ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 4200 ΦΕΚ Α 217/11.10.2013

Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ρουμανίας περί Συνεργασίας στο Στρατιωτικό Τομέα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο πρώτο

Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ρουμανίας, που αφορά στη συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα, η οποία υπογράφηκε στην Αθήνα, στις 6 Μαΐου 2010, της οποίας το κείμενο σε δύο πρωτότυπα, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, έχει ως εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ρουμανίας και το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, εφεξής καλούμενα τα «Συμβαλλόμενα Μέρη», Αναγνωρίζοντας την ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού των εθνικών συμφερόντων τους, της αμοιβαιότητας και της συνεργασίας, Θεωρώντας ότι η στρατιωτική συνεργασία και ο διάλογος συμβάλλουν στην ανάπτυξη ακόμα καλύτερων σχέσεων μεταξύ των κρατών των Συμβαλλομένων Μερών, Αναγνωρίζοντας ότι η στρατιωτική συνεργασία αποτελεί συμβολή στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, Λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις της «Συμφωνίας μεταξύ των Μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σχετικά με το Καθεστώς των Δυνάμεων τους (NATO SOFA), που υπογράφηκε στο Λονδίνο, στις 19 Ιουνίου 1951»,

Συμφώνησαν τα εξής:
Άρθρο 1
Σκοπός

Σκοπός της παρούσας Συμφωνίας είναι να δημιουργήσει το αναγκαίο νομικό πλαίσιο για τη συνεργασία μεταξύ των Συμβαλλομένων Μερών στον τομέα της άμυνας.
Άρθρο 2
Τομείς συνεργασίας

Η συνεργασία μεταξύ των Συμβαλλομένων Μερών θα εστιάζεται στους ακόλουθους τομείς:

α) Αμυντική διαχείριση και αμυντικός σχεδιασμός

β) Νομικά ζητήματα στον τομέα της άμυνας

γ) Εκπαίδευση στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού

δ) Οργάνωση Ενόπλων Δυνάμεων και σύστημα κινητοποίησης

ε) Ελεγχος όπλων και αφοπλισμός

στ) Στρατιωτικά χρηματοοικονομικά ζητήματα

ζ) Στρατιωτικές οικονομικές και τεχνικές – επιστημονικές δραστηριότητες

η) Γεωγραφία και τοπογραφία – γεωδαισία

θ) Ελεγχος ρύπανσης και περιβαλλοντικά ζητήματα

ι) Στρατιωτική ιατρική

ια) Πολιτισμός, αθλητισμός, αναψυχή

ιβ) Αλλοι τομείς συνεργασίας που μπορεί να συμφωνήσουν τα Συμβαλλόμενα Μέρη.
Άρθρο 3
Μορφές συνεργασίας

Η συνεργασία μεταξύ των Συμβαλλομένων Μερών θα λαμβάνει χώρα υπό τις ακόλουθες μορφές:

α) Επισκέψεις εργασίας μεταξύ υπαλλήλων των Συμβαλλομένων Μερών

β) Επισκέψεις στρατιωτικών αντιπροσωπειών

γ) Συμμετοχή σε εκθέσεις στρατιωτικού εξοπλισμού, στρατιωτικές ασκήσεις, σεμινάρια και διασκέψεις

δ) Εκπαιδευτικές ανταλλαγές για στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη διατήρηση της ειρήνης ε) Αλλες μορφές συνεργασίας που μπορεί να συμφωνήσουν τα Συμβαλλόμενα Μέρη
Άρθρο 4
Εφαρμογή

Για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας Συμφωνίας, τα Συμβαλλόμενα Μέρη μπορούν να συνάψουν συμφωνίες και συγκεκριμένα πρωτόκολλα.
Άρθρο 5
Ετήσιο σχέδιο συνεργασίας

(1) Συστήνεται μία Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή Ρουμανίας – Ελλάδας για τους σκοπούς της οργάνωσης και του συντονισμού της διμερούς συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα.

(2) Οι συμπρόεδροι της Κοινής Στρατιωτικής Επιτροπής Ρουμανίας-Ελλάδας είναι άτομα που διορίζονται από τους υπουργούς άμυνας των Συμβαλλομένων Μερών και τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής είναι οι ακόλουθοι άμυνας των Συμβαλλομένων Μερών καθώς και άλλοι εκπρόσωποι των Συμβαλλομένων Μερών στους οποίους έχουν ανατεθεί συγκεκριμένα ζητήματα.

(3) Η Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή Ρουμανίας – Ελλάδας πραγματοποιεί συνεδριάσεις μία φορά ετησίως εκ περιτροπής στην Ρουμανία ή την Ελληνική Δημοκρατία.

(4) Οποιοδήποτε ζήτημα το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση της διμερούς συνεργασίας μπορεί να τοποθετηθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Κοινής Στρατιωτικής Επιτροπής Ρουμανίας – Ελλάδας, μετά από προηγούμενη έγκριση των συμπροέδρων.

(5) Η Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή Ρουμανίας – Ελλάδας προβαίνει σε ανασκόπηση των δραστηριοτήτων του προηγούμενου έτους και εκθέτει το Διμερές Σχέδιο Συνεργασίας για το επόμενο έτος.

(6) Το Διμερές Σχέδιο Συνεργασίας περιλαμβάνει τις συμφωνηθείσες δραστηριότητες, τα θέματα, τους τρόπους και τις ημερομηνίες αυτών, την τοποθεσία καθώς και τα ιδρύματα που είναι υπεύθυνα για την υλοποίηση τους. Οι συμπρόεδροι της Κοινής Στρατιωτικής Επιτροπής Ρουμανίας – Ελλάδας, δεόντως εξουσιοδοτημένοι, υπογράφουν το Διμερές Σχέδιο Συνεργασίας.

(7) Η Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας στον Τομέα της Αμυνας για τη Ρουμανική πλευρά και η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας για την Ελληνική πλευρά αποτελούν τα κέντρα επαφής για το συντονισμό των δραστηριοτήτων. Ολη η αλληλογραφία σχετικά με τη συνεργασία σύμφωνα με την παρούσα Συμφωνία θα διαβιβάζεται μέσω των κέντρων επαφής δια διπλωματικών οδών.
Άρθρο 6
Χρηματοοικονομικές πτυχές

(1) Εκαστο Συμβαλλόμενο Μέρος θα επωμίζεται τις δικές του δαπάνες σχετικά με τις δραστηριότητες που θα εκτελεσθούν σύμφωνα με την παρούσα Συμφωνία, εκτός αν άλλως συμφωνηθεί από τα Συμβαλλόμενα Μέρη. (2) Η φιλοξενούσα πλευρά θα παρέχει υπηρεσίες εσωτερικής μετακίνησης για τους αντιπρόσωπους της αποστέλλουσας πλευράς κατά την άφιξη τους στην επικράτεια της φιλοξενούσας πλευράς. (3) Η φιλοξενούσα πλευρά θα εξασφαλίζει επείγουσα ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη ιδίου επιπέδου με εκείνη που προβλέπεται για το προσωπικό της φιλοξενούσας πλευράς.
Άρθρο 7
Εφαρμοστέο Δίκαιο

Κατά την παραμονή τους στην επικράτεια της φιλοξενούσας πλευράς, το καθεστώς των εκπροσώπων της αποστέλλουσας πλευράς θα διέπεται από τις διατάξεις της «Συμφωνίας μεταξύ των Μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σχετικά με το Καθεστώς των Δυνάμεων τους (NATO SOFA), που υπογράφηκε στο Λονδίνο, στις 19 Ιουνίου 1951».
Άρθρο 8
Εφαρμοστέο Δίκαιο

Προστασία διαβαθμισμενων πληροφοριών
Άρθρο 9
Υποχρεώσεις των Συμβαλλόμενων

Μερών που απορρέουν από άλλες διεθνείς συμφωνίες Η παρούσα Συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να θίξει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Συμβαλλομένων Μερών που απορρέουν από άλλες διεθνείς συμφωνίες στις οποίες συμμετέχουν τα εν λόγω μέρη ή τα κράτη αυτών.
Άρθρο 10
Επίλυση Διαφορών

Τυχόν διαφορές που απορρέουν από ή σχετίζονται με την ερμηνεία και εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας θα επιλύονται από τα Συμβαλλόμενα Μέρη μέσω διαπραγματεύσεων και δε θα παραπέμπονται για επίλυση σε διεθνή δικαστήρια ή τρίτους.
Άρθρο 11
Τελικές Διατάξεις

1) Η παρούσα Συμφωνία θα αρχίσει να ισχύει από την ημερομηνία παραλαβής της τελευταίας έγγραφης κοινοποίησης περί ολοκλήρωσης των εσωτερικών νομικών διαδικασιών που απαιτούνται για την έναρξη ισχύος της.

2) Η παρούσα Συμφωνία δύναται να τροποποιηθεί οποτεδήποτε, εγγράφως, με την αμοιβαία συναίνεση των Συμβαλλομένων Μερών. Η έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος Αρθρου.

3) Η παρούσα Συμφωνία συνάπτεται για αόριστη χρονική διάρκεια. Εκαστο Συμβαλλόμενο Μέρος δύναται να κοινοποιήσει, εγγράφως, την πρόθεση του να την καταγγείλει. Η καταγγελία θα αρχίσει να παράγει αποτελέσματα 6 μήνες κατόπιν της παραλαβής της κοινοποίησης.

4) Εάν κατά την ημερομηνία καταγγελίας ή λήξης υφίστανται μη επιλυθέντα οικονομικά ζητήματα ή αξιώσεις, οι σχετικές διατάξεις της παρούσας Συμφωνίας θα παραμείνουν σε ισχύ έως την τελική επίλυση τους.

5) Οι ευθύνες και υποχρεώσεις έκαστου Συμβαλλόμενου Μέρους σχετικά με τις συμφωνίες ασφαλείας και την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών θα συνεχίσουν να έχουν εφαρμογή παρά τη λήξη της παρούσας Συμφωνίας.

6) Κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας Συμφωνίας, η «Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αμυνας της Ρουμανίας και του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας», που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 24 Μαΐου 2002, θα παύσει να ισχύει. Υπογράφηκε στην Αθήνα, στις 6 Μαΐου 2010, σε δύο αντίτυπα, στην Ρουμανική, Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, και όλα τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση διαφορών ως προς την ερμηνεία, θα υπερισχύει το αγγλικό κείμενο. Για το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας Για το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας Ταξχος (ΔΒ) Μπλάνος Ανδρέας Ταξχος Κοτοάρα – Νικόλαε Αλεξάντρου Διευθυντής Διευθύνσεως Διεθνών Σχέσεων/ Διευθυντής Αμυντικής Συνεργασίας Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας
Άρθρο δεύτερο

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 11 παράγραφος 1 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2013

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2013

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ