ΝΟΜΟΣ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 4246 ΦΕΚ 63 /11.3.2014
Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για τη διάνοιξη νέας συνοριακής διόδου και οδικής αρτηρίας μεταξύ των δύο χωρών, που θα συνδέει την πόλη Ξάνθη της Ελληνικής Δημοκρατίας με την πόλη Ζλάτογκραντ της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για τη διάνοιξη νέας συνοριακής διόδου και οδικής αρτηρίας μεταξύ των δύο χωρών,που θα συνδέει την πόλη Ξάνθη της Ελληνικής Δημοκρατίας με την πόλη Ζλάτογκραντ της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, που υπογράφηκε στην Αθήνα, στις 11 Ιανουαρίου 2010, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΝΕΑΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΔΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΟΔΙΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΞΑΝΘΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΖΛΑΤΟΓΚΡΑΝΤ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας,αποκαλούμενες εφεξής “Συμβαλλόμενα Μέρη”,
Λαμβάνοντας υπ όψιν τις μεταξύ των δύο Κρατών σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας,
Λαμβάνοντας υπ όψιν τις πραγματικές δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της αμοιβαία και μακροπρόθεσμα επωφελούς και ισότιμης συνεργασίας των δύο Χωρών και επιθυμώντας να δημιουργήσουν τις πλέον ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ανάπτυξης της,Εκφράζοντας την κοινή βούληση τους για βελτίωση των ευρωπαϊκών και περιφερειακών υποδομών μεταφορών, Λαμβάνοντας υπ όψιν το γεγονός ότι η διάνοιξη νέων συνοριακών διόδων ενθαρρύνει την διασυνοριακή συνεργασία και τις διασυνοριακές οικονομικές ανταλλαγές,
Πραγματοποιώντας την επιθυμία των τοπικών αρχών, όπως αυτή έχει επιβεβαιωθεί σε διαφορετικά πολιτικά επίπεδα,
Συναποδέχθηκαν τα εξής:
Άρθρο 1
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, εντός προθεσμίας η οποία θα συμφωνηθεί μεταξύ τους, θα κατασκευάσουν και εγκαινιάσουν νέα συνοριακή δίοδο και την οδική αρτηρία που θα συνδέει την πόλη Ξάνθη της Ελληνικής Δημοκρατία και την πόλη Ζλάτογκραντ της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.
Η δίοδος αυτή θα χρησιμοποιείται για την διέλευση προσώπων και ιδιωτικής χρήσης επιβατικών αυτοκινήτων.
Άρθρο 2
Εκαστο Συμβαλλόμενο Μέρος θα κατασκευάσει, ανακατασκευάσει και εκσυγχρονίσει, εντός της επικράτειάς του, το κατάλληλο οδικό δίκτυο. Εντός της ίδιας προθεσμίας, έκαστο Μέρος θα κατασκευάσει την απαραίτητη υποδομή για την λειτουργία της νέας συνοριακής διόδου.
Η ακριβής χωροθέτηση και η ακριβής ανάπτυξη της νέας συνοριακής διόδου, καθώς και οι τεχνικές παράμετροί της θα διευκρινισθούν από την Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 3.
Άρθρο 3
Δια της παρούσας Συμφωνίας, εγκαθιδρύεται Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα καθορίσει τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά των οδικών αρτηριών, την θέση της ζώνης κατάληψης της οδού, το σημείο τομής των συνόρων, τον τόπο της νέας συνοριακής διόδου, το καθεστώς λειτουργίας της, την υποδομή, τις κτιριακές επεκτάσεις, νομικά και ουσιαστικά θέματα για την εγκαθίδρυση της μελλοντικής συνοριακής διόδου, όπως και όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος τα ,οποία σχετίζονται με την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας.
Η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει περαιτέρω την δυνατότητα κατασκευής κοινού συνοριακού σταθμού και την επίλυση οιουδήποτε νομικού και κανονιστικού ζητήματος τεθεί από την συστέγαση στις εγκαταστάσεις αυτές.
Η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα λειτουργεί και θα αποφασίζει σύμφωνα με τις οδηγίες των Κυβερνήσεων των δύο Χωρών και θα απαρτίζεται από τις αντιπροσωπείες των Συμβαλλομένων Μερών.
Άρθρο 4
Οιεσδήποτε διαφορές προκύψουν αναφορικά με την ερμηνεία και την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας, θα επιλύονται από την Μικτή Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, η οποία προβλέπεται στο Αρθρο 3. Εάν η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν δύναται να προτείνει μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση εντός προθεσμίας 3 /τριών μηνών, οιαδήποτε τέτοια διαφορά θα επιλύεται μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων.
Άρθρο 5
Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία λήψεως της δεύτερης ρηματικής διακοίνωσης, με την οποία τα Συμβαλλόμενα Μέρη γνωστοποιούν το ένα στο άλλο την ολοκλήρωση των διαδικασιών που είναι απαραίτητες, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία,προκειμένου η Συμφωνία τεθεί σε ισχύ.
Η παρούσα Συμφωνία υπεγράφη στην Αθήνα, στις 11 Ιανουαρίου 2010, σε δύο πρωτότυπα, το καθένα από τα οποία στην ελληνική, την βουλγαρική και την αγγλική. Ολα τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση διαφοράς ως προς την ερμηνεία, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ MARIN RAJKOV
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΑΙ ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Άρθρο δεύτερο
Οι Αποφάσεις της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του άρθρου 3 της Συμφωνίας εγκρίνονται με κοινή Πράξη των αρμοδίων κατά περίπτωση Υπουργών.
Άρθρο Τρίτο
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας, που κυρώνεται από την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 5 αυτής.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 11 Μαρτίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 11 Μαρτίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ