Έχετε έναν εργαζόμενο που σε κάποια μισθοδοσία του έχετε περάσει ένα πριμ για τον συγκεκριμένο μήνα. Όταν υπολογίζετε την ΑΠΔ το πρόγραμμα δεν εμφανίζει καθόλου το πριμ με τύπο αποδοχών 10. Γιατί γίνεται αυτό;
Στο πριμ που περνάτε και που αναφέρεται στον συγκεκριμένο μήνα θα πρέπει στο εύρος των ημερομηνιών να βάλετε τον συγκεκριμένο μήνα.
Στην Μισθοδοσία Περιόδου στο ταμπελάκι Μισθοδοσία, στο πεδίο Πριμ θα βάλετε το ποσό, και δίπλα θα βάλετε το εύρος των ημερομηνιών του Πριμ. Αυτό το εύρος θα φανεί και στην ΑΠΔ.
Αν οι κανονικές αποδοχές του εργαζόμενου -χωρίς το Πριμ- ξεπερνούν το πλαφόν του ΙΚΑ τότε στην ΑΠΔ θα εμφανιστεί μόνο το ασφαλίσιμο ποσό (και κανένα άλλο). Άρα η ΑΠΔ θα αγνοήσει πλήρως το ποσό που βάλατε στο πριμ αφού οι αποδοχές του εργαζόμενου ξεπερνούν το πλαφόν οπότε είναι ασφαλιστικά αδιάφορο.
Επίσης αν οι κανονικές αποδοχές του εργαζόμενου δεν υπερβαίνουν το ασφαλίσιμο πλαφόν του, αλλά με το πριμ το υπερβούν τότε στην ΑΠΔ θα εμφανιστεί το ασφαλίσιμο ποσό που θα είναι ακριβώς το πλαφόν του εργαζόμενου. Πχ: Το πλαφόν του εργαζόμενου είναι 2315 €. Οι τακτικές αποδοχές του είναι 2000€ και το πριμ που του βάζετε είναι 1000€. Στην ΑΠΔ στο πεδίο Αποδοχές θα εμφανιστεί το ποσό των 2315€.
Σημειώνεται ότι το πλαφόν του ΙΚΑ καθορίζεται με το αν ο εργαζόμενος είναι παλαιός ή νέος ασφαλισμένος.