ

(1) Εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά στην παρούσα Συμφωνία, όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ερμηνεία και εφαρμογή της, θα διέπονται από το NATO SOFA.

(2) Στο πεδίο εφαρμογής του Αρθρου VIII, παράγραφος (5), του NATO SOFA:

(α) Αποζημίωση των ζημιών που προκαλούνται σε τρίτους από QRA(I) του ενός Μέρους κατά την εκτέλεση ενός συγκεκριμένου ΔΕΕΑ είναι ευθύνη του άλλου Μέρους στου οποίου τον εθνικό εναέριο χώρο και/ ή το έδαφος το ατύχημα και οι ζημίες έγιναν και του οποίου οι αρχές έδωσαν την άδεια για Εμπλοκή στο υπόψη QRA (Ι).

(β) Εάν οι ζημίες προκύψουν στον εθνικό εναέριο χώρο και/ή το έδαφος ενός Κράτους ως αποτέλεσμα μη συμμόρφωσης του προσωπικού και ή των αρχών του άλλου Κράτους (συμπεριλαμβανομένης της βαριάς αμέλειας ή δόλου) με τις σχετικές διατάξεις της παρούσας Συμφωνίας και τις διαδικασίες της Τεχνικής Διευθέτησης σύμφωνα με το Αρθρο 4, παράγραφος (3), το άλλο Κράτος θα είναι υπεύθυνο για την αποζημίωση τους.

(3) Εάν το NATO λάβει αποφάσεις σχετικά με τον επιμερισμό και την αποζημίωση για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τη χρησιμοποίηση των QRA (Ι), οι οποίες να είναι δεσμευτικές για κάθε Κράτος μέλος, τα Μέρη θα υιοθετούν ανάλογα τέτοιες αποφάσεις.
Άρθρον 11
ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

(1) Η στρατιωτική συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των Μερών που σχετίζονται με και κατά τη διάρκεια χρησιμοποίησης QRA (Ι) σε επιχειρήσεις Εναέριας Αστυνόμευσης, διεξάγονται στα αγγλικό.

(2) Σε περίπτωση συμβάντος ή ατυχήματος σε σχέση με την εκτέλεση ενός συγκεκριμένου ΔΕΕΑ και προσγείωσης QRA (Ι) του ενός Κράτους στο έδαφος του άλλου Κράτους, εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του NATO SOFA.

(3) Τα Μέρη θα ακολουθήσουν τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας τους και των σχετικών Νατοϊκών προτύπων εγγράφων, για πληροφορίες και προστασία εγγράφων που σχετίζονται με την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας. Επίσης τα Μέρη συμφωνούν να παρέχουν τουλάχιστον ίση ή υψηλότερη διαβάθμιση στα έγγραφα, και τις πληροφορίες/ που διαβιβάζονται από το άλλο Κράτος.
Άρθρον 12
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

(1) Η παρούσα Συμφωνία εφαρμόζεται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τις λοιπές διεθνείς συμφωνίες που ισχύουν για τα δύο Κράτη.

(2) Η παρούσα Συμφωνία τίθεται σε ισχύ κατά την ημερομηνία της παραλαβής της τελευταίας γραπτής κοινοποίησης που στέλνεται από τα Μέρη δια της διπλωματικής οδού, ενημερώνοντας σχετικά με την ολοκλήρωση των εσωτερικών νομικών διαδικασιών που απαιτούνται για την έναρξη ισχύος της.

(3) Η παρούσα Συμφωνία συνάπτεται για αόριστο χρονικό διάστημα, ωστόσο τα Μέρη δύναται να την λύσουν εγγράφως οποιαδήποτε στιγμή. Η Συμφωνία θα πάψει να ισχύει μετά οπό έξι (6) μήνες από την ημερομηνία κατά την οποία το ένα Μέρος παραλαμβάνει τη γραπτή ανακοίνωση του άλλου Μέρους για την λύση της.

(4) Σε περίπτωση λύσης των διατάξεων της παρούσας Συμφωνίας, οι τρέχουσες οικονομικές ή άλλες δραστηριότητες συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα και μετά από την ημερομηνία λύσης, μέχρι να ολοκληρωθούν.

(5) Η παρούσα Συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή εγγράφως με αμοιβαία συναίνεση των Μερών. Οι τροποποιήσεις τίθενται σε ισχύ σύμφωνα με την παράγραφο (2) του παρόντος Αρθρου.

(6) Διαφορές που αφορούν την ερμηνεία ή την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας επιλύονται μέσω διαβουλεύσεων μεταξύ των Μερών, χωρίς να υποβάλλονται σε άλλη δικαιοδοσία και/ή διαδικασία διαιτησίας.

Υπεγράφη στην Αθήνα στις 01-11-2010 σε δύο (2) πρωτότυπα αντίτυπα, το καθένα στη Βουλγαρική, Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, το περιεχόμενο των οποίων είναι αυθεντικό. Σε περίπτωση διαφοράς στην ερμηνεία, το Αγγλικό κείμενο θα επικρατήσει.

ΓΙΑ ΓΙΑ

ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Ευάγγελος Βενιζέλος Anyu Angelov

Υπουργός Εθνικής Αμυνας Υπουργός Αμυνας

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται, από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 12 παράγραφος 2 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ